Bağlan

View Full Version : Difenbahya (Dieffenbachia)




Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7

bernacyhn
12-08-2008, 10:15
ben zamanını bilmiyorum ama yanından çıkan sürgünü oradan koparıp ayırıyorsunuz sanırım önceki mesajlardan hatırladığım kadarıyla. ayırdıktan sonra size tavsiyem suya koymadan dikmenizdir. çünkü çok çabuk eriyor. dikdikten sonra besin de verin gübre de kullanın bence köklenip annesi gibi büyür bu şekilde.




Lalezar78
12-08-2008, 14:25
Ben nisan ayında suya koydum on günde köklenmişti. Şimdi bir dal daha aldım bir tanıdığımdan ama ne suda, ne toprakta bir türlü köklendiremedim. Sanırım sıcaklardan, hemen çürümeye başlıyor.
Bernacyhn, köklenmeden gübre koymak yanlış diye biliyorum. Sanırım Mine Hanım'ın bir mesajında okumuştum.

newyorker
15-08-2008, 14:23
benimkisi sanırım köklü topraktan çıkıyor zaten sallanıyordu anndemden onay çıkarsa ordan alıp yeni saksıya dikicem. ama şimdi yapsam olur mu? saksıya geçirene kadar
suda kalsa nasıl olur?

newyorker
15-08-2008, 14:38
şu fide

Baldaş
16-08-2008, 00:24
İşte bendeki... Balkonda, köşede, akşamdan akşama sulanıyor yapraklarına su püskürtülüyor...

powered
16-08-2008, 00:24
Daha önce de yazmıştım suya koymayın çürür! Dalı doğrudan toprağa dikin, diktiğiniz zaman bol su verin bol bol doyurun suya toprağı sonra toprak iyice kuruyana kadar su vermeyin 1 ay bile kurumasa vermeyin. Bu süreçte direkt güneş ışığından koruyun. Köklenmemiş çeliklere gübre verilmez!

newyorker
16-08-2008, 12:50
vazgeçtim o fideyi ayırmıycam ama hasta bir yaprağı kestim. bitkinin şeklin bozulmadı diğer 1 yapraktada oluşmuştu 2-3 küçük noktaydı ama durdu. bitkim iyi durumda:)

ben su püskürtemiyorum çunkü püskürtme kabımı babam alıp içine böcek ilacı koydu. san kaşka kap yoktu.neysa ben2 günde bir bütün çiçeklerimin yapraklarını silerim

baldaş arkadaşım acaba hangi bitkileri besliyorsun özel mesaj olarak gönderirmisin?neyse bitkin çok güzel nasıl ürettin?

arkadaşlar 3 adet difenbahya çeliği alıdım bodur ve yaprakları yeşil resmini eklerim

acaba ne yapmalıyım kök yerleri belli aslında diksem olurmu?? (fide olduğu için yapraklarında beyazlık yok büyüklerinde vardı) acaba büyüyünce beyazlıklar artar mı??

sanırım adı diffenbachya compakta.

Baldaş
18-08-2008, 10:43
1- Bu sayfada bir yerde sanıyorum difenbahyanın suda köklendirilmemesi gerektiğini yoksa çürüyeceğini okumuştum. ( Ne şaşkınım yahu iki mesaj yukarıdaymış sonradan farkettim :D:D ) Direk toprağa dik. Buna dikkat et. Toprak çok cıvık olmayacak ama kurumasına da izin verme.

2-Difenbahyanın yaprağını ellemeyin su değdirmeyin diyorlar ama fısfısla her akşam yaprakları ıslatıyorum bayılıyor buna. Güneşte deneme ama yapraklar yanar newyorker akşam saatlerini ya da sabah erken saatleri bekle sulama ve fısfıs için. Bana sorarsan buranın iklimi elverişli niye difenbahyanı eve hapsediyorsun ki balkona koyabilirsin. Böylece daha kolay fısfıslarsın.

3-Böcek ilacı konan kabı güvenli bir kaba boşaltıp ( Üzerine ne olduğunu yaz mutlaka ) kaynar suyla yıkayabilirsin bilmem ki etkisi kalmaz o zaman yine de bir bilene danış derim.

4- Benim difenbahyam oldukça uzak yoldan ( Ta İstanbul'dan ) açık araba kasasında geldi
Çok hırpalanmıştı. Balkona aldım. Güneşe değil de köşe bir yere koydum. Toprak takviye ettim. Biraz sıvı gübre verdim. Tepedeki yapraklardan yine gelişmeye başladı. Alt kısmında hiç yaprak kalmadı diyebilirim...

5-Bende salon bitkisi yok. Balkonda yetişen bitkilerim var ( Sardunya, kedi tırnağı, kaz ayağı, buz çiçeği, sarmaşık, hanımeli gibi )

BARIŞ AKINCI
21-08-2008, 12:04
Arkadaşlar benim difenbahyam de pencere kenarında direkt güneş almıyor ama,karanlık da değil.4-5 günde bir su veriyorum.Sadece tatile çıkarken kurumasının diye saksının altına da taşana kadar su koydum,fazlasıyla da suladım.Eve geldiğimde iyi görünüyordu.3-4 gün sonra yapraklar sararmaya başladı hiç sulamadan.Bunun sebebi nedir?
Bir de resimdeki saksı çiçeğim için yeterli mi?Değilse saksıyı değiştirebilirmiyim bu aylarda?
Çiçeğimin kökleri de topraktan yüzeye çıkmış,bu da bir sebep olabilir mi?

BARIŞ AKINCI
21-08-2008, 12:11
Ben sadece su veriyorum.Başka hiçbir şey vermiyorum.Aldığımda çok küçüktü.Arada bir yaprakları sararırdı ama bir iki tane.Şimdi çok var.Çiçeğimi nasıl kurtarabilirim?2 sene oldu alalı.

Nariel
21-08-2008, 12:57
Aynısı benim difenbahyalara da oluyor, tatile giderken çok su döküyorum, gelince sararmış oluyor. Sanırım bir anda çok su vermekten kaynaklanıyor. Sararmış yaprakları kesin, toprağının iyice kurumasını bekleyin, sonra normal sulama düzeninize geri dönün.

erbek_
21-08-2008, 13:59
Acaba gövde de mi sararmış yoksa resimde mi öyle gözüküyor?

BARIŞ AKINCI
21-08-2008, 21:01
Acaba gövde de mi sararmış yoksa resimde mi öyle gözüküyor?

Yaprakların gövdeye bağlı olan yerleri sarı görünüyor.Gövdede bir sorun yok.Yaprakları kestim ve bekleyeceğim.Umarım bişey olmaz.

BARIŞ AKINCI
21-08-2008, 21:08
Çiçeklerin kesilmiş hali.Çok kötü oldu :(
Unutmadan saksımın boyu yeterli mi?Saksı toprağının dışına bitkinin köklerinin çıkması normal mi acaba?

Nariel
21-08-2008, 21:21
Bence normal değil, çok isterseniz toprağını dağıtmadan saksısını hemen değiştirebilirsiniz, ya da baharı bekleyip daha güvenli bir saksı değişimi yapabilirsiniz. Daha büyük bir saksıda daha iyi gelişme gösterir.

dozturkk
21-08-2008, 23:12
Yaklasık 4-5 senedir benimde 3 tane diffenbahyam var onları büyütürken çok zorluk çekmedim dökülme sorunu bendede vardı ama sonradan alt kısımladından filiz atıp o kötü gözüken yerleri hemen hemen kapattılar yani sonradan yandan filiz verip o boslukları kapatabiliyorlar benim 2'sinde öyle oldu 3'cüsünün alt kısımlarında öle bi problem olmadı bence barış bey sizin çiçeğinizde çok fena gözülmüyor bence yakın zamanda kendini toparlıyacaktır :)

newyorker
22-08-2008, 08:27
Difenbahyalarınızın resmini eklermisiniz?

dozturkk
22-08-2008, 10:44
işte benim diffenbahyalarım 15 gündür yoktum pek sulamamışlar ben yokken boyunları biraz bükük ama toparlıyacaklar büyük itimalle :)

newyorker
22-08-2008, 11:20
Şu arkadaki değişik cinsten bendede var. ama yaprakları alacalı değil.

dozturkk
22-08-2008, 12:29
Aslında o değişik cinsten mi bilmiyorum biri getirdi bana o benekliyle beyaz saksıda yeşil kurdeleli olanı evinde çiçeği kırılmış biri alt kısmı biri uç kısmından fidelediğini söylemişti yanlış hatırlamıyorsam ikiside tek yaprak şeklindeydi geldiğinde şimdi ikiside kocaman ağaç oldular çoçuklarım gibi büyümelerine şahit oldum :)

Sizinkini pek diffenbahyaya benzetemedim açıkcası daha çok bir tür sarmaşığa benziyor sanki yanılıyor olabilirimde anlayan biri görse daha iyi olur ****** ;)

bernacyhn
22-08-2008, 14:24
büyük difenbahyamı gölgeye alınca yandaki sürgünler büymeye başladı yukardan yaprak verişi yavaşladı. gövdesi çok kel kaldı yandakiler bir an önce büyüseler de sizinkşler gibi güzel güzel seyretsem. ben hiç besin kullanmıyorum ondan olsa gerek bir tek kedim toprağını al aşağı ettiği için torf takviyesi yaptım o kadar yakınlarda ufak torba torf da bulamıyorum diğer bitkilerime de lazım...

newyorker
22-08-2008, 14:50
Bernacyhn benimkiside gölgede hep fideleri yaprak verdi ana bitkim ağır ağır çıkarıyor yapraklarını.ve sonunda yapamadığım şeyi yaptım ve bir fideyi ayırdım.

newyorker
22-08-2008, 17:56
Ben direk ektim. Bu aylarda suda çürüyeceğini düşündüm. Sizce doğrumu yaptım?

dozturkk
22-08-2008, 18:43
bernacyhn ben çiçeğime sudan başka hiçbirsey vermedim herhangi bir takviye **** yardımcı hicbirsey kullanmadım sadece gereksinim oldukca saksısını değiştirdim

newyorker suda bekletmeden hiç büyütme deneyimim olmadı ama bir yerde okumuştum direk ekilince suyunuda ona göre biraz daha fazla vermek gerekiyormus sanırım ama sen yinede bir bilene danış **** suda beklet bilmiyorum :) karar sana kalmış

bernacyhn
22-08-2008, 18:57
newyorker iyi yapmışsın ne kadar çok bitki o kadar az kuraklık demek... ben her bitki etkiğimde aklıma susuzluktan ölen insanlar küçücük çocuklar geliyor aklıma. bir saksı iki saksı neyi değiştirecek diyorlar ama en azından senin ürettiğin karbondioksiti alıp götürse kardır ama değil mi? hem artık bizim evlerimizde bir iki saksı değil ki 10-15 saksı bitki çoğu difenbahya gibi büyük bitkiler... bugün hatta annemle ablamla ufak tartışmasını yaptık. çiçeklerimi öss ye hazırlandığım için diğer odalara dağıttım. masamda ders çalışabilmek için. mutfağa da birkaç saksı menekşemi koydum. mutfaktayken tam olarak hatırlamıyorum ama ablam niye üretiyosun ki tarzında bir şey söyledi. ben de küresel ısınma için dedim... annem de iki tane üç saksıyla mı olcak onlar da suyu tüketiyor dedi(o sırada sular kesikti), dedi. ben de millet bas bas bağırıyor balkonlarınızı teraslarınızı bahçeye çevirin diye, dedim. ağacı terasa dikemeyiz dimi dedim o iş de saksıyla oluyo dedim. ikisi de sustu. sonuçta bitkilerin tükettiklerinden çok su getiriyor. ihtiyaçları olduğunda yağmur bulutlarını kendilerine çekip yağmur yağmasını sağlayabiliryorlar. bir tas su fazla mı şimdi onlara...

işte öyle elimden geldiği kadar innları teşvik etmeye çalışıyorum. daha fazla alan çölleşmesin çocuklar ölmesin millet bilinçlensin diye. sırf bunun için arkadaşlarıma saksılarıyla menekşe hediye ettim. onlardaki menekşeler büyüdükçe güzelleştikçe çoğaltacaklar onlar da başkalarına hediye edecekler... ne mutlu bana ki böyle şeyler yaparak inanılmaz derecede neşe duyuyorum...

newyorker
22-08-2008, 19:06
Bende annemle aynı sorunları yaşıyorum. Neden bu kadar bitkiyi eve sokuyorsun diyor. oysaki ne yarar anlatmak.(Hangi bitkileri besliyorun özel mesajlardan yazar mısın?)

newyorker
23-08-2008, 10:09
Difenbahyamda henüz bir solma görmedim.

newyorker
23-08-2008, 10:34
Arkadaşlar benim difenbahyam de pencere kenarında direkt güneş almıyor ama,karanlık da değil.4-5 günde bir su veriyorum.Sadece tatile çıkarken kurumasının diye saksının altına da taşana kadar su koydum,fazlasıyla da suladım.Eve geldiğimde iyi görünüyordu.3-4 gün sonra yapraklar sararmaya başladı hiç sulamadan.Bunun sebebi nedir?
Bir de resimdeki saksı çiçeğim için yeterli mi?Değilse saksıyı değiştirebilirmiyim bu aylarda?
Çiçeğimin kökleri de topraktan yüzeye çıkmış,bu da bir sebep olabilir mi?

