PDA

View Full Version : Difenbahya (Dieffenbachia)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7

bernacyhn
25-03-2009, 10:22
benim de birbuçuk ay sürdü ama ben hiç ilgilenemedim faruk abiciğim diffimle o yüzden bu kadra uzun sürdü. ama çok güzel oldu şimdi benimki. dikebilirsem çok daha güzel olacak. hepimize kolay gelsin :)

heva
31-03-2009, 05:56
difenbahyamı geçen sene almıştım
torfta dikiliydi
bu sene saksı değiştirirken seradan çiçek toprağı aldım ona diktim
ama dikerken hiç kökü olmaması dikkatimi çekti çürümüş gibiydi ne yapabilirim acil yardım

adincer
31-03-2009, 14:42
Ben açtığını bilmiyordum bu çiçeğin görünce cok sasırdım...

angel_07
01-04-2009, 13:48
Galiba soruma yanıt alamıycam :( teşekkürler.

levsel
01-04-2009, 20:22
Galiba soruma yanıt alamıycam :( teşekkürler.

Sevgili Angel07 bence artık köklenen difinizi toprakla buluşturabilirsiniz.Bahar aylarınada girdiğimiz düşünülürse yeteri kadar kökünün oluştuğu kanaatindeyim:p

levsel
01-04-2009, 20:25
difenbahyamı geçen sene almıştım
torfta dikiliydi
bu sene saksı değiştirirken seradan çiçek toprağı aldım ona diktim
ama dikerken hiç kökü olmaması dikkatimi çekti çürümüş gibiydi ne yapabilirim acil yardım

Sayın Heva keşke bir resim ekleseydiniz :( Çok sulamadan dolayı çürüme olmuş olabilir ama daha net bir bilgi içim bu konuyu Mine Hanıma danışabilirsiniz...

Faruk
01-04-2009, 21:14
Sayın Angel 07 bana kalırsa köklerin çıkmaya başlamasıyla bitkinin hemen toprağa dikilmesi yapılmalıdır. Suda köklerin günden güne gelişmesi bitkinin toprağa uyumunu zorlaştırır. Bu her tür bitki için geçerli bir durumdur...

Faruk
01-04-2009, 21:17
Sayın Heva ilk iş olarak çürüyen kısmı kesip suda köklendikten sonra tekrar toprağa dikebilirsiniz...

angel_07
02-04-2009, 12:51
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Hemen dediğiniz gibi yaptım ve saksıya diktim..;)

heva
02-04-2009, 23:22
difenbahyamın fotosunu eklemek için toprağını tekrar değiştirmem lazım
en kısa zamanda mine hanıma soracağım
evet çiçeğimi çok suluyordum artık azaltmalıyım haklısınız
kökünü kesme fikri güzelmiş ama çiçeğimin kesilecek kökü yoktu aynı şans bambusu gibiydi
yardımınız için teşekkürler

heva
02-04-2009, 23:24
cevaplarınız için teşekkürler sayın levsel ve sayın faruk

ali dincergok
03-04-2009, 04:14
arkadaşlar selamlar,

ben bu sulama hakkında bir kaç şey yapıyorum ama "alttan sulama"nın yeterli olup olmayacağını danışmak istedim.
Saksı hazırlarken saksının dibine drenaj için kırık kiremit gibi parçalar koyuyorum ki su tabağa süzülsün kökler çürümesin, bozulmasın diye. bu türden hazırlanmış bir saksının tabağına su koyarsam toprak bunu çeker mi dersiniz.

ölçü olsun diye söyleyim, tabak 4 cm yüksekliğinde ise, benim saksı dibindeki kırıntılar 5-6 cm den daha yüksektir. yani su toprağa dokunmaz bu durumda.

hala "tabaktan sula" mı dersiniz ? teşekkürler

Faruk
03-04-2009, 20:14
Sayın Ali Dincergok bu durumda tabi ki üstten sulama yapmak zorundasınız...

ayseova
06-04-2009, 10:56
tam zamanında burayı buldum..
dün difenbahyanın yanından sürgün veren kısmını kesip başka bir saksıya diktik. ama bugun işe gelip baktığımda yeni diktiğimizin yaprakları kendini salmış bir durumda bulunca çok üzüldüm. şimdi onun için ne yapabilirim? onu araştrırıken burayı buldum sabırsız olduğum için hepsini okumadan hemen sorayım dedim.
o kestiğimiz parçayı topraktan çıkarıp suya mı koysam?
birda bir tane daha vardı küçük.ona da geçen ay koyun gübresi koyduk. alttan 2 yapragı sararıp kurudu.ondan da korkuyorum kaybedeceğim diye.onun için de birşey yapabilir miyim?
şimdiden çok çok teşekkür ederim..
kolay gelsin

süreyya aysun
06-04-2009, 13:19
Merhabalar Daha önce buradaki bilgilerden ögrenmiş olduklarımla şu an keyfi yerinde olan bir difimiz var.Sulama yaparken dibinden bir bitkinin çıkmış oldugunu gördüm.Koparırken çok derinde oldugunu farkettim.Acaba difimiz yavrumu verecekti resmini ekliyorum hemen suya koydum ve köklenme var ne yapmalıyım?

Başbahcivan
06-04-2009, 19:58
Merhabalar Daha önce buradaki bilgilerden ögrenmiş olduklarımla şu an keyfi yerinde olan bir difimiz var.Sulama yaparken dibinden bir bitkinin çıkmış oldugunu gördüm.Koparırken çok derinde oldugunu farkettim.Acaba difimiz yavrumu verecekti resmini ekliyorum hemen suya koydum ve köklenme var ne yapmalıyım?
Arkadaşım evet difenbahya yavrusu hemen torflu bir toprağa dikim yapsanızda bir sakıncası yok, aynı saksıda köklenseydi daha iyi olurdu,ama bu saatten sonra yapacak birşey yok hemen toprakla buluşturun.

Faruk
06-04-2009, 20:04
Sayın Başbahçivan resimde ki gibi çok küçük olan bir diembahya filizi torfta tutar mı?

Crocus Şen
06-04-2009, 20:32
Teyzemin diffenbahiasının bir yavrusunu yaklaşık 2 ay önce aldım,şimdiye kadar hiçbir hareket yok,aksine olan 3 yaprağıda çok yumuşak ve aşağıya doğru sarkmaya başladılar,15 günde bir sıvı besin veriyorum fakat çok kötü görünmeye başladı,topraktan çıkarıp,suda iyice köklenmelerini denesem düzelir mi?Ne dersiniz?

Faruk
06-04-2009, 20:52
Sayın Crocus Şen zaten tutsaydı yaprakları sararmazdı mantıken. Galiba çıkarıp suya koymanız bana daha mantıklı geliyor. Gene de gelen cevaplarıda göz önüne alarak bir karara varın...

Crocus Şen
07-04-2009, 10:06
Sayın Faruk,yapraklarda sararma yok,zaten benide kuşkulandıran yaprakların sararmaması değil,çok yumuşak ve sarkık olması bitkin gibi..:((

levsel
07-04-2009, 12:10
Sayın Faruk,yapraklarda sararma yok,zaten benide kuşkulandıran yaprakların sararmaması değil,çok yumuşak ve sarkık olması bitkin gibi..:((

Sn.Crocus Şen

Bu bence difinizin kökten çürüdüğünü gösterir .Topraktan çıkartıp kökte eğer çürüme varsa sağlam olan kısma kadar bıçakla kesip daha sonra kireçsiz suda köklendirmeniz daha iyi olacaktır;)

Maude
07-04-2009, 14:31
Ben de uzun zaman önce gövdesinin inceden kalına doğru büyüme yapması sonucu dik duramayan Difenbahya'm ile ilgili ne yapabilirim diye sormuştum burada. Sağolsun Mine hanım hemen cevaplamıştı. Sonrasında ev aldık ve onun tadilatı derken yapamadım söylediklerini. Tadilatlar bitip de yeni eve taşınma aşamasında hem de taşınırken yıpranmasın diye uygun bir yerinden kestim gövdeyi. Su dolu bir kaba koydum.Yeni ev telaşı, sonrasında gebeliğimin ilk ayları derken, bodrumda az ışık alan bir yerde ilgi yoksunu bir şekilde bekleyen difenbahyama bir baktım ki kökler çıkmaya başlamış. Arada suyunu değiştirdim ama son zamanlarda hiç ilgilenememiştim doğrusu. Öylece birkaç ay kaldı o odada. Kökler neredeyse 5 cm uzunluğundaydı artık, kendime onu ihmal etmem nedeniyle kızarak diktim fazla büyük olmayan bir saksıya. Bundan sonra tıpkı burada önerildiği gibi alttan su vermeyi planlıyorum, zaten yapraklarına su püskürtürdüm eskiden de. Çiçek bile açmıştı bir zamanlar (#167 nolu mesajda fotoğrafı var). Bakalım ne kadar zamanda kendini gösterecek. Yakında bir fotoğraf eklemeye çalışırım. Benzer sorun yaşayanlar suda köklendirmekten korkmayın, sizi üzmüyor sadece biraz sabır istiyor.

Crocus Şen
07-04-2009, 14:48
Arkadaşlar,ilk iki fotoğraf kesilmeden önceki,sonrakilerde kesildikten sonraki hali:(Acaba daha kesmelimiyim bilemedim..
Durumu çok valim gibi görünüyor.Hemen kireçsiz,dinlendirilmiş suya koyup,karanlık bir yere aldım.Ne dersiniz yaşama şansı var mı?

levsel
08-04-2009, 11:50
Arkadaşlar,ilk iki fotoğraf kesilmeden önceki,sonrakilerde kesildikten sonraki hali:(Acaba daha kesmelimiyim bilemedim..
Durumu çok valim gibi görünüyor.Hemen kireçsiz,dinlendirilmiş suya koyup,karanlık bir yere aldım.Ne dersiniz yaşama şansı var mı?

Sayın Crocus Şen

Bence en doğru olanını yapmışssınız.Benimde aynı durumda bir difim vardı apartmanda bakmak istemeyen komşumuz suyun içinde terasa atmıştı.Kökü sümüksü bir yapıya dönüşmüştü,bende toprakla buluşturdum ama 1-2 hafta geçmesine rağmen gelişme göstermedi bende yaklaşık 20 cm lik dal yapmış kökü 3 parçaya böldüm ve aynı şekilde sizin gibi kireçsiz suya koydum.Şu an gidişhat iyi görünüyor:p

Crocus Şen
08-04-2009, 12:08
Ahh çok teşekkürler Sayın Levsel,inanın çok kötü hissetmeye başlamıştım,ama şimdilik suda yaprakları daha canlı gibi,bakalım..

lalecan
08-04-2009, 13:40
merhabalar bende birşey soracaktım. komşumun uzun bir difenbahyası vardı 2 hafta önce kesti 2 parçasınıda bana verdi. 6 cm uzunlukta yaklaşık, bana yanlamasına toprağa dikeceğimi söyledi ve sık sık sula dedi 2 hafta oldu toprağı açıp baktım daha öylece duruyor. söylenenler doğrumu böyle büyürmü?

sükunet
08-04-2009, 13:43
çok üzgünüm komşumdan aldığım difimi malesef kurtaramadım arkadaşlar..
daha fazla dayanamayıp kesip suya koydum fakat yolunda gitmeyen birşeyler var anladığım kadarıyla..
suya koyduğum parçanın gözlerinden birşeyler çıkıyor beyaz beyaz kök desem kök değil nedir bu sizce?
birde sanırım çürüyor çünkü üst tarafıda kararmış ve yumuşamış..
sanırım ben bu çiçeği kurtaramayacağım..
resimleri ekliyorum lütfen bir göz atınız...

levsel
08-04-2009, 13:56
çok üzgünüm komşumdan aldığım difimi malesef kurtaramadım arkadaşlar..
daha fazla dayanamayıp kesip suya koydum fakat yolunda gitmeyen birşeyler var anladığım kadarıyla..
suya koyduğum parçanın gözlerinden birşeyler çıkıyor beyaz beyaz kök desem kök değil nedir bu sizce?
birde sanırım çürüyor çünkü üst tarafıda kararmış ve yumuşamış..
sanırım ben bu çiçeği kurtaramayacağım..
resimleri ekliyorum lütfen bir göz atınız...

Bana kök gibi geldi açıkcası..Benim difim yeni bir yaprak vereceğinde ve genelide böyle okuduğum kadarı ile ,alttan bir yaprağını mutlaka bırakıyor.Bundan yola çıkarsak bitki gücünü köklenmeye vermiş bence üstten sararma olabilir diye düşünüyorum..Kireçsiz suda bekletmeye devam edin bence bir süre daha..Diğer arkadaşlarda bakıp mutlaka bilgilerini paylaşacaklardır;)

levsel
08-04-2009, 13:59
merhabalar bende birşey soracaktım. komşumun uzun bir difenbahyası vardı 2 hafta önce kesti 2 parçasınıda bana verdi. 6 cm uzunlukta yaklaşık, bana yanlamasına toprağa dikeceğimi söyledi ve sık sık sula dedi 2 hafta oldu toprağı açıp baktım daha öylece duruyor. söylenenler doğrumu böyle büyürmü?

Sevgili Lalecan

Ben bu şekilde hiç denemedim ama 528 nci mesajımda dediğim gibi gelişme göstermeyince bende suya koydum tekrardan.Şu an durum iyi gibi.Biraz daha bekleyebilirsiniz gelişme olmazsa suyu deneyebilirsiniz sizde.

Başbahcivan
08-04-2009, 22:08
Sayın Başbahçivan resimde ki gibi çok küçük olan bir diembahya filizi torfta tutar mı?
Tutar arkadaşım hiç sorun olmaz,hatta kesilen parçalarıda dikilirse yine tutar ama kesilmiş olan yerler macun veya mumla kapatılması gerekir,suda beklemedense dibini iyi sıkıştırarak toprağa(torfa) dikmek daha iyi oluyor.

bernacyhn
09-04-2009, 18:05
uzun zamandır uğrayamıyordum. diffimi diktim geçen hafta söyledim mi bilmiyorum burada. kökler ufak olduğu için suda çıkan yaprak diğerlerinden küçük oldu haliyle.
benekli diffimi de kedim kırmış dibinden anneme kaç kere söylemem rağmen gidip çöpe atmış onu nasıl üzüldüm bilemezsiniz neyseki ondan çelik almıştım zamanında yaprak çıkarmakla meşgul şuan :)

sükunet
10-04-2009, 07:18
Bana kök gibi geldi açıkcası..Benim difim yeni bir yaprak vereceğinde ve genelide böyle okuduğum kadarı ile ,alttan bir yaprağını mutlaka bırakıyor.Bundan yola çıkarsak bitki gücünü köklenmeye vermiş bence üstten sararma olabilir diye düşünüyorum..Kireçsiz suda bekletmeye devam edin bence bir süre daha..Diğer arkadaşlarda bakıp mutlaka bilgilerini paylaşacaklardır;)

inşallah dediğiniz gibidir..
bana bir anda hastalık gibi geldi dediğim gibi gövdenin üst tarafında bir yumuşama var..
halen suda bakalım gelişim olacakmı...

