View Full Version : Difenbahya (Dieffenbachia)
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
arkadaslar ilk resimdeki difenbahyam yeni aldigim zamandi,ikinci resimde 2 tane buyuk yapragi sararmaya basladi.sabah gunesi alan perdenin tam arkasinda durmakda.suyunuda ihmal etmiyorum cokda sulamiyorum.yardimci olursaniz sevinirim.tesekkurler.
merkürvenüs
17-01-2011, 21:01
Sn. Tempolu verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Difenbahimı diktikten iki gün sonra köklendirme hormonu aldığım için nazikçe çıkarmıştım ve gayet güzel kök vermeye başlamıştı. Hormona batırdıktan sonra tekrar diktim ve sulamasına dikkat ediyorum, sizin tecrübelerinizi de dikkate alarak sulamaya devam edecem.
Difenbahiam oldukça kalın gövdeli ama alt yapraklarını sararttı gövdesinin incelmesinden korkuyorum bu konuda tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim...
eyesofsea
18-01-2011, 11:35
merhaba difen çiçeği ile sorum olucaktı bana yardımcı olabilirmisiniz? bugün üye oldumda
eyesofsea
18-01-2011, 12:14
merhaba difen çiçeği ile sorum olucaktı bana yardımcı olabilirmisiniz? bugün üye oldumda
arkadaşlar soğuktan yapraklarda sararma oldu makasla uçlarındaki sarartıyı kestim bilmeden doğrumu yaptım bilmorum. balkondaydı içeri aldım gördüğünüz gibi her akşam doğalgaz sobasının yanıda die yaprakları suluyorum köküne doğru gövdede incelme var kesmek istemiorum çürürse vicdan azabı çekerim ölen babannemden yadigar ne yapmam gerek daha önce hiç çiçek bakmadım ! yaprağını kesip direk ektik ama sararmadan pörstü yaprağı dün çıkardım çok az köklenme olmuş bende suya koydum yeniden. ne yapıcam bilmiorum 2 ay sonra düğünüm var yeni evime alıcam difimi yerini beğenirmi bilmiorum ama gözüm gibi bakıyorum!havai köklendirme 2 ay sonra uygun olurmu? **** suda başarılı olurmuyum? çürüsün istemiorum !
eyesofsea
18-01-2011, 13:12
balkon kapalı ve tül var direk güneş ışığı almadı. kasım ayında yapraklarının sarardığını görünce içeri aldım salona.sonra devam etti alttan 2 yaprak tamamen sarardı kestim sonra araştırdım soğu sewmediğini öğrendimama soğuğu yedi bi kere. birde ewde herkes çalışıyor akşamları sıcak oluyo ew onun için küçük odaya aldım haftada 1 suluyordum şimdi 2 hafda 1 suluyorum ama artık çeşmeden değil öğrendim formunuz çok yardımcı oldu sağolun.birde babannem saksını hiç değiştirmedi 2 yıldır bizde oda pek anlamıyodu sanırım.birde şöyle bir sorunum var 2 ay sonra ew değişikliği yapıcam çiçekte tabi, saksını ve toprağını şimdimi değiştiriyim yoksa 2 ay sonra yeni ewdemi?nem için yapraklarını silip su püskürtüyorum 3 gündür her akşam gövdede yumuşama yok birde gövdede yer yer nokta şeklinde çıkıntılar var onlar yeni sürgünmü acama merak ettim? birde kesip başka saksıya ne zman almalıyım? yeni yerine aşıştıktan sonramı?
arkadaşlar soğuktan yapraklarda sararma oldu makasla uçlarındaki sarartıyı kestim bilmeden doğrumu yaptım bilmorum. balkondaydı içeri aldım gördüğünüz gibi her akşam doğalgaz sobasının yanıda die yaprakları suluyorum köküne doğru gövdede incelme var kesmek istemiorum çürürse vicdan azabı çekerim ölen babannemden yadigar ne yapmam gerek daha önce hiç çiçek bakmadım ! yaprağını kesip direk ektik ama sararmadan pörstü yaprağı dün çıkardım çok az köklenme olmuş bende suya koydum yeniden. ne yapıcam bilmiorum 2 ay sonra düğünüm var yeni evime alıcam difimi yerini beğenirmi bilmiorum ama gözüm gibi bakıyorum!havai köklendirme 2 ay sonra uygun olurmu? **** suda başarılı olurmuyum? çürüsün istemiorum !
Difler yapraktan çoğaltılmazlar ve sizin çiçeginiz sobanın yanında yaprak uçları bu sebepten yanmış kış ayların da bulundugu oda sıcaklıgı15 derece den az olursa bitki hayatta kalmak için yapraklarını sarartıyor kışın direk güneş alsa bile bir şey olmaz cam arkasından.bakması en kolay bitkilerden birisidir.kışları çok sulamayın parmagınızı topragına 2 cm daldırıp toprak kuru ise sulayın,bu da kışları hafta da 1 yazları 3-4 günde bir kurur .benimkiler öyle çok saglıklılar .başka eve geçin ce bir şey olmaz yeterki bol ışık ve güneş alan soguk olmayan odada olsun.
eyesofsea
19-01-2011, 12:29
çok sağolun baharı bekleyeceğim artık salona tekrar aldım inşallah sağlığına tekrar kavuşur
ilkimbuse
29-01-2011, 21:28
arkadaslar ilk resimdeki difenbahyam yeni aldigim zamandi,ikinci resimde 2 tane buyuk yapragi sararmaya basladi.sabah gunesi alan perdenin tam arkasinda durmakda.suyunuda ihmal etmiyorum cokda sulamiyorum.yardimci olursaniz sevinirim.tesekkurler.
nobel7 üstten sağlıklı yapraklar geliyorsa endişelenecek bir durum yok çiçekteki ortama alışma süreci benim de aynı sorun oldu ve şu anda çok büyüdü sağlıksız yaprakları kopartın
Arkadaslar bu cıcegın guzellıgı oldugu kadar zararlarınıda bılıyor sunuz degılmı.bu cıcekle ılgılı yıne bu sıtede hangı sekılde zararlı olduguna daır bılgılerde var.ben ogrenınce bebegım yurumeye baslamısdı hemn cıcegımı baska bır bolume aldım.her ıkısınınde saglıgı acısından.
http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-943.html
Difenbahya: Evlerimizde çok özenle baktığımız difenbahya, ithal çiçeklerin en zararlılarından biridir. Bitkinin yaprağının elle ovulması, koparılması, çiğnenmesi gibi durumlarda zararlı maddeler dışarıya çıkar. Difenbahyanın çiğnenmesi veya yenmesi durumunda ise ağız içinde şişme, kızarma, yaralar meydana gelmesi, yanma ve şiddetli acı, tükürük artışı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, sindirim sisteminde şişme, midede tahribat oluşabilir.
nobel7 üstten sağlıklı yapraklar geliyorsa endişelenecek bir durum yok çiçekteki ortama alışma süreci benim de aynı sorun oldu ve şu anda çok büyüdü sağlıksız yaprakları kopartın
sayin ilkimbuse dediginiz gibi sagliksiz olan iki buyuk yapragi koparttim.resimdede paylasdim.tam ortasindan sivrilen yeni bir surgun var suan.sanirim herhalde yaprak vericek tam bilemiyorum.
sayın nobel 7 Çiçeğinizin ortasından çıkan sürğün çiçeğin tuttuğunu ve yeni toprağına alıştığını ğösterir.Bol ışık alan bir odada hızla gelişir.çok ğüzel gözüküyor.
ilkimbuse
30-01-2011, 19:08
nobel7 çiçeğiniz şimdi daha sağlıklı gözüküyor üstten de sağlıklı yaprak geliyor iyi günlerde büyütün
merhaba benimde bir difenbahyam var arkadaştan aldım. ama dibinde siyah sinekler oluştu ne yapmalıyım acaba bana yardımcı olurmusunuz. resminide an kısa zamanda eklemeye çalışıcam
sayin ilkimbuse sayin tempolu cok tesekkur ederim cevaplariniz vede guzel dilekleriniz icin.
eveeet buda benim difenbahyam ama diplerinde siyah sinekler oluştu napmam lazım yardımcı olun lütfen bide merak ettiğim konu dibinden sürgün nezaman verir acaba nekadar beklerim. bu arada en dip kısmındaki taşları bi sıra kaldırdımki sürgün verirse rahat çıksın diye
191105
iyiarama
01-02-2011, 17:26
arkadaşlar benim yavrumun yaprakları aşagı doğru sarkıyor. mesela üstteki 1tanem arkadasımızın yaprakları yukarı doğru. acaba neden kaynaklanır bu fark
eveeet buda benim difenbahyam ama diplerinde siyah sinekler oluştu napmam lazım yardımcı olun lütfen bide merak ettiğim konu dibinden sürgün nezaman verir acaba nekadar beklerim. bu arada en dip kısmındaki taşları bi sıra kaldırdımki sürgün verirse rahat çıksın diye
191105
Sayın 1tanem;
saksıdaki sinekler hakkında fazla bilgiye sahip olmamakla birlikte fazla sulanmış oldugundan diye biliyorum benimde başıma geldi ben haşlamış olduğum zebzelerin suyunu dokmuştüm bir süre sülamadım geçti. yine buradan öğrendiğim bilğiye göre sadece topragına bitkiye değdirmeden sinek ilacı sıkıldıgını öğrendim,ama denemedim. sinekler bitkiye zarar vermiyorlar.
taşları neden koydugunuzu merak ettim.:confused:
esmasalim
01-02-2011, 19:50
arkadaşlar ya, görüyorum ki bir çoğunuzun difenbahyalarının yaprakları kocaman (maaşallah diyorum).. ama benim çiçeğiminkiler küçük?
daha büyük olmaları için ne yapmalıyım???
hoş göründüğünü düşündüğüm için koydum o taşları dekor amaçlı. hoş görünmüyormu ama allah için
arkadaşlar ya, görüyorum ki bir çoğunuzun difenbahyalarının yaprakları kocaman (maaşallah diyorum).. ama benim çiçeğiminkiler küçük?
daha büyük olmaları için ne yapmalıyım???
bence çiçeği cam önüne koya bilirsin belki faydası olur benimki cam önünde duruyor ve perde arkasından güneş alıyor
esmasalim
02-02-2011, 08:00
aslında benim çeçeğim de tam camkenarında olmamakla birlikte cama çok yakın. evimin o odası çok güneş aldığı için tam cam kenarına koymayı tercih etmemiştim. bilmiyorum yanlış mı yaptım??
yaprakların daha büyük olması için bol güneş ışığı mı almalı??
aslında benim çeçeğim de tam camkenarında olmamakla birlikte cama çok yakın. evimin o odası çok güneş aldığı için tam cam kenarına koymayı tercih etmemiştim. bilmiyorum yanlış mı yaptım??
yaprakların daha büyük olması için bol güneş ışığı mı almalı??
,Sevgili arkadaşım yanlış olan bir şey yok çiçeginizin yapralları saglıklı görünüyor büyül yapraklı olması için gübre verebilirsiniz ben besin çubugu kullanıyorum.sabah güneşi tül arkasından iyi olur.;);)
hoş göründüğünü düşündüğüm için koydum o taşları dekor amaçlı. hoş görünmüyormu ama allah için
hoş gözüküyor tabi, güzel bir görüntü, nem saglamak içinde koyan arkadaşlar da var.benimki sadece merak.;););)
çiçeğim dibinden sürgün nezaman verir acaba nekadar beklerim diye sormuştum ama kimse cevap yazmamış bi bilgisi olan yokmu. bu arada en dip kısmındaki taşları bi sıra kaldırdımki sürgün verirse rahat çıksın diye
191105[/QUOTE]
iyiarama
04-02-2011, 17:18
çiçeğim dibinden sürgün nezaman verir acaba nekadar beklerim diye sormuştum ama kimse cevap yazmamış bi bilgisi olan yokmu. bu arada en dip kısmındaki taşları bi sıra kaldırdımki sürgün verirse rahat çıksın diye
191105[/QUOTE]
merhaba benim ciçek 5 yıl hiç surgun vermedi yenice sürgun cıkarmaya basladı ama kıs gelince büyüme durdu.
ama sizinki kadar bir baska çiçeğim 3 tane sürgün verdi. bu birazda şans galiba
ğünaydın arkadaşlar
sizinle yeni öğrendiğim fakat henüz denemediğim bir bilgiyi paylaşacağım şaşırabilirsiniz çünkü ben şaşırmıştım.bana 1 akrabağamız geldi 1 hafta önce çiçekleri çok sever çiçegininin coştuğunu çok kalın ve yavruladığını söyledi nasıl başardığını sorduğum da şok oldum verdiği cevap karşısın da çünkü difine viyağra veriyormuş,bunu ilk defa duydum bilmiyordum 1bayan arkadaşdan doğum kontrol hapı alıp çiçeğime veriyorum iyi sonuçlar aldım menekşelere hatta bütün çiçeklere veririm .Viyağranın çiçeklerde işe yaraması ilğinç.:o:o;)
ğünaydın arkadaşlar
sizinle yeni öğrendiğim fakat henüz denemediğim bir bilgiyi paylaşacağım şaşırabilirsiniz çünkü ben şaşırmıştım.bana 1 akrabağamız geldi 1 hafta önce çiçekleri çok sever çiçegininin coştuğunu çok kalın ve yavruladığını söyledi nasıl başardığını sorduğum da şok oldum verdiği cevap karşısın da çünkü difine viyağra veriyormuş,bunu ilk defa duydum bilmiyordum 1bayan arkadaşdan doğum kontrol hapı alıp çiçeğime veriyorum iyi sonuçlar aldım menekşelere hatta bütün çiçeklere veririm .Viyağranın çiçeklerde işe yaraması ilğinç.:o:o;)
ben şimdi bi araştırma yaptım çiçeklere verilmedik kalmamış mesela folik asit, bebeklere verilen vitamin şurubu, doğum kontrol hapı, demir ilacı. hangisini versekte çiçekler coşsa:D
iyiarama
06-02-2011, 17:43
sade soda yani madensuyu verin süper etkili
bu çiçek zehirlimi arkadaşlar? bende 3 saksı var misafirin birisi zehirli dedi .
ilkimbuse
06-02-2011, 21:15
evet zehirlidir özellikle küçük çocuğunuz varsa dikkatli olunması lazım....
tozunu silmek için yapraklara dokundugumuzda alerji yaparmı?
sade soda yani madensuyu verin süper etkili
ne gibi bir etkisi oluyor maden sodasının yazarmısın detaylı olarak
ilkimbuse
07-02-2011, 00:10
zararı olduğunu zannetmiyorum çünkü benide evde küçük bir kızım var ve yapraklarını eller benimle birlikte siler olmuş olsaydı önce belirtilerini onda görürdüm.
esmasalim
07-02-2011, 08:21
bildiğim kadarıyla yaprağının ellenmesinden sorun olmuyor ama koptuğunda içinden çıkan suyun zehirli olduğunu duymuştum ben. benim de küçük kızım var. Allahtan dokunmuyor ama yine de yaprağını koparmamasına dikkat etmek lazım
iyiarama
07-02-2011, 08:52
ne gibi bir etkisi oluyor maden sodasının yazarmısın detaylı olarak
3 hafta haftada bir 1 maden suyu verdim saksının birisine ve diğerlerine göre yaprakları daha yeşil ve parlak oldu, birde sürgünleri daha hızlı büyüdü. fakat maden suyu sade olacak ve asiti alınmıs olacak
bardaga bosaltın ve 1 saat acıkta bekletin
zaten maden suyunun içerisindeki mineralleri okursanız cicekler için gerekli mineralleri içeriyor. aşırıya kacmadım ve memnunum.
iyiarama
07-02-2011, 09:00
http://www.yukleresim.com/images/24264253601903886237_thumb.jpg (http://www.yukleresim.com/viewer.php?file=24264253601903886237.jpg)
kopshtar
07-02-2011, 09:13
zararı olduğunu zannetmiyorum çünkü benide evde küçük bir kızım var ve yapraklarını eller benimle birlikte siler olmuş olsaydı önce belirtilerini onda görürdüm.