Bence sorunu yok. Ha birde saksısını değiştirin. Yaprakları yine çoğalacaktır.

bernacyhn
23-08-2008, 15:16
eğer kökler dışarı çıkmışsa muhakkak bir numara büyük saksıyla değiştirin torf takviyesi deyapın hatta daha iyi olmasını istiyorsanız sadece torf koyabilirsiniz büyük saksıya.

bernacyhn
28-08-2008, 21:45
kedim büyük difenbahyamın bir yaprağını daha kırmış kel kaldı yavrum iyice yanlardaki sürgünler bir an önce büyüse de kendine gelse zavallım. ama bir nazlanıyor bir nazlanıyor anlatamam... gölgeye de aldm ama yaprak vermeye devam ediyor sürgünlerde hiçbir kıpırtı yok :(

bernacyhn
29-08-2008, 17:09
küçük ve büyük difenbahyalarııım

büyük difenbahyam coştu ve coşmaya devam ediyor küçük olan da sürgün veriyor devamlı yanlardan 4 tane sürgün var hepsi de yaprak açtı. hem de ilgilenmediğim halde büyük onunla ilgileniyorum diye bana naz mı yapıyor artık nedir anlamadım gitti.

Nariel
29-08-2008, 18:01
Difenbahyalarımdan birinin dibinden birçok yavru çıktı, ben bunları ayırmadım ve kel kel uzayan ana gövdenin yanında çok hoş oldular:

45972

Diğer difenbahyam ise, verdiği tek yavrusuyla bütünleşerek güzel bir şekilde evimizi süslemeye devam ediyor:

45973

Nariel
29-08-2008, 18:05
Sayın bernacyhn, sürgünlerin de büyümesini istiyorsanız bence iki haftada bir yeşil yapraklı bitkiler için olan gübrelerden verin. Bitki güçleniyor, hem yaprağa hem sürgüne gidiyor.

newyorker
29-08-2008, 19:56
Ah ah benimde böyle olsa teşke. Bitkim geldiğinden beri 3 yaprak kaybetti. 3 fidesi vardı onlardan birini ayırdım ama ana bitkide bir sorun var gibi. yavrular harıl harıl büyüyor büyük olan bir fide annesine yaklaştı ama büyük bitki hiç büyümedi. bir yaprak çıkardı oda çelimsiz ve küçük. Ne yapıcam bilmiyorum. Acaba sorunu ne?? birde şmdi saksı değişse birşey olur mu??

Nariel
29-08-2008, 20:16
Newyorker, bence senin difenbahyan yemeyip içmeyip yavrusunu besliyor, bu yüzden ana gövde gelişmiyor. Ama onlara bir bütün halinde bak, sonuçta birleşikler ve yavrunun büyümesi demek, bitkinin büyümesi ve sağlıklı olması demek.

newyorker
29-08-2008, 20:21
Ama bilmiyorum büyük bitkinin 3 yaprağı kaldı. acaba saksı değiştirsem olur mu?

cüce nar
30-08-2008, 15:10
Difenbahyam ın gövdesi kalınlaşıp yapraklandıkça alttaki ince gövde artık bitkiyi taşıyamaz duruma gelmişti.Bunun üzerine ben de gövdenin istediğim kalın bir noktasından hava köklendirmesi yapmaya karar verdim.İstediğim noktaya bir naylon yardımıyla torf sarıp ara ara nemli kalması için suladım.20 gün sonra artık köklenmişti ve kalın kökleri naylonu delmeye başlamıştı.Bunun üzerine naylonu açarak işaretli yerden kestim ve bitkiyi su dolu bir bidona köklerinin iyice gelişmesi için yerleştirdim.Çünkü bitkimin yapraklarının beslenebilmesi için gelişmiş bir kök yapısına ihtiyacı var.Bir hafta da bidonda kaldıktan sonra yeni saksıya aldım.Artık annemin ince gövdeli yapraklanmaya hazır,benimse eskisinden biraz boyu kısa fakat altı çıplak olmayan kalın gövdeli bir difenbahyam var.

bernacyhn
30-08-2008, 20:42
sevgili cüce nar, bu benim aklıma hiç gelmemişti. acaba ben de denesem mi benim büyük difenbahyam da artık taşıyamıyor kendini alt kısmı baya bir ince. ne zamandır buraya üyeyim ama hava köklendirmesinin ne olduğunu bilmiyordum. bunun için de ayrıca teşekkür ederim size. ama önce köklendikten sonra koyacağım bidonu ayarlamam lazım. nerden bulurum ki acaba bir buçuk metre var benim bitkim. ona uygun bidonu nasıl temin edebilirim acaba??

cüce nar
31-08-2008, 11:38
Sevgili bernacyhn,bildiğimiz plastik su ,turşu bidonlarından kullandım ben.Aslında eğer köklendirmeyi yaparken gövdeye sardığın torf yeterli büyüklükte olursa ona da ihtiyaç kalmaz.Ben küçük bir paketleme yaptığım için kökler yeterli büyüklüğe ulaşmadan naylonu delmeye başlamıştı.bazı arkadaşlar keserek suya konulduğunda gövdenin çürüdüğünden yakınıyolardı.Bu yöntemle böyle bir riski de ortadan kaldırmış oluyoruz.Bitki hem topraktan beslenmeye devam ediyor hem de kökleniyor.Bu yöntem odunsu gövdeli ağaçlarda da rahatlıkla kullanılabiliyor.Bonsai forumlarında ayrıntılı bilgiler mevcut.

bernacyhn
31-08-2008, 12:36
Evet doğru söylüyorsunuz. Benim paketi baya bir büyük yapmam gerekecek.Yarın carrefour'a gidip torf ve besin alacağım. Akşam eve gelince paketlemeyi yaparım. Ben bir şey sormak istiyorum. Bitki köklendikten sonra keseceğiz ya altta kalan kısmının da sürgün verip çoğalmasını istiyorum ama kesim yerini neyle mühürlememiz gerekiyor acaba?

bernacyhn
31-08-2008, 15:20
1,50 metre oldu kendini taşıyamıyor artık kesmek zorundayım. Bu sayede daha fazla bitkim olacak. Niyeyse içimde evdeki bitkilerin daha da çok olmasını isteyen bir şey var. Devamlı hepsini çoğaltıp büyütmek geliyor içimden. İlerde zaten ziraat mühendisliği okumak istiyorum. Bitkileri gördükçe isteğim artıyor.

newyorker
31-08-2008, 15:36
Nasıl bakıyorsun difenbahyana?

cüce nar
31-08-2008, 15:39
Kestiğin bölgeyi aşı macunu ile kapatırsan o bölgedeki su kaybını önlemiş olursun.Ben kapatmamış ve o şekilde anneme hediye etmiştim.Şu anda kesilen yerin alt tarafından yapraklanma başladı.Hatta annem benim verdiğim gövdeyi üçe bölerek suya koymuş.Sudaki çelikler bile köklenmeye ve yaprak vermeye başlamış.

newyorker
31-08-2008, 15:42
benim difebahyamın 2 yaprağı kaldı. yavruları ise çok canlı. ne yapıcam?

ephesos
31-08-2008, 16:47
Maşallah 11 yaşındasın ama bakmadığın **** bakmak istemediğin bitki yok velilerin nediyor bu duruma çok merak ediyorum.
Difenbahyan yavruları beslerken kendi zayıf düşmüştür sıvı gübre kullan , baharla beraberde istersen ayıronları.

bernacyhn
31-08-2008, 19:11
Kestiğin bölgeyi aşı macunu ile kapatırsan o bölgedeki su kaybını önlemiş olursun.Ben kapatmamış ve o şekilde anneme hediye etmiştim.Şu anda kesilen yerin alt tarafından yapraklanma başladı.Hatta annem benim verdiğim gövdeyi üçe bölerek suya koymuş.Sudaki çelikler bile köklenmeye ve yaprak vermeye başlamış.

aşı macununu nasıl bulabilirim? bilinmedik bir şey mi yoksa şu bizim camlarda kullandığımız macunlardan mı?

bitkiseli
31-08-2008, 20:22
Camlarda kullandığımız macunlardan değil onlar genelde nalburda oluyor;) aşı macununu ziraat ilaçları satan yerlerden bulabilirsin.:)

Nariel
31-08-2008, 20:27
Kesik bölgelere mum da damlatılıyor ama difenbahyaya uygulanabilir mi bilmiyorum. Aklınızda olsun.

bernacyhn
31-08-2008, 20:41
yakınlarda her türlü bitkinin satıldığı bir yer var( açık havada çeşit çeşit ağaçların olduğu yerlerden biri adını unuttum) oradan bulabilirim sanırım. gittiğimde mumun da kullanılıp kullanılamayacağını öğrenirim okullar açılmadan önce. 8 günüm kaldı. okulla beraber staj da başlıyor. buralara pek uğrayamayacağım sanırım. 8 gün içinde bitkilerim için yapabildiğim ne varsa yapacağım. rabbim yardımcım olsun. bu arada yarın oruca niyetleneceklerin Allah niyetlerini kabul etsin inşallah

Lalezar78
31-08-2008, 21:25
Sevgili bernacyhn mum damlatabilirsin ben denedim hatta damlatmadıklarım çürüdüler. Sn. Selahattin Yılmaz'ın tavsiyesi var. Bu sayfada 234 nolu mesaj
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3808&page=8

newyorker
01-09-2008, 20:49
Ben ne yapıcam 2 yaprağı kaldı yavruları çok canlı.

Nariel
01-09-2008, 21:18
Bitkinin fotoğrafını yollayabilir misin newyorker?

newyorker
01-09-2008, 22:23
İşte fotoğrafları. Büyük bitki 1 yaprak daha kaybediyor.

Nariel
01-09-2008, 22:26
Bitkinin toprağına parmağını biraz batırıp, nem durumu nasıl söyleyebilir misin? En son ne zaman suladın? Güneş vuruyor mu üzerine?

newyorker
02-09-2008, 09:37
Hayır. biraz gölgedeydi aydınlığa aldım dün.
Topragı nemli zaten genelde parmagımı batırıyorum her seferinde.
En son 3-4 gün once suladım. Geçenlerde sıvı gübre verdim ilk defa.

Nariel
02-09-2008, 11:46
Ana difenbahyanın yaprağı yanık gibi gözüküyor. Sanki susuz kalmış ya da güneş yakmış gibi. Söylediğine göre koşulları uygun, yavruları beslemekte o. Sıvı gübreyi doğru uyguladın mı? Sulandırdın talimata göre değil mi? Gübrenin fazlası da bitkiyi yakar.

bernacyhn
02-09-2008, 13:39
ya benim difenbahyamın toprağı bitlenmiş ne yapacağım bilmiyorum. grimsi renkte ufacık toparlak görünümlü bir şey. acaba zararlı mıdır?? öyleyse nasıl kurtulurum ben bu meretten...

newyorker
02-09-2008, 14:02
Evet sayın Nariel gübre uygulamasını talımatlara göre uyguluyorum. Doğru gelirken biraz yandı.

bernacyhn
02-09-2008, 23:29
hava köklendirmesi denemesi yaptım daha demin doğru mu oldu bilmiyorum ama bu saatte resmini de çekip koydum buraya. yanlışım varsa uyarırsanız çok mutlu olurummm:)

newyorker
03-09-2008, 11:41
doğru bernacyhn gövdesi bayağı inceymiş. benimkide bayağı toparladı. ayırdığım fidede köklenmek üzere.

newyorker
03-09-2008, 14:40
Ha birde köklendirmeyip yanına bir yavru alsan..

bernacyhn
05-09-2008, 12:11
Hem güzel görünsün istiyorum hem de çoğaltmak istiyorum o yüzden köklendirme yapıyorum.

newyorker
05-09-2008, 13:52
Bence köklenen dalı başka saksıya dik.

bernacyhn
05-09-2008, 17:02
Evet ben de öyle yapmayı düşünüyorum. Diktikten sonra difenbahya saksılarımın hepsini yan yana koyacağım böyle orman gibi toplu duracaklar o tarz görüntüleri çok seviyorum... Bir de çiçek açsa ben ölmeden süper olur. :) Çiçekli halinin resmini görmüştüm hatta ilk sayfalarda var. Çok hoş bir görüntüsü var

Orkun Kırcı
11-09-2008, 23:01
Öncelikle herkese selamlar, benimde bir diffim var şimdilik çok sağlıklı ama yaprakları sizinkiler gibi büyümüyor. Avuçiçi kadar oluyorlar.Ayrıca şunu gözlemledim; direkt olarak güneşe maruz kaldığında yaprakları beneklenerek kuruyor onun için direkt ışıktan koruyorum. Vesselam yaprakların büyümemesinin sebebi ne olabilir acaba çok mu genç ne dersiniz.

İşte benim diffim:
http://img359.imageshack.us/my.php?image=dsc02155bf1.jpg

Birde yaprağının birinde lekeler var acaba yaprak yaşlandı da ömrünün sonuna mı geldi, resime bakıp sebebini yazabilir misiniz?
http://img359.imageshack.us/my.php?image=dsc02157cs7.jpg

berduray
11-09-2008, 23:08
Bitki gübresi kullandınız mı? Sıvısı ya da çubuk şeklinde olanları var grosmarketlerde.

Orkun Kırcı
11-09-2008, 23:14
Hayır hiç kullanmadım yaklaşık 9 aydır bende geldiğinde gayet büyük yapraklara sahipti en kısa zamanda alayım bari. Tabii Bayburtta bulabilirsem :((

özlem11
12-09-2008, 12:03
Bide neme ihtiyacı var sanki...