Toprak 18
10-04-2009, 09:11
Sevgili bernacyhn, benekli difenbahyanın resmini mümkünse görmek isteriz.

heva
20-04-2009, 21:19
çiçeğimi suya koydum yanlardan çıkan gövdeleri de ayırdım onları da koydum
yakın zamanda köklenince dikeceğim

optimus
21-04-2009, 11:01
difenbahya için güneş ister demişsiniz, benim birde difenbahyam var, ben çok yerde onunda aydınlık bir yer istediğini ama direk güneş istmediğini okumuştum. bu 2 bitki tropikal oldukları için sanırım nemli ortam seviyorlarmış sanırım özellikle.

ben difenbahyamı salonda pencerenin bulundugu yerde köşeye yere koydum yapragının birisi uctan kurumaya basladı diye, biraz iyi gibi ama tabi çiçekler geç tepki verebiliyor, uzun vadede yerini sevecek mi bilemiyorum.

optimus
21-04-2009, 12:44
fotoğralarını gönderiyorum difenbahyanın, ilk aldıktan sonra alttaki yaprakları daha bi assa eğildi, ortadaki yaprak hnüz açmamıştı, o açtı, hatta ortadan tekrar bir küçük yaprakçık daha çıkıyor. ama diğer fotoğraftada göreceğiniz gibi uctan bir parça kuruma var, kuruma devam edermi bilmiyorum. en sonki yeri pencerenin bulunduğu duvarın hemen altı köşesi.

birde ben manisada oturuyorum. sularımız kireçli. yapraklarını yıkıyorum ama üzeri beyaz beyaz kalıyor, bu bitkiye zarar verirmi? içme suyumu kullanmalııym?

Faruk
21-04-2009, 17:42
Sayın Optimus bitkinizin yaprağının kurumaya başlayıp sararması gayet normal bir durum. Bu tür bitkiler genellikle alttan bir yaprak dökerse üstten bir yaprak vermeye meyillidirler. Bitkinizin durduğu yer gayet güzel geldi bana. Zira benim difembahyam da hiç güneş almamasına rağmen bol günyüzü gören aydınlık bir yerde durmaktadır ve halinden çok memnundur. Sularınız kireçli ise ya içme suyunuzu kaynatıp su püskürtün **** hazır olarak aldığımız arıtılmış suları kullanın. Yapraklarında beyazlanma yapmazlar...

optimus
22-04-2009, 09:07
içim rahatladı o zaman, çiçeklerimin yerlerini sevip sevmediği konusunda baya endişeliyim çünkü. normalde sulama yaparken içme suyu kullanıyorumda, yapraklara su püskürtürken çeşme suyu kullanıyordum, adlığım damacana suyun yarısını çiçeklerim içiyor ;)

sükunet
22-04-2009, 11:06
optimus ben çiçeklerim için çeşmeden pet şişeleri doldurup balkona koyuyorum.
ve suları dinlendiriyorum..
çiçeklerimi o önceden balkona koyduğum dinlendirilmiş çeşme suyu ile suluyorum..
çiçeklerimde hiç şikayetçi değiller.
istersen sende dinlenmiş su ile sula.

optimus
22-04-2009, 12:15
o halde bende öyle yapayım, ben bilmediğim için her tecrübeyi zevkle uygularım, yeterki benm çiçekcağızlarım ölmesinler ;)

eylüllüm
30-04-2009, 23:07
Merhaba arkadaşlar,difenbahyamın yaprak uçları kurumaya başladı :( ne yapmalıyım? Bir de saksımda iki kök var,sizce ne zaman ayırmalıyım?

Selahattin Yılmaz
30-04-2009, 23:18
Bence hiç ayırmayın yoğun görünümüyle daha güzel görünür ancak sanki difenbahyanız sanki soğukta kalmış veya aşırı sususzluk şoku yemiş gibi görünüyor, o yaprakları dip kısmından temizleyin daha iyi bir görünüme sahip olsun.

eylüllüm
30-04-2009, 23:29
Bende sıcaktan böyle olduğunu düşündüm,evim çok güneş alıyor,yaprakları ondan kurumuş olabilir mi? Biraz daha serin,ışık alan ama çok aşırı güneş almayan odaya götürdüm. Çiçeğimin bakımını nasıl yapmalıyım sizce? Yeni hediye geldi,bu konuda da acemiyim :( Yardım ederseniz çok mutlu olacağım

Faruk
02-05-2009, 17:50
Sayın Eylüllüm bakım konusu çok iyi bir şekilde önceki sayfalarda işlendi. Sayfaları okumak için zamanınız varsa okuyum derim zira aklınıza takılan her sorunun cevabı sayfalarda var. İnşallah çiçeğinizi kaybetmeyeceksiniz...

süreyya aysun
03-05-2009, 00:28
Dif yavrusu topraga dikmiştim çürüdü.Difin yapraklarında kenarlardan içe dogru kıvrılmalar var neden olabilir.Birde bizim difin yaprakları çok büyük dev bir agaç gibi başka difler saksılarda çok güzel duruyor acaba benim difin cinsimi farklı ?(daha önce resmini yüklemiştim)

bernacyhn
03-05-2009, 12:51
Önceki sayfalara bakanlar hatırlarlar. Benim de büyükçe bir diffim vardı. Kedim yapraklarını kırdığı için annemle beraber onu kestik ve suya koyduk. önce gölgedeydi ve aylarca çürümeden öylece orada durdu; sonradan güneş gören bir dolabın üstüne aldım baktım ki üç haftada yeni yavru verdi. öncekilere göre daha küçük bu yavru ama diffimi kurtarmanın sevinci bambaşka :)

diğer küçük yapraklı diffimi de ekleyeyim dedim :)

züboli
07-05-2009, 15:53
merhaba benimde yeni bir difenbahyam oldu.annemin komşusundan yapraklı şekilde dal aldım suya koydum yaklaşık 1,5 ay olmasına ragmen bi gelişme yok sizce ne yapmalıyım.suyu ne kadar koyulmalı köklendirmede

Faruk
07-05-2009, 16:27
Sayın Züboli 1,5 ay gibi sürede çeliğiniz çürümediyse emin olun biraz daha sabırlı beklerseniz köklerini en yakın zamanda göreceğinize eminim. Köklendirmede önemli olan suyu bulanık tutmamak. Su bulanıklaştıysa suyu değiştirmenizi tavsiye ederim...

bernacyhn
12-05-2009, 10:47
Diffim için besin almak istiyorum ama hangi markanın ürününü almalıyım karar veremedim. Vilmorin mi yoksa Anadolu mu alayım tavsiye verebilir misiniz?

Faruk
12-05-2009, 15:04
Sevgili Berna Anadolu marka almanı tavsiye ederim. Çok iyi geliyor. **** bulabilirsen NPK nın 20-20-20 si çok ideal. Kullandım ve çok iyi geldiğini gözlemledim...

optimus
12-05-2009, 15:35
O isimdeki markaları duymadım hiç, burası küçük yer "Tropikal Bitki Besini" isimli sıvı gübreyi aldım ben difenbahyam için. Sn.Faruk sanırım siz demiştiniz alttan yaprakların sararması normaldir diye, sararmalar hala devam ediyor ne yazık ki hızlı bir şekilde, bunun besinle alaksı var mı bilemiyorum... Bununla birlikte yeni açan 2 yaprak diğer aldığım zamanki halindeki yaprakların neredeyse 2 katı büyüklüğünde. Tabi bununda besinle alakası varmı bilemiyorum...

NPK oranıda %18 şeklinde ve diğer elemenlentler mevcut...

bu konu hakkında birşey diyebilir miisnz?

(ayrıca bugün difenbahymı daha büyük saksıya aldım, aslında 1 büyükle değişilmesi gerktiğini okumuştum ama sanırım benimki 2 büyük numara falandır, bilemiyorum ama sararmalar durur mu diye değiştirdim..)

Faruk
12-05-2009, 16:09
Sayın Optimus bu bitki alttan sürekli sararıp dökülmeye ve üstten de sürekli yaprak çıkarmaya meyillidir. Yapraklarının alttan sararması bitkinin hastalandığı anlamına gelmez. Kullandığınız sıvı beside NPK oranı bana düşük geldi. NPK yı zirai ilaç satan yerlerde toz halinde de alabilirsiniz. İdeal olanı NPK 20-20-20 dir. Bitkinizin yeni çıkan yapraklarının büyük çıkması bitkinin sağlıklı büyümesi anlamına gelebileceği gibi kullanılan sıvı besinin verdiği olımlu etki anlamına da gelebilir. Ben bitkimi alttan sulama yapıyorum ve sürekli toprağının nemli kalmasını sağlıyorum. Gelişimide gayet sağlıklı bir seyir izliyor...

optimus
12-05-2009, 22:56
bu %18, her biri için ayrı ayrı %18

senor
13-05-2009, 14:14
Benim difenbahyam sahip olduğum çiçeklerin içerisinde en güzellerinden biri idi, bol aydınlık ve kısmen güneşli yerini çok sevmiş, yaşlı olmasına rağmen bir de alttan yavru vermişti. Daha önceleri yaz ayında hem temizlik hem de yapraklarını ıslatmak için yıkadığım olmuştu; ancak, kış ayında yıkadım tamamını ve çok üşüdü, hem de saksısında fazla su birikti. Bir hafta içinde yaprakları kurudu ve dibindeki yavru fazla sudan öldü. Bu esnada aylardan Ocak ayıydı. Güzel çiçeğimi durduk yere yıkamadım tabii, karlı bir günde evden taşınmış idik ve üstü yaprakları görülemeyecek şekilde toza tabi tutulmuştu işçiler tarafından.
Nisan ayına girdiğimizde yaşlı olan dallardan birini üç yerinden kestim ve hepsini suya koydum. Fakat kök vermedi, aksine çürümeye yüz tuttu. Daha sonra eski saksısına yanyana diktim hepsini.
Şimdi altta görüldüğü gibi ne canlı ne de ölü bir halde. Su vermeyi kestim. Tamamen kuruyunca sulanıyor sadece.
Yani siz siz olun kış ayında bu çiçeği yıkamayın. Hatta korkumdan tozlanan diğer çiçeklerimi de yıkamıyorum halen.
Yine aydınlık ve doğu cepheli yeni yerinde (eskiden güneyde idi) çok yakında olmasa da eskisi gibi canlanacağına inanıyorum çiçeğimin. Bugüne dek çiçek öldürmeme çabalarım hep sonuç verdi, bu da ölmeyecek, biliyorum.

Faruk
13-05-2009, 15:02
Sayın Senor inşallah bitkiniz yeni çelikleriyle en kısa zamanda tekrar yüzünüzü güldürür...

optimus
13-05-2009, 15:46
o saksı ona birazcık küçük mü acaba?:confused:

senor
13-05-2009, 16:12
Resmi tepeden çektiğim için küçükmüş gibi duruyor. :o

2 dal varken tam geliyordu.

Yanda dikilen 2 çelikle beraber çelik sayısı şimdi 4 'e çıktı. Hepsi de gelişirse mutlaka küçük gelecektir. Seneye topraktan ayırmak ister o zaman.

Faruk
13-05-2009, 16:31
Saksının daima küçük olanı idealdir. Büyük saksılarda bitki saksıyı doldurma telaşına girerek sürekli kök gelişimi yapar ve boya gitmez. Fakat küçük saksıda bitki kök gelişimini belli bir süre sonra bitireceği için bitki enerjisini toprak üstü kısmı olan gövdesine aktaracağından dolayı boy uzaması ve yaprak çıkarması sürekli devam edecektir. Lafın özü küçük saksılar daha ideal. Denemenizi şiddetle tavsiye ederim...

senor
14-05-2009, 15:02
Bitkisine (kök yapısına) göre değişmekle beraber saksının uygun boyda olması da gelişimini etkileyen bir husus. Tabi ki ufacık bir bitkiyi kocaman saksıya dikmemeli ne kadar çabuk gelişse bile. Tam tersi zaten belli, kökü saksıya zor sığan bir bitki de o saksıya dikilmemeli.

Ama benim önceki mesajımda durum böyle değil. Resmi görünce ben de fark ettim, saksı küçük görünüyor. bugün bir de alttan çekecektim, fırsat olmadı. Çekip yükleyeyim de siz de şaşırın, fotoğraf yanıltıyor bazen.Aslında baya büyük saksı.Tepeden çekildi resim.

Resim çekerken yanına kalem vb.koyanları daha iyi anlıyorum şimdi:p

oyam
15-05-2009, 14:05
arkadaşlar,
ben de siteyi yeni gördüm ve çok beğendim.yapanın ve katkıda bulunanların ellerine sağlık... :)
bana geçmişolsun diye bir difenbahya(yeni öğrendim) almışlar.
ama küçük saksı içinde 6-7 gövde bir arada duruyor.
ne yapmamı tavsiye edersiniz?
nasıl yapablirim? ben bu konuların yabancısıyım. bitkinin kötü olmasını istemiyorum.
annem de bir tanesini istiyor. nasıl verebilirim?
sorularımı yanıtlarsanız sevinirim.
teşekkür ederim.
:D

oyam
15-05-2009, 14:09
birönceki mesajda resim eklemeyi unutmuşum.
pardon...:o

Başbahcivan
20-05-2009, 22:15
467 mesaj'da bu bitkinin bakımını bulabilirsiniz.

powered
21-05-2009, 01:30
Bu çiçeği sorunsuz yetiştiren biri olarak bu bölüme kaç kez tavsiyelerde bulundum fakat niye ise eski konular okunmadan sürekli aynı şeyler sorulup duruluyor... Bu bitki için
1-Toprak
2-Işık
3-Gübre
4-Nem
5-Kesme

5 Altın kural doğru uygulandığında dev diffenbachialarınız olucak işte bu kadar basit.
Peki nasıl doğru uygulamalı? Buyrun...

1- Toprak: Torf ve bahçe toprağı karışımı amatör yetiştiriciler için iyi bir karışım aslında çiçeğin istediği tam olarak bu değil fakat ev yetiştiricileri için bu karışım tavsiye olunur. Neden? Çünki bu bitki gövdesinin fazla nemli kalmasını sevmiyor, hemen çürüme yapabiliyor, Torf uzun süre nem tutuyor bu da çüremeye davetiye çıkarıyor, fazla nem tutma kapasitesi olmayan taşlı bahçe toprağı ile torf karıştırırsak uygun olur.

2- Işık: Günde en az 2 saat tül arkasından gelecek güneşi alırsa evde yetiştirme için ideal ışık sağlanmış olur tabii bu 2 saatin dışında kalan zamanlardada oda güneş almasa bile aydınlık olmalı!

3- Gübre: Sadece Azot Potasyum Fosfor gübresi yetmez ister 20 20 20 verin ister 40 40 40 eğer topraktaki mikro elementler azalmışsa azot falan alınamaz bitki kullanamaz, kısacası kompoze gübre olmalı salon bitkileri için satılan gübreler olabilir, Demir Mangan Çinko Bakır Kalsiyum Magnezyum bu elementleri içeren gübreler kullanmalısınız. **** her 2 yılda bir toprak değiştiriceksiniz mikro elementleri yenilemek için.

4- Nem: Unutmayalım ki bu bitki tropikal bir bitki kısacası tropikal bölgelerdeki iklim koşullarını istiyecektir bolca tropik orman yağmurları evinizde olmıyacağına göre! Fıs Fıs sürekli yapraklarına klorlu da olsa su püskürtmek zorundasınız başka, çare yok.

5- Kesme: Son olarak evde bakacağınız Diffenbachialarınız kestikçe güzelleşicektir her 2 **** 3 yılda bir en alt yaprağın 10cm aşağısından kesin suya bile koymanız gerek yok direkt yeni bir saksıya dikin ve saksıyı suya doyurup 1.5 ay hiç su veremyin göreceksiniz hemen köklenicektir sorunsuz köklenicektir lakin bu işlemi 20 derecenin üstündeki hava sıcaklıklarında yapın köklenme sıcaklığını bulmaazsa köklenme zor çok zor olucaktır.

