30-07-2009, 21:13 | #32 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 678
|
Sayın maki valla bilmiyorum. Sizi şuna bakmanızı öneriyorum. http://tr.wikipedia.org/wiki/Scovill...%C3%A7e%C4%9Fi Bunlar da video: http://video.google.com/videoplay?do...XAQ&q=habanero http://www.stupidvideos.com/video/ju...nero_and_DIES/ http://www.metacafe.com/watch/395188/the_habanero/ |
08-09-2009, 14:05 | #33 |
Ağaç Dostu
|
Jalapeno Biberi
Jalapeno turşusu kansere iyi geliyor ABD Cedars Sinai Medical Center Hastanesinin fareler üzerinde yaptığı araştırmaya göre; haftada 3 kez “JALAPENO”, yenildiğinde biberin içinde bulunan capcaicin maddesi prostat kanseri hücrelerini hızlı bir şekilde yok ediyor. Düzenli olarak yenildiğinde prostat kanserine yol açan hücrelerin %80 oranında azaldığı görülüyor. The Prostate Cancer Charity'nin araştırma başkanı Dr. Chris Hiyley; prostat kanseri olan bireylere biber tüketimlerini arttırmalarını tavsiye ediyor. Acı olmasına karşın ağzı yakmayan lezzetiyle bilinen ve diğer biberlere göre daha yoğun bir tada sahip olan “JALAPENO” Et yemekleri, salata, dip sos, bulgur, pilav ve makarnanın yanı sıra; diğer mezeler ve çerezlerle de yeniyor Kaynak http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gost...rih=2006-03-24 Busene yetiştirdiğim jalapeno biberlerimin bir kısmını Tohumluk ve pul biber yapmak üzere kızarmalarını bekliyorum. Bir kısmınıda Turşu yapıyorum. Düzenleyen Harun Parlak : 09-09-2009 saat 19:59 |
08-09-2009, 14:21 | #34 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Jalapeno'lar ilginç bir biber çeşidi. Oldukça etli bir yapısı var. Acısı dilin ucunda değil, arka bölümünde hissediliyor. Acılık maddesinin yanısıra bariz bir şeker tadı da aynı zamanda alınıyor. Yeşil olanlar bence zevkle yenebilecek acı sınırının içinde. Rengi dönmeye başlayanların dip tarafları beni aşıyor Eskiden her biberin acısının farklı işlediğini bilmezdim. |
08-09-2009, 14:29 | #35 |
Ağaç Dostu
|
Dolması da çok güzel oluyor. İnsan yemeye doyamıyor. Etli oluşu diğer dolmalık biberlergibi sadece deri kalmıyor. Biraz tencerede düz durdurmak zor oluyor. Ama hazırladıınız içi biraz fazla hazırlayıp tencereye koyarsanız dik durabiliyor. |
08-09-2009, 14:52 | #36 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Jalapeno ve thai'lerden pul biber yapmak istiyorum. Kurutup parçalamak dışında dikkat edilmesi gereken bir şey var mıdır? |
08-09-2009, 14:59 | #37 |
Ağaç Dostu
|
Kurtup parçalamadan önce tohumlarını ayırıp alın. Pul biber için çekirdekler hoş durmuyor. Birde sadece dış sapını alın tohumların tutunduğu duvar kalsın ki acısı orada yoğunlaştığı için boşa gitmesin. Çok acı olmasını istemiyorsanız sadece dış yüzeyi parçalayın. biberinizi parçaladıkdan sonra kesinlikle kuru ortamda muhafaza edin ki rutubet kapınca toksik yapabilir. Birz tuz da koyabilirsiniz bozulmaması için. |
09-09-2009, 13:44 | #39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-08-2008
Şehir: İstanbul-Beşiktaş
Mesajlar: 273
|
Dolmalar harika görünüyor.Bahçemde ilk kez bu yıl jalapeno biber yetiştirdim. Nasıl yenir , ne tür yemeği yapılır diye merak ediyordum.Teşekkürler.. |
09-09-2009, 13:58 | #40 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-06-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 48
|
pizza üzerinde süper oluyor teşekkürler paylaşım için.... |
09-09-2009, 16:34 | #42 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar henüz tohum yok ama çok olacak inşallah. Sayın habibe bende hiç duymamıştım bir denemek istedim İsot danda denedim diğer dolmalıklardan da ama en çok bunu beğendim. jalapeno dan başkası etlli kalmıyor. Diğer biberlerden dolma yaptığınızda sadece içini yiyebiliyorsunuz. jalapeno aynen kalıyor. |
09-09-2009, 16:51 | #44 |
Ağaç Dostu
|
En büyük boy 10 cm çap 03 cm kadar oluyor. Küçükleri daha fazla ama 10-15 kök ektiğinizde haftada bir dolmalıklar çıkıyor. Ama sizinkiler ufak saksılarda bu kadar büyürmü bilmiyorum. Benimkiler açık tarlada diğer biberlerin 150 mt uzağğında kışa doğru büyük boy saksılara geçirip seraya alarak seneye yaşatmayı düşünüyorum. Daha erken ürün alabilmek için. |
09-09-2009, 17:54 | #47 |
Ağaç Dostu
|
Jalapenolar görücüye mi çıktılar, ben bu biberi çok sevdim, seneye daha çok yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu sene ben de sayın Tekin gibi jalapenolarımı korumaya almayı düşünüyorum, küçük bir sera ve ya saksıda. http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1251198820 |
09-09-2009, 20:10 | #48 |
Ağaç Dostu.
