PDA

View Full Version : Difenbahya (Dieffenbachia)

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7

imo
24-02-2007, 13:21
merhaba,
resimdeki difenbahyamı yaklaşık 3 sene evvel arkadaşım kendi ayırdığı bitkisinden vermişti ve o zaman görüntüsü harikaydı.bende ise kurudu,kurudu ve en sonunda bir çomak kaldı.bunları yeni bir toprağa diktim yaklaşık 1 sene evvel filizlendi fakat yapraklar çok minik ve büzüşük çıktı hatta bir çoğu tamamen açılmadan kurudu.1 hafta kadar evvel yapraklı bitkiler için hazırlanan sıvı besinden verdim.
problem ne olabilir?

imo
25-02-2007, 14:35
bu bitki yıllardır neredeyse hiç denecek kadar az büyüyor ,yaklaşık 30 cm. civarında şu an.yapraklarıda 10-12 cm. kadar.
difenbahya yla ilgili yeterli bilgiyi hiçbir yerde bulamadım,ışıkmı sever yoksa gölgemi bilmiyorum.
bu konuda bilgisi olan varsa beni aydınlatabilirmi?

bitkiseli
25-02-2007, 14:52
Şikayetin ile ilgili yardımcı olamam ama bakımı konusunda yardımcı olabilirim,
benim ilk çiçeğimdir difenbahya hiç çiçek sevmeyenler bile hayran kalıyor, salonum öğleden sonra akşama kadar güneş alıyor oda tam camın önünde duruyor yapraklarına sürekli su püskürtür ve devamlı tozunu alırım 15 günde bir de gübre veririm okadar, halinden çok memnun olacakki geçtiğimiz yaz gövdesi2 3 yerden patladı ben tohum verecek sandım ama ayrı bir dal verdi, dilerseniz resimlerinide eklerim.

imo
25-02-2007, 16:33
teşekkürler bitkiseli,
çok memnun oldum verdiğin bilgi için çünkü sanırım ben tam tersini yapıyorum.benim salonumda sabahtan öğlene kadar kuvvatli güneş alır bende bundan rahatsız olmuş olabileceğini düşündüğüm için onu gölgeye almıştım.hemen camın önüne alacağım.ayrıca sürekli su püskürtmekten kastın kaç günde bir onu öğrenebilirmiyim,bazıları 2 günde bir diyor kimiside bu çok sık haftada bir diyor (çiçekçiler) birde verdiğin gübre satılan sıvı besinlerdenmi?

imo
25-02-2007, 16:35
bu arada anneminde bir difenbahyası var oda şu an bir palmiye gibi görünüyor inanılmaz güzel ve geçtiğimiz yazda bir çiçek açtı,daha evvel bu bitkinin çiçek açtığını hiç görmemiştim.

bitkiseli
25-02-2007, 20:06
Benimde anneme kardeşim almıştı ben çok beğenince bana da annemin çiçeği kadar güzel olmasada bir tane almış ama benim çiçeğim ne kadar gelişti ise anneminki de o kadar geriledi annem köklerinden ayırıp iki saksı yaptı bitki daha yeni yeni kendini toparlıyor, oda öyle gösterişsiz hatta yapraklarına nazaran sevimsiz de diyebilirim çiçek açmıştı ama benimki daha çiçek açmadı, çok da iyi bakarım neye göre çiçek açıyor anlamadım.
Ben yazın hergün yapraklarına su püskürtürüm kışınsa 2-3 günde bir, gübreye gelince de ziraatçiden 100 gramlık poşetlerde pembe şeker gibi bir gübre alıyordum ama eşim daha ekonomik diye kiloluk paketini almış (ama bu yeşil renk) üzerinde npk 20-20-20 yazıyor, onu kullanıyorum.

imo
26-02-2007, 15:14
teşekkür ederim hemen not aldım...

Cyber Papatya
27-03-2007, 00:01
Merhabalar,
ilişikte gördüğünüz difenbahiamizi çok severek büyütüyoruz ancak bir ay sonra tavanı 30 cm. kadar daha alçak bir eve taşınacağız. acaba tavana değen bu difenbahia için ne yapabiliriz? bu çiçek budanır mi? evet ise nasıl ve ne zaman?
teşekkürler,

Gülgün
27-03-2007, 21:40
Sevgili cyber papatya,ben kendi difenbahialarımı topraktan 15-20 cm yukarıdan kesiyorum,kestiğim yapraklı kısmı su dolu kovaya koyup köklendiriyorum,sonra tekrar saksıya alıyorum.Bu işlemi de nisan-mayıs aylarında yapıyorum.10 yıldır bu işlemi yaparım herhangi bir olumsuzluk yaşamadım.Sadece benimkiler alttan yaprak döküyor,sizinkilerde alt kısım çok yapraklı,nasıl bir bakım uyguladığınızı anlatırmısınız?

nermin alkan
28-03-2007, 16:34
merhaba
bende defanbahyayla ilgili bir şey sormak istiyorum... neden bu çiçeğin yapraklarında su damlacıkları oluşuyor...Bir bilen varsa lütfen yazabilirmi:)

papatyam
28-03-2007, 16:40
Su fazla verildiğinde oluyor diye biliyorum :)

BARIŞ AKINCI
30-03-2007, 23:46
arkadaşlar ben de Ankara koçtaşdan bir Dieffenbachia- Difenbahya aldım.martta toprağını değiştirdim...alta biraz çakıl ve toprak,üstüne de biraz torf koydum.yanlarını da torf ile iyice sıkıştırdım.şimdi yapraklarının uçları kahverengi oldu.sanırım kuruyor.ne yapmalıyım.fazla sulamıyorum.güneş ışığı da almıyor ama odam aydınlık.

Ela
05-04-2007, 22:12
Arkadaşlar,yaprakları renk olarak difenbahya gibi ama boyut olarak onun 3-4 misli küçük olan 2 adet çelik ,bugün bana geldi ,şu anda suda duruyor acaba toprağa geçireyim mi?Yoksa suda köklenmesini mi beklemeli miyim? Adı yine difenbahya mı oluyor? onu da bilmiyorum.

Oğuzhan
07-04-2007, 13:23
Bir çok değişik türü var.Bodur-Alacalı-düz.
Bence suda köklenmesini bekleyin.:)

Ela
07-04-2007, 19:08
Bir çok değişik türü var.Bodur-Alacalı-düz.
Bence suda köklenmesini bekleyin.:)

Teşekkür ederim,cevap alamayınca ben de suda bekletiyorum zaten. Benim çelikler çilli,çok güzel görünüyor.:)

gustin
13-04-2007, 08:15
dieffenbachia ile ilgili sorunum var..... En önemlisi 1 metre boyu var ama bunun 90 cm yaprak yok.....en üstünde 3 tane yaprağı var....onlarda yavaş yavaç çürüyor....ikincisi ise 15 günde bir yaprak kaybediyorum.... hiç güzel gözükmüyor... neden bu halde bu çiçek yardım edebilirmisiniz ?

selenn
13-04-2007, 23:32
merhaba arkadaşlar,
bundan birkaç ay evvel bana da bir difenbahya hediye geldi. geldiğinde üzerinde çok bol yaprakları vardı ama yapraklar avuçiçi kadardı belli ki genç bir difenbahya benimkisi. şuanda durumunda gerileme var. cam önünde duruyor ve toprağı kurudukça su veriyorum.ama malesef gelişmek bir yana gerileme var. yatak odam dışında bol güneşli cam önüm de yok. sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

Ela
14-04-2007, 06:40
merhaba arkadaşlar,
bundan birkaç ay evvel bana da bir difenbahya hediye geldi. geldiğinde üzerinde çok bol yaprakları vardı ama yapraklar avuçiçi kadardı belli ki genç bir difenbahya benimkisi. şuanda durumunda gerileme var. cam önünde duruyor ve toprağı kurudukça su veriyorum.ama malesef gelişmek bir yana gerileme var. yatak odam dışında bol güneşli cam önüm de yok. sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

Difenbahya gölge ortamda da çok güzel yetişiyor.Toprağın içine parmağını batır ,parmak ucun kuru gelirse ,o zaman su ver.

selenn
14-04-2007, 17:58
Merhaba Sn.Uslu,

teşekkür ederim bilgilendirmeniz için ben galiba fazla su vermişim bu güne kadar.

merdiye
17-04-2007, 16:29
Merhaba,
Şu alttaki yaprakların kaybedilmesi ile ilgili bir şey bilen yok heralde, kimse bir çare önermemiş. Benim difenbahyamda da aynı sorun var da.

selenn
17-04-2007, 17:53
Merdiye merhaba,

En alttan çıkan yapraklar sararıp kuruyorsa sulama ile ilgili bir sorun olabilir. Bende de aynı sorun var ve galiba fazla sulamışım. Birkaç gündür sulamadım bakalım durumu ne olacak. Gelişme olursa paylaşırım.

merdiye
17-04-2007, 18:56
Teşekkürler Selenn, ancak benimki yaklaşık 2 yıldır hayatta. Sulama ilgili bir sorun olsa bu kadar uzun yaşarmı bilemiyorum. Uzayıp uzayp şemsiyeye dönünce ben de alttan kesip öyle diktim yeni saksısına. Tabi önce suda beklettim köklensin diye. Şimdi keyfi yerinde ama biliyorum ki alttaki yapraklar yine dökülecek :(:(:(

selenn
17-04-2007, 20:25
inşallah kısa sürede toparlanır. Eminim bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgilendirecektir.

ayparçası
25-04-2007, 14:35
merhaba,
Anneminde bir difenbahya sı var yaklaşık 1 mt boyundaydı ama geçenlerde toprak içinden kırılmış ben onu suda bekletiyorum acaba köklenir mi?**** kurtarmak için ne yapmalıyım?Ölürse annem çok üzülür.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim ...

merdiye
25-04-2007, 15:35
Merhaba Ayparçası,
Ben bu konularda uzman değilim ama difenbahya konusunda biraz deneyimim var. Senin dediğin şekilde suda bekletmiştim ben difenbahyamı ve tam olarak köklenmeden toprağa diktim. Şuan gayet sağlıklı.

Toprağa dikildikten sonra keyfinin yerine gelmesi 2 ay kadar sürmüştü ama bu aylarda çok daha çabuk toparlanabilir seninki. Kolay gelsin...

merdiye
27-04-2007, 10:15
Selenn ve tüm arkadaşlar merhaba,
Bu difenbahya artık beni deli ediyor. Suyunu azalttım biraz, yine de toprağı nemli, tamammende kupkuru bırakmıyorum. Amma velakin şimdi de boynunu bükmeye başladı. Besbelli, su istiyor.

Madem yaprakları çok sulanmaktan dökülüyorduysa, susuz kalmak da istemiyorsa, ne yapılır bu difenbahyaya???

Selahattin Yılmaz
27-04-2007, 11:41
Difenbahya suda çok kolay köklenen bir bitki. Hatta geçen yıl elime 10-15 yıl büyücek bir şişenin içerisinde suda yaşamış bir difenbahya geçmişti bende başkasına verdim.

ayparçası
28-04-2007, 14:19
teşekkür ederim Merdiye.Biraz daha suda bekletip diksem iyi olacak galiba.

selenn
28-04-2007, 23:01
Sevgili Merdiye,

Acaba senin difenbahya'nın kökünde bir zarar oluşmuş olmasın? baktın mı hiç köküne?

merdiye
10-05-2007, 08:52
Sevgili Selenn merhaba,
Özür dilerim mesajını görmemişim daha önce. Benimkinin kökü yoktu zaten :)
Yani kesip tekrar köklendirmiştim ama, ilk diktiğimiz zamandan beri böyleydi zaten. Ama artık daha az su veriyorum. Ölmeyecek kadar:):):)

Ayparçası seninki ne oldu?

yase_erdo
27-05-2007, 01:30
Merhaba arkadaşlar,
birkaç ay önce bir koçtaş'tan aldığım oldukça görkemli difenbahya çiçeğim ev ortamına gelir gelmez hızla yaprak kaybetmeye (dış kısımlardan) başladı. sulamasına, ışığına, 15 günde bir besinine o kadar dikkat ediyorum, yine de yaprak kaybını önleyemedim. çok mu su ister az mı anlayamadım. her gün düzenli olarak su püskürtüyorum, toprağını da nemli tutmaya çalışıyorum. fazla su alıp da çürümesin diye saksısı ile saksı tabağı arasına yükselti bile koydum. bir de yapraklarının ucunda yanma gibi çürümeler başladı. fotolarını ekliyorum. resimlerde iyi görünüyor ama satın aldığımda bu halinin iki katı büyüklükteydi... resmen gözümün önünde eridi gitti... :( yardımcı olan çıkarsa çok sevinirim.
şimdiden teşekkürler....

Ela
27-05-2007, 20:14
Bence çok su veriyorsunuz,toprağın sadece üst kısmı değil,parmağınızı batırdığınız zaman kuru gelirse o zaman sulayın.Benim evim çok aşırı sıcak, bitkimde çok büyük, ben bile yazın 4 günde bir 2 bardak suyla suluyorum.

Gülgün
27-05-2007, 20:23
Aramıza hoşgeldiniz,Zerrin hanıma katılıyorum,Difenbahyalarım sıcak bir salondalar,buna rağmen,kışın 15 günde bir yazın da haftada bir sularım.Hiç bir sorun yok.Birde direk güneş görmesinler,aydınlık ama güneşşiz ortamda daha iyi oluyorlar.Sevgilerimle.

Ela
27-05-2007, 20:27
Aramıza hoşgeldiniz,Zerrin hanıma katılıyorum,Difenbahyalarım sıcak bir salondalar,buna rağmen,kışın 15 günde bir yazın da haftada bir sularım.Hiç bir sorun yok.Birde direk güneş görmesinler,aydınlık ama güneşşiz ortamda daha iyi oluyorlar.Sevgilerimle.

