agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni46Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-07-2009, 21:11   #31
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Hep doğranmış olarak satıldığı için merak etmiştim ben de. Deneyin bakalım nasıl olacak. Bizlerle de paylaşmayı unutmayın. Turşuyu değil, nasıl turşu haline geldiğini Doğrarken de bence eldiven giyin.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2009, 21:13   #32
Ağaç Dostu
 
isolet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
Sayın maki valla bilmiyorum. Sizi şuna bakmanızı öneriyorum.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Scovill...%C3%A7e%C4%9Fi

Bunlar da video:
http://video.google.com/videoplay?do...XAQ&q=habanero

http://www.stupidvideos.com/video/ju...nero_and_DIES/

http://www.metacafe.com/watch/395188/the_habanero/

isolet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 14:05   #33
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Jalapeno Biberi

Jalapeno turşusu kansere iyi geliyor

ABD Cedars Sinai Medical Center Hastanesinin fareler üzerinde yaptığı araştırmaya göre; haftada 3 kez “JALAPENO”, yenildiğinde biberin içinde bulunan capcaicin maddesi prostat kanseri hücrelerini hızlı bir şekilde yok ediyor. Düzenli olarak yenildiğinde prostat kanserine yol açan hücrelerin %80 oranında azaldığı görülüyor.

The Prostate Cancer Charity'nin araştırma başkanı Dr. Chris Hiyley; prostat kanseri olan bireylere biber tüketimlerini arttırmalarını tavsiye ediyor.

Acı olmasına karşın ağzı yakmayan lezzetiyle bilinen ve diğer biberlere göre daha yoğun bir tada sahip olan “JALAPENO” Et yemekleri, salata, dip sos, bulgur, pilav ve makarnanın yanı sıra; diğer mezeler ve çerezlerle de yeniyor
Kaynak http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...rih=2006-03-24

Busene yetiştirdiğim jalapeno biberlerimin bir kısmını Tohumluk ve pul biber yapmak üzere kızarmalarını bekliyorum.
Bir kısmınıda Turşu yapıyorum.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen Harun Parlak : 09-09-2009 saat 19:59
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 14:21   #34
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Jalapeno'lar ilginç bir biber çeşidi. Oldukça etli bir yapısı var. Acısı dilin ucunda değil, arka bölümünde hissediliyor. Acılık maddesinin yanısıra bariz bir şeker tadı da aynı zamanda alınıyor. Yeşil olanlar bence zevkle yenebilecek acı sınırının içinde. Rengi dönmeye başlayanların dip tarafları beni aşıyor

Eskiden her biberin acısının farklı işlediğini bilmezdim.

devrann beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 14:29   #35
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Dolması da çok güzel oluyor. İnsan yemeye doyamıyor. Etli oluşu diğer dolmalık biberlergibi sadece deri kalmıyor.
Biraz tencerede düz durdurmak zor oluyor. Ama hazırladıınız içi biraz fazla hazırlayıp tencereye koyarsanız dik durabiliyor.

Eklenen Resimler
    
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 14:52   #36
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Jalapeno ve thai'lerden pul biber yapmak istiyorum. Kurutup parçalamak dışında dikkat edilmesi gereken bir şey var mıdır?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 14:59   #37
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Kurtup parçalamadan önce tohumlarını ayırıp alın. Pul biber için çekirdekler hoş durmuyor.
Birde sadece dış sapını alın tohumların tutunduğu duvar kalsın ki acısı orada yoğunlaştığı için boşa gitmesin.
Çok acı olmasını istemiyorsanız sadece dış yüzeyi parçalayın.
biberinizi parçaladıkdan sonra kesinlikle kuru ortamda muhafaza edin ki rutubet kapınca toksik yapabilir. Birz tuz da koyabilirsiniz bozulmaması için.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2009, 15:00   #38
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Uzun süre saklamak için, tuz ve azıcık zeytinyağı ilave ediyorum ben.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 13:44   #39
Ağaç Dostu
 
turkuaz61's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-08-2008
Şehir: İstanbul-Beşiktaş
Mesajlar: 273
Dolmalar harika görünüyor.Bahçemde ilk kez bu yıl jalapeno biber yetiştirdim. Nasıl yenir , ne tür yemeği yapılır diye merak ediyordum.Teşekkürler..

turkuaz61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 13:58   #40
Ağaçsever
 
myıldız's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 48
pizza üzerinde süper oluyor

teşekkürler paylaşım için....

myıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 15:35   #41
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Tekin Bey, ellerinize sağlık. Bana verdiğiniz biberlerin kardeşleri mi bunlar Turşusu çok güzel biliyorum da, dolmasını ilk duydum.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 16:34   #42
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Arkadaşlar henüz tohum yok ama çok olacak inşallah. Sayın habibe bende hiç duymamıştım bir denemek istedim İsot danda denedim diğer dolmalıklardan da ama en çok bunu beğendim.
jalapeno dan başkası etlli kalmıyor. Diğer biberlerden dolma yaptığınızda sadece içini yiyebiliyorsunuz. jalapeno aynen kalıyor.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 16:44   #43
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Tekin Bey,
Jelopanoların boyu kaç santimetreyi buluyor. Takıldım dolma olayına
Bunlar da benimkiler.

