Bağlan

View Full Version : Difenbahya (Dieffenbachia)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7

Ayşe Yıldız
02-11-2012, 10:11
LÜTFEN BANA DA YARDIM EDİN!

3 yıldır bende olan difenbahyam bu sene kökten gövdeye kadar çürüdü. ben de ister istemez zamanı olmamasına rağmen difenbahyamı 10'ar cm olacak şekilde 4-5 parçaya böldüm. 1 gün açıkta beklettim ve şimdi onları direkt toprağa mı eksem yoksa suda mı köklendirsem. ve sizce bu mevsimde köklenir mi? mecbur kaldım çürüyünce :(

İki tanesini suya koyun denemek için. Diğerlerini ve yapraklı olan kısmı toprağa gömün ve çok aşırı sulamayın çürüme olmasın. Toprak hafif nemlensin yeterli olur inşallah. Suda da çabuk köklenir kök uzantıları bir kaç santime ulaştığında toprağa gömebilirsiniz.

nabersin
12-11-2012, 02:55
aciiiiilll. nolur yardim edin 1 hafta kadar önce cicegimi budadim. alt yapraklari cok dökülmüstü. denilen herseyi yaptim. saksida kuma gömdügüm dallar neredeyse tamamen cürümüs. diger saksida kalan köklü kisim baslardan cürümeye baslamis. su dakilerin ise diplerden hafif cürümüs. nolur yardim edin mum damlattim. suyuna cok az gübre koydum. daha ne yapmam lazim kurtatarabilirmiyim?

yesilgiresun
12-11-2012, 13:40
iyi günler Almanyali

bu aylarda cicek budamak,saksi degismek ve benzeri isler mecbur

olmadikca yapilmamali.ama olan olmus artik yapacak birsey yok.suya koydugunuza dikkat edin belki bir süre sonra köklenebilir.hoscakalin

yesilgiresun
12-11-2012, 14:36
iyi günler Almanyali

bu aylarda cicek budamak,saksi degismek ve benzeri isler mecbur

olmadikca yapilmamali.ama olan olmus artik yapacak birsey yok.suya koydugunuza dikkat edin belki bir süre sonra köklenebilir.hoscakalin

ilksenozturk
13-11-2012, 07:42
suyuna gübre damlatmayın, tam tersi zarar verebilirsiniz.
sudakiler köklenebilir ama mevsim itibari ile zaman alabilir malesef

Ayşe Yıldız
13-11-2012, 08:00
aciiiiilll. nolur yardim edin 1 hafta kadar önce cicegimi budadim. alt yapraklari cok dökülmüstü. denilen herseyi yaptim. saksida kuma gömdügüm dallar neredeyse tamamen cürümüs. diger saksida kalan köklü kisim baslardan cürümeye baslamis. su dakilerin ise diplerden hafif cürümüs. nolur yardim edin mum damlattim. suyuna cok az gübre koydum. daha ne yapmam lazim kurtatarabilirmiyim?

Toprakta olanı çok fazla sulamayın hem hava şartları soğumaya başladı hem de sanırım torfa dikilmiş bir bitki su emilimi geç olduğu için bitkilerde bozulmalara, çürümelere neden oluyor. Suda duranlar için çürüyen kısımları temiz bir bıçakla kesin ve temiz suya koyun hatta suyuna bir damladan bile az çamaşır suyu damlatın bakteri üremesini azaltır. İnşallah başarılı olursunuz. Zamanlama itibarıyla zor gibi görünsede belli olmaz.

GLCN
13-11-2012, 09:33
buyrun 10 yılın sonunda acan difim:))

mltmzfr
13-11-2012, 10:16
Ilk defa difenbahyanın çiçeğini görüyorum ve çok çok beğendim.:)

GLCN
13-11-2012, 10:19
Bende benimki acmadan bilmiyordum ama cesitli yerlerde uzun yıllar sonu acıyor denmişti benimkide 10 yıllık oldu nerdeyse ve uctan acmıstı..simd, onu bölüp bir sürü yaptım genelde keserim zaten ben boyu uzadımı:)

ilksenozturk
13-11-2012, 13:34
bu sene oldukça fazla difenbahiası açan oldu sanırım.
bendeki de 4 yaşında ve ilk defa açtı.
bu yıl onların çiçeklenme yılıydı sanki...

Süleyman Koçak
20-11-2012, 16:11
Merhabalar. Yaz ortasında ana gövdeden ayırma çalışması sırasında kırılan dalı köklenmesi için yine aynı saksıya dikmiştim. ancak köklenme olmadığı gibi toprağa temas eden kısımlarda çürüme olmuş. Çürüyen dalı yerinden sökerek fotoğraftaki gibi ikisi suda birisi de toprakta olmak üzere tekrar köklendirmek istiyorum. Bu mevsimde bu uygulamanın başarı ihtimali nedir?

GLCN
20-11-2012, 18:08
kolay köklenen bir bitkidir merak etmeyin..ama ben göklendirirken üzerini kapama gereği duymuyorum bir bardaga su doldurup dalları koyup az aydınlık bir yere koyuyorum kökleniyor sorun cıkmıyor köklenmedende ekmiyorum ki çürümesin...

Ayşe Yıldız
20-11-2012, 18:47
Merhabalar. Yaz ortasında ana gövdeden ayırma çalışması sırasında kırılan dalı köklenmesi için yine aynı saksıya dikmiştim. ancak köklenme olmadığı gibi toprağa temas eden kısımlarda çürüme olmuş. Çürüyen dalı yerinden sökerek fotoğraftaki gibi ikisi suda birisi de toprakta olmak üzere tekrar köklendirmek istiyorum. Bu mevsimde bu uygulamanın başarı ihtimali nedir?

Fazla nem çürümesine neden olabilir. Köklenene kadar toprağın ıslak değil de hafif nemli olması gerekiyor.

Süleyman Koçak
21-11-2012, 09:09
Teşekkürler..

cherry
05-01-2013, 11:34
merhabalar, bu çiçekten köklendirmeyi başarıp da elinde fazla olan var mı? birkaç yerde sordum çok pahalı geldi bu çiçekten evimde olmasını çok istiyorum şu an forumda şansımı deniyorum olmazsa ne yapalım vereceğiz sanırım :(

lalolu
05-01-2013, 20:38
gövde çürümeler oluşuyor,kaziyorum -devam ediyor.ne yapabilirim

c0sm0
18-01-2013, 16:11
İşyerinde 3-4 yıldır baktığım difenbahya nın geçen kar yağışı sırasında değişik bir yaprak verdiğini fark ettik.
Bunun yaprak değilde çiçek olduğunu anlamamız zaman aldı. Çiçek cama yapışık durduğu için açılan çiçekler tamamen açılamadan soğuktan çürüdü sanırım kahverengi .Soğuk -8/ -9 derece olmuştu. Ç00ok üzüldük. yapacak bir şey yoktu. İnşallah tekrar açar diyoruz.

Not::Geçen sonbaharda çok uzayıp artık devrilmeye başlayan diğer difenbahya'yı ortadan ikiye bölüp suya koymadan direk olarak ikinci bir saksıya ektim, çok güzel tuttu.

yaprak7
22-01-2013, 08:31
arkadaşlar benim difimin kenarlarında iki ayrı difi daha var.onları nasıl ayırmam gerekiyor? ayırmassam büyümesinde yavaşlamaya sebep olur mu? yeni yeni içek bakan biriyim.şimdilik gelişimi güzel gidiyor, ayırıpta saglıgını bozarsam diye de korkuyorum :(

ilksenozturk
22-01-2013, 10:36
arkadaşlar benim difimin kenarlarında iki ayrı difi daha var.onları nasıl ayırmam gerekiyor? ayırmassam büyümesinde yavaşlamaya sebep olur mu? yeni yeni içek bakan biriyim.şimdilik gelişimi güzel gidiyor, ayırıpta saglıgını bozarsam diye de korkuyorum :(

bitkinin daha kuvvetli olduğu ilk bahar aylarında bu işlemi yapmanızı tavsiye ederim...

yaprak7
22-01-2013, 10:44
cok teşekkür ederim :)

melek yüzlü
15-02-2013, 18:05
Merhaba Arkadaşlar,
Bu bitkiyi çok seviyorum. Geçen sene almıştım. 7 tane yaprağı vardı. bir yıl geçti hala 7 yaprağı var. Nasıl mı? Her çıkardığı yapraktan sonra alttan bir yaprağı sararıp bozuluyor ben de onu koparıyorum. Herkesin bitkisine bakıp çok özeniyorum. Muhteşem görünüyorlar ama benimki hala aynı noktada sayıyor. Ne yapmam gerekir. Bu bitkiyi daha gür bir hale sokmanın bir yolu var mı?

ilkazra
01-03-2013, 08:48
Difenbahyam geldiğinde küçücüktü sanırım yerini sevdi azman bişey oldu ;)

melek yüzlü
01-03-2013, 09:59
Kaç yılda bu boya geldi, nasıl bakıyorsunuz

ilkazra
01-03-2013, 10:08
Difenbahya bir yıldır bende küçük bir saksıdaydı ve küçük 5 yapraklıydı. Yerini sevdi sanırım odamın köşesinde öylece duruyor hiç bir bakımıda yok arada bir saksıyı çeviriyorum dallanma orantılı olsun diye o kadar:p

melek yüzlü
01-03-2013, 10:22
Teşekkür ederim. Benimkide sizinki gibi büyür inşallah. Benimkide ilk aldığımda 7 yapraklıydı bir sene geçti hala 7 yapraklı. Güneye bakan pencerenin önünde duruyor. Haftada bir de su veriyorum ama hala aldığım gibi.

ilkazra
01-03-2013, 13:57
Saksısını değiştirdiniz mi? Biraz büyük bir saksıya geçirip toprağını değiştirirseniz ki ben öyle yaptım işe yarayabilir.Odam kuzeye bakıyor difenbahyam da odanın en pencereye en uzak köşesinde sanırım o nedenle iri yapraklı ışığa doğru meyil yaptıkça saksının yönünü çeviriyorum ki düzgün gövdeli olsun diye.Sizinkide bu kadar güzel olur umarım;) kolay gelsin

sadecegeçen
01-03-2013, 14:10
Difenbahya bir yıldır bende küçük bir saksıdaydı ve küçük 5 yapraklıydı. Yerini sevdi sanırım odamın köşesinde öylece duruyor hiç bir bakımıda yok arada bir saksıyı çeviriyorum dallanma orantılı olsun diye o kadar:p

Sürekli aynı yerde mi duruyor ? Hiç güneş görmüyor mu ?

ilkazra
01-03-2013, 14:19
Benim odam sadece yazın güneş görüyor oda güneş batarken çapraz bir şekilde odanın bir duvarı yarım metre kadar alıyor .

mgsmn
11-03-2013, 22:54
DELİ TAY:Böcek sorunu: Saçı Kıbrıs (demir sülfat) yapraklarda klorofil üretimini artırıcı etkisi olan bir gübredir.suda cozdurup bıtkıye verırsen bocekleri yok edıyor

gülcicek
22-03-2013, 19:02
İşyerinde 3-4 yıldır baktığım difenbahya nın geçen kar yağışı sırasında değişik bir yaprak verdiğini fark ettik.
Bunun yaprak değilde çiçek olduğunu anlamamız zaman aldı. Çiçek cama yapışık durduğu için açılan çiçekler tamamen açılamadan soğuktan çürüdü sanırım kahverengi .Soğuk -8/ -9 derece olmuştu. Ç00ok üzüldük. yapacak bir şey yoktu. İnşallah tekrar açar diyoruz.

Not::Geçen sonbaharda çok uzayıp artık devrilmeye başlayan diğer difenbahya'yı ortadan ikiye bölüp suya koymadan direk olarak ikinci bir saksıya ektim, çok güzel tuttu.

cosmo difenbahya kaç günde tuttu aceba merak ediyorum bende komşumun soguktan yaprakları etkilenip sararan difenbahyasını aldım 3 parçaya ayırıp direk saksılara yerleştirdim orta gövde kısım canlı duruyordu yapraklar onu korumuş olmalı diye düşünüyorum sabırsızlıklar tutup köklenmelerini bekliyorum inşallah bu bekleyiş hüsranla sonuçlanmaz bu konuda tavsiyesi olan arkadaşlar yazsınlar noolurrr eşekkürler

kılıçh
22-03-2013, 20:03
hepinizin difenbahyaları çok güzel
bi bende yok kimsenin bitkisinin dibinden çıkmıyor ve kimse ana dalı kırmak istemiyor bizim burda
bu bitki sadece yapraktan tutarmı deneyeniniz var mı ?
tüm yorumları okuma fırsatım olmadı :)

bay tömürcek
22-03-2013, 20:18
hepinizin difenbahyaları çok güzel
bi bende yok kimsenin bitkisinin dibinden çıkmıyor ve kimse ana dalı kırmak istemiyor bizim burda
bu bitki sadece yapraktan tutarmı deneyeniniz var mı ?
tüm yorumları okuma fırsatım olmadı :)

Aslında difenbahya yavru verir kılıçh neden çıkmıyor ki :) Yapraktan kesinlikle tutmaz mutlaka yavrusu ya da tepesinin koparılıp suda çimlendirilmesi lazım veya toprağa dikebilirsin :) Arıyorum bölümünde başlık aç yardımcı olucaktır elinde bulunan üyeler :)

greenthumb
22-03-2013, 20:33
Bir yıl önce difenbahya cinsine bezeyen bir çiçek almıştım ilk aldığımda yaprakları kocaman ve orta kısımları beyaz çizgiliydi. Fakat zaman geçtikçe gövdesinin boyu uzayıp yaprakları fotoğrafta görüldüğü gibi küçüldü. Yaprak çıkarmaya devam ediyor fakat yaprak boyları büyümüyor. Çok fazla gövde var gibi duruyor acaba saksı mı küçük geldi bilmiyorum. Yerinden memnun su ve ışık alma konumu hepsi yerinde sıvı gübre bile kullandım bir ara fakat bir gelişme göremedim. Yardımcı olursanız sevinirim.

http://i.imgur.com/GiR0HME.jpg

salihcan
05-04-2013, 21:33
Arkadaşlar difenbahya hiç kardeşi olmuyor nedeni nedir?Nasıl kardeşlenmesini sağlayabilirm ?

bay tömürcek
06-04-2013, 08:27
Arkadaşlar difenbahya hiç kardeşi olmuyor nedeni nedir?Nasıl kardeşlenmesini sağlayabilirm ?