Orkun Kırcı
12-09-2008, 14:54
Hmm olabilir. Daha önceleri yapraklarına su püskürtüyordum, ancak 2 aylık yaz tatili (öğretmenim de)boyunca bundan mahrum kaldı. Bununda etkisi var sanırım. Değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.

bernacyhn
12-09-2008, 17:13
Benim difenbahyamın iki tane daha yaprağını kedim kırdı. Ne yapmaya çalıştığını anlamadım. Kel kaldı bebeğim iyice bir yanında yapraklar var öbür yanında hiç yok. Hava köklendirmesi yapmaya çalışıyorum bakalım olacak mı? Annem söküp atacağım diyor sakın sakın sakın dedim. atmaya kalkma ben çoğaltayım ondan sonra ne istersen yap dedim. Bebeğimi kaybetmek istemiyorum :(

Orkun Kırcı
22-09-2008, 18:27
Yaşasın diffenbahyamda iki tane yaprak belirdi. Vitaminin etkisinden herhalde.

sükunet
23-09-2008, 04:24
benim bi tane difanbahyam vardı
dayanamadım bitanede pazardan aldım artık birde bebek difanbahyam oldu diye sevinirken geçtiğimiz günlerde bi aile dostumuza iftara gittik onunda difanbahyası vardı ama görseniz boyu çok uzun üstünde iki tanecik yaprak kalmış ama kökünden iki tane filiz vermiş :)
istedim kırmadı sağolsun çıkarıp verdi bana :)o anki mutluluğumu görseniz bayram çocukları gibi eşimde şaşırdı :)
ama bunun cinsi farklı sanırım çünkü evdekilerin yaprakları büyük bunun küçücük ne acaba cinsi ?
hemen gelip toprağa ektim halinden memnun görünüyor ama arabada gelirken eşimin kolu çarptı yaprağının biri kırıldı öylece duruyor...
bende bernacyh yazısını okudum az önce yapraktan üretim yapabilirmiyim acep diye düşünmeye başladım...
ne dersiniz o yaprak öylece sallanıyor gövdede acaba kopartıp suya koysam köklenirmi?
bernacyh sen bu yöntemi denediğini söylüyordun peki sonuç ne oldu?
bildirirsen sevinirim:)

bernacyhn
23-09-2008, 15:38
ben denedim ama başarılı olamadım maalesef yapraklar suyun içinde önce erimeye sonra da sararıp solmaya başladı. çöpe atmak zorunda kaldım. bence önce biraz suda bekletin sonra da dikin o zaman belki tutar. eğer tutarsa haber verin ama olur mu??

sükunet
23-09-2008, 23:05
bende dün akşam buraya yazdıktan sonra makasla kesip hemen suya koydum...
bakalım başarabilecekmiyim.bunu tüm kalbimle diliyorum...
gelişmelerden mukakkak haberdar ederim...
sağlıcakla...

bernacyhn
24-09-2008, 18:23
Kolay gelsin size umarım tutar her yerde difenbahya olsun hem de her yerde her evde :D

Orkun Kırcı
24-09-2008, 21:21
Yaşasıııııııııııın bir diffim daha oldu. ilköğretim haftasını kutlamak için okula gönderilen diffenbahya yı (şu küçük ve sık yapraklı olan cinsten) arkadaşım almıştı. Dün sınıfına gittim birde ne göreyim çiçek gitti gidiyor. Hemen aldım eve getirdim onu minicik saksısından kurtardım. Geldiğinden beri hiç sulanmamış maalesef. Şimdi yeni saksısı ve nemli toprağıyla çok mutlu görünüyor. hemen yaprakları diri diri oluverdi.

Banu82
24-09-2008, 21:32
Difenbahya'nın son durumu.

merhabalar çiçekleriniz üzerine yazılmış yorumları okudum siteye yeni üye sayılırım. ziraat müh. yeni bitirdim ama spesifik bir bilgim yok. genede resimlere göre bir araştırma yaptım. fungaldan çok bakteriyel kökenli bir hastalık gibi duruyor. ilk önce bitkide hafif bodurlaşmadan sonra yapraklarda daha çok etkisini gösteriyor. yaprakların genelde uç ve ayasında kahverengileşmeler ve çürüklükler oluşuyor. bu bakteriler kullandığınız su **** topraktan gübreleme vs... yoluyla bulaşmış olabilir. eğer bir tarla bitkisi olsaydı size hastalıklı bitkileri sökün derlerdi ama bir süs bitkisinde bence sağlam materyelleri alıp köklendirin saksınızı dahil sterilize edin derim....
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://articulos.infojardin.com/plantas_de_interior/fotos-enfermedades/xanthomonas-dieffenbachia.jpg&imgrefurl=http://articulos.infojardin.com/PLAGAS_Y_ENF/Enfermedades/Bacterias.htm&h=120&w=137&sz=3&hl=tr&start=12&um=1&usg=__k2FXfEfMi6kWf929X9dlOmdchFM=&tbnid=hUd3pQB82PArbM:&tbnh=81&tbnw=93&prev=/images%3Fq%3Dpseudomonas%2Bsyringae%2BDieffenbachi a%26ndsp%3D18%26um%3D1%26hl%3Dtr%26sa%3DN
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://pubs.caes.uga.edu/caespubs/pubcd/B1318/B1318-1.jpg&imgrefurl=http://gardenlahoya.azbuz.com/blog/yazi/oku/5000000004139644/Difenbahya-----Dieffenbachia-Maculata--&h=286&w=300&sz=168&hl=tr&start=6&um=1&usg=__GbzpjbwdJJjt-quXa9P70g0t7Og=&tbnid=VzUBU73m3eI3YM:&tbnh=111&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dbakteriyel%2Byaprak%2Blekesi%2Bs%25C3 %25BCs%2Bbitki%26um%3D1%26hl%3Dtr%26lr%3Dlang_tr%2 6sa%3DN
buradan resimleri görebilirsiniz.....;)

bernacyhn
01-10-2008, 12:47
Ben hava köklendirmesinde başarılı olamadım. Bu yüzden diffimi iki üç parçaya ayırıp suda köklendirip çoğaltacağım. Kedim zaten yeni çıkan yaprağı da eğip zedelemiş. Görüntü tamamen kötüleşti annem kendini onu çöpe atmaya ikna etmemesi için mecburum bunu yapmaya. Suda başarılı olur muyum bilmiyorum ama umudum var azıcık :o

bernacyhn
01-10-2008, 13:14
Aklıma takıldı: Acaba difenbahyamı neyle kesmeliyim??? Bağ makasıyla mı yoksa normal makasla da olur mu? Ya da bıçakla... benimkinin gövdesi çok ince en alt kısmı 4 yukarısı 7 cm ama boyu 1,55 metre benimle bir nerdeyse taşıyamıyor kendini... İnce kısmı eğildi sopa da kaldıramıyor artık.

özlem11
01-10-2008, 18:04
Ben bıçakla kesiyorum. 1,5 m. ise kaç tane parçaya ayırırsın. Hepsi köklenince bir yere ekersin. Görüntü şahane olur.

Filiz
01-10-2008, 18:16
Difenbahyanın herhangibir gözü köklenme kabiliyetine sahiptir. Bir göz üzerinden aldığınız çelikleri falçata ya da budama makasıyla toprağa yan yatırıp gömerseniz sonuç olumlu olacaktır.

bernacyhn
01-10-2008, 19:01
Ben bıçakla kesiyorum. 1,5 m. ise kaç tane parçaya ayırırsın. Hepsi köklenince bir yere ekersin. Görüntü şahane olur.

Evet, öyle yapmak istiyorum ben de öyle görüntüler benim de çok hoşuma gidiyor. Hele bir böleyim diffimi resimleri koyarımm:D

Nariel
04-10-2008, 14:29
Merhaba, elimde bu tür difenbahyadan iki saksı var, iki saksıdakiler de farklı yerlerden ve farklı zamanlada alındı. Fakat ikisi de düzgün gelişim gösteremiyor, yaprak uçları sararıyor, sürgünleri kararıyor. Yapraklar sürekli pörsümüş görünüyor. Birinin toprağı çok sıkı orman toprağı, diğerininki ise torf ama ikisinin de durumu aynı. Nesi eksik ya da fazla olabilir?

bernacyhn
04-10-2008, 23:48
Sevgili Nariel bende de bu türden var bir saksı ( gerçi artık iki saksı sürgününü ayırıp başka saksıya diktim :D ). benimkinin de eski yaprakları böyle renksiz. ama yeni olanlar benekli (normal deseni) ve canlı. Size tavsiyem saksısını bi **** iki boy büyüğüyle değiştirmeniz. Yuvasını beğenmiyor gibi bir hali var. Umarım diğer kardeşleri gibi olur. Sağlıklı, mutlu günler...

catafalq
13-10-2008, 11:31
Merhabalar. Ben de 2 gün önce difenbahyamı köklendirmek için kestim. Saksıda kalan parçanın üzerinden su kaybını önlemek için mum damlattım. Kestiğim parçayı ve yapraklı kısmı da suya koydum. Bakalım neler olacak? Akdeniz bölgesinde oturduğum için havalar soğuk değil umarım köklenir güzel çiçeğim...

bernacyhn
13-10-2008, 22:38
Ben de pazar günü kestim diffimi. Annem köklü kısmını istemedi sürgün verene kadar kötü duracak diye. Üç parçaya ayırıp suya koydum. Gölge bir yere koydum. Haftada bir suyunu değiştireceğim. Umarım köklenirler ve büyürler de evimizin rengi yerine gelir.

M-e-l-t-e-m
15-10-2008, 17:32
Ben difaenbahyamı kökten çürüdüğü için kesmiştim suda köklendi diktim, 4 aydır çok iyi kısa kaldı ama olsun.
Şimdi asıl sorun küçücük yaprak vermesi, (diğer altta kalan yapraklar normal büyüklükte ama) kesildikten aylar sonra çıkan yaprak açmadı, ondan sonraki yaprak açtı, neden acaba??? Gübre mi lazım, suyunu da düzenli veriyorum...

bernacyhn
16-10-2008, 19:45
Benimkiler 5 gündür sudalar pazar günü bir haftaları dolacak sularını değiştireceğim. Sularına oksijenli su koysam yararı olur mu acaba diğer bitkilerim için almayı düşünüyordum ama belki diffimin çelikleri için de kullanabilirim belki. Ne dersiniz??

catafalq
17-10-2008, 13:59
Benim diffenbahyayı keseli tam 1 hafta oldu ama havalar biraz soğudu. Hareketlilik de yok. Arada bir suyunu değiştirip ılıtıyorum. İnşallah şirin çiçeğim nakavt olmaz :(

nilemir
21-10-2008, 17:04
İşte benim çiçeğimde bunlar. soldaki hediye gelmişti sağdakini ben büyüttüm ama üzerine çamaşır standı düşüp kocaman yapraklarının yarısı kırıldı. Ben de o kötü görüntü kaybolsun diye ikisini bir saksıya diktim bir ay önce şimdi sağdaki çiçek açmaya başladı. bende bilmiyordum bu siteden araştırarak öğrendim. Zaten çiçeklerimle hep konuşurum çiçek açınca daha bir sevindim.

Sıvı gübre veriyorum 2 ayda bir. yapraklarına su püskürtüyorum 3-4 günde bir
hafta birde suluyorum. Birde yapraklarını sulu pamukla siliyorum. Bu çiçeğin dişisi erkeğimi var bilmiyorum. bir araya gelince böyle oldu.:D

berduray
21-10-2008, 17:11
Çok güzel olmuş, benim ki de ikinci çiçeğini açıyor.

bernacyhn
21-10-2008, 18:51
Gövdelerini nasıl o kadar kalın tutmayı başarıyorsunuz? Verdiğiniz gübre mi sağlıyor acaba bunu. Benim şu an iki diffim var ikisinin de çok ince gövdeleri. Gübre kullanmıyorum hiç.
Beneklim(ufak diffim)den aldığım sürgün tam yaprakları buruşmaya başladığı zaman yeni yaprak verdi. Ölüp gidecek diye ödüm kopuyordu. Yumurta haşladığımız sudan verdim üst üste onunla suladım sonra bir baktım minnacık bir şey var orada. Nasıl sevindim anlatamam. Azıcık daha büyüsün resimlerini çeker eklerim.

nilemir
22-10-2008, 13:05
sıvı çiçeksiz bitkiler için satılan gübre veriyorum sebebi belki bu olabilir. bana ilk geldiğinde de küçücüktü birde toprakta çok önemli.

bernacyhn
22-10-2008, 20:45
Bugün igdaşın kartal şubesindeydim. Bilgisayardaki bir virüs programının güncellenmesi için şefimiz tarafından görevlendirildik ve gittik. Bizim (ümraniyedeki) binada olduğu gibi orada da çok fazla salon bitkisi vardı. Ama odanın birindeki devasa büyüklükteki diffenbahya çenemi resmen yerlerde arattırdı bana. Zaten çok yüksek tavanlı bir yerdi 2,5 metreden daha yüksek. Tavana değiyordu artık eğilip bükülmüş boynu zavallımın. Bizimkiler niye öyle olmuyorki? Çok kıskandım.

catafalq
24-10-2008, 15:45
Berna kestiğin difenbahya köklendi mi? Benim çiçeğim daha köklenmedi 2 hafta oldu bugün.:confused:

bernacyhn
24-10-2008, 17:08
Bu pazar benim de iki hafta olacak. Köklenme konusunda hala bir kıpırtı yok ama kedim yeni çıkan sürgünü koparmıştı içerde sapı kalmıştı. Sapı büyümüş çıkmış dışarıya baya. sanırım ilerleme var. Üç parçaya ayırmıştım. Az önce sularını değiştirdim. Diğer parçalarda bir değişiklik göremedim. Galiba bir ayı bulacak bizimkilerin köklenmesi

berduray
25-10-2008, 11:55
Benim çiçek maalesef açamadan çürüdü, geçen gün yağmurun altına koymuştum, yaprakları yıkansın diye acaba su fazla mı geldi? Ama yaprakların keyfi yerinde neden sadece çiçek çürüdü?

derya Derya
25-10-2008, 18:01
Benim diffenbachiam aldığımda sadece iki yapraktı...Şimdi kırk bin kere maşallah kocaman bir ağaç oldu neredeyse...Daha bir sene bile olmadı ve artık 3. kere saksını değiştirmem gerekecek.Aldığımda cocopeatli toff içindeydi; büyüyünce guanolu torfa ektim.Şimdi kendi yaptığım kombine toprağa ekeceğim bakalım.Haftada 1 kere suluyorum , iki günde bir yapraklarına memba suyu püskürtüyorum ve haftada bir yapraklarını memba suyu ile siliyordum. İki haftada bir kere de ılık su ile toprağını ıslatmadan yıkıyorum.Sıvı gübre kullanıyorum içinde potasyum, çinko,molibden,selenyum ,demir ve tabi azot ve fosfat var. Tavsiye ederim herkese.:cool:

Orkun Kırcı
25-10-2008, 18:44
Bende de üç saksı diffenbachia var. İkisini fotoladım. Büyük olan uzun zamandır gelişmiyordu. Büyük saksıya almıştım sanırım kök büyütmekle meşguldü. Bu aralar kımıldamaya başladı arada sıvı destek veriyorum. İki dalda da yeni yapraklar çıkıyor. Umarım yeniler büyük olur. Küçük olanda farklı bi cins sanırım, ölü bir çelikten yeşerttim.