Tüm bunları eksiksiz yerine getirirseniz bu bitki sizin yüzünüzü bir hayli güldürücektir nankörlük etmez.

aydogmus
21-05-2009, 17:35
Benim difenbahyam tam 4 yaşında inanılması zor ama doğru.Garibim geçen sene aşırı sulamadan ve aşırı gübreden neredeyse ölüyordu.tüm yaprakları sarardı.kökleri çürüdü.tepesindeki son sürgün yerinin 10 cm altından keserek suda tekrar köklendirdim.tüm kış onunla ilgilendim.Küllerindan yeniden doğuyor.hayırlısı bakalım.o eski şaşaa lı günlerini iple çekiyorum.

powered
21-05-2009, 21:29
Sevgili aydogmus çürüdü değil mi ve sizde kestiniz çok doğru bir karar vermişsiniz. Ben daha önceki mesjımda bahsettim fazla nemli kalırsa hemen çürümeye yüz tutuyor ya sürekli alttan tabaktan sulamak gerekiyor **** çok fazla nem tutmayacak bir toprak karışımına dikmek gerekiyor.

bernacyhn
23-05-2009, 13:12
Bunlar da benim diffilerimin en yeni halleri.

Faruk
23-05-2009, 13:43
Sevgili Berna baya aşama kaydetmişsin. Böyle giderse seneye çok güzel bir difembahya göreceğiz senden...

oyam
23-05-2009, 17:54
yardımınız için teşekkür ederim.
ama kafama takılan bir konu daha var.
daha önce gönderdiğim resimde bulunan difenleri nasıl ayırabilirim?
bunu bilen var mı? :P

bernacyhn
23-05-2009, 18:41
Teşekkürler Faruk (abi).

Sevgili oyam, eğer farklı köklerse nazikçe köklere zarar vermeden birbirinden ayırın. Ama sakın tek başınıza denemeyin muhakkak size yardım edebiecek birisi olsun güzel diffiniz zedelenmesin.
Eğer sürgünlerse aşağıdaki örnek fotoğraftaki şemada olduğu gibi kesmeniz kafidir. Yani yan olacak şekilde kesmelisiniz.

oyam
23-05-2009, 19:07
teşekkür ederim bernacyhn,
resimleri yeni ekledim.sanırım benimkilerde ayrı kökler var.
ayırma işlemini annem ile birlike yapmayı düşünüyorum. tavsiyen için sağol. ayrım işlemi bitince resmini tekrar foruma göndereceğim.

müge35
23-05-2009, 20:37
Bernacım sanki çok su vermişsin gibi geldi bana ;acaba yanlışmı gördüm toprakta küflenme varmış gibi .Difenbahyalar fazla suyu sevmez.

cactus
23-05-2009, 21:23
İŞTE BUDA BENİM Kİ :p

DİREKT GÜNEŞ IŞIĞI GÖRMÜYOR, TOPRAĞI HEP NEMLİ, YAPRAKLARINI SİLİYORUM, KURUYANLARINI KESİYORUM AMA SÜREKLİ BOYU UZUYOR...:(
İKİ KÖK OLMASINA RAĞMEN SADECE SEKİZ KOCAMAN YAPRAĞI VAR...
BOYU DAHA FAZLA UZAMASIN VE DAHA ÇOK YAPRAĞI OLSUN İSTİYORUM.
NE YAPABİLİRİM:confused:
YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

vibb
23-05-2009, 21:42
Bu güzellikte benim ki. Geçen ay satın aldım, hem de çok ucuza (15 Lira). Tam 7 tane yavrusu var nasıl ayırsam bilemiyorum, formunun bozulmasından korkuyorum

Faruk
23-05-2009, 22:22

DİREKT GÜNEŞ IŞIĞI GÖRMÜYOR, TOPRAĞI HEP NEMLİ, YAPRAKLARINI SİLİYORUM, KURUYANLARINI KESİYORUM AMA SÜREKLİ BOYU UZUYOR...:(

Sayın Cactus bitkinizin toprağı bana az ve uzun süredir değiştirilmemiş gibi geldi. Bitkinizin toprağını köklerine zarar vermeden değiştirseniz ve 1 boy büyük saksıya alırsanız yaprak ve boy gelişimi için daha iyi olur...

Faruk
23-05-2009, 22:26
Bu güzellikte benim ki. Geçen ay satın aldım, hem de çok ucuza (15 Lira). Tam 7 tane yavrusu var nasıl ayırsam bilemiyorum, formunun bozulmasından korkuyorum

Sayın Vibb bitkinizde gözüm kaldı maşallah. Ne kadar kabarık ve güzel öyle. Üstelik 15 lira sudan ucuz bu boy ve sağlıkta bitki için. O kadar imrendim ki bitkinize ilk fırsatta evimdeki difembahyama kardeş alacağım...

cactus
23-05-2009, 22:35
Toprağını ve saksısını geçen baharda değiştirdikl.. Hatta gövdesini kesip, suda köklendirip ektik. Büyümesini bile unmuyordum.
Gövdesi çok cılız görünüyor :( yeniden kesmek işe yarar mı? Boyu böyle uzasın istemiyorum...

vibb
23-05-2009, 22:42
Sayın Vibb bitkinizde gözüm kaldı maşallah. Ne kadar kabarık ve güzel öyle. Üstelik 15 lira sudan ucuz bu boy ve sağlıkta bitki için. O kadar imrendim ki bitkinize ilk fırsatta evimdeki difembahyama kardeş alacağım...

sayın faruk
ankara bentderesi fidancılarında rastladım ona. oradaki fidancılarda pek böyle bitkilere rastlanmaz ama muhtemelen satıcı çeşit olsun diye 2 tane alıp satamamış. 20 lira istedi 15 olsun dedim hemen kabul etti. ikincisini de almadığıma pişman olup ertesi gün gittiğimde diğeride satılmıştı. :(

powered
24-05-2009, 00:53
Sayın Oyam bitkinizi kesmenizde büyük fayda var çünki formlu büyümüyor gövde çok ince kalmış zaten kesmeseniz bile bir müddet sonra gövde bitkiyi taşıyamıcak gibi görünüyor en alt yapraktan 5-7 cm aşağısından çaprazlama şekilde kesin ve torfa dikin bolca su verin sonra en az 20 gün çiçeği kendi haline bırakın köklenicektir. Sonra NPK 20-20-20 gübre alıp sulama suyu ile verirseniz bir de günde hiç değilse 1 saat tül arkasından güneş alırsa bitkiniz gövde kalınlaştırmaya başlıyacaktır diye umuyorum.

Faruk
24-05-2009, 12:57
Çaprazlama kesim nasıl oluyor Sayın Powered?

powered
24-05-2009, 14:44
Bu düz - Bu da çapraz / yani eğik anlamında

oyam
30-05-2009, 18:28
sayın powered,
öneriniz için teşekkür ederim.
en kısa zamanda dışarıya çıkıp torf alacağım.
zaten alt yapraklar sararmaya başladı. geri kalanları da daha geniş bir saksıya almayı düşünüyorum. umarım güzel bitkilerim olur.

bu arada sayın vibb, ben de bitkinizi kıskandım. çok güzel görünüyor(maşallah). :)
çok da heaplı almışsınız. güle güle büyütün diyorum.

aydogmus
31-05-2009, 15:08

Sayın Cactus iki bitkiyide kesiniz köklendikten sonra orta boy saksılara ayrı ayrı dikiniz.

Kestiğin kökleride saksısı ile birlikte günde 2-3 saat güneş alan bir yere koyarsan onlarda filizlenir.4 tane difanbahyan olur.

Daifenbahya gölge ama aydınlık ortamı seviyor. Saksıları fazla büyük tutma çünkü bitki tüm saksıya kök salıyor,büyük saksıya kök dolduracam diye neredeyse tüm enerjisini harcıyor bitki.Buda yaprakların ve gövdenin gelişimini engelliyor.

Günde bir iki dafa su püskürtürsen ve toprağı fazla sulama iyice kurusun ve suyu mumkun olduğunca az ver,fazla su verirsen altaki yapraklar sararır düşer.zaten püskürttüğün su saksıya düşüyor o ona yeter.;)

Crocus Şen
12-06-2009, 15:32
Kesin ölecek dediğim diffenbahiam sonunda ilk yavrusunu göstermeye başladı;)

duygumit
13-06-2009, 12:45
ben de çiçeğimin boyundan rahatsızım. yapraklarının altından kesip kısaltsam mı acaba? çiçek rahatsız olur mu bilemedim. bir sorun cıkarsa çok üzülürüm. yardımcı olur musunuz?
86215

duygumit
13-06-2009, 12:49
86216

86217

powered
13-06-2009, 15:41
Sevgili Duygumit, bir gövdede 2 dal mı var yoksa 2 ayrı Diffenbachia aynı saksıdamı? Fotoğraflardan pek anlıyamadım, ayrıca acilen kesmeniz faydalı olur.

Faruk
13-06-2009, 17:55
Bana bu hali çok güzel geldi Sayın Duygumit. Neden kesmek istediğinizi de tam olarak anlamadım. Keşke benim difembahyamda sizinkisi gibi dökümlü ve gösterişli olsa. Bence bu güzelliği kesmeyin:(

aydogmus
13-06-2009, 20:29
Difenbahyamın son hali eski güzel günlerine benzeyecek bir kaç ay içinde sanırım
86433
86434
Bunlarda doğmakta olan difenbahyalarım:D
86435
86436

duygumit
13-06-2009, 22:43
Bir saksıda 2 tane var. Bende bozulmasından korkuyorum. Gövdesi ince. Böyle giderse taşıyamayacak.Eski evimde boya gitti. Daha cansız görünüyordu. Şimdi ise daha iyi ama gövdesi cansız kaldı.

powered
13-06-2009, 23:30
Gerçekten çok ince kalmış, hatta yıkılmasın diye saksıya destek bile koymuşsunuz ama bir müddet sonra o da işe yaramıcak, fikrimce mutlaka kesin.
Resimde Kırmızı ile işaretlediğim yerden çizgiyle aynı şekilde eğik olarak kesin, çok büyük olmayan bir saksının dibine 1cm kadar kalın çakıl taşı veya normal taş koyun, taşların üstüne 3cm torf koyup kestiğiniz dalı saksınıza oturtup, dört bir yanını torf ile iyice doldurun, resimde sarı çizgiyle gösterdiğim yere kadar toprağa gömülsün, iyice sulayın ve 20 gün hiç su vermeyin, işlem tamamdır.

Faruk
14-06-2009, 09:43
Arkadaşlar merhaba. Bir süre önce baş tarafını tarif edildiği şekilde kestiğim difembahyamı haşlanmış yumurta suyuna koydum. Fakat gün geçtikçe sap kısmı yumuşamaya ve soluk bir renk almaya başladı. Acaba ben yumurta suyunda köklendirmekle hata mı yaptım? Eğer hata yaptıysam nasıl bir suda ne tür bir ortamda köklendirme yapmam lazımdı? Ben şimdi yumuşayan kısmı ne yapıp nasıl bir yol izlemeliyim?

optimus
14-06-2009, 12:49
ben daha nce difenbahya hiç köklendirmedim ama duyduklarıma göre direk toprağa dikilmesi gerekiyor. zaten kesim şekli üstteki mesajlarda gösterilmiş. suda köklendirme işlemlerini sanırım daha ziyade bitkinin dinlenme döneminde çelik alınmışsa yapılıyor. ben aldığım bütün çelikleri (difenbahya değil tabi ki) hepsii direk toprağa diktim bu bahaar aylarında, hepsi de tuttu. bence (tabi daha bilgili olanlar mutlaka daha doğru cevap verecekelrdir) çürüyen kısmı tekrardan kesin, sağlam kısmından toprağa dikin, aydınlık direk güneş almayan yere koyun. ben olsam öyle yapardım. gene de başka cevaplar bekleyin siz.

powered
14-06-2009, 13:01
Ben bu bölümde yaza yaza klavyemde tüy bitti, kaç kez yazdım diffenbachiaları suda köklendirmek için uğraşmayın direkt toprağa dikin sabırlı olun muhakkak köklenicektir, 7cm lik çelik köklendirdim hiç yaprak yok sadece çelik ve hiçbir köklendirme hormonu kullanmadan. Daha 1,5 ay önce 3 ayrı diffenbachia kestim diktim üçü de şu anda köklendiler yeni sürgün bile veriyorlar. Daha bu kadar tecrübe varken pratikte yapılmış uygulamalar varken! sonuçlar hep olumlu iken! Su da köklendirme için ısrarınız nedir anlamıyorum.

Faruk
14-06-2009, 17:49
Sayın Optimus ve Powered mesajlarınızı okuyunca ilk işim yumuşayan kısmı kesmek ve hemen toprağa dikmek oldu. Teşekkürler mesajlarınız için...

duygumit
14-06-2009, 18:44
Bilgileriniz için teşekkür ederim.Peki kestiğimiz kısmı atacak mıyız? Yoksa mumla kapatıp onun da patlamasını mı beklemem lazım.

powered
15-06-2009, 00:08
Kesinlikle kestiğimiz kısmı atmıyoruz, yeni sürgünler vermesi için bekletin bir kenarda.

Birde gövdede kurumuş yaprak kalıntıları var onların hepsini dikkatlice soyup atın.

Sevgili Faruk, en doğru olanı yapmışsınız dikmekle, sevgiler.

Faruk
15-06-2009, 12:25
Merhaba arkadaşlar.
Kestiğim difembahyamın saksıda kalan kısmının kesilen yüzeyi küflenmeye ve sararmaya başladı. Ne yapabilirim?

powered
15-06-2009, 16:16
Sevgili faruk hava ile temasını önlemelisin ya odun kömürü tozu sür, pis görünür diyorsan biraz toprak koy üstüne, ama küflenen kısmı kesmelisin.

juniperus
15-06-2009, 17:10
Bu da benim Dieffenbachia'm efendim.

bernacyhn
15-06-2009, 19:21
Faruk Abi havayla temasını önlemek için küflü kısmını temizleyip mumla mühürlemeni öneririm.

Faruk
15-06-2009, 20:00
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için Bernacım ve Sevgili Powered. Hemen üzerindeki küflenen kısmı kesip toprak yerleştirdim...

Faruk
15-06-2009, 20:02
Sayın Juniperus difembahyanız tüm zerafetiyle ben burdayım diyor. Maşallah güzel büyütmüşsünüz. Toprağında menekşe yaprakları var sanırım. İyi düşünmüşsünüz. Çünkü difembahya toprağında menekşeler güzel yavruluyor...

bernacyhn
24-06-2009, 19:56
Benim diffilerimi annem çöpe attı saksılarını kullanmak için çok üzüldüm ama karşı çıkınca tartışıyoruz bu yüzden mecburiyetten razı oldum sökülüp çöpe atılmalarına. Umarım sizinkiler güzel güzel büyürler ve ve çiçeklerini görürsünüz.

Faruk
24-06-2009, 21:02
Sevgili Berna difembahyalarını annenin çöpe atmasına üzüldüm. Zira çok özenle büyütüyordun ve her geçen gün iyice güzelleşiyorlardı. Ama sen gene bu işin peşini bırakmadan tekrar başlarsın diye tahmin ediyorum...

duygumit
26-06-2009, 19:00
merhaba arkadaşlar. Difenbahyamın uzayan boyuna bir çare buldum. kestim. Kestiğim parçalardan da parçalar kestim. Yaprak vermesini bekliyorum.kestiğim yerleri de mumla mühürledim.

89657

89658

89659

erbek_
27-06-2009, 07:28
Hiç anlamıyorum, nasıl atılır çöpe :( Yani birisine verilse, mutlaka isteyen hatta canı gönülden kucaklayan olur, ama hiç kimseye danışmadan insanlar gözünü bile kırpmadan çöpe atabiliyor. İnanın ben bile iki kere çöplerden çiçek ( hem de saksısıyla birlikte :mad: ) bulup evime getirdim, çok tuhaf gerçekten. Sevgili Berna inanın sizi çok iyi anlıyorum, anlayamadığım, annenizin tutumunu ve çok üzülüyorum gerçekten...