Merhana salihcan foruma hoşgeldin öncelikle :) Difenbahyan hangi türden normal difenbahyalar bazen kardeş vermeden boya gidiyorlar diğer difenbahya türleri örneğin compacta, tropik snow gibi türler fazla boylanmıyorlar ve bolca yavru veriyorlar :) Difenbahyan normal büyük yapraklı difenbahyaysa belki yavru vermeden sadece boyu uzayabilir :) Arkadaşımın annesinin vardı boyu tam tavana değiyordu üstünü kesmişler geçenlerde gittiğimde gördüm baktım yanlardan bir sürü yavru vermiş kıyabilirsen üstünü kes derim ve o kestiğin kısmı suda çimlendirip başka bir saksıya dikmeni öneririm :)

salihcan
06-04-2013, 09:31
çok teşekür ederim bay tömürcek türü tropik snow :) ama ben difenbahyama kıyamam :)

bay tömürcek
06-04-2013, 16:13
çok teşekür ederim bay tömürcek türü tropik snow :) ama ben difenbahyama kıyamam :)

Çok garip tropik snowun her yerinin yavru dolu olması lazım :) Benimkide tropik snow 1 saksıdan eş dost akraba herkesi difenbahya sahibi yaptım ve hala yavru vermekle meşgul :) Acele etme yavru verecektir eninde sonunda aldığın saksıda duruyorsa değiştir ve bol aydınlık biyere koy :)

taisenberg
06-04-2013, 18:01
Arkadaşlar çoğaltma konusunda yardım istiyorum yardımcı olabilirmisiniz? Daha önce hiç denemedim. Şimdi Saksıdan 10-15 cm yukardan kesiyorum 2 parça halinde. alttaki kısma dokunmadan kaılıyor. Üstteki kısmın gövdesini 1-2 parçaya daha bölüyorum ve bu üç parçayı su içinde köklendirmeye çalışıyorum. Üstteki ve alttaki kısım hakkkında sorun yok ama aradaki gövdelerde mi böyle su içinde köklenecek. Bu kısmı anlamadım?

bay tömürcek
06-04-2013, 18:59
Evet sayın teisenberg hepsini suda çimlendirebilirsiniz sorun yok :) İsterseniz direk toprağa da dikebilirsiniz ama suda garanti oluyor :) Suda 2 hafta veya daha kısa sürede çimleniyorlar :) Kolay gelsin :)

salihcan
06-04-2013, 19:12
bay tömürcek bu gün difenbahyama baktığımda bir şey fark ettim 2 tane ana dal oluşuyor :D

bay tömürcek
06-04-2013, 19:22
bay tömürcek bu gün difenbahyama baktığımda bir şey fark ettim 2 tane ana dal oluşuyor :D

Gözün aydın salihcan ;) Normal olan da bu zaten çünkü tropik snow çok bol yavru veriyor :) Toprağın altından da yavruları çıkar hem onlar köklü oluyor ben onları ayırıp direk toprağa dikiyorum sonra isteyene veriyorum :p Bütün yavruları ayırmıştım tek büyük bi kök bırakmıştım şimdi 4 yavru daha çıktı onları büyütüyor ;)

salihcan
06-04-2013, 19:42
benim difenbahyam yaklaşık 1 metre altları odunsu bu difenbahyalar uazsa daha hoş bir görüntüye sahip olabilirm belki :D

salihcan
07-04-2013, 08:29
bay tömürcek benim difenbahyamın saksısı ufak onu degiştirirsem tutar mı ? saksıyı nasıl degiştirmeliyim ?

bay tömürcek
07-04-2013, 08:57
bay tömürcek benim difenbahyamın saksısı ufak onu degiştirirsem tutar mı ? saksıyı nasıl degiştirmeliyim ?

Tutmama ihtimali sıfır :D Saksıyı ters çevir toprağı dökülmesin diye toprağını tut elinle saksının altına hafif hafif vur zaten o toprak kalıp gibi gelir eline büyük saksıya alt kısmına torfu yerleştir sonra difenbahyanın toprağını dağıtmadan büyük saksıya oturt difenbahyanı ve yanlarda kalan boşlukları torfla doldur hafifçe bastır çok değil sonra saksının kenarlarına iki elinle vurdur torf boşluklara yerleşsin bukadar basit ;) Kolay gelsin ama köklere zarar verme toprağını dağıtma yeter :)

salihcan
07-04-2013, 13:56
teşekür ederim :)

taisenberg
07-04-2013, 15:37
Evet sayın teisenberg hepsini suda çimlendirebilirsiniz sorun yok :) İsterseniz direk toprağa da dikebilirsiniz ama suda garanti oluyor :) Suda 2 hafta veya daha kısa sürede çimleniyorlar :) Kolay gelsin :)

Teşekkürler. Ortada kalan kısmı suya bıraktım kendi ağırlığıyla duruyor. Ayrıca köklü olan kısmın üzerini mum ile kapattım. Doğrumu yapmışım?

bay tömürcek
07-04-2013, 19:46
Teşekkürler. Ortada kalan kısmı suya bıraktım kendi ağırlığıyla duruyor. Ayrıca köklü olan kısmın üzerini mum ile kapattım. Doğrumu yapmışım?

Rica ederim ;) Doğru yapmışsınız taisenberg mumlamak su kaybını önlüyor bi aksilik olmazsa difenbahyanız kısa süre sonra yanlardan yavru verecektir :)

taisenberg
07-04-2013, 21:24

Bu şekilde normal difenbahya çoğalttım. eğer tutarsa toplam 3 tane olacak. Tropik difenbahyanın diblerinden filizlenmişti. Bir kaç tane saksı çıkabilirdi ama hepsini tek saksıya koydum. Çiçekleri koyacak yerim yok. Ayrıca birde marginata çoğaltmayı denedim bakalım. 3 dal vardı bir tanesini kestim. Hepsi tutarsa çok güzel olacak.

bay tömürcek
07-04-2013, 21:43
Bu şekilde normal difenbahya çoğalttım. eğer tutarsa toplam 3 tane olacak. Tropik difenbahyanın diblerinden filizlenmişti. Bir kaç tane saksı çıkabilirdi ama hepsini tek saksıya koydum. Çiçekleri koyacak yerim yok. Ayrıca birde marginata çoğaltmayı denedim bakalım. 3 dal vardı bir tanesini kestim. Hepsi tutarsa çok güzel olacak.

Aynı saksıya diktikleriniz toplu bir görüntü oluşturur gayet hoş durur ;) O kestiğiniz marginatayı da suya koyun çimlenecektir sonra saksıya alırsınız :)

fdogru
11-04-2013, 10:34
Merhabalar,

ben difenbahyam hakkında birkaç şey sormak istiyorum.
Geçen kış difenbahyam kötüleşti ben de sitedeki gibi kesip köklenmesi için suya koydum fakat kış olduğu için sanırım, köklenmedi ve gövdeler iyice yumuşadı. şimdi susuz duruyorlar ama çürümediler de. şimdi bahar ayında olmamız dolayısıyla tekrar duya mı koysam yoksa direkt saksıya mı eksem? saksıda nasıl bir karışım kullansam?
Lütfen yardımcı olun.

emrullah mutlu
11-04-2013, 21:14
Merhabalar,

ben difenbahyam hakkında birkaç şey sormak istiyorum.
Geçen kış difenbahyam kötüleşti ben de sitedeki gibi kesip köklenmesi için suya koydum fakat kış olduğu için sanırım, köklenmedi ve gövdeler iyice yumuşadı. şimdi susuz duruyorlar ama çürümediler de. şimdi bahar ayında olmamız dolayısıyla tekrar duya mı koysam yoksa direkt saksıya mı eksem? saksıda nasıl bir karışım kullansam?
Lütfen yardımcı olun.

bende de bir kaç diefenbachia bitkisi vardı ben kışın budamasını yaptım yazda sorun olmadı suya koymuyor benhiç önce captan denilen mantar ilacına banıyorum çeliğimi sonra perlit ya da torf ortamına koyuyorum.sıcaklığı 20 ve 26 arası tutturuyorum çok değil 3-4 haftada kökler oluşuyor suda bende de çürümüştü hatta yeşil renge bürümüştü o suya koyduklarınızı da dediğim gibi yapın verim alacağınızı düşünüyorum saygılarımla....

fdogru
12-04-2013, 14:53
bende de bir kaç diefenbachia bitkisi vardı ben kışın budamasını yaptım yazda sorun olmadı suya koymuyor benhiç önce captan denilen mantar ilacına banıyorum çeliğimi sonra perlit ya da torf ortamına koyuyorum.sıcaklığı 20 ve 26 arası tutturuyorum çok değil 3-4 haftada kökler oluşuyor suda bende de çürümüştü hatta yeşil renge bürümüştü o suya koyduklarınızı da dediğim gibi yapın verim alacağınızı düşünüyorum saygılarımla....

cevabınız için çok teşekkürler.

şu an o yumuşayan kökler sertleşti sudan çıkarınca. acaba yine söylediklerinizi uygulasam tutarlar mı ki?

hem bitki yetiştirmeyi seven hem de beceremeyen bi ben varım herhalde :)

emrullah mutlu
12-04-2013, 21:38
cevabınız için çok teşekkürler.

şu an o yumuşayan kökler sertleşti sudan çıkarınca. acaba yine söylediklerinizi uygulasam tutarlar mı ki?

hem bitki yetiştirmeyi seven hem de beceremeyen bi ben varım herhalde :)

beceremeyeceğiniz düşüncesini atın kenara varsa taze dieffenbachia bitkiniz çeliğini alın ve dediğim gibi uygulayın tutar emin olun yeni çelik aldıklarım bile uyum sağladı sizde yaparsınız .

mehmetçiçek
12-04-2013, 23:14
Difenbahya'lar köklenmede çok hatta hiç sorun çıkarmayan bitkilerdir. İki şekilde köklendirebilirsiniz. 1. Direk nemli torfa ekin ve torfunuz sürekli "nemli" kalsın çok kolay köklenir. 2. Suda köklendirebilirsiniz. Ancak burda dikkat etmeniz gereken iki nokta var. Direk güneş kesinlikle almasın. ikinci nokta ise suyunu iki günde bir değiştirin. Aksi halde çürütürsünüz! Suyunuz soğuk olmasın. Her iki yolda da oda sıcaklığı 20 derecenin üstünde olsun.

Llama
13-04-2013, 16:38
camilla dedikleri şeyde bu bitkinin diğer adımı ?

ecrin11
19-04-2013, 10:48
merhabalar by tömürcek keske komşu olsaydık size o güzel difenbahyadan bizde alsaydık.Hayatta bazı mutluluklar parayla satın alınmıyo . çiçeklerınızede bayıldım .sizlerden imrenerek bende paylaşmak istedım.güle güle büyütün izmirden sevgiler

bay tömürcek
19-04-2013, 13:18
merhabalar by tömürcek keske komşu olsaydık size o güzel difenbahyadan bizde alsaydık.Hayatta bazı mutluluklar parayla satın alınmıyo . çiçeklerınızede bayıldım .sizlerden imrenerek bende paylaşmak istedım.güle güle büyütün izmirden sevgiler

Merhabalar ecrin abla eğer isterseniz difenbahyamın yeni çıkan 2 tane yavrusu var onların ikisini de gönderebilirim size nasıl olsa gene yavru verir o komşu olduğumuzu varsayarız hem olmaz mı?;) Çiçeklerimi beğenmenize çok sevindim teşekkür ederim ve şu sözünüze okadar destek veriyorum ki hayatta bazı mutluluklar parayla satın alınamıyo hatta mutluluk parayla satın alınamıyo :) İyi günler sakaryadan sevgiler selamlar olsun ;)

ecrin11
22-04-2013, 09:34
çok mutlu olurum özelınıze mesaj attım ama sorun var galiba by tömürcek

berkay.
02-05-2013, 16:54
Bunlar da benim böldüğüm difilerim ; Yapraklı olan kökleniyor :) Saksıdaki de büyüyor :D

saksıdaki bitkiye mum döktünüzmü

taisenberg
05-05-2013, 11:27
Yapraklı olan kökleniyor ama saksıdaki başı kesik olanda tık yok halen. Ortadan kestiğim ise köklenmiyor ama tek filiz var dipte.

salihcan
06-05-2013, 15:10
Arkadaşlar ben difenbahyamın saksısını degiştirmek istiyorum acaba tutarmı? Ben izmirde yaşıyorum malum havalar çok sıcak :(

bay tömürcek
06-05-2013, 16:59
Arkadaşlar ben difenbahyamın saksısını degiştirmek istiyorum acaba tutarmı? Ben izmirde yaşıyorum malum havalar çok sıcak :(

Salihcan bu konuyu tam 1 ay önce sormuştun ve ben sana saksı değişimini anlatmıştım daha değiştirmedin mi?:D Toprağını dağıtmadan saksıdan olduğu gibi çıkarıp başka saksıya koyarsan tutmama ihtimali olmaz toprağını dağıtmamaya çalış sadece :p

salihcan
06-05-2013, 20:41
Bay tömürcek o ara bitkime istedigim türlü dekoratif saksı bulamamıştım :D

bay tömürcek
06-05-2013, 21:14
Maşallah maşallah tam istediğim görüntü gercekten bir difenbahyadan beklediklerimin hepsi var çiçeğinde güle güle büyüt en boy yapı harika :p

salihcan
06-05-2013, 21:25
bay tömürcek büyük olan difenbahyanın saksısı sizce küçük mü yaprakları bu ay hep alt yaprakları döküldü saksıdan mı acaba

bay tömürcek
06-05-2013, 21:29
bay tömürcek büyük olan difenbahyanın saksısı sizce küçük mü yaprakları bu ay hep alt yaprakları döküldü saksıdan mı acaba

Bence küçük onun saksısı çiçeğin maşallah çok büyümüş saksı değiştirmeni öneririm çok fazla da büyük olmasın ama 2 3 boy büyült derim saksını kökleri büyük ihtimal doldurmuştur o saksıyı ;)

salihcan
06-05-2013, 21:35
teşekür ederim iyi akşamlar :D

yakup3434
07-05-2013, 12:40
Merabalar. .. Bende difenbahya bitkisinin hastasıyım yanlız şöyle bir durum var alt yaprakları yırtılmlarak oluyor bunun nedenı ne olabilir sizce.. ? Birde saksısı orta boy daha küçük bir saksıya mı koymak gerek. Difenbahyanın boyu yaklasık 50 cm kadar

yakup3434
07-05-2013, 12:43
Salihcan bu hale nasıl geldi herhangi bir ilaç verdın mı bitkiye ??

yakup3434
07-05-2013, 12:45
Bay tömürcek o ara bitkime istedigim türlü dekoratif saksı bulamamıştım :D

salihcan bitki nasıl bu hale geldi :))) herhangi bir ziraai ilaç verdin mi ?