Sn İlkimbuse; Diffenbahya yaprak ucundan damlatma yapar. Yaprak özü de bu sıvı da zehirlidir. Bu yüzden ağıza götürülmediğinde sorun yaratmasa da çocuğunuz eline ağzına sürerse yanma ve uyuşma ile beraber yutkunmada hatta nefes almada sorun yaşayabilir. İnsan salyalarını tutamaz hale gelir. Bu şekilde elini ağzına götüren bir çocuğu halıları yalarken görmüş biri olarak dikkatli olunmasını ve derhal bol su ile müdahele edilmesini öneriyorum.
ilkimbuse
07-02-2011, 20:16
Sn İlkimbuse; Diffenbahya yaprak ucundan damlatma yapar. Yaprak özü de bu sıvı da zehirlidir. Bu yüzden ağıza götürülmediğinde sorun yaratmasa da çocuğunuz eline ağzına sürerse yanma ve uyuşma ile beraber yutkunmada hatta nefes almada sorun yaşayabilir. İnsan salyalarını tutamaz hale gelir. Bu şekilde elini ağzına götüren bir çocuğu halıları yalarken görmüş biri olarak dikkatli olunmasını ve derhal bol su ile müdahele edilmesini öneriyorum.
teşekkürler kopshtar çiçeği ellediği zaman bende dikkatli davranıyorum ama bu bahsettiğiniz damlalarla hiç karşılaşmadım bu bilgi için size teşekkür ederim biraz daha dikkatli olacağım:rolleyes:
difenbachia ya havai köklendirme yapılırmı? bilen varsa bu konu hakkında bilgi verirmisiniz?
difimin boyu çok uzzun.
merkürvenüs
12-02-2011, 08:13
Merhaba Tempolu,
Didifenbahia'da havai köklendirmeyi deniyorum. İnce gövdeli bir difenbahiam var, yaklaşık 1ay önce 2 litrelik pet şişenin geniş kısmını kesip difenbahiamın etrafında zımbaladım ve içerisine torf+sihirli toprak karışımı doldurdum. Şuan difenbahiam sağlıklı ama kök verdimi henüz bilemiyorum. Gelişmeleri paylaşırım...
mstfaoncul
13-02-2011, 11:40
Dün bu difenbahya yı bir arkadaşın evinden getirdim.Soğuklarda balkonda unutmuş.Difenbahyanın 2 sürgüsndeki yaprakları solmuş sararmış ve çürümüştü .Toprakta çok nemliydi.İlk iş toprağını değiştirdim.Bu sabahta maket bıçağı ile 2 sürgüdeki yaprakları kestim.
ACABA NELER YAPMAM LAZIM ?
teşekkür ederim Merkürvenüs gelişmeleri bekleyeceğim
ilkimbuse
13-02-2011, 20:01
Dün bu difenbahya yı bir arkadaşın evinden getirdim.Soğuklarda balkonda unutmuş.Difenbahyanın 2 sürgüsndeki yaprakları solmuş sararmış ve çürümüştü .Toprakta çok nemliydi.İlk iş toprağını değiştirdim.Bu sabahta maket bıçağı ile 2 sürgüdeki yaprakları kestim.
ACABA NELER YAPMAM LAZIM ?
kendi tecrübelerime göre yapmanız gereken herşeyi yapmışsınız şimdi bahar da yaklaşıyor yakında yeni filizler verir ve sizde bunların keyfini sürersiniz;)
192562
Bu da bir difenbahya değil mi? Cinsinin adı var mı, bilir misiniz? Bu arada fotağraf Léon filminden bir karedir. Her bitkiye bir film atfedecek olursak (ve tabii bu bir difenbahya ise) difenbahyanın filmi bence budur :)
iyiarama
21-02-2011, 15:42
arkadaşlar yapraklarını Limon suyu ile sildiğimiz zaman parlak oluyormuş diyorlar. ama korkuyorum kurutur diye bilgisi olan arkadaş varsa bilgi verebilirmi?
Ayşe Yıldız
21-02-2011, 16:07
192562
Bu da bir difenbahya değil mi? Cinsinin adı var mı, bilir misiniz? Bu arada fotağraf Léon filminden bir karedir. Her bitkiye bir film atfedecek olursak (ve tabii bu bir difenbahya ise) difenbahyanın filmi bence budur :)
Bu bir dua Çiçeğidir (Calathea).
iyiarama
21-02-2011, 17:55
arkadaşlar yapraklarını Limon suyu ile sildiğimiz zaman parlak oluyormuş diyorlar. ama korkuyorum kurutur diye bilgisi olan arkadaş varsa bilgi verebilirmi?
iyiarama
21-02-2011, 18:03
besin istegi:
Yeni toprakta ilk yıl hiç gerekmez. İkinci yıl iki ayda bir az dozajda verilebilir. Üçüncü yıl toprak değiştirseniz çok iyi olur ama değiştirmezseniz ayda bir düşük dozajda gıda takviyesinde bulunun. Besin vermede bilginiz tecrübeniz yüksekse daha büyük yapraklı olup daha hızlı gelişmesini sağlayabilirsiniz. Tecrübesiz kişiler çok besinin faydalı olacağını düşünür ama tam tersi besinin fazlası kökleri çürütür, bitkiyi öldürür. Benim genel tavsiyem, iyi besleyici toprak kullanmışsanız ne zaman kökler toprağı iyice kaplarsa o zaman gıda takviyesine başlarsınız.
iyiarama
21-02-2011, 18:04
Işık ihtiyacı: Çok fazla aydınlık yer ister. İyi güneş alan pencere önünde, sıkı dokulu pencere tülü arkasından güneş alırsa yaprakları hem geniş olur hem difenbahyanız çok sağlıklı büyük. Direkt güneş ise bu bitkiyi bozar. Yaprakları küçük olur, hatta sararıp dökülebilir. Tül imkanınız yoksa pencereden bir metre kadar uzakta tutun öğleye yakın güneş almasın. Sabah güneşi veya ilkindi güneşi direkt gelirse hiçbir sakıncası yoktur. Kışın güneş ışınları fazlaca eğimli ve düşük enerjili geldiği için kış boyunca daha uzun süreli ve direkt güneş almasını sağlarsanız kışın da sağlıklı bir şekilde büyümeye devam edebilir. Kışın serinde bırakmayın yoksa eski yaprakları derhal sararıp bozulur. Pencereleri açtığınızda soğuk hava cereyanına maruz bırakmayın.
Difenbahya dekoratif süs bitkisi
Dieffenbachia Amoena
Toprak ve sulama: Difenbahyalar da antoryum, devatabanı, yelken çiçeği gibi gevşek, hava gözenekleri bol toprak ister. Difenbahya için bol perlitli, ponzalı iyi bahçe toprağı yeterli olabilir. Başka özel karışımlar da olur ama hava gözenekleri şart onun için toprağına perlit veya ponza taşı katın. Bunlar pirinç büyüklüğü ile nohut büyüklüğü arasında irili ufaklı karışık parçalar olmalı. Perlit ponzadan daha az tutulmalı. İkisinin karışımını toprağa dörtte bir veya beşte bir oranında katmalısınız. Ağır, sıkı toprak ve bol sulama difenbahyanın sağlığını bozar, gelişmeyi yavaşlatır, hatta bol sulama karşısında çürütebilir. Onun için gerektiği gibi süzek ve havadar toprak kullanın; toprağı biraz kuruyunca bol bol sulayın, saksı dibinden çıkan suyu dökün toprak geri emmesin. Aşırı sulamaktan kaçının ama toprağın fazlaca kurumasına da izin vermeyin. Sadece kış boyunca toprak yarı yarıya kuruyunca sulayın.
Nemli ortam: Difenbahya için çok nemli ortam gerekiyor. Orkideler için tarif ettiğim gibi, genişçe bir kaba iri çakıl taşları koyun, taşların yarısı su dışında kalacak şekilde su doldurun. Difenbahya saksısını bunun üstüne koyun veya saksı yanında böyle kaplar bulundurun. Bu teknik ısı değişimine göre gerektiği gibi nem sağlıyor. Taşlar olmasa aynı mükemmellik olmuyor. (İstanbul’un havası difenbahyalar için tamamen yeterli neme sahip, burada nemlendirme su kapları gerekmez.) Ayrıca yapraklarına her gün bol bol su püskürtün.
iyiarama
21-02-2011, 18:06
Su içinde köklendirmede en iyi sonucu almak için tavsiyeler
1- Su klorsuz olmalıdır. Bunun için iki gün bekletilmiş su gerekiyor.
2- Oksijen büyük önem taşır. Suyu her gün değiştirin. Su önceden bir şişe içinde bol bol çalkalanmalıdır ki havalansın.
3- Haftada bir defa gıdalı su kullanın. Sıvı bitki besininden sadece çok küçük bir damlayı suya ilave edin.
4- Çok serin bir ortam iyi değildir.
5- Şişenin veya bardağın koyu renkli olması gerektiğini tavsiye edenler de var.
Kökler çıkmaya başladığında hemen dikmeyin. Köklerin en az 3cm, en fazla 10 cm uzamış olmalarını beklemek dahi iyi olur.
183388selamlar ... aranıza yeni katıldım.. 2 senedir büyük bir hevesle baktığım ağacımın adının ne olduğunu öğrenmek istedim:)))) biraz araçtırdım ve siteyi buldum . benim gibi bu ağacaı severek bakan insanları görünce çok sevindim . fotğraflarını göndermeye çalışacağım . bakımı konusunda yapmam gerekenler için yardımcı olursanız sevinirim...
çok güzel görünüyor
merhabalar aranıza yeni katıldım..6 ay önce eşimin hediye ettiği bir difenbahyam var . Ama son zaman birsey farkettim . kökten itibaren sanırım çürüme başlamış nerde hata yaptım anlamadım şu zamana kadar birşeyi yoktu .. Çiçek konusunda biraz tecrübesizim Ama bu çiçeğiminde ölmesini istemiyorum resimlerini eklemeye çalışacagım ..Lütfen yardım edermisiniz? Şimdiden teşekküler..http://img141.imageshack.us/i/fotoraf0053l.jpg/
Benim d,fenbahyamında yapraklarıda küçük küçük çürümeler var yapraklarını koparmam gerektiğini söylüyorlar ama kıyamıyorum neyapmalıyım
difimin bakımı için bilgisi oln arkadaşlardan yardım istiyorum yapraklarında hafif çürümeler var ne yapmalıyım
Merhabalar,
ilişikte gördüğünüz difenbahiamizi çok severek büyütüyoruz ancak bir ay sonra tavanı 30 cm. kadar daha alçak bir eve taşınacağız. acaba tavana değen bu difenbahia için ne yapabiliriz? bu çiçek budanır mi? evet ise nasıl ve ne zaman?
teşekkürler,
bu kaç yılda bu hale geldi muhteşem yaa
merkürvenüs
24-03-2011, 17:08
Merhaba,
Sn. Tempolu iki gün önce havai köklendirme denemesi yaptığım difenbahiamı kontrol ettim, gövdeyi sarıp toprak doldurduğum kısmın 2-3 cm kadar aşağısından köklenme olmuştu ve kökler oldukça uzamıştı. Köklenen kısmı ortadan kestim, ayrıca köklü gövde kısmından bir parça daha kestim ve ana kök ile birlikte üç parça difenbahiam oldu, onları tek saksıya diktim...
Denemeye başladığım andan itibaren dikkat ettiğim tek nokta gövdeye sardığım toprağın nemli olması idi. 2-3 kez sulama suyuna hümik asit koydum....
Umarım sizin denemeniz de başarılı olur:))))
SN merkürvenüs ben daha yeni deneye bildim havai köklendirmeyi 1 hafta oldu mesajınız beni heyecanlandırdı sizin adınıza sevindim büyük yapraklar verir inşallah.hümik asit nedir ne işe yarar neden verdiniz merak ettim çok soru sordum özür dilerim .sevgiler:o:o:o
Bugün bir Difenbahya hediye geldi. Kocaman yaprakları var. İsmini Marul koyduk. Saksısı büyük sayılmaz, ama değiştirmemeye karar verdim. Bu Koçtaş'lar Bauhaus'lardan alınıp gelinen, aşırı koca yapraklı bitkilerin toprağını ne zaman hemen değiştirsem hep kötüleştiler. En az 1 yıl sonra filan değiştirmeye karar verdim. Madem bu kalitesiz görünümlü toprakta bu kadar büyüyebilmişler -hormon veriyorlar tabii sürekli oralarda, yoksa güneş ne arasın!- ben de alışana dek değiştirmeyeceğim. Kauçuk bitkisinin değiştirdim hâlâ toparlayamadı, minicik yapraklar açıyor ayda bir, o da zorlana zorlana. Oysa Bauhaus'tayken lahana kadar yaprakları vardı.
Su püskürterek yapraklarını nemlendirdim acaip tozluydu. Nette epey okudum ki alt yapraklarını atıyormuş sıkça. Normalmiş. Ama burada sulamayla ilgili bir görüş birliğine varılamamış gibi. Bu aya dek tüm salon bitkilerimi haftada 1 suluyordum, şimdi 2'ye çıkarttım, sanırım buna da öyle yaparım.
Kayınvalidemin salonunda loş bir köşede var bu bitkiden. Önünde tül var ve hiç güneş düşmüyor üstüne. Ve çok sağlıklı, keyifli. Pek öyle her gün su sıktığını sanmıyorum. 2 günde bir ya da 3 günde bir sulamıyordur da. Benim salonumda da hiçbir bitkinin pek yaşamadığı loş bir köşe var, bunu oraya düşündüm. Onunki de çok büyümüş, çürümüş çelik almış dikmiş, büyümüş bu da. Şu an çok sağlıklı. Yakında resmini ekleyeceğim.
Merhaba yalnızca su sıkmakla yetinin, bu bitkinin yapraklarının silinmesi, ovalanması doğru değildir, boyalı bir kalıntı bırakır ve zararlıdır. Zaten evinizde çıkaracağı yeni yaprakları tertemiz çıkacaktır ve su sıkılması yeterli gelecektir.
Daha önce bir çiçekçi de Ficus Benjamina bitkisini parlatıyor diye bir sprey vermişti, tüm çiçekçiler, Koçtaş'taki satıcılar kesme olsun dikme olsun hep bu zımbırtıyı sıkıyorlar, yapış yapış, kokulu, eve getirince çıkaramamıştık Bonsai'nin yapraklarından. Bir kere de Benjamin'e sıktım, hala eski yapraklarda durur izleri. Güneş gittikten sonra su sıkıp kendi kendine kurumasını bekleyin. Daha kalın yapraklı bitkilerin yapraklarını hafifçe ıslatılmış kağıt havlu parçalarıyla silebilirsiniz (Orkideler, kauçuk gibi.)
arkadaslar merhaba,
benim cicegimde yaprakta beyaz bocek tarzı organizmalar oldugunu farkettim, praktiker den almıstım 1 ay kadar once ve acıkcası alısmaya calısıyorum (cicekler benim yeni ilgimi ceken bir alan ama cok seviyorum). ben forum konularında goremedim (belkide beceriksizligimden), resimleri ekliyorum fikrinizi soylerseniz cok sevinirim iyi gunler
Merhaba bitkinize unlu bit musallat olmuş. Zeytinyağlı arap sabunlu bir karışım uygulayarak bu zararlıyla mücadele konusunu forumda okuyabilirsiniz. Erken aşamalarda bitkiyi kurtarmak mümkün oluyor. Benim Yucca'ma musallat oldu, 3 hafta mücadele ettim, NeemAzal diye bir ilaç da uyguladım, etkili oldu ama yeni nesiller hemen ayyuka çıkıyordu. Farkettiğimizde çok geçti zaten. Başlarda 2-3 taneyken farketmek çok önemli. bitkiyi sıkça kontrol etmek lazım. Yucca'yı sonunda kurtaramadım. Aynı şekilde Areka'ya da bulaşmıştı. Çünkü ikisi de aynı arabada gelmişlerdi eve. Bulaşıcıdır.