Çok iyi hatırlattınız, Gülgün Hanım;direk güneşten kesinlikle hoşlanmıyor hele benimkini tamamen gölgede bıraktım.Çok memnun.

yase_erdo
27-05-2007, 22:07
zerrin hanım ve gülgün hanım, yardımlarınız için teşekkürler. hemen sulamayı azaltıyorum. benim çiçeklerimin sorunu (evdeki diğerleri için de geçerli) fazla su vermemmiş. galiba elimin ayarı pek yok..:) forumdaki bilgilerden bunu öğrenmiş oldum... ama bir noktayı anlamıyorum. yaptığım araştırmalarda hep bu çiçeğin nemi çok sevdiğini okumuştum. e peki nemi nasıl sağlayacağım? sadece yapraklarına su püskürtmek yeterli mi? tekrar teşekkürler, sevgiler.

Ela
28-05-2007, 19:43
zerrin hanım ve gülgün hanım, yardımlarınız için teşekkürler. hemen sulamayı azaltıyorum. benim çiçeklerimin sorunu (evdeki diğerleri için de geçerli) fazla su vermemmiş. galiba elimin ayarı pek yok..:) forumdaki bilgilerden bunu öğrenmiş oldum... ama bir noktayı anlamıyorum. yaptığım araştırmalarda hep bu çiçeğin nemi çok sevdiğini okumuştum. e peki nemi nasıl sağlayacağım? sadece yapraklarına su püskürtmek yeterli mi? tekrar teşekkürler, sevgiler.

Çiçeklerinizin bulunduğu ortama da su sıkmanız ortamın neminin artmasını sağlıyor.Sürekli yapraklarına su sıkmayın , enfeksiyon riski olabilir diye duymuştum.Kararında az az su sıkın.Ben bazen çiçeklerimin yanında çamaşır kurutuyorum.

cyucel
06-06-2007, 10:29
1 ay önce eve gelen yardımcım difenbahyamı düşürerek kırdı. Yaklaşık 15 senelik 1,5 metre boyunda ve çok güzeldi. Ben yeniden diktim . Üstelik Selahattinn beyden köklendirici hormon alıp onunla diktim. Ama hala canlanmadı ve üstelik bütün yapraklarınıda döktü. Gözümün önünde eriyor. Her salaonuma girişte onu görünce kahrımdan ölücem. Potasyum, azot ağırlıklı vitaminde verdim. Ne yapmam lazım bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.

GLCN
06-06-2007, 10:44
1 ay önce eve gelen yardımcım difenbahyamı düşürerek kırdı. Yaklaşık 15 senelik 1,5 metre boyunda ve çok güzeldi. Ben yeniden diktim . Üstelik Selahattinn beyden köklendirici hormon alıp onunla diktim. Ama hala canlanmadı ve üstelik bütün yapraklarınıda döktü. Gözümün önünde eriyor. Her salaonuma girişte onu görünce kahrımdan ölücem. Potasyum, azot ağırlıklı vitaminde verdim. Ne yapmam lazım bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.

Üzülmeyin ve telaşa kapılmayın benimde çiçeğim geçen sene kırılmıştı bir parçasını bende sizin gibi ekmiştim ama çürümeye başlamiştı şimdi ise hersene boyunu kısaltmak için ben kırıyorum ve bu sayede 4 tane çiçeğim oldu.Öncelikle çiçeğinizi topraktan çıkartın toprakta olan kısmı çürümüşse sert bölgeye kadar kesin sararan yapraklarıda kopartın ve çiçeğiniz çok uzunsa ekcek kadar yer bırakarak bikaç parçayada bölebilirsiniz(ben öyle yapıyorum).parçaları suya koyun serin ve loş bir ortama koyun ben genelde koltul arkalarına koyuyorum köklendirmek için ve faydasınıda görüyorum suyunuda sık sık değiştirin şimdiye kadar suyuna hiç köklendirici falan da koymadım benimkiler fazla nazlı değil.Size kolay gelsin.

cyucel
06-06-2007, 14:16
Teşekkürler birde suya koyarak deneyeyim belki o zaman daha çabuk köklenir

flower
07-06-2007, 23:28
şu anda difenbahyamın üzerinde hiç yaprak yok en son tepede duran 3 yaprak ta soldu ve döküldü.Yeni yaprağı bile açamadan kurudu.gövdesi ve kökü şu an sağlam.gövde yapraksız ve yaklaşık 30-35 cm boyunda şu an bulunduğu yer günün yarısı güneşli kalan yarısı aydınlık şekilde yani onun için fena değil diye düşünüyorum.suyunu düzenli veriyorum ama yaklaşık 3 haftadır bir gelişme göstermiyor.nasıl bir çare önerirsiniz çiçeğimi kurtarmam için:( :( :(

Penelophe
07-06-2007, 23:34
Selamlar;

Hoşgeldiniz:)

Sizi önce http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669 buraya ve http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 buraya davet ediyorum. Daha sonra bu konuda size yardımcı olacaklardır.

GLCN
08-06-2007, 00:12
39 daki mesajı sizde uygulayabilirsiniz çok sulamaktan toprak kısmından çürüyo olabilir söküp bakmanızı tavsiye ederim.

cyucel
08-06-2007, 08:13
Teşekkür ederim ama 15 senedir bakıyorum. Daha köklenmediği için böyle heralde. Ama köklendirirci hormonunda bir faydasını görmedim yani. Suya koysaydım daha çabuk köklenirdi heralde. Bu arada çiçeğimi bu hale getiren yardımcıma da yol verdim. Kadın 4 parçaya böldü resmen.

GLCN
08-06-2007, 10:20
bence ona kızacağınıza teşekkür edin sayesinde 4 çiçeğiniz olmuş güzel değilmi ben bunu bilinçli olarak her sene yapıyorum ve dağıttığım çiçeğin sayısı yok.

flower
09-06-2007, 18:59
Difenbahyamın iki kökünüde kontrol ettim.Ana kökler sağlam gibi duruyor fakat kılcal kökler çürümüş.Şimdi toprak dışındalar.İki ayrı gövde de aynı durumda.
Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz:confused:

Teşekkürler.

cyucel
10-06-2007, 14:59
Şuan ölmek üzere olduğu için teşekkür edemiyorum. Ondan başka herşeyi söyledim içimden. Kahrımdan ölücem gördükçe.

cyucel
10-06-2007, 15:17
Sizi dinledim ve kestim. 2 tanesi toprakta kaldı. 2 tanesini suya koydum. Bakalım ne olacak.

flower
10-06-2007, 17:28
İki gövdeyi de kök kısmından suya koydum.Dışarda durması onu kurutacak diye düşündüm.Biraz köklendiğinde de tekrar toprağa dikeceğim.Ne kadar zamanda saçaklanacağını da bilmiyorum açıkçası. Umarım bu yaptığım dorudur.Bilgisi olan varsa lütfen yorumlayınız.:confused:

Gülgün
11-06-2007, 17:20
Flower ve CYücel bence her ikinizde doğru olanı yapmşşınız,şimdi tek yapacağınız şey sabırla köklenmelerini beklemek.GLNC ye katılıyorum,ben de her sene kesip köklendiririm,dağıttıklarımla beraber 10 saksı Difenbahyam olmuştu şimdiye kadar.Kendinizi üzmeyin.Düzeleceklerdir.Sevgilerimle.

GLCN
11-06-2007, 17:55
sayın cyücel gövdedeki kuru yaprakları temizlemenizi tavsiye ederim suyunuda hergün değiştirin kısa zamanda köklenirler merak etmeyin.Saksıdakine fazla su vermeyin kökleri çürümesin yakında etrafından yeni filizler vermeye başlar.

cyucel
12-06-2007, 08:34
Çok teşekkür ediyorum arkadaşlar. Toprakta olana baktım, yanlarından 2 tane cırıf vermiş. Çok mutluyum bugün. Darısı senin başına flower. Arkadaşların dediği gibi galiba sabretmemiz lazım. Yanlız çiçeklerimde karınca oluşmuş. Ve defenbahyanın yapraklarında da sarı sarı yumurtalar buldum. Ne yapmam lazım sizce?:mad:

GLCN
12-06-2007, 09:30
Zararlılarla ilgili sayfayı gezmenizi öneririm şimdilik sık sık silerek kurtulabilirsiniz ama fazla su püskürtmeyin.

flower
12-06-2007, 23:27
İnşallah cyücel,iyi temennin için teşekkür ederim.
Sabırsızlıkla kökünün saçaklanmasını bekliyorum.
Umarım çiçeğim eski bol yapraklı günlerine döner.

Bu arada GLCN'ye katılıyorum,bende zararlılarla ilgili forumu incelemeni tavsiye ederim.Çünkü, şu an bitlenen bir çiçeğim için önerilen ev yapımı bir ilacı deniyorum,şimdilik iyi sonuç verecekmiş gibi görünüyor.

Zararlıyı yumurtadan çıkmadan bitkiden temizleyebilirseniz daha iyi olur.Acele etmenizde fayda var.

cyucel
14-06-2007, 09:31
Arkadaşlar, difenbahyamdan birçok kök fışkırmış inanamadım. Daha 3 gün oldu suya koyalı. Ben niye daha önce suya koymamışım. Anşalın direk toprağa ekerek çiçeği ben daha kötü yaptım. Herkese tavsiye ediyorum.Hemen suya koysunlar. Bu kadar kısa sürede mi köklenir, hala inanamıyorum. İlgi gösterip, cevap veren arkadaşlara çok teşekkür ederim.

pbilgili
23-06-2007, 08:03
Bu çiçekle ilgili yanlış düşünüyorsun. Yaklaşık 2 ay önce aldığımda 20 santim var yok küçük bir bitkiydi daha şimdi bile 50 cm geçti. Sabah güneşi alan bir yere bıraktım. Toprağını hiç kuru bırakmıyorum. Yapraklarının da sürekli tozunu alıyorum. İnşallah seninkide iyileşir. İyileşmezse de bana ver bide ben bakayım.

pbilgili
23-06-2007, 08:07
arkadaşlar benim çiçeğimin de toprağı sinekleniyor ne yapmam lazım bilen var mı?

flower
26-06-2007, 22:42
Benim suya koyduklarımda halen bir hareketlenme yok. Köklenmeye niyetleri yok galiba. Ama gövdeleri hala diri, biraz daha sabır diyorum.:(

cyucel senin adına çok sevindim darısı bana artık.:rolleyes:

GLCN
27-06-2007, 10:17
Suyunu sık sık dedğiştirim fazla aydınlık olmayan ve hafif serin bir yere koyduysanız en kısa zamanda sizinkide köklenir üzülmeyin.

ReaL
28-06-2007, 22:34
arkadaşlar benim çiçeğimin de toprağı sinekleniyor ne yapmam lazım bilen var mı?

Toprağını değiştirin, kurtulun...

En basit çözüm bu...

Hem toprak değiştirmek de gerekli zaten... Çiçek topraktan gerekli besinleri aldıktan sonra, bir müddet sonra ya toprağı katkılarla zenginleştirmek gerek **** toprağı toptan değiştirmek gerek...

Ne biçim cümle oldu bu ya? :D

bora35
05-07-2007, 23:03
benimkinin alttaki yaprakları faazla gelişmiyor ve bir süre sonra sararıyor ama üstten devamlı yaprak veriyor. boya gitmesini de istemiyorum neden olabilir bu?

GLCN
05-07-2007, 23:26
güneş yukarda kalıyor olabilir ısık görmek için uzuyordur benimkiler ısıgı direkt olarak üstlerine alıyor ama perde arkasından o yüzdende gövdeleri kalınlaşıyor.

flower
17-07-2007, 13:40
Neredeyse 2 ay oldu sudaki gövdelerde henüz bir köklenme olmadı.Acaba takviye mi istiyor diye düşünüyorum.Hergün suyu değişiyor ve yeri loş ve de serin daha ne yapmalıyım acaba? Fikri olan var mı?:o

GLCN
17-07-2007, 13:56
Aslında çabuk köklenen bir bitkidir yerinimi sevmedi acaba isterseniz birde aydınlık (ama güneşe değil) bir ortamda deneyin.

flower
17-07-2007, 14:08
Şimdi biraz daha aydınlık bir yere aldım (ilk koyduğum yerdi aslında, loş seviyor denilince yerini değiştirmiştim) ama serinliği öncekine göre çok iyi değil.Hepsi aynı anda olmuyor malum yaz ayındayız.Bakalım şimdi ne olacak?:confused:

Penelophe
17-07-2007, 14:17
Flower, suyunu neden değiştiriyorsunuz?

Ben aynı suda köklenene kadar suyunu hiç değiştirmiyorum, ve köklenince, köklenen çeliği toprağa dikip bu suyla suluyorum.;)

GLCN
17-07-2007, 14:43
bunu arkadaşlara ben önermiştim.Kendim bu şekilde daha çabuk köklenmesini sağladığına ayrıca çıkan köklerin taze su sayesinde çürümesini engellediğini düşündüğüm için arkadaşlara tavsiye etmiştim.

Baldaş
18-07-2007, 11:29
Arkadaşlar bende de difenbahya var ama bir tuhaflık başladı.
Yaprakların önce rengi açıldı şimdi ise sararıyor gibi. Kapalı balkonda tutuyorum. Balkon gündüz sıcak oluyor ama çiçek Güneş'ten biraz daha az etkilensin diye yere koymuştum.
Çok önceleri duymuştum. Yanlış bir bilgi mi bilmiyorum. Yapraklarına su değdirmeyin diyorlardı. Şimdi düşünüyorum da ne kadar saçma. Bu çiçek hiç anavatanında yağmur yüzü gürmüyor mu?
Yukarıdaki tavsiyelerinizden şunu anladım: Yanlışım varsa düzeltir misiniz?
1-Çiçeği balkona değil daha az sıcak olan salona koy.
2-Yapraklarını sık sık nemli bezle silip temizle. Sıcak havalarda azıcık su püskürt
3-Toprağı sürekli nemli olsun.Fazla ya da çok az su verme.
4-Köklendirmek için suda bekletmen yeterli.
4-15 günde bir gübresini ver. ( Gübre konusunu biraz açar mısınız?)
5-Difenbahya serin, yarıgölgeli aydınlık, nemli ortamları sever. Direkt Güneş ışığından hoşlanmaz.
6-Toprağı böceklenirse ya da parazit olursa toprağını değiştir.