Name:  000_0614.jpg
Views: 5022
Size:  39.5 KB

Name:  000_0613.jpg
Views: 5016
Size:  37.0 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 16:51   #44
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
En büyük boy 10 cm çap 03 cm kadar oluyor. Küçükleri daha fazla ama 10-15 kök ektiğinizde haftada bir dolmalıklar çıkıyor.
Ama sizinkiler ufak saksılarda bu kadar büyürmü bilmiyorum.
Benimkiler açık tarlada diğer biberlerin 150 mt uzağğında kışa doğru büyük boy saksılara geçirip seraya alarak seneye yaşatmayı düşünüyorum. Daha erken ürün alabilmek için.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 17:09   #45
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Tekin Bey, elinize sağlık, nefis görünüyorlar.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 17:15   #46
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Galeri: 73
Saksıda yetiştirdiğim için sanırım, en büyük biberim 3-4 cm civarında. Buna rağmen deneyeceğim, gerçekten çok leziz duruyor.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 17:54   #47
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Jalapenolar görücüye mi çıktılar, ben bu biberi çok sevdim, seneye daha çok yetiştirmeyi düşünüyorum.
Bu sene ben de sayın Tekin gibi jalapenolarımı korumaya almayı düşünüyorum, küçük bir sera ve ya saksıda.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1251198820

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 20:10   #48
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
bu sene süs biberlerimin içinde Jalapenolar yetiştirdim.Kimden tohum aldığımı şuan hatırlamıyorum.Tarladaki bahçemde ve balkonumda yetiştirdim. Bu sene nasip olursa tohumlarından paylaşacağım.Solan biberi tarladan çekip 1 kök çekip saksıya diktim ama ne yazık tutmadı.Saygılar

Eklenen Resimler
   
bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 20:21   #49
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Tohumluk biberlerinizi diğer biber türlerinden kesinlikle uzak tutun. Aksi takdirde bir birlerinden etkilenip ortaya melez bir tür çıkıyor. Şekil değiştiriyorlar.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 20:33   #50
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
sevgili tekin yanlış anlamayın bir çok türü ayrı saksılara ve tarlaya diktim. Bu güne kadar hiç birisi türünü değiştirmediği gibi melezleşmede hiç olmadı.Edindiğim deneyimlerden biberlerin çoğunlukla toprak, su daha çok şekil, tat değişimine etken oluyor.Gerçi tekerür olacak ama Size örnek bir şey anlatayım.Aynı türden bir kaç kök kayınpederin tarlasına bir kaç kökte kendi tarlama ektim.Benim tarla ile kayınpederin tarlasının arası yaklaşık 16km. Bendeki fidanlarda beyaz renkli ve tatlı biberler verdi.Kayın pederde ise aksine renkleri koyu yeşil sert yapılı ve çok acı biberler verdi.benim uygulamamda haftada bir sulama ve hiç bir şekilde gübre- ilaç kullanmadım. Oysa kayın pederin köyündeki arazisinde gölet olduğundan haftada 3-4 kez sulanıyordu.Gübre ve kimyasal ilaçlar kullandı. Biberlerin yanında tütün bitkisi ve nar bulunuyor.bunlar için özellikle kimyasallar kullanıldı.Sizce etkileyen nedir?saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 20:52   #51
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Sayın bahtiyar02 Biberlerde sulamanın acısına etki etdiğini düşünüyorum. Ayrıca güneş alıp almaması ilede ilgisi var az çok güneş alan açık alanda yetişen bir biberle az güneş alan gölge yerde yetişen biber acı olmayabiliyor.
Yukarıda resmini yüklediğiniz biber fotoraflarında sanki değişim yaşanmış. 1 numara ile 2 numaralı biberlerinizden 3 numara şekillenmiş bana göre daha önce aynı iki biberi yan yana ekmiştim 3 numara kesinlikle bende yoktu ama üçüncü yıl oda meydana çıktı.
Birde Jalapeno biberinizin tutmama sebebi çektim söktüm diyorsunuz çekme değilde etrafını açarak toprağı ile beraber söksydiniz tutma yüzdesi artardı.