Benim diffilerimi annem çöpe attı saksılarını kullanmak için çok üzüldüm ama karşı çıkınca tartışıyoruz bu yüzden mecburiyetten razı oldum sökülüp çöpe atılmalarına. Umarım sizinkiler güzel güzel büyürler ve ve çiçeklerini görürsünüz.

erbek_
27-06-2009, 07:32
Aaaa ah bir de ben kıyabilsem.... Durmadan erteleyip duruyorum ama iyice ibibik gibi oldu. Kesmem lazım ama elim varmıyor bir türlü :( Böyle de pek çelimsiz... Siz çok iyi etmişiniz umarım en kısa zamanda verim alırsınız ve güle güle büyütürsünüz bebişlerinizi ;)

merhaba arkadaşlar. Difenbahyamın uzayan boyuna bir çare buldum. kestim. Kestiğim parçalardan da parçalar kestim. Yaprak vermesini bekliyorum.kestiğim yerleri de mumla mühürledim.

89657

89658

89659

nazem
27-06-2009, 09:19
merhaba arkadaşlar
Benim Dieffenbachia'm oldukça gelişmişti.Fakat şimdi yaprakları sararmaya başladı.Yer darlığından olduğunu zannederek annemle birlikte saksısını değiştirdik.Değişen hiçbirşey olmadı.Hergün yaprak kaybediyor.Çok üzülüyoruz.Eski sağlığını kazanması için ne yapabilirim?

Fatihsahin07
27-06-2009, 09:37
Merhaba Arkadaşlar,

Fotoğrafta görüldüğü gibi bir difenbahya'm var. Bu bitki daha önce 4 daldan oluşuyordu. Altta pet şişe içerisinde olan parçayı ana gövdeden 15 gün kadar önce ayırdım. Sıvı gübreli su içerisinde 15 gündür köklendiriyorum, birkaç yerinden 1-2 mm kök çıkarmaya başladı.

Bu diffenbahya mağaza içinde hiç bakılmıyordu hatta ilk toprağı bıçkı tozu karıştırılmış bir topraktı. % 60 bıçkı tozu vardı diyebilirim. Bir bardak su dökünce yarısı saksı altından çıkıyordu. Fotoğraftaki saksıya aldım, toprağını biraz dökerek yeniden ektim. Yaklaşık 6 haftadır yeni saksısında. Sıvı gübre kullanıyorum.

Sıkıntım ise şu;
Bu diffenbayha'nın yeni çıkan yaprakları büyük çıkmıyor. Fotoğrafta görünen büyük bir yaprak var ve hiçbirisi bu şekilde olmuyor. Acaba bitki 3 gövde ile büyüdüğünden cansız mı kalıyor. Yandaki iki dalı ayırmayı düşünüyorum. Hem 4 diffenbahya'm olur, hemde ana gövde yaprakları büyür diye düşünüyorum. Birde acaba yandaki dalları alınca, bitki yeniden yanlardan patlar mı?

http://img39.imageshack.us/img39/5287/foto118z.jpg

fizikçi
27-06-2009, 10:54
Sayın fatihşahin,

Uzun zamandır baktığım bir difenbahiam var. O nedenle sizin bitkinizde hiç bir sorun göremedim. Yaprakları büyümüyor diyorsunuz. Büyük yapraklar erken çıkmış yaşlı olanlar, genç çıkanlar haliyle küçük olacaklar ve yaprakların büyümesi oldukça zaman alıyor. Çok sağlıklı ve genç bir bitkiniz var. Ayırma işlemine gelince bu bitkiler oldukça hassas çok dikkatli olmanız gerektiğini düşünüyorum.
Sadece sıvı gübre ile beslediğinizi de artık dikseniz iyi olur. Bu bitkiler suyu hiç sevmiyorlar zaten kendi gövdeleri su deposu lütfen daha fazla sulak yerde tutmayın. Öncelikle besleyici olduğundan torflu bir saksıya dikmenizi öneriyorum.

Daha tecrübeli arkadaşlar ne der bilemiyorum benim düşüncelerim bunlar. Bence endişeleneceğiniz bir durum yok.

oobd
28-06-2009, 01:25
difenbahyamın toprağındaki minik böcekler zamanla ona zarar vermeye başlamıştı..tprağını değiştirdim kendine gelmeye başladı ama güçlü ve hızlı büyüsün istiyorum..diktiğimde 3 yapraktı şimdi 1,5 yaprak kaldı..ne yapabilirim?

habitad
28-06-2009, 15:10
merhaba arkadaşlar
Benim Dieffenbachia'm oldukça gelişmişti.Fakat şimdi yaprakları sararmaya başladı.Yer darlığından olduğunu zannederek annemle birlikte saksısını değiştirdik.Değişen hiçbirşey olmadı.Hergün yaprak kaybediyor.Çok üzülüyoruz.Eski sağlığını kazanması için ne yapabilirim?

Aynı sorun benim bitkimdede vardı.Merak ettim saksısını boşalttım.Kök çürüklüğü başlamış.Bitkiyi toprak üstü kısmından (hastalık bulaşmamış yerınden) kestim.Gövdeyi yapraksız kısmından 15 cm lik 3 parçaya ayırdım.Sonra onları perlit ve torf karışımından oluşan ayrı ayrı ayrı saksılara diktim.Sıvı gübre ile belli aralıklarla suluyorum.20 gün oldu tomurcuklar oluşmaya başladı.Eski hali ****** daha güzeldi ama hastalanıp kurumasındansa 3 ayrı difenbahım oldu.Tabi büyümelri biraz zaman alıcak sağlık olsun ....

vibb
28-06-2009, 16:36
Merhaba Arkadaşlar,

Fotoğrafta görüldüğü gibi bir difenbahya'm var. Bu bitki daha önce 4 daldan oluşuyordu. Altta pet şişe içerisinde olan parçayı ana gövdeden 15 gün kadar önce ayırdım. Sıvı gübreli su içerisinde 15 gündür köklendiriyorum, birkaç yerinden 1-2 mm kök çıkarmaya başladı.

Bu diffenbahya mağaza içinde hiç bakılmıyordu hatta ilk toprağı bıçkı tozu karıştırılmış bir topraktı. % 60 bıçkı tozu vardı diyebilirim. Bir bardak su dökünce yarısı saksı altından çıkıyordu. Fotoğraftaki saksıya aldım, toprağını biraz dökerek yeniden ektim. Yaklaşık 6 haftadır yeni saksısında. Sıvı gübre kullanıyorum.

Sıkıntım ise şu;
Bu diffenbayha'nın yeni çıkan yaprakları büyük çıkmıyor. Fotoğrafta görünen büyük bir yaprak var ve hiçbirisi bu şekilde olmuyor. Acaba bitki 3 gövde ile büyüdüğünden cansız mı kalıyor. Yandaki iki dalı ayırmayı düşünüyorum. Hem 4 diffenbahya'm olur, hemde ana gövde yaprakları büyür diye düşünüyorum. Birde acaba yandaki dalları alınca, bitki yeniden yanlardan patlar mı?

kullandığınız toprak çok sıkıştırılmışsa yapraklar küçük çıkacaktır. %60 bıçlı tozu olması onun içindi. toprak ne kadar gevşek yapıda olursa yapraklar o kadar büyük olur. tecrübe ile sabittir.

nazem
28-06-2009, 22:49
sayın habitad
Çİçeğiniz için üzüldüm.Umarım sağlıklı şekilde büyürler.Öneriniz için de teşekkür ederim.Ben toprak değişiminde kökünde böyle bir sorunla karşılaşmadım.Çok canlı bir çiçekti salona girenlerin dikkatini çeken güzel bi çiçekti ama ne olduğunu çözemiyorum ve hala yaprak kaybediyor.

ayferaksit
29-06-2009, 12:26
Merhaba difenbahya dostları:
Arkadaşımın salonunda 4 dev saksıda tavana kadar uzanan difenbahyalar var ve bol bol hiç korkmadan kesip kesip saksıya ekiyor. Hiç korkmanıza gerek yok ben de denedim oluyor. Kesilen yerlere hiçbir şey sürmedim. Akşama fotoğraflarını eklerim. 3-4 parmak genişliğinde kesip üstünden ve gövdeden kesip ekebilirsiniz. Ben apartman koridorunda dairemin girişinde tutuyorum soğuktan etkilenmiyor. Salonum güney cephe bol güneşli olduğu için içeriye alamdım. Arkadaşım difenbahyanın ışıklı bir yerde olmayı sevdiğini söylediği için 2 yıldır kapı girişimi süslüyor.

ayşe gül
29-06-2009, 12:29
_merhaba ben aranıza yeni katıldım.
Geçen sene eşimin aldığı difenbahya'nın 2ay önce toprağında solucanlar gördüm hemen saksıdan çıkardım bide ne göreyim kök falan kalmamış çürümüş hemen çürüyen yerden kestim heryerini yıkadım eşim yeni toprak getirdi ve o şekilde diktim (Köklendirmeden) yapraklarının hepsi öldü sadece 2yaprağı kalmıştı şimdi yeniden canlandı ve yeni yapraklar veriyor.

sükunet
29-06-2009, 15:57
Arkadaşlar elimde resimde görüldüğü gibi bir difanbahya köküm var.
bunu toprağamı dikeyim yoksa suyamı koyayım köklenmesi için...
ben şu an ne yapacağımı bilemediğim için suya koydum.
lütfen yardım edin yalnış birşey yapmayayım...
şimdiden teşekkür ederim.

Crocus Şen
29-06-2009, 17:21
Arkadaşlar elimde resimde görüldüğü gibi bir difanbahya köküm var.
bunu toprağamı dikeyim yoksa suyamı koyayım köklenmesi için...
ben şu an ne yapacağımı bilemediğim için suya koydum.
lütfen yardım edin yalnış birşey yapmayayım...

Sevgili Suzian,aynı benim difim gibi olmuş sizinkide!Hemen çürümüş kısmı kesip atın.Kalan kısmınıda karanlıkta duracak bir yere suya koyun,havalarda sıcak oluğu için çok kısa zamana köklenecektir.Benimki 10 günde köklendi,ardından diktim,şimdi yeni yaprak çıkartıyor..Tecrübeyle sabittir..;)

sükunet
29-06-2009, 19:06
Crocus Şen çok teşekkür ederim şimdi derhal dediklerinizi yapıyorum :)
umarım benim difanbahyamda en kısa zamanda köklenir.
sağlıcakla...

ayferaksit
29-06-2009, 22:15
Akşam saatinde bu kadar oldu

aydogmus
04-07-2009, 23:27
Halk arasında şeker gübresi deniyor amonyum sülfat verdim.
sanırım iyi geldi AMAN dikkat gübreyi bir silme tatlı kaşiği verin. Ardından yarım çay bardağı su dökün ki gübre erisin bir saat sonra bir su bardağı daha su verin gübre homajen olarak tüm köklere gitsin
90796
Buda gelişmesini sürdürüyor gübreden sonra oda degişti.
90797

Masum_Melek
05-07-2009, 18:25
arkadaşlar bende beş yıldır bakıyorum ama hiç çiçek açtığını görmedim
ilginç geldi fotoşop olmasın
hepinize sevgiler saygılar
mustafa

Öyle olması imkansız...Bizimde geçen senelerde baya bi boy verdikten sonra açmıştı..Ama artık açmıyorr:[

duygumit
05-07-2009, 23:25
arkadaşlar difenbahyamın boyunu kısaltmıştı. resimleri yukarıda. alt yaprakları sarardı. normal mi acaba. çiçeğim ölmedi yapak büyütüyor. ama sarardı.acaba ölecek mi? yoksa normal bir süreç mi?

neconeco
06-07-2009, 00:19
başlıca salon bitkisidir benimde birçok çiçeğim var ama difenbahyam yok:( benimle paylaşabilecek çiçekseverler aranmaktadır. nasıl çoğaldığını bilmiyorum çelik mi olur artık, köktenmi ayrılır? nasıl olursa olsun paylaşıma açığım::)

selamlar.))) çoğalması gayet basıt. (neconeco) ya sıpariş vereceksiniz hemen çoğalacak.))))))). umarım sizde isteğinize kısa zamanda kavuşursunuz.

optimus
06-07-2009, 06:33
duygumit bu normal olarak biliyorum. sanrıım büyümesinden kaynaklanıyor. benimde ilk aldığım difimin alt yaprakları hep sarardı. kel kalacak sandım :) ama artık durdu. çiçeğe müdahaleden de kaynaklanıyor olabilir, büyümesinden de ... daha bilgili olanlar yazarlar sanrıım. endişe etmeyin düzelecektir...

powered
06-07-2009, 11:38
Sn;Duygumit, sanırım bitkiyi kesmiştiniz değil mi?
Bu durumda alttan 1-2 yaprağını kök oluşturana kadar dökmesi çok normal.

duygumit
06-07-2009, 12:39
teşekküre ederim. şu anda 4-5 yaprağını kaybettim. ama üstten yaprak büyütüyor. düzelmesini bekliyorum.

ayşe gül
07-07-2009, 10:25
_merhaba ben aranıza yeni katıldım.
Geçen sene eşimin aldığı difenbahya'nın 2ay önce toprağında solucanlar gördüm hemen saksıdan çıkardım bide ne göreyim kök falan kalmamış çürümüş hemen çürüyen yerden kestim heryerini yıkadım eşim yeni toprak getirdi ve o şekilde diktim (Köklendirmeden) yapraklarının hepsi öldü sadece 2yaprağı kalmıştı şimdi yeniden canlandı ve yeni yapraklar veriyor.

işte yukarıda bahsettiğim difim.

powered
07-07-2009, 12:52
Sn;Ayşegül,
Çok güzel yapmışsınız, bitkiyi kurtarmışsınız, şimdi biraz ışık verin daha da canlanıcaktır, difenbachialar tam gölge bitkisi değilidir, bir çok kişi bu konuda yanlış yapıyor, tül arkasından güneş ışığı alırsa, daha kalın gövde daha büyük yaprak alıcaksınız, bu sadece sizin değil, genel bir sorun. Diffenbachiası olan tüm arkadaşlar tül arkasından günde 1-2 saatte olsa güneş ışığı görsün bitkiniz aradaki gelişim farkını görüceksiniz ki çok fazla olacak.

ayşe gül
07-07-2009, 13:25
teşekkürler powered verdiğiniz bilgiler için (buarada hemşeriyiz:)

fenTek
10-07-2009, 12:46
Bu çiceği 4 gün önce hediye olarak aldım. Ama yaprakları alttan itibaren sararmaya başladı. Şimdi 3 yaprak sarı halde. Lütfen yardım. Önerilerinize ihtiyacım var.
Hemen hemen forum sayfalarının büyük bir kısmını okudum. Difim güneş görmüyor ama aydınlık bir ortam da. suyu ve saksı büyüklüğü ... gibi diğer önerileriniz... teşekkürler.
:(:(:(:(

sükunet
10-07-2009, 17:31
sayın fentek difanbahyaların gövdeleri su deposudur bu yüzden çok fazla suyu sevmezler...
çiçeğinizin yapraklarının sararma sebebi çok suladığınızdan kaynaklanıyor.
ve o yapraklar şu an dökülme aşamasında.
toprağı kontrol edin eğer çok fazla sulanmışsa bir süre suyu kesin.
çiçeğinizin toprağını nemli tutun fakat şakır şakırda su dökmeyin...
azı karar çoğu zarar gibi...
difanbahyalar güneşi çok sever hatta güneşi gördüğü yöne döner yaprakları.
onu evinizin en aydınlık yerine koyun ve bir süre izlemeye alın.
bu arada saksısınıda değiştirmenizi öneririm.gördüğüm kadarıyla saksı çiçeğinize küçük gelmiş.
son bir şey daha söylemek istiyorum sanırım çiçeğinizi çiçekçiden almışsınız bu tür yerlerde çiçeklerin albenili olması açısından yapraklarına parlak sprey sıkılır.
bu sprey yaprakların nefes almasını engeller ve yakar o yüzden bol suyla bir duş aldırmalı çiçeği makyajdan temizleyip doğal hale getirmelisinzi.
tabii eğer üzerine parlatıcı sprey sıkılmış ise...