Mine Pakkaner
18-07-2007, 11:37
...
Ben aynı suda çimlenene kadar suyunu hiç değiştirmiyorum, ve çimlenince, çimlenen bitkiyi toprağa dikip bu suyla suluyorum.;)

Penelophe, bu vesileyle yeniden hatırlatayım, akılda yanlış kalmasın, çelikler köklenir, tohumlar çimlenir. Yani cümle şöyle olmalı.

Ben aynı suda köklenene kadar suyunu hiç değiştirmiyorum, ve köklenince, köklenen çeliği toprağa dikip bu suyla suluyorum.

zeynep kübra
18-07-2007, 19:04
merhabar ben foruma yeni üye oldum öncelikle güzel paylas1mlar için tesekkür ederim. Benimde difenbahya ile ilgili sorum olacakt1 çiçek büyütmeye yeni baslad1m ve gerçekten çok seviyorum. Geçtigimiz günlerde çiçekçi bir amcam1z bana 3 yaprag1 olan bir difenbahya verdi. Çiçekçide saks1s1ndan k1r1l1p düsmüs. Ama dibi kahverengimsi idi. 2 gün suda bekletip 3. gün topraga ektim. Henüz üzerinden 48 saat geçmedi ama ekmeden önce yapraklar1 çok y1pranm1s ve y1rt1klar olusmus. Karas1z kald1m acaba yapraklar1n1 kopart1p yenilerinin gelmesini mi beklemeliyim yoksa dokunmadan kendine gelmesini mi? Karars1z kald1m. Kurur diye çok korkuyorum. Aç1kças1 yasayacakm1 onu da bilmiyorum. Bu konuda bana fikir önerirseniz çok mutlu olurum simdiden tesekkürlerr

Kkaracivi
20-07-2007, 15:57
Sevgili Zeynep Kübra çiçek yetiştiriciliği konusunda uzman değilim fakat benim yıllar önce aldığım ilk çiçeğim difenbahya idi.Eğer yaprakları çok zedelenmedi ise bırak öyle dursun.Zaten o bir süre sonra yeni yapraklar verecektir.Yok eğer kötü bir durumda ise benim uyguladığım ve her seferinde de sonuç aldığım bir şeyi sana anlatayım.Yapraklarını kestikten sonra gövdeyi bir kaç parçaya böl ve muhakkak gövdeyi çapraz olarak kes ve bir saksıya görünmeyecek şekilde parçaları yerleştir.Saksının dibine biraz çakıl ya da mıcır koyarsan çiçeğinin hava alarak büyümesini sağlamış olursun eğer bunu ilkbaharda yapmış olsaydın şimdiye uç vermeye başlardı.Benim öyle yeniden açmaya başlamış difenbahyam var şu anda.Bakımı aslında çok kolaydır önemli olan soğuk,cereyan,kuru hava ve yerini değiştirmemeye dikkat et.Sıcağı sever ama yazın gölge, kışın bol aydınlık ister.Düzenli sulayıp kışın suyunu azalt.Kuru havaya maruz kalmaması içinde bitkiye sık sık su püskürt .İşte bu kadar :) Çiçeğinle mutlu günler...

flower
23-07-2007, 22:29
Başta suyunu hiç değiştirmeden denedim fakat yine olmadı. Bende GLCN' nin tavsiyesine uydum henüz bundan da bir sonuç alamadım. Şu an çeliklerde de bir sorun yok(çürüme gibi). Nasıl koyduysam aynen öyle duruyorlar aylardır. Bakalım nereye kadar dayanacağız? Ya o pes edecek ya da ben:o
Acaba daha serin bir yere mi alsam? Şu an durduğu yer pek havalı ve serin değil. Arka balkonum çok güneş almıyor, sadece sabah güneşini alıyor ve genelde serin oluyor.Buraya mı koysam acaba? Artık ne yapacağımı bilemez oldum:o

GLCN
24-07-2007, 09:51
Sizin çiçek gerçekten inatçı çıktı aslında köklenmesi bu kadar uzun sürmemeliydi en azından ufak kök yerleri belli olmalıydı..

flower
24-07-2007, 12:29
Kök yerleri belli aslında sanki her an çıkacakmış gibi bir hali var saçakların. Bu kısımlarda sadece ince-yumuşak zarımsı uzantılar var ama saçak gibi değil.Saçak verecek gözlere de rastlıyorum. Bir şeyler ters ama henüz çözemedim.;)

GLCN
24-07-2007, 13:05
BU bitkide kökler saçak gibi olmaz nerdeyse kürdan kalınlığında çıkar isterseniz bir resim ekleyin bakalım nerde ne var..

flower
01-08-2007, 12:13
Evet bende öyle tahmin ediyorum. Kökler saçak gibi değil de sizin dediğiniz gibi kürdan kalınlığında olduğunu. Potansiyel var gibi ama bir hareket yok hala. Çıksada tanışsak şu köklerle artık:rolleyes:

flower
04-08-2007, 11:54
Çeliklerden birinde çürüme başlamış,yaklaşık 3 aydır sudalar neredeyse. Köklendirici aldım böylece diğerini kurtarmayı umuyorum. Çürümeye başlamış olanı ne yapacağımı bilemiyorum :confused:

GLCN
04-08-2007, 21:42
çüremedin üstünden yani sert bölgeden kesin tekrar suya koyun..

flower
04-08-2007, 22:19
Aynen dediğiniz gibi yaptım. Hadi bakalım hayırlısı.Ama köklendiriciyle dikmeyi düşünüyorum bu ara çelikleri.Umarım bu şekilde tutar.

Teşekkür ederim GLCN.

2e3a
05-08-2007, 18:13
http://img299.imageshack.us/img299/8573/difenbahiahr2.jpg (http://img299.imageshack.us/my.php?image=difenbahiahr2.jpg)

GLCN
17-08-2007, 22:21
Sevgili flower son durum nedir?

filyos
22-08-2007, 18:11
Merhaba arkadaşlar benim de difenbahyam var,çok da güzel.Bu baharda aldım.Geldiğinde biraz küçüktü ama gövdesi kalın.Kesilerek çoğaltılmış yani.Geldikten sonra saksısını değiştirmedim.Saksı oldukça küçük.Çiçeğim kocaman yapraklar çıkarmaya başladı.Sıvı çiçek besini de veriyorum.Fakat son üç yaprağı küçük çıktı.Sebebi ne olabilir.Acaba yolunda olmayan nedir?

GLCN
22-08-2007, 18:35
Işık alan biryere mi koydunuz.Birde aldığımız yerler genelde hormon veriyo bizde bulamayıca zavallılarda byu küçültüyor belki ondandır.

GLCN
22-08-2007, 18:36
Sn 2e3a bakımını anlatırmısınız?Bilmeyenler öğrensin bilenler bilgi eklesin:)))

Arzu Kasapoğlu
22-08-2007, 20:33
Sayın Filyos difenbahyanız çiçek açabilir. Benimkide açmadan önce yapraklarını
küçülttü.Açan çiçeklerin kokusu çok kötü uyarayım....:dilli:

GLCN
22-08-2007, 23:39
Çiçekmi açıyor bu bitki?Kaç yılda açıyor?Bendede var hiç açmadı bilmiyordum açtığını nasıl bişey çiçeği?Ay şimdi merak ettim?

Penelophe
22-08-2007, 23:49
Difenbahyanın çiçeği.:)

19214

19215

Kaynak1 (http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Dieffenbachia-02.jpg) Kaynak 2 (http://hflp.sdstate.edu/ho311/Indoor_images/Dieffenbachia_amoena_flower.jpg)

filyos
23-08-2007, 12:58
Gerçekten çok ilginç ve de muhteşem bişey.Ben de ilk kez görüyorum çiçek açtığını.Umarım dediğiniz gibidir.Sabırsızlıkla çiçek açmasını bekliyeceğim.Bu arada evet çiçeğim yeteri kadar güneş alan bir yerde.Sanırım yerini seviyor.

GLCN
23-08-2007, 14:51
İnanamıyorm ilk defa görüyorum benim çiçeğimde en az 10 yıllık ama hiç çiçek açmadı açması için ne gerekiyorda o bizde yok anlamış değilim?Şaşırıyorum aaaaaaa hayret!!!

cubukicikoyu
07-09-2007, 09:03
arkadaşlar bende beş yıldır bakıyorum ama hiç çiçek açtığını görmedim
ilginç geldi fotoşop olmasın
hepinize sevgiler saygılar
mustafa

GÖKHAN_111
10-09-2007, 22:19
BU BİTKİ ÇİÇEK AÇIYORMUŞ ARKADAŞLAR!! SABAHLİYN BİTKİYE Bİ BAKTIM FARKLI BİR YAPRAK !ARAŞTIRDIM VE HAKİKATEN ŞAŞIRTACAK Bİ DURUMMUŞ!:eek: :eek: :eek: :eek:

Penelophe
10-09-2007, 22:26
Gökhan111, maşallah.:)
Ne kadar süredir var difenbahyanız?

zeynep kübra
20-09-2007, 09:36
Arkadaşlar aynı başlıkta daha önceki sayfalarda edindiğim difenbahya çiçeğinin kötü durumda olduğunu belirtip bilgisi olan arkadaşlardan yeniden yaşatmak için yardım istemiştim. Bu konuda bilgisi olan arkadaşların verdiği önerileri titizlikle uygulamaya koydum. Aylar önce yaşamaz umuduyla baktığım çiçeğim şimdi sağlıklı bir şekilde büyüyor hatta seri şekilde yaprak açmaya devam ediyor. Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim saolun. iste fotolari :p

zeynep kübra
20-09-2007, 09:37
Saksının dibinde bulunan küçük yapraklar difenbahya yaprağı değildir çelikle ekilmiş Afrika menekşesi yaprakları yanlış anlaşılmasın. :p:p

Yeşilparmak
23-09-2007, 13:55
merhaba.
Şaşırmanız gayet doğal çünkü, uzun yıllar difenbahya bakımı ile uğraşanlar böyle birşeyle karşılaşmamışlardır. Bense bundan 4 ay önce hediye gelen difenbahya ve kendi (5 yıl) difenbahya,mın çiçek açmasıyla şaşırdım. Acaba dişisi erkeğimi var bilemiyorum. Asıl öğrenmek istediğim difenbahyamın toprakla birleşen yerinden yeni filiz çıkardı. Toprağı sıyırıp baktım çimi yoktu. Eğer olsaydı koparıp başka bir saksıya ekecektim. Şu haliyle koparıp suya alsam tutar mı ne dersiniz?

GLCN
23-09-2007, 15:01
Bence tutar çabuk köklenen bir bitki ama biraz büyümesini bekleyerek ayırın...

belgin13
01-10-2007, 20:03
Arkadaşlar merhaba...Uzun zamandır uğrayamadım siteye.Benim çiçeğimle ilgili danışmak istediğim saksı değişimi.Şu an difenbahyam büyük bir saksıda ama iki tane.Ayrıca dibinden yeni bir tanede fışkırmış.Görünce çok mutlu oldum.Bu mevsimde saksı değiştirsem ve onları ayırsam problem yaşarmıyım?Saksı değişimi ne zaman olmalı?

özlem11
06-10-2007, 10:39
Merhaba arkadaşlar,difenbahya bitkisi bildiğim kadarıyla değişik türde ve cinste oluyor. Bizimde 5-6 yıldır baktığımız difenbahyamız vardı hiç açmadı. Ama şuan komşumuza hediye gelen difenbahya çiçek açacak. Yani bizimkinin cinsi farklı komşunun ki farklı.

Belgin13 arkadaşım. Yazımda bahsettiğim komşunun difenbahyasından bir tane kök banada ayırdık.1ay önce sorun yaşamadık. Ama şöyle bişey uyguladık. Biz difenbahyanın ana kökün yanındaki difenbahyayı bıçak yardımıyla saksıdayken kestik 2 ye ayırdık. Yani ana gövdeden yavruyu ayırdık.2 hafta bekledik. Ayrı halde büyümeye adapte olsun diye. Sonra kökü 2 hafta sonra saksıdan yavaşça asılarak çıkarttık. Ektik. Şimdi sağlam duruyor.

Elimde 2 difenbahya bulunuyor. Komşunun difenbahyasıyla birlikte fotografları eklerim.

Dagemre49
13-10-2007, 13:49
Salonumda çok severek baktığım ve büyüttüğüm DİFENBAHYA'nın kanserojen olduğunu (özellikle mesane kanseri) ve hemen yok etmem gerektiğini söylüyor yakın arkadaşlarım.
ben de çok sevdiğim için bu konuyu size sorup ona göre bir karar vermek istiyorum. Saygılar,

Penelophe
13-10-2007, 15:28
Dagemre49, aramıza hoşgeldiniz.:)
E-Derginin Ağustos (http://www.agaclar.net/dergi/agustos07.html) sayısında Mine Hanım, toksik saksı bitkilerinden bahsetmişti. Difenbahya ile ilgili bilgi de var.