Eklenen Resimler
 
Fatma Kochan beğendi.
Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 22:52   #52
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,457
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tekin Mesajı Göster
Sayın bahtiyar02 Biberlerde sulamanın acısına etki etdiğini düşünüyorum. Ayrıca güneş alıp almaması ilede ilgisi var az çok güneş alan açık alanda yetişen bir biberle az güneş alan gölge yerde yetişen biber acı olmayabiliyor.
Yukarıda resmini yüklediğiniz biber fotoraflarında sanki değişim yaşanmış. 1 numara ile 2 numaralı biberlerinizden 3 numara şekillenmiş bana göre daha önce aynı iki biberi yan yana ekmiştim 3 numara kesinlikle bende yoktu ama üçüncü yıl oda meydana çıktı.
Birde Jalapeno biberinizin tutmama sebebi çektim söktüm diyorsunuz çekme değilde etrafını açarak toprağı ile beraber söksydiniz tutma yüzdesi artardı.
Sevgili tekin bey..işaretlediğiniz biberlerden 1 ve 3 numaralılar benim tarlada olanlar.Gelişimlerini tam olarak tamamlayamadığı için küçük kaldılar.2. resimdeki biber ise orjinal boyudur. herhangi bir değişim olamıştır.sulama ve gübreleme yapılmadı. oysa aynı tür biberler daha iri.yeşil olarak resimleri çektiklerim orta boy bir limonun yarısı kadar domatese benzer.Etli ve acıdır.çoğunlukla dolmalık olarak veya benim yaptığım gibi kurutup pul biber yapılır.İpe dizdiklerimden iri ve şekilleri düzgün olanlar ise kayınpederin bahçesinden kopardıklarım.Şekillerinde herhangi bir değişime uğramadılar.

Dediğinize tamamen katılıyorum
Kendi tarlamdan daha önce çektiğim kök biberlerinden mor biber ve diğer iki tür ise sizin dediğiniz gibi toprağıyla beraber aldım.Şu anda canlılar. Son çektiğim kök ise saçakları yüzeyde kalmıştı ve solmuştu.o anda yanımda toprağıyla alabilecek herhangi bir alet yoktu.
bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim.saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2009, 23:09   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 173
Arkadaşlar biber yetiştiriciliği konusunda HASAD YAYINCILIK ın BİBER kitabı oldukça iyi GOOGLE - HASAD YAYINCILIK - SEBZECİLİK SERİSİ - BİBER Başka kitaplarda var. Benden hatırlatması.SEVGİYLE KALIN...

Fatma Kochan beğendi.
güvercin01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 11:21   #54
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-09-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
selamlar,

bu benim ilk mesajım umarım çok güzel tecrübeler paylaşırız. jalapenonun hastasıyım diyebilirim, hanım da benim sayemde sever oldu. bunun ekim zamanı ne zaman acaba bu sene için biraz geç kaldım sanırım ne dersiniz? balkonda veya bahçede yetiştirebilirim eğer vakti geçmedi ise

kxlylmz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2009, 12:22   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
seneye nisan ayını bekleyin.

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2009, 00:20   #56
Ağaç Dostu
 
Müjgan Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 654
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sercan1969 Mesajı Göster
seneye nisan ayını bekleyin.
Sn.Sercan
Pembe domates ve physalis fıdelerim sizden gelmişti çok güzel geliştiler,inanılmaz verimliydiler.Çok teşekkür ederim,umarım jalepeno yu da yetiştirirsiniz.
İlk müşterisi ben olabilirim.

Müjgan Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2009, 18:31   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,301
Galeri: 3
Talking jalepeno

Müjgan hanım güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.Jalepeno tohumlarını çoktan kuruttum bile seneye merak etmeyin fidelerini yetiştireceğim.
Seneye görüşmek üzere.

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2010, 11:36   #58
Ağaçsever
 
drneuro's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: tokat
Mesajlar: 69
Unhappy

Bu yıl ki jalapenolar yolda...Çimlenmeyi bekliyorlar

drneuro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2010, 19:02   #59
Ağaç Dostu
 
seyyah53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
Efendim biberleriniz için hangi oranlarda bir toprak hazırlıyorsunuz acaba benim de hali hazırda 5 cm olmuş tatlı çarliston biberlerim var yani fidelerin boyu 5 cm ...elimde perlit,vermikulit,torf ve bahçe toprağı var ...saygılarımla

seyyah53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2010, 19:39   #60
Ağaç Dostu
 
Orkun Kırcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 2,650
Galeri: 215
Jalapeno fidelerimin 2 hafta önceki hali. Şu anda epeyce geliştiler.

Eklenen Resimler
 
Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024