salihcan
07-05-2013, 18:55
yakup3434 kesinlikle hiç bir ziraai ilaç kullanmadım sadece haşlanmış yumurtanın suyunu süzüp dinlendirip veriyorum okadar ;)

yakup3434
07-05-2013, 22:28
işte benım difenbahya yanlız yapraklarında yırtılma oluyor. ve br tane filiz verdi o biraz büyüdü diğer bir yaprağıda aşağıya doğru eğiliyor. neyden sebep olabilr acaba bu yırtılmalar ve bu difenbahya yaklasık olarak 1 senedir boyu anca bu kadar oldu. hızlı gelişmesi için ne yapabilirim ....
400999

401000

401001

401002

bay tömürcek
07-05-2013, 22:34
Yeterince ışık almıyor mu çiçeğiniz? 1 sene çok uzun bir zaman şimdiye baya bir yol katetmesi gerekirdi toprağı cocopeat mı burdan öyle gözüküyor? Çiçekçilerde satılan yeşillikler için olan bitki besinlerinden vermenizi öneririm. Belki yırtılmalarda besin yetersizliğindendir, evde yırtacak mıncıklıcak biri yoksa küçük çocuk, kedi vs..

yakup3434
07-05-2013, 22:43
Yeterince ışık almıyor mu çiçeğiniz? 1 sene çok uzun bir zaman şimdiye baya bir yol katetmesi gerekirdi toprağı cocopeat mı burdan öyle gözüküyor? Çiçekçilerde satılan yeşillikler için olan bitki besinlerinden vermenizi öneririm. Belki yırtılmalarda besin yetersizliğindendir, evde yırtacak mıncıklıcak biri yoksa küçük çocuk, kedi vs..

difenbahyanın güneş görmemesi ve ışık almaması gerektiğini okumuştum başka forumlarda. toprağı torf lu toprak.birde difenbahyaya yapraklarını nemli mi tutmak gerek haftada kaç kez sulasam yeterli olur. evde küçük çocuk kedi gibi vs. çiçkle oynayacak kimse yok :) salihcan forumda yazmıştı okumuşsunuzdur. haşlanmiş yumurtanın sıuyunu veriyor muş bu yararlı olur mu. ? birde bende SPATHİPHYLLUM bitkisi var fazla canlı değil yapraklarının uçları çürüme oluyor kuruyor yanı bunun nedenini öğrenecektim bilginiz varsa eğer ?

bay tömürcek
07-05-2013, 22:50
Difenbahyalar güneş istemezler ama bol aydınlık yerde durmaları gerekir ışık alması şart!!! Yapraklarını nemlendirirseniz hoşuna gider bunu belirli aralıklarla yapabilirsiniz 2 3 günde 1 falan. Toprağı kurumaya başlayınca aşırıya kaçmayarak sulayın toprağı tam kurumasın 2 sulama arasında.

Haşlanmış yumurta suyu kesinlikle çok fydalı bitkiler için bunubende kullanıp gördüm. Tavsiye ederim ama her sulamada değil mesela ayda bir verin yumurta suyunu diğer zamanlar normal suyla sulayın. Dediğiniz çiçek barış çiçeği bende de var am yaprak kurumsı hakkında bir bilgim yok onu çiçeğin kendi başlığında sorarsanız mutlaka bilgilendirir bilen arkadaşlar :)

yakup3434
07-05-2013, 22:54
Difenbahyalar güneş istemezler ama bol aydınlık yerde durmaları gerekir ışık alması şart!!! Yapraklarını nemlendirirseniz hoşuna gider bunu belirli aralıklarla yapabilirsiniz 2 3 günde 1 falan. Toprağı kurumaya başlayınca aşırıya kaçmayarak sulayın toprağı tam kurumasın 2 sulama arasında.

Haşlanmış yumurta suyu kesinlikle çok fydalı bitkiler için bunubende kullanıp gördüm. Tavsiye ederim ama her sulamada değil mesela ayda bir verin yumurta suyunu diğer zamanlar normal suyla sulayın. Dediğiniz çiçek barış çiçeği bende de var am yaprak kurumsı hakkında bir bilgim yok onu çiçeğin kendi başlığında sorarsanız mutlaka bilgilendirir bilen arkadaşlar :)

teşekkür ederim ilginize ve son bir sorumdaha olacak sizede zahmet veriyorum..kusuruma bakmayın :) aspirin iyi gelir mi difenbahyaya ve ya diğer bitkilere ?

bay tömürcek
07-05-2013, 22:57
teşekkür ederim ilginize ve son bir sorumdaha olacak sizede zahmet veriyorum..kusuruma bakmayın :) aspirin iyi gelir mi difenbahyaya ve ya diğer bitkilere ?

Estağfurullah rica ederim :) Aspirinin methini çok duydum özellikle de begonyalarda ama biryerde okuduğum yazıda uzun vade de çiçeğe zarar veriyormuş oyüzden deneme cesaretim olmadı yani tavsiye edilmiyor bende size tavsiye etmiyeyim ki çiçeğiniz sağlığını kaybetmesin ;)

yakup3434
07-05-2013, 23:02
Estağfurullah rica ederim :) Aspirinin methini çok duydum özellikle de begonyalarda ama biryerde okuduğum yazıda uzun vade de çiçeğe zarar veriyormuş oyüzden deneme cesaretim olmadı yani tavsiye edilmiyor bende size tavsiye etmiyeyim ki çiçeğiniz sağlığını kaybetmesin ;)

ilginize tekrardan teşekkür ediyorum. iyi geceler diliyorum.... :)

taisenberg
08-05-2013, 08:16
Eritilip içilen B vitamini kompleksi ya da multivitaminlerden çiçeğe de versem işe yarar mı acaba?

salihcan
08-05-2013, 18:47
Yakup3434 eğer bitkiniz yeterince ışık almıyorsa yaklaşık bitkinin 20 cm üzerinden bir ampul takarsa faydalı olabilir benim öbür odamdaki difenbahyalarımda baya işe yaradı deneyin

bay tömürcek
08-05-2013, 19:36
Yakup3434 eğer bitkiniz yeterince ışık almıyorsa yaklaşık bitkinin 20 cm üzerinden bir ampul takarsa faydalı olabilir benim öbür odamdaki difenbahyalarımda baya işe yaradı deneyin

İlginç ;) Denemek lazım :p

salihcan
08-05-2013, 20:36
bay tömürcek ben bundan önce çiçeklerimi yazlıga giderken yan komşuya evimin anhtarımı veriyodum şimdi onlar taşındı :( nasıl bırakıp gitmaliyim onları :(

bay tömürcek
08-05-2013, 20:39
Yazlığa götür çiçeklerini ya da birine rica et konu komşu sulasınlar olmz mı? Difenbahyanı sakın sakın bırakma sen nereye o oraya susuzluğa dayanamaz difenbahya yaprak döker bu güzelliğe sakın kıyma salihcaaaannn :D

salihcan
08-05-2013, 20:41
apartmandakilerin hepsinin yazlıgı var onu nasıltaşıya bilirim ki :(

salihcan
08-05-2013, 21:09
Arkadaşlar bn birşey duydum difenbahyanın dibini yılda bir kere kömür tozu koyarsak onu besliyormuş bir de asidi alınmış maden suyunu 3 haftada 1 kere faydalı oldugunu duydum dogrumu ?

bay tömürcek
08-05-2013, 21:42
Salihcan ne kadar çok besin gübre formülü duymuşsun öyle haplar sodalar kömürler ;) Ama sen yumurta suyundan şaşma bak çiçeğin nekadar güzel gelişmiş bozarsın valla hani brininkine iyi gelir seninkini bozar olur ya :) Hiç elleme derim gene de sen bilirsin :)

yakup3434
08-05-2013, 22:33
yanı gündüz baya ışık alıyor güneş de vuruyor odaya :)) akşamlarıda oda baya aydınlık gerekir mi sence gene lambaya :)

yakup3434
08-05-2013, 22:36
Salihcan ne kadar çok besin gübre formülü duymuşsun öyle haplar sodalar kömürler ;) Ama sen yumurta suyundan şaşma bak çiçeğin nekadar güzel gelişmiş bozarsın valla hani brininkine iyi gelir seninkini bozar olur ya :) Hiç elleme derim gene de sen bilirsin :)

salihcan aspirin veriyor :D bi zararı yok sanırım :D ama bu bebe aspiriini mi yoksa normal aspirin mi :D

bay tömürcek
08-05-2013, 22:42
salihcan aspirin veriyor :D bi zararı yok sanırım :D ama bu bebe aspiriini mi yoksa normal aspirin mi :D

Bebe aspirininin kendine hayrı yok difenbahyaya napsın hahah :D Küçükken kimse görmeden yerdik bebe aspirinlerini :D Normal aspirin veriliyor çiçeğe suda eriterek ama ben denemedim o zarar veriyor yazısını okuyunca caydım :p

yakup3434
08-05-2013, 22:49
:D valla bende çözemedım :D aslında bi botanık çi ye sorsak daha iyi sanırım daha iyi bilgi verir bize :D yapraklardan vermek gerekir mi acaba :D

bay tömürcek
08-05-2013, 22:58
Bırak ya botanikçilerin kendilerinden haberi yok çiçekler hakkında hiç bişey bildikleri yok saçma sapan bakım teknikleri sunuyorlar çoğu da yanlış. Sen onu aydınlık bir yere al arada yumurta suyu ver ara sıra yapraklarına su püskürt gerisine karışma o halleder :D

yakup3434
08-05-2013, 23:03
Bırak ya botanikçilerin kendilerinden haberi yok çiçekler hakkında hiç bişey bildikleri yok saçma sapan bakım teknikleri sunuyorlar çoğu da yanlış. Sen onu aydınlık bir yere al arada yumurta suyu ver ara sıra yapraklarına su püskürt gerisine karışma o halleder :D

teşekkür ederim ama dünyaca ünlü bir botanik firması var cem botanik diye bizim burada hatta :D adamlar paraya para demiyorlar

yakup3434
09-05-2013, 18:10

bay tömürcek :) *** ya bir şey soracağım benım difen bahyanın dalında kahve rengi kurumuş lekeler var acaba nedir bunlar hasta mı olmuş acaba çiçek ??

salihcan
09-05-2013, 18:39
Bay tömürcek difenbahyalarınızın resmini koyabilcek durmdaysanız koyarsanız memmun olurum :D

yakup3434
09-05-2013, 19:24
Bay tömürcek difenbahyalarınızın resmini koyabilcek durmdaysanız koyarsanız memmun olurum :D

ya bir şey soracağım benım difen bahyanın dalında kahve rengi kurumuş lekeler var acaba nedir bunlar hasta mı olmuş acaba çiçek ??

bay tömürcek
09-05-2013, 19:39
bay tömürcek :) *** ya bir şey soracağım benım difen bahyanın dalında kahve rengi kurumuş lekeler var acaba nedir bunlar hasta mı olmuş acaba çiçek ??

Yakın çekim bir resim yüklesene bakalım :) Elinle dokun o lekeler eline bulaşıyor mu? Bildiğin kuru kahverengi beneklerse benimkinde de var önemseme :)

bay tömürcek
09-05-2013, 19:42

Iıı şey nerden çıktı ki şimdi bu resim işi yahu (panik olma smileysi) :D Çekince yüklerim resmini seninkinin yanında lafı olmaz benimkinin ama :D

salihcan
09-05-2013, 21:04
herkesin difenbahyası güzeldir ;)

berkay.
10-05-2013, 18:07
maden suyunu bekletip verirsek bitki gelişirmi

taisenberg
10-05-2013, 21:17
Benim çiçeklerimin saksıya dikme zamanı gelmiş mi bakabilir misiniz?

bay tömürcek
10-05-2013, 21:34
Gelmiş hatta geçiyor bile :) Saksılara alın ve çimlerin üzerini aşırı olmamak şartıyla biraz bastırın çünkü o kökler hassas oluyor kırılmasınlar toprağı koyunca da sulayın işlem tamamdır :)

taisenberg
10-05-2013, 21:50
Sormuşken diğerlerini de sorayım. Şu çift tarafı kesik olan köklenme şeklinde değilde tek filiz verdi. bunu dikmek için daha beklemelimiyim. Diğeride mercimek şeklinde duuruyor. sudakilere göre daha yavaş.

emrullah mutlu
11-05-2013, 20:35
Arkadaşlar bunun bir diefenbachia türü olduğunu düşünüyorum aranızda bilen var mı ya da bir fikri olan şimdiden teşekkür ediyorum

yakup3434
13-05-2013, 14:14
Yakın çekim bir resim yüklesene bakalım :) Elinle dokun o lekeler eline bulaşıyor mu? Bildiğin kuru kahverengi beneklerse benimkinde de var önemseme :)

o zman önemsemiyorum.. :) alt dalları aşağıya doğru eğiliyor acaba nıye kı ?

salihcan
13-05-2013, 15:37
Kuru Kahverengi lekeler zararlı deil

yakup3434
14-05-2013, 20:39
bay tömürcek ben bundan önce çiçeklerimi yazlıga giderken yan komşuya evimin anhtarımı veriyodum şimdi onlar taşındı :( nasıl bırakıp gitmaliyim onları :(

salihcan benım difenbahyanın alt dallarını kestim :D iki tane dalı kaldı :D

taisenberg
15-05-2013, 13:27
Çift tarafı kesik olan yukarıdaki resimdeki gibi filiz verdi al tarafından üstü mumlu. Bu haliyle diksem tutarmı acaba?

salihcan
15-05-2013, 14:07
Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum camilla da aynı tropik Show gibi uzatıp kalınlaşıyor mu ?

salihcan
16-05-2013, 18:52
Arkadaşlar buda anneannemin difenbahyası bu bitkinin kökü yaklaşık 15 yaşında çok güzel bir bitki anneannem bu çiçek açınca köke yakın yerden kesiyor nedeni ise çiçek açtıgı zaman yaprakları ufalıyor ve az yaprak vermeye başlıyor geçen yıl mayıs ayında çiçek açtı budadık bu boya nasıl geldi şaşırıyorum. Banada çok güzel bir çelik verdi işte resimleri :D

gürcan_keskin
19-05-2013, 15:07
Bu da benim Difenbahya bitkim.

406415

Difenbahya (Dieffenbachia):

Evlerimizde, işyerlerimizde ve ofislerimizde büyütmesi basit olan süs bitkisidir. İri ve güzel yapraklı bitkinin yaprakları uzun ve alımlıdır. Fakat yaprakları fazla kalmaz, belirli aralıklarla kendini yeniler. Basit büyümesi, hızlı gelişmesi ve her ortama uyum sağlamasından dolayı çok fazla tercih edilir. Neredeyse tüm toprak çeşitlerinde büyür. Aynı toprakla yıllarca dayanmayan difenbahya yılda bir kez olmak üzere toprak değişimi istemektedir. Bu bitkinin kendini yenilemesi için sizin toprağı değiştirme konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Gene de bu değişim bitkinizin ihtiyacını karşılamaz. Bu ihtiyacın karşılanması için belirli aralıklarla bitkilerinize vitamin ve mineral desteğini sağlamalısınız.