Mucip Gürbüz
13-10-2007, 19:40
Toksik bitkilerin tamamını şu adresten görebilirsiniz.

http://www.realgardeners.co.uk

badagan
19-10-2007, 13:24
Bende de bir difenbahya var.Geldiğinde çok iyi idi,kendi nazarım değecek diye çok korktum.Sorunum ise şuan genel durumu iyi ama birkaç yaprakta ilk önce para şeklinde kahverengi lekeler oluştu,sonra lekeler büyüdü ve yaprak tamamen sarardı.Bende onları aldım,acaba sorun nedir,bilgilendirirseniz sevinirim.Ayrıca gölge de duruyor.resimde ki kahverengi lekeler beni çok üzüyor niye oluyor diye teşekkürler:(

Ophrys
20-10-2007, 01:00
Sevgili badagan sorularınıza daha hızlı yanıt alabilmek için lütfen önce buraya (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) uğrayıp kendinizi tanıtın.
Daha sonrada buradaki (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=75) Forum Kullanma Klavuzunu inceleyin.
Teşekkürler

flower
21-10-2007, 18:39
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.

Geçtiğimiz yaz başında bende aylarca bir türlü köklenmeyen çelik difenbahyalarımdan yana dertliydim ya, daha yeni çeliğim yanından diş vermiş, umuyorum büyüyüp başka yapraklarda verecektir.Diğer çeliklerim maalesef çürüdü.Arkadaşlar özellikle GLCN beni hatırlar, bu konuda bana yardımcı olmaya çalışmıştı saolsun.

Çiçek açmış olan difenbahiaya ya hayretle bakıyorum ve bu bitkinin çiçek açtığını ilk bu sitede öğrendim.Çok güzel.Maşallah;)..Darısı bize inşallah:p

maviwings
24-10-2007, 12:32
yeni aldığım difenbahyamın yapraklarını parlak olması için silmem gerekirmi **** böyle bir parlatıcı varmı

ALKIMMM
25-10-2007, 13:43
Herkese Merhaba

Benim evimde 6 yıllık bir difenbahya var. Yaklaşık 1-1,5 metre boyunda. Kendisi bayağı uzadı. Fiskos masasının üstünde duruyor. Uzadıkça alttaki yapraklar sararıp soldu. Üstten sürekli yeniler çıktı. Ama bu işlem devam ettikçe sap kısmı baya uzun kaldı. Eğildi artık tepesindeki ağırlığı pek taşıyamıyor. Kesip çoğaltmak istiyorum. Ama korkuyorumda ya bişi olursa diye. Çok sevdiğim bitkim. Bana nasıl kesilecek. Kesilen kısmı suya koyduğumda her gün değişmelimi yeri ışık alan bir yermi olmalı. Bu konuda yardımcı olurmusunuz?

Teşekkür ederim.

ALKIM

maviwings
26-10-2007, 16:34
yeni aldığım difenbahyamın yapraklarını parlak olması için silmem gerekirmi **** böyle bir parlatıcı varmı

yok mu yanıtlayacak kimse :rolleyes:

Penelophe
26-10-2007, 17:05
Maviwings, çiçek yapraklarını parlatmak için satılan yaprak parlatıcılar var fakat içinde kimyasallar olduğu için pek tavsiye edilmiyor sanırım. En güzeli bir pamuğu ıslatıp yaprakları onunla silmek.:)

Selahattin Yılmaz
26-10-2007, 22:03
Difenbahyanızı istediğiniz yerden kesebilirsiniz, saksıda balan ana parça yeni sürgün patlatacaktır ancak soğuğa maruz bırakmayınız ılık odaya alınız. Ancak kestiğiniz parçalar için ise siz suya koyun demekten başka çarem yok sıcak odada kökleneceklerdir diye düşünüyorum ama kesinşlikle su soğuk olmamalı (mevsim itibariyle).

Ancak biraz sabreder de önümüzdeki Haziran-Temmuz ayını beklerseniz o zaman keip diğer parçalarıda köklendirmeniz mümkün...

Balıkcı
27-10-2007, 10:17
yok mu yanıtlayacak kimse :rolleyes:

Penelophe'nin dediği gibi parlatıcılar var ancak silikon içeriyor ve sadece çok sağlıklı bitkilerde kullanılması öneriliyor.

Anladığım, satıştaki bitkilerin göz alıcı görünmesini sağlamak için kullanılan ama bizler için gerekli olmayan bir ürün.

En güzeli tabii olan.

tugo
27-10-2007, 11:06
Ben bu tip bitkileri çok uzun yıllardır, bira ile siliyorum, güzel parlıyor, belki de besliyordur.
Ama hiç bir zararını görmedim

maviwings
31-10-2007, 10:41
yanıtlar için teşekkür ederim.sanırım en doğalı su ve pamukla silmek ...

enginaslı
06-12-2007, 22:06
Merhaba
Evden eve difenbahya mızı taşırken düşürdük.Resimlerde görüldüğü gibi toprakla birleştiği yerden kırıldı.(Resim 1 ve Resim 2)
Bizde forumdan okuduklarımıza dayanarak tekrar toprağa dikmek yerine uzunca bir vazonun dibine biraz su koyarak çimlenmeye bıraktık.(Resim 3)
Şimdilik 2 günde bir suyunu değiştiriyoruz..henüz herhangi bir gelişme yok..
daha başka neler yapılabilir..yardımlarınızı bekliyoruz.
(Diğer yandan köküde saksıda bekletiyoruz..)

mehtap051
06-12-2007, 22:20
Arkadaşlar kayınvalideminde difenbahyası var. Anladığım kadarıyla kopartılan yaprak suda çimlendirilip saksıya dikiliyor. Bende bu çiçeğe sahip olmak istiyorum.Kayınvalidemden ne zaman bir yaprak koparıp çimlendireyim?Bunun bir zamanı var mı yoksa ne zaman istersem o zaman dikebilir miyim?

GLCN
06-12-2007, 23:03
Üzgünüm ama sanırım bu yaprakla çoğalan bir bitki değil etrafından çıkan sürgün varsa deneyin..

GLCN
07-12-2007, 10:07
Sevgili enginaslı saksıdaki kökü atmayın ordan yeni sürgünler verme ihtimali var bu bitkinin ama sularken kırık yere fazla gelmesinki çüremesin aman dikkat...

enginaslı
07-12-2007, 14:24
Teşekkürler GLNC
Uyarını dikkate alacağız..
Peki suda duran gövde için yaptığımız doğru mu? 2 günde bir suyunu değiştiriyoruz. Yapraklarında herhangi bir bozulma olmadı henüz..

nazlı06
07-12-2007, 14:33
Bizim evdeki kocaman neredeyse tavana yetişecek. Bu yıl 2 tane birden çiçek açtı. ben onu yeşil yapraklı bir çiçek olarak biliyordum. hayret ettik.

mehtap051
09-12-2007, 18:53
Arkadaşlar benimde artık bir difenbahyam var. Babaannemden aldım. Şu al perde arkasında aydınlık bir yerde ama kalorifere yakın. Acaba çiçeğim etkilenir mi? Sanırım serin bir yer olması gerekiyormuş. En kısa zamanda resmini yükleyeceğim.

GLCN
09-12-2007, 19:41
Teşekkürler GLNC
Uyarını dikkate alacağız..
Peki suda duran gövde için yaptığımız doğru mu? 2 günde bir suyunu değiştiriyoruz. Yapraklarında herhangi bir bozulma olmadı henüz..

suda köklendirmek bu bitki için doğru bende bir filiz kesmiştim şimdi benimkide suda köklenmeyi bekliyor....:rolleyes:

günsu
09-12-2007, 21:25
:confused:Arkadaşlar benim difenbahyam, şu pamukçukbiti dediklerindenmi bilmiyorum ondan oldu ve bu siteden okuyup hazırladığım ilacı yapıncaya kadar bütün yapraklarını döktü,,şimdi tek gövde var ve napıcağımı bilmiyorum.Acaba kesip tekrarmı kök atmasını bekleyip saksıya diksem.
Birde yukarıda biryerdede okudum,arkadaşlardan bazıları diktikleri difenbahyanın yapraklarının küçüklüğünden şikayette bulunmuşlar acaba neden diye ama bi cevap yok sanırım gerçi benim difenbahyam küçük cinslerden.:confused: Ama daha önce benimde diktiğim o cins öyle olmuştu.

mehtap051
15-12-2007, 16:58
Bu da benim difenbahyam.Babannemden aldım.Şu anda salonumda ve pencereye uzakta duruyor.Yerini değiştirmeli miyim?Bu çiçeğin bende manevi değeri çok büyük.Onun ölmesini istemiyorum.Çünkü babannemi kaybettim.Bana ondan hatıra olacak.Salonumuda nereye koymam gerektiğini lütfen yazın.Toprağı kurudukça dinlenmiş su veriyorum.

GLCN
15-12-2007, 18:40
Bence ısık alan bir yere koyarsanız daha düzgün gelişir ısıktan uzaksa ısıga uzanması gerekecek ve buda şeklini bozabilir...

espri
11-01-2008, 10:43
forumda ilgili bir yere yazmıştım ama burası daha uygun galiba..
öncelikle merhabalar..
arkadaşlar bende de bu çiçekten var ve benimkinde de üstten bir yaprak verdiğinde alttan bir yaprak sararıp gidiyo desem yeridir.
ancak sormak istediğim bugünlerde gözüme çarpan bir durum ;
yaprakların bazılarının kenar ve uçlarında kahverengi kuruma tarzında küçük parçalar oluşmuş.
hastalık mıdır? öyleyse ne yapmalıyım?
resim koyma imkanım yok
anlatabildim mi bilemiyorum?
bu kahverengi lekeleri soran bikaç kişi var ama cevap veren yok. bilen birileri varsa yardımcı olsun lütfen?

bol çiçekli günler..

umutluol
11-01-2008, 12:03
Espri merhaba, aynı durum benim bitkimde de sözkonusu idi.Bir yaprak verdiğinde alttan mutlaka bir yaprak kurur ve bir yürlü yaprakları çoğalmazdı. Bir süre sonra üsteki yapraklardan dolayı palmiye gibi olurdu :) Sonra ev değiştirdim.Birden bu sorunlar ortadan kalktı. Aldığı güneş ile ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Sulamada bir değişiklik yapmadım. Güneşten rahatsız olan bir bitki değil. Eğer gölgede ise hemen güneşlik bir alana çekmenizi tavsiye ederim..Kısa sürede toparlanacaktır.

espri
11-01-2008, 12:39
Espri merhaba, aynı durum benim bitkimde de sözkonusu idi.Bir yaprak verdiğinde alttan mutlaka bir yaprak kurur ve bir yürlü yaprakları çoğalmazdı. Bir süre sonra üsteki yapraklardan dolayı palmiye gibi olurdu :) Sonra ev değiştirdim.Birden bu sorunlar ortadan kalktı. Aldığı güneş ile ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Sulamada bir değişiklik yapmadım. Güneşten rahatsız olan bir bitki değil. Eğer gölgede ise hemen güneşlik bir alana çekmenizi tavsiye ederim..Kısa sürede toparlanacaktır.

teşekkür ederim cevap için.
bende 1 ay kadar önce ev değiştirdim inşallah burada düzelir. ancak kahverengi lekeler kötü gibi geliyor. yaprak kenarlarında küçük sınırlı lekeler... bunlar hakkında bir bilgin var mı? bu arada saksımı fransız pencerenin önüne koydum yön doğu birkaç saat doğu günesi alıyor çiçek..

bool çiçekli günler..

praecox
11-01-2008, 13:46
Yaprak kenarlarının kuruması, kenardan içeri doğru keskin bir kontürle kenarların kuruması ortam neminin çok azlığından kuru kaloriferli havanın sebep olabileceğini düşünmek gerek.

Bu anlamda bu bitkileri sıcak kalorifer peteklerinden uzak tutmak gerekir.

mehtap051
13-01-2008, 20:19
Arkadaşlar 128.mesajdaki difenbahyamın saksınını değiştirmem gerekir mi?Birkaç kişi çiçeğinin saksısı küçük diyor.Sizce değiştirmem gerekir mi?
Birde saksısını değiştirsem bile alttaki sürgünü ayırmadan değiştirmek istiyorum.Problem olur mu?Çünkü alttaki sürgünü başka saksıya alırsam daha iyi olur dediler.Bense alttaki sürgünün de durmasını istiyorum.Bilgi verirseniz sevinirim.

Emre Albayrak
13-01-2008, 20:55
Difenbahyanızı direkt ışığa koymaktan ziyade, yarı gölge ama sıcak bir saolun köşesine koymanızı öneririm. Yapraklarını belli aralıklarla siliniz. Uzun aralıklarla bol su veriniz. Yerini çok değiştirmeyin. Rahmetli ananemden kalma bir difenbahyam mevcut salonumda. Ve 5-6 kere çok dipten budamama rağmen yine de mükemmel bir büyüme göstermekte. Her budama öncesi tavana dayanıp tavana sarılır gibi boyun eğmekte.

filyos
14-01-2008, 10:35
Arkaşlar benim difenbahyam kötüye gdiyor.Sebebini anlayamadım.Yazın çok güzel büyümüştü.Yerini değiştirmedim pencere önünde ancak bulunduğu oda sıcak değil.Ben İzmir'de oturuyorum.Yani çok soğuk da değil.Yapraklarının bazılarının yarı kısmı erimeye başlamış nedense.Tuhafıma gitti.Kış mevsiminde bu bitkiye su vermemeli miyiz acaba diye bir soru takıldı kafama.Çok sık da su vermiyorum aslında en erken 3 haftda bir vermiştim.Sebebini bilen arkadaşlardan yardım etmelerini istiyorum.Lütfen.

Ela
14-01-2008, 15:43
Benim difenbahyalarımdan birisi ölmek üzereydi,kestim ,suya koydum;şimdi köklendi.Yakında tekrar toprağa alacağım.Sıcak güneşli bir salondaydı, fazla rahat işe yaramadı herhalde;)

Arzu Kasapoğlu
14-01-2008, 21:24
Merhaba filyos, difenbahya soğuğa hiç dayanıklı değildir. Yapraklarının o hale gelmesinin nedeni soğuk odada kalmasından dolayıdır. Soba yanan odaya koyarsan çiçeğini kurtarabilirsin.