Faruk
10-07-2009, 22:59
Sayın Suizan yetişme koşullarını ve bakım şartlarını çok güzel ifade etmişsiniz,teşekkürler...

nazem
12-07-2009, 23:21
Aynı sorun benim bitkimdede vardı.Merak ettim saksısını boşalttım.Kök çürüklüğü başlamış.Bitkiyi toprak üstü kısmından (hastalık bulaşmamış yerınden) kestim.Gövdeyi yapraksız kısmından 15 cm lik 3 parçaya ayırdım.Sonra onları perlit ve torf karışımından oluşan ayrı ayrı ayrı saksılara diktim.Sıvı gübre ile belli aralıklarla suluyorum.20 gün oldu tomurcuklar oluşmaya başladı.Eski hali ****** daha güzeldi ama hastalanıp kurumasındansa 3 ayrı difenbahım oldu.Tabi büyümelri biraz zaman alıcak sağlık olsun ....

Başta çiçeğimin kökü sağlam gibi görünüyordu.Çiçeğime kıyıpta önerinizide uygulayamadım tabi her sabah yeni yaprakların saradığını görünce çok üzülüyordum.:( Sonunda köklerini budadım ve oksijenli suda biraz beklettim,küçük olanları ise başka saksıya yerleştirdim.İki gündür yaprak sararmıyor.:pTabi o eski çiçeğimden eser kalmadı ama olsun.Öneriniz için tekrar tekrar teşekkür ederim.

sükunet
13-07-2009, 10:00
rica ederim Sayın Faruk..
asıl ben teşekkür ederim :)

powered
13-07-2009, 16:08
Ben sn; Suizan'a bazı konularda katılmıyorum,
sizce diffenbachiaların yaprak ömrü nedir?
1 Yıl 3 Yıl 5 Yıl 10 Yıl **** 100 Yıl mı? İşte fentek arkadaşımızın cevabı burda!!
Diffenbachia fazla su yüzünden yaprak dökmez, aksine az su verirseniz yaprak döker!!!
Fazla su kök ve gövde çürümesi yapar ve zaten bitkiyi tümden kaybedersiniz.

Diffenbachiaların yaprak dökmesinin bir çok sebebi vardır ama en başta gelen;
1- Bitkiyi susuz bırakmak,
2- Yaşlı yaprak, ömrünü tamamladığında sararıp dökülür.

Saygılar...

Fatihsahin07
13-07-2009, 16:28
Merhaba Arkadaşlar,

Sıkıntım ise şu;

Arkadaşlar ben bu difenbahyanın küçük dallarını gövdeden ayırdım. Biliyorsunuz difenbahyalar gövdeden verdikleri filizlerle de üreyebiliyor. Çiçek daha önce böyle 3 filiz atmış fakat toprak altındaki kısımlarından. Bende toprağını biraz kazıp ana gövdeden ayırdım. Biraz uzaklaştırıp kestiğim yerlerin arasına toprak doldurarak kapattım. Şimdilerde topladı kendini, yeniden yaprak çıkarmaya başladılar, hatta ayırdığım ana gövde çiçek bile açacak. Sadece pet şişedeki henüz toprağa kök atma aşamasında olduğundan yaprak çıkarmıyor. Toprağına 15 gün önce iki çorba kaşığı NPK 12.13.13 gübre attım, 2-3 haftada bir de bitki besini veriyorum. Bugün bir mağazada aynı çiçekten gördüm toprağına baktım, çok gevşek. Ufacık saksıda yeni çıkan taze yaprağı dahi benim çiçeğimden daha büyük. Acaba benim difenbahyanın toprağına bir oprasyon yapıp değiştirsem, bıçkı tozu ve 5-10 cm kesilmiş keten karıştırsam bitkiye birsey olur mu?

sükunet
13-07-2009, 19:55
Sayın powered;
Ben bu bilgileri yıllardır yetiştirdiğim (kimisini yitirdiğim kimisinin gelişimini halen keyifle sürdüğüm)çiçeklerimde yaşadığım tecrübere dayanarak verdim...
ne zamanki suyunu çok kaçırsam hemen ertesi gün en alt yaprağının sarardığını görüyorum ve bu yaprakları kurtarmak imkansız oluyor ve dökülüyor...
tabii sizde haklısınızdır ben sadece tecrübelerime dayanarak söyledim.
belkide benim tecrübeye dayalı yaprak dökümüm bir tesadüften ibaretti ;)
saygılar...

powered
14-07-2009, 15:45
Sn; Sükunet,
Bu bitkinin suyu sevmediği konusunda sizinle hemfikirim, hatta 2 sulama arasında toprağın hafifçe kuruması tavsiye edilir, yinede fazla suyun yaprak dökümüne sebep olduğunu ben hiç tecrübe etmedim, ama kök ve gövde çürümesine sebep olduğunu çok tecrübe ettim, eğer sizin tecrübeleriniz doğru çıkarsa yeni bir şey öğrenmiş olucam diffenbachia hakkında
Saygılar.

melal__
15-07-2009, 13:18
Nispi nemi yüksek bir ortam ister. Gelişme döneminde 20-25 derece kışın ise 15-16 derecelik sıcaklık isteği vardır. Yazın yapraklara bolca ılık su püskürtülmelidir. Dinlenme döneminde toprak nemli tutulmalıdır....

.

melal__
15-07-2009, 13:28
DİFENBAHYA......Büyük ve dekoratif yaprakları,iyi yetiştiğinde 1,5 metreyi aşan boyuyla difenbahya salonlarımızın favori bitkilerindendir. Bakımı ise pek kolay değildir. Soğuk, hava cereyanı, kuru hava ve yer değiştirme ölüm sebebi olabilir. Zamanla alt yaprakları kuruyarak bitkinin formunu kaybetmesine neden olur. Arada tazelemek iyidir.

Bitki çok zehirli olduğundan özsuyu ele bulaşırsa bol suyla yıkamak gerekir

ÖZELLİKLERİ:

ISI: Sıcağı sever,kışın en az 16-17 derece ısı sağlanmalıdır.

IŞIK: Yazın hafif gölge,kışın bol aydınlık ister.

SULAMA: İlkbahardan, sonbahara kadar düzenli, kışın çok az sulayın.

NEM: Bitkiye hergün su püskürtün. Ara sıra yapraklarını yıkamak iyi gelir.

Her yıl ilkbaharda saksı değiştirin.Yan sürgünlerinden çelik yaparak veya sap kısmından 6-7 cm. boyunda bir parçayla yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Bunları köklendirme hormonuna batırıp yarıya kadar toprağa gömün, sulayın.
diğer bitkileriniz hakkında bilgi almak isterseniz bitki hastanesi web sayfasını ziyaret edin arkadaşlar eminim çoğunuz için yararlı olacaktır.ben birçok sorunu agaclar.net bu hastane sayesinde çözdüm ..

küçük çiçekçi
15-07-2009, 21:24
bende diffenbachianın camilla türü var ve şu an çiçek açtı çiçek yapı olarak spatula çiçeğine benziyor.

optimus
16-07-2009, 07:09
daha önceki mesajları okumuştum ama ben gene de ormak istiyorum. benim difimin yeni yaprağı önceki büyük yaprakların yarısı kadar. saksısını değiştirip büyük saksıya aldıktan sonra böyle açtı. acaba kök yapmaya mı verdi? toprağın çok sıkı olması durumunun da küçük yaprak çıkartılabileceği yazılmıştı ama çiçek toprağı kullandım. ne kdar sıkı olabilirki? bu durum düzelir mi?

powered
16-07-2009, 10:54
Benim diffinin yapraklarından 1 tanesi diğerlerine nazaran dev gibi duruyor, aynı saksı aynı yer, aynı ışık, aynı sulama, uzatmayayım kısaca herşey aynı ama o yaprak öyle dev gibi çıkarken diğerleri neden küçük çıkıyor bende anlamadım, daha doğrusu o yaprak neden o kadar büyük oldu da diğerleri küçük oluyor anlamadım, değişen hiçbir şey yok çünkü.

Hangi çiçek olursa olsun binlerce şey söyleniyor, bir çoğuda işe yaramıyor aslında.

Bu bitki yani diffenbachia öz vatanında taşların arasından çıkıyor dev gibi yapraklara sahip üstelik güneşin altında! Bunun neresi gölge, **** yarı gölge bitkisi? Tabi evde yarı gölgeye alıştırdığımız bitkiyi güneşin altına koyamıyoruz yakıyor.

Aşağıdaki benim eklediğim resmi önceki sayfalarda vermiştim, tekrar hatırlatayım görmeyenler için! Sizce resimdeki diffilerin toprağı avrupadan mı getirtilmiş, resmen taşların arasından çıkmışlar! Peki hangimizin diffisi bu kadar büyük yaprak veriyor?
Kısacası bazı bitkileri ne kadar çok üzerine düşersek düşelim sonuç hüsran oluyor, bazen çayıra salıp mevlam kayıra demek gerekiyor cidden o zaman daha büyük yaprak veriyorlar.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=41418&d=1214166018

Fatihsahin07
16-07-2009, 16:47
Bugün niyeti bozdum, gittim sanayiye keresteciden bıçkı tozu aldım. Saksıyı yatırdım yere yavaş yavaş köklere zarar vermeden difenbahyayı çıkardım, köklerini güzelce yıkadım, sadece bitki kaldı. Aynı saksıda 4 kök difenbahya olduğundan biraz zor oldu. Sonra %60 bıçkı tozu % 40 torf karıştırdığım toprağa yeniden, güzelce ektim. Sonra terasa çıkardım, 15 litre su ile suladım altından iyice aktı. 3-4 saat sonra kaynar suda erittiğim birbuçuk kaşık NPK 12.13.13 gübre ile suladım. Bir saat geçtikten sonra 2,5 litre su ile tekrar suladım. Sonuç ne olacak merak ediyorum. Kurumaya kurumaz ama yaprakları büyük çıksa bari.

optimus
17-07-2009, 09:32
sn powered zaten salon bitkisi diye birşey olmaz şöyle bir düşünecek olursak... bütün bitkilerin yaşadığı yer doğanın ta kendisi. güneş de görüyor, yağmur da alıyor, rüzgar da sallıyor... önemli olan doğada ki yaşam koşullarını bilmek. bir ağacın gölgesinde mi yeşermiş, cayır cayır güneşn altında mı duruyor, toğrağının özelliği ne...gibi. ama nasıl ki insanların hareketlerinde mutlaka nedenler bulunur, aynı o şekilde bitkilerinde hareketlerinde nedenler vardır. o yaprağı küçük çıkmışsa mutlaka vardır bir nedeni... ben ilk aldığımda 3 yaprağı vardı 3üde küçüktü. sonra 3 yaprak verdi kocaman, büyük büyük. önceki 3 yaprak ise sararıp döküldü. şimdi ortadan çıkan yeni yaprağı tekrar küçük, hatta yenilerde çıkmaya hazırlanan da aynı o şekilde küçük olacağa benziyor. saksı değişiminden dolayı köke mi verdi diye düşünüyorum kendi difim için...

resimdeki difler de muhteşem görünüyor... yapmayın şimdi difleri bahçeye ekmeyek :), onlara da haksızlık oluyor belki ama evin içinde kendimi doğada hissetmemi sağlıyor...

optimus
17-07-2009, 09:34
işte böyle

sükunet
17-07-2009, 12:02
sayın powered;
aynen benimde difimin yaprağının 2 tanesi diyerine nazaran daha büyük.
anlamıyorum gitgide büyüyerekmi çıkacak bu yapraklar acaba?

melal__
18-07-2009, 01:04
geçen gün çiçekçi bir tanıdığım dükkanına gittim.. saksı toprağı gübre almaya çiçekler için .. gözüm bi kenarda duran kocaman yapraklı difenbahya ya takıldı. yaklaştım incelemk için ne göreyim koca bir kavanoz su dolu içine oturtmuşlar bitkiyi..meğerse bu çiçek kırılmış 1 metre boyu var üzerinde 7 tane büyük yaprak.kesip köklenmesi için suya koymuşlar ve köklenmiş.gövde kısmı bayağı uzun yapraklar üst kısımda.çiçeği bana verdi köklü olduğu için saksıya ektim hemen *** tutar :))

samarra
18-07-2009, 19:59
http://www.resimhane.org/bild.php/5053,goeruentue067W72FM.jpg (http://www.resimhane.org)

benimkide bir yaşında alttaki yapraklı çürüyerek dökülüyor ama üstten tekrar veriyor ve uzuyor gözünün içine bakuyorum çiçeğimin

melal__
18-07-2009, 23:46
bende ki difenbahya da bu kadar var sayın samarra. fakat üst kısımda 6 7 yaprak var sizinkilerin büyüklüğünde. alt kısımdaki yapraklar kurumuş dökülmüş galiba palmiye ağacı gibi duruyor sap kısmı bayağı kalın evde ağaç var desem yeri var :)) çiçeğiniz hep böyle güzel kalır inşallah ;))

samarra
19-07-2009, 10:30
bende ki difenbahya da bu kadar var sayın samarra. fakat üst kısımda 6 7 yaprak var sizinkilerin büyüklüğünde. alt kısımdaki yapraklar kurumuş dökülmüş galiba palmiye ağacı gibi duruyor sap kısmı bayağı kalın evde ağaç var desem yeri var :)) çiçeğiniz hep böyle güzel kalır inşallah ;))

teşekkürler ama üstten çektiğim için öyle görünüyor altında yapraklar yok dökülüyor va gövdesi henüz çok çalın değil sizinkinin resmi varmı

sükunet
19-07-2009, 11:18
gövdesi kelleşmeye başladığında o çirkin görüntüyü kapatmak için küçük bir dif alıp büyük difin yanına ekersiniz o görüntü kapanmış olur...

melal__
20-07-2009, 00:12
tlfnumda bi sorun vardı çekemedim ama düzeldi yarın çekerim ***....bu arada difenbahya tuttu sanırım ortasında çıkmak üzere olan bir yaprak vardı saksıya aldıktan 3 gün sonra yaprak büyümüş ve düzelmiş gibi bu tutmak üzere olduğunun bir işareti sanırım ;)

leo06.8
20-07-2009, 17:36
arkadaslar bendede bir difenbahya var asagıda resımlerını verıyorum
resımlerdede gozuken yenı cıkan fılızmı yoksa yaprakmı eger fılız ıse bunları ayırıp celık olarak yenıden baska saksıda yetıstırmek ıstıyorum ama olmaz dersenız acaba yapraktan alıpdamı suda koklendırmem lazım

bılgılendırırsenız sevınırım
saygılarımla

samarra
20-07-2009, 18:04
bence filiz onlar benim takip ettiğim kadarıyla yapraklar bu şekilde çıkmıyor daha sararak çıkıyor fakat bu konuda daha iyi bilgisi olan arkadaşlar vardır

leo06.8
20-07-2009, 18:52
samarra verdiğin bilgi için tesekkurler

evet daha detaylı bır bılgı ıstıyorum yoksa yazık kıyamam
difenbahyama amac yenı celık almak

powered
20-07-2009, 20:40
Sevgili leo06.8, yandan çıkanlar bitkinizin yeni verdiği yavruları, fakat onları hemen başka saksıya alamazsınız tutmazlar, bir hayli büyümelerini bekleyip odunsu bir gövde oluşturduklarında keserseniz, köklenmeleri daha kolay olur. Bence siz en alt yaprağın olduğu yerden ana bitkiyi kesip başka saksıya alın, diğer yavrular daha çabuk gelişir böylelikle.

powered
20-07-2009, 20:47
sayın powered;
aynen benimde difimin yaprağının 2 tanesi diyerine nazaran daha büyük.
anlamıyorum gitgide büyüyerekmi çıkacak bu yapraklar acaba?