Difenbahya bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:

*Yılın belirli gününde sararmış veya çürümüş yaprakları makas yardımıyla budanmalıdır.

*Difenbahya rahat bir şekilde büyümek için güneş ışığına ihtiyaç duyar.

*Güneş ışığını aldığı bölgedeki yapraklar güneşe doğru bir eğilimde bulunur.

*Güneş ışığına yönelen bölgeyi belli aralıklarla bitkinin diğer güneş almayan kısımları ile yön değiştirilmelidir.

*Yaprakları bulunduğu ortamda herhangi bir cisme temasta bulunmamalıdır.

*Rüzgârdan ve hava akımlarından her bitki gibi difenbahya da olumsuz yönde etkilenmektedir.

*Bu sebepten ötürü difenbahya rüzgârdan ve hava akımından korunmalıdır.

*Sulanırken önemli olan kuralların başında suyu bitkinin her bölgesine ulaşacak şekilde dökülmesi gerekiyor olduğudur.

*Bitkimizi sulamada kullandığımız kab her daim aynı ölçüde olmalı, sulama günlerimizde sabit ve aynı miktarda su kullanılmalıdır. Bitkide anormal bir gelişim görmediğimiz sürece sulama tekniğimizi değiştirmemeliyiz.

*Sulama çeşitleri yaz ve kış ayları olmak üzere iki türde yapılır.

*Yaz aylarında havanın sıcak ve nemli olmasından ötürü bitkinin toprağının kolay kuruyacağından difenbahyaya haftada bulunduğu ortama göre 1 ya da 2 kez su verilmelidir.

*Kış aylarında havanın soğuk olması nedeniyle ilk dikkat edilmesi gereken konu çeşmeden alınan soğuk suyun direk olarak bitkiye verilmesi bitkinin üşümesine, zamanla yapraklarının sararması, dökülmesine ve bitkinin kökünde çürümeye sebep olacaktır.

*En çok dikkat edilmesi gereken husus kış aylarında bitkilerimiz bulunduğu ortamda hava sıcaklığının en az 12 °C olmalıdır. Bu derecenin altındaki hava şartlarında bitkimizin yapraklarında sararma, solma ve bozulmalar başlar.

*Özellikle kış aylarında bitkilerimizi sularken en çok dikkat edilmesi gereken konu bitkinin suyunu oda sıcaklığında vermemiz gerektiğidir.

Difenbahya Bitkisinin Çoğaltılması:

*Difenbahyamızda birkaç dal gövde var ise bunların bir tanesini gövdeye yakın bir yerden keserek belli bir süre suya koyarak köklenmesini sağlamalıyız.

*Bu işlemden sonra köklenmiş dalımızı yeni bir saksıya uygun toprak ve uygun saksıya dikerek yeni bir difenbahya bitkisi elde edebiliriz.

*İşyerimizde, ofisimizde, evimizde çok büyümüş ve alt bölümünde yapraklarını dökmüş difenbahyamızın altındaki boşluğu bitkinin toprağından çıkan gövdenin 25-30 cm üstünden keserek bitkimizi aynı köklendirme işlemine tabii tutarak 2. bir difenbahya elde etmiş oluruz.

*Difenbahyanın saksıda kalan kesilmiş bölümünü hava akımından korumak amacıyla bu bölümü dondurucu silikon veya mum gibi cisimlerle havayla olan ilişkisini kesmeliyiz.

*Zamanla toprakta kalan kısım yaprak vermeye başlayacaktır.

*1. ve 2. difenbahyalarımıza da aynı sulama, yetiştirme ve bakım işlemlerini uygulamalıyız.

merkürvenüs
20-05-2013, 14:26
Merhaba,

Difenbahia'mın gövdesinin üst kısmı zayıfladı ve yaprakları da biraz küçüldü, nedeni ne olabilir? (Haftada bir gün 1-1,5 bardak su veriyorum, 15 günde bir yeşil yapraklı bitkiler için kullanılan sıvı besinden veriyorum. Pencereye yakın aydınlık bir ortamda.)

salihcan
22-05-2013, 15:20
Merhaba,

Difenbahia'mın gövdesinin üst kısmı zayıfladı ve yaprakları da biraz küçüldü, nedeni ne olabilir? (Haftada bir gün 1-1,5 bardak su veriyorum, 15 günde bir yeşil yapraklı bitkiler için kullanılan sıvı besinden veriyorum. Pencereye yakın aydınlık bir ortamda.)

çok sık yaprak sıvı besini kullanıyorsunuz bunu aydan aya yapsanız daha faydalı olabilir resmini koyarsanız yaprakların neden küçüldüğnü söyleyebilirim belki :D

merkürvenüs
22-05-2013, 16:55
Resimleri ekliyorum

merkürvenüs
22-05-2013, 17:00
İkinci resim de gövdenin yukarı doğru inceldiği görülüyor sanırım. Büyük yapraklar öldü, yenileri küçülerek çıkmaya başladı. Son çıkan bir öncekinden küçük oluyor.

Yardımlarınız için teşekkür ederim:)

taisenberg
22-05-2013, 22:55
Arkadaşlar suyun altında kalan kısım bu şekilde ve 2 aya yakındır bu suyun içinde duruyor. Bu kök mü dalmı karar veremedim. Ben bunu nasıl dikmeliyim yardımcı olurmusunuz?

mehmetçiçek
22-05-2013, 23:49
Dalın yaprak açmak üzere. Keşke suda bekleteceğine direk ekseydin. Suyun içinde kaldığı için kök salma ihtiyaçı duymamış sanırım:))

mehmetçiçek
22-05-2013, 23:50
çok ilginç.

taisenberg
23-05-2013, 11:24
Ben bunu tersten ekeyim mi üstü alta geelcek şekilde?

salihcan
23-05-2013, 15:28
Arkadaşlar suyun altında kalan kısım bu şekilde ve 2 aya yakındır bu suyun içinde duruyor. Bu kök mü dalmı karar veremedim. Ben bunu nasıl dikmeliyim yardımcı olurmusunuz?

O kök deil dal:rolleyes:

bay tömürcek
23-05-2013, 15:31
Sayın taisenberg o çıkıntı dal. Ters dikmeyin onu o dalın yarısına kadar gövdeyle beraber gömün güzelce sıkıştırın sulayıp aydınlık yerde bekletin büyük ihtimal toprakta çabucak çimlenecek.

salihcan
23-05-2013, 15:31
Resimleri ekliyorum

Hastalık belirtisi olabilir

taisenberg
28-05-2013, 23:25
Hastalık belirtisi olabilir

su çiçeği mi?

küçükkarabalık
12-06-2013, 17:45
difenbahyam kışın çürüdü kökünden kestim ve suya koydum köklendikten sonra toprağa koydum ama tutmadı ve şu an elimde 3 yaprak var ve yaklaşık 2aydır suda. toprağa koysam tutar mı acaba yardımcı olur musuz:(

küçükkarabalık
12-06-2013, 17:50
benim için çok değerliydi yardımcı olur musunuz:(

bay tömürcek
12-06-2013, 20:22
difenbahyam kışın çürüdü kökünden kestim ve suya koydum köklendikten sonra toprağa koydum ama tutmadı ve şu an elimde 3 yaprak var ve yaklaşık 2aydır suda. toprağa koysam tutar mı acaba yardımcı olur musuz:(

Çimlendikten sonra nasıl oldu da tutmadı hayret doğrusu çimlndirmeden dikince bile gayet rahat köklenen bir bitki oysa. O yapraklardan olmaz boşuna suda tutmayın dalı olmadan yapraktan çoğaltamazsınız toprağa diktiğinizde de ya çürür ya da suda durduğu gibi sadece yaşar filiz verip büyümez dalını bulmaya çalışın ya da çiçekçilerde falan çok bulunan birşey satın alın derim :)

mehmetçiçek
13-06-2013, 00:46
benim için çok değerliydi yardımcı olur musunuz:(

sadece yapraksa boşuna beklemeyin.

yaprak7
15-06-2013, 12:41
Annesinden ayirdigimiz yavru difenbahyayi hediye etmistik. Torfa dikmistim. Sanirim cok su verilmis. Yapraklarin orta bolumleri kahverengilesmis ve hepsi bayilmis. Saksidan cikardim baktim. Hem koklenmis hemde ana govde curumus biraz. Bicakla curuyen koku kestim ve yeni topraga diktim. Dogru yapmismiyim ? Yine torfa diktim hic su vermiycem cunku torf kendinden hafif nemli. Gunes gormese simdilik nasil olur ?

mehmetçiçek
15-06-2013, 22:59
[QUOTE=yaprak7;1170066]Annesinden ayirdigimiz yavru difenbahyayi hediye etmistik. Torfa dikmistim. Sanirim cok su verilmis. Yapraklarin orta bolumleri kahverengilesmis ve hepsi bayilmis. Saksidan cikardim baktim. Hem koklenmis hemde ana govde curumus biraz. Bicakla curuyen koku kestim ve yeni topraga diktim. Dogru yapmismiyim ? Yine torfa diktim hic su vermiycem cunku torf kendinden hafif nemli. Gunes gormese simdilik nasil olur ?[/QUO

Nemli ve sıcak ortamda daha hızlı köklenir. Direk güneş görmesin. Bir tül arkasından görürse daha iyi olur. torfun sürekli nemli kalmasına özen gösterin. Göreceksiniz çok hızlı köklenecektir.

egebey18
19-06-2013, 16:27
hocam sulama işini ben 4 günde 2 su bardagı kısın yazın ise 3 günde 2 su barda ve haftada 2 kez yapraklarını nemli bez ile siliyorum geyet de iyi yapragının boyu hmen hemen 30-40 cm ve 6 aylık bitkim ama cok hızlı büyüyor her ay 2 yaprak cıkıyor ve 30-40 boylarında yapraklar. tavsiyem saksınızın boyutu cok onemli ve gölge olması fazla hava sürkülasyonu olan yerleri sevmiyorlar

Muda
19-06-2013, 22:30
Sormuşken diğerlerini de sorayım. Şu çift tarafı kesik olan köklenme şeklinde değilde tek filiz verdi. bunu dikmek için daha beklemelimiyim. Diğeride mercimek şeklinde duuruyor. sudakilere göre daha yavaş.

Sayın taisenberg. Eğer yanlış görmedi isem bitkininizin alt tarafınını değil üst tarafını suya koyduğunuzu düşünüyorum. Kestiğiniz ve diktiğiniz yerin alt ve üst kısımlarının ne olduğuna biraz daha dikkatli bakarsanız çiçeğinizin geleceği açısından daha iyi olur. Sap kısmında bulunan çiçek gözlerine dikkat ederseniz veya tamamını gösteren ve yakın plan fotoğraflarını yayınlarsanız ne olduğunu görebiliriz.

delice
03-07-2013, 13:06
hocam sulama işini ben 4 günde 2 su bardagı kısın yazın ise 3 günde 2 su barda ve haftada 2 kez yapraklarını nemli bez ile siliyorum geyet de iyi yapragının boyu hmen hemen 30-40 cm ve 6 aylık bitkim ama cok hızlı büyüyor her ay 2 yaprak cıkıyor ve 30-40 boylarında yapraklar. tavsiyem saksınızın boyutu cok onemli ve gölge olması fazla hava sürkülasyonu olan yerleri sevmiyorlar

Merhaba, saksının boyutu çok önemli demişsiniz, ben de suda köklendirdiğim difenbahyayı toprağa dikeceğim boyu 50 cm kadar ve iri 6 yaprağı var ne büyüklükte bir saksıya almalıyım sizce?

yaprak7
16-07-2013, 09:14
Arkadaslar difenbahyam dibinden sallaniyordu. Topragindan cikardim ki ne goreyim dibinden curumus meger oradan kopmus koklerinden. Simdi curuyen yerini kesip topragami dikecem ? Difenbahya buyuk capta

Muda
16-07-2013, 09:51
Arkadaslar difenbahyam dibinden sallaniyordu. Topragindan cikardim ki ne goreyim dibinden curumus meger oradan kopmus koklerinden. Simdi curuyen yerini kesip topragami dikecem ? Difenbahya buyuk capta
Sayın yaprak7. Çok büyük ise difenbahyanızı sağlam yerine kadar kesip suda köklendirdikten sonra dikebilirsiniz. Eğer uzun ise birkaç yerinden kesip üst kısımlarını streç film ile kaplayarak su kaybetmesini önleyerek direk toprağa dikebilirsiniz. Kökleri çürüdüğüne göre toprakta bir problem mi var yoksa çok mu su veriyorsunuz.

berkay.
21-07-2013, 14:46
parçalra ayırıp direk toprağa dikince mum damlatmalımıyım

bay tömürcek
21-07-2013, 23:28
parçalra ayırıp direk toprağa dikince mum damlatmalımıyım

Aslında suda köklendirmenizi tavsiye ederim çabuk kökleniyor ve garanti oluyor. Ama yok toprağa dikicem derseniz üzerine mum damlatabilirsiniz sorun olmaz ;)

berkay.
22-07-2013, 10:34
teşekkürler suda iken damlatmaz isem bir sorun olurmu ve köklendikten sonra toprağa dikince ne kadar sürede filizlenir

Crocus Şen
25-07-2013, 11:29
Diffim :D

turkankaragoz
25-07-2013, 19:53
Benimde aynı cins var fakat yavrulamıyor. Sizin yavrular kendisimi çıktı? Yoksa başka köklendirme mi? Ellerinize sağlık çok güzel maaşallah.

Crocus Şen
26-07-2013, 09:18
Benimki de maalesef yavru veren cinsten değil.Yaklaşık 7 yıldır benimle,2 yıl önce boyu çok uzamış,altı da boş kalmıştı,5 parçaya kesip,köklendirdim,büyük bir saksıda şimdi kalabalık aile olarak yaşıyorlar,hallerindende çok mutlular.

ilksenozturk
26-07-2013, 11:52
benimkisi de yukarıda resmini eklediğinizden sn crocus şen
ve 7 yaşına girdiği bu yıl ilk yavrusunu verdi.
sanırım cinsi değil konu, keyfinin gelmesi gerekiyor :)

turkankaragoz
26-07-2013, 13:01
Ne kadar şanslısınız sn ilksenozturk. Çevremde çok kişi var en az yirmi yıllık maceralarını biliyorum. Hiç yavrulayana rast gelmedim. Bir foto yayınlarsanız sevinirim.

ilksenozturk
29-07-2013, 06:54
Ne kadar şanslısınız sn ilksenozturk. Çevremde çok kişi var en az yirmi yıllık maceralarını biliyorum. Hiç yavrulayana rast gelmedim. Bir foto yayınlarsanız sevinirim.

en kısa sürede foto yüklemeye çalışacağım.
hatta bu yıl bir de çiçek açıyor, geçen yıl da açmıştı :)

turkankaragoz
29-07-2013, 10:28
Çiçeğini gördüm çokta güzel kokuyor ben yavruyu merak ettim. Hatta evdekine hiç rahat vermiyorum. Durmadan kesip dibine dikiyorum. Arkadaşımda salonun dörtte birini kaplayan kocaman yapraklı dev gibi difenbahyasında bile yavru görmeyince ilginç geldi. İlginize teşekkür ediyorum. Merakla bekliyorum.

merkürvenüs
29-07-2013, 11:09
Merhaba,

Difenbahianız çok güzel olmuş sn.Crocus Şen. Benim difenbahiamın gövdesi biraz inceldi ve yaprak küçültüyor yeni çıkan yaprak bir öncekinden oldukça küçük oluyor, soruna çare bulamadım. Deneyimlerinizi paylaşırsnız sevinirim.