Ayrıca difenbahya sıcak ve nemli ortamları sever. Sıcak ortama alırsan yapraklarına fısfıs yap.

Buket Aknar
15-01-2008, 17:24
Sevgili arkadaşlar, yaklaşık 3 ay önce aldığım difenbahya'mın bir yaprağında aşağıda eklediğim fotoğrafta da görülebileceği gibi lekeler oluştu. Bu konuda bana bilgi verebilecek olan var mı? Difenbahya'm ölüyor mu? Ne yapmalıyım?

Gülgün
19-01-2008, 19:55
O yaprak ölür ama diğerlerine bir şey olmaz merak etmeyin.

Buket Aknar
19-01-2008, 20:06
Bu arada diğer yaprakta da ayni durum başladı. Niye olduğunu merak ediyorum. Bu gidişle sanırım difenbahya'mı ciddi ciddi kaybedebilirim.

yakamozsimsek
19-01-2008, 20:22
degerli arkadasim once evindeki **** bitkinin icerisindeki lavralara bak bitkini yemisler ikincisi bakteri malesef kucuk hayvanlar bitkileri yerken bakterileride bulastirirlar sanirim cam acikken kanatli bir kucuk hayvanlardan biri gelmis olacakki bakteri **** virus bulastirmistir bu hayvanlar turkcedenasil oldugunu bilmiyorum ama anlatmaya calisayim uc gruba ayrilirlar kesip yiyiciler delip iciciler yalayicilar umarim yanlis anlasilmaz genis bilgileri internetten bulabilirsiniz kesip yiyicilerin agiz kisimlarinda kesici makaslari vardir bir bitkide bakteri **** virus olmasi yeterlidir bulastirir digerlerine emici va yalayicidada ayni sekil bu yuzden panik yapmak yerine ne olabilir arastirmasi gerektirmektedir bitkinin yapraklarini suya karistiracagin az bir miktar bira hem hastaligin ilerlemesini hemde gunes isiklarinin vermis oldugu bir reaksiyon sayesinde parlamasini saglayacaktir umarim anlata bilmisimdir kendinize iyi bakiniz

Buket Aknar
19-01-2008, 20:25
Bitkiyi iyice inceledim. Herhangi bir canlı yok. Lekeler, sanki yanmış gibi görünüyor. Toprakta da hiç bir şey yok. Ama yine de yarın gündüz gözü ile daha da ayrıntılı bakacağım.

durakkan
20-01-2008, 11:38
Merhabalar bitki dostları,
Merhaba Buket hanım,benim Difenbahya' mda da aynı sorun var,yapraklarda kahverengileşme.Ben de fungus kökenli olduğunu tahmin ediyorum.Eğer çözebildiyseniz önerilerinizi bekliyorum.Teşekkürler...

Buket Aknar
20-01-2008, 12:56
"Fingus kökenli" demişsiniz. Bu ne demek? Benim bu konuda pek fazla bir bilgim yok. Bu arada yukarıda da belirttiğim gibi benim Difenbahya'mdaki sorun diğer yaprağa da atladı. Bu sabah iyice her tarafını inceledim, daha önce bahsedildiği gibi hiç bir canlı görmedim. Yani benimkindeki sorun sanırım canlıdan kaynaklanmıyor. Siz de bir fotoğraf ekleyebilirseniz, görelim bakalım sorunumuz ortak mı?
Ben, bugünkü durumunu inşallah bu akşama ekleyebileceğim.

durakkan
22-01-2008, 22:26
Buket hanım merhaba,
Sanırım sorunumuz aynı,fungus kökenli derken,ben nemden mantar kökenli bir hastalıktan kaynaklandığını düşünüyordum.Oysa benim evim güneş görmüyor bile ve de oldukça serin diyebilirim.Bu sorunun neden kaynaklandığını ben de çözemedim.İlk defa Diffenbahya yetiştiriyorum diyebiliyorum,bu sorunla da yaklaşık bir ay önce bu çiçeği evime getirdim ve daha yeni yeni karşılaşıyorum.İlk olarak bu şekilde kahverengileşme alt yapraklardan sadece birinde başladı ve ben onu kopararak bitkiden uzaklaştırdım.Umarım ilerleyen günlerde diğerlerine de yansımaz.Konu hakkında çözüm önerileri olacak arkadaşların önerilerini bekliyorum.Teşekkür ederim.

Not:Moderatör arkadaşlara bir önerim olacak;sitenin değişik bölümlerine yazılara yazabiliyoruz,fakat sonradan bunlartı kontrol etmek için tek tek bunları forum içinden bulmak gerekiyor.Son yazılan mesajları göstren bir bölüm olsa nasıl olur acaba?Bu biraz daha cevap gözleme açısından iyi olabilir mi?Teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
22-01-2008, 23:42
Buket hanım bitkiniz soğuktan etkilenmiş muhtemelen cama değiyordu ve soğuk cam bitkininyapraklarını yakmış gibi bir görüntü var, gövdeyi de kontrol edin sararma varsa bitkinizin durumu kötü demektir yok eğer sadece yapraklardaysa sadece yeni sürgün vermesini bekleyin. Daha korunaklı bir yere alın ve bekleyin bitki nereden itibaren zarar görmüş görelim.

Buket Aknar
23-01-2008, 13:17
Selahattin Bey, gövdede sararma yok ayrıca çiçek cama yakın bir yerde de değil. Size az sonra tüm çiçeğin genel fotoğrafını çekip eklemeye çalışacağım. Ayrıca diğer yaprakta da daha önce belirttiğim gibi benzer durumlar oluşuyor.
Ben de Durakkan arkadaşım gibi hasta yaprakları bitkiden ayırsam mı?

Durakkan Moderatör arkadaşlardan rica ettiğiniz durumu, en üstteki yeşil şerit üzerindekihızlı arama başlığındaki yeni mesajlar kısmından takip edebilirsiniz

Buket Aknar
23-01-2008, 13:31
Difenbahya'nın son durumu.

Penelophe
23-01-2008, 14:05
Buket, hasta yaprakları kopar bence, bitki birde onlar için yorulmasın.;)

durakkan
23-01-2008, 21:02
Buket hanım merhaba,
Yeni mesajlar hakkında sanırım dikkatsiz davrandım biraz,teşekkür ederim.Arkadaşlarında belirttiği gibi o şekilde kahverengileşen yaprakların üzerinde kalmasına gerek yok onları bir an önce bitkiden uzaklaştırın ki dğer yapraklara da bulaşma riski olmasın.
Benim naçizane bir fikrim olacak,bu bitki de bazan yapraklarda özsu gibi bir salgı olabiliyor,bu sıvının bitki üzerinde kalması ve eğer hava sirkülasyonu yoksa mantarsal hastalıklara sebep olabileceği kanaatindeyim.Bence bitkinin bulunduğu ortam biraz hava sirkülasyonuna maruz kalmalı diye düşünüyorum.Bir de şunu sormak istiyorum,bitkiyi yapraklarını su püskürtme suretiyle suluyor musunuz?Eğer öyle yapıyorsanız bu aralar bence biraz ara verin olur mu?
Umarım Difenbahya nız en kısa zamanda kendini bulur...?

Buket Aknar
24-01-2008, 19:33
Sevgili Durakkan; tavsiyenize uyarak hasta yaprakları bitkiden ayırdım. (Bunu çok üzülerek yaptım çünkü bitkinin şeklini de bozmuş oldum). Umarım daha fazla hasar bırakmadan bu durumdan kurtulurum. Sizdeki son durum ne?

Selahattin Yılmaz
24-01-2008, 21:26
Bitkiden ayırmak iyi bir çözüm. Bitkinin kestiğiniz kısmı ağlama yaparsa mum damlatın...

Buket Aknar
25-01-2008, 13:27
Selahattin Bey, inceledim ama öyle bir şey olmadı. Şimdilik bekliyorum.
Difenbahya, ne derece güneş görmeli? Gün içerisinde, biz evde olmadığımızdan her taraf kapalı olduğu için çok fazla güneş gördüğünü söyleyemem. Eve geldiğimde pencere ve pancurları açıyorum. Ancak o zaman güneş görebiliyor. O da direk güneş ışığı değil sadece aydınlık. Ne dersiniz bu durumun güneş veysa aydınlık ile ilgisi olabilir mi?

SİLİVRİLİ
25-01-2008, 13:40
Selamlar,

Difenbahya'larımı sizlerle paylaşmak istedim ve görüşlerinizi bekliyorum.

Bu difenbahya'ğıma fazla su kaçırmış olmalıyım ki, alt yaprakları sarardı ve koparmak zorunda kaldım. Bu görünümünlede biraz çirkin oldu.

Bundan iki aynı boyda var, sürekli yeni yaprak çıkarıp büyümeye devam ediyorlar.

malina
25-01-2008, 15:32
Silivrili, fotoğraflarınızı foruma yüklemeniz iyi olur. Ayrıca baktığımız zaman onları olması gerektiği posizyonda görmeliyiz. Ne olduğunu anlamak için kafamızı çevirmemize gerek kalmamalı. Bu yüzden fotoğraflarınızı sildim.

SİLİVRİLİ
28-01-2008, 13:44
Dediğiniz gibi yaptım;

http://img66.imageshack.us/img66/8886/iekler020ss8.jpg

Yukarıda görüldüğü gibi suyu fazla kaçırdım ki yapraklar sarardı. Bende koparmıştım. Böyle görünümü pek hoş olmuyor, ne yapabiliriz.

http://img66.imageshack.us/img66/568/iekler003rl2.jpg

Bu da çok sağlıklı bir şekilde büyüyor.

durakkan
28-01-2008, 21:27
Buket ben de gözle görünür bir değişiklik yok,ama kötüye giden bir durumda yok en azından,umarım sizinki bir an önce kendine gelir.(Yaşadığım ev oldukça serin olduğu için hızlı bir gelişme malesef olmuyor :( ) Ben Şu an diffenbahya mı kendi haline bıraktım.
Benim hergece dertleştiğim scheffleram,sanseveriam ve de küçücük lümonlarım var şimdi :) Buket hanım sorunu çözerseniz lütfen haberdar eder misiniz?Aynı şekilde dönerim size...Hoşkalın...

Gülgün
16-02-2008, 21:14
Benim Difenbahyalarım da bunlar.

ar_da
19-02-2008, 00:49
Merhaba arkadaşlar.
Benim difenbahyam sürekli uzuyor, boyu tavana 10 cm kaldı.Üstten 50 cm civarında yaprak var ama alt kısımlarında yaprak kalmadı. Boyu çok uzadığı için alt kısımdan 10-15 cm civarında kesmek istiyorum. Bu arada kökten iki filiz verdi. Kesmemde bir sakınca varmı ve ne zaman kesebilirim? Şimdiden çok teşekkür ederim.

Penelophe
19-02-2008, 01:20
Baharda keserseniz daha iyi olur. Kestiğiniz parçayı da, parçalara bölüp yarısı dışarda kalacak, şekilde yan olarak toprağa yatırırsanız yeni difenbahyalarınız olur.;)

ar_da
19-02-2008, 11:46
Merhaba Penelophe,
bilgileriniz için teşekkür ederim. Parçalara böldüğüm kısımları suda köklendirmeden mi toprağa koyayım?

Penelophe
19-02-2008, 13:22
Suda köklendirseniz de olur fakat ben direk toprağa koyuyorum.

özlem11
19-02-2008, 15:09
Sevgili Penelophe, mesajında yan yatırarak dikmekten bahsetmişsin. Biz genelde dik şekilde ekiyorduk.Ne faydası var acaba...
Parçalara ayırmaktan kastınız ne. Kaçar cm. olmalı.

Penelophe
19-02-2008, 15:15
5'er cm gibi, eski yaprakların gövdeye tutunma yerleri, kesilen yerin ortasında kalacak ve yan yatırdığınızda oranın altında kök salıp, oradan üstünden patlayacak.. Parçalara ayırmak, kesmek yani..

turkuazmavisi
04-03-2008, 08:09
Bana 6 ay öncesinde bir difenbahya hediye geldi, dikkat ediyorum yukarıdan bir yaprak verdiğinde alttaki yapraklardan biri kuruyor. Bu hep böyle mi devam edecek yoksa bakımında mı bir problem var anlayamadım

özlem11
04-03-2008, 11:06
Nedense bizdede aynı durum oldu. Daha biri açmadan öbürü elveda diyor. Malum görüntüsü tek dalın tepesinde 4 yaprak hiçte hoş olmuyor. Çözümü varmı bu yaprak dökülmelerinin...

burcind
06-03-2008, 12:16
CYBER PAPATYA siz ne yaptınız bu bitkiye allah aşkına ben de 2 senedir var ama hala aynı boyda ve 2 senede döke döke 4 yaprak kaldı özel bir bakım vitamin falan varmı verdiğiniz.

mehtap051
09-03-2008, 18:01
Benim difenbahyamda da sararma oldu.2 yeni yaprak verdi ama sararanların sayısı fazla gibi.Bana önerebileceğiniz gübre var mı?Sıvı besin gübresi vermem yeter mi?

catafalq
28-03-2008, 12:54
Merhabalar. Neredeye bu konunun tüm mesajlarını okudum. Ben de geçenlerde bir difenbahya aldım eşime. Çok sağlıklı şuan. Ama komşumuza hediye etmek için üretmek istiyorum. Tam olarak anlamadığım köklendirmek için çiçeği nerden kesmeliyim? Ortalama kaç günde köklenir? Ben eklediğim resimde gösterdiğim yerden kestim ve suya koydum. (Not resimdeki benim çiçeğim değil.) Doğru yapmış mıyım? Selamlar çiçekseverler...

GLCN
28-03-2008, 14:22
Siz sanırım sadece yaprağı kesmişsiniz bu işe yaramaz çoğaltmak istiyorsanız gövdeyi ikiye böleceksiniz..Ama bu bitki bölmek için daha küçük..