Daha sonra küpe çiçeğime musallat olan kırmızı örümcek için arapsabunlu zeytinyağlı karışımı uyguladım. Ama küpelinin yaprağı çok incedir narindir, benim küpelilerin yağrağı öyle çoktu ki sabah akşam yaprak altlarına bakmaktan yorgun düşmüştüm. Yapraklar karışımdan mahvoldu, yazın en sıcak günleriydi, yapraklar yapış yapış oldular, çürüdüler. Atmak zorunda kaldım. Balkonda püskürtmüştüm balkon zemininden de çıkaramadım haftalarca o yağı.
Yaprak üstleri altları sapları ve gövdesinde her yere yayılır. Bitkinin özsuyunu emer ve pamuklaşarak kendini koruma altına alır. Pamuklaşınca mücadele oldukça zorlaşıyor. Sağlam ve temiz bir bölgesinden çelik alarak köklendirmeyi deneyin. O şekilde kurtarmaya bakın. Umudunuzu kırmak istemem ama fazla sarmış bitkiyi.
Bit gibi durumlarda, diğer bitkiler için bir önerim var: diş fırçasıyla Kalanchoe'larımın yapraklarındaki bitleri temizlemiştim. Bir çay tabağına ılık suya damlatılıp köpürtülmüş bulaşık deterjanına batırarak yaprakları saplarını gövdeyi fırçaladım. Sonra saksıyı yatırıp toprağa deterjan köpüklerini getirmeden duruladım. 2 haftadır rahatlar. Kalanchoe yaprakları kalın ve küçüktür difenbahya fırçalamaya iyi tepki vermeyecektir. Ama diğer bitkiler için aklınızda olsun diye yazdım.
sinan yavuzz
30-03-2011, 18:51
benimde bir difim var aldığımdan beri hiç büyümeyip geriliyordu ama şimdi bi komşumuzun ev yapımı ilaç tavsiyesi üzerine o ilacı hemen yapıp uyguladık şuan çok iyi hemde yapraklarını pırıl pırıl yaptı :D
lale türk
31-03-2011, 00:33
merhaba arkadaşlar difenbahya çelk kırılıp suda bekletlrse kök salarmı ve bu ççeğ böyle çoğalta bilirmyz
esmasalim
01-04-2011, 13:04
benimde bir difim var aldığımdan beri hiç büyümeyip geriliyordu ama şimdi bi komşumuzun ev yapımı ilaç tavsiyesi üzerine o ilacı hemen yapıp uyguladık şuan çok iyi hemde yapraklarını pırıl pırıl yaptı :D
bu ev yapımı ilacın formülünü bizimle de paylaşır mısınız?
iyiarama
01-04-2011, 14:33
merhaba arkadaşlar difenbahya çelk kırılıp suda bekletlrse kök salarmı ve bu ççeğ böyle çoğalta bilirmyz
evet çelikleri köklendiebilirsiniz. bununla ilgili topic de cok örnekleri var oradan incelersiniz.
iyiarama
01-04-2011, 14:33
bu formül nedir acaba paylaşssanız
arkadaşlar buda benim kırıldıktan sonra suda bekledip koklendirdigim ve sonrada saksısına aldıgım difenim.ama goruldugu gibi keyfi pek yerinde deil dikimi yaptıktan sonra 1litre kadar su verdim ve 10 gundur sulamıorum tecrubeli arkadasların onerilerini bekliyorum
http://img374.yukle.tc/images/8602S6000946.JPG (http://www.yukle.tc)
http://img375.yukle.tc/images/6345S6000944.JPG (http://www.yukle.tc)
Sayın tolgama mesajınızı tekrar yazarsanız birde resmi küçültüp eklerseniz ne olduğunu anlayabilirim resim büyük ve mesajın yarısı gözükmüyor.
http://www.agaclar.net/forum/images/attach/jpg.gif
Saksısın da solucan var diye toprağını değiştirdiğim zaman ki diflerim şimdi daha büyük oldular
onları da çekince ekleyeceğim
Sevgi Durul
04-04-2011, 18:26
Sayın Tempolu, geçen yıl aldığım aynı saksıdaki üç kök difimin biri hiç gelişmedi. Söküp attım. Şimdi aynı saksıda iki kök var, ayırmaya korkuyorum. Aynı saksıda kalmalarının sakıncası var mı? Teşekkürler...
SDurul gelişmeleri iyi ise sorun olmaz ama saksı büyüklüğü önemli fotoğraf yüklerseniz daha iyi yardımcı olabilirim.
ilk resim deki ablamın diffenbachia sı.2. dif benim havai köklendirme yaptıgım sonucunu merakla bekliyorum.
Arkadaşlar havayi köklendirme çalısmam olmuş mu acaba nasıl ğörünüyoR.NE ZAMAN KÖK ATAR.
Oglum da merak saldı çiçeklere (5 yaşında) karışık olarak harfler yazmış özür dilerim silmeyi deniyorum umarım başarırım.
http://www.agaclar.net/forum/images/attach/jpg.gif
Çok güzel ,iyi bakmışsınız ,ellerinize sağlık.
Bende bugün bifenbahyamı belli bir yerden kesip suda köklendirmeye bıraktım.
Buradaki bilgilere göre bir haftada köklenebilirmiş.
Bakalım nasıl olacak merakla bekliyorum.
bernacyhn
18-04-2011, 20:47
Herkese iyi akşamlar, benim iki-üç sene önce çok çok güzel bir difenbahya'm vardı. Ben onu çoğaltmak için parçalara böldüm ancak yaşatamadım. Yazık oldu, maalesef. Bu üç senelik arada geçici olarak şehir değişikliği yaptığım için yeni bir difenbahya edinemedim ve yine maalesef diğer bitkilerim de kurudu. Ancak artık İstanbul'dayım ve soluklaşan evimi yeniden yeşertmek, eski güzel ve hiçbir kimyasal kokunun yerini alamayacağı temizlik kokusuna kavuşmak istiyorum. İnternette gördüğüm kadarıyla difenbahya fiyatları 50 tl civarında. Yakın zamanda çiçekçileri dolaşıp, yeni bir tane edinmek istiyorum. Herkese iyi akşamlar dilerim yeniden. Sağlıcakla kalın :)
bana difenbahya fidesi verebilirmisiniz..bende yetiştirmek istiyorum
Sayın bernacyhn kipalarda 3 köklü olanları 15tl cıvarında.bilginize
bernacyhn
20-04-2011, 18:06
Teşekkür ederim, tolgama. Maalesef kipa yok yakınlarımda. Carrefour ve praktiker yakın ama oradaki fiyatları bilmiyorum henüz. Bu akşam gideceğim sanırım. Gerekli fiyatları öğreneceğim.
Fatihsahin07
28-04-2011, 21:44
Bu da benim difenbahyamın son hali. 2009 yılındaki hali 843. mesajda mevcut. Bitkinin geçmişini bu başlığa yazdığım cevaplarda bulabilirsiniz. Daha önce tamamen toprak değişimi, budama, dallarını ayırma v.s. işlemler yapıldı. Önceki yıl çiçek açtı, geçen yıl taşındığım için açamadı. Bu yıl da açmasını bekliyorum. Şuan 1 anaç gövde ve anaç gövdeden tamamen ayrılmış 3 yavru gövde bu göndelerden çıkan 4 dalı mevcut, 5. dalı yolda.
Vilmorin 15.15.15 N.P.K. gübresi ve yapı market v.s. yerlerde kampanyalı, ucuz ne varsa denkgele aldığım sıvı bitki besinlerden kullanıyorum. Toprağında çam tozu ve torf mevcut. Sıkışan toprak nedeniyle eksilenlerin yerine de cocopeat ekliyorum. Bu nedenle en üstte yaklaşık 10 cm civarında da cocopeat mecvut. Güneş pencerenin solundan akşam üzeri 3-4 saat tül arkasından vuruyor. Yaklaşık bir yıldır aynı yerde. 2-3 sulama arasında da toprak kuruyana kadar su vermiyorum, hep ıslak kalırsa sinekleniyor.
Saygılar
207035
eyesofsea
28-04-2011, 23:19
merhaba difimi üst yaprak kısmından keserek gövdeyi 3 prçaya bölüp çoğattım şuan sudalar köklendiler ama ne zaman toprağa ekeceğimi bilmiyorum. çıkan dişlerin tüğlenmesi ve ne kadar uzaması gerek? lütfen yardımcı olurmusunuz????
Ayşe Yıldız
29-04-2011, 06:52
Sayın eyesofsea, eğer kök uzantıları göründüyse hemen dikebilirsiniz. Fazla suda durması çıkan köklerin çürümesine sebep olur. Dikimini uygun bir saksıya yapın ve yeterli sulamayla köklenmenin devamını toprakta olmasını bekleyin. Başarılar.
sn fatihsahin07, doğrusu difenbahyanıza imrendim. maşallah çok güzel ve sağlıklı görünüyor. bende 3 ay önce migros tan bir difenbahya aldım. benimki üstten yaprak açtıkça alttan bir yaprak atıyor. yani yaprak sayımız hiç değişmiyor. sizinkinde gördüğüm kadarıyla böyle birşey yok. gayet gür görünüyor.
Fatihsahin07
29-04-2011, 14:51
Evet Lale607, zaman zaman benim difenbahyamda yaprak döktüğü oluyor. Bu zaten bitkinin doğasında var. Saksıda tek kök değil, 6 kök difenbahya mevcut, o yüzden sık görünüyor. Bitki üzerinde genelde 8-9 yaprak duruyor. Bende 6 kök olunca 40 yaprak civarı var. Zaten bu bitkilerde en güzel böyle duruyor, tek palmiye gibi hoş durmuyorlar. Dikkat ederseniz ortadaki ana gövdenin 30-40 cm'i boş, yan yavrular boşluğu dolduruyor.
Evet Lale607, zaman zaman benim difenbahyamda yaprak döktüğü oluyor. Bu zaten bitkinin doğasında var. Saksıda tek kök değil, 6 kök difenbahya mevcut, o yüzden sık görünüyor. Bitki üzerinde genelde 8-9 yaprak duruyor. Bende 6 kök olunca 40 yaprak civarı var. Zaten bu bitkilerde en güzel böyle duruyor, tek palmiye gibi hoş durmuyorlar. Dikkat ederseniz ortadaki ana gövdenin 30-40 cm'i boş, yan yavrular boşluğu dolduruyor.
evet haklısınız, tek kök deyilmiş. benim difenbahya da biraz büyüyünce böyle bir deneneme yapmayı düşünüyorum. dediğiniz gibi tek palmiye tarzında pek hoş görünmüyor.
merhaba Fatihsahin 07difin çok ğüzel ve sağlıklı görünüyor ğüle ğüle büyütün .sizin difenbachia 6 yavru vermiş benim 3 tane var fakat hiç biri yavrulamadı saksılarıda küçük ğüneş de alıyorlar özel bir uyğulaması varmı.:(
Fatihsahin07
02-05-2011, 08:45
merhaba Fatihsahin 07difin çok ğüzel ve sağlıklı görünüyor ğüle ğüle büyütün .sizin difenbachia 6 yavru vermiş benim 3 tane var fakat hiç biri yavrulamadı saksılarıda küçük ğüneş de alıyorlar özel bir uyğulaması varmı.:(
Saksıları da küçük demişsiniz, sanırım saksısının küçük olması gerektiği yönünde bir bilgiye sahipsiniz. Ben bunu bilmiyorum, yukarıda da dediğim gibi 80 cm yüksekliğinde bir saksısı var ve gayet mutlu.
Sizin diflere gelince, ben baharda (yapacak olsaydım bu sıralar) maket bıçağı ile yere paralel ( - şeklindede yani / veya \ değil) ve zeminin bir iki göz üzerinden keserim. Kestikten sonra bir mum yakıp damlata damlata kestiğim yeri mum ile kapatırım, bu şekilde kesikten sonra gövde çürümez. Birkaç hafta sonra besini ve toprağına göre, bir veya iki yerinden filizler görünür.
Kestiğimi de kökü ışık görmeyecek hafif gübreli suyun içine koyarım, birkaç hafta köklenir. Onu da bir saksıya veya kestiğim yerde boş bir yere dikerim.
Difenbahyanızı bu şekilde çoğaltabilirsiniz.
:)Sayın Ftihsahin07 önerilerin için teşekkürler sağol.:)
havai köklendirme yaptıgım difim.1 ay oldu fakat kökleri görünmüyor ne zaman köklenir bilgisi olan arkadaşlar yardım edermisiniz.SEVGİLER .İŞTE DİFİM
buğün çektim fotoğraflarını paylaşmak istedim
Sevgi Durul
11-05-2011, 13:14
SDurul gelişmeleri iyi ise sorun olmaz ama saksı büyüklüğü önemli fotoğraf yüklerseniz daha iyi yardımcı olabilirim.
Tempolu, bahse konu difenbahyam. Kökün birini ayırayım mı? Teşekkürler...
211068
ilksenozturk
11-05-2011, 14:10
211068
sn sdurul; ayrılabilir gibi görünüyorlar ama ayırırken kökleri mümkün olduğunda az havayla temas ettirin. bu cins dif.ler daha az hassas olsalar da yine de köklerinin havaya temasından olumsuz etkileniyorlar
Fatihsahin07
11-05-2011, 15:19
211068
Difenbahyanızın sorunu ne saksısının dar gelmesi nede saksıda iki bitkinin olması. Görünüşe göre bitkinizin toprağı çok sıkı. Bir yıldır gelişmediğini belirtmişsiniz. Muhtemelen sıvı bitki besini veya NPK gübre de kullanmıyorsunuz veya az kullanıyorsunuz. Bitkiniz bu yüzden gelişemiyor.
Cocopeat - bıçkı tozu - torf karışımında en güzel şekilde gelişiyorlar. Zamanında yukarıda görülen difenbahyamın saksısını yan yatırıp hortumla tüm toprağını akıttıktan sonra bahsettiğim karışıma ektim, hiçbir problem olmadı.
Difenbahya konusunda http://hobibahcesi.blogspot.com adresinden bilgi alabilirsiniz. Hem köklendirme hemde bakımı var. Videoyu izlemeyi unutmayın köklendirmeyi anlatıyor.
kul_zeynep
13-05-2011, 12:49
bu karışımı nerelerden temin edebiliriz? sayın fatih bey..
Merhabalar arkadaşlar ellinizde Difenbahya çeliğinden varsa rica edebilirmiyim.
Sevgi Durul
14-05-2011, 12:35
Teşekkür ederim sayın ilksenozturk, Fatihsahin07.
Bitkimi iki saksıya ayırdım. Toprağını da değiştirdim. Gelişmeme sebebi belli oldu. Toprağı iyi değilmiş. Doğru dürüst kök bile yapmamış. Bakalım bundan sonra gelişecekler mi?
211962
merkürvenüs
15-05-2011, 13:49
Merhaba,
Sayın tempolu uzun bir süredir internete giremediğim için sorunuza cevap veremedim...
Hümik asit köklendirmeyi teşvik edici ve toprak düzenleyici. Çeliğin alt kısmını hümik asite batırıp dikerseniz kolay tutuyor. Tohum için de kullanılıyormuş ama ben denemedim.Havai köklendirme de sizin gibi gövdeyi sardıktan sonra 2-3 sulamada bir 1 litre suya 1 yemek kaşığı hümik asit koyup seyrelttim ve bu karışımdan 1-2 çay bardağı kadar verdim. Sanırım benim difenbahiam 1,5-2 ayda köklendi ve ana gövdeden ayrılacak duruma geldi. Kontrol için bir meyve bıçağıyla yavaşça üst kısımdaki toprağı gevşeterek köklenme olmuş mu diye kontrol ediyordum. Kökler 2-3 cm uzayınca köklenme olan yerin alt kısmından kesip ayırmıştım...