Difenbahiam batıya bakan pencerenin önünde bol ışık alıyor, saat 4 ten sonra yarım saat kadar güneş görüyor. Haftada bir 2 bardak su veriyorum, 15-20 günde bir sıvı besin veriyorum ama yaprak küçültmeye devem ediyor.

merkürvenüs
29-07-2013, 11:16
1363 numaralı mesajımda resimleri var maalesef alıntı yapamadım.

turkankaragoz
29-07-2013, 11:39
Sn merkürvenüs bence saksınız küçük geliyor olabilir. Saksınızı değiştirin derim. Birde sulamada sınırlandırma getirmeyin bence koyun küvete bir güzel yıkayın suyu süzülsün yerine alın. Toprağı kurumaya başladıkça bolca sulamanızda problem olmaz. Sadece tabağında su biriktirmeyin. İyice sürülsün suları. Sorun olmadan büyütürsünüz. Sulama aralarını saksınız ve hava koşulları belirlesin zaman değil. Kışı kaloriferli ortamda geçiriyorsa yıkamaları kışında yapabilirsiniz. Kolay gelsin bol çiçekli günler.

butterfly_f
29-07-2013, 13:35
merhabalar, difenbahyaların zehirli olduğuna dair bi söylenti var. yapraklarında kalsiyum okzalat barındırdığını biliyorum. kalsiyum oksalatın da zehir etkisi var. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

merkürvenüs
30-07-2013, 11:22
Mayıs ayında saksılarını 2 numara büyüttüm sn.turkankaragöz. Ama sulama konusunda haklı olabilirsiniz, çabuk çürüyorlar diye suyunu az veriyor olabilirim (bir difenbahiamı çürüttüm) sulama konusunda tavsiyelerinizi dikkate alacam. Teşekkür ederim.

ilksenozturk
31-07-2013, 11:33
en kısa sürede foto yüklemeye çalışacağım.
hatta bu yıl bir de çiçek açıyor, geçen yıl da açmıştı :)

benim kızım:)

turkankaragoz
31-07-2013, 11:48
Maaşallah Sn İlksenöztürk yavrusuda pek tatlı. Güle güle büyütün. Ayrıca fotoğraf için teşekkür ederim.

mervegkc
03-08-2013, 18:45
merhaba geçen yıl bir arkadaşım bana sadece 1 yaprağı olan (kendi köklendirmiş)bir difanbahya getirdi hatta getirirken utanmış bile bende yerini çok sevdi ve çok gelişti 20 yaprağı ve 1 tane yavrusu oldu (tabi eşimin vitamin takviyelerinin etkisi de var.
benim tereddütüm bu bitkinin salon bitkileri arasında en zehirli olan olduğunu öğrenmem 8 aylık bir kızım var ve yapraklarına dokunuyor gerçekten bu bitkinin ölümcül etkisi var mı? bebeğime ne tür zararlar verebilir?

turkankaragoz
04-08-2013, 22:39
Sn mervegkc evet zehirli bir bitki. Kızınız içinde tehlike olabilir. Bence kızınız büyüyene kadar bitkinizden vazgeçin.

taisenberg
06-08-2013, 11:12
Sayın taisenberg. Eğer yanlış görmedi isem bitkininizin alt tarafınını değil üst tarafını suya koyduğunuzu düşünüyorum. Kestiğiniz ve diktiğiniz yerin alt ve üst kısımlarının ne olduğuna biraz daha dikkatli bakarsanız çiçeğinizin geleceği açısından daha iyi olur. Sap kısmında bulunan çiçek gözlerine dikkat ederseniz veya tamamını gösteren ve yakın plan fotoğraflarını yayınlarsanız ne olduğunu görebiliriz.

Eğer ters olsaydı yapraklar şu anki gibi yukarı değil aşağı doğru büyür diye düşünüyorum. Yani kendisine göre her zaman yapraklar üste doğru büyümez mi? Şu an çiçeğimde sıkıntı yok. 3 saksıda büyümeye devam ediyor.

taisenberg
10-08-2013, 21:17
Evde bebek var şu an. difenbahyanın zehiri çok etkili mi bilginiz varmı? Eğer zehirliyse evden uzaklaştıracam.

turkankaragoz
10-08-2013, 22:45
Sn mervegkc çocuğu yapraklarla oynuyormuş. Yaprakları ve damlayan suları ellemediği sürede bir zehir bulaşması yok. Ama sizdeki bebek yaprakları ile oynamıyorsa sorun yok. Hatta difenbahya havayı temizleyen bitkiler arasında.

umutarslan
12-08-2013, 18:49
arkadaşlar merhaba. difenbahya çiçek açtı diye üye oldum.Annemin ısrarları üzerine :) açmıyor demişler 1 yılda çiçek açtı bir kaç tane daha açacak gibi duruyor.

http://i40.tinypic.com/29osbqg.jpg
http://i39.tinypic.com/zl2gzk.jpg

bu da küçük olanlarından

http://i42.tinypic.com/5zi8ah.jpg

eceyıldız
12-08-2013, 19:07
Diffenbahya'nın çok zehirli olduğu dolaşıyor sosyal medyada hatta bir çocuğun yaprağı ısırmasının ardından 15 dk. içinde hayatını kaybettiğini ve eskiden bazı kabilelerin savaşlarda daha öldürücü olması için okların ucuna sütünden sürdükleri filan anlatılmış bu nederece doğru bilen var mı arkadaşlar... İki tür diffenbahya varmış bir türü zehirli diğeri değilmiş acaba ne kadar doğru çok merak ediyorum. Annemde var ve bende bir tane edinmek istiyordum ama bu haberden sonra biraz endişelendim doğrusu...

cörekotu
15-08-2013, 23:56
eceyildiz bende duydum ve arastirdim, bitki koparilip ortaya cikan özsuyuna dokunulursa sagliga zararliymis, bakimi eldivenle yapilmali deniliyor, bebegim dogmustu ve heniüz birkac aylikti ki, esim kazara bu cicegimi kirmisti cok üzülmüstüm ama simdi anliyorumki, ilahi bir korumaydi o, ya kücük bebegim onun yapragini koparip agzina götürseydi, Allah korusun...

eceyıldız
16-08-2013, 07:30
İşte bu yüzden bende bir tane edinmekten vaz geçtim şimdilik çünkü kızım ne bulsa ağzına götürüyor. Balkonuda çamaşırlıkla kapattım ki yanlarına geçebilmesini önledim çünkü yapraklarını kemirmeye çalışıyor. Geçenlerde nasıl ulaşmışsa paşa kılıcının bir dalını ağzına almaya çalışıyordu artık korkar oldum vallahi

kılıçh
16-08-2013, 07:52
Merhaba arkadaşlar eğer sayfama uğradıysanız benimde 3 tane büyük yapraklı 2 tane küçük yapraklı olmak üzere iki tür difenbahya'm var..;)
Bende difenbahyanın zehirli olduğunu öğrenmeden yani 2-3 ay önce sayfamda bulunan 418. mesajımda belirttiğim difenbahyanın ufak bir yaprağını yedim. Ufak bir meraktı sadece hani bazıları tatlı olur yaa bende bunun öyle olup olmadığını anlamak için yemiştim..:D
hatta büyük yaprakalı olanın suyunu bile içtim..;)
Ben şu an anladığınız üzere sapasağlamım ama küçük çocukların bünyesi benimki kadar dayanıklı olmaz elbette ama ben yedim ve halen yaşıyorum..:D
NOT:Sadece sizleri bilgilendirmek ve korkularınızı ufak bir nebze azaltmak için yazılmıştır...

Kayahann
16-08-2013, 10:09
benim difenbahya o kadar çok yavru veriyorki bıktım artık, 3 yılda en az 15 kişiye hediye ettim, baktım hala ikişer üçer yavru veriyo çiçeği komple anneme hediye ettim, çiçek açmasını çok istiyordum ben aslında

turkankaragoz
16-08-2013, 10:40
Cinsindendir sn KAYAHANN 1387 no.lu mesajdaki türden edinirseniz çok yavru görmezsiniz.

rbne
30-08-2013, 17:09
merhabalar arkadaşlar bende bir difenbahya sevenim ,1.5 metre boy yaptıktan sonra sadece 3 yaprak kalan difimi kesip yeniden büyütmeye karar verdim iki ayda sonuç bu hepsinin iki yaprağı var

t.tuncel
30-08-2013, 17:58
sonunda çiçeğinide gördüm :p ama bir sorunum var sanki son zamanlarda yaprak saplarının bazıları ince gibi ve yaprak büyüdükce gövdeden ayrılıp aşağı yatıyor sebebi ne olabilir. fotoğrafa dikkatli bakarsanız ince iple desteklercesine bağladım ama her seferinde aşağı kayıyor ip bunun önüne nasıl gecebilirim

lektem
12-09-2013, 15:05
Yamuk büyümüş gövdeli bir difenbahyamız var. Gövdesinin düz olduğu bir noktadan kessek, suya koysak, köklenir mi? Bu şekilde saksıya diksek yaşatabilir miyiz? Bu mevsim uygun mudur bu iş için?

Muda
12-09-2013, 22:39
Yamuk büyümüş gövdeli bir difenbahyamız var. Gövdesinin düz olduğu bir noktadan kessek, suya koysak, köklenir mi? Bu şekilde saksıya diksek yaşatabilir miyiz? Bu mevsim uygun mudur bu iş için?

Ben bir süre sonra yatan dallarının tamamını keserek çeşitli büyüklükte çelikler hazırladım. Yaklaşık bir günden fazla dışarıda bekletip biraz kurumalarını bekledim. Daha sonra onları suyun içine koydum. Bu arada su içinde iken biraz bozulma olanlar oldu. Muhtemelen bakteriler nedeni ile yumuşayan çürüyen kısımları tekrar keserek çelikleri su ile yıkayıp taze su ile yeniden doldurdum. Bu işlemi üç dört defa yaptım. Bir kısmı köklendikten sonra ayrı ayrı saksılara diktim. Üst tarafta yapraklı olanlardan iki tanesini tanıdıklarıma verdim. Şu anda çeliklerden yeni yaprak çıkmasını bekliyorum. Kesmiş olduğum kök kısmının bulunduğu yerden birkaç tanesinden sıvı salgılandığı için balkona çıkarıp havalanarak üst dokunun biraz kurumasını sağladım. Şu anda onda da problem yok. Filizler patlamak üzere. Daha büyük olan da ışık biraz yetersiz geldiği için sanırım en sonunda yattı. Vaktim olduğunda ona da aynı işlemi yapacağım. Bende problem olmadı.

mmanager
27-09-2013, 08:43
Arkadaşlar benim difenbahyam çok güzel bir şekilde gelişmeye devam ederken birden yaprakları küçüklmeye başladı .Yeri aynı olmasına rağmen.Çok sık sıvı gübre verme dediler.Ben de bir iki ay vermedim yazın sıcakta dinlensinler dedim.Yeşil bitkiler için olan sıvı gübreden başka tavsiye edeceğiniz bir şey var mı.Daha aydınlık bir yere koysam mı diye düşünmeye başladım.... Bilgi verirseniz teşekkür ederim.

gülcicek
27-09-2013, 22:17
Arkadaşlar benim difenbahyam çok güzel bir şekilde gelişmeye devam ederken birden yaprakları küçüklmeye başladı .Yeri aynı olmasına rağmen.Çok sık sıvı gübre verme dediler.Ben de bir iki ay vermedim yazın sıcakta dinlensinler dedim.Yeşil bitkiler için olan sıvı gübreden başka tavsiye edeceğiniz bir şey var mı.Daha aydınlık bir yere koysam mı diye düşünmeye başladım.... Bilgi verirseniz teşekkür ederim.

sevgili mmanager bende aynı dertten muzdaribim bugün açılmaya devam eden son yapragın bir öncekinden baya bi küçük oldugunu farkettim ve hemen siteye girip yardım isteyecektimki son yazı seninkiydi ve aynı dertten muzdaribiz bilen arkadaşlar ne yapmamızı önerirsiniz saksısını martta degiştirdim ama yinede küçük geliyor saksı bu ayda saksı değişimi yapsam zarar verirmiyim 15 günde birde sıvı n.p.k veriyorum acil cevap lütfenn:((((

kezba-n
28-09-2013, 21:13
sevgili mmanager bende aynı dertten muzdaribim bugün açılmaya devam eden son yapragın bir öncekinden baya bi küçük oldugunu farkettim ve hemen siteye girip yardım isteyecektimki son yazı seninkiydi ve aynı dertten muzdaribiz bilen arkadaşlar ne yapmamızı önerirsiniz saksısını martta degiştirdim ama yinede küçük geliyor saksı bu ayda saksı değişimi yapsam zarar verirmiyim 15 günde birde sıvı n.p.k veriyorum acil cevap lütfenn:((((

Korkmayalım lütfen. Hiç önerilmeyen bir ay ocak ayında çiçeğimi kestim. Boyu çok uzamıştı. Nisan ayına kadar kök yaptı sonra çıldırdı. Şu an yapraklar büyük, keyifli. Tabi toprak da değişince. Bence birkaç yılda bir bunu yapmak gerekiyor 7.yılına girdi.O kadar çok dağıttım ki.