M-e-l-t-e-m
03-04-2008, 13:11
Benim de difenbahyamın kökü 10 gün kadar önce kopmuştu, ben de hemen diktim ama aradan 10 gün geçti baktım kökünden yukarıya doğru çürüme-sararma var yani kök çürümesi gövdeyi sarmış ama sararma en yukarılara gelmeden kestim bugün, çürük parçayı da attım, iki parçaya böldüm ve suya koydum. Acaba ne kadar zamanda köklenir? Zaten ne zaman yavru çıkarsa alttaki 1 yaprak ölüyordu o yüzden alt tarafı kel oldu tepede 4 yaprak var. Köklenince yeni toprak alıp dikeceğim, inşallah köklenir...

Maude
03-04-2008, 13:30
Bizim de evlendiğimiz zaman eşimin teyzesinin kendisininkinden üreterek verdiği bir Dieffenbachia'mız var. Geçtiğimiz sene Ağustos ayında çiçek açtı, iki tane hem de. Çiçekler uzun süre üzerinde kaldı. Geçen haftalarda saksısını değiştirdik ancak bizdeki problem şu. Kökten itibaren 15 cm'lik kısmı zayıf, sonra daha kalın ve kuvvetli bir gövde ve büyük yapraklar. Boyu da uzun, dolayısıyla o zayıf kök ve gövde çiçeği taşımıyor. Ayakta duramıyor, çubukla desteklesek de yana yattı. Kırılacağından korkarak kalorifer borusuna bağladık. Bu şekilde ne kadar gider bilmem ama kesmeye de kıyamıyorum. Buradan okuyunca biraz cesaretlendim. Ne dersiniz ben de kesmeli miyim gövdesinden? Çiçeğimizi tamamen kaybetmekten korkuyorum.

İlk fotoğrafta son halini ve bağladığımız ipi görebilirsiniz. İkinci fotoğraftaki ise çiçeği.

Mine Pakkaner
03-04-2008, 16:22
Ya keseceksiniz ya da, daha büyük bir saksıya alıp çiçekçide hazırlatacağınız dekoratif, yosun sarılı bir destek alıp gövdeyi ona bağlayacaksınz, ön kısmına da boş gövdeyi kapatsın diye küçük bir difenbahya dikersiniz.

Fotoğraftan çiçeklere meraklı olduğunuz da görülüyor :)

Bu arada aramıza hoşgeldiniz, paylaşımınız bol olsun, yeni gelen arkadaşlar başlığında kısaca tanışırsak seviniriz.

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82

Maude
03-04-2008, 17:19
Mine Hanım, kendimi tanıtma konusunda gerekeni yaptım. İlginiz için teşekkür ederim, düşünüp taşınıp sunduğunuz iki alternatiften birini tercih edeceğim. Sizin de katkılarınızla çiçeklere merakım giderek artıyor :).

M-e-l-t-e-m
14-04-2008, 17:40
Herkese merhaba.

İkiye bölüp suya koyduğum difenbahyam bir türlü köklenmedi yaa :( neredeyse 10 gün geçti ama sadece yapraksız parçanın suda kalan kısmı sarardı ben de ikisini ayırdım başka kaplarda duruyolar. Yapraklı parça ise sağlam, yapraklar güzel hiç solmadılar onun suyuna 3 çimdik toprak attım, toprak isteyebilir diye düşündüm. Bir de suda kalan kısımlarına dokunduğumda sümüksü sıvılaşmış yapışık bir şey, herhalde çok suda durunca oluyor diye düşündüm.

Başka ne yapmalıyım bilmiyorum, bekliyorum öylece...

sdk
15-04-2008, 11:14
Herkese merhaba,
10 senelik Dieffenbachia'mız boyu yaklaşık 1 metre ama üzerindeki yaprak sayısı en üstte yaklaşık 8-10 taneydi.Dün akşam yaprak kısmının biraz altından kesip direk toprağa diktim.Diğer parçayı 2'ye bölüp suya koydum(köklenmesi için) diğer toprakta kalan kısmı ellemedim.Şimdi okuduklarıma göre çiçekli kısmı toprağa dikmem galiba yanlış oldu.Acaba çıkarıp suya koyayımmı? yoksa çiçeğime işkence etmeyip bekleyeyimmi? Bana fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim.

özlem11
16-04-2008, 10:49
Bence toprakta kalması işkence çıkarın suyakoyun derim. Suda zaten köklenince tekrar ekersiniz. Ve köklenirse diğer difenbahyanın yanına ekip görüntüsünü biraz olsun güzelleştirebilirsiniz.

M-e-l-t-e-m
20-04-2008, 17:54
Difenbahyam neredeyse 20 gündür suda ama bir türlü köklenmedi, artık köklense de toprağa diksem ve büyüse güzel güzel :(

Bir bilen varsa açıklasın ne olur. Sevgiler.

Arzu Kasapoğlu
20-04-2008, 20:54
Benimki de bir aydır suda ve köklenmedi.

Biraz sabredip beklemek gerekiyor sevgili Meltem. :)

sükunet
21-04-2008, 14:19
merhabalar...
benimde bir difanbahyam var ama bir sorum olacak geçen gün arkadaş toplantısında çiçeklerden konu açıldı ve ortamdaki bir bayan difanbahyamın yapraklarını zeytinyağ ile silersem hem besleneceğini hemde prılprıl görüneceğini söyledi..
eve geldim ve bir pamuk yardımıyla tüm yapraklarına zeytinyağ sürdüm..
sonradan bunun yalnış olabileceğini düşünerek banyoya götürüp duşa soktum çiçeğimi..
sorum şu ki..
bu yaptığım zeytinyağ ile çiçeğimin yapraklarını silmem doğru bir hareketmiydi?
çiçeğime herhangi bir zarar verirmi?
çiçeğimin resmini ekliyorum
lütfen bakıp ileride bir sorun olup olmayacağını söylerseniz sevinirim...
şimdiden teşekkürler...

özlem11
22-04-2008, 14:33
Hoşgeldin Lil. Ben denedim zararı olmuyor. Beslediğini duydum. Hatta dibine 1 tatlı kaşığı bile dökülebilirmişiz. Yapraklara sürdünüz ya, çok toz topluyor. Bunu nemli bezle itina ile silerim derseniz sorun yok.

erbek_
09-05-2008, 11:26
Fazla suyunu atıyor...

merhaba
bende defanbahyayla ilgili bir şey sormak istiyorum... neden bu çiçeğin yapraklarında su damlacıkları oluşuyor...Bir bilen varsa lütfen yazabilirmi:)

erbek_
09-05-2008, 11:31
Sanırım o bütün diffenbahyalarda oluyor...Uzadıkça alt yapraklarını döküyor, benimkide tıpkı bir palmiye gibi oldu, üst çok güzel ve canlı ama alt sapı kelleşti...Oysa yapraklar diri ve canlı, güzeller yani problem gözükmüyo...

Lalezar78
13-05-2008, 14:42
Herkese merhaba. Benimde diffenbahyamın boyu çok uzamış alt yaprakları dökülmüştü.
Üstten bir karış kadar kestim.Tepe çeliğini suya koydum on günde köklendi,şimdi yaprak bile açtı. Sanırım yapraklı çelikler daha çabuk kökleniyor.
Geri kalan gövdeyi iki ve üç gözlü birkaç parçaya böldüm. Önce onlarıda suda beklettim on gün kadar, baktım hiç köklenme yok diktim.
Şimdi baktım köklenmişler ama hala bir yaprak bile açmadılar.Kök de aynı durumda ne yapmalıyım,bilen varmı acaba?

Lalezar78
14-05-2008, 15:13
Sabrederim de üstten kuruyorlar sanki, neredeyse iki ay oldu. Artık köklendiğine göre gübre koyabilirmiyim acaba?

burcind
15-05-2008, 16:06
Merhabalar benim difenbahyamdada gövdede incelme ve yapraklarda sararıp dökülmeler yoğunlaşmıştı bende 2 kök olan difenbahyamı kesip 4'e bölerek köklendirdim.Şimdi tekrar saksına dikmek istiyorum ama acaba besin takviyeside yapmalımıyım?Bu NPK değerli besinlere baktım geçtiğimiz günlerde karar veremedim yardımcı olabilecek birileri varmı acaba bana?

özlem11
15-05-2008, 18:29
Arkadaşım ektikten 1 ay sonra npk vermenizde yarar var. Bu linkte hangi bitkiye ne oranda npk alıp kullanmanız gerektiği yazıyor...
http://www.fidan-peyzaj.com/site/yazdir.asp?dsy_id=4936
Fiyatları konusunda bu satılanlar 25 kg lık. Siz 1 kg' mını 5 ytl civarında alabilirsiniz.

burcind
16-05-2008, 07:51
Şimdi ben 12-38-12 yimi 15-5-30 mu yoksa 16-8-24 mü kullanmalıyım bu konudada yardımcı olabilecek birileri varmı???

arethusa
16-05-2008, 13:12
merhaba,bu da benim difenbahyam.
Çalıştığım bölümdeki bir hocamın hediyesiydi,2 yıldır bende.Cama en uzak yerde,kapı girişinde ama halinden çok memnun.Bu çiçek güneşten uzak ama ışıklı mekanları çok seviyor.Sadece 1 yaprağının ucunda hafif bir kuruma var sanki.Kartlaşan bir yaprağın ucu kurumuş olabilir mi?Bir de...difenbahyanın alt kısımdan çok yaprak dökmemesi normal mi?
Şimdilik bu ufak sorunun üzerinde durmamaya çalışıyorum ama diğer yapraklara da sirayet ederse diye endişelenmediğim de söylenemez.
Bu arada hiç gübre takviyesi yapmadım,yapraklarını da hiç silmedim.Haftada bir 1 su bardağı su ile suluyorum,alt yapraklarından birindeki hafif kuruma haricinde de tüm yaprakları hala çok sağlıklı.

Lalezar78
27-05-2008, 22:04
Sayın olay9 ilginize teşekkür ederim. Diffenbahyamın kök kısmı yaprak açmaya başladı. Ama diğer çeliklere bir hareket yok.

özlem11
28-05-2008, 08:44
Lalezar çok sevindim. Kendi haline mi bıraktınız gübre verdiniz mi?
Arethusa çiçeğiniz bence neme ihtiyaç duyuyor. Ayrıca gübrede istiyor. Bu şekil de gelen sararmalarla muhtemelen alt taraf çıplak kalacaktır. Şimdiden önlem almanızı öneririm.

''Azot Eksikliği: Genç yapraklar yeşil, yaşlı yapraklar sarıdan açık kahverengine kadar değişen renklerdedir. Bitkinin tümü de açık yeşile dönüşebilir.
Fosfor Eksikliği: Bitkiler bodur kalır. Yapraklar koyu yeşildir, bazıları erguvan rengine dönüşür. Yaprak kenarları kıvrılır.
Potasyum Eksikliği: Bitkiler bodur kalır. Genç yapraklarda buruşuk bir yüzey, kenarlarda kıvrılma renkte siyahlaşma olur. Yaşlı yaprak kenarlarında nekrotik lekeler bulunur.
Kalsiyum Eksikliği: Yapraklarda kıvrılma ve kahverengi lekeler oluşur. Gelişmekte olan sürgünler ölebilir. Yumrunun iletim demetlerinde renk açılması oluşur.
Demir Eksikliği: Genç yapraklar sarıdan beyaza kadar renk değiştirir. Damarlar yeşildir. Çürüme olmaz. Yaprak uçları ve kenarları uzun süre yeşil kalır.
Çinko Eksikliği: Genç yapraklarda renk açılması,daralma ve uç yanıklığı oluşur. Damarlar yeşil kalır. Yapraklarda nekrotik lekeler oluşur.''

Bu bölümü internette buldum. Umarım işinize yarar.

Lalezar78
29-05-2008, 02:10
Sizin tavsiyenizden sonra verdim , haftada bir vermeye devam ediyorum.

özlem11
29-05-2008, 10:27
Hımmm. Ben ayda bir veriyordum. Haftada versem olacak. İyice belli oldu ama bir türlü yaprak açmadı.

erbek_
30-05-2008, 15:28
Evet gerçekten çok güzeller...Emeğinize sağlık...Benimki de yavruladı bu sene ama malesef görünümü palmiye gibi. Bu yıl çiçek de açtı bol bol. Kocaman hiç bitmeyecekler sandım, tohum alınıyormu ki o çiçeklerden? Öylece bittiler...

müge35
30-05-2008, 18:00
Arkadaşlar benim difenbahyam çok cılızlaştı,aslında iyi gidiyordu fakat üzerine ütü masası düştü.Birkaç yaprağı kırıldı ve güzel görüntüsünden eser kalmadı.Sonradanda verdiği yaprakları küçültüp alt yapraklarını sararttı,onları ayıkladım.Fakat büyümesi çok yavaş arada besin veriyorum.Suyu az veriyorum çünkü fazla su sevmezmiş doğrumu acaba.daha ne yapayım bilmiyorum.biraz önce sizin difenbahyalarınıza baktım ve içim gitti maşşallah.Keşke benimkide öyle olsa demekten kendimi alamıyorum.Bana akıl verin ne yapayım.sevgiler

özlem11
31-05-2008, 07:37
Erbek çok güzel difanbahyanız. Seneye emin olun palmiye görünümünden eser kalmaz. O yavru büyür. Saksısını değiştirmezsen muhakkak yeni yavru verir ve daha güzel olur.
Müge resim eklemeniz mümkün mü? Ben difanbahya yı kesip suya koymuştum. Köklenenleride ana difanbahyanın yanına ekmiştim. Şimdi yaprak verecek.

müge35
31-05-2008, 08:24
Erbek çok güzel difanbahyanız. Seneye emin olun palmiye görünümünden eser kalmaz. O yavru büyür. Saksısını değiştirmezsen muhakkak yeni yavru verir ve daha güzel olur.
Müge resim eklemeniz mümkün mü? Ben difanbahya yı kesip suya koymuştum. Köklenenleride ana difanbahyanın yanına ekmiştim. Şimdi yaprak verecek.