Umarım köklendirmeniz başarıyla sonuçlanır...
SAYIN SDurul difinizi ayırmanız iyi olmuş.bol ışık alan ortam da hızla büyüyecektir.
Sorunuza yanıt veremediğim için özür dilerim.1-2 ay sonra sıvı besini vermeye başlarsanız iyi olur ben öyle yaptım sonuç iyi oldu.
Sayın merkürvenüs verdiğiniz bilği için teşekkür ederim.havai köklendirmem çok başarılı oldu çok fazla köklendi eylül ekim aylarında yeni saksıya ekeceğim.
Dieffenbachia mın yapraklarından birini kesip suda bekletirsem köksalar mı ?
ilksenozturk
30-05-2011, 06:51
yapraktan köklenmezler.
Çok güzel ve sağlıklı görünüyor, gülü güle büyütün.
merhaba arkadaşlar,
bundan birkaç ay evvel bana da bir difenbahya hediye geldi. geldiğinde üzerinde çok bol yaprakları vardı ama yapraklar avuçiçi kadardı belli ki genç bir difenbahya benimkisi. şuanda durumunda gerileme var. cam önünde duruyor ve toprağı kurudukça su veriyorum.ama malesef gelişmek bir yana gerileme var. yatak odam dışında bol güneşli cam önüm de yok. sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Difenbahyaları direkt güneşe değil ama dolaylı bol ışık alacakları pencere kenarı köşelere koymanızı ve yerini değiştirmekten kaçınmanızı tavsiye ederim. Bu bitkilere çiçekçiler bolca parlatıcı sıkıyor. Yapraklarını nodları iyice dolduruyor. Öncelikle hediye aldığınız tüm çiçekleri bir banyo yaptırmanızı tavsiye ederim. (Bu kötü niyetle birşeyler eklenmişse onuda yıkayıp uzaklaştırır, herkese olmaz da!)
Bir de bu bitkilerin hızlıca büyümeleri saksıyı köklerinin doldurmasına bağlıdır. O yüzden seralarda genelde çok küçük saksılara dikilirler. Hem taşımada kolaylık, hem ihtişamlı görünüş açısından. O yüzden aldığınız bitkiy banyodan sonra sulamalara normal devam ettiğiniz halde yaprak kenarlarında sararma, ya da yaprak kayıplarınız varsa hemen biraz büyük bir saksıya alın derim. Ölmeden acele edin.
merhaba arkadaşlar arkadaşımın difi bugün düşüp kırıldı tekrar toprağa diktik acaba yaşar mı çok büyük ve ğüzel geniş yapraklı kalın gövdeli lütfen yardım acil cevap veren olursa çok sevinirim
bozo.0606
12-06-2011, 12:17
yaklaşık 10-13 cm boyunda uzun süre suda köklendirilmek üzere bekletilmiş fakat köklenmemiş , 31 mayıs 2011 den bu yana toprağa dikilerek sera ortamı oluşturulmuş ve hala yeşil sert bir görüntüsü olan yapraksız bir dief gövde parçasının tutma şansı nedir.
resim yükleyemedim.
biri bana yardımcı olabilirmi?
şimdiden teşekkürler..
oofff ne uzun bir soru oldu..
merhaba arkadaşlar arkadaşımın difi bugün düşüp kırıldı tekrar toprağa diktik acaba yaşar mı çok büyük ve ğüzel geniş yapraklı kalın gövdeli lütfen yardım acil cevap veren olursa çok sevinirim
Boya gidip, alt yaprakları da zamanla, teker teker sararmaya başlayınca (ki bu saksının yetersiz kalmasıyla oluyor sanırım) yapraklı kısmını kesip dikiyorum tekrar. Geri kalan yapraksız kısmı da çeliklere bölüp, tekrar toprağa dikince köklenmeye başlıyorlar.
Yani bence yaşar.
yaklaşık 10-13 cm boyunda uzun süre suda köklendirilmek üzere bekletilmiş fakat köklenmemiş , 31 mayıs 2011 den bu yana toprağa dikilerek sera ortamı oluşturulmuş ve hala yeşil sert bir görüntüsü olan yapraksız bir dief gövde parçasının tutma şansı nedir.
resim yükleyemedim.
şimdiden teşekkürler..
Çürümemişse tutmaması için sebep yok bence.
Köklendirmeye gerek yok aslında. Direk kesip sokun toprağa. Zamanla filizlendiğini göreceksiniz.
bozo.0606
13-06-2011, 21:38
Çürümemişse tutmaması için sebep yok bence.
Köklendirmeye gerek yok aslında. Direk kesip sokun toprağa. Zamanla filizlendiğini göreceksiniz.
sayın kartol cevabınız için teşekkür ederim.. çürüdüğünü nerden anlarım bilmem ama umudumu kaybetmeyeceğim...
iyiarama
16-06-2011, 19:20
arkadaşlar benim difenbahyamın alt kısmında bir tane sürgün cıktı. fakat 7 aydır 1 cm büyüdü. acaba sorunmu var neden büyümüyor?
resim yükleyemedim.
şimdiden teşekkürler..
Ben bu yazıyı yazdığımda eğer çürümediyse bitkiniz sanırım 4-5 yeni yaprak vermiş olmalı. Diffenbahyalarda en önemli problemlerden biri bolca yer değiştirme, saksının küçük gelmesi, toprağın yetersiz gelmesi, buna bağlı olarak yaprak kayıpları... Eğer bitkiniz çok aşırı büyüdü ve gövde çıplak kaldıysa hiç üzülmeyin. Hemen bitkinizi parçalara bölerek en fazla 2-3'er nodu bir çelik olarak kesip toprağa yatay vaziyette dikin. Buradaki göz direkt yukarı doğru filizlenerek büyüyecektir. Genelde baktığım resimlerde kestiği kısımdan toprağa dikim şeklinde uygulanıyor ama doğrusu bu. İki kesik kısımda toprak içinde kalıyor. Bu şekilde hem üstte kalan kısımdan aşırı su kaybı olmuyor hemde daha küçük parçaları çelik olarak kullanıyor, daha fazla birey elde ediyorsunuz.Çeliği aşırı sulamayın, çürür. Sadece uç kısımda kalan yapraklı parça çok fazla sulanabilir, hatta tabakta su bulunabilir. Bitki oluştuktan yani yapraklar oluştuktan sonra ise bunları bolca sulayabilirsiniz.Akşamları yapraklardan guttasyon dediğimiz ağlam tarzında sular düşmesi bitkinin özelliğinden kaynaklanıyor, sizi kaygılandırmasın.
Bu arada madem bitki dostusunuz çiçeklere gerçekten ehemmiyet verip ilgilenen dostlarınıza, komşularınıza çeliklerden, yeni bireylerden verin ki sevgi gibi çoğalıp dağılsın. Ama sadece gördüğü yerde seven, hiç ilgisi olmayanlara teslim etmeyin çiçeğinizi, solmasın, ölmesin.
Şu an bende iki türü var, ikiside çok iyi durumda. Komşu çocuğunun atmak istediği büyük boylu bitkiyi çokça saksıyla uğraşmamak için 6 parçaya ayırdım. Aslında 20 kadar olabilirdi. Antakya çevresinden olanlara verebilirim. Birini eşim komşuya söz vermiş, 5'i sizlere kurban olsun.
merhabalar aranıza yeni katıldım..6 ay önce eşimin hediye ettiği bir difenbahyam var . Ama son zaman birsey farkettim . kökten itibaren sanırım çürüme başlamış nerde hata yaptım anlamadım şu zamana kadar birşeyi yoktu .. Çiçek konusunda biraz tecrübesizim Ama bu çiçeğiminde ölmesini istemiyorum resimlerini eklemeye çalışacagım ..Lütfen yardım edermisiniz? Şimdiden teşekküler..http://img141.imageshack.us/i/fotoraf0053l.jpg/
Eğer köklerde çürüme başlamışsa hızla yukarı doğru dağılır genelde. Siz bitkiyi parçalara ayırıp saksıdaki toprağı iyi bir karışım haline getirdikten sonra dikin derim. Çürümenin sebebi kötü toprak şartları olsa gerek. Toprağınız iyi ise bitkiniz hızlı büyür, çürümez.
arkadaşlar benim difenbahyamın alt kısmında bir tane sürgün cıktı. fakat 7 aydır 1 cm büyüdü. acaba sorunmu var neden büyümüyor?
Eğer tepe normal şekilde büyüme gösteriyorsa bu tarz yan sürgünlar kolayca büyümezler. Siz illa ki o sürgünü büyütmek istiyorsanız tepeyi, yani gövdeyi sürgünün biraz üzerinden kesebilirsiniz. Bazen o yan sürgünler hiç büyümeyip köreliyor bile.
bozo.0606
24-06-2011, 11:12
Ben bu yazıyı yazdığımda eğer çürümediyse bitkiniz sanırım 4-5 yeni yaprak vermiş olmalı. Diffenbahyalarda en önemli problemlerden biri bolca yer değiştirme, saksının küçük gelmesi, toprağın yetersiz gelmesi, buna bağlı olarak yaprak kayıpları... Eğer bitkiniz çok aşırı büyüdü ve gövde çıplak kaldıysa hiç üzülmeyin. Hemen bitkinizi parçalara bölerek en fazla 2-3'er nodu bir çelik olarak kesip toprağa yatay vaziyette dikin. Buradaki göz direkt yukarı doğru filizlenerek büyüyecektir. Genelde baktığım resimlerde kestiği kısımdan toprağa dikim şeklinde uygulanıyor ama doğrusu bu. İki kesik kısımda toprak içinde kalıyor. Bu şekilde hem üstte kalan kısımdan aşırı su kaybı olmuyor hemde daha küçük parçaları çelik olarak kullanıyor, daha fazla birey elde ediyorsunuz.Çeliği aşırı sulamayın, çürür. Sadece uç kısımda kalan yapraklı parça çok fazla sulanabilir, hatta tabakta su bulunabilir. Bitki oluştuktan yani yapraklar oluştuktan sonra ise bunları bolca sulayabilirsiniz.Akşamları yapraklardan guttasyon dediğimiz ağlam tarzında sular düşmesi bitkinin özelliğinden kaynaklanıyor, sizi kaygılandırmasın.
Bu arada madem bitki dostusunuz çiçeklere gerçekten ehemmiyet verip ilgilenen dostlarınıza, komşularınıza çeliklerden, yeni bireylerden verin ki sevgi gibi çoğalıp dağılsın. Ama sadece gördüğü yerde seven, hiç ilgisi olmayanlara teslim etmeyin çiçeğinizi, solmasın, ölmesin.
Şu an bende iki türü var, ikiside çok iyi durumda. Komşu çocuğunun atmak istediği büyük boylu bitkiyi çokça saksıyla uğraşmamak için 6 parçaya ayırdım. Aslında 20 kadar olabilirdi. Antakya çevresinden olanlara verebilirim. Birini eşim komşuya söz vermiş, 5'i sizlere kurban olsun.
cevaplarınız ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim sayın aydoner.
benim dief mesajdada yazdığım gibi yapraksız bir gövde parçası. ve çalıştığım yerdeki şefim verdi.. şu anki durumu üst kısmı kuruyup büzüştü , toprağa yakın kısmı ise hala yesil ve sert. umudumu kaybetmedim hala anlayacağınız..
birde o dief parçaları ankaraya kargolanmaz mı?:o:confused::o:confused:
yani antakya da olmamız şart mı?
bir iyilik yapamaz mısınız.. ama bitki yıpranacaksa olmaz...
biraz yüzsüzlük oldu..
saygılarımla..
cevaplarınız ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim sayın aydoner.
benim dief mesajdada yazdığım gibi yapraksız bir gövde parçası. ve çalıştığım yerdeki şefim verdi.. şu anki durumu üst kısmı kuruyup büzüştü , toprağa yakın kısmı ise hala yesil ve sert. umudumu kaybetmedim hala anlayacağınız..
birde o dief parçaları ankaraya kargolanmaz mı?:o:confused::o:confused:
yani antakya da olmamız şart mı?
bir iyilik yapamaz mısınız.. ama bitki yıpranacaksa olmaz...
biraz yüzsüzlük oldu..
saygılarımla..
İnan hiç yüzsüzlük değilm ama buna değmez ki göndereyim. Yoksa ben onu hiç zarar görmeyecek şekilde paket yapmayı çok iyi bilirim. Fakat sizden 7-8 TL alırlar, oysa bu bitkinin çok iyi formlusu büyük marketlerde 9-10 tl arasında satışa sunuluyor.Eğer bu fiyata bulamazsanız köpük pakette toprak içerisinde köklenmiş göndericem! Selamlar.
bozo.0606
28-06-2011, 09:49
İnan hiç yüzsüzlük değilm ama buna değmez ki göndereyim. Yoksa ben onu hiç zarar görmeyecek şekilde paket yapmayı çok iyi bilirim. Fakat sizden 7-8 TL alırlar, oysa bu bitkinin çok iyi formlusu büyük marketlerde 9-10 tl arasında satışa sunuluyor.Eğer bu fiyata bulamazsanız köpük pakette toprak içerisinde köklenmiş göndericem! Selamlar.
sayın aydoner ;
samimiyetinize çok teşekkür ederim , çok doğru söylüyorsunuz.
çeşitli markelerde dediğiniz fiyatlara bulmak mümkün ve bende şuan birtane almış durumdayım ancak tamamen sıfırdan kendim yeyiştirmek istemiştim. bitkilere biraz düşkünüm hele de tohumdan fideden çelikten üretmeye çok düşkünüm. yetişkin bir bitki almak ve evin bir köşesine koymak anlamsız geliyor bana bazen yapıyor olsamda. zamanlada bozuluyorlar ve engel olamıyorsunuz. yetiiştirmek daha güzeli bence.
birde sizin deneyiminizden yararlanmak , siz ne yapmışsınız onu görmek istedim.
alakanıza çok çok teşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum.. ustam..
İnsana elinin emeğinden daha güzeli var mı sizce? Doğrudur yetişkin almak çok değerli gelmiyor bana da ama bazen (çevremdeki tüm bitkileri yetiştirebilecek bilgi ve donanıma sahip olsam da) ben bile marketten alıyorum. Elimde 4-5 adet sikas varken G.Antep M1 'de çok ucuz görünce bir tane almıştım. Şu an yetişmiş bir ağacım var ama salonda çiçek koyacak yer kalmadığı için eşimle kavga ediyoruz.
bozo.0606
29-06-2011, 09:41
biz bitkisever erkeklerin en önemli sorunu galiba bende o durumdayım.. eşlerimizde biraz anlayış göndersinler canım.. hangi bitkime kıyabilirim ki..
Benim suda köklendirerek diktiğim difenbahyalarım.
Benim suda köklendirerek diktiğim difenbahyalarım.
Diffenbahya suda çok rahat kökleniyor doğru ama ben derim ki suda uzun süre çıkan kökleri izlemeyin, direkt iyi karışımlı saksıya dikin bitkinizi. Çünkü sudaki bekleme sürenize göre rahat %35 zaman kazanıyorsunuz. Yani toprakta kökler çok daha kısa sürede iyi şekilde oluşuyor. Yapraklarda oluşuyor bunun yanısıra.
Sevgili arkadaşlar bir sorum olaacak, havai köklendirme yaptıgım difim çok başarılı oldu kökleri büyüdü artık ssaksıya almak istiyorum ama şimdi olurmu mevsim uygunmu, eylül, ekimi, beklemelimiyim. daha önce deneyen arkadaşlar lütfen yardım edin.
merkürvenüs
21-07-2011, 20:47
Merhaba sn.Tempolu havai köklendirmeyi denedim ve başarılı oldum gelişmeleri ve nasıl yaptığımı yazmıştım ama benim denemem kış aylarında idi ve köklenen kısmı ayırmam mart **** nisan ayına denk geldi ve herhangi bir sorun yaşamadım.
teşekkür ederim merkürvenüs çiçeğimin kurumasını istemiyorum bu sebepten endişeliyim benimki yaza tesadüf oldu .bilğilerin için teşekkür ederim. Eylül ayına kadar bekletsem nasıl olur ki.
merkürvenüs
22-07-2011, 09:01
Bence eylül'ü beklemeniz daha iyi olabilir sn.Tempolu. Şuan havalar çok sıcak çiçekler de çok hassas durumda. Ama bu benim fikrim ben bu aylarda hiç deneme yapmadım yapan arkadaşlarımız deneyimlerini anlatırsa daha iyi olabilir...