gülcicek
28-09-2013, 21:49
teşekkür ederim kezban hanım. yani saksısını değişmemde bir sakınca yok:)

patipatya
29-09-2013, 11:19
sonunda çiçeğinide gördüm :p ama bir sorunum var sanki son zamanlarda yaprak saplarının bazıları ince gibi ve yaprak büyüdükce gövdeden ayrılıp aşağı yatıyor sebebi ne olabilir. fotoğrafa dikkatli bakarsanız ince iple desteklercesine bağladım ama her seferinde aşağı kayıyor ip bunun önüne nasıl gecebilirim

yaklaşık 2 yıldır özenle büyütmeye çalıştığım difenbahyamın alt yaprakları gövdeden ayrılıyor ve aşağıya doğru çok sarkıyor, çiçeklerimi sulamayı çok sevdiğimden bildiğim halde difen.yamı çok sulamaktayım. İşte bu sebeple gövdeden ayrılarak aşağı sarkan yapraklarımdan biri kırıldı, çok üzüldüm ama düşünmeden yaprağı attım. Şimdi yine aynı durumla karşı karşıyayım VE bu kez bu tek yaprağı kesip su içinde köklendirebilir miyim? Yani yeni bir bitkim olabilir mi yardım bekliyorum sizden. fotoğraf ekleyemedim ancak fotoğrafı en kısa zamanda ekleyeceğim şimdiden teşekkürler :)

melek yüzlü
01-10-2013, 12:19
Arkadaşlar ben bu çiçeği çok seviyorum fakat iki yıl önce aldığımda 7 yaprağı olmasına rağmen hala 7 yaprağı var. Neredeyse hiç büyümedi bir bozulma da yok yukarıdan yaprak verirken alttan yaprağını atıyor. Çiçek palmiye gibi oldu sizler gibi olması için ne yapmam gerekir.

melek yüzlü
01-10-2013, 12:24
Bu arada yavrulamasından şikayet edenler varsa benimkini seve seve verebilirim çünkü ben yavrulayan cinsinden istiyorum bulamadım bir türlü.

patipatya
02-10-2013, 20:29
yaklaşık 2 yıldır özenle büyütmeye çalıştığım difenbahyamın alt yaprakları gövdeden ayrılıyor ve aşağıya doğru çok sarkıyor, çiçeklerimi sulamayı çok sevdiğimden bildiğim halde difen.yamı çok sulamaktayım. İşte bu sebeple gövdeden ayrılarak aşağı sarkan yapraklarımdan biri kırıldı, çok üzüldüm ama düşünmeden yaprağı attım. Şimdi yine aynı durumla karşı karşıyayım VE bu kez bu tek yaprağı kesip su içinde köklendirebilir miyim? Yani yeni bir bitkim olabilir mi yardım bekliyorum sizden. fotoğraf ekleyemedim ancak fotoğrafı en kısa zamanda ekleyeceğim şimdiden teşekkürler :)

sanırım henüz bilgi verecek bir arkadaşımız mesajımı okumadı yardımcı olursanız sevinirim...

mmanager
03-10-2013, 08:07
sanırım henüz bilgi verecek bir arkadaşımız mesajımı okumadı yardımcı olursanız sevinirim...

Bu bahsettiğiniz şey ışık ve güneşle ilgili sanırım ışığı ve güneşi az olan çiçek boyuna doğru uzar bu da aşağıdan gövdeye bakınca anlarsınız.Çizgi boğumları arasındaki mesafe büyüktür aslında ilk aldığınızda boğum çizgileri arasındaki mesafe daha azdır.Bu da cansız yaprakların oluşmasına sebep olur...Bir de çok sık sıvı gübre vermenizden olabilir.Kopan yaprağının köklendiğini hiç duymadım ve görmedim.Ben de taze bir yaprağın gelen misafirin çocuklarının kırması vakalarına çok rastladığım için biliyorum.Kıyamazdım atmaya dikerdim toprağa ama sonuç nafile...Çok su vermek her çiçek için tehlikelidir zaten özellikle kış aylarında..:(:(:(Saygılarımla.

patipatya
04-10-2013, 21:38
Bu bahsettiğiniz şey ışık ve güneşle ilgili sanırım ışığı ve güneşi az olan çiçek boyuna doğru uzar bu da aşağıdan gövdeye bakınca anlarsınız.Çizgi boğumları arasındaki mesafe büyüktür aslında ilk aldığınızda boğum çizgileri arasındaki mesafe daha azdır.Bu da cansız yaprakların oluşmasına sebep olur...Bir de çok sık sıvı gübre vermenizden olabilir.Kopan yaprağının köklendiğini hiç duymadım ve görmedim.Ben de taze bir yaprağın gelen misafirin çocuklarının kırması vakalarına çok rastladığım için biliyorum.Kıyamazdım atmaya dikerdim toprağa ama sonuç nafile...Çok su vermek her çiçek için tehlikelidir zaten özellikle kış aylarında..:(:(:(Saygılarımla.

Bilgileriniz için teşekkür ederim evime ulaştığımda bitkimi daha çok ışık alacak bir yere geçireceğim tekrar teşekkürler

nejatb
10-10-2013, 17:16
http://l1310.hizliresim.com/1g/b/tg0s0.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Yukardaki bitkinin ismi nedir ?

dombıra
10-12-2013, 20:34
Arkadaşlar son zamanlarda facebook ve benzeri sitelerde, difenbahyanın zehirli olduğu, ve kesinlikle çocuklardan uzak tutulması gerektiği söyleniyor. Bu doğru mudur?

erol sırlı
10-12-2013, 20:42
Ayı Elması (Maclura pomifera ve M. aurantiaca)
Dutgiller familyasındandır. Diğer adları Hint portakalı, Yalancı portakal, Avlu ağacı.
7-20 metre boylarında, geniş, yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Almaşık dizilişli, 5-12 cm boyutlarında, üst yüzü parlak, alt yüzü açık yeşil, sivri uçlu, yumurtamsı yaprakları vardır.

Mayıs-haziran aylarında küremsi küçük çiçekler açar. 10-15 cm çapındaki pütürlü, yuvarlak meyveleri portakalı andırır. Bunlar önceleri yeşilken zamanla sararır, eylül-ekim aylarında olgunlaşır ve reçinemsi bir koku yayar. Anayurdu Amerika olan dikenli bir ağaçtır.Eskiden İstanbul’da, Bursa’da gölgesi ve çit oluşturması için yaygınlıkla yetiştirilirdi. Meyvelerin bileşiminde alkaloitler, glikozitler, şekerler, asitler, katranlı maddeler, morin ve rutin flavonitleri ve C vitamini; yapraklarda yine C vitamini bulunur. Meyvelerin yüksek tansiyonu düşürücü etkisi olduğu saptanmıştır. Bunun için 100 gram kuru meyve 1 litre kaynar suyla demlenir, günde iki-üç kez birer bardak içilir. Ayrıca taze meyve şırası tereyağıyla karıştırılıp cerahatli yaralara uygulanır. Maclura aurantiaca adında daha az yaygın bir ayıelması türü de bulunmaktadır.

erol sırlı
10-12-2013, 20:45
DİFENBAHYA
Kanser tedavisi [ değiştir ] In the Philippines, dumb cane plant is being studied; researchers have found that dumb cane plant contains active ingredients that cause antiangiogenic effect [ 4 ] potential for the treatment of cancer. Antiangiogenesis is a process that inhibits the growth and development of new blood vessels in the body. Filipinler'de, dilsiz baston bitki çalışılmaktadır; araştırmacılar dilsiz baston bitki antianjiojenik etkiye neden aktif maddeler içerdiğini bulmuştur [4] . kanser tedavisi için potansiyel antianjiyogenez yeni kan damarlarının büyümesini ve gelişmesini engelleyen bir süreçtir vücut.

Antiangiogenesis controls the spread of tumour cells in the body by disabling the transport of nutrients toward the cancerous cells. Anti-anjiyogenez kanserli hücrelere karşı besin taşıma devre dışı bırakarak, vücutta tümör hücrelerinin yayılmasını kontrol eder. Normally, tumour starts from a single cell and divides to make more cancer cells. Normal olarak, tümör, bir tek hücreden başlar ve daha fazla kanser hücreleri için böler. The growth of malignant cells will depend on the availability of specific nutrients being transported by blood vessels. [ 5 ] Malign hücrelerin büyüme, kan damarları ile taşınan spesifik besin mevcudiyetine bağlı olacaktır. [5]

Findings of the study claimed that dumb cane's ability to prevent blood vessel growth and development can be possibly used in the formulation of anti-cancer drug to **** prevent the spread of cancer cells in the human body. Çalışmanın sonuçları, kan damar büyümesini ve gelişmesini önlemek dumb Cane yeteneği muhtemelen, insan vücudunda kanser hücrelerinin yayılmasını önlemek için bir anti-kanser ilaç formülasyonunda kullanılabilir olduğunu iddia etti.

TOSİSİTESİ
Hücreler Dieffenbachia bitkinin iğne şeklindeki içeren kalsiyum oksalat kristalleri olarak adlandırılır raphides . If a leaf is chewed, these crystals can cause a temporary burning sensation and erythema . Bir yaprak çiğnenmiş ise, bu kristaller geçici bir yanma hissi ve neden olabilir eritem . In rare cases, edema of tissues exposed to the plant has been reported. Nadir durumlarda, ödem bitkinin maruz kalan dokuların bildirilmiştir. Mastication and ingestion generally result in only mild symptoms. [ 7 ] With both children and pets, contact with dieffenbachia (typically from chewing) can cause a host of unpleasant symptoms, including oral irritation, excessive drooling, and localized swelling. [ 8 ] However, these effects are rarely life-threatening. Çiğneme ve yutma genellikle. Yalnızca hafif semptomlara yol [7] çocukların ve evcil hayvanların hem ile (genellikle çiğneme) Dieffenbachia ile temas, oral tahriş, aşırı drooling ve lokalize şişme gibi hoş olmayan belirtiler, bir dizi neden olabilir. [8] Ancak , bu etkiler nadiren hayatı tehdit vardır. In most cases, symptoms are mild, and can be successfully treated with analgesic agents, [ 9 ] antihistamines, [ 10 ] or medical charcoal. [ 11 ] [ 12 ] Gastric evacuation or lavage is "seldom" [ 11 ] indicated. Çoğu durumda, semptomlar yumuşaktırlar ve başarılı bir şekilde analjezik maddeler ile tedavi edilebilir [9] antihistaminikler, [10] ya da tıbbi kömür. [11] [12] mide tahliye veya lavaj "nadir" olan [11] gösterilir. In patients with exposure to toxic plants, 70% are children younger than 5 years. Zehirli bitkilerin maruz olan hastalarda, 70% 5 yaşından daha genç çocuklar.

İsmail Kuzucu
30-12-2013, 15:58

Köklendirmek için:

1. Köklendirmek için 3 göz olacak şekilde kesim yapın. (Kesimler gözlerin ortalarından olacak)

2. Bu kestiğiniz dalları 1 gün bekletin.

3. Kestiğiniz dalların altlarını odun külüne batırın. (mantar ilacıda olabilir) Üst kısımlarına odun külü dökebilirsiniz.

4. Bu dalları 2 göz torf altında kalacak şekilde torf ile örtün.

5. Saksıya ekti iseniz sera şeklinde bir alan yapınız. Ve sulama yapmayınız. 2-3 günde bir havalandırmasını yapın.

Oda sıcaklığında tutar iseniz 2-3 hafta için köklenme vazlasıyla gerçekleşecektir.

olcim
30-12-2013, 16:31
Ben yıllardır difenbahya yetiştiriyorum , hiç çiçek açmadı.

_Cihan
03-01-2014, 00:27
Bu da annemin bana hediyesi. Evdeki tavana kadar uzanan Difenbahya'dan Çelik alarak yetiştirmiş . Başka bir saksıya diktik. Kendi evime getirdim. Umarım sever yeni yuvasını.

berkay.
18-01-2014, 15:16
merhabalar maden suyu difenbahyaya iyi gelirmi ne kadar dökmeliyim

standbyme
25-02-2014, 07:56
çook sevdiğim difenbahyam. ilk önce o boynu bükük kısmı çiçek sandım(belki çiçektir) yaklaşık 1,5 aysır o şekilde duruyor.hatta aynı yerden yanından yaprak ta verdi yaprak büyüdü kendi hala duruyor. Ne yapmam gerekiyor. Yardıma mı ihtiyacı var?

tolgama
27-02-2014, 11:23
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=472759&stc=1&d=1393496349

Arkadaslar cicegim yaklasik 5 senedir bende ama 2 kez kirilip bir kez sogukda kaldigindan bir turlu toparliyamadi.sizce tekrar kesip koklendirmelimiyim yoksa kendi halinemi birakmaliyim.Saksinin biraz buyuk geldiginden koklenme gecmi oluyor acaba yorumlarinizi bekliyorum tesekurler

adalızade
06-05-2014, 04:02
Merhabalar.difenbahyaların iri yapraklisina sahibim..lakin pekde iri olduggu soylenemez..bi arkadasim sagolsun benim icin aşılamisti ama arkadasimin difenbahyasindan boy ve yaprak buyuklugu olarak cok farkli..anlamiyorum gorduklerim tavana kadar degerken benim cicegim neden bodur?difenbahyama herhangi bir bitki besini kullanmadim.ve de sadece kestane topragi die satilian su gecirkenligi olan toprakta dikili...ne tavsiye edersiniz bana? Gözümden sakındıkca iyice gelisimi yavasladi :S

ilksenozturk
06-05-2014, 06:46
Merhabalar.difenbahyaların iri yapraklisina sahibim..lakin pekde iri olduggu soylenemez..bi arkadasim sagolsun benim icin aşılamisti ama arkadasimin difenbahyasindan boy ve yaprak buyuklugu olarak cok farkli..anlamiyorum gorduklerim tavana kadar degerken benim cicegim neden bodur?difenbahyama herhangi bir bitki besini kullanmadim.ve de sadece kestane topragi die satilian su gecirkenligi olan toprakta dikili...ne tavsiye edersiniz bana? Gözümden sakındıkca iyice gelisimi yavasladi :S

yeni dikilmişse şuan kök yapmaya uğraşıyordur.

adalızade
06-05-2014, 23:37
Sn ilksenozturk tesekkurler werdigniz bilgi icin.4-5 senelik aslindanda pek Yeni oldugu söylenemez ama ben bilgisizliigimden güya iyilik yapicam onu fazlaca buuyuk olan bi saksiya dikmistim..gecen hafta topragini degistirmek icin cikardigimda kökleri saksinin boyutuna gore cok kücuktu.bende bi kaç gun suda bekletip hemen diktim daha ufak bi normal boy saksiya..insallah simarir ben imreniyorum buyuk gsterisli difenbahyalara ama isteyince olmuyor..besin olarak vilmorin genta torfa dikmek bi sürü bisey duydum hangisini yapmaliyim ?