Bugün eklemeye çalışcam,olay9 cum sen neresinden nasıl ve kaç santim kadar kestin çok merak ettim.sevgiler.

M-e-l-t-e-m
31-05-2008, 17:46
Benimki 2 aydır suda ve nihayet biri upuzun, biri kısa 2 kök bana 'merhaba' dedi :D Kendi haline bırakmıştım, arada suyunu değiştiriyordum o kadar, bir gün bakalım difenbahyam nasılmış dedim, köklerle burun buruna geldim :D Çok sevindim beni dinledi uslu çiçeğim :D İnşallah daha çok köklenir, artık toprağa dikmek istiyorum...

müge35
31-05-2008, 19:14
Benimki 2 aydır suda ve nihayet biri upuzun, biri kısa 2 kök bana 'merhaba' dedi :D Kendi haline bırakmıştım, arada suyunu değiştiriyordum o kadar, bir gün bakalım difenbahyam nasılmış dedim, köklerle burun buruna geldim :D Çok sevindim beni dinledi uslu çiçeğim :D İnşallah daha çok köklenir, artık toprağa dikmek istiyorum...

Meltemcim,nerden kırdın çeliği foto ekleyebilirmisin toprağa dikmeden,çok sevinirim.sevgiler

erbek_
31-05-2008, 20:31
Mügecim köklendirmek için gövdeyi kesmen gerekiyor. Kırma yok yani, Dümdüz kesiyorsun. Alt kısım toprakta kalıyor ve orda tekrar filiz veriyor, üstünde göz olmasına dikkat et, üst yapraklı kısmını kesip alıyorsun ve suda köklendiriyorsun.....Köklendirme sırasında suya odun kömürü atarsan fayda sağlar... Köklendirmede sıcaklık önemli... Olaycım benimki seninkinin yanında sönük kalıyor, seneye bakalım umarım dediğin gibi olur:rolleyes: Saksısını değiştirmeyip bekleyecem...

özlem11
01-06-2008, 09:07
Erbek gördüğünüz difenbahya halamların.
Müge erbekin dediği gibi kes. Eğer çıplak dal fazla uzunsa bir kaç parçayada bölebilirisin.Evet göz sayısı önemli...Hem kök atacak hemde yaprak vermek için gerekecek dala...

özlem11
01-06-2008, 09:09
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3808&page=6
Linkte 171 nolu mesaja bakarsanız köklenmiş halini görebilirsiniz. Ama bende fazla uzun bırakmışım. Penelophe arkadaşımın önerisi üzerine 2 ayırıp aynı saksıya diktim. 1 hafta içinde resim de eklerim...

M-e-l-t-e-m
01-06-2008, 14:25
Ben geç cevap verdiğim için özür dilerim müge35, sınavlarım vardı onlarla uğraşmaktan giremedim, benim yerime olay9 ve erbek sana yardımcı olmuşlar, sağolsunlar, çok doğru yazdılar bence de :)

Benim difenbahyam aslında dibinden kopmuş ve kök çürümesi geçirmişti o yüzden geç kalmadan 2 parçaya böldüm ve suya koydum. Bilerek kırmadım öyle :) sorun çıkmasaydı uğraşmazdım... Ama iyi ki hasta olmuş çiçeğim, ona bakmak güzel :)

Resim eklemeyi bilmiyorum ama en kısa zamanda fotoğrafını çekip koyarım istersen :)

müge35
01-06-2008, 18:44
Hepinize çok teşekkürler arkadaşlar yardımlarınızdan dolayı,dediklerinizi uygulayacağım.En kısa zamanda da fotorafını yüklerim ; hepinize sevgiler...

müge35
05-06-2008, 12:41
Arkadaşlar bu da benim talihsiz difenbahyam,hani ütü masası düşmüştü ya üstüne .Daha yeni yeni toparlamaya çalışıyor kendini.Acaba tarif ettiğiniz gibi kesmelimiyim yoksa kesmemelimiyim.Kıyamıyorum da kesmeye gerçi ama gerekiyor derseniz keserim.Hepinize sevgiler.

erbek_
05-06-2008, 13:44
Bana durumu okadar vahim gelmedi....Gayet iyi görünüyor, keşke tümünün fotosunu çekseydin, ayrı ayrı değil de tam boy çekseydin belki daha iyi belli olurdu...:mad: Şu durumda BEN olsam kesmem şayet, yine de sen bilirsin... Diğer arkadaşlar ne diyecek bakalım...;)

müge35
06-06-2008, 16:34
Kusura bakma erbek'cim fotoğraf kötü çıktı telefonumdan kaynaklanıyor.Başka da şansım yoktu.Sevgiler.:o

özlem11
07-06-2008, 09:28
Müge size bir önerim var. Arkadaşım çok sağlıklı görünüyor. Ben sizin yerinizde olsaydım bir tane daha küçük boy difanbahya alırdım ve ikisini bir araya ekerdim. Hem eskisi büyümeye devam ederdi hemde o çıplak görünüm ortadan kaybolurdu. Amaç bol yapraklı dolgun görünümü olsun.
Nasipse ben fideciye 7,5 ytl ısmarladım 20 güne kadar elimde olur sanırım. Alırken yaprak formuna bakın derim. Çok fazla cinsi var çünkü. Yaprak sapı gövdeye nekadar yakın olursa görünüm o kadar güzelleşiyor. Birde yavrulu olması önemli kimi cinsler yavru vermiyor. yavru verene de, bakmaya yetiştirmeye doyum olmuyor...

müge35
07-06-2008, 11:49
Müge size bir önerim var. Arkadaşım çok sağlıklı görünüyor. Ben sizin yerinizde olsaydım bir tane daha küçük boy difanbahya alırdım ve ikisini bir araya ekerdim. Hem eskisi büyümeye devam ederdi hemde o çıplak görünüm ortadan kaybolurdu. Amaç bol yapraklı dolgun görünümü olsun.
Nasipse ben fideciye 7,5 ytl ısmarladım 20 güne kadar elimde olur sanırım. Alırken yaprak formuna bakın derim. Çok fazla cinsi var çünkü. Yaprak sapı gövdeye nekadar yakın olursa görünüm o kadar güzelleşiyor. Birde yavrulu olması önemli kimi cinsler yavru vermiyor. yavru verene de, bakmaya yetiştirmeye doyum olmuyor...

Özlem'cim doğru söylüyorsun evet yeni birtane küçük alayım da dikeyim yanına.Hatta en ufak boyları koçtaşta 5ytl di.O zaman saksısını değiştirmem gerekir demi? İkisininde saksısından çıkarırken kalıbını bozmadan çıkarmam gerekir demi.Yavrulayan derken,gövdesinden çıkıntı olarak çıkanmı;yoksa dipten topraktanmı çıkandan bahsettin.Teşekkürler.:)

özlem11
07-06-2008, 15:38
Bir numara büyüğünü alırsın saksının. Köke varmadan hafif yandan toprağını al. Saksıya oturtunca toprak eklersin. Eminim hem çiçek eziyet görmez hemde görüntü daha güzel olur.

omereser
10-06-2008, 19:26
Benim iki difenbahyam var. Biri gayet sağlıklı. Diğerini geçen gün güneşe çıkarmıştık. Oldukça zarar gördü.

özlem11
11-06-2008, 08:57
Arkadaşım resmen yanmış. Bence kötü olan yaprakları alın. Su püskürtmeyide ihmal etmeyin.

erbek_
11-06-2008, 11:24
Mügecim...Resim gayet güzel çıkmış ve fikrim aynı ;) Aynen "olay"a katılıyorum...Alttaki görüntüyü yok etmek için yanına küçük bir arkadaş koyabilirsin. Ben de öyle yapmıştım ve çok güzel oldu. Alt çok kelleşince çıkan yavrulardan birini ayırmayıp yanında bıraktım şimdi birlikte çok hoş bi kombinasyon oluşturdular...:rolleyes:

müge35
11-06-2008, 22:44
Arkadaşlar, benim difenbahyamın gövdesinde şöyle bir çıkıntı oluştu.Hatta bir kaç tane daha var fakat ben en belirginini fotoğraflayım dedim.Sizce burdan dalmı vercek?

Selahattin Yılmaz
11-06-2008, 23:01
Benim iki difenbahyam var. Biri gayet sağlıklı. Diğerini geçen gün güneşe çıkarmıştık. Oldukça zarar gördü.

Difenbahyanızın görüntüsünden rahatsızsanız 2 şansınız var:

1-Yapraklanmanın başladığı yerden güzelce kesin ve kesilen kısma mum damlatın bir kaç ay içerisinde yeniden sürgünler çıkaracak ve yapraklanacaktır. Kestiğiniz kısımda alttan bir kaç boğum olursa kötü görünen yaprakları temizleyip suya koyduğunuzda köklenecektir.

2-Kötü görünen yaprakları temizleyin ve yaprakların düzelmesini bekleyin.

Lalezar78
12-06-2008, 13:27
Selahattin bey, mumu sıcak damlatmanın zararı olmaz mı? 195 nolu mesajımda bahsettiğim diffenbahyamda ben buna cesaret edemedim, üstten çürümeye başladı çeliklerim.

yakamozsimsek
12-06-2008, 18:34
Arada bir'de budamayi deneseniz nasil olur belkide budanmaya ihtiyaci vardir olamazmi yoksa bu gordugum resimler bir cali gillerden yani benim bildigim dil ilen l'arbust degillermi neyse sizlere kolay gelsin

özlem11
12-06-2008, 19:40
Müge sürgün yerleri. Oralardan yaprak verecek.

müge35
12-06-2008, 20:20
Müge sürgün yerleri. Oralardan yaprak verecek.

Sevindim özlem'cim ,inşallah yaprak verirde o kel görüntüsü biraz da olsa düzelir.Yanına da alamadım yavru,eşimden izin çıkmadı zaten her tarafımız çiçek oldu oturcak yer kalmadı diyor.Cevabın için teşekkürler arkadaşım.Sevgiler.

özlem11
13-06-2008, 09:35
Müge biraz besin takviyesi yap. Yaprak çıkarması hızlanacaktır. Çiçeksiz bitkiler için olanından...

derkan54
13-06-2008, 19:25
Selamlar.. benim ilk çiçeğim difenbahya..henüz çok yeni ama alttan bir sürgün verdi bile..sorunuma gelince komşum güzel difenbahyasını budarken kökünü bana verdi yaklaşık iki cm kadar sapı var gerisi kök.kestiği kısmı tekrar dikti ben de kökü toprağa diktim ama yaklaşık iki aydır bakıyorum hiç bi gelişme yok:)bugün ben de baktım bi gelişme yok aldım kökü güzelce yıkayıp temizleyip suya koydum.belki suda sürgün verir diye düşündüm doğru yapmış mıyım?

müge35
13-06-2008, 19:31
Müge biraz besin takviyesi yap. Yaprak çıkarması hızlanacaktır. Çiçeksiz bitkiler için olanından...

Özlem'cim yaptım son iki sulamada besin veriyorum,faydası oldu ,zaten ondan sonra dalında ki çıkıntıyı verdi.:D

özlem11
14-06-2008, 08:49
Derkan hoşgeldin. Bence toprağa adapte olmuşken çıkarmamalıydın. Madem çıkardın suda muhakkak yapraklanacaktır. Biraz zaman alabilir. Sorun olmaz ama kök kontrol et. Çürüme erimeye benzer bir durum olursa o kısmı temizleyip toprağa al....

özlem11
14-06-2008, 08:49
Bende veriyorum. Benimkide iyice belirginleşti. 1 aya yaprak çıkar sanırım.
Müge bu çiçek bi çoştumu önüne geçemiyorsun. Bide bakmışsın toprağın altından bir yavru belirmiş.:D

derkan54
14-06-2008, 10:24
Derkan hoşgeldin. Bence toprağa adapte olmuşken çıkarmamalıydın. Madem çıkardın suda muhakkak yapraklanacaktır. Biraz zaman alabilir. Sorun olmaz ama kök kontrol et. Çürüme erimeye benzer bir durum olursa o kısmı temizleyip toprağa al....

cevabın için teşekkür ediyorum Özlem.. Nette ilk işim foruma bakmak oldu, benim için çok faydalı bilgilere erişebildim.Emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum..

omereser
19-06-2008, 09:23
Teşekkürler, kalan sağlar bizimdir mantığıyla kötü yaprakları budadım. Yola kalanlarla devam edeceğiz.