Sayın merkürvenüs teşekkür ederim havalar çook sıcak eylüle kadar beklemem daha garanti olacak sanırım.saksısında 2 ane avru da çıktı onlarda büyür o zamana kadar, fikrinizi benimle paylaştıgınız için tekrar teşekkür ederim dieffenbachia mın hayatını kurtardınız..
merkürvenüs
23-07-2011, 13:20
Yardımcı olabildiysem sevindim sn.Tempolu.Evet havalar çok sıcak çiçeklerimin çoğu çok keyifsiz özellikle küpe çiçeği gibi narin olanları tek tek kaybediyorum maalesef:(((
Geçen hafta forumdaki arkadaşlardan biri muz kabuğu, pekmez, yoğurt, dinlendirilmiş su ile hazırlanan(rondodan geçirilerek) bir sıvı gübreden bahsetmişti.Hemen elimdeki malzemelerle yaptım 1 gün dinlendirip bütün çiçeklerime 1 er bardak verdim 2 gündebir devam ediyorum.Yıllardır, Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de difenbahya yetiştiririm çiçek açtığını görmedim. Sanırım bu gübre sayesinde çiçek açıyor. Harika birşey. Bu fikri veren
kimdi hangi forum arkadaşımızdı bilemiyorum O'na çok teşekkürler.Diğer bitkilerimde de müthiş bir gelişme var.
Sevgili Gultar çok güzel bende yeni görüyorum çiçek açtığını tarifi net olarak yazsanızda bizde uygulasak ellerinize sağlık sevgiler...
Sn.Periş, yukarıda da belirttiğim gibi tam tarifi hatırlamıyorum.5 adet muz kabuğunu, bir kaşık pekmez, bir kaşık yoğurt, salatalık, kabak,dinlendirilmiş su ile birlikte rondoda çektim, daha su ilave ederek birkaç saat dinlendirdim.Ertesi gün kullanmaya başladım.Sonuç fotoğrafta. Çok ilginç...Sizin çiçeklerinizde de işe yarar umarım. Başarılar dilerim.
Aramıza hoşgeldiniz,Zerrin hanıma katılıyorum,Difenbahyalarım sıcak bir salondalar,buna rağmen,kışın 15 günde bir yazın da haftada bir sularım.Hiç bir sorun yok.Birde direk güneş görmesinler,aydınlık ama güneşşiz ortamda daha iyi oluyorlar.Sevgilerimle.
Yazın haftada bir su vermek, çok az değil mi?
Ayrıca MUZ KABUĞU ile yapılan bir gübreden söz etmiş bazı arkadaşlar. Muzun kabuğu, karpit denen yanıcı, patlayıcı bir madde ile sarartılır. Çiçeğe bomba vermek biraz riskli değil mi?
Ayrıca bir de bir şey öğrendim ki bu çiçeğin yaprakları zehirliymiş. Bebek, hayvan, vs. yerse risk oluşturabilirmiş.
Diffenbahya suda çok rahat kökleniyor doğru ama ben derim ki suda uzun süre çıkan kökleri izlemeyin, direkt iyi karışımlı saksıya dikin bitkinizi. Çünkü sudaki bekleme sürenize göre rahat %35 zaman kazanıyorsunuz. Yani toprakta kökler çok daha kısa sürede iyi şekilde oluşuyor. Yapraklarda oluşuyor bunun yanısıra.
Sevgili aydoner , yorumunuzda haklısınız.
Aynı anda bir saksıya suda köklendirip ,diğer saksıyada direk diktiklerimden ikincisi daha güzel gelişti.
İlk foto sudaki , ikinci foto kesip direk toprağa ektiğim .Aslında daha canlılar ,fotoda tam öyle görünmüyor.
iyiarama
10-09-2011, 22:05
arkadaşlar bir şey soracagım;
çiçekcilerde satılan çiçeklere bakıyorum çok harika bir yaprakları var alıyoruz ve eve getirince hem yavaş büyüyor hemde yaprakları bozuluyor. yaprak sapları cok uzun oluyor yani toplu bir görüntüden uzaklasıyor. bunun sebepleri nedir acaba.
iyiarama
13-09-2011, 22:17
arkadaşlar yaz mevsiminde bu forum çok hareketsiz.
iyiarama
29-09-2011, 16:48
yahu kimsede dif kalmadımı 2 aydır yazan yokkk
Sn.Periş, yukarıda da belirttiğim gibi tam tarifi hatırlamıyorum.5 adet muz kabuğunu, bir kaşık pekmez, bir kaşık yoğurt, salatalık, kabak,dinlendirilmiş su ile birlikte rondoda çektim, daha su ilave ederek birkaç saat dinlendirdim.Ertesi gün kullanmaya başladım.Sonuç fotoğrafta. Çok ilginç...Sizin çiçeklerinizde de işe yarar umarım. Başarılar dilerim.
sevgili gultar tam tarifi bıdaha bı gozden gecırsen nekadar su kullanıcaz mesela ben b cok forumda arastırdım ama bı turlu bole bı gubre tarıfı bulamadım bılen arkadaslar yardımı esırgemesin
eyesofsea
11-10-2011, 14:36
merhaba sizlerle ilginç birşey paylaşmak istiyorum..benim babanne yadigarı difim var kendisi vefat edince ewime taşıdım...boyundan kesip tekrar köklendirip ektim şimdi çok sağlıklı hiç bir sorunumuz yok yeni ewini çok sewdi..yanlız kendi özlliğimidir bilmiyorum benim evime geldikten sonra yapraklarının ucundan damlalar düşüyor... sanki resmen çiçeğim ağlıyor.. her yaprağının ucundan damllar düşüyor...babannemdeyken böyle bir şey olmuyordu..bildiğim kadaı ilede bu çiçekte böle bir özellik yok...yapraklarına suda sıkmıyorum ewimde nem yapacak birşeyde yok odamda diyer yapraklı çiçeklerimde var ama onlardada böle bişey yok çok şaşırıyorum..sizlerdede böle olanı warmı?? yoksa benmi büyütüyorum bu olayı manen....bu olayı paylaşmak istedim...şimdiden teşekküler .
iyiarama
12-10-2011, 20:13
merhaba sizlerle ilginç birşey paylaşmak istiyorum..benim babanne yadigarı difim var kendisi vefat edince ewime taşıdım...boyundan kesip tekrar köklendirip ektim şimdi çok sağlıklı hiç bir sorunumuz yok yeni ewini çok sewdi..yanlız kendi özlliğimidir bilmiyorum benim evime geldikten sonra yapraklarının ucundan damlalar düşüyor... sanki resmen çiçeğim ağlıyor.. her yaprağının ucundan damllar düşüyor...babannemdeyken böyle bir şey olmuyordu..bildiğim kadaı ilede bu çiçekte böle bir özellik yok...yapraklarına suda sıkmıyorum ewimde nem yapacak birşeyde yok odamda diyer yapraklı çiçeklerimde var ama onlardada böle bişey yok çok şaşırıyorum..sizlerdede böle olanı warmı?? yoksa benmi büyütüyorum bu olayı manen....bu olayı paylaşmak istedim...şimdiden teşekküler .
merhaba bu bitki ortam değişmelerinden sonra suyunu alısılagelmiş olandan fazla verirsen bir süre yapraklar su cıkarır.
Arkadaşlar topluca yanıt yazayım:
Yaprakları zehirlidir. Küçük çocuklardan uzak tutun. Eskiden asi kölelere çiğnetilerek işkence yapılmasında kullanılırmış. Dilleri şişer, ağızları yara olurmuş.
Saplarına beyaz bir sıvı akar. Normaldir. Uçlarından da damlar, beyaz iz bırakır. Silmeyin.
Yapraklara su püskürtülmesini sever. Suyu sap oyuklarında toplar.
Az sulayın. Yazın haftada 1 cidden normal geldi benimkine. Ben seyahatteyken akrabam fazla sulamış bitkinin resmen keyfi kaçmış, toprağı sırılsıklamdı, 1 ay su vermedim toparladı.
Loş bir köşede duruyor, kışın güneş daha çok düşüyor o köşeye, daha iyi elbette.
Gübre yaprağı büyütür, fısfıs da. Sıvı besin öneririm; Vilmorin-yeşil yapraklı bitkiler için. Yazın ayda 1-2 kere verdim. Kışın azaltalım elbette ki.
Az ışık gören ya da kendi vazgeçtiği alt yapraklarını sarartıp döker. Normaldir.
Çiçekçiler gübre basıp öyle sattıklarından eve getirmenizle bitki ufak yapraklar/çiçekler açıyor. Bitki kendi rutinine, özüne dönüyor. Bir çiçekçide görmüştüm adam orkide saksılarını sürekli su kabında gömülü tutuyordu, hormonlu suymuş. Oysa zararlı. Su akıp gitmeli, nemi kalmalı. Bazı seralar, avmler çok uygun ışık-sıcaklık-nem koşulları sağlayabiliyor tabii biz evimizde o kadar hassas bir kontrol yapamıyoruz, bunun da etkisi var.
Bu da benim Marul'um.:)
Maşallah pek güzelmiş sevgili SerDag. Evvelsi gün bir akrabamız bize çelik getirmiş bu difenbahyadan. Birisinde hiç yaprak yok, diğerinde 4-5 yaprak var. İkisini de ayrı saksılara diktik ve şeffaf poşete koydum sera etkisi olsun diye. Acaba suda mı bekletseysik ne dersin?
Sevgili eb_ru bence iyi karışımlı toprağa dikmekle doğru yaptınız. İyi süzülen bir sukulent toprağı olmasında fayda var. Suda köklendirmeyle ilgili forumda değişik görüşler var ama ortak söylenen şey genelde suda çıkan köklerin toprakta yaşamaya uygun olmayıp bitkinin bir de toprağa uygun kök yapmak için vakit harcaması. Bu da zaman kaybı demek. Bence aydınlık güzel bir yerde günde 1-2 kere havalandırarak beklemeyi sürdürün. İşe yarayacaktır.
Sukulent toprağı hakkında bir bilgim yok :(
Sevgili eb_ru sukulent toprağı, kaktüs toprağı diye satılıyor. Bu isimle de arayabilirsiniz. İyi süzülen, biraz gevşek bir topraktır. İçeriğini ezbere anımsayamadım ama aldığım kutu ofiste, bayram dönüşü üzerindekileri okuyup size yanıt yazabilirim.
Merhaba herkese;
Yeni üyeyim. Buradaki paylaşımlar o kadar güzel ki dayanamadım. Öncelikle sormak istediğim bir soru var yaklaşık 6 yıldır evimi paylaştığım bir çiçek bu. Pek öyle ilgilendiğim de söylenemez. 3-4 günde bir su veriyorum, cam kenarında duruyor. Ama yine de bana karşı çok cömert davrandı boyu oldukça uzadı ve başka bir kök daha verdi.
Ancak ben bir hata yaptım sanırım. 2 gün önce uzayan kökü 20-25 cm aşağıdan keserek başka bir saksıya köklendirmeden aldım. Mevsimi değilmiş meğerse. Burayı okuyunca yanlış yaptığımı farkettim ama artık çok geç. 2 gündür gidip gleip bakıyorum ama yapraklar eskisi gibi diri değil gibi hissediyorum. Gübre verdim,, sıcak odaya aldım ama başka ne yapabilirim bilmiyorum. Kaybetmek de istemyorum çok güzel bakıyor bana karşımda. Kestiğim kök de yandan uçlar vermeye başlamış.
Sevgili k_elif, zamansız da olsa mecburen köklenmesi için bekleyeceğiz. Bizimkiler poşetle oluşturduğum sera etkisindeler, günde bir saat kadar havalandırıyorum, güneş almıyor ama aydınlık ortamda. Bakalım köklenecek mi.
Sevgili SerDag teşekkür ederim. Ancak şimdi toprağını değiştirmek kötü etkiler diye düşünüyorum. Çürüme falan olursa o zaman dediğin toprağı bulup ona geçiririm kalan kısmı.
teşekkürler eb_ru sera ortamını düşünmemiştim ama iyi bir fikir sanırım sende işe yaradı mı? Benim bir yaprağı sararmaya başladı maalesef.
Bende de bir yaprak sarardı ancak üzerinde 6 yaprak var, fazla gelmiştir hepsi yaşatamamıştır diye düşünüyorum.
Sevgili k_elif, ilk kez böyle bir şey görüyorum. Fazla sulama yapıyor olabilir misiniz acaba. Yapraklarda bir sorun, böceklenme yok değil mi? Toprakta unlu böcek gibi şeyler görüyor musunuz? Çiçekliyken çiçeğine su püskürtmeyin. Çok nadir çiçeklenir, ikidir çiçeği öleni ilk kez okudum. Sizin için araştıracağım.
İlginiz için teşekkür ederim. Aslında çok fazla su verdiğim söylenemez. Aklıma geldikçe suluyorum ama altında biraz su kalıyor sulayınca. Yaprakları çok güzel hani diyorum bir hastalık mı var diye ama yapraklarda birşey yok. Habire yaprak veriyor durmadan. Böceğe de rastlamadım şimdilik ve maalesef üçüncüyü de kaybediyorum sanırım uçtan kararmaya başladı:( Onun da fotosunu çekip koyarım yarın becerebilirsem.
Altında su kalmasın. Toprağı torf mu? Torf çok sulu kalıyor çamur gibi oluyor. Sukulent toprağı öneririm ama tabii hem mevsim geçti hem de çiçeklendiği için toprak değiştiremezsiniz. Haftada bir azıcık su verin. Haftada biri aşmayın. Toprağı hafif kurumuş gibi gözüksün üstten, öyle verin. Ilık su vermelisiniz. Çiçeği elinizle ayırmadan bir çekin, üstündeyken. Nasıl olduğunu bir görelim.
Sevgili k_elif, ilk anda çiçek mi dal mı emin olamadım. Çiçek göbekten dik çıkar bu yana uzamış, acaba siz mi yana çıkarttınız. Forumda çiçek açan bir difenbahya mesajı var. Ona bakmanızı öneririm. Dik çıkıyor ortadan. Mesaj gerçi çiçek açtıran bir karışım tarifinden bahsediyor, ben henüz cesaret edip uygulamadım bitkiye. İnsan gıdalarının karışımı (yoğurtlu muzlu pekmezli bir tarif) bitkiye dokunur gibime geliyor..
Sanırım fazla sulama dokunuyor bitkiye. Bahçe toprağı bu tür tropik bitkiler için ağırdır. Toprağın hafifçe kurumasını bekleyerek sulayın. Yazın haftada 1 suladım, kışın daha da azaltmalıyız. 1 saat kadar tül ardından üstüne güneş düşmesi iyidir.
Çiçek çıkartırken döndürmemenizi de öneririm. Ayda bir, çiçeksizken döndürün. Yoksa eğri uzayacaktır. Sizden yine foto isteyeceğim. Bu fotoda sağ kısımda çiçeğin çıktığı kısımları görmeye çalıştım.
Bitkiniz çok mu büyük ya da uzun? Yana yatırıp sarsmadan saksıdan toprağı kalıp gibi çıkararak bakmayı deneyin. Solucan sümüklüböcek vb zararlı var mı, toprak sırılsıklam mı, kökler nasıl bir bakın. Islak toprağı yanlardan elinizle yumuşakça alın. Kuru bir sukulent toprağını saksıya kökleri çevreleyecek şekilde ekleyip ortasını boş bırakarak, bitkiyi geri oturtun. Bir süre su vermeyin. Çiçek çürürse kesin. Saksısı aşırı büyük olmamalı, kökler aşağılara kadar ilerlememişse saksı büyük demektir. Bu durumda alt kısımda toprak ıslak kalır ve kökler çürür.