Gitgide büyüyor ama sonra yine durup birden küçük çıkarıyor! O arada ne iyi geliyor çiçeğe onu tespit etmek gerekiyor, yani büyük yaprak çıkardığı dönemde bitki nerde duruyordu nasıl suladık nasıl gübre verdik nem nasıldı hepsini düşünüp, bitkinin sevdiği şeyleri sürekli tekrarlamak gerekiyor.

leo06.8
20-07-2009, 21:34
powered

verdiğin bilgi için teşekkür ederim sizin dediğiniz gibi kesemem kıyamam
en iyisi bekleyip yeni çıkanlar kendini toplayınca ozaman keserim
sağlık olsun demekki beklıyeceğiz

sükunet
21-07-2009, 07:35
leo06.8 çok sanslısınız minik difleriniz merhaba demiş size :)
powered gereken tüm bilgileri vermiş ekleyecek hiç bir şeyim yok :)
sağlıkla büyütün diflerinizi...

Kıyma
21-07-2009, 09:28
Bu da benim Difenbahya'm
:D

Sağlıklı mutlu huzurlu yaşıyoruz :D

http://img253.yukle.tc/images/5753S6003075.JPG (http://www.yukle.tc)

thomasina
22-07-2009, 17:11
Benim difim belkide bir karış bile olmayan boyu ve iki minik yaprağıyla ölmek üzereyken işyerimden geldi. Çok büyük bir saksıya dikilmişti. Yer değiştirmesi zaten sarsmıştır endişesiyle saksısına dokunamadım. En uygun yei buldum kendimce ve uygun sulama ve besin takviyesi ile 8-9 ayda bu hale geldi. Kurtuldu bir anlamda. Şimdi epeyce boylandı ve sanırım da yaprakları ve gövdesi oldukça sağlıklı. Gün aşırı yapraklarına su püskürtüyorum ve alttan çok az suluyorum. Geçen hafta madem saksısına dokunamadım bahara bıraktım o zaman biraz toprak ekleyeyim dedim ve üstten köklerine hiç dokunmadan bayağı toprak aldım. Yerine yeni sağlıklı toprak ekledim. Uyum sağladı gibi ama tek sorunumuz evimde en uygun köşenin orası olması. Orada da duvar kısmı arkasında kalıyor ve napsın tatlım ışığa doğru yönleniyor. Birkaç değişiklikle evde yeni bir köşe ayarlayabilirim belki ama tam yeni toparlanmaya başlamışken riske etmek istemiyorum sağlığını. Arkadaşlar bir de siz inceleyip bana görüşlerinizi iletirseniz çok sevinirim.
http://img197.imageshack.us/img197/779/s7301813.jpg

http://img43.imageshack.us/img43/7076/s7301817.jpg

powered
24-07-2009, 02:39
Sn Thomasina,
Sağlıklı diyorsunuz ama kesinlikle sağlıklı değil, zavallı bitki ışıksızlıktan ölmüş!
Küçücük ve ince yapraklar çıkarıyor ve ışığı bulmak istercesine uzuyor fakat ince bir şekilde uzuyor, kısacası bitkiniz formunu kaybediyor mutlaka ışığa alın, illa o köşede durucak diyorsanız bitki zaten ölür.
Fakat kış aylarında o köşeye koyabilirsiniz, bitki sonbahar sonlarından ilkbahar başlarına kadar dinlenme dönemine giriyor, dinlenme döneminde çok fazla ışık olmasada olur.

thomasina
24-07-2009, 12:36
Sevgili Powered sağlıklı derken tabii ilk gelişindeki haline kıyasla demek istemiştim. Yapraklar konusunda sanırım fotoğraftan dolayı yanıldınız. Yapraklar küçük değil. Ancak ışık konusunda kesinlikle haklısınız ancak yeri konusunda ısrarım yok. Var birkaç yer daha aydınlık olan ama oralarda da hava akımı fazla. Ve çok fazla ayak altı ne yapsam bilemedim. Yanlış anımsamıyorsam yer değiştirmek çok riskli diye birşey okuyunca hem ev değiştirdi hem saksısı büyük derken bir de ona cesaret edememiştim. Şimdi o bir iki aydınlık yerlerden birine seçim yapsam hava akımı nasıl bir etkide bulunur. Bana bir akıl verin. Ev kalabalık bir de kediler var yere koyduğum zaman rahat bırakmayacaklar. Vallahi şimdi panik oldum. Ne yapsam da garibimi kurtarsam...

thomasina
24-07-2009, 14:46
Bir iki saattir difimi nereye koyabilirim, ne yapabilirim diye düşünmekten paralanadım. Şimdi bir iki seçeneğimi sizlerle paylaşayım istiyorum ki en iyisini yapayım kurtulsun diye. Sabahları saat 10 dan sonra direkt güneş ışığı almayan bir tül arkası pencere önüm var. Ancak 3 saat kadar güneşli orası. Işığın açısı eve fazla girmesine uygun değil. Pencerem eski Moda evi olduğu için yüksek çünkü.Oradan birkaç bitkiyi kaldırarak ışığı alabilecek kadar yüksek bir sehpaya koyabilirim. Ama tabii oradan kaldırdıklarım için ne yapabilirim bir de o sorun var. Sonra tam olarak güneş ışığı almayan ama tabii şimdiki yerine göre daha aydınlık olan bir cumba önüm var. Cumbaları bilirsiniz üç pencere aynı noktada nerdeyse, iki cam açık yaz olduğu için hava akımından rahatsız olurmu bir sehpayla oraya koysam. Bir de tabii cumbadaki sardunyalarla ilgilenmem için ikide bir yerinden oynatmam gerekecek. Hiç bir şekilde yere koyamıyorum saksıyı çünkü hem pencereler yüksek, hem de yavru kediler var. Bir de akşam üstleri 2-3 saat güneş alan bir yarı kapalı balkon köşem var, oraya mı koysam? Ama orada da güneş ışığı camdan geliyor ve diğer köşeye oranla biraz daha sert gibi olur mu? Hadi yer bulduk diyelim, incelen kısmı kesip yeni bir difi edinebilir miyim? Bu mevsimde olur mu bilmiyorum ki? En iyi hareket konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim. Ben de ölmedi sürekli yaprak veriyor, hoş biraz inceldi güneş istiyor cılız falan ama olsun çöpten kurtardım diye sevinriken şimdiki halime bakar mısınız? Hadi bana bir el atın arkadaşlar, ne olur...

Fatihsahin07
24-07-2009, 15:46
Bi iki saat güneş alsın yeter. Sabah 10'dan sonra tül arkasından güneş alan yer güzel bence. Ben olsam oraya koyardım. Yer değiştirme konusunda şüpheniz olmasın, öyle nazik bir bitki değil hatta arsız da diyebilirim. Ben iki ay önce şirkette öğlene kadar direkt güneş alan alt kattaki yerinde haftada veya onbeş günde bir bir bardak suyla sulanarak, sürüm sürüm sürünürken aldım saksısını değiştirdim. Toprağın altında dallanmış 3 tane yavsunu, saksıyı kazıp gövdesinden ayırdım. Kazarken kökleri zarar bile gördü. Olmadı yaprakları küçük çıktı diye köklerini bile yıkayarak toprağını değiştirdim. Şimdi 2 tane birden çiçek açıyor. Ayırdığım yavrular bağımsızlıklarından memnun yeni yeni yapraklar çıkarıyor. Sabah gün doğuşundan öğlen 12'ye kadar filmli cam arkasından güneş alıyor. Halinden gayet memnun. Bu konuda bir yerde fotoğrafı da var.

Şunlara da dikkat edin;
Çok sularsanız kökleri çürür, gölgede çürüme riski daha yüksek. Her iki sulamadan sonra bırakın toprağı biraz kurusun, korkmayın ölmez. Toprağı fazla sıkı olmasın, biraz bitki besini verin azıcık da NPK gübre. Günde birkaç sefer sprey ile yapraklarına kireçsiz su sıkın (damacana kaynak sulardan, çeşme suyu olmaz) bakın o zaman nasıl coşacak.

thomasina
24-07-2009, 16:52
Sevgili Fatihsahin07, ilginiz için teşekkürler. Ben aslında bu difi için çok uzun süredir mücadele ediyorum. Benim evim uygun olmadığı için kendi aldığım bitkiler gölge bitkileri. Ama benim ayrıldığım işyerim hemen her sene özel müşteri toplantılarında dekoratif amaçla alınmış birçok çiçekle doluydu. İşyeri bodrum katı ve gündüz bile karanlık olduğu için hemen hepsi yaşayamıyorlardı. Bu ve drecenam da bunlardan biriydi. Ben ayrılırken şirket yetkilisi artık kapkara olduğu için her ikisini de ben öğle tatilindeyken çöp variline attırmış, yaşamaz diye. Duyunca hemen gidip aldım. Kestim biraz ve ancak bu hale getirebildim. E biraz da tabii aydınlık köşelerim zamanında gelenlerle dolmuşlar düşünemedim. Ama artık yeniden düzenledim ve hatta yanındaki drecenayı da aldım yeni yerlerine. Sulamayı aynı dediğiniz gibi yapıyorum. Güneş almadan bu kadar belki de bir tek onun hatırına yaşayabildi zavallıcık.
Bu arada dikkat ettim porewed, haklısınız yeni yapraklar oldukça küçük, ne dikkatsizim. Gövdenin farkındayım da yaprak açıyor heyecanına kapılarak asıl önemli olanı kaçırmışım. Şimdi bekleyelim diyeceğim ama bu incelen gövde ne olacak peki. Yeni kök mü yapmam gerek acaba ne dersiniz? Büyük saksı ve tam olarak değişmeyen toprak için ne yapmalı?

Fatihsahin07
25-07-2009, 09:58
Sayın thomasina,

Gövdesinden anlaşılıyor, difenbahyanız önceden epey büyükmüş. Bu nedenle kök yapısı sağlamdır kolay kolay birşey olmaz. Benim bildiğim doğrulara göre bu çiçeğin huzura kavuşması için iki yol var. Birisi uzun vadeli, diğeri kısa vadeli. Bitki benim olsa ben bu ikisinden birisini yapardım;

1- Çiçeği güneşe koyarsınız, kendine gelir. Nerede bu güneş diye uzamayı bırakır ve güneşi buldum, şimdi biraz dallanayım der. Yanlarından yavrular verir. Bu bence 3-5 ay daha sürer. Üstteki dal öyle kalır, ince ve uzun. Gövdesi kolay kolay kalınlaşmaz bu nedenle yeni yaprakları da çok sağlıklı olmaz. Sapları uzun olmayabilir ama yapraklarının büyük çıkacağını sanmıyorum. Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla çiçek topraktan 1 karış üzerinde bir yerde değişim yaşamış, yana doğru patlamış. Yandan sürgün verince oradan ayırmak lazım.

2- Bu yöntem biraz canice hızlı ama tehlikeli. Elime maket bıçağını alırım, bitkiyi topraktan 5 göz (boğum) yukarıdan yatay şekilde keserim. Saksı filan değiştirmeden, aynı saksıda küçük bir tepe gibi toprağı ortaya doğru yığarak bitkinin en üstten bir gözü açık kalacak şekilde etrafını toprak ile doldururum ve yine güneşe koyarım. Yanlarından patlar, üst tarafı güzelce kendini tedavi eder ve gömülünce çürümeyecek şekle gelir. Yavrulardan 2-3 yaprak çıkar. Sonra saksı değiştirir, kesik yerde toprak altında kalacak şekilde toprağa gömerim.

Sonra yapraklı olan kısmı, üstten 7 göz alta doğru keserim. 4 gözdeki yaprakları alırım. ve köklendiririm. Yalnız kesik yaprak çok olduğundan suyunu değiştirmezseniz çürür. Çürümesin derseniz yaprakları almadan köklendirin, ekerken yaprakları alın. Fazla sulamayın, yine çürür. Köklendikten sonra, her yaprak çıkarışında eski yaprakları budar, tüm yaprakları yenilerim. İkinci difenbahya da hazır.

Orta kısmı da altını çapraz keser suya koyarım köklenir, yeni sürgün verir muhtemelen. Şuanki orta kısmın üzerinde kalacak çıkıntıyı da alır, yeni sürgüne yol veririm.

Bu üçünden biri kesin tutar, hepsi tutarsa eş dost çiçek sahibi olur :)

sükunet
27-07-2009, 12:40
Sayın Fatihsahin07, yukarıda anlatmış olduğunuz yöntemi bir anlık cesaretle denedim.
sonuç mu?
en iyisi görsel paylaşmak olacak sanırım...
hızla köklendiler fakat ne zaman toprakla buluşturacağımı bilemiyorum suyun içinde gayet mutlular gelişimleri sürüyor.
biraz daha köklenmelerini beklemeliyim sanırım
sizler ne dersiniz?

Fatihsahin07
27-07-2009, 15:13
Bence daha fazla bekletmeyin. Ben kökleri 2 mm kadar uzayınca diktim toprağa. Sonra toprak değiştirmek için sökünce bir sürü kök saldığını gördüm. Toprakta daha çabuk kökleniyor, kendine geliyor.

samarra
27-07-2009, 16:24
çok cesaretlisiniz ben asla kesemem korkarım birşey olacak diye

nazem
27-07-2009, 17:58
Bende hasta olan difimi yavrularından ayırmak zorunda kaldım ana gövde kendini topladı ama yavru olanlar düzelmedi.Acaba bende bu şekilde yapsam olur mu?

ayferaksit
28-07-2009, 20:18
Difenbahyam kapı önünde direkt ışık almıyor ama aydınlık bir yerde. Soğuktan etkilenmediği için de yaz kış orada duruyor;)

thomasina
28-07-2009, 22:59
Sevgili Fatitsahin07 mesajınızı okuyunca iki gün boyunca cesaret bekledim ve nihayet sizin yöntemden birini seçerek difimi kurtarma operasyonu yaptım. Umarım yanlış uygulama değildir. Yalnız tüm sayfaları okuyunca powered'in de suda bekletmeden dikme işlemini de yaptım, parçalardan birine. Yani bir anlamda ortaya bir karışıkmış gibi oldu.
Sevgili powered ve fatihsahin07 bir yardımcı olursanız yanlış bir şey yapmış isem yakınken dönsem.
Yardımcı olursanız sevinirim.

Keserken yanlışlıkla kopan küçük bir parçayı da toprağa gömdüm. Belki bir sürpriz yapar.
http://img263.imageshack.us/img263/8439/s7301853.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/7581/s7301851.jpg

duygumit
28-07-2009, 23:24
merhaba thomasina difenbahyanıza yaptığınız işlemin aynısını bende uyguladım. hiçbir sorun olmadı. sanırım 3 hafta falan oldu ve hepsi yanlarından patladı. tazecik yaprakları cıktı ve cok güzeller. içiniz rahat olsun. bende suda çimlendirmeden parçalra bölüp hemen cıkardığım toprağa diktim.1 kere çiçek coşturan verdim o kadar. su anda hepsi çok güzeller.

sükunet
29-07-2009, 09:18
sayın Ayferaskit difinize göre kullandığınız saksı oldukça büyük.
büyük saksılar diflerin gelişimi açısından dezavantajdır.difler büyük saksılarda olduğu sürece saksının dibini kökle doldurmak için çaba harcarlar.
isterseniz onu çıkarıp daha küçük bir saksıya alınki gelişimi hızlansın...

bu arada thomasina cesaretinizi kutlarım.
umarım difleriniz hızlı gelişim göstererek sizin yüzünüzü güldürür.
özendim ;)
bende derhal suda bekleyen diflerimi toprakla buluşturayım :eek:

Fatihsahin07
29-07-2009, 09:38
Gayet güzel olmuş, köklü parça saksıda, köksüzün birisi suda diğeri toprakta. Tüm ihtimaller için zemin hazırlamışrınız. Üçünden en az birisi kendisine gelir. Bence hepsi olacak, belki üzerinde 3-4 göz varsa o küçük bile tutar.