Timecatz
08-05-2014, 01:05
Arkadaşlar akşam eve gelirken çöpe atılmış vaziyette bu bitkiyi buldum ve dayanamayıp eve kadar getirdim.Onu hayata döndürüp yaşamına devam etmesi için evimde bakmak istiyorum.
Ankarada yaşıyorum.Ne yapmam gerektiği ile ilgili tüm yardımlarınıza açığım,çünkü daha önce etobur bitki türlerine baktım sadece,bu bitki hakkında hiç bir fikrim yok.

mumçiçeğim
08-05-2014, 12:41
Merhaba arkadaşlar benimde bir sorum olacak benımde ıkı yıllık bır dıfenbahyam var ,cok mınık bır cıcektı aldıgımda cok ıyı gelıstı fakat son ıkı aydır cok cılızlastı ,yaprakları cansızlastı ne yapmalıyım yardım edermısınız?

ilksenozturk
08-05-2014, 15:41
Sn ilksenozturk tesekkurler werdigniz bilgi icin.4-5 senelik aslindanda pek Yeni oldugu söylenemez ama ben bilgisizliigimden güya iyilik yapicam onu fazlaca buuyuk olan bi saksiya dikmistim..gecen hafta topragini degistirmek icin cikardigimda kökleri saksinin boyutuna gore cok kücuktu.bende bi kaç gun suda bekletip hemen diktim daha ufak bi normal boy saksiya..insallah simarir ben imreniyorum buyuk gsterisli difenbahyalara ama isteyince olmuyor..besin olarak vilmorin genta torfa dikmek bi sürü bisey duydum hangisini yapmaliyim ?

difenbahia da diğer birçok bitki gibi köklerinin hava almasına hassastır. alıp suda bekletip tekrar dikmek gibi işlemlerden kaçınmanızı, toprak değişimini olabildiğince kökü tutmuş toprağı bozmadan yapmanızı tavsiye ederim.
şimdi yapmanız gereken bir süre kendi haline bırakmak bence. tül arkasından güneş alabileceği bir alanda dursun. birkaç ay sonra düşük dozlarda gübrelemeye başlar, eylülde de gübre işini hepten durdurursunuz, sonraki ilk bahara kadar...

-Esin-
08-05-2014, 16:42
Merhaba arkadaşlar benimde bir sorum olacak benımde ıkı yıllık bır dıfenbahyam var ,cok mınık bır cıcektı aldıgımda cok ıyı gelıstı fakat son ıkı aydır cok cılızlastı ,yaprakları cansızlastı ne yapmalıyım yardım edermısınız?

Saksısı artık kendisine küçük geliyor bence, sorununuz ondan kaynaklanıyor. Büyük saksıya alın bitkinizi. Sn. ilksenozturk bir üstteki mesajda çok güzel anlatmış, aynen uygulamanızı tavsiye ederim ben de.

mumçiçeğim
09-05-2014, 22:26
Arkadaşlar cok tesekkurederım ama benim bir sorunum daha var,yaprak kenarlarında tanımlayamadıgım bişiler oluyor:( sizce ne olabılırı?

adalızade
17-05-2014, 03:26
sn hagdemir hayirli olsun ciceginiz..difenbahyaniz benimkinden farkli ve bu cinslerden de edinicem..tebrik ediyorum darisi bizlere :-) arkadaslar benim sorum gecenlerde ayirdigim difenbahyami mumladim o sekilde diktim.sularken mum kalkti yerinden ve baktigimda kökün ici bosalmis yani cürümüstü.bu iki oldu ve boyle kayiplar yuzunden cogaltamaz oldum..bi baska sorumda menekseler icin satilan hazir toprak karisimlari torf perlit ponza torf yosun daha bilmedigim bi sürü bisey olan toprak karisimlarina difenbahyayi diksem sizce bi sakincasi var mi??

glcn06
25-05-2014, 11:04
Difenbahyam malesef sapindan kirildi. govdesi cok ince yaprak kismi çok buyuk oldugu icin çiçek kendini tasiyamiyordu. Bir destekle baglamistim ama artik oda yetmedi. Kirilan kısmı suya koydum acaba yeniden köklenir mi?

hagdemir
29-05-2014, 12:17
İyi günler;

Aldığım difenbahyaların tamamını aynı anda yeni saksıya taşıdım. Aynı toprağı kullandım ve aynı miktarda suluyorum. Ancak sanırım camillalar, diğer difenbahyalara nazaran daha narin bitkiler. Diğer difenbahyalar alttan iki küçük yaprak feda ederek kendini topladı, ancak camillalar ağır şok yaşadı.

1) Camillalar, diğer difenbahyalara göre topraktan daha az su çekiyorlar. Camillaların suyunu iyice azalttım. Camillalardan teki, yaprakları biraz cansız gözükse de kendini topladı. Yeni yaprak çıkarmaya başladı.

2) Esas sorunu olan bitki, fotoğraflarını gönderdiğim. İlksen Hanım'ın sürekli ikazını yaptığı şey, ekte resimleri görülen bitkinin başına geldi. Çok yoğun yaprağı olduğu için saksıyı değiştirirken bitkiye hakim olamadım ve köklerindeki toprak dağıldı.

Yaprakları süratle bozuldu. Bozulan yaprakları kestim. Genel görünüş fotosu, bozuk yaprakların kesilmesinden 10 gün sonra çekildi.

a) Yapraklardaki bozulmalar devam ediyor.

b) Bozuk yaprakların bulunduğu yeri gövdeden kestim. Bu kez gövdenin kesim yeri çürüdü.

c) Köklerden birisi ortadan çürüdü ve üzerinde taşıdığı yapraklı dallar kendiliğinden koptu.

d) Yaprakların dalları yeşil soğan yaprağı gibi birbirinin içine geçtiği için kestiğim yaprakların gövdede kalan kısımlarını soymaya cesaret edemedim. Oralar çürüdü.

Buna rağmen bitki yaşamak için savaş vermeye devam ediyor. Topraktan yeni bir filiz çıkardığı gibi, üstten yaprak vermeye de devam ediyor.

Öyle sanıyorum ki, arap sabunu, oksijenli su, kuru toprak değişimi gibi bakım aşamaları için çok geç. Benim bu bitkinin gövdesini ciddi ciddi parçalara ayırıp ufak saksılara taşımam gerekiyor. Ancak sanki gövdedeki gözlerin de üzeri kabuk bağlamış gibi.

Neler tavsiye edersiniz?

ilksenozturk
29-05-2014, 15:46
malesef bu cinsler diğerlerine nazaran çok daha hassas :(
aşağıda yazdıklarım tamamen kendi deneyimimden gözlemimdir, işin uzmanı değilim, sadece bu bitkiden kayıplar yaşadım.

köklerin hava alması sanırım bazı köklerin işlevini yitirmesine, doğal olarak bitkinin yeni kökler çıkararak kendini yenileme gereğine neden oluyor.
bu kök çıkarma aşamasında da gövdesi zayıflıyor, yaprakları soluyor...vb
yani kuvvetini köke veriyor.
bu durumda zayıf gibi görünenler tam tersi, kök yapma konusunda daha başarılı da olabilirler.
yeni yaprak çıkaranlar ise sonradan kökünden besin alamadığı için zayıflayacak olabilir, ( veya kökleri zarar görmemiştir hiç)
yani bu durumda neye neyin neden olduğunu net anlayamıyorsunuz.
tavsiyem bitkiyi bu aşamada kendi haline bırakın. normal sulama periodunuza , veya biraz daha azına geri dönün
alıştığı güneş alma ortamında kalsın, yönünü değiştirmeyin
kesinlikle de gübre vermeyin, iyice kendini toparlamasını bekleyin gübre için...

sonuçta da başarı garanti değil, ama tavsiyem kendi haline bırakmanız olacak.
yardımcı olabildim mi bilemiyorum :(

hagdemir
29-05-2014, 16:23
teşekkür ederim ilksen hanım,

fevri davranıp bitkiyi doğramaktan vaz geçtim. eğer durum çok daha kötüye giderse o zaman kesme biçme işlemine başlarım. bu arada kendiliğinden kopup düşen dalı bu akşam toprağa ekeceğim, çok büyük bir ihtimal o dal tutacak. tutarsa zaten bitkinin devamı olmuş olacak. en azından elde var bir.

ilksenozturk
30-05-2014, 07:01
teşekkür ederim ilksen hanım,

fevri davranıp bitkiyi doğramaktan vaz geçtim. eğer durum çok daha kötüye giderse o zaman kesme biçme işlemine başlarım. bu arada kendiliğinden kopup düşen dalı bu akşam toprağa ekeceğim, çok büyük bir ihtimal o dal tutacak. tutarsa zaten bitkinin devamı olmuş olacak. en azından elde var bir.

sizi çok iyi anlıyorum; böyle durumlarda 'bişey yapsam da kurtulsa' diyoruz hep. ama sarsıntı geçirdiyse kök ile ilgili, çoğunlukla en doğrusu birşey yapmamak... çiçek işi sabır işi. eğer çok kötüye giderse , operasyona başlarsınız:rolleyes:

salihcan
29-06-2014, 17:10
Arkadaşlar benimde difenbahyam var eski mesajlarda eski fotoğraflarını göre bilirsiniz ama şimdi bir değişik oldu yaprakları her yaprak verişinde küçülüyor :( Yardım edin lütfen :(

aydogansirin
14-08-2014, 20:43
difenbahyamdaki lekelerden nasıl kurtulabilirim. 1 aylık çiçeğim.bugün saksısını değiştirdim ve de toprağını.daha geniş bir saksıya aldım. torf toprak kullandım en son. sulamasınıda toprak kuruyunca yapıyorum. daha ne yapmam lazım acaba?

aydogansirin
16-08-2014, 17:52
cevap alamamak kötü :(

aydogansirin
16-08-2014, 23:49
cevap vercek bir insan yokmu yaaa ??? 3 gün oldu

aydogansirin
22-08-2014, 01:00
valla harikulade bir site.. bende pek umutluydum bu siteden ama cırt çıktı burasıda. herkese tavsiye edeceğimden emin olabilirsiniz ;) ama geridennnnn

fenike
22-08-2014, 07:33
sevgili aydogansirin,

forumda difenbahya hastalıkları diye bir bölüm var orayı inceleyebilirsin.

yine ev yapımı ilaçlar diye bir bölüm var oraya da bakabilirsin.

üçüncü kısım ise bitkilerdeki fiziksel sebeplerden kaynaklanan hastalıklarla ilgili bölüm var (sulama, ışık gibi sebepler) orayı kesin okumalısın.

difenbahyaların en büyük problemleri, yapraklara saldıran böcekler, mantar ve her ikisinin birden yaprak dokusunda açtığı yaralardan içeri giren bakteriler.

şu forumda gerçekten çok yetenekli insanlar var.

1) bir bitkiye bulaşan hastalığı diğer bitkilere bulaştırmamayı başarıyorlar.
2) çok sabırlılar ve sonuna kadar hastalıkla mücadele ederek, bitkideki gerilemeyi durduruyorlar. bazen durdurdukları nokta, tek dal iki yaprak noktası oluyor.
3) bu noktaya kadar gerilemiş olan bitkiyi tekrar hayata döndürüp coşturuyorlar.

ben bitki yetiştirmeye yeni başladığım için o yetenekli insanlardan değilim.

bir de kafamda şöyle bir soru işareti vardı:
günümünüzün en moda kelimesi organik. ama bunu gerekli gereksiz, yerli yersiz kullanıyoruz. tamam kimyasal kirlilik yaratmayalım ama bir de biyolojik kirlilik denilen bir mevzu var. yani çiçek yetiştireceğim diye onlarca saksı patojenli toprak çoğaltıp çöpe atmamalıyım diye düşündüm.

henüz çok yeni olduğum, btkiyi ölümden döndürecek kadar yetenekli olmadığım ve biyolojik kirlilik yaratmaktan çekindiğim için zirai ilaçlar satan bir dükkana gittim. ziraat mühendisi arkadaş ile ilaçlama programı oluşturduk.

buradan iki ilaç aldım. birincisi böceklere karşıydı. hem yapraklara püskürtüp yapraklardaki böcekleri öldürüyorsun, hem de sulama suyuna karıştırıyorsun. böylece ileride bitkinin öz suyunu emen böcekler de ölüyor.

ikincisi ise hem bakteri ve mantara karşı etkili bir ilaçtı. bu da yine hem yapraklara hem toprağa tatbik ediliyor. topraktaki bakterilerin de ölmesi önemli. piyasadaki ucuz torfların yeterince steril olmadığını söylüyordu. bilmiyorum beni keklemişte olabilir.

ama zirai ilaç kullanılarak hastalıkları durdurdum. ki bu iki veya üç seansta gerçekleşti. ancak hastalıklar durdurulsa bile ev yapımı ilaçlar önleyici tedbir olarak kullanılmaya devam edilmesi gerekiyor.

not: zirai ilaç kullanacaksan eğer, çok küçük ölçekli kaplar edinmen gerekiyor. keza o ilaçlar tarla ilaçlamak için. fazla kalan ilaçlı suları lavabodan dökmüyoruz değil mi?

aydogansirin
30-08-2014, 22:56
kestane toprağı aldım olayı çözdüm ;)

seya
17-09-2014, 21:16
Merhaba. Yardımınıza ihtiyacım var. Üç yıldır aynı yerde keyifle büyüyen difenbahyamın yaprakları büyük ve diri olmasına ragmen sarkık durmaya başladı. Yeni yaprak veriyor ancak aşağıdaki yaprakların sarkık duruşu canımı sıkıyor. Sizce nedeni ne olabilir? Fotoğraflarlarını da yarın paylaşmaya çalışacağım.

seya
17-09-2014, 21:23
Bahsi geçen Nazlı hanımefendi budur:

http://i.hizliresim.com/027rN8.jpg

lusoari
18-09-2014, 07:19
Sevgili Seya bence gayet sağlıklı ama sanki çok az ışık yetersizliği var gibime geldi.

seya
18-09-2014, 15:52
Sevgili Seya bence gayet sağlıklı ama sanki çok az ışık yetersizliği var gibime geldi.
İlginize teşekkür ederim. Hemen solunda pencere var ve salonum gün boyunca aydınlık. Acaba pencere önüne mi alsam?

seya
18-09-2014, 16:03
İlginize teşekkür ederim. Hemen solunda pencere var ve salonum gün boyunca aydınlık. Acaba pencere önüne mi alsam?
Durduğu yer:

lusoari
18-09-2014, 16:41
Difenbahyaya göre biraz karanlık olduğunu düşünüyorum, tam karşısından süzülen güneşin önüne koyarsanız daha çok güzelleştiğini fark edersiniz.

seya
18-09-2014, 19:14
Difenbahyaya göre biraz karanlık olduğunu düşünüyorum, tam karşısından süzülen güneşin önüne koyarsanız daha çok güzelleştiğini fark edersiniz.