Eğer çözemezsek sayın Mine Pakkaner'e soracağız. Mine Pakkaner'e Soralım diye bir başlık var forumda. O başlığı bulup altına mesajınızı yazın. Fotoğrafları da ekleyin. O da yardımcı olacaktır.
Toprağı ıslaktı evet, uzun süredir değiştirmemiştim. Siz söyledikten sonra baktım şimdi içinde minik minik beyaz böcekler var toprak biti mi acaba bilmiyorum. Bir de sanırım ufak çiyanlar geziniyor nereden geldiğini anlamadım. Bahçe toprağı olmasından kaynaklanan bir sorun sanırım. Toprağı tamamen değiştirmem gerekiyor anlaşılan.
O arkada görünen çiçeği olan değil. fotoğrafı yanlış açıdan çekmişim kafa karıştırmış kusura bakmayın. Tam ortasından çıkıyor çiçek evet.
Tamam iyi ki bakmışsınız sevgili k elif, zararlılar çiçeklenme dönemindeki hassas bitkiyi kötü etkiliyor olmalılar. AVM bahçe kısımlarında sukulent/kaktüs toprağı şeklinde satılıyor. Önce saksıyı dezenfekte edip kurutun. Sonra içine sukulent toprağı koyun. Tabii köklerdeki topraklarda da zararlı kalmaması lazım, nazikçe silkelemeye çalışın, elinize eldiven geçirip yavaş yavaş ovalayın. Topraklar dökülsün. Aslında kökleri yıkayanlar da var ama bitki biraz sarsılabilir. Hiç zararlı kalmadığına kanaat getirince bitkiyi dikin. Biraz ılık su verin. Aydınlık ılık bir yere alın.
Benim köklendirmeye çalıştığım bitkinin ikinci yaprağı da soldu. Hadi bakalım hayırlısı.
Bu arada saksıdaki böcekleri saksıdan kaçırmak için birşeyler yapabilirsiniz, acıbiber-pelin yaprağı karışımı gibi ama minik oldukları için etrafa yayılacaklardır. O bakımdan toprağı değiştirdikten sonra yine çoğalırlarsa bahara balkonda falan yaparsınız kaçırma olayını. İnşallah çiçeğiniz düzelir en kısa sürede
Difenbahyayı çiçek açtırıcı karışım mesajından bu yana, versem mi, vermesem mi düşünüp duruyorum. Sonunda Amerikan ziraat sitelerini kurcalamaya karar verdim. Buyursunlar:
Bitkinizin olgunlaşmasını ve saksıda sıkışmasını bekleyin. Küçük, olgunlaşmamış bitkiler asla çiçeklenmez.
Bitkiyi kuzey ya da doğu penceresi yakınına alın. Yetersiz ışıktaki dif'ler nadiren çiçeklenir. Güney veya batı pencerelerinin ışıkları güçlüdür ve yaprakları yakar.
Bitkide biraz stres yaratın. Çok fazla su ya da gübre çiçeklenmeye sebep olmaz. Gübrelemeyi durdurun. Bitkiler genellikle yaklaşan kuraklık ya da ayaz/don olaylarında çiçeklenir/tohum üretirler.
Bir de bu alıntıyla üyeler difleri ayaza çıkarırmış çiçeklensin diye, başlık ölü bitki mesajlarıyla dolarmış!
Aşağıdaki tavsiyeleri de vermiş ama ben pek kıyamayacağım açıkçası:
Bitki hafifçe sarkana dek su vermeyin. Sonra saksıyı su dolu bir kaba oturtun. Bitki dirilir gibi görünene dek saksıyı suda tutun. Çiçek tomurcukları belirene kadar bu susuz bırakma-diriltme işlemini sürdürün.
kaynak: How to Get My Dieffenbachia to Bloom | eHow.com (http://www.ehow.com/how_8215272_dieffenbachia-bloom.html)
Difenbahya neden damlatır?
Kuraklığa dayanabilen bir bitki olarak, fazla sulanmaya karşı çok toleranslı değildir ve sulanma sorunlarını yapraklarından damlatma yaparak düzeltmeye çalışır.
Damlama, difenbahyanın düzenli fazla sulamaya verdiği fiziksel bir tepkidir. Ayrıca az ışık da bu oluşumu tetikler. Damlamayı kontrol altına almak ve engellemek için suyu azaltın, bitkinin daha fazla ışık almasını, daha fazla hava sirkülasyonu almasını sağlayın. Toprağın çok hafif kurumasına izin verin. Saksının altından su akana dek sulayın ve bir dahaki sulamaya dek yine toprağın biraz kurumasını bekleyin. Böylece fazla sulamanın önüne geçmiş olursunuz.
Read more: Why Does a Dieffenbachia Leaf Drip? | eHow.com Why Does a Dieffenbachia Leaf Drip? | eHow.com (http://www.ehow.com/info_8781784_dieffenbachia-leaf-drip.html#ixzz1fsnwv6PC)
Önemli not:
Difenbahya ile ilgilenirken mutlaka eldiven giyin. Bir şekilde elinize bulaşan özsuyu ağzınıza ulaşmamalıdır. Özsuyunun boğaza ulaşması halinde tahriş, şişme ve ses kaybı meydana gelir. Bitki ev hayvanları ve çocuklardan da uzak tutulmalıdır. Yapraklarının çiğnenmesi halinde zehirlidir.
pembegül
07-12-2011, 22:31
Arkadaşlar buda benim difenbahyam üzerinde 14 yaprak var yaprak boyu uzunluk 30cm genişlik 15 cm gayet sağlıklı ,çiçek açtığını bilmiyordum şimdi mesajlarda okudum googleadan araştırdım çiçekli halini yine ağaçlar nette buldum çiçek açtığına çok sevindim.;)
Sayın pembegül bitkiniz çok sağlıklı ve güzel, maşallah diyelim. Çiçeklerini de görürsünüz inşallah.:) Saksısını büyütmezseniz kısa süre sonra çiçek açabilir gibi. açması için saksıda biraz sıkışmalı. 3-4 yaprak sonra olgunlaşacak gibi görünüyor.
ardaşlar benim de difenbahya ile ilgili bir sorunum var. Aşağıda resimde de görüldüğü gibi bitkimin alt yaprakları sapa tutunduğu yerden ayrılıyor ve kopuyor. Bir de bazı yapraklarında yer yer kurumalar oluyor. Bu bitkiden aynı boyda 2 tane almıştık geçen kış sonuydu. Akyazı Kuzuluk'taki seradan almıştık. Birisini anneme verdik. Annemdeki gayet sağlıklı yeni yapraklar açtı. Coştu. hiçbir sorunu yok. benim bitkim bu hale geldi. Ama yeni yaprak çıkarmaya devam ediyor. Toprağı tamamen kendi hazırladığım kompost toprak acaba bundan olabilirmi ya da başka bir nedeni varmıdır?
pembegül
28-12-2011, 12:08
sayın pembegül bitkiniz çok sağlıklı ve güzel, maşallah diyelim. çiçeklerini de görürsünüz inşallah.:) saksısını büyütmezseniz kısa süre sonra çiçek açabilir gibi. açması için saksıda biraz sıkışmalı. 3-4 yaprak sonra olgunlaşacak gibi görünüyor.
l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)
Sayın SerDag nasıl çiçek açacağınıda sizden öğrendim çok teşekkür ederim bu aralar saksı değiştirmeyi düşünüyordum yazınızı okuyunca vaz geçtim tekrar teşekkürler ..:);):D
Sayın saldikenver, toprak harcı karışımınızı anımsıyor musunuz? Annenize verdiğiniz bitki de aynı harçta mı bulunuyor?
Difenbahyada alt yapraklarda solma çoğunlukla normaldir. Az ışık alan yaprakları eskiyince atıyor. Ama anormal bir ayrılma varsa fotoğraflayıp burada paylaşırsanız daha bilgili üyeler de fikirlerini paylaşacaklardır.
Sayın pembegül, şu ara hiç ellemeyin derim. Bitki muhteşem, maşallah. Bırakın büyüdüğünce büyüsün. Baharda saksı harcında yetersiz beslenme emareleri görmezseniz güze kadar bile tutabilirsiniz bu harçta.
pembegül
31-12-2011, 15:06
Sayın SerDag sizin bilgileriniz sayesinde çiçek açtığını görücem inşaALLAH çok teşekkürler tavsilelerinize uyacağım :)
Buda benim bitkim.Suda köklendirerek dikmiştim.
İlginç gerçekten çiçek açan bir bitkimi bilmiyordum difenbahyanın
araştırdım google den yelken çiçeği ne benziyor açması
Toprak karışımım 2 ölçek hazırladığım kompost
1 ölçek dere kumu
1 ölçek torf
1 ölçek yanmış hayvan gübresi
Annemin de aynı saksı harcı.
Ama ben yazın bu bitkiyi balkonuma koydum rüzgarlardan ve hava akımlarından etkilenmiş olabilir galiba.
sanırım benim köklendirmeye çalıştığım difenbahya köklendi, yeni yaprak oluşumu var :)
nabersin
03-01-2012, 08:42
merhabalar, bir seneyi askin bir süredir bu cicege sahibim. ilk defa evimde ölmeden yasayan cicek bu cok seviyorum. cicegimi cok saglikli saniyodum taki ilk resmini görene kadar.cicegim cok fazla yaprak döktü. kuruyarak-cürüyerek. ama bu kadar oldugunu tahmin etmiyordum. size sorularima gelince
1- cicegin yapraginin hepsi kurumadan veya cürümeden kopariyorum bu yanlismi
2- cicegim eski haline dönermi yani alttan yaprak cikarmi
3- saksisi cok mu büyük
4- cicegin dibine arapsaci gibi kökü kücük cicekler dikmek istiyorum. bu ciceklere zarar verirmi
5- ikici resimdeki kücük sivilce gibi seyler neredeyse iki aydir var. onlar dalmi olacak
6- yandaki kücük iki yaprak cok yavas büyüyor bu normalmi
biraz fala oldu ama bilgi veren olursa cok sevinirim...
simdiden tesekkürler...
Merhaba,
benim difenbahyamın yapraklarında nokta şeklinde,küçük,kırmızı böcekler var,bunlar için ne yapmalıyım?
Sayın nabersin,
Bitkinizin diğer yapraklarını inceledim. Bana çok sağlıklı göründüler. Genel bir hastalık olsa onlarda da problem görülür. Alt yapraklar yeterli ışık alamayarak dökülmüş olabilirler. Alttan yeniden yaprak vermez. Yukarı doğru yavrular.
Saksısı biraz büyük. Ama şimdi değil de baharda, köklere zarar vermeden bir boy ufak saksıya alabilirsiniz. Sanırım tüm saksı içini kaplayacak kadar kök büyütememiştir. Kenardaki fazla topraklar siz saksıdan çıkarttığınız zaman zaten dökülecektir.
Bitkiyi aşırı sulamayınız.
Tomurcuklardan dal yapabilir. Buna bitki tomurcuğa gelen ışık miktarına göre kendi karar veriyor.
selam benim difim yamuk mamuk uzadı gitti gövdedeki yapraklar döküldü ve gövdesi kambur oldu birde taşınma esnasında yer değişimini beğenmedi
çiçeğimi sizlerden cesaretle asla yapamam dediğim kesip köklendirme çalışmasına girişmek istiyorum
aslında çiçeğime göz koyan bir kaç kişinin etkisi büyük
köklerinden üç filiz verdi onlarıda ayırmam lazım
mevsim uygun mu nasıl yapacam nasıl kesecem neler kullancam bana yardımcı olurmusunuz
alacakaranlik
27-01-2012, 21:25
bunlarda benim difenbahyalarım
Sayın alacakaranlık ilk ve 3. resimlerdeki türü hiç görmemiştim çok sevdim. Güle güle büyütün.
Sevgili eb_ru maşallah pek güzel büyümüş. haydi bakalım çiçeğini de görelim inşallah:)
Sayın saldikenver bu bitki bir kuraklık bitkisidir. Susuzluğa çok iyi dayanır. Biraz fazla su verseniz hemen damlatma yapar. Fazla rüzgar ve hava akımından hoşlanmayabilir.
Sayın samarra difenbahyanın çeliklere ayrılıp köklendirilmesi konusu için bu başlıktaki bazı yazıları okuyabilirsiniz. Ben hiç denemedim, biraz büyük bir bitki sanırım cesaret edemem...
Buda benim difenbahyalarımdan birisi.Aydınlık yer konusunda sıkıntımız var.
iyiarama
04-02-2012, 14:10
Buda benim difenbahyalarımdan birisi.Aydınlık yer konusunda sıkıntımız var.
nerede görüntü yok
Toprağı çok sıkı olmasın içerisinde bitiki çürüntüsü ve beyaz mköpükler olanlardan kullanın su sulama içinse saksı tabağına çakıl bir mitar çakıl taşı koyun taşları geçmeyecek kadar su koyun üstüne çiçeğinizi koyun bu nemden çiçek faydalanır diyorlar bu işlemi çiçeğe yakın ama ayrı kapta da yapabilirsiniz toprak sadece nemli olmalı ıslak değil ben bu yöntemle difenbahyayı kurtardım toparlanması biraz uzun sürüyor ama herkese kolay gelsin
difenbahyamın yapraklarındaki bu böceklerin ne olduğunu bilen va rmı acaba?
bir şey öğrenmek istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.iş yerimde bir tane çiçek var.adının difenbahya olduğunu yeni öğrendim.bakmamıza ve sulamamıza rağmen kuruyor.nasıl müdahale edebilirim.yerini de değiştirdim ama değişen bir şey olmadı.ekte bir kaç resim paylaştım.ne yapmam lazım acaba?
yesilgiresun
28-03-2012, 17:34
bir şey öğrenmek istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.iş yerimde bir tane çiçek var.adının difenbahya olduğunu yeni öğrendim.bakmamıza ve sulamamıza rağmen kuruyor.nasıl müdahale edebilirim.yerini de değiştirdim ama değişen bir şey olmadı.ekte bir kaç resim paylaştım.ne yapmam lazım acaba?
merhaba,difenbahyalar aydinlik ortami severler.fazla su sevmezler.cünkü fazla su topragin uzun süre nemli kalmasina ve yapraklarinin bozulmasina sebep olur,ayrica kök cürümesi yapar.siz en iyisi topragini degistirip yeni bir saksiya alin.böylece kök cürümesi olup ,olmadiginada bakarsiniz,ama mutlaka suyu azaltin.kolay gelsin
yesilgiresun
28-03-2012, 17:43
difenbahyamın yapraklarındaki bu böceklerin ne olduğunu bilen va rmı acaba?
merhaba,difenbahyalar aydinlik ve nemli ortami severler.suyu cok sevmezler,hatta fazla su bozulmasina,yapraklarinin dökülmesine sebep olur.direk günes isigi asiri sicaklarda zarar verebilir.hemen sulamayi kesip,gerekirse topragini degistirerek ciceginizi kurtarabilirsiniz.ayrica fazla su kök cürümesi yapabilir,iyice bakin.toprak uzun süre nemli kalirsa yapraklarda siyah renkli toz gibi sinekler olusabilir.kolay gelsin
Sayın yesilgiresun cevabınız için teşekkür ederim.
Bitkinin toprağını yaklaşık bir iki ay önce değiştirdim ve sabah ve akşam güneşini alan camekanlı balkodan duruyor.
Ancak üzerinde gördüğüm böceklerle ilgili olarak ne yapmam gerektiğini henüz anlayamadım.
yesilgiresun
28-03-2012, 22:26
Sayın yesilgiresun cevabınız için teşekkür ederim.