50859
50860

Orkun Kırcı
25-10-2008, 18:50
Bu da diğer diffim okullar açıldığında gelmişti. Ama o günden beri neredeyse 15 kadar yaprağı kurudu.:( Birkaç gündür iyi gibi bakalım nasıl olacak.

50861

derya Derya
25-10-2008, 21:42
Bu da diğer diffim okullar açıldığında gelmişti. Ama o günden beri neredeyse 15 kadar yaprağı kurudu.:( Birkaç gündür iyi gibi bakalım nasıl olacak.

50861

Direkt güneş ışığından koruyun ama ışık alan bir ortamda olsun.. Bence fena görünmüyor, toparlar o... Dayanıklıdır... Hem zaten bitkiler ortam değiştirince bir afallıyorlar nedense.

catafalq
25-10-2008, 22:27
Benim anlamadığım birşey var onu sormak istiyorum size arkadaşlar ....

Kestiğim difenbahyamın saksıda kalan kısmı da bu resimdeki gibi gözden çıkmak üzere.Üstüne mum damlattım su kaybını önlemek için. Hani diyorsunuz ya çeliği kestim falan diye ben ne yapmalıyım böyle gözden yaprak çıkınca? Diğer parçaları anladım suda köklenince toprağa dikicem. Aklıma yatmayan şey bu şekilde gözden yaprak çıkınca nerden büyüyecek bu çiçek? Sonuçta üstünde mum damlatılmış halde? Yandan mı büyüyüp gidecek yoksa ek işlem yapmalı mıyım sizce?:confused:

Orkun Kırcı
26-10-2008, 00:07
Sayın Catafalq yandan minik bir dal şeklinde çıkması gerek 416 nolu mesajdaki mini diffi fotosuna bakın. O da aynı sizinki gibiydi. Üst kısım zamanla kurudu ve bugün yerinden kopardım.

derya Derya
26-10-2008, 11:59
Benim çiçek maalesef açamadan çürüdü, geçen gün yağmurun altına koymuştum, yaprakları yıkansın diye acaba su fazla mı geldi? Ama yaprakların keyfi yerinde neden sadece çiçek çürüdü?
Sevgili Berduray bitkilerin çiçekleri suya karşı hassas oluyor. O yüzden yapraklarına su fışkırtırken çiçeklere getirmemek lazım. Sizin o muhteşem diff. çiçeklerinizin solmasının nedeni çok muhtemelen direkt suya maruz kalmasıdır. Geçmiş olsun.

catafalq
27-10-2008, 12:02
Sayın Orkunkırcı söylemek istediğinizi tam anlayamadım. Benim sorum yandan çıkmak üzere olan yaprağa herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağı... Yani sadece beklemelimiyim? Diyorum ki yandan çıkan yaprak yan yan nasıl büyüyüp büyük difi olacak? dik olması gerekmez mi? Cahilliğimi mazur görün lütfen...

Orkun Kırcı
27-10-2008, 18:14
Sayın Catafalq sözün özü şu :) o yandaki çıkıntı zamanla yukarı doğru ilerleyecek normalden farkı olmayacak. Sadece bekleyiniz :)

Orkun Kırcı
27-10-2008, 20:53
Arkadaşlar benim diffenbachia nın gövdesinde resimdeki gibi bir leke oluşmuş. :(Ne olabilir acaba. Daha önce böyle birşeyle karşılaşan oldu mu?

51101

derya Derya
27-10-2008, 21:01
Sıvı veya herhengi bir suni gübre kullanıyor musunuz?

derya Derya
27-10-2008, 21:03
Sanki bir besin eksikliği belirtisi gibi.
Tekrar beraber gözden geçirelim bitkilerin ihitiyaç duyduğu besin maddeleri bölümünü.
Bilgilerimizi paylaşalım.

derya Derya
27-10-2008, 21:12
Okudum tüm blgileri ama malesef sizde ki sorunu açıklamıyor.
Teşhis koyamadık, tedavi yapamıyoruz..
Üzgünüm.:(

erbek_
27-10-2008, 21:30
O sarartı yumuşak mı yoksa kuruma şeklinde mi acaba? Yani çürüme belirtisi var mı yoksa kabuk şeklinde bir tabaka mı var?

Orkun Kırcı
28-10-2008, 14:00
Herhangi bir yumuşama yok, kabuksuda değil sadece renk değişikliği var. Henüz iki kez sıvı destekli suyla suladım. Ayrıca çokta neşeli bir bitki şuan da iki de yeni yaprak çıkarmakla meşgul. :) Bu neden oldu anlamadım doğrusu.

derya Derya
30-10-2008, 20:54
Bugün aynı türden bir bitkide de aynı sorunu gördüm Ama galiba bu bir sorun değil çünkü o diff.de çok mutlu görünüyordu, yeni yeşil yaprakları vardı. İlgilenen kişiye sordum yaşalanan bitkiyi budayıp yeniden diktikten sonra oluştu dedi. Hyıra alamettir inşallah.

catafalq
31-10-2008, 07:52
Suya köklendirmek için koyduğum çelik gözlerinden sürgün vermeye başladı ama hiç köklenme emaresi yok nedense? Önce gözlerden sürgün mü verir normaldede? 3 hafta oldu suya koyalı...

Manta
31-10-2008, 13:47
Elime geçen bir bitkinin difenbahya olduğunu düşünüyordum, bu gün kesinleşti. Yalnız çok bakımsız kalmış. Acaba bu arkadaşa toprağını yenilemek dışında nasıl yardımcı olabilirim? Toprak öyle olmuş ki, hiç organik madde kalmamış, sanki liflerden oluşan bir sünger. Suyu dökünce direk saksının altından geliyor. Bitkiyi kum - torf karışımına diksem uygun olur mu? Teşekkürler.

Ha bu arada bitkiyi aldığım arkadaş zemin kattaki caddeye bakan penceresinin dışına koymuştu. Yaprakları toz içinde. Güzelce silsem mi acaba?

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=51439&d=1225452271

ayutku
31-10-2008, 14:38
Merhaba,
Şu alttaki yaprakların kaybedilmesi ile ilgili bir şey bilen yok heralde, kimse bir çare önermemiş. Benim difenbahyamda da aynı sorun var da.

merdiye bende aynı sorunu yaşadım. saksının alt deliklerinden dolayı **** toprağından dolayı havasız kalmış olabilir. benimkininde sürekli yaprağı soldup döküldü. son bir yaprağı kalmıştı saksıdan toprağını çıkardım ve çok ıslak olduğunu toprağın koktuğunu farkettim. saksının deliklerini büyüttüm ve toprağını değiştirdim. mümkün olduğunca toprağına az su veriyorum. bunu parmağınla toprağın içindeki nemi kontrol edebilirsin? şuan benim çiçeğimde altıncı yaprağı aldım. şimdi çok güzel

ayutku
31-10-2008, 14:41
manta

bence önce toprağını değiştirmelisin. sonra yapraklarını sil ve arasıra yapraklarına su püskürtebilirsin şuan havalar soğuk 2-3 günde bir olabilir bu. ama toprağını sularken suyunu çok vermemeye çalış

Orkun Kırcı
31-10-2008, 15:03
Sayım Manta aynı bitkiden bende de var. Sanırım diğerlerine göre biraz daha hassas. Olumsuz durumlara hemen tepki veriyor. Sulamayı üstten yapmayın daima tabağına dökerek sulayın. Ben şu anda haftada bir suluyorum. Kaloriferden dolayı da 2 günde 1 fısfıslıyorum bu hoşuna gidiyor. Sizde öyle yapın bence ve yapraklarını da iyice temizleyin.

Orkun Kırcı
31-10-2008, 15:04
Suya köklendirmek için koyduğum çelik gözlerinden sürgün vermeye başladı ama hiç köklenme emaresi yok nedense? Önce gözlerden sürgün mü verir normaldede? 3 hafta oldu suya koyalı...

Biraz daha bekleyin küçük beyaz kökler çıkmaya başlıyacaktır.

derya Derya
31-10-2008, 19:22
Bu diff. gerçekten çok hasta görünüyor. Bence spreyli su kabına bir iki damla bulaşık deterjanı damlatıp bu karışımı bitkinize püskürtün, 1- 2 dakika bekleyip bol suyla ( ama toprağını çok ıslatmadan yatay konımda) yıkayın. Daha sonra sararmış olan yapraklarını budayın ve yeni bir saksıya dikin. Can suyu olarak 1/2 tablet asprini 1 litre suda eritip bu suyu toprağı çok fazla ıslatmayacak şekilde veriniz.Daha sonra sıvı gübreler ile bitkiyi destekleyiniz, eser element ve demir içeren sıvı gübreleri tercih ediniz

Manta
02-11-2008, 12:53
Yazınızı okumadan ben de aynı şeyleri düşünmüşüm. Yaprakları tek tek sildim. Sarı yaprakları kopardım. Toprağını torf-kum-perlit karışımı harçla değiştirdim ve daha büyük bir saksıya aldım. Bolca da (alttan süzülünceye kadar) su verdim. Aspirin hakkında birşey bilmiyordum. Ama kökler iyileşince, birkaç gün sonra gübreli su vermeye başlayacaktım.

derya Derya
04-11-2008, 08:26
Ben diff.imin toprağını değiştirirken, alttan iki yaprağını kırdım malesef :(
Bu yaprakları köklendirici hormona hafifçe değdirip suya koydum..
Acaba bu yapraklar köklenir mi?
Yazıları okudum ama hep gövde köklenmesinden bahsedilmiş...
Ne olacak benim yapraklar?

derya Derya
04-11-2008, 08:40
Yazınızı okumadan ben de aynı şeyleri düşünmüşüm. Yaprakları tek tek sildim. Sarı yaprakları kopardım. Toprağını torf-kum-perlit karışımı harçla değiştirdim ve daha büyük bir saksıya aldım. Bolca da (alttan süzülünceye kadar) su verdim. Aspirin hakkında birşey bilmiyordum. Ama kökler iyileşince, birkaç gün sonra gübreli su vermeye başlayacaktım.

1 litre suya 1/2 table asprin ve 1/2 tablet B vitamini karışımı hastalıkla mücadele eden bitkilere iyi geliyormuş...Mine Hanım'dan öğrendim bende...

catafalq
09-11-2008, 10:23
Tam 1 ay önce 3e böldüğüm şirin çiçeğimin yapraklı kısmında bugün biri uzun diğeri kısa 2 beyaz kökle karşılaşınca sevinçten uçtum :D Berna seninkiler ne alemde? Sudaki diğer parçanın gözlerinde pörtleme var ama kök yok henüz...

derya Derya
09-11-2008, 11:02
Yapraklarımı suya koydunuz köklensin diye?
Yoksa gövdeyi mi?
Ben de bekliyorum yapraklarımın köklenmesini...
Boşuna mı bekliyorum acaba?

catafalq
09-11-2008, 13:36
Merhabalar. Bu çiçek maalesef yapraklardan köklenmiyor. Ben de denedim ama boşuna bekledim 1 ay :( Köklendirmek için mecburen gövdeden yararlanmak zorundasınız. 2 türlü köklendirme yapabilirsiniz

a) suda köklendirme
b) havayla köklendirme

Suda köklendirmek için çiçeğinizin topraktan enaz yarım karış üstten kesiyorsunuz(3-4 çizgi) ve kestiğiniz (üstteki) yapraklı kısmı (yapraklardan altta enaz 2-3 çizgi olmalı -yaklaşık yarım karış) suya koyuyorsunuz. saksıda kalan kısmın üst tarafına (su kaybı olmaması için) mum damlatarak mühürlüyorsunuz. (avatarımda olduğu gibi) yaklaşık 1 ay sonra gözlerden yapraklar çıkmaya başlıyor. Sudaki yapraklı kısımda da köklenme oluyor ve onu da toprağa dikiyorsunuz. Böylece 2 tane difiniz oluyor :) Ben 2 parçaya böldüğünüzü kabul ederek anlattım. Eğer difinizin gövdesi uzunsa karış karış (enaz 3 göz) parçalara ayırarak onlarıda suya koyarak köklendirebilirsiniz. Ilık su sever bilginiz olsun.