|
bu sene süs biberlerimin içinde Jalapenolar yetiştirdim.Kimden tohum aldığımı şuan hatırlamıyorum.Tarladaki bahçemde ve balkonumda yetiştirdim. Bu sene nasip olursa tohumlarından paylaşacağım.Solan biberi tarladan çekip 1 kök çekip saksıya diktim ama ne yazık tutmadı.Saygılar |
09-09-2009, 20:33 | #50 |
Ağaç Dostu.
|
sevgili tekin yanlış anlamayın bir çok türü ayrı saksılara ve tarlaya diktim. Bu güne kadar hiç birisi türünü değiştirmediği gibi melezleşmede hiç olmadı.Edindiğim deneyimlerden biberlerin çoğunlukla toprak, su daha çok şekil, tat değişimine etken oluyor.Gerçi tekerür olacak ama Size örnek bir şey anlatayım.Aynı türden bir kaç kök kayınpederin tarlasına bir kaç kökte kendi tarlama ektim.Benim tarla ile kayınpederin tarlasının arası yaklaşık 16km. Bendeki fidanlarda beyaz renkli ve tatlı biberler verdi.Kayın pederde ise aksine renkleri koyu yeşil sert yapılı ve çok acı biberler verdi.benim uygulamamda haftada bir sulama ve hiç bir şekilde gübre- ilaç kullanmadım. Oysa kayın pederin köyündeki arazisinde gölet olduğundan haftada 3-4 kez sulanıyordu.Gübre ve kimyasal ilaçlar kullandı. Biberlerin yanında tütün bitkisi ve nar bulunuyor.bunlar için özellikle kimyasallar kullanıldı.Sizce etkileyen nedir?saygılar |
09-09-2009, 20:52 | #51 |
Ağaç Dostu
|
Sayın bahtiyar02 Biberlerde sulamanın acısına etki etdiğini düşünüyorum. Ayrıca güneş alıp almaması ilede ilgisi var az çok güneş alan açık alanda yetişen bir biberle az güneş alan gölge yerde yetişen biber acı olmayabiliyor. Yukarıda resmini yüklediğiniz biber fotoraflarında sanki değişim yaşanmış. 1 numara ile 2 numaralı biberlerinizden 3 numara şekillenmiş bana göre daha önce aynı iki biberi yan yana ekmiştim 3 numara kesinlikle bende yoktu ama üçüncü yıl oda meydana çıktı. Birde Jalapeno biberinizin tutmama sebebi çektim söktüm diyorsunuz çekme değilde etrafını açarak toprağı ile beraber söksydiniz tutma yüzdesi artardı. |
09-09-2009, 22:52 | #52 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Dediğinize tamamen katılıyorum Kendi tarlamdan daha önce çektiğim kök biberlerinden mor biber ve diğer iki tür ise sizin dediğiniz gibi toprağıyla beraber aldım.Şu anda canlılar. Son çektiğim kök ise saçakları yüzeyde kalmıştı ve solmuştu.o anda yanımda toprağıyla alabilecek herhangi bir alet yoktu. bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim.saygılar |
|
09-09-2009, 23:09 | #53 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-07-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 173
|
Arkadaşlar biber yetiştiriciliği konusunda HASAD YAYINCILIK ın BİBER kitabı oldukça iyi GOOGLE - HASAD YAYINCILIK - SEBZECİLİK SERİSİ - BİBER Başka kitaplarda var. Benden hatırlatması.SEVGİYLE KALIN... |
11-09-2009, 11:21 | #54 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-09-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
|
selamlar, bu benim ilk mesajım umarım çok güzel tecrübeler paylaşırız. jalapenonun hastasıyım diyebilirim, hanım da benim sayemde sever oldu. bunun ekim zamanı ne zaman acaba bu sene için biraz geç kaldım sanırım ne dersiniz? balkonda veya bahçede yetiştirebilirim eğer vakti geçmedi ise |
12-09-2009, 00:20 | #56 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Sercan Pembe domates ve physalis fıdelerim sizden gelmişti çok güzel geliştiler,inanılmaz verimliydiler.Çok teşekkür ederim,umarım jalepeno yu da yetiştirirsiniz. İlk müşterisi ben olabilirim. |
19-04-2010, 11:36 | #58 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-03-2009
Şehir: tokat
Mesajlar: 69
|
Bu yıl ki jalapenolar yolda...Çimlenmeyi bekliyorlar |
20-04-2010, 19:02 | #59 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: Kırklareli
Mesajlar: 627
|
Efendim biberleriniz için hangi oranlarda bir toprak hazırlıyorsunuz acaba benim de hali hazırda 5 cm olmuş tatlı çarliston biberlerim var yani fidelerin boyu 5 cm ...elimde perlit,vermikulit,torf ve bahçe toprağı var ...saygılarımla |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|