Bitkinin toprağını yaklaşık bir iki ay önce değiştirdim ve sabah ve akşam güneşini alan camekanlı balkodan duruyor.
Ancak üzerinde gördüğüm böceklerle ilgili olarak ne yapmam gerektiğini henüz anlayamadım.
sevgili k-elif
ben mesaji mir-ay kardesin mesajina karsilik yazmistim.ama yanlislikla sizin mesajinizi alintilamisim.özür diliyorum.sizin sorununuz hakkinda bir bilgim yok.ama forumda cok yerde ciceklerdeki zararliliri yok etmek icin ilaclama metodlari hakkinda yazismalar var,istersen onlari bir arastir.her sey gönlünce olsun
Deniz Yıldızı
02-04-2012, 20:43
Sayın k elif
Difenbahyanızdaki böceğin adını bilmiyorum. Ama zaman zaman benim bitkilerimde de oluyor. Ben balkon da hortuma sulama başılığı takarak yaprakları yıkıyorum ve bu esnada elimle böcekleri temizliyorum. Zaten yapraklar büyük olduğu için kolayca temizleniyor. Denemenizi tavsiye ederim.
Deniz Yıldızı
16-04-2012, 15:54
Yaklaşık dört yıl önce çelikten yetiştirdiğim difenbahyam oldukça uzamasına rağmen sadece tepesinde birkaç yağrağa sahipti. Ben de gövdeyi paraçalara ayırıp, saksılara 2 veya 3'er parça ektim. Bu sayede büyüdüklerinde saksıda daha dolu bir görüntü oluşturacaklar. Sürgün vermeye başladıkları zaman burada paylaşmayı düşünüyorum. İşte çektiğim fotoğraflar.
283663
283664
283665
283666
283667
Deniz Yıldızı
25-04-2012, 20:52
Bugün ilk sürgünümü gördüm. Çeliklerim üzerlerine düşeni yapıyor.
286975
Merhabalar,
4,5 ay önce düğünümde bir difenbahya hediye edildi bize.
Geldiği günden beri yaprakları kuruyor. Eşim iki günde bir suluyordu, en sonunda bu kadar suyun aslında bitkiye zarar verebileceğine onu ikna ettim. Şimdi sadece yapraklarına su püskürtüyorum. Haftada bir filan da dibine su döküyorum.
İlk zamanlar (fazla sulandığı dönemde) çok fazla yaprak kaybettik. Şimdilerde de kökü gevşemiş durumda. Eğik duruyor ve yerinden sallanıp duruyor. Toprakta sabitlenmiş değil. Bir de sadece tepedeki yapraklar kaldı. Gövdesinin alt kısımları yapraksız. O yüzden gövde gereğinden fazla uzun görünüyor. Yapraklardan bazıları boyunlarını bükmüş durumda. Ne yapmalıyım?
Bu yapraksız uzun görüntü çok çirkin. Gövdeyi parçalara mı ayırmalıyım? Bu işlemi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Neyle kesiyorsunuz? Nasıl bir toprağa ekiyorsunuz? Sulamayı nasıl yapıyorsunuz?
Deniz Yıldızı
03-05-2012, 13:42
Merhabalar,
4,5 ay önce düğünümde bir difenbahya hediye edildi bize.
Geldiği günden beri yaprakları kuruyor. Eşim iki günde bir suluyordu, en sonunda bu kadar suyun aslında bitkiye zarar verebileceğine onu ikna ettim. Şimdi sadece yapraklarına su püskürtüyorum. Haftada bir filan da dibine su döküyorum.
İlk zamanlar (fazla sulandığı dönemde) çok fazla yaprak kaybettik. Şimdilerde de kökü gevşemiş durumda. Eğik duruyor ve yerinden sallanıp duruyor. Toprakta sabitlenmiş değil. Bir de sadece tepedeki yapraklar kaldı. Gövdesinin alt kısımları yapraksız. O yüzden gövde gereğinden fazla uzun görünüyor. Yapraklardan bazıları boyunlarını bükmüş durumda. Ne yapmalıyım?
Bu yapraksız uzun görüntü çok çirkin. Gövdeyi parçalara mı ayırmalıyım? Bu işlemi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Neyle kesiyorsunuz? Nasıl bir toprağa ekiyorsunuz? Sulamayı nasıl yapıyorsunuz?
Sayın mutter,
Difenbahyanızı aşırı sulamışsınız. Özellikle kış aylarında çok dikkatli ve toprağın nemini kontrol ederek sulamak gerekiyor. Sözlerinizden anladığım kadarıyla bitkinizin kökünde aşırı sulama nedeniyle çürüme oluşmuş. Kökünün sallanması bu yüzden.
Resimden gördüğüm kadarıyla altta bir sürgünü var. Bu sürgünü ayırın. Ana gövdeyi de iki parçaya keskin bir bıçak yardımı ile ayırın. Toplam 3 parça bitkiniz olacak. Ben torf ile bahçe toprağını karıştırıp ekiyorum. Eğer bahçe toprağına ulaşamazsanız şimdilik sadece torfun içinde kestiğiniz parçaları köklendirebilirsiniz. Kestiğiniz kısımların üstünü mumla kapatın. Daha sonra köklenen bitkilerinizi, mutlaka toprak torf karışımına aktarın.
Sakın fazla sulamayın.
Şimdiden başarılar.
Sevgili DENİZ YILDIZI,
Tekrar çok teşekkür ederim.
Köklendirme işlemini toprak torf karışımında yaparsam kökler oluştuğunda bitki aynı yerde kalmaya devam edebilir, değil mi? Kökler oluşunca muhakkak yer değişimi yapmak gerekmiyor , değil mi?
Deniz Yıldızı
03-05-2012, 17:35
Eğer toprak torf karışımına ekmişseniz yer değiştirmenize gerek yok. Torfa ekitiğimiz zaman, torf bitki için gerekli besin maddelerine sahip olmadığı için yer değişimi gerekiyor.
[sıze="6"]lütfen maşallah çekin nazar değmesin[/sıze]
xenkebikec
05-05-2012, 13:32
Sn. udef saksı çok küçük kalmış gibi duruyor :) , siz en iyisi ağaçların dikildiği büyük saksılardan alın bitkinize anca olur. Maşallah gerçekten çok güzeller.
merkürvenüs
05-05-2012, 21:48
Merhaba sn.udef, difenbahialarınız harika nasıl bakım uyguladığınızı anlatırsanız tecrübelerinizden faydalanırız:)
bozo.0606
05-05-2012, 21:58
sayın udef ;
maşallah bu güzelleri paylaştıysanız siz nasıl baktığınızı ve besinler verdiğinizi de paylaşırsınız şimdi!!
uzun yıllar sizinle olmaları dileğiyle..
suyunu ve bolcada sevgimi veriyorum, inanınki başka birşey yapmıyorum.
bozo.0606
10-05-2012, 19:26
sevgi çok şeydir ve bitkilerde sevildiğini bilir.
bacchusb
17-05-2012, 18:54
Merhabalar yaklaşık 1,5 ay önce oldukça uzayan difenbahyamı kesip köklendirmek için suya koydum son günlerde resimde görüldüğü gibi köklenmeye başladı. Ancak kökler çok üst taraftan çıktı. BU ne anlama gelir acaba? Alt kısmı kesip o şekilde mi ekmeliyim? Ve de köklerin ne kadar daha uzamasını beklemeliyim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
bacchusb
20-05-2012, 16:52
Sesimi duyan kimse yok mu? :)
Sesimi duyan kimse yok mu? :)
Derin suya koymuşsunuz onun için yukarıdan köklenmiş. Köklerin biraz daha büyümsini bekleyin Köklerin dibinden kesin. O parçayı daha az suya koyun yeniden köklemesini bekleyin köklenince isteyene verin. siz kendinizinkini daha küçük bir saksıya alın yumuşak bir toprakla doldurun.(torf+bahçe toprağı+gübre uygun bir karışım)
bacchusb
20-05-2012, 18:02
Çok teşekkür ederim :)
sevgi çok şeydir ve bitkilerde sevildiğini bilir.
Benim de çevremde en sık duyduğum ve en çok gülümsememe sebep olan şeylerden biridir artık : "Yaa çok seviyorum ben çiçekleri ama nedense bir türlü yetişmiyor bende???" ;) Malesef insanlar sadece sevdiklerini "sanıyorlar"....
bozo.0606
22-05-2012, 19:06
Gerçekten sevebiliyorsanız bitkilerinizi, onlarla konuşabiliyorsanız sizin yakarışlarınızı bile duyabilirler. Ve emin olun cevap verebilirler. Çiçekleri sevmek onları anlamaktır ve zamanı geldiğinde topraklarına bakmadan susuz kaldıklarını farkedebilmektir.
Hiç açmayan ve hiç umudum olmayan ama çok sevdiğim paskalya kaktüsüm tek çiçek açtı ve beni çok mutlu etti. Şimdilerde iki tomurcuk daha büyütüyor ))
nabersin
23-05-2012, 02:32
merhabalar bir önceki sayfada cicegimin resimleri var. cok yaprak döktü ve kel kaldi ama alttan iki kücük dal daha ciktigindan o görüntüyü kapatacak saniyorum ama problemim yeni cikan yapraklar cok kücük cikiyo neden olabilir?
Merhaba canım, aslında resimde güzel görünüyor ancak sanırım sonradan dökülüp küçülmeye başlamış. Ayrıca bir yıllık bitki olduğundan bahsetmişsin, eğer bir yıldır aynuı saksıdaysa, bir yıldır iyi dayanmış, çünkü bu saksı oncacık bitki için fazla büyük geldi bana, bir yıl önceki boyutunu düşününce....:rolleyes: Hala da fazla büyük.... Bitki şaşırıp geniş alanda kök oluşumunu arttırıyor, bu defa da gövde gelişimi aksıyor...,yapraklar o yüzden çelimsiz kalıyor. Bencekökleri budama zamanı gelmiştir, hem saksısını değiştirmiş olursun, biraz daha küçük bir saksıya alırsın hem de çiçeği biraz kökten temizlersin... Çiçek rahatlayıp, kendine gelecektir ;)
merhabalar bir önceki sayfada cicegimin resimleri var. cok yaprak döktü ve kel kaldi ama alttan iki kücük dal daha ciktigindan o görüntüyü kapatacak saniyorum ama problemim yeni cikan yapraklar cok kücük cikiyo neden olabilir?
Bu arada evet aşağıdaki o küçük tomurcuklar "sürgün" verecek, yani o çıplak görüntüyü tamamen kapatanak merak etme ;)
bende yetiştiriyorum birkaç sorum olacak fotoğraf da yükleyeceğim umarım becerebilirsem
Öncelikle merhaba, aranıza yeni katıldım. Herkese iyi forumlar.
Ben de difimdeki sıkıntıların nedenini bir araştırayım dedim de bu sitede yazılanları okuyunca sanırım onu öldürmek üzere olduğumu ya da öldürdüğümü anladım ve kökünü çıkardım ve köklerde çürüme olduğunu gördüm. Aşırı sulama, yaprakların nemsizliği ve ışıksız ortam onu bu hale getirmiş, sonunda dank etti bana. :)
Fotoğrafları aşağıda ve kalın köklerinin ucu sanki kesilmiş gibi kaldı çünkü uçları çürümüştü. Toprağını kurumaya bıraktım balkona serdim.
Solucan bile vardı içinde.
Daha farklı önerilerinizi almak istiyorum. İyileşmesi ve daha iyi olması için ne yapmalıyım. Bu cahili nolur bilgilendirin. :(
Teşekkürler.
http://e1205.hizliresim.com/x/v/6wt3c.jpg
http://f1205.hizliresim.com/x/v/6wtlk.jpg
http://f1205.hizliresim.com/x/v/6wtmx.jpg
http://f1205.hizliresim.com/x/v/6wtpp.jpg
Bana bir çelik geldi hediye.Bu çeliğin tepesini mumlamalımıyım.Mumlamasam nolur.
bozo.0606
28-05-2012, 21:57
sayın furkyt;
mumlarsanız su kaybı azalır, tutması daha garanti olur.
kolay gelsin..
sayın furkyt;
mumlarsanız su kaybı azalır, tutması daha garanti olur.
kolay gelsin..
Çok teşekkürederim.İyi akşamlar...
melek yüzlü
03-06-2012, 19:11
Merhaba arkadaşlar,
ben de bundan 2 ay önce bir tane difenbahya çiçeği almıştım. Fiyatı 10 liraydı. çok severek aldım. Aldığımda üzerinde 6 yaprak vardı. Alttan 3 yaprağını döktü. Yeni taptaze 3 yaprak çıkardı. Bir tane daha çıkarmak üzere. Onu da sayarsak 7 yaprağı var. şu anda sağlıklı gözüküyor. Benim sorum şu. Gövdesi çok ince değil fakat çok kalın da değil. Aldığımda gövdeden bir patlak vardı. Yaprak çıkarmak üzereydi. şuanda o gövdenin içindeki yaprak çıkmadığı gibi o kısım kurudu. Bunun nedeni ne olabilir. Diğer sorum da ark. Aynı çiçekten var. Hiç bakmadığı halde her tarafı yaprak dolu. Benimkinin gövdesinden niye yaprak çıkmıyor?
Merhaba,
Eğer yumuşama varsa yapılacak birşey yok,
çürük yukarıya doğru devam ederek tüm gövdeyi sarar
ve bitkiyi tamamen yok eder, yani öldürür.
O yüzden yapmanız gereken,
gövdeyi yumuşamış olan o çürük kısmından çok keskin ve steril bir bıçakla kesmek (üstünden)....
Sonra sağlıklı olan kısmı tekrar temiz toprağa sağlma bir şekilde dikin,
köklendirerek de dikebilirsiniz, ama ben genelde direkt toprağa dikiyorum,
öyle de kökenip, tutuyor....
Bitkinizi ancak böyle kurtarabilirsiniz....;)
Öncelikle merhaba, aranıza yeni katıldım. Herkese iyi forumlar.
Ben de difimdeki sıkıntıların nedenini bir araştırayım dedim de bu sitede yazılanları okuyunca sanırım onu öldürmek üzere olduğumu ya da öldürdüğümü anladım ve kökünü çıkardım ve köklerde çürüme olduğunu gördüm. Aşırı sulama, yaprakların nemsizliği ve ışıksız ortam onu bu hale getirmiş, sonunda dank etti bana. :)
Fotoğrafları aşağıda ve kalın köklerinin ucu sanki kesilmiş gibi kaldı çünkü uçları çürümüştü. Toprağını kurumaya bıraktım balkona serdim.
Daha farklı önerilerinizi almak istiyorum. İyileşmesi ve daha iyi olması için ne yapmalıyım. Bu cahili nolur bilgilendirin. :(
Teşekkürler.
http://e1205.hizliresim.com/x/v/6wt3c.jpg
http://f1205.hizliresim.com/x/v/6wtlk.jpg
http://f1205.hizliresim.com/x/v/6wtmx.jpg
http://f1205.hizliresim.com/x/v/6wtpp.jpg
Şuna bir açıklık getireyim önce :
Gövdedeki patlak dediğiniz sanırım gözlerden bahsediyorsunuz,
hani hafif kabartıla var üzerinde...
Oralardan zaten yaprak çıkmaz.
Yapraklarını sadece tepelerden verir sürekli ve birer birer verir.
O patlak dediğiniz gözlerden sürgün verebili ancak.