Hava yoluyla köklendirmeyi deneyip başaramayan arkadaşlar var. Başaranlar da var tabi. Dilerseniz forumu araştırıp bulabilirsiniz. Selamlar...

Orkun Kırcı
17-11-2008, 10:55
Diffenbahia mın yandan çıkan diğer gövdeyi ana kökten ne zaman ayırmalıyım. Şimdi ayırsam tutar mı acaba?

catafalq
21-11-2008, 00:25
Bunlar da benim böldüğüm difilerim ; Yapraklı olan kökleniyor :) Saksıdaki de büyüyor :D

L-EYLA
21-11-2008, 23:59
Merhaba benim diffenbahia mı bir görseniz 125cm kadar oldu. sizlere tavsiyem tavana fazla yakın olmasın hava alabilmesi için,birdeılk bir yerde olacak,eğer yaprağından sabahları su damlası görüyorsanız sulamaya ara verin.Ayrıca iki sulama arasında toprağın kuru olmasına dikkat edip dipten sulanırsa birde oda sıcaklığında su verilip yapraklarıda kireçsiz suyla spreylenip sabahları günaydın,geceleri iyi geceler derseniz deymeyin keyfine.Keşke fotoğraf eklemeyi bilebilsemde size göstersem ama cahil kalıyorum.

derya Derya
22-11-2008, 08:19
Bemin inadına köklendirmeye çalıştığım diff. yaprakları malesef hakkın rahmetine kavuştu:(
Neyse 'en azından denedim' diyerek avutuyorum kendimi;)

Orkun Kırcı
22-11-2008, 08:24
Üzülmeyin Derya hanım. Yapraktan başarabilen görmedim henüz varsa da oldukça azdır.

nariçi
22-11-2008, 08:36
Difenbahya, on yıl önce epeyce uzamıştı, nakliyatta gövdesi katlandı. Kesip çeliklemeler yaptık. Tepe bölümünü yeniden büyüttük. Fakat yapraklar alt tarafa doğru kıvrılma yapıyor. Herhangi bir özel besin falan vermiyoruz. Suyuda çok az tüketiyor ki toprağı hiç kurumuyor. Dün yine gövdeden eğilmiti, on civarında yaprak var ama alt kısımlarda yaprak yok. daha çok hastalanmasından korkuyorum. Yapabileceğim bir işlem var mı?

L-EYLA
25-11-2008, 01:22
kırılan yaprağısuya koydum henüz birşey olmadı.inşallah başarılı olurum.

derya Derya
25-11-2008, 08:55
kırılan yaprağısuya koydum henüz birşey olmadı.inşallah başarılı olurum.

Ben yaprak köklensin diye köklendirici hormona bile batırdım..
Bir eli yağda, ötekisi balda olan yapraklarım malesef köklenmedi..
Elif Hanım, yine deneyin ama çok umutlu olmayın derim.:(

sükunet
27-11-2008, 12:39
benim bi tane difanbahyam vardı
dayanamadım bitanede pazardan aldım artık birde bebek difanbahyam oldu diye sevinirken geçtiğimiz günlerde bi aile dostumuza iftara gittik onunda difanbahyası vardı ama görseniz boyu çok uzun üstünde iki tanecik yaprak kalmış ama kökünden iki tane filiz vermiş :)
istedim kırmadı sağolsun çıkarıp verdi bana :)o anki mutluluğumu görseniz bayram çocukları gibi eşimde şaşırdı :)
ama bunun cinsi farklı sanırım çünkü evdekilerin yaprakları büyük bunun küçücük ne acaba cinsi ?
hemen gelip toprağa ektim halinden memnun görünüyor ama arabada gelirken eşimin kolu çarptı yaprağının biri kırıldı öylece duruyor...
bende bernacyh yazısını okudum az önce yapraktan üretim yapabilirmiyim acep diye düşünmeye başladım...
ne dersiniz o yaprak öylece sallanıyor gövdede acaba kopartıp suya koysam köklenirmi?
bernacyh sen bu yöntemi denediğini söylüyordun peki sonuç ne oldu?
bildirirsen sevinirim:)


23-09-2008, 05:24 tarihinde böyle bir mesaj atmışım forumun bu bölümüne...
ve yazdığımın ertesi günü difanbahyamın yaprağını suya koymuştum...
o zamandan bu yana yaprağım hep suyun içinde ve gayette memnun...
canlı yeşilliğini halen koruyor ve sanırım dibinden kök salacak çünkü minik minik bişiyler çıkıyor gibi..
inşallah tahminimde yanılmam...
ve yapraktan difanbahya üretimi yapabilirim :)
köklendiği taktirde resmini buraya ekleyeceğim...
sağlıcakla....

catafalq
27-11-2008, 23:53
Suizanda bulunmak istemem ama :D yapraktan köklendirme çok zor... Benim de difimin 1 yaprağı 2-3 ay suda kaldı, yeşildi sağlıklıydı ama nafile... İnşalllah sizinki köklenir...

AgacSevdalisi
28-11-2008, 12:32
arkadaşlar bende 1 ay önce bir difenbahya çeliki diktim ve tuttu.şu anda büyümesi gayrt iyi ama bakımı hakkında yeterince bilgim yok.yardımcı olabilirmisiniz acaba?suyu seven bir bitkimi? gübre vermelimiyim?

bernacyhn
28-11-2008, 14:31
Ne zamandır yoktum arkadaşlar yeni gelen arkadaşlara hoşgeldiniz diyorum.

Hastalanınca baya uzak kaldım ama difenbahyalarımın gelişimi devam etti hatırlarsanız büyük diffimi parçalamıştım üç parçadan biri (yapraklı olan) köklendi sonunda. Diktiğimde kendine bakabilecek kadar büyümesini bekliyorum. Ötekilerde hala bir kıpırtı yok. Mumlamadım acaba ondan mı diyorum siz ne dersiniz????

bernacyhn
28-11-2008, 14:33
Küçük diffenbahyamdan da sürgününü alıp dikmiştim o da tuttu ve yaprak verdi. Biraz gölgede bırakmışım yaprak bir türlü açılamadı şimdi camın önünde açınca yeniden eski yerine alacağım gövdesi kalınlaşsın yaprağa gitmesin diye.

catafalq
01-12-2008, 23:14
Sudaki difi köklendi. Bugün yarın saksıya alıcam. Toprakta kalan parça da filizlendi. Ama sudaki diğer dificik bi türlü köklenmedi ve gözleri şekilden şekile girdi :( Ama olsun 3/2 de idare eder. :D

ninina84
19-12-2008, 14:01
Merhaba
yıllardır yetiştirdiğim diffenbachiam artık bana küstü sanırım. Daha önce birçok arkadaşın yazdığı gibi benimkinin de yaprakları uçlarından ve kenarlarından kahverengileşmeye başladı ve bugün farkettim ki yaprakların üstünde tuz kristalleri gibi beyazlıklar var. Kireç olabilir mi bunlar? Başka çarem olmadığı için musluk suyuyla suluyorum. Gerçi bunu son 7-8 yıldır yapıyorum ve bu süre zarfında ne yeri değişti ne de sulama miktarı. Neden böyle oldu anlamadım. Üstten verdiği yapraklar gayet sağlıklı ve parlak. Genel halinin ve sararan yaprakların resmini ekliyorum. Musluk suyu bunu yapabilir mi? Bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.

Orkun Kırcı
28-12-2008, 17:59
Taşınma sırasında soğukta kalan ve sanırım suladığımı unutup tekrar suladığım diffym. 4 günde bu hale geldi. Saksıdan çıkarmak çin minicik tuttum ama tamamen çıkıverdi. Birde baktım hiç kökü kalmamış şaştım kaldım. Hemen birkaç göz bırakıp kestim üs tarafı suya bıraktım anaç kökü ve yandan çıkan yavrunun kökünü tekrar diktim bakalım nolcak.(önceki hali fotolarımda mevcut.)

57390
57391

catafalq
28-12-2008, 22:23
Üzüldüm hakikaten kökler ne hale gelmiş öyle :( Umarım yeni köklendirmeleriniz başarılı olur. Ben de suya koyarken elimden kaymıştı azıcık hemen kökü kırılıvermişti. Ama şimdi diğer kökler sayesinde ayakta :) İnsanlık hali olabiliyor böyle şeyler...

byers
05-01-2009, 22:18
arkadaşalar öncelikle herkeze selamlar. benim bir sorum var bir arkadaşım difenbahyasını dışarıda bırakmış vede geçtiğimiz hava koşulları malum çok soğuktu yaprakları tamamem dökülmüş ve gövdesi yuuşamaya başlamış. doğrumudur bilmem ama ben onu alıp 3 parçaya bölüp suyun içine bugün koydum şuan evimin içinde kök salarmı? bide alt taraf suda kalıyor ancak kestiğimiz üst tarafı kapatmak gerkirmi? herkese teşekkür ederim.

catafalq
06-01-2009, 17:26
Öncelikle geçmiş olsun. Difinin toprakta kalan kısmının üstüne (kestiğiniz yere) aşı macunu sürerek veya mum damlatarak kapatın.Bu su kaybını önler.Umarım saksıda kalan bölümde göz bırakmışsınızdır. Diğer suya koyduğunuz parçaların köklenme ihtimali var. Ilık su olursa daha iyi olur. Selamlar...

newyorker
06-01-2009, 20:15
Benim difenbahyam çok iyi durumda. Şu anda dinlenme döneminde resmen ölümden döndürdüm. Bir tane yavrusu var. Şimdilik serin yerde. Acaba zararı olur mu?

byers
06-01-2009, 20:43
ben ilk defa deniyorum ama göz bırakmak nedir bilmiyorum. difi uzundu ben onu 3 e böldüm saksıda bir parça var diğer iki parça ise suda, bu aşı macunu süreme veya mum damlatma işlemini hem sudaki parçalar için hemde topraktaki parça içinmi gerçekleştirmeliyim?

catafalq
06-01-2009, 23:04
Şimdi öncelikle benim avatarıma bakın. sol taraftan hafif kabarık kısma göz deniyor.Çizgilerin arasında bulunur. Zaten çiçeğiniz buradan büyüyecek. Mum damlatma işlemini sadece saksıdaki difinin üst kısmına yapın. Sudakilere gerek olmadığını düşünüyorm çünkü onlar zaten suyun içinde kaybedecek suyu yok :)

Umarım anlatabilmişimdir. Selamlar..

byers
07-01-2009, 07:32
bu mumlama işini anladım ancak göz bırakma işlemini anlamadım. **** anladığım kadarıyla biz mudahele etmiyoruz bitki oradan patlak veriyor. **** bitkiye küçük bir yara veriyoruz orayıda torf ile kapatıp üzerini bir naylonla sarıyoruz .......?

catafalq
07-01-2009, 15:17
Yok yok. Göz zaten çiçeğin kendisinde olur.Hafif kabarıktır.İşte önemli olan keserken o kabarıklığın üstünden kesmek.Yani saksılı kısımda göz bırakmak.Bitkiye yara vermek söz konusu değildir.Osizin söylediğiniz naylonla kapatma işi hava ile köklendiirmedir ki o da biraz zor. Zaten hava ile köklendirmede çiçek asla kesilmez. Sağlıklı çiçeğe uygulanır.

sükunet
17-01-2009, 13:56
çok merak ettiğim bir şey var arkadaşlar...
arkadaşımın bir difanbahyası var saksısı minicik ama maşallah boyu çok uzun
benimde tam tersine difimin saksısı büyük ama boyu kısa kaldı :(
onunla bir sohbet anında bana dedi ki
onun çiçeğinin boyunun uzun olmasının sebebi saksısının küçük olmasıymış...
küçük olduğu için yukarıya doğru uzuyormuş..
benim çiçeğim ise saksının içini doldurmaya çalıştığı için kısa kalıyormuş :(
kafam karıştı acaba bu söylediği doğru mu?
o halde bende difimi minik saksıya geçireyim benimkide boya gitsin?

catafalq
17-01-2009, 22:11
Evet doğru. Geçenlerde bir arkadaş saksısı küçük geliyor diye difisini kocaman bir saksıya almış. Yazık güzelim çiçek aşırı derecede incelmiş ve yaprakları küçülmüş. Bizzat gördüm. Yani büyük saksıya dikince güç köklere gidiyor ve gövde ve yapraklar cansız kalıyor. Çok çok küçük saksıda olmaz tabi ama bence küçüğe yakın ortaboy bir saksı en ideali. Selamlar..