Lalezar78
19-06-2008, 16:31
195 nolu mesajda bahsettiğim tepe çeliğinden diktiğim diffenbahyam ve kalan kök kısmındaki sürgün, sanırım yakında yaprak açacak.

derkan54
20-06-2008, 18:12
Selam dostlar,
Bir hafta önce topraktan çıkarıp suya koyduğum difenbahya kökü ile ilgili yazmıştım acaba doğru mu yaptım diye..Bakın neler olmuş..Tam 3 tane sürgün vermiş..Bana mucize gibi geldi inanın..hemen şimdi size yazımı postaladıktan sonra toprağına dikicem ben onu..
herkese selamlar..

powered
22-06-2008, 22:23
Merhaba,
Dieffenbachia bitkisi hakkında bilgi bulmak biraz zor, elime geçen ilginç bir takım bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum, belki ilginizi çeker.
Öncelikle Dieffenbachia bitkisini anavatanında doğal ortamında kendi kendine hiç bir bakım yapılmadan yetişmiş halini görmek isterseniz diyerek resmini ekledim. Bu bitkinin uzun zaman sonra iyiyce yaşlanan bitkilerde çiçek açtığını söylerler ama çoğunuz görmemiştir diye çiçekli halinin 2 adet fotoğrafını ekledim gerçi pek gösterişli bir çiçeği yok, yelken çiçeğine benziyor ama halley kuyruklu yıldızı gibi çok nadir görülen bir durum olduğunu düşünürsek güzel.

cenoz
04-07-2008, 13:52
Arkadaşlar merhaba
Benim diffenbahya da üsten yaprak verdikçe alttan yaprakları kurudu şimdi üstten yaprak vermeye devam ediyor ne altan yaprak veriyor nede dibinden filiz atıyor toprağa yakın olan kısmı ince yukarıya doğru kalınlaşıyor o yüzden çubuğa bağladım ben istiyorumki her yerinde yaprak olsun şimdiki gibi sadece tepesinde olmasın çiçek pancerenin önünde sürekli ışık alıyor hatta günün belli bir kısmında direk güneş görüyor bu çiçek için ne yapmalıyım kesmelimiyim kesmeliysem ne kadar nereden kesmeliyim.

powered
05-07-2008, 03:11
Sevgili cenoz, çiçeğinin bir resmini eklemiş olsaydın daha çok yardımcı olunabilirdi. Verdiğin bilgilere dayanarak sunları tavsiye edebilirim;
Birincisi, Dieffenbachiaları en alttan tepeye kadar yapraklı tutabilmek çok zor hatta bunu unut. Az su verirsen alt yapraktan döker, Çok su verirsen yine alt yapraktan döker, nem oranı düşmüşse alt yapraktan döker, saksı değiştirdiğinde yine alt yapraktan döker bunlar kaçınılmazdır. Dahası zaten yapraklarında bir ömrü var en yaşlı olan alt yaprakları zaten belli bir süre sonra döker.

İkinci tavsiyen eğer daha derli toplu bir Dieffenbachia istiyorsan 2 yılda bir çiçeği Nisan ayında kes ve yeni bir saksıya dik, nemli tut çabuk köklenicektir.

Nereden kesiceğine gelince, üçüncü tavsiye bitkinin en alt yaprağından 5 ila 10cm arasında(tercih senin) alttan kes. Eğer varsa bitki köklendirme tozu kullanırsan çabuk köklenir. Yoksa torfa dik bir kere iyice sula ve torf iyice kuruyana kadar su verme sonra düzenli sulamaya geçebilirsin. Kestiğin bitkinin geride kalan köklü çubuğuda beklet yanlardan sürgün vericektir böylelikle bitkiyi çoğaltmışta olursun.

Dördüncü tavsiyem, yaz aylarında günde bir kes olsun muhakkak çiçeğin yapraklarına su püskürt, nemi çok sever.

Not: Tüm yazdıklarım kendi yaptığım uygulamalarla başarı elde ettiğim uygulamalardır. Uygulamadan doğan bazı hatalar aynı sonucu vermeyebilir. Ben sadece tavsiye niteliğinde yazıyorum bunu da hatırlatmadan geçemiyeceğim.

bernacyhn
13-07-2008, 08:29
yazılanların hepsini okudum. çok güzel bilgiler öğrendim. öğrendikçe mutluluğum arttı çünkü bilmeden bir işe başlamak üzereydim. verilen bilgiler için herkese binlerce teşekkür ederim.

kedim difenbahyamdan iki tane yaprak koparmıştı geçen ay tam sapının gövdeyle bağlantı yerinden. ben de onları aldım suya koydum. suyunu hergün **** iki günde bir değiştirmek gerekiyormuş ben onu öylece kendi haline bıraktım. sonra yaprakları bir çıkardım ki bardaktan erimeye başlamış hemen suda temizledim. yapraklar diriydi aynı gövdesinde olduğu gibi. sonra toprağa dikeyim dedim köklenmeden ve diktim yaprakları. bir kaç gün sonra burayı buldum. ve suda daha çabuk köklendiğini öğrendim. hemen toprağından çıkarıp suya koydum dün akşam. yaprakların birinde kesim yerine yakın bir yerde birkaç tane çıkıntı gördüm. sanırım kök veriyor. yapraktan yetişmediğini yazmış arkadaşlar ama umarım köklenip beni mutlu eder.

benim difenbahyam güneş alan bir yerde duruyor sanırım bu yüzden devamlı yaprak verip gövdesi incecik kaldı daha güneşsiz ama aydınlık bir yere alacağım bugün.

geçenlerde gövdesini incelerken gövdenin üsütüne şekli tombul çekirdeğe benzeyen ufak şeyler gördüm sanırım sürgün veriyor. çok var üstünde böyle ama küçücükler sanırım devamlı yaprak verdiğinden onları büyütemiyor. bir de kedim tırmalamış üstünü yaralamış biraz sürgünlerden birkaçının ortasında kocaman kocaman yarıklar var onlarda ne büyüyor ne de küçülüyor. ama dediğim gibi minnacıklar ben de çoğaltmayı düşünüyorum difenbahyamı çok zevkli bir iş çiçeğin her şeyi güzel :)

erbek_
13-07-2008, 10:07
O gövdedeki çıkıntılardan yaprak verecek... Çoğaltmak için gövdeyi kesmeniz gerek, yapraktan üremiyor ama siz yine de deneyin, en güzeli deneyimleyerek öğrenmek... Bizimle de deneyimlerinizi paylaşın olur mu?

bernacyhn
13-07-2008, 13:18
O gövdedeki çıkıntılardan yaprak verecek... Çoğaltmak için gövdeyi kesmeniz gerek, yapraktan üremiyor ama siz yine de deneyin, en güzeli deneyimleyerek öğrenmek... Bizimle de deneyimlerinizi paylaşın olur mu?

seve seve paylaşırım :) sizlerin deneyimlerinizi okudukça iyice heycana geldim. bir an önce bişeyler yapmak geliyor içimden:D

Nariel
13-07-2008, 14:29
Merhaba,

Çok önceleri( 14-15 sene önce), evimizde olan difenbahyaları babam ara sıra budardı, yani alt yapraklarını keser, bitkiyi kuş gibi bırakırdı. Sonra kestiği yaprakları suya koyar, köklendirirdi, yeni bitkiler elde ederdi. Sonra o bitkilere ne olduğunu hatırlamıyorum..
Şu an yine evimizde 3 saksı iri yapılı difenbahya var, 6 yıldır bizimle birlikteler ve iki tanesi 2 metreyi geçmiş bulunuyor. Üçüncü ise biraz daha farklı, 6 yıl önce 3 gövdeli ve koskocamanken, taşınırken kırıldı ve sadece bir gövdenin tepesi elimizde kaldı. Suya koyduk olmadı, toprağa diktik olmadı, dipten çürüdü, kestik, çürüdü, kestik.. Sonunda kala kala incecik ve kısacık bir gövde ve iki çelimsiz yaprak kaldı.
Yine de toprağa dikip az az haftada bir kez suladık ve nihayet tutup büyümeye başladı ;) Şimdi o da 6 yıldır bizimle ama zar zor büyüdü, henüz 1 metre ancadır..

Bu difenbahya ile diğer iki difenbahyanın türleri farklı, belki birinden biri yapraklarıyla üretilebiliyordur. Dengeleri bozulmasın diye çoğaltmak için hiçbir deneme yapmadım, sağlıkları ve görüntüleri çok güzel..En kısa zamanda fotoğraf koymaya çalışacağım..

özlem11
13-07-2008, 16:58
Benimde suda köklendirip 2 parçaya ayırdığım difenbahyam dan 2 side sonunda uyandı ve yaprak vermeye hazırlanıyor. Çok mutluyum. Suya koyduğum dalda köklenmeye başladı bile...

erbek_
13-07-2008, 19:49
Gözün aydın...Bu arada daldan üretimi bilmiyordum gerçekten kökleniyorsa süper! Ben de deneyecem!

özlem11
14-07-2008, 11:52
Bunlarda benim difenbahyalarım...

Lalezar78
18-07-2008, 12:37
Arkadaşlar, bir tanıdığımdan benimkinden farklı diffenbahya çeliği aldım. Suya koydum çürüme başladı. Çürüyen yeri kestim toprağa diktim tekrar çürüme başladı. Daha önce suda ve toprakta diffenbahya köklendirdim ve paylaşmıştım. Şimdi niye başarılı olamıyorum anlamadım. Çelik aldığım diffenbahya çok susuz kalmıştı, ondan olabilirmi? Ya da havalar sıcak olduğundan mı acaba? Çelikle üretim bölümüne yazdım henüz bir cevap alamadım. Ne yapmalıyım, bilen varmı?

erbek_
18-07-2008, 13:06
Köklenecek kısma da önce odun kömürü sürerseniz, hatta suya biraz atarsanız çürümenin önüne geçebilirsiniz...Oksijen sağlıyor...

velveteen
25-07-2008, 07:36
Merhaba,

Arkadasim Difenbahya si ile ilgili sorununu bana getirdi ama kendime sözüm var tam olarak doğrulupundan emin olamadığım hiç bir işlemi uygulamayacağım bitkilere ve ben hiç difenbahya bakmadım, tavsiyelerinize ihtiyacım var.

Benim yorumuma göre direk günes alan bir cam önüne konulmalı (okuduğum kadarıyla) ve 2 kök birbirinden ayrılmalı (mı? Bundan emin olamadım).

Yardımlarınıza sevinirim.

Nariel
25-07-2008, 11:22
İki kök birbirinden ayrılmasa da olur. Bitkilerde besin eksikliği var gibi, sonbahara kadar iki haftada bir sıvı besin karıştırılmış suyla sulayınız. Ben olsam kendi toprağını dağıtmadan bitkileri daha büyük bir saksıya geçirirdim ve iyi kalite toprak eklemesi yapardım.

Doğrudan güneş alan cam önüne koymayınız, ışığı görsün ama güneş üzerine gelmesin. Güneş altında durursa yapraklar yanar.

özlem11
04-08-2008, 15:44
Suda köklenen difenbahyalarım sonunda yaprak vermeye başladılar.

erbek_
04-08-2008, 16:19
Gözün aydın :)

özlem11
04-08-2008, 16:51
Sağol erbekcim. Bide cinsi güzel olandan koymuştum suya. Sürekli yavru veriyor. Oda suda yaprak verdi. Ekince resim eklerim...

newyorker
07-08-2008, 20:52
işte difenbahyam nasıl ama

newyorker
08-08-2008, 18:29
benimkisinin yapraklarına bireşeyler oldu resmini eklerim

powered
09-08-2008, 01:26
Sevgili newyorker,
Yapraktaki lekeler güneş yanığına benziyor, eğer bitkiyi satın aldığında yaprak parlatıcı sürmüşlerse diffenbachiların yaprakları bozuluyor. Sen en iyisi bitkiyi bir kaç müdahalede bulun, öncelikle yaprakların tümünü ıslak bir sünger ile fazla hırpalamadan nazikçe sil, bitkiye direkt güneş ışığı gelmesini engelle, akşamları yapraklarına sisleme şekilde su püskürtmeye çalış elinden geldiğince, elinde varsa salon bitkileri için kullanılan kompoze gübre ile sula ama çok sulama fazla su hemen çürütüyor bilmiş ol. Son olarak Diffenbachia sabır isteyen bir bitki SABIRLI OL ve bekle tüm bu uygulamalrdan sonra yeni ve sağlıklı yapraklar çıkıcaktır.

newyorker
09-08-2008, 09:36
doğru bir sadece 1 yaprakta var 2 yaprakta küçük küçük oluşmaya basladı. dediğiniz dogru 1 saat arabada yolculuk yaptı araba acayip sıcaktı o yüzden olabilir. ama 3 tane fidesi var onların zarar görmesini istemiyorum.

çok teşekkürler...

newyorker
09-08-2008, 11:14
durumu pek vahim değil ama

bernacyhn
10-08-2008, 18:01
bunlar da benimkiler biri büyük kocaman 1,50 boyunda biri de 35-40 sanırım

büyük olan çok iiyi güneş alıyordu. bu yüzden hep yaprağa verdi kendini nerdeyse aynı yaşta olmalarına rağmen biri küçücük kaldı diğeri kocaman oldu. büyümemesinin sebebi türünden de olabilir çünkü farklılar birbirlerinden. ama yine de o yaprağa giderken küçük olan sürgüne gitti. ve bu aralar sanırım sevdiği mevsim. yaprağa da sürgüne de gidiyor küçük olan sürgün yaprak açtı.

Baldaş
11-08-2008, 08:16
Günaydın sanki ikinciye biraz işkence yapılmış, ilki çok güzel gelişmiş, çok güzel. İkincinin yaprakları ve toprağı biraz sağlıksız görünüyor. Ben olsam naylonu saksıdan çözerdim.

newyorker
11-08-2008, 11:15
annem bütün eşyaları salona doldurduğu için benim difenbahyam saat 1'e kadar aydınlık oluyor sonraları çok hafif loş oluyor. ama sağlıklı gelişiyor. bir yavrusu yaprak açtı diğer iki yavrusu yarı açtı yani açmak üzereler. en büyük anne ise yeni yaprağını henüz yeni gösteriyor. ayrıca powered sana çok teşekkür ederim yapraklardaki lekeler durdu. resimlediğim yaprakta gelişme var. resimlerini eklerim...

newyorker
11-08-2008, 11:20
resimlerde yanık olan yerler görünüyor...

bernacyhn
11-08-2008, 18:24
jelatine sarmamızın nedeni kedim. kedim topraklarını alıp oyun oyanamak için aşşa indiriyodu. mecbur böyle önlem aldık. çıkarıcam en kısa zamanda.

büyük olan 2,5 **** 3 yaşında bilmiyorum aslında belki daha fazladır.

newyorker
11-08-2008, 22:07
ben difenbahyamdan 1 fideyi ayırmayı düşünüyorum hangi zamanda ve nasıl ayırcam ve ayırdığım zaman ne yapacağımı söylerseniz sevinirim...:)