Merhaba arkadaşlar,
ben de bundan 2 ay önce bir tane difenbahya çiçeği almıştım. Fiyatı 10 liraydı. çok severek aldım. Aldığımda üzerinde 6 yaprak vardı. Alttan 3 yaprağını döktü. Yeni taptaze 3 yaprak çıkardı. Bir tane daha çıkarmak üzere. Onu da sayarsak 7 yaprağı var. şu anda sağlıklı gözüküyor. Benim sorum şu. Gövdesi çok ince değil fakat çok kalın da değil. Aldığımda gövdeden bir patlak vardı. Yaprak çıkarmak üzereydi. şuanda o gövdenin içindeki yaprak çıkmadığı gibi o kısım kurudu. Bunun nedeni ne olabilir. Diğer sorum da ark. Aynı çiçekten var. Hiç bakmadığı halde her tarafı yaprak dolu. Benimkinin gövdesinden niye yaprak çıkmıyor?
demircool
06-06-2012, 11:34
Dün bitkimin toprağını eşelerim hafif ve beyaz ince uzun kurt gibi bişeyler gördüm.Toprağını attım.Bitkimide köklerini yıkadım hala suda bekletiyorum.Ölmez umarım.
melek yüzlü
06-06-2012, 13:06
Bilginiz için çok teşekkür ederim. Gövdede çürüme olduğunu sanmıyorum. Çünkü neredeyse ayda bir yaprak veriyor üstten. Fakat benim çiçeğimin yaprakları bu sitede gördüğüm çiçeklerin yaprakları gibi sağlıklı görünmüyor. Bir de bir yaprak verirken alttaki yapraklardan birini atıyor. Ya da alttaki yaprakta büzülme oluyor. 15 günde bir sıvı besin gübresi veriyorum. Zaman zaman kaynamış yumurta suyunu veriyorum. Sulamayı haftada bir yapıyorum. Benim evim güney cephe camın önüne koydum fakat tül perdenin arkasından güneş alıyor. Acaba yanlış mı yapıyorum.
Yooo güneş alıyorsa yeterlidir, çürümeyi de sizin için söylememiştim :) Alttaki sararmış yapraklarını dökmesi hiç önemli değil, önemli olan üstten sağlıklı yaprak vermesi :) Merak etmeyin, sizinki henüz çok genç bir bitki, ama çiçekçiden alınan bitkilerin genelde saksı değişimini yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum, yaptınız mı bilmiyorum. Eğer yapmadısanız hemen değiştirin derim, saksını da fazla büyük tutmayın... Yakında o da diğer çiçekseverlerin ihtişamına kavuşacaktır :rolleyes:
melek yüzlü
06-06-2012, 15:53
Çok teşekkür ederim. Bu arada sizin çiçeğinizin fotoğrafı var mı? Gerçekten çok merak ettim. Varsa kaç numaralı mesajda?
semihözmakineci
06-06-2012, 20:31
susuz kaldıgını sanmıyorum su oranı haftada 2 defa olarak 2 su bardağı yeterlı.gunes görmemesi gereklı alaca perde arkası cok az gunes olabılır.salonda veya oturma odasında hava alan ortamda yetısmesı gerekır yanı oda havadar olacak.kestane gubresı veya haywan gubresı olmaz hazır torf ve kalıtelı olandan kullanıldıgında 100 100 werım alırsın arkadasım...
Melek yüzlü arkadaşım :) Benim eski daha öncesinden çektiğim ve foruma da eklediğim fotolar vardı, bulabilirsem yine eklerim. Yalnız yenisini ekleyemiyorum çünkü fotoğraf makinem yok, bozuldu. Telefon da net çekmiyor malesef. Ayarlayabilirsem, birisinden bir makine çekerim yenisini.
melek yüzlü
07-06-2012, 17:17
Teşekkür ederim sevgili Erberk arkadaşım. benim ağacımın görüntüsü palmiye gibi ben öyle olmasını istemiyorum yanlardan da çıksın istiyorum. Onu nasıl ayarlayabilirim acaba bu konuda bilgin varsa bana yardım edersen çok sevinirim. Palmiye gibi olması pek de hoş olmuyor. Forma baktım. Senin difin de çok güzelmiş gerçekten.
bozo.0606
07-06-2012, 19:50
buda benim dief im, ve saksı boyu.
uzun süre bunun içinde duracak..
Canım, malesef o palmiye görüntüsü diflerin ortak kaderi... Ona pek yapılacak birşey yok. Özellikle uzadıkça gözleniyor bu durum, çünkü alt yapraklarını döküyor. Dediğim gibi alt gözlerden ancak sürgün verebilir, onun için de tepesinden kesmen gerekiyor. O palmiye görüntüsünden yavrulayınca kurtuluyor :) Veya sen yanına başka bitki dikebilirsin.... O zaman saksı biraz kalabalık görüntüsü nedeniyle o görüntü doluyor ve çıplaklık yok oluyor, hoş oluyor.... Tavsiye ederim....
Teşekkür ederim sevgili Erberk arkadaşım. benim ağacımın görüntüsü palmiye gibi ben öyle olmasını istemiyorum yanlardan da çıksın istiyorum. Onu nasıl ayarlayabilirim acaba bu konuda bilgin varsa bana yardım edersen çok sevinirim. Palmiye gibi olması pek de hoş olmuyor. Forma baktım. Senin difin de çok güzelmiş gerçekten.
melek yüzlü
08-06-2012, 13:25
Tamam çok ***. ederim. Yavrulaması için de uzunca bir süre gerekir herhalde. Benim yanına ekeceğim başka çiçeğim yok. Kesmeye de kıyamıyorum. Çok da küçük zaten. Yavrulaması
için özel bir şey yapmam gerekir mi?
Ben özel birşey yapmıyorum, olduğunu da sanmıyorum ama genelde en bol yavrulayanlardan biri diyebilirim, belli bir boya geldikten sonra hemen başlıyorlar dibinden filiz vermeye, onun da hazzı kelimelere dökülmez :rolleyes: Bir anda difin ihtişama bürünecek inşallah ;)
Sayın Metin07;
Öncelikle korkulacak bir durum değil, biz çiçek severler genelde hep hatalara düşeriz. Bunun nedeni de çiçek satıcılarının hazır toprak daha doğrusu kimyasal topraklar kullanarak dikim yaptıkları çiçekleri satın almamızdan ve onların kullandığı toprakları ( Torf )kullanmamızdan dolayı yanlış yetiştiriyoruz. Ben de çiçeklerim de hazır toprak ( torf ) kullanıyorum ama %40 hazır toprak % 50 çam toprağı %10 gübre kullanıyorum. Bence sizde bu şekilde deneyin. Hazır toprakta dikili bir çiçek fazla su istemez fazla su verildiğinde solucan, kurt ve bir çok parazit ortaya çıkıyor ve köklerini eritiyor.Aşağıdaki resimde çiçeğinizi nerelerden kesmeniz gerektiğini gösterdim. Göstermiş olduğum yerlerden maket bıçağı ile kesmeniz durumunda kök kısmını ayrı bir saksıya küçük çiçeklerini her birini ayrı saksılara söylemiş olduğum toprak karışımı ile sıkı bir şekilde dikin. Büyük gövdeli çiçeğiniz çok güçsüz, arada kalan sap bölümünü ayrı bir saksıya dikerek hem çiçeğinizi kurtaracak hemde çoğaltmış olacaksınız. İnşallah kurtarırsınız. Kolay gelsin. ( Kök kısmından kesmiş olduğunuz yerlerin ucuna mum damlatın hava almaması için )
[QUOTE=metin07;974150]Öncelikle merhaba, aranıza yeni katıldım. Herkese iyi forumlar.
Teşekkürler.
melek yüzlü
09-06-2012, 01:02
Merhaba Erberk,
Yardımların ve iyi niyetin için çok sağol. Senin çiçeğin gerçekten çok güzel ve sağlıklı maşallah. Hele kestiğin yerlerden sürmesi de çok sevimli olmuş. Genede ben senin gibi kesmeye cesaret edemezdim herhalde. İnşallah en kısa sürede seninkinin ihtişamına ulaşır. Bu arada senin çiçeğin kaç yıllık bir çiçek. Sanırım herkeste fazla büyümüyor. Benim ark. hiç sevmiyor evinde çiçeği iki tane hediye gelmiş. Büyüdükçe büyüyor yanları sürgün dolu. Tepesini kesip atacağım bıktım onlardan diyor. Bazen de fazla ilgi ve sevgi gösterilmemesi gerektiğini düşüyorum. Çünkü gözünün içine baktıkça ya istediğin gibi olmuyor ya da başına bir iş geliyor.
Sevmiyorsa, sevene versin :) Sen bir teklif et bak bakalım verecek mi :p Bakma sen öyle diyenlere, isteyince de vermiyorlar, gerçekten sevmeyenler, verecek yer arıyor, hediye geleni de hemen elden çıkarıyorlar canım. Kolu komşuya dağıtıyorlar... Pek de dürüst olmadıklarına inanıyorum ben açıkçası, bitkiler sevilmedikleri ortamda küser, bunun aksini düşünemiyorum :)
melek yüzlü
09-06-2012, 16:55
Doğru söylüyorsun. Geçen gün bıktım bunların uzamalarından keseceğim ilk fırsatta dedi. Bir parçası kırılmış koca parçayı çöpe attım dedi. ben de kesersen sakın çöpe atma bana ver dedim. Tamam gidelim keselim o zaman dedi. Ben de boşver çiçek bozulur belki. Sen kendin kesersen ver bana atma sakın parçayı dedim. Bakalım kesip verirse alırım.
Kesmekle bozulmuyorlar canım, merak etme :)
Tam tersi, kesmek iyi geliyor onlara, kesildikçe güçleniyorlar...
Bakma biz kıyamıyoruz kesmeye,
ama bitkiler kesildiklerinden pek memnun oluyorlar ;)
Onlara yarıyor....
hatko ilyas
13-06-2012, 22:03
Benim çiçeğim ağlamaya başladı yapraklarından su damlaları akıyor ağlar gibi bunun sebebi nedir acaba yardımcı olabilirmisiniz resimleri ekledim ilgilenirseniz sevinirim
melek yüzlü
14-06-2012, 11:23
Formu okursanız daha iyi bilgi edinebilirsiniz ama benim bildiğim bu su damlacıklarının nedeni çiçeğin fazla sulanmasından kaynaklanıyor.
güldeste-
20-06-2012, 21:11
http://img341.imageshack.us/img341/3796/dsc04159.jpg (http://img341.imageshack.us/i/dsc04159.jpg/)
Eskiyi anmak :( önceki salonumuzu çok seven Difenbahyalarım ''çok üzgünüm'' yeni evimi sevmediler biri hariç diğerlerini kaybettim :( o kalan birini de eski evime gönderdim.
deli_tay
26-06-2012, 11:54
Forumda aradım fakat bulamadım. Çiçeklerimin yaprak ve gövdesinde bulunan bu böceklere çare bulamadım. Uzun süre birlikte sorunsuz şekilde yaşadığı görünsede belli süre sonra yaprağı bir anda sarartıp öldürüyor. Nedeni ve çözümü için bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/302029d1338289599-29052012191.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/302030d1338289599-29052012193.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/302031d1338289599-29052012196.jpg
Tüm Difenbahya sevenlere ve yetiştirenlere merhaba,
Bu başlık altındaki 42 sayfalık dev arşivin tamamını dikkatle okudum. Difenbahya bitkisiyle ilgili söylenmedik söz kalmamış gibi. Öncelikle tecrübelerini ve bilgilerini bizlerle paylaşan herkese çok teşekkürler. Onların sayesinde çok şey öğrendim.
Öğrendiklerimden biri de difenbahya bitkisinin çiçek açıyor olmasıydı. Yaklaşık 1 ay önce hediye olarak gelen Difenbahyamda 1 haftadır tatlı bir kıpırtı var. Ve ben de heyecenla bekleyiş içerisindeyim.
Eklediğim fotoğrafların 1.'si difenbahyamın genel görünümü, 2.'si beni heyecenlandıran kıpırtının 5 gün önceki hali, 3.'sü de son hali :)
2. ve 3. Fotoğrafta görüldüğü gibi 2 sürgün var. Acaba difenbahyam çiçek mi açıyor, yoksa gövde mi çatallaşıyor? 42 sayfa boyunca gövdenin çatallaştığını hiç okumadım. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar fikirlerini belirtirlerse sevinirim.
Sevgiyle kalın...
5 yıldır var bende. kestikçe çoğalıyolar zaten. bence bakımı sulaması falan çok kolay. inanırmısınız ilk edindiğimin 3 yıldır toprağı değişmedi. sizinkiler galiba fazla güneş görüyo, gayet aydınlık bi yerde duruyolar çünki yaprakların beyazı fazla.
liseden(biyoloji dersinden) hatırladığım kadarıyla ışık gereksinimi duyanların yaprağı koyu renk oluyo.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33666&c=611 bakın burda çiçekli resimleri var :)
Resimdeki Dieffenbachia yı iki sene önce aldım ama fazla büyümedi , haftada bir suluyorum 10 günde bir sulama suyuna gübre koyuyorum son 10 gündür her gün yapraklarına su püskürtmeye başladım ama bir işe yaramıyor saksı da torfa dikildi.
Ne önerirsiniz ?
Merhabalar.ben Azerbaycandan.benim de bir difenbahyam var.yaninda da 2 tane kalla cicegim.normalde benim ciceklerimde hic sorun olmazdi,ama bikac gun once bi baktim,hem difenbahyamda,hem da kallalarimda nokta boyda siyah sinege benzer birseyler var.ama onlarin yaninda ficus kaucuklarim var,onlar tertemiz.ne ola bilir,ne yapa bilirim?burda difenbahya yeni-yeni bulundugu icin sora bileceyim kimse yok.lutfen yardim edermisiniz?tesekkurler
arkadaşlar difenbahyanın kansere yol açtıgını söylüyorlar bilgisi olanlar aydınlatabilirmi:)
Tohumdan deneyen var mı ?
Rana+miraç
06-10-2012, 22:06
Merhaba... Yıllardır difenbahya yetiştirdim. Şimdiye dek açtığını görmemiştim. İki adet çiçek açtı ama çabuk kurudular.
çiftçi5234
06-10-2012, 22:19
Anneminde çok fazla difenbahyası var.dağıt dağıt bitiremedik :) Hiç özel bakım istemiyor bizimki
didegazell
28-10-2012, 20:40
merhaba gecen yıl mart gıbı geldı bana difenbahya koklendırdım hersey cok guzel gıdıyordu yazın bı kac kez dustu alt yapakları kırıldı bırde *** evım cok gunes goruyor yazın perde arkasından pencere kenarından gunes goren bır noktada duryordu.cıcegım 3 aydır hıc yaprak vermıyor.mevcut yaprakların rengı artık sarıya yakın bır tonda cok acık renkte ve cok kucuk ..gecen hafta saksısını buyuttum ama hıc yaprak vermıyor artık sararma kurumada yok.sorun ne olabılır acaba.ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz..
didegazell
28-10-2012, 20:45
bırde toprakla ılgılı bısey sormak ıstıyorum..bıtkı topragına dıktım ama toprak kum gıbı suyu doktugumde ustundee dakıkalarca beklıyor su..cok tuhaf geldı bana ...acana topraktamı sorun var..
mumçiçeğim
30-10-2012, 22:57
Merhaba arkadaşlar güzel bilgi paylaşımlarınız için teşekkürederim,benimde difenbahyamla ilgili sorunum var 6 ay oldu alalı 30 cm civarındaydı boyu şun 1metreyı buldu,ama alt alt yapraklarını dökmeye başladı,birde son bir haftadır aksamın ilerleyen saatlerinde terleme oluyor,yani yapraklarından su damlıyor bu normal mi,hiç böyle olmuyordu::(
Sayın mumcicegim,
Daha önce benim basıma da aynı terleme durumu gelmişti, konuyla ilgili arkadaslar fazla sulamadan kaynaklandığını soylemislerdi. Sulamasını biraz azaltıp gozlemleyebilirsiniz.
LÜTFEN BANA DA YARDIM EDİN!
3 yıldır bende olan difenbahyam bu sene kökten gövdeye kadar çürüdü. ben de ister istemez zamanı olmamasına rağmen difenbahyamı 10'ar cm olacak şekilde 4-5 parçaya böldüm. 1 gün açıkta beklettim ve şimdi onları direkt toprağa mı eksem yoksa suda mı köklendirsem. ve sizce bu mevsimde köklenir mi? mecbur kaldım çürüyünce :(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.