Orkun Kırcı
18-01-2009, 11:19
Evet kesinlikle öyle ben de aynı hatayı yapmıştım. Ama tam 1 yıl sonra toparlanmaya başlamıştı ki. Ev taşıma esnasında soğukta kalıp hastalanmıştı. Daha öncede bahsetmiş ve foto eklemiştim. Ama ne yazık ki çiçeğimi kurtaramadım.

bernacyhn
18-01-2009, 11:27
Ben diffimi bölüp suya koymuştum. Üç parçaydılar. Yapraklı kısmı çok güzel şekilde köklendi (dikilmeyi bekliyor şu an) ama diğer iki parça suyun içinde eriyip gitti kurtaramadı. Şuan evde büyük bir temizlik var. odalar değişiyor( doğalgaz faturasını en aşağıya çekebilmek için :D ) tekrar yerleşelim o zaman diffimi orta boy bir saksıya dikeceğim. Hani büyük saksıya koyuyoruz ya diffilerimizi o zaman boyu uzamıyor peki gövde kalınlaşıyor mu? Ona göre bir saksıya diksem iyi olur çünkü benim diffilerimin gövdesi hiç kalınlaşmıyor.

bernacyhn
22-01-2009, 11:18
Dün akşam bir baktım ki diffimin durduğu yer kapkaranlık kökleri de pek küçük geldi gözüme. Suyunu değiştirip diffimi ılık suyla yıkayıp odama aydınlık yere koydum camın önünde çok güzel yerde. Kökleri biraz daha büyüdkten sonra dikmeye kadar verdim :)

züleyha
22-01-2009, 12:57
Benim de bir tane difenbahya çiçeğim, daha doğrusu şu anki formunda ağacım :) var. Dibinden tam 5 tane yavru verdi , onlarda saksıyı doldurdu. Anaç gövde çok uzadı ve sadece şu anda en üstte yaprakları var. Alt yapraklarını kuruttu. Acaba yapraklarını kurutuyor olması ,bir saksıda çok kök olmasından mı yoksa bakımda yaptığım hatadan mı?

bernacyhn
22-01-2009, 17:43
Daha büyük bir saksıya alın ve toprak-torf karışımı ilave edin. Çok fazla yavrusu olduğundan besini kendini yetiştirmesine yetmiyor. Bu yüzden yapraklarını döküyor.

züleyha
22-01-2009, 18:05
Tesekkur ederim tavsiyeniz için Bernacyhn, ama biraz önce baktım da saksısı oldukça büyük zaten. En iyisi ben fotoğrafını çekip yükleyeyim ondan sonra karar verelim :o

sükunet
22-01-2009, 19:02
difinizin resmini görmek isteriz züleyha.

catafalq
23-01-2009, 01:14
Evet ben de görmek istiyorum o ağaç difiyi :)

bernacyhn
23-01-2009, 11:02
Madem ki öyle besin takviyesi yapabilirsiniz Züleyha Hanım :)

selentul
24-01-2009, 11:26
Yaprakları çok bozulmya başladı . Neden bu hale geldiğini anlamıyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Orkun Kırcı
24-01-2009, 11:30
Fazla mı suladınız acaba..

bernacyhn
24-01-2009, 12:22
Sevgili selen saksısı ona küçük gelmiş yukarda dediğim gibi besin yeterli gelmiyordur. daha büyük bir saksıya -besin takviyesiyle- beraber alabilrisin kolay gelsin. aramıza hoşgeldin ☺♥

sükunet
29-01-2009, 01:14
3 adet difim var..
ama her nedense üzerine titredikçe önemsedikçe beni umursamıyorlar ...
emeklerimi hiçe sayıyorlar ve büyümüyorlar..
yerinde saymasına razıyım bari bozulmasalar...
bitki besini kullanıyoruz üstelik başuçlarında ses sistemi kolonu bile var her an yayın yapıyor (kandırmaya çalışıyorum heran onlarla birisi konuşuyormuş gibi sanırım kendimi kandırıyorum)
bunca çaba bunca emeğe rağmen niye böyle oluyor :(
çevremdeki çoğu insanın sahip olduğu bu tür çiçekler çağlayan olup çoşuyor adeta!
soruyorum hiç bir çaba sarfetmedikleri yanıtını alıyorum buna rağmen çiçeklerinin maşallahı var...
ama benimkilerin üzerine titredikçe burunları havalanıyor...
kızsam mı? üzülsem mi?
anlamadım gitti :(
çiçeklerimin resimlerini ekliyim bari...

bernacyhn
29-01-2009, 20:13
Sevgili suizan, ilk resimdekinin saksısı küçük bir iki boy büyük saksıya almanızı öneririm. Bir müddet sonra ikinci ve üçüncü resimdekinin de saksılarını değiştirmeniz gerekecek. Kolay gelsin ☺

bluejean1
30-01-2009, 10:04
Merhaba arkadaşlar geçen hafta Cuma günü bana 2 adet farklı çeşit difenbahya geldi.Sağolsun çok sevdiğim bir ablam çelik olarak yolladı.Ben onları diktim Cuma gününden beri öylece duruyorlar.Bozulmalarından çok korkuyorum.Köklendirecektim ama çürüme ihtimali olduğundan yollayan ablam ile direk dikme kararı aldık.İnşallah büyür arkadaşlar çok istiyorum büyümesini... Şu anda zaten saksısı küçük ama büyüdükçe saksıyıda büyütücem.Işık alan bir yerde duruyor.Ama güneş ışığı direk gelmiyor.Yeri bence çok iyi inşallah tutar...

bernacyhn
30-01-2009, 18:31
Merak etmeyin Bluejean1, suda olmasına rağmen bir ayda köklendi benim diffim. Toprağını nemli tuttuğunuz sürece yeri aydınlık olduktan sonra bir ay içinde yeni yaprağınızı alırsınız :) kolay gelsin.

bluejean1
30-01-2009, 18:39
Anladım inşallah alırız..:eek:Cevabınız içide çok teşekkürler ayrıca içimi ferahlattı dört gözle bekliyorum yaprak vermesini :)

catafalq
31-01-2009, 00:56
Ben eylülün 9unda bölmüştüm difimi. 5 ay olmak üzere ama herşey yolunda. Saksıda kalnda yaprak çıktı, Suda köklendirdiği köklendi saksıya aldım yeni yaprak da verdi. Velhasıl bence 1 ayda yaprak çıkmaz. Bana kalırsa 2.5 - 3 ayı bulur gene. Çok seviyorum bu çiçeği nasıl anlatsam bilmiyorum.

bluejean1
31-01-2009, 12:03
Anladım catafalq.Ben de çok seviyorum bir bunu bir de japon gülü favori çiçeğim.Ama diyorum ya inşallah herhangi bir aksilik çıkmaz ve büyüme eğilimi gösterir.2.5-3 ayda baya uzun bir süre ama öyle olursa da nabalım yapçak birşey yok beklemek ve sabretmek zorundayız.İnşallah bozulmaz ve büyür ve bizde difenbahyamızın olduğu zamanları görürüz... :)

lunatic
31-01-2009, 21:13
Yaprakları çok bozulmya başladı . Neden bu hale geldiğini anlamıyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Sakın sizin dif evin soğuk bir kısmında duruyor olmasın? Soğuk almış gibi bir yumuşama var yaprakta. 15 derecenin altı pek iyi gelmez diflere. Ayrıca eğer nispeten karanlık bir yerdeyse verdiğiniz su da fazla gelmiş olabilir.

züleyha
05-02-2009, 13:21
İşte bir türlü fotoğrafını yükleyemediğim diffenbachiam. Son günlerde kötüleşti durumu. Sürekli yaprak öldürüyor, kelleşti iyice. Sorununu çözemedim.

ilksenozturk
09-02-2009, 16:23
merhabalar;

şirketteki difenbahyalarımızda son günlerde değişiklikler var. bitkinin yapraklarının arka kısımlarında ve yaprak saplarında terleme benzeri sıvılar oluşmuş ve bu sıvılar koyu, yapışkan,çam balı gibi...
bunların ne olduğunu ve çözümünü bilen var mıdır?

catafalq
18-02-2009, 19:30
Kilisten 1000km uzağa krdnz ereğliye taşındım. Köklendirdiğim güzelim difilerimi ve dresenamı hibe etmek zorunda kaldım. Çok hüzünlüyüm...

Crocus Şen
22-02-2009, 11:56
Merhaba,Diffenbahiam da oldukça da kalın ve uzun bir gövdeye sahip,(2 yılda bir kesiyorum ve durmadan uzuyor) ayrıca bazı yerlerde gördüğüm diffenbahiaların gövdelerinden de filizler çıktığını görüyorum,benim diffenbahiamında gövdesinden yeni filizlerin çıkması için ne yapmam gerekir?

sıkıntı_yok
22-02-2009, 20:15
Alattanda dallanmasını istiyorsanız bu nisan ayında bir işlem yapın bitkinize...
Bitkinizi budadığınızda bir parçasınıda ana bitkinin yanına ekin... Artık birkaç yıl içinde bitkiyi nereye sığdıracanıza karar verin derim... Ancak bu işlemden sonra bitkiyi olduğundan sıcak tutun, köklenmesine yardımcı olacaktır... Bu herzaman için geçerli bir kuraldır bence... Yanından geçerken bitkinizin kafanıza göçmesini istemiyorsanız tabii...

Bu arada benimde difenbahyam var daha gavdesi bile yok ancak hızla büyüyor...
Bu yazın nasıl başedeceğim bilmiyorum... Gerçekten acayip hızlı büyüyor..

Crocus Şen
22-02-2009, 20:23
Çok teşekkür ederim..

Faruk
22-02-2009, 22:04
Benim difembahyam çok yavaş büyüyor. Çiçeksiz salon bitkileri için kullanılan sıvı besin maddesi kullansam gelişimine hız katmak boyutunda işe yarar mı acaba?

Crocus Şen
23-02-2009, 09:29
Sayın faruktalas,
Benim diffenbahiam ilk aldığım dönemlerde çok çok yavaş büyüyordu,daha sonra marketlerde satılan sıvı besin kullandıktan sonra oldukça hızlı gelişme gösterdiler,tavsiye ederim..:))

Faruk
23-02-2009, 12:49
Teşekkürler Crocus Şen tavsiyenizi dikkate alarak hemen alıp bende kullanacağım...

Crocus Şen
23-02-2009, 14:27
Rica ederim,umarım en kısa zamanda büyürler..:))

sıkıntı_yok
24-02-2009, 18:52
Sıvı gübre tamamda...
Işık ve toprak ısı, nemi çok önemli. Bol ışık ve ortamı sıcak tutun bence... Çok hızlı büyümeyi sağlayan iki ana etken bunlar. Arasıra kış güneşi iyi geliyor. Benim difen.mı akşamüstü güneşine bırakıyorum ve güneş ışıkları hafiflediğinden zarar vermiyorlar...

bernacyhn
28-02-2009, 16:06
Faruk abiciğim, kökleri saksıyı iyice doldurduğunda kendini boya veriyor. Eğer saksı büyükse gövdesi kalınlaşıyor. Benim Diffilerim hep böyle yaptılar.

pcay2000
02-03-2009, 10:18
bende de 2-3 yıldır Diffenbahia vr, Ama ben koridora koymuştum, bu sayfayı okumaya başladıktan sonra alıp oturma odamda güneş ışığı görecek bir köşeye koydum. Büyümesinde şimdilik bir değişiklik yok. Acaba sonradan büyümesi hızlanır mı??

Lalezar78
02-03-2009, 11:27
Sn. pcay2000 bitkiler zaten kışın dinlenmeye çekiliyorlar. Havalar ısınmaya başlayınca onlarda büyümeye başlarlar.

Faruk
02-03-2009, 21:30
Bernacım tespitinde haklısın. Benim difembahyamda sürekli gövdesini kalınlaştırıyor. Galiba kökleri saksıyı iyice doldurmadı. Ama bunun yanında sıvı besinde kullanmaya başlıyacağım. İnşallah faydası olur...

sükunet
04-03-2009, 23:17
Ablamın difanbahyasını göstermek istiyorum sizlere arkadaşlar...
ben hayranım onun çiçeğine ve malesef benim diflerim bu kadar güzel bu kadar heybetli olamıyor...
ablam hiç bir besin kullanmıyor,sadece dinlendirilmiş su ile suluyor sanırım yerini çok seviyor.
çok heybetli değil mi?
çiçeğini buraya ekleyeceğimi söyledim kendisine bundan memnuniyet duyacağını yalnız tek şartının maşallah denmesi olduğunu söyledi :p

Faruk
04-03-2009, 23:30
Sayın Suizan ablanıza kocaman MAŞŞALLAH. Ne güzel büyütmüş difembahyasını...

süreyya aysun
05-03-2009, 17:59
merhabalar bizimde bir tane difenbahyamız var.daha önce kayın validem bakıyordu. eve getireli 1ay oldu.yaprakları sararmaya başladı.daha önce sitenizdeki tavsiyelerinize baktım. herşey normal gibi aslında.... ek besin hiç vermedik(annemde vermezdi)hiç yaprak dökmüyor..her ay bir yapragımız var çıkan 2.5 yılık bir çiçek .. yardımcı olursanız sevinirim

fizikçi
06-03-2009, 00:40
Merhaba,

Yapraklarında sararmalar görüyorsanız bunun nedeni büyük ihtialle aşırı sulamadır. Fazla sulandığında tepki olarak yapraklarında bu sarı lekeler oluşur. Bende benzer bir sorun yaşamıştım. Difler sıcak ve aydınlıktan büyük zevk alırlar. Ben şu kış mevsiminde 10 günde bir suluyorum ayrıca yapraklarını sildikten sonra ardından su püskürtüyorum.

sükunet
06-03-2009, 01:39
kesinlikle fazla suya verdiği tepkidir yapraklarının bu hal alması...
suyu kesmenizi öneririm bir süre ve belirli aralıklarla az su vermenizi...
birde daha önce başka bir evde olduğundan söz etmişsinizz sanırım orada yerini seviyormuş ve keyfi yerindeymiş...
şimdi durduğu yerden memnun değildir belkide...
benim çiçeğiminde kış başından beri yaprak çıkarması durdu bende bunu ortamın sıcak olmamasına bağlıyorum..
malum doğalgaz zamları ve az yakmak zorunda kalıyoruz bizler bile kat kat giyinip evin içerisinde o halde gezinirken zavallı çiçeğim ne yapsın...
ama olsun yerinde saymasına razıyım yeterki bir bozulma olmasın nasıl olsa bahar geliyor ardı da yaz...

size tavsiyem bir süre çiçeğinizi kendi haline bırakın suyu azaltın...
ve mümkünse ışık alan bir bölüme geçirin...