Köklü olan %80 yeni sürgün verir çünkü kökler bitkiyi hala besliyor, o besin bir yere yönlenmek zorunda. Diğer ihtimaller biraz daha zayıf çünkü çürüme ihtimalleri var.

Toprakta olanların toprağı vıcık vıcık su olmasın ama kupkuru da olmasın, nemli dursun. Toprakta, sudan daha çabuk kök atarlar.

Suda olanı her gün kontrol edin, eğer kestiğiniz yaprak varsa gövdede kalan sapları çürüyecektir. Elinizle temizleyip, suyunu değiştirerek bekletmeye devam edin. Kesik yerinden çürüyebilir, bunu da sudan çıkarıp gözle görebilirsiniz. Çürük kısım biraz daha şeffaf bir yapıda olur, anlaşılabilir. Eğer kesik yerinden çürürse tekrar görüşürüz. Suyuna biraz sıvı bitki besini verirseniz iyi olur.

thomasina
29-07-2009, 09:46
Sevgili Fatihsahin07, içim rahatladı şimdi sağolun. Sulama konusunda rahatım zaten hiç bir zaman aşırı sulamam olmadı ve iyi su kullanırım. Yalnız hala alttan sulamaya devam etsem olur mu? Ben hep öyle yapıyordum. Suda olan kısımda hiç kesitiğim yaprak yok. Sanırım o yüzden çürüme olasılığı az, umuyorum yani. Arada verdiğim vilmorin vardı çiçeklerime salon bitkileri için olanından, kullanılabilir mi? Bu arada ana saksıda kalana periyodik olarak uyguladığım sıvı besinden verecek miyim? Zaten kökü var ondan sordum. Küçük saksıdaki sanırım köklenme aşamasında olduğundan sıvi besin verilmez değil mi? Yanlış mı düşünüyorum?
Ne çok sordum... Teşekkürler binlerce kez.

Bu arada sevgili sükunet, yüreklendirmeniz çok hoş. Teşekkürler.

Fatihsahin07
29-07-2009, 10:53
Bu işlemleri ben yapmış olsam;

Ana saksıdaki bitkiye hiç kesmemişim gibi davranarak devam ederdim.

Sudaki yapraklı olana ise normal dozun altında vilmorin verirdim. Hafif gölge yere koyardım ki güneşte yapraklarından çok su kaybedip, solmasın. Günde iki kez da yapraklarını sprey ile ıslatırdım. Vilmorini bir camsil şişesi içine 1-2 çay kaşığı koyarak da yapraklarından verebilirsiniz. Denedim, birşey olmuyor :)

Metal küçük saksıdaki köksüze de besin vermeden, hafif üstten sulardım.

Yanlışlıkla kesilen küçük parçayı da yoğurt kovası v.s. küçük bir kabın içine eker, üstünü streç film ile kapatır güneşe koyardım. Filizlenene kadar açmaz, sulamazdım.

Tabi benim olsaydı. Bunları size söyleyip, sorumluluk da almam istemem. Tecrübelerimden oluşmuş fikirlerdir, sizin bitkinizde tutmayabilir.

thomasina
29-07-2009, 11:44
''Tabi benim olsaydı. Bunları size söyleyip, sorumluluk da almam istemem. Tecrübelerimden oluşmuş fikirlerdir, sizin bitkinizde tutmayabilir.''
Sizi anlıyorum. Her bitki her zaman sık denenmiş başarılı bir yönteme yanıt vermeyebilir. Haklısınız. O nedenle hassasiyetiniz için teşekkürler. Zaten forumda okuduklarımda hemen aynı şeyler. O yüzden içim rahat.
Tekrar teşekkürler...

Fatihsahin07
29-07-2009, 13:09
Rica ederim, gelişmelerden haberdar edersiniz umarım.

sükunet
01-08-2009, 10:47
danışmak istediğim o kadar çok şey var ki...
difimde ne olduğunu kestiremediğim şeyler oluyor ;)
suda bekleyen difim vardı hani bu gün baktım oldukça kök salmış ama gövdede minik minik bir şeyler çıkıyor yaprak çıkaracak desem değil filiz desem acaba mı?
adını siz koyun lütfen...

ikincisi suda köklendirip kurtardığım başka bir difim ne ilginçtirki asıl yaprakları büyük olduğu halde yeni çıkan yapraklar iki parmak büyüklüğünde bunun sebebi nedir acep?

üçüncü ve son olarakta difimin ana kökünü toprağa ektim ve iki adet filiz veriyor sanırım ;)

ne çok difim olacak çok şanslıyım çok ;)
şimdi resimleme zamanı...

Fatihsahin07
01-08-2009, 12:58
danışmak istediğim o kadar çok şey var ki...
difimde ne olduğunu kestiremediğim şeyler oluyor ;)
suda bekleyen difim vardı hani bu gün baktım oldukça kök salmış ama gövdede minik minik bir şeyler çıkıyor yaprak çıkaracak desem değil filiz desem acaba mı?
adını siz koyun lütfen...

Onlar yeni çıkacak olan kökler sükunet hanım. Su gördüğü için heryerinden kök atmış. Bence toprağa dikin artık onları.

ikincisi suda köklendirip kurtardığım başka bir difim ne ilginçtirki asıl yaprakları büyük olduğu halde yeni çıkan yapraklar iki parmak büyüklüğünde bunun sebebi nedir acep?

Bitki enerjisini kök atmaya harcıyor olabilir. Toprağı sıkı olduğunda küçük yapraklı çıkıyor. Benimki yeni talaşlı toprağından çok memnun, yeni yaprakları giderek daha büyük çıkıyor. Aynı saksıda 4 kök var bende. Hiç kökü olmayanın yaprağı küçük çıkıyor, ana gövdeden ayırdığım hem gövdeye bağlı hemde köklü olanlar biraz daha büyük yapraklı ve her yeni yaprak bir öncekinden büyük çıkıyor. Bence bekleyin yaprakları büyüyecektir ama toprağı gevşek tutmak daha sağlıklı oluyor.

sükunet
01-08-2009, 13:03
o halde saksısı hazırken hemen toprakla buluşturmalıyım ;)
birde talaşlı toprağa takıldım o nasıl oluyor sayın Fatih?
toprağa bildiğimiz talaşımı karıştırıyoruz yani ?

Fatihsahin07
01-08-2009, 13:48
Evet bildiğimiz bıçkı tozu ama ağaç tozu olsun sunta veya mdf değil. %60 toz, % 40 torf karıştırıp ona ektim ben. Aslında en güzeli sıkıştırılmış hindistan cevizi kabuğu, lifi olan cocopeat topraklar var aşağıdaki linkte açıklanıyor. temin edebilirseniz bence bu daha güzel olur. Ben yaparken bundan haberim yoktu, tekrar yerinden oynatmak istemiyorum artık. Ama saksı değiştirirken cocopeat'a ekeceğim.

http://www.gartengold.com/cocopeat.asp

angel_07
03-08-2009, 23:13
Arkadaşlar kırılan diffenbachiamın bir kısmını suya koydum.Uzun süre suda kalmasına rağmen kök oluşmadı fakat yaprak çıkarttı ve çıkan yaprak da çok küçük.Kök olmadıgı için çürür diye dikemiyorum.Ne yapmalıyım?

sükunet
03-08-2009, 23:16
bence toprağa dikin.
şayet suda beklediği sürece çürüme tehlikesi var.

lfkaya
04-08-2009, 23:09
Arkadaşlar Bende 2 Kök Var Birisinde Alt YAprakları Sararıp Kuruyr Ustten Yenısı Acıyor ve Tek Dal Uzerıne Uzuyor Dıgerınde Ise Dallanma Oluyor ve Sararma Fazla Olmuyor Sorun Ne veya Cınsındenmı Kaynaklanıyor

angel_07
05-08-2009, 01:50
Tesekkür ederim Sayın Sükunet.Dediğiniz gibi yapıp toprağa diktim.İnşallah toprakta köklenir.

powered
06-08-2009, 15:29
Sn; Angel07 su vermeyin çok kısa sürede hemen çürür.

angel_07
06-08-2009, 23:15
Sayın Powered bana kalsa ölmesin diye sürekli su verirdim.:) Peki nasıl sulama yapmam gerekir,toprağının kurumasını mı beklemeliyim?

samarra
12-08-2009, 19:55
http://www.resimhane.org/bild.php/5371,dsci0015UCBXA.jpg (http://www.resimhane.org)

ilk çiçeğini verdi sonunda

cemre_77
13-08-2009, 14:22
Açıyor mu ??? benim yıllardır var. KOcaman oldu agac gibi ama hiç görmedim. Acaba ceşitleri mi var?

Crocus Şen
13-08-2009, 14:53
Sevgili Samarra sizinki saırım Tropik Show olan cinsten sanırım.Maşallah çok çok güzel..

Faruk
13-08-2009, 15:14
Sayın Samarra gözünüz aydın çiçeğini görme şansını yakalamışsınız. Bende yıllardır difembahya yetiştirmeme rağmen çiçeğini göremedim ve kocaman oldu. Rica etsem difembahyanızın boydan resmini eklermisiniz. Baya merak ettim...

samarra
13-08-2009, 18:11
teşekkürler arkadaşlar bende ilk defa gördüm çiçeğini hatta ilk zmanlarında yaprakmı filizmi veriyor acaba demiştim çiçek vereceği hiç aklıma gelmedi boydan fotosunu önceki mesajlarda eklemiştim tekrar ekleyebilirim

samarra
13-08-2009, 18:20
http://www.resimhane.org/bild.php/5384,dsci0035WXQ5H.jpg (http://www.resimhane.org)

http://www.resimhane.org/bild.php/5385,dsci0036RB6LA.jpg (http://www.resimhane.org)

http://www.resimhane.org/bild.php/5386,dsci0037UI5I8.jpg (http://www.resimhane.org)
sanırım ikinci çiçeğide yolda
cinsi hakkında bilgim yok sayın crocus dediğiniz olabilir

sükunet
13-08-2009, 18:34
Sayın Sdurul
o difinizde kullandığınız bahçe toprağımı benmi yalnış gördüm acaba?
eğer öyleyse derhal torf toprağa alın difanbahyalar torf toprakta gelişim gösterir ayrıca toprağı çokta sıkı olmasın...güneş alabilen bir yere koyarsanız yaprağı açacaktır.
unutmayın difler güneş ve aydınlık yerleri severler öyle ki ışık alan tarafa yapraklarını çevirirler....

Sayın Samarra ;)
o ne güzelliktir öyle bakmaya doyamadım.
darısı bizim diflerimize ;)
ben kocaman bir maşallah diyorum...
nazar değmesin ;)
ömrü uzun olsun çiçeğinizin ...

Faruk
13-08-2009, 19:56
Sayın Samarra bitkinizin genel görünümü de çok güzelmiş. Çiçek yönünden darısı benim difembahyalarımın başına...

samarra
13-08-2009, 21:07
Sayın Sdurul
eğer öyleyse derhal torf toprağa alın difanbahyalar torf toprakta gelişim gösterir ayrıca toprağı çokta sıkı olmasın...güneş alabilen bir yere koyarsanız yaprağı açacaktır.
unutmayın difler güneş ve aydınlık yerleri severler öyle ki ışık alan tarafa yapraklarını çevirirler....

Sayın Samarra ;)
nazar değmesin ;)

teşekkürler gözünün içine bakıyorum derler ya ben de işte bu çiçeğime çok özeniyorum amin inşallah darısı ve daha güzeli sizin çiçeğinize olsun

samarra
13-08-2009, 21:08
Sayın Samarra bitkinizin genel görünümü de çok güzelmiş. Çiçek yönünden darısı benim difembahyalarımın başına...

teşekkürler ikinci çiçekde yolda sanırım darısı daha güzeli sizin çiçeğinize de olsun

Sevgi Durul
13-08-2009, 22:44
Sayın Sdurul

Sayın Samarra ;)
nazar değmesin ;)

Sayın Sükunet difimin toprağı gerçektende bahçe toprağına benziyor. ben onu kuruyan başka bir çiçeğimin saksısına dikmiştim, toprağını nereden aldığımı hatırlamıyorum. Şimdi toprağını değiştirsem kökleri zarar görür endişesindeyim. Sizce ne yapmalıyım?

süreyya aysun
13-08-2009, 23:17
merhabalar bizimde bir tane difenbahyamız var.daha önce kayın validem bakıyordu. eve getireli 1ay oldu.yaprakları sararmaya başladı.daha önce sitenizdeki tavsiyelerinize baktım. herşey normal gibi aslında.... ek besin hiç vermedik(annemde vermezdi)hiç yaprak dökmüyor..her ay bir yapragımız var çıkan 2.5 yılık bir çiçek .. yardımcı olursanız sevinirim

B u mesajdaki difin gövdesinde çürüme başlamış.Ne yapmalıyım? çok büyük yaprakları olan ve şu an salonumda dev bir agaç gibi duran dife bir şey olursa gerçekten çok üzülecegim yardımlarınızı bekliyorum.

süreyya aysun
13-08-2009, 23:27
işte hasta bebişimin resmi....

Faruk
13-08-2009, 23:32
Sayın Süreyya Aysun hakikaten hasta difembahyanız çok güzelmiş. Saksısını değiştirip ilk etapta güneş almayan aydınlık bir ortamda tutarak tedaviye başlayabilirsiniz. Ben de difembahyamın saksısını 1 ay önce değiştirip bu şekilde yaptım ve düzelmeye başladı...

süreyya aysun
13-08-2009, 23:49
Sayın Faruk cevabınız için teşekkürler.Yalnız çürüme gödenin bir kısmında saksıdan 25 cm kadar yüksekte beni endişelendirende bu....

Faruk
13-08-2009, 23:53
Sayın Süreyya ben çürümeyi kaçırmışım galiba. Eğer gövde de çürüme mevcutsa bitkinizi kesmekten başka şansınız yok...

süreyya aysun
13-08-2009, 23:59
OFFFya kesmek mi elim nasıl varır bebişime zaten kocaman bbitki nasıl idare eder kökleri olmadan nasıl tutar bilemiyorum.çürümenin üst kısmında 18 yaprak var kökler olmadan bu yapraklar dökülmez mi.....

Faruk
14-08-2009, 00:18
Sayın Süreyya Aysun maalesef sizin için zor olacak ama bitkiniz iyice çürümeden kesim işlemini yapın en azından bitkinizin bir kısmını kurtarmış olursunuz. Merak ettim çürümeyi çok sulamadan dolayımı oluşturdunuz?

süreyya aysun
14-08-2009, 00:36
Hayır Sayın Faruk sulamayı fazla yapmıyordum sadece dibindeki toprak kurudukça ve fazla su vermeden damacana suyla yapıyordum.Bende anlamadım bir hafta önce yapraklarını nemli bezle sildim hiç bir şey yoktu.(galiba sıcaklardan canı kola istedi... anneme sordum.Daha önce bitkiye o bakıyordu.Evde içilmeyen asidi kaçmış kola varsa sulandırıp bitkiye zaman zaman veriyormuş.Yaklaşık7 aydır bitki bende ve ben böyle birşey vermedim.tek hatam bu olabilir diye düşünüyorum.)