Önerinizi dikkate alıp yerini değiştireceğim. Bu ufak yer değişikliği keyfini kaçırmaz umarım.

lusoari
19-09-2014, 06:31
Mutlu olacağına inanıyorum.

remus2
20-09-2014, 11:42
çiçeğim toprağın üst kısmından çürüdü dokununca gövdesi su dolu gibiydi bugünde dayanamadan kırıldı. bende çürük kısmını kesip gerisini suya koydum. ne yapabilirim?

seya
20-09-2014, 16:07
Mutlu olacağına inanıyorum.
Yeni yerine aldım. Düşüncelerinizi merak ediyorum.

lusoari
20-09-2014, 17:37
Bu iş olmuştur, zaman içinde daha da güzelleşeceğini görecek ve resimlerini de bizlerle paylaşacaksınız. :D

seya
20-09-2014, 20:26
Bu iş olmuştur, zaman içinde daha da güzelleşeceğini görecek ve resimlerini de bizlerle paylaşacaksınız. :D
İlginize çok teşekkür ederim. Yeter ki keyifle büyüsün, fotoğraflarını elbette paylaşırım.

devilstori
07-10-2014, 19:28
bu da benım difimmm

erdemn
29-10-2014, 12:34
İyi günler arkadaşlar evimin salonunda bulunan Difenbahyam altıncı yılından sonra artık çiçek açmaya karar verdi. Ayrıca 6 adet dibinden çıkan yavru Difenbahya aldım onlarda koçaman oldu. Sizlerle açacak olan çiçekleri paylaşmaya karar verdim. Daha önce Difenbahya nın çiçek açtığını hiç görmemiştim bende merakla bekliyorum. Şu an çiçek açma aşamasının ilk evresinde olan 2 adet tomurcuk şeklinde bakın nasıl buldunuz çiceğimizi.

erdemn
30-10-2014, 19:13
Difenbahya bu gün ciceğini açmış şimdilik kokmuyor

erdemn
31-10-2014, 10:22
Difenbahya mın bugünkü hali

mert59
03-11-2014, 16:24
Sayın Erdemn difenbahya nıza öncelikle maşallah demek isterim benimde 2adet difenbahyam var 2 side çiçekçden aldımda büyük yaprakları vardı 1yıldır birlikteyim yaprakları çok küçüldü acaba nerde yanlış yaptım saygılar

erdemn
05-11-2014, 13:51
Difenbahya çiçek açmıştı. Sizlerle yukarıdaki resimlerini paylaşmıştım. Nedenini anlamadım bir sebepten dolayı çiçek kapandı. Aşağıda resimlerini sizlerle paylaşıyorum.
Sayın mert59 Difenbahya çiçek açma zamanı yaklaşınca yapraklar anladığım kadarıyla yaprakları küçülüyor. Benim Difenbahya çiçek tomurcuk açma zamanı yaklaşınca yaprakları küçülüyor galiba bu benim izlenimim.

mert59
05-11-2014, 18:47
Sayın Erdemn difenbahya nız mevsim itibarıyla açmaktan vazgeçmiş olabilirmi bulunduğu ortamda ısı değişilkliği oldumu bu durumuna üzüldüm. Belki zamanla çiçeklenir. Saygılar.

sinan yavuzz
04-12-2014, 16:46
Bugün bir akrabam tarafından yaklaşık 1.5 metre boyunda bir difanbahya çiçeği hediye edildi ama çok bakımsızdı toprağı saksının yarısında bile değilde birde sanırım fazla sulanmış, toprak ekledim saksısını değiştircektim ama annem baharı bekle dedi birde sizin yorumunuzu almak istedim

remus2
19-12-2014, 10:57
ben difimi 3 parçaya ayırdım suya koydum yapraklı olanı, diğerlerinide topraga ektım sudakı yapraklı olandan kök çıktı fakat topraktakiler içi su dolu iğrenç bişeye dönüşüp çürüdü. yapraklı olan şuan yaprakları sararmaya başladı ne yapabilirim. toprağı yeni almıştım.

devilstori
22-12-2014, 00:34
merab benim cok acıl bır cereye ihtiyacım var 1 yıldır benımle olan difim topragında küçük beyaz böcekler gördüm aslında bu gun sularken tabagına biriken suyu dökerken gördüm hemen saksıyıya baktım difimi saksıdan cıkardım ve o ıgrenc böceklerın resmen sürüsüyle karsılastım solucan da vardı en dıpte saksıya yapısık solucanı gercı attım ama böceklere napa bilirim nasıl kurtara bılırım ıkı aydır buyumesı yavaslamıstı ama topragını baharda degıstırmıstım topraga bakmak aklıma bıle gelmedı . lütfen yardım ve önerilerinizi beklıorum bırcok konu okudum ve kafam karıstı.

remus2
22-12-2014, 06:06
merab benim cok acıl bır cereye ihtiyacım var 1 yıldır benımle olan difim topragında küçük beyaz böcekler gördüm aslında bu gun sularken tabagına biriken suyu dökerken gördüm hemen saksıyıya baktım difimi saksıdan cıkardım ve o ıgrenc böceklerın resmen sürüsüyle karsılastım solucan da vardı en dıpte saksıya yapısık solucanı gercı attım ama böceklere napa bilirim nasıl kurtara bılırım ıkı aydır buyumesı yavaslamıstı ama topragını baharda degıstırmıstım topraga bakmak aklıma bıle gelmedı . lütfen yardım ve önerilerinizi beklıorum bırcok konu okudum ve kafam karıstı.

uzman değilim ama solucan oluştuğna göre çok sulanmış bence toprağı değiştirmek yeterlidir çiçekte bişey yoksa aynı saksıyı kullanacaksanız iyice yıkamanızı öneririm çünkü o beyaz böcekler tekrar geliyor

devilstori
09-01-2015, 15:30
arkadaşlar topragının boceklenmesı sonucu kestıgım dıfım kötü dürumda formu neryse bastan sona okudum ve bı cozum bulamadım suan kestıgım ve dırek topraga dıktıgım acıkta kalan kısımları mumla muhurledıgım yavrular yumusamaya basladı ve sankı curuyecek gıbı duruyor ve koklu kalan kısımda aynı durumda napmalıyım acaba yapraklı kısımın yaprakları sararıyo sanırım oda kuruyacak az eevl hepsını soktum ve toprakta kalan kısımlarda yumusuamıs neden acaba bu sorunlar sızlerdede oldu mu napmalıyım yoksa varda ben mı gozden kacırıorum

Alpako
14-01-2015, 18:35
Efendim merhabalar..
Yaklaşık 1 yıllık difenbahyam açtığı her yeni yaprak sonrası alttan bir yaprağı sarartıp kurutup çürütüyor. Resimde göründüğü üzere. Sebep ne olabilir haftada 330ml lik hazır suyun tamamını boşaltıyordum. Sebep bu olabilirmi ?

kıvanç-yılmaz
30-01-2015, 01:36
Selam herkese benim difenbahyanın yaprağı yuvarlak sararma oldu neden olabilir fotolarını attım yardım edin sobalı odada duruyor ondan olabilirmi

Muda
30-01-2015, 14:42
Hangi çiçek olursa olsun bitkilerin yaprakları bir süre sonra ölmeye yerine yeni yapraklar çıkmaya başlıyor. Bitki özellikle kışın yeterli güneş ışıgı gelmediği havalandırma ve sulama azaldığı için dinlenme moduna geçiyorlar. Bunda benim anladığım kış güneşinin de etkisi var. Baharla birlikte yeterli ışık, hava ve su ile yeterli toprak olması gerekirse gübreleme ile çok daha güzel difenbahyanız olur. Benim gördüğüm hiç sıkıntı yok. Dışarıda oldukları için donan, içeriye alınınca da bozulan o kadar çiçek var ki.

hira
05-03-2015, 22:40
Annemlerdeki difenbahya.. Belkide en sevdigim iç mekan bitkisidir.

Yavru vermiyor ki çalayım :)

osmanogul
20-04-2015, 15:44
Herkeze Merhaba,

Fotoğrafta görmüş olduğunuz difembahya çeliklerini 2 m ye ulaşan ana bitkiyi bölerek elde ettim, 24 saat beklettikten sonra toprağa diktim. 10 gün sonra bu hale geldiler. Açıkta olan uçları yumuşadı ve çürüdü. Üzerlerinde de yeşil küfler oluştu. Bu konuda ne yapabilirim?
547789

taisenberg
26-05-2015, 08:33
@osmanogul forumda bir üstad onların nomal çoğaltılma şeklinin toprağın altına tamamen gömmek olduğunu söylemişti. 3 boğum kalacak şekilde kesin küçük küçük yan yatırıp toprağa gömün. Çok sulamayın yoksa çürür bitki. Hafif nemli olsun.

rizamarangoz
24-06-2015, 09:11
oğlum çiçeklere zarar verdiği için onları balkona çıkarmıştım. bi süre sonra yaprakların üstü resimlerdeki gibi oldu ne yapmalıyım.

Muda
24-06-2015, 09:38
Bitkinizde unlu bit olmuş.

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm

Bu şekilde bir rahatsızlık olduğu zaman önce ilgili yerde arayıp daha sonra zararlıyı ve ilacını sormak gerekiyor.

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/

uysalnet
29-06-2015, 15:20
Merhaba,

Fotoğraftaki güzelim çiçeği neyazıkki yanlışlıkla kırdık. Ne yapabiliriz önerinize ihtiyacım var, şimdiden teşekkürler.

http://i.hizliresim.com/d5RrZ4.jpg

hobiciakvarist
01-07-2015, 15:32
Merhaba,

Fotoğraftaki güzelim çiçeği neyazıkki yanlışlıkla kırdık. Ne yapabiliriz önerinize ihtiyacım var, şimdiden teşekkürler.

Merhaba ve hoşgeldiniz foruma.

Çiçeğinizin boyu uzun ancak ana dalı ince gibi geldi; muhtemelen bu nedenle kırılmıştır. Bence ana dalı daha kısa olacak şekilde (yaprakların başladığı noktaya daha yakın) bir yerden kesin, (mutlaka sap kalsın tabi 10 cm kadar) ve bunu direkt toprağa ekin. Kısa zamanda köklenip tutacaktır. Hatta dilerseniz diğer (yapraksız) sapı da ekin o da tutacak ve kısa zamanda yaprak verecektir.

Bu arada lütfen http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm konusunda kendinizi tanıtın ki sizi daha iyi tanıyalım. :) Aramıza hoş geldiniz.

a_fan_of_barca
01-07-2015, 22:02
Merhaba, bu gün, neden benim de bir difenbahyam yok diyerek, kendime küçük boy bir difenbahya aldım :) Aldığım yerde bir az hırpalanmış, ama olsun, iyi bakarsam düzeleceğini düşünüyorum.

salihcan
02-07-2015, 10:19
Merhaba, bu gün, neden benim de bir difenbahyam yok diyerek, kendime küçük boy bir difenbahya aldım :) Aldığım yerde bir az hırpalanmış, ama olsun, iyi bakarsam düzeleceğini düşünüyorum.

Küçük bir duş aldırın ardından sabah veya güneşi alan bir yere koyun sonra oturun ve onun güzelliğini izleyin :cool:

a_fan_of_barca
02-07-2015, 19:10
Küçük bir duş aldırın ardından sabah veya güneşi alan bir yere koyun sonra oturun ve onun güzelliğini izleyin :cool:

Ben de aynen sizin söylediğiniz gibi yaptım sn. salihcan. Şimdi de gelişmeleri bekliyorum :)

salihcan
02-07-2015, 19:43
Tek size önereceğim şey suyuna dikkat edin birde sabah Güneş'i çok yakıcı ise ince bir tül çekin güzel haberlerinizi bekliyorum...

deryaozel427
31-08-2015, 08:49
Benim difenbahyam 9 yaşında. Püf noktası ise, evde hep ayni odada yaşaması, güneşi tülün arkasından alması, her hafta ayni gün ve saatte sulanması, haftada bir sıvı vitaminli su ile spreylenmesi, her sene üstüne torf eklenmesi, ayda 2 kez duş alması ve yapraklarını ıslak bezle merdiven yardımıyla silmem..:D:D

a_fan_of_barca
31-08-2015, 13:52
Benim difenbahyam 9 yaşında. Püf noktası ise, evde hep ayni odada yaşaması, güneşi tülün arkasından alması, her hafta ayni gün ve saatte sulanması, haftada bir sıvı vitaminli su ile spreylenmesi, her sene üstüne torf eklenmesi, ayda 2 kez duş alması ve yapraklarını ıslak bezle merdiven yardımıyla silmem..:D:D

Sn. deryaozel427, maşallah bitkiniz çok sağlıklı, bakımını nasıl yapıyorsanız aynen devam edin. En doğru şekilde bakımını yapıyorsunuz, özellikle aynı odada kalması konusuna kesinlikle katılıyorum, bitkiler her defa yer değiştirince yeni yerlerine alışıncaya kadar genellikle gelişim göstermezler

deryaozel427
31-08-2015, 14:43
Evet bitkiler ortam şokunu sevmezler. Ya da yeni yere adapte olmasi için 1 **** 2 ay lazım. Benim tek sorunum bitkinin gövdesi ince ve desteğe ihtiyacı var. Çok buyuk yapraklı ve altlardan ve üstten sürekli uzayıp büyüyor. Heralde marangoza gidip 8 veya 10 cm kalinliginda 3m boyunda bir bitki desteği yaptirmam lazim.;)

olmez
13-11-2015, 08:59
Okul koridorlarında, yıllardır aynı saksıda, toprağı değiştirilmeden kalmış difenbahya tüm yapraklarını dökmüş ve sadece gövde olarak kalmış. Bunun üzerine hizmetli arkadaşlar, kurudu diye bitkiyi söküp çöpe atmışlar. 1,5 m civarında, sadece gövde olarak atılmış olan bitkiye bir şans vermek istedim ve sorumlusu olduğum akvaryum ünitesine getirerek dörde böldüm. Dört parçayı birbirine bağlayarak, yavru balıkları koyduğumuz boylandırma tankının bir köşesine sabitledim. Ünite genel olarak balıkların strese girmemesi için loş ışıkta tutuluyor. 3 ay içerisinde sadece gövdeden gelmiş olduğu durum budur. Toprak yok, balık tankında olduğu için bol miktarda nitrat çekebiliyor. Birim devamlı nemli olduğu için olsa gerek yapraklar pırıl pırıl ve güçlü. Doğal ortamlarının nemli ve loş olduğu düşünülürse sanırım tam ortamını buldu. Dip kısımda bolca ve güçlü kök gelişimi mevcut. Tankın suyu pırıl pırıl, yavru balıklar mutlu, difenbahya mutlu. :)

585180

585181

aerosol
13-11-2015, 09:32
müthiş bir deneme .. gerçekten güzel görünüyor tebrik ederim sayın olmez .. tekrar toprağa almak gerekecek sanırım ... uzun ömürlü olsun