Faruk
06-03-2009, 23:39
Şunu farkettim arkadaş difembahyalar üstten sulamayı pek sevmiyorlar. Ben son zamanlarda alttan sulamaya başladım ve gözle görülür bir gelişme gördüm. Sizler bu konuda ne dersiniz acaba?

fizikçi
06-03-2009, 23:48
Çok haklısın bende öyle yapıyorum

Faruk
07-03-2009, 00:00
Artık hep alttan sulayacağım...

sükunet
07-03-2009, 00:28
Yani alt tabağına su koyalım öyle mi?
nasıl bir değişiklik gördünüz faruktalaş ?yani yeni yaprak gelişimi mi?
anlatırsanız sevinirim.

Faruk
07-03-2009, 00:35
Ben saksının altından su vermeyi kasteddim. Yani tabağına su koyuyorum. Yaprak verme olayı hızlandı ve yapraklar daha büyük çıkmaya başladı. Bunu son vermiş olduğu 2 yaprakta daha iyi gözlemlemeye başladım ayrıca 1,5-2 ayda bir toz halindeki npk 20 20 20 nin sulandırılmış halini bitkiye saksı altından verirseniz çok faydasnı göreceksiniz.
1 çay kaşığının yarısı kadar toz npk 20 20 20 ve 1 litre su ile oluşan karışım verilecek. Denemenizi tavsiye ederim...

bernacyhn
07-03-2009, 22:08
Faruk Abiciğim, benim ayırıp da suya koyduğum diffim köklendi ve hala suyun içinde olmasına rağmen yeni yaprak verdi. Sağolsun yan komşumuz bir saksı göndermiş bana ona dikeceğim yarın sabah erkenden. Nasıl sevindim anlatamam. Br şey sormak istiyorum diktikten ne zaman sonra npk vermeye başlamalıyım diffime?

Faruk
07-03-2009, 23:31
Bernacım diktikten sonra 2. sulamada başlayabilirsin.

sükunet
08-03-2009, 17:24
öyle mutluyum ki bunu sizinle paylaşmak istedim :)
dün akşam dışarıya çıkmak için eşimle merdivenlerden iniyorduk 1. katta hiç tanımadığımız komşumuzun kapısının önüne yaprakları sulamaktan sararmış olmuğunu düşündüğüm bir dif duruyordu...
içim kıpır kıpır oldu kapısını çalıp sormak için fakat eşim buna izin vermedi :(
gittiğimiz yerde inanın zor durdum bir an önce eve dönüp o çiçek hakkında bir şeyler yapabilmek için....
neyse eve döndük ve ben içim kıpır kıpır geçip geçtim halen aynı yerde durmakta olan o difin yanından...
sonra eşime sen eve git benim biraz işim var diyerek karşı komşumun zilini çaldım...
ablacığım aşşağıda bir çiçek var nolur benimle gel bir soralım belki atmıştır sahip çıkarım ben ona dedim..
o da sabah görmüş çiçeği tam soracakken onun eşide karşı çıkmış başkasının çiçeğini almasına...
neyse biz kol kola gittik..
hiç tanımadığımız komşumuzun zilini çaldık..
merhaba dememizin ardından..
çiçeğin burada dona bileceğinden ve yıpranmış olduğundan bahsettik..
komşumuz dedi ki..
evet ben o çiçeği birisi alsın diye oraya koydum.üzülüyorum ben bakamadım ve hızla durumu kötüleşiyor alın tabii sevinirim dedi..
kucakladığım gibi yukarı çıkardım karşı komşuma bakım yaptıktan sonra bir kökünü de ona vereceğimi söyledim...
ama eve gelince birde ne göreyim.
dif tam tamına 4 kök..
ve her biri bir birine bağlı...
üstelik öyle bir kök varki toprağını tamamen sarmış saksısı küçük geliyor...
bu duruma çare bulmalı dedim kendi kendime..
ve bana ait olan minik bir difimi komşuma hediye ettim sözümü tutmuş oldum...
bu yeni difimi büyük bir saksıya aktararak saksısını büyüttüm hiç ayırmadım köklerinden...
sararan yapraklarını kestim ve yerine yerleştirdim...
dün gece içimde bir çocuk heyecanı vardı resmen...
içim içime sığmıyordu...
bu vesileyle hem komşumuzla tanışmış olduk hemde yeni bir çiçeğe sahip olup onun hayatını kurtardık...
Allahım şükürler olsun o dif artık benim :)
çiçeklerime resmen aşığım...
şimdi resmini göstermek istiyorum sizlere...
sevincime ortak olduğunuz için çok teşekkürler....

Faruk
08-03-2009, 17:41
Suizan yeni difembahyanızı güle güle büyütün...

house-of-wax
08-03-2009, 18:21
Sonuçta 4 gövdenin 4ü de taoprağın içinde, aralarında köklenmiş olan varsa onlardan ayırıp komşunuzada verebilirsiniz.:):D

süreyya aysun
09-03-2009, 01:08
tavsiyeleriniz için teşekkürler.dife su verirken yüzeye beyaz minik yaratıklar çıktı.onları nasıl yok etmeliyim?dife ek besin ne vermeliyim?bu çiçegi de kurutursam annemin dilinden kurtulamam.daha önce evime hediye ettigi 4 saksı menekşe ve 1 limon agacını kuruttum.yardımcı olursanız sevinirim.birde neden benim difenbahyam bu kadar yaprakları yere bakıyor,gördügüm bütün diflerin yaprakları yukarı dogru daha güzel duruyor,çok iri yaprakları var ondan mı?40cm e yakın yapraklar(mesaj 443 te resmi var)şimdiden çok dagınık hep böyle büyüyecek mi ?sonrasını düşünemiyorum salonda kocaman bir agaç gibi duracak galiba.......

süreyya aysun
09-03-2009, 01:15
Ben saksının altından su vermeyi kasteddim. Yani tabağına su koyuyorum. Yaprak verme olayı hızlandı ve yapraklar daha büyük çıkmaya başladı. Bunu son vermiş olduğu 2 yaprakta daha iyi gözlemlemeye başladım ayrıca 1,5-2 ayda bir toz halindeki npk 20 20 20 nin sulandırılmış halini bitkiye saksı altından verirseniz çok faydasnı göreceksiniz.
1 çay kaşığının yarısı kadar toz npk 20 20 20 ve 1 litre su ile oluşan karışım verilecek. Denemenizi tavsiye ederim...

saksının altından sulamayı tavsiye etmişsiniz ama benim saksıyı kaldırmam mümkün degil çok agır. üstten suyu az az versem olur mu

sükunet
09-03-2009, 05:40
çok teşekkür ederim faruktalaş :)

house-of-wax;
evet bu kadar kök varken ben ayırabilirdim ama açıkcası korktum...
dife zarar vermeye korktum sonuçta toprağı öyle bir kök sarmış ki ben kökleri gördüğümde şok oldum.
düşünün ki benim aynı boyda bir difim daha var ama bunca zamandır o difin bu kadar köklendiğini görmedim...
zarar vermeye korktuğum için de ayırmaya cesaret edemedim onun için elimde var olan tek gövdeli bir difi komşuma hediye ettim...
bakalım ilerleyen zamanlarda yeni gelen dif ne gibi ilerleme kaydedecek..
eğer ayırmam gerekirse de bunu anlayan birine yaptırırım zira ödüm kopuyor çiçeklere bir şey olmasından ve bu vebalin altına girmekten :)
dileyelimde çiçeğim güzel gelişim göstersin...
sağlıcakla kalınız...

süreyya aysun;
kış aylarında difler çok su istemezler aydınlık ve sıcak ortamı severler...
az sulamanızı öneririm size...
ben çiçeklerim için bitki besini kullanıyorum...
1 lt suya bir kapak yetiyor bitki besini adında satılıyor çiçekçilerde marketlerde mevcut bulabilirsiniz....
birde çiçeğinizin yerini sık değiştirmeyin bir yere alışınca başka bir yere aldığımızda uyum sağlaması uzun sürüyor...
ne güzel salonunuzda kocaman bir ağaç gibi olması..
inanın benim tek dileğim diflerimin ağaç kadar heybetli olması...
yapraklarını eğmesinin sebebi ****** geniş yapraklı olmasından kaynaklanıyor...
sıkmayın canınızı anladığım kadarıyla çiçeğinizde bir sorun yok..
bizler üstlerine titredikçe naz yapıyorlar sadece..
sanırım onları biraz kendi hallerine bırakmalı...

Faruk
09-03-2009, 11:19
Sayın Süreyya Aysun ilaçlı suyu saksının tabağına kenardan korsanız saksı onu kendiliğinden çeker , saksıyı kaldırmanıza gerek kalmaz...

house-of-wax
09-03-2009, 19:09
Haklısınız ancak bence korkmayın. Kuzenim birşey olmaz deyip diffinin sararmış yapraklarını koparırken kaç kere kırdı:) Ama şimdi 3 tane bitkisi var! Bence ayırmayı deneyin çok kolay sadece yana doğru yani keseceğiniz gövdeye doğru düz bir şekilde bıçakla kesin yater...

Faruk
09-03-2009, 23:19
Difenbahyayı suda köklendirmeden direk toprağa diksek tutma olasılığı olur mu acaba?

Başbahcivan
10-03-2009, 14:04
Difenbahyayı suda köklendirmeden direk toprağa diksek tutma olasılığı olur mu acaba?
Evet tutar o kadar nazlı değil diye biliyorum.

Faruk
10-03-2009, 14:10
Suda köklendirmeden dikeceğim...

house-of-wax
10-03-2009, 19:23
Tavsiye etmem toprakta köklenme uzun sürüyor ve bitkinin bir kök sistemi olmadığı için yapralarından bazılarını kaybedebiliyor...

Zeferan
10-03-2009, 19:25
Senelerdir bir Difenbahyaya sahibim. Ne yazıkki fazla büyüdüğü zaman eğilmeye, hatta kırılmaya başlıyor. Uzadıkca kırıyorum. Köklendirip yeniden dikiyorum. Bu sayede çevremde nerdeyse herkesde Difenbahya var. Gövdesinin sert ve alt yapraklarının dökülmemesi için ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim.

Faruk
10-03-2009, 19:55
Benim difembahyam da senelerdir alt yapraklarını döker durur. Bunun önüne geçebilmek için ne yapmalıyım? Galeri de senelerdir alt yapraklarını dökmeden yaşamını devam ettiren difembahyaları gördükçe şaşırıyorum...

Başbahcivan
10-03-2009, 21:00
Benim difembahyam da senelerdir alt yapraklarını döker durur. Bunun önüne geçebilmek için ne yapmalıyım? Galeri de senelerdir alt yapraklarını dökmeden yaşamını devam ettiren difembahyaları gördükçe şaşırıyorum...

Bu tür çiçeklerin bakımı çok kolay değildir,kapı, pencere önlerindeki hava akımı olan, kuru hava, soğuk, pencereden yansıyan güneş ışını, yer değişikliği çiçeğimizin bozulma sebeplerindendir.Çiçeğimizin bakımı için 18-20 derece sıcaklığa,toprağının kurudukça kireçsiz veya dinlenmiş su ile sulanmasına,ışığa ve %10 güneşe,3-4 günde bir yapraklarına kireçsiz su püskürtülmesine,kuruyan yaprakların dikkatlice kesilmesine, birde her yıl veya en azından 2 yılda bir saksı değişmesine ihtiyacı var.Bitkiden çıkan su zehirli olduğu için yaprakları kesdikten sonra ellerimizi bol sabunlu su ile yıkamalıyız.Ayrıca 24 grm rendelenmiş beyaz sabun,10 cc saf alkol 1litre (kireçsiz)su ile karıştırılıp yapraklara püskürtülerek yaprak temizliği yapalırsa çiçeğin daha canlı yapraklara sahib olacaktır.

Faruk
10-03-2009, 23:01
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sayın Başbahcivan...

bernacyhn
11-03-2009, 12:51
Ben dikemedim diffimi ama yeni yaprak baya boylandı olduğu yerde açarsa şaşırmam... sabunlu alkollü tarif çok hoşuma gitti ama saf alkolü nerde bulabiliriz bir bilginiz var mı?

ninina84
11-03-2009, 15:54
Ben eczaneden almıştım. Ufak bir kavanoza 10 cc koydurdum 1TL ödedim :)

Başbahcivan
11-03-2009, 17:53
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Sayın Başbahcivan...
Sayın arkadaşım ne demek yardımcı olabildiysem, bende teşekkürederim.

bernacyhn
11-03-2009, 19:58
teşekkürler ninina84, bunu deneyeceğimmm

levsel
16-03-2009, 11:20
Şimdi öncelikle benim avatarıma bakın. sol taraftan hafif kabarık kısma göz deniyor.Çizgilerin arasında bulunur. Zaten çiçeğiniz buradan büyüyecek. Mum damlatma işlemini sadece saksıdaki difinin üst kısmına yapın. Sudakilere gerek olmadığını düşünüyorm çünkü onlar zaten suyun içinde kaybedecek suyu yok :)

Umarım anlatabilmişimdir. Selamlar..