Faruk
14-08-2009, 10:30
Sayın Süreyya Aysun yaz sıcaklarından çürümeyi anladım ama sulandırılmış asiti kaçmış kola ile arasıra sulamaktan bahsetmişsiniz. Bu durum bitkiye yararından fazla zararı olmaz mı? Yaz sıcağında sulandırılmış kola toprakta sineklenme , sertleşme ve kurtlanma yapar. Toprağın su geçirgenliğini azaltır. Bunlar haricinde yararı varsa bilmiyorum. Fakat çürüme daha da büyümeden çürüyen kısmı kesip bitkiden uzaklaştırın...

süreyya aysun
14-08-2009, 14:11
Sayın Faruk öncelikle bana cevap yazdıgınız için çok teşekkür ederim.Dün difi öyle çürümüş görünce beynimden vurulmuşa döndüm.Haklısınız kola hiç iyi bir fikir degil bence de zaten ben vermiyordum.Kayın valideme kim söylediyse iyi gelir diye garibim inanmış çiçekler beyaz beyaz sinekleniyor diyordu.(çok güzel çiçekleri vardır)Şimdi ben bitkiyi çürüyen yerin üstünden kesip topraga mı diksem yoksa önceki mesajlarda yazan arkadaşlar gibi önce köklendirmelimiyim?Topragını çiçeklerdeki hazır çiçek topragından alabilirim.Çiçegin yerini degiştirme imkanım yok cam kenarında sabah birkaç saat güneş alan bir yerde ...başka tavsiyeleriniz varsa uygulamaya hazırım.

Faruk
14-08-2009, 17:09
Sayın Süreyya Aysun ben kestiğim difembahyalarımı hiç su da köklendirme girşiminde bulunmadım. Sürekli kestiğim difembahyaları hazır satılan torf türü topraklara diktim. 3-4 hafta da köklenip yaprak vermeye başlıyorlardı. Su da köklenen difembahyalar toprağa alınınca su da çıkan köklerini çürütmekte ve yeniden toprakta kök çıkarma sürecine girmektedirler. Bu da fazladan zaman kaybı demektir. Onun için direk torfta kök oluşu sağlanırsa zaman kaybı olmaz...

süreyya aysun
15-08-2009, 21:33
Sayın Faruk öncelikle tavsiyeleriniz için teşekkürler. Şimdi ben difi çürük yerin üstünden kesince üstte kalan yapraklarıda kesmeden direk topraga dikecekmiyim?

Faruk
15-08-2009, 21:37
Tabii ki de Sevgili Süreyya aysun. Yapraklarını koparmayın ve hemen dikin...

süreyya aysun
15-08-2009, 22:25
Ben resmini yüklüyorum pek net deil ama koyu renkli yerler çürümüş ve su akıyor oradan acaba bir ilaç filan varmıdır yaprakların ikisinde de kahverengi lekeler olmuş ve kurumuş.Sanki bakteriyel mi ?B ana kesme çiçek kendini yeniler diyorlar ama bilene sormak en iyisi galiba...bir de yapraklar pek sarkık içe dönük diger diflere hiç benzemiyor cinsimi böyle acaba çok iri yapraklar bizim difi aldıgımız kişinin difi bile böyle deil.

samarra
15-08-2009, 22:38
kırmızı çiçek mi açmış ?

süreyya aysun
15-08-2009, 22:46
Hayır sayın Samarra kırmızılar yapay çiçek ve duvarda çiçeklikte...

Faruk
15-08-2009, 22:46
Sevgili Süreyya bence gövdeyi çürüyen kısımdan hemen kesmelisin. Çünkü çürüyen kısım sararmaya başlamış. Bitki bu şekilde kalmaya devam ederse üstte kalan kısmıda kaybedebilirsin. Çürüyen kısımdan dolayı bitki topraktan aldığı besin maddelerini çürüyen kısmın üzerine çıkartamaz. Difembahyanın gövdesi bana çok ince geldi. Güneşi tam anlamıyla alamadığı belli oluyor...

süreyya aysun
15-08-2009, 22:52
Aslında gövde kalın ama yapraklar o kadar büyük ki (en küçügü 40 cm boyunda) gövde inceçik görünüyor beni şaşırtanda bu zaten etrafımda o kadar difi olan insan var hiç birinde böyle devasa yaprakları olan yok.(difin annesinin yaprakları bile böyle deil)

süreyya aysun
15-08-2009, 22:56
Güneş konusuna gelince cam kenarına yakın ve sabahları 2 saat kadar güneş alıyor.Yerini degiştimem mümkün deil zaten evin bütün pencereleri dogu cepheli sabah güneşiyle yetinmek zorunda.....

süreyya aysun
15-08-2009, 23:19
Arkadaşlar daha önceki mesajları incelerken hava köklendirmesi diye bir şey okudum.Difi kesmeden önce çürüyen yerin üstünden hava köklendirmesi yapsam sonra kessem nasıl olur?

Faruk
15-08-2009, 23:24
Sevgili Süreyya hava köklendirmesi sağlam gövdelerde uygulanır. Diyelim ki sen hava köklendirmesi için gerekli olan herşeyi sağladın fakat difembahyan da alttan çürümeye devam ediyor. Bu durumda başarısızlık ve difembahyanın çürümesi içten bile değil. Dikkatli ol derim...

süreyya aysun
15-08-2009, 23:31
Teşekkürler sayın Faruk çaresiz difi kesecez her ne kadar üzülsemde..Belki yeni toprak ve yeni hali daha iyi olacak daha sonra yeni halinin resimlerini eklerim....

Sevgi Durul
16-08-2009, 13:25
Bahçe toprağında olan ve hiç büyümeyen difimin toprağını değiştirdim. Toprağından iki küçük solucan çıktı ve köklerinde de gelişme yok. İnşallah yeni toprağında alır başını gider.

Crocus Şen
16-08-2009, 16:41
Sevgili Sdurul,benim diffenbahialarımda nerdeyse 2 aydır öyle duruyor,kırılan iki dalı önce suda köklendirdim,sonra toprağa diktim fakat tek bir yaprak bile çıkarmadı,minicik bir uzantı var fakat haftalardır aynı duruyor!Acaba benimkilerede mi soluncan dadandı:(

Faruk
16-08-2009, 17:07
benim diffenbahialarımda nerdeyse 2 aydır öyle duruyor,kırılan iki dalı önce suda köklendirdim,sonra toprağa diktim fakat tek bir yaprak bile çıkarmadı,minicik bir uzantı var fakat haftalardır aynı duruyor!

Sevgili Crocus bence difembahyan su da oluşturduğu köklerini toprağa ekilince çürüttü ve yeniden kök çıkarmaya başladı diye tahmin ediyorum. Bence su da köklendirmeden hemen toprağa dikseydin fazladan zaman kaybın olmazdı. Diktiğin difembahya çeliğini saksısında hafif kımıldat. Bu şekil de tutup tutmadığını hemen anlarsın. Saksı içinde solucan varsa toprak üzerine sigara külü serpiştirip saksı tabağına su koy. Solucan varsa hemen çıkacaktır. Bu sayede teşhisini hemen koymuş olursun toprak konusunda...

Sevgi Durul
16-08-2009, 17:14
Sevgili Sdurul,benim diffenbahialarımda nerdeyse 2 aydır öyle duruyor,kırılan iki dalı önce suda köklendirdim,sonra toprağa diktim fakat tek bir yaprak bile çıkarmadı,minicik bir uzantı var fakat haftalardır aynı duruyor!Acaba benimkilerede mi soluncan dadandı:(

Sevgili Crocus Şen, benimkinin büyümemesi büyük ihtimalle toprağı ile ilgili.Toprağı bahçe toprağı ve çok sıkışıktı. Şimdi marketlerde satılan hazır toprağa diktim.İnşallah çabuk büyür:

Crocus Şen
16-08-2009, 20:37
Sevgili Faruk,Dediğin taktikleri uyguladım,bakalım sonuç ne olacak.Aslında solucan olma ihtimali biraz zor çünkü tüm çiçeklerime marketten aldığım paket topraklardan kullanıyorum.Ama ne olur ne olmaz,belkide bitki bir dönem suda kalıp,sonrada toprağa geçince belki çürüme olmuştur,bunuda sigara yöntemini uygulayarak öğreneceğim..Ayrıca çelilkeri saksısında dediğin gibi hafifçe kımıldattım,sıkı sıkıya toprağa tutunmuş..Keşke kırılan çelikleri hemen dikseydim..
Sevgili Sdurul,çok teşekkür ederim,sizinkilerle en kısa zamanda büyürler..Dediğim gibi toprağı marketten alıyorum,yapılan teste göre birşey çıkarsa sanırım tekrar değiştireceği.Ama en korktuğum hayvanda solucandır..:((

agachobim
17-08-2009, 09:57
Merhaba

Yaklasık 8 yıldır evimde dieffenbachia bitkisi bulunuyor.

Bugune kadar ya cok uzadıgından **** kırılıp, ölmesin diye kokten kesip, ust kısmını topraga ekerek buyuttum cicegimi.

Bugune kadar hep salonda Guneydogu cephede durdu cicegim.

Bu sene ilk defa balkonumuz musait olunca balkona aldım. Balkon cam balkon, direk dısrısı ile ruzgar teması yok.

Bu sene yine yaprak bereketi olacak derken, once yapraga benzeye ancak daha sonra mısırkocanına benzeyen, cıcek mı, tohummu anlayamadım birseyler cıktı.

Bu tohummudur, cicekmidir?

Tohum ise nasıl bir islem ile uretilir.

yardımcı olacak arkadaslara sımdıden cok tesekkur ederım.

Bu durum karsısında bayagı sasırdım desem yalan olmayacak

Saygılar

Faruk
17-08-2009, 10:07
Sayın Agachobim bahsettiğiniz difembahyanın çiçekleri. Difembahyanın çiçeği çok nadir açar,herkese nasip olmaz. Siz görme fırsatını yakalamışsınız. Tebrikler. Difinizin çiçeklerinin ve kendisinin boydan resmini foruma ekleyebilirmisiniz. Bu güzelliği bizler de görelim...

av2002
17-08-2009, 11:22
iyi günler.
benim difenbahya bitkim var. şimdiye kadar bsağlıklıydı. ama şimdi yapraklarının uçların sararmaya başladı. daha sonra bu sararan kısımlar kuruyup gazal gibi olup dökülüyor ve yaprağın diğer kısmı sararmaya başlıyor.
bitkimin sorunu ne ve benim ne yapmama gerekiyor. yardımcı olursanız sevinirim.
forumda daha önceki sayfaları okudum ama net bir yanıt bulamadım. bir arkadaşımız su çok fazla verilmiş derken, bir arkadaşımız suyun az gelmesi nedeniyle bu şekilde sarardığını söylemiş.

Faruk
17-08-2009, 14:43
Sayın Av2002 yaprak yeşilliğini korumak için demir gübresi ya da NPK nın oranca N ağırlıklı olanını kullanabilirsiniz. Kullanımları 1 L su da 1 çay kaşığı demir gübresi ya da NPK yı eritip oluşturduğunuz karışımı saksı altından verin. Çok faydası oluyor...

süreyya aysun
17-08-2009, 23:30
Daha önceki mesajlarda bahsettigim difi bügün kesip Sayın Faruk beyin söyledigi gibi topraga diktim.Gövdenin çürük yerlerini kesip attım.Belki köklenir diye gövdenin diger kısımlarını suya koydum.(biliyorum yapraktan çogaltma olmuyor ama ben yinede denemek adını yapraklardan da suya koydum)en alttaki resimde oluşan çürügün görüntüsü ....

neconeco
17-08-2009, 23:39
selamlar. işte arkadaşlar bunlarda bendekiler kesip dikin korkmayın köklenir

Faruk
17-08-2009, 23:51
Sevgili Süreyya en iyisini yapmışsın. Kokmana gerek yok toprakta çabuk kökleniyor. Ben kesip kesip dikiyorum. Hiç çürüyenine denk gelmedim. Sen de göreceksin çok fazla difenbahyan olacak...

süreyya aysun
18-08-2009, 00:14
Sayın Faruk acaba suya koydugum kökleride mi topraga dikseydim?

Faruk
18-08-2009, 00:17
Sayın Süreyya Aysun ben bu zamana kadar kestiğim difembahya çeliklerimi hiç suya koymadım ve direk toprağa diktim...

finduk52
18-08-2009, 01:42
Bende geçen hafta difenbahyamı gövdesi yapraksız kaldığı için forma girmesi için kestim belirli bir seviyeye kadar ve kestiklerimide bir kaç eşit parça halinde kestikten sonra suya koymuştum şuan kök vermeye başladılar birkaç gündür bilseydim direk toprağa dikerdim çabuk kökleniyormuş bu bitki

sükunet
18-08-2009, 02:37
neconeco inanın benimde gözüm kaldı.
bu ne güzelliktir böyle
sahip olmak istediğim bir manzara...
merak ettiğim birşey var bunları sizmi ürettiniz?
hazır satınmı aldınız yoksa tek bir difanbahyadan çoğaltarakmı sahip oldunuz bu güzelliklere?
maşallah diyorum ayrıca ;)
umarım birgün benimde böyle diflerim olur;)

agachobim
18-08-2009, 08:20
Sayın Agachobim bahsettiğiniz difembahyanın çiçekleri. Difembahyanın çiçeği çok nadir açar,herkese nasip olmaz. Siz görme fırsatını yakalamışsınız. Tebrikler. Difinizin çiçeklerinin ve kendisinin boydan resmini foruma ekleyebilirmisiniz. Bu güzelliği bizler de görelim...

Merhaba,

Maalesef ilk 1 hafta cicekleri goruyorduk, simdi kapandılar ve acmıyorlar. 3 cicekte aynı durumda. Sebebi balkondan aldıgı gunes olabilirmi?

Faruk
18-08-2009, 09:35
Merhaba,

Maalesef ilk 1 hafta cicekleri goruyorduk, simdi kapandılar ve acmıyorlar. 3 cicekte aynı durumda. Sebebi balkondan aldıgı gunes olabilirmi?

Sayın Agachobim difembahyanın çiçekleri çok uzun süre açık kalmaz. Fakat direk aldığı güneş ışığının da çiçeğinin açma zamanını kısalttığını söyleyebilirim. Difembahya güneşe az ihtiyacı olan aydınlık alan seven iç mekan bitkileridir...

mehtap051
18-08-2009, 11:57
Her difenbahya çiçek açar mı?Benim difenbahyam hiç çiçek açmadı.3-4 senedir de bende.Sağlıklı bir görüntüsüde var.122.mesajda resmide var.Çiçek açması için yeterince büyümemiş mi?Çiçek açanları görünce çok şaşırdım.

Faruk
18-08-2009, 12:55
Sayın Mehtap051 bütün difembahya çeşitleri çiçek açan türlerdir. Ben de 5 yıldır beslememe rağmen çiçek açmadı. Çiçek açarlar fakat nadir açarlar...

mehtap051
18-08-2009, 19:09
Bilginiz için teşekkürler.İnşallah bizim difenbahyalarında çiçek açtığını görürüz.

süreyya aysun
18-08-2009, 23:14
Dün kesip topraga diktigim difim boynunu büktü ölüyor ya ne yapmalıyım.Sayfa 25 te resmi var lütfen yardım

neconeco
18-08-2009, 23:49
neconeco inanın benimde gözüm kaldı.
bu ne güzelliktir böyle
sahip olmak istediğim bir manzara...
merak ettiğim birşey var bunları sizmi ürettiniz?
hazır satınmı aldınız yoksa tek bir difanbahyadan çoğaltarakmı sahip oldunuz bu güzelliklere?
maşallah diyorum ayrıca ;)
umarım birgün benimde böyle diflerim olur;)

Selamlar. Çalış vallahi olur.))) tabi ki satın alındı dükkanda satışa cıktı gözünüz kalmamışki bu gün 1 tanesini sattım.Bakınız neceneco dükkandan bölümüne.))))) hergün yaprak tazeliyorum 15 gün arayla yaprak besini veriyorum sonrası onlara kalmış ben elimdem geleni yapıyorum))))

süreyya aysun
18-08-2009, 23:54
Sayın Neconeco MAŞAALLAH difleriniz çok güzel sormak istiyorum nasıl oluyorda bir saksıda bir kaç dif oluyorben böyle difi istoyorum benim difin cinsindenmi bilmiyorum böyle form almıyor(sayfa 25 te resimlerii var)

neconeco
18-08-2009, 23:59
Selamlar. filiz veren yere kadar saksı toprağını yükseltin kök yapıyor.