Sayın Catafalaq ve diğer arkadaşlar Merhaba

Bende size birşey danışmak istiyorum.Benimde cici bir Difenbahyam var yukardan yeni bir yaprak vereceğinde aşağıdan bir tanesi sararıyor sanırım bu normal.Ama bu mesajınızda bahsettiğiniz gözlerle ilgili bir sorum olacak.Benim Difenbahyamda da bu gözlerden 5-6 tane var ama bugün üzerindeki kahverengileri ( kuru yaprak gibi olan bölümleri ) soydum bu şekilde yeşil göz olmayanlarda var :( sanki gözün üzerinde filiz varmış onuda kuru bir yaprak sarmış gibi bu durum düzelirmi acaba , **** normalmi :confused: Gözler ilk bu şekilde mi oluşuyor umarım anlatabilmişimdir :confused:

süreyya aysun
16-03-2009, 15:40
Merhabalar... difimizin dibinde beyaz sinekler var.Ben ev yapımı ilaçlar bölümünde bir tarif buldum. (acı biber li olan)Deneyen var mı?Acaba bütün bitkiye mi yoksa topragamı verilecek?

Başbahcivan
16-03-2009, 18:33
Merhabalar... difimizin dibinde beyaz sinekler var.Ben ev yapımı ilaçlar bölümünde bir tarif buldum. (acı biber li olan)Deneyen var mı?Acaba bütün bitkiye mi yoksa topragamı verilecek?

Arkadaşım her denileni yaparsak bitkimizin ölümüne sebep olabilir,bu tür bilgilerden yararlanmak için emin olmak gertekir.Bu tür bikkilerin bakımını 467 inci mesajda detaylı olarak açıkladım.Denenmiş ve uygulaması yapılmış bir yöntemdir.

süreyya aysun
17-03-2009, 14:27
Arkadaşım her denileni yaparsak bitkimizin ölümüne sebep olabilir,bu tür bilgilerden yararlanmak için emin olmak gertekir.Bu tür bikkilerin bakımını 467 inci mesajda detaylı olarak açıkladım.Denenmiş ve uygulaması yapılmış bir yöntemdir.

açıklamalarınız güzelde beyaz sineklerle ilgili bilgi yok ben bu sorunu çözmeliyim acil

Başbahcivan
17-03-2009, 21:51
açıklamalarınız güzelde beyaz sineklerle ilgili bilgi yok ben bu sorunu çözmeliyim acil
Değerli arkadaşım 1 litre suya 2cc(Durusban-4 veya folidol) buda en güzel enjektörle ölçülür püskürtme yaparak kurtulabilirsiniz. Bitkiyi önce dışarı çıkartın ve uzaktan üzerine doğru tozattırarak yapın buda en basit yıkanmış temizlenmiş boş cam sil şişesi ile olur.

Selda
18-03-2009, 02:19
Bu konuda Başbahçivan'a her denilen şeyi yapmama yorumuna katılıyorum.ilaçlama işi bence tecrübe ve bilgi istiyor diye düşünmekten kendimi alamıyorum.Yanlış ilaçlama sonucu güzelim çiçeklerimiz yok oluyor.Ben bu anlamda çiçeğimin birini kaybettim,hala çok üzülüyorum.

levsel
18-03-2009, 11:10
Sayın Catafalaq ve diğer arkadaşlar Merhaba

Bende size birşey danışmak istiyorum.Benimde cici bir Difenbahyam var yukardan yeni bir yaprak vereceğinde aşağıdan bir tanesi sararıyor sanırım bu normal.Ama bu mesajınızda bahsettiğiniz gözlerle ilgili bir sorum olacak.Benim Difenbahyamda da bu gözlerden 5-6 tane var ama bugün üzerindeki kahverengileri ( kuru yaprak gibi olan bölümleri ) soydum bu şekilde yeşil göz olmayanlarda var :( sanki gözün üzerinde filiz varmış onuda kuru bir yaprak sarmış gibi bu durum düzelirmi acaba , **** normalmi :confused: Gözler ilk bu şekilde mi oluşuyor umarım anlatabilmişimdir :confused:

Arkadaşlar benim sorum hakkında da yardımcı olma imkanınız varsa çok sevinirim,teşekkürler

Faruk
18-03-2009, 13:55
Arkadaşlar difembahyada ki göz meselesini önceki mesajlarınızı okuduğum halde anlamadım. Bilen arkadaşlar daha açık ve fotoğraflarla destekli olarak açıklarlarsa sevinirim...

sevilozcan
18-03-2009, 15:56
Merhaba,

Bana hediye geldiğinde içindeki toprak bahçe toprağıyapısındaydı. Ben de onu tamamen boşalttım, elimde bir dal difenbahyam kaldı. Köklerinin yeni yeni gelişmekte olduğunu da gördüm.
Elimde perlit olmadığından yarı torf, yarı organik humus karışımı toprağa ektim.
Beklentim coşması şeklindeydi.
Ama alttaki yapraklarının orta kesimlerinden kurumaya başladı.
Neden kurdukları ve bunun önüne nasıl geçebileceğim konusunda fikri olan var mı?

Başbahcivan
18-03-2009, 18:10
Merhaba,

Bana hediye geldiğinde içindeki toprak bahçe toprağıyapısındaydı. Ben de onu tamamen boşalttım, elimde bir dal difenbahyam kaldı. Köklerinin yeni yeni gelişmekte olduğunu da gördüm.
Elimde perlit olmadığından yarı torf, yarı organik humus karışımı toprağa ektim.
Beklentim coşması şeklindeydi.
Ama alttaki yapraklarının orta kesimlerinden kurumaya başladı.
Neden kurdukları ve bunun önüne nasıl geçebileceğim konusunda fikri olan var mı?
Değerli arkadaşım ben birkaç nacizane bilgilerimden yazdım acaba işinize yararmı,birde bitkinizin resmini yüklerseniz daha sağlıklı düşünüp fikir yürütebiliriz

sevilozcan
19-03-2009, 06:59
Sayın Başbahcivan, önerinizi değerlendireceğim. İlk fırsatta bitkimin fotoğrafını da yüklerim. Çok teşekkürler.

levsel
19-03-2009, 11:53
Arkadaşlar difembahyada ki göz meselesini önceki mesajlarınızı okuduğum halde anlamadım. Bilen arkadaşlar daha açık ve fotoğraflarla destekli olarak açıklarlarsa sevinirim...

Resimleri ekliyorum Arkadaşlar.

angel_07
19-03-2009, 13:00
Arkadaşlar evimde iki tane difenbahyam var.Bir ay önce birini taşırken kırdım:(.Forumda okuduklarımdan yola çıkarak kırılan gövdeyi suya koydum ve köklü kısım hala toprakta.Suda olan kısımdan kökler çıkmaya başladı fakat saksıda olanda hiç bir gelişme yok.Suda olanı ne zaman saksıya almalıyım?

NILGUN
20-03-2009, 15:58
Merhaba,

Yari aydinlik ortami seviyor cok sicaktan hoslanmiyor.
ve de cok az su istiyor cok verildigi an yapraklarinda lekeler olusuyor
buzusup oluyor.

Başbahcivan
20-03-2009, 17:02
Merhaba,

Yari aydinlik ortami seviyor cok sicaktan hoslanmiyor.
ve de cok az su istiyor cok verildigi an yapraklarinda lekeler olusuyor
buzusup oluyor.
Değerli arkadaşım ****** fazla suyu sevmez çünkü onun gövdesi su deposudur her bitki gibi bahsedilen bitkide ihtiyacı olduğu zaman su verilmesi daha uygun olur.

levsel
20-03-2009, 17:46
Yani bu gözlerin durumu normalmi değilmi arkadaşlar ???

Faruk
20-03-2009, 18:35
Sayın Levsel soruma verdiğiniz fotoğraf destekli cevaplarınız çin teşekkürler...

Faruk
20-03-2009, 18:38
Sayın Levsel benim de difembahyam sizin difembahyanızın boyutunda ama benimkilerin gözleri yavru verecek kadar şişkin değil. Bu göz denen kısımları şişmesi ve yavru verebilmesi için nasıl harekete geçirebiliriz.

levsel
20-03-2009, 21:15
Sayın Levsel benim de difembahyam sizin difembahyanızın boyutunda ama benimkilerin gözleri yavru verecek kadar şişkin değil. Bu göz denen kısımları şişmesi ve yavru verebilmesi için nasıl harekete geçirebiliriz.

Sayın Faruk

İnanın önerebileceğim fazla birşey yok,yaklaşık 3 hafta önce saksısını değiştridim.Sanırım benim difenbahyam yerini sevdi 2 haftada bir besinli su veriyorum hemen hemen hergünde yapraklarına su püskürtüyorum.Yaptıklarım bunlardan ibaret..Ama gözlerde sorun varmı yokmu anlayamadım o yüzden sizlerle paylaşmak istedim.Bilen bir arkadaş sorun olup olmadığını söylese o kadar içim rahatlayacakki :(

Faruk
22-03-2009, 00:15
Sayın Levsel sizin difembahyanızın gözlerinde ki şişkinlikler sanki yavru oluşumuna işaret gibi. Keşke benim difembahyamın da gözleri sizin bitkinizin ki gibi şişkin olsa:(

levsel
22-03-2009, 16:15
Sayın Faruk umarım sizin difenbahyanızda da aynı gözlerden bol bol oluşur;) Mine Hanıma sordum gözler sağlıklımı değilmi diye inşallah kısa zamanda yanıt alabilirim :p

bernacyhn
23-03-2009, 08:49
merhaba sevgili levsel, gözler sağlıklı görünüyor. onlardan yeni yapraklar çıkacak ve yeni gövdeler oluşacak yaptığınız işlemlere aynı şekilde devam edin. umarım büyüdüklerinde de sağlıklı olurlar. benim diffimi dikme zamanım geldi ama nereye koyayım bilmiyorum yerini çok sevdi eskisi gibikocaman yapraklar veriyor. dolabımın üstünde duruyor. çatıya değmek üzere :D diktikten sonra ancak bir müddet daha eski yerinde kalabilir ne yapsam bilemiyorum.

levsel
23-03-2009, 11:06
O kadar sevindimki,bende üzülüyorum gözler dal olmadan kuruyor ne yapsam diye:p İçimi rahatlattınız...Bernacyhn bence hemen toprakla buluşturmalısın...Geçen cuma günü praktikerden farklı bir difenbahya daha aldım resimlerini ekleyeceğim mutlaka oda çok güzel ve umarım hep böyle güzel kalır .Çünkü bir tanede farklısından annem almıştı yaprakları açılmadan kurumaya başladı yanma gibi güneştede durmuyordu zaten şu mevsimde ne kadar güneş oluyor ki:(Hepsinin saksılarını değiştirdim onunkinide,biraz gelişme var gibi ama halen ümitsizim.Eminönünden besin karışımı aldım gübre diye verdiler ondan yapsammı yapmasammı kararsızım :(

bernacyhn
23-03-2009, 12:08
az miktarda kullanabilirsiniz aslında levsel denemekten zarar gelmez ama daha tecrübelilerin bilgilerinden de faydalanmanız iyi olur.

levsel
23-03-2009, 13:11
İşte bahsini ettiğim yeni difim :p

68374
68373

Buda annemin aldığı difim, toprağını değiştirdim besin veriyorum biraz düzelme var gibi :( Başka yapabileceğim birşey varmıdır acaba :confused:

68375
68376

bluejean1
23-03-2009, 16:52
Merhaba arkadaşlar bu difenbahyalarla başım dertte.Çok sevdiğim bir ablam İstanbuldan yolladı bana 2 adet çelik.İkiside difenbahya sadece birisi daha farklı bir tür ortasındaki beyazlıkları biraz daha fazla.2 ay önce yolladı.Ben de o zaman diktim.O gün bugün hiç gelişme yoktu.Nasıl diktiysem öyle duruyorlardı.Ben de geçenlerde dayanamayıp çıkardım 2sinide köklerine baktım.Kök flaan çıkarmamış ikiside alt tarafının içi oyulmuş gibi böyle ama sanki bir tanesi bir tarafından pıtlayacakmış gibi geldi.Zaten ikisinide hemen diktim bugünde çam gübresi koydum ne olacak bilmiyorum :(:(

bernacyhn
23-03-2009, 16:56
Umarım kurtarırsınız; keşke ilk başta kökler çıkıp bir iki cm olana kadar suda tutsaydınız ondan sonra dikerdiniz hem de içiniz biraz daha rahat olurdu. hala deneme şansınız var aslında

bluejean1
23-03-2009, 17:14
Cevabınız için çok teşekkürler.Evet ama tekrar tekrar çelik alma şansım olmadığından suya koymayı denemedim.Çünkü köklerin suda çürüme ihtimali vardı.Şimdi koysam ne olur bilmiyorum..Baktığımda dibi yumuşamıştı böyle tel tel olmuştu ama kök değildi.Diğeride aynı şekildi ama sanki bi yerindende yeni bir yer çıkaracakmış gibiydi.İnşallah tutarlar saksılarını falan hiç ellemiycem çürüyene kadar orda kalsınlar :)

Faruk
23-03-2009, 18:19
Difembahya çelikleri suda kaç gün içinde kökleniyorlar?

bluejean1
23-03-2009, 19:23
Her zaman aynı olmuyor diye biliyorum ama ortalama 1 - 1.5 ay falan..

Faruk
24-03-2009, 00:12
Uzun bir süreymiş...