PDA

View Full Version : Difenbahya (Dieffenbachia)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

süreyya aysun
19-08-2009, 00:01
gövdeden mi filiz veriyor iyide benim difi gövdeden hiç filiz vermediki yaklaşık 3 yıllıktı

neconeco
19-08-2009, 00:06
Selamlar biraz cesaret tepe surgününü kesin ayrı bir difiniz olur kalan kısım yeni sürgünler verir. Ha gayret.)))

süreyya aysun
19-08-2009, 00:17
Sayın Neconeco aslında dün difi kestim ve perişan halde şu an onu iyileştirmek için bir öneriniz olabilirmi resmini yüklüyorum. galiba fazla yapraklı diktim köksüz olunca soldu

neconeco
19-08-2009, 22:24
Selamlar.( sureyya aysun ) hemen alt yapraklarını kesin 3 yaprak yeterli sanırım kendine gelcektir. inşallah.)))))

sükunet
20-08-2009, 22:32
üzüldüm arkadaşlar ya ;(
öncelerde minik mavi bardağın içinde köklendirdiğim difimi toprağa ekmiştim bayağı zaman geçti bir gelişme yok bir bakayım köküne dedim.
birde ne göreyim kökü çürümüş pörsümüş :(
hemen çıkarıp suya aldım tekrar.
neden böyle olmuş olabilirki.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=469384&postcount=677
buradaki linkte bardaktaki diften sözediyorum bardağın üstündede köklü hali vardı :(

finduk52
20-08-2009, 23:22
Benim budadığım difilerimde hala sudalar bir çoğu kök salmış acaba benimkilerde toprağa dikince öylemi olacak sükunet endişelendim mesajını okuyunca resimlerinide gördüm aslında oldukçada köklenmişler neden öyle oldular acaba bende merak ettim

süreyya aysun
20-08-2009, 23:50
Selamlar bir kaç gün önce kesip topraga koydugum difebileşimi npk 20+20+20 olan gübreden versem bir faydası olur mu acaba?

neconeco
22-08-2009, 22:20
Selamlar. Yani tesadüfünde böylesi. Difi zor çiçek acarmış ne yapalım bizde bekleriz.)))

bugün müşteri bu difler ne kadar diye soruyor eh işte makul ve mantıklı cevaplar verirken, bu nediye soruyr ne ne şaşkınlık ifadesiyle bakıyorum.Ha ha bizim difi çiçek açmış ta haberim yok.))))))))

emy_83
23-08-2009, 12:13
Abiciğim bu harika görünüyor.. Benimde yaklaşık 2 yıl önce aldığım difi. büyüyor büyümesine ama hiççiçek açmadı... Hatta bugüne kadar burda ne çiçekçilerde nede herhangi bir evde çiçeğni açan difi. görmedim... Şaşkınlıkla bakıyorum... Hatta yengemin 10 yıllık difi.si vardı görsem ondan görürdüm... Hayretler içerisindeyim maşşallah demeklazım gözümüz değmesin.... Bu çiçegi açması için yapılması gereken bişi varmı arkadaşlar yoksa kendiliğnemi açıyor??? Belkide erkeği dişisi vardır oyuzden rastlanmıyordur??? Bilgisi olan varsa lütfen yardım....

thomasina
23-08-2009, 13:39
Saksına göre yeterince köklendiğinde çiçek açıyor sanırım. Çevremizde hep büyük saksılarda yetiştiriyorlar, bitki de köke önem verince çiçek gecikiyor galiba.

neconeco
23-08-2009, 22:27
Selamlar. difiler hakkında fazla bilgim olmamasına rağmen çiçek acması tamamen bir tesadüf.
Şİmdi daha yakından takibe aldım. Uzak duruşumun sebebi zehirli olmasından idi hatta aynı havayı uzun muddet solursanız ,(( bendeki etkisi zayıfladım oldukca hızlı bir kılo kaybına neden oldu.))
şimdi difisi olan arkadaşlar arasında bu durumla karşılaşan varmı merak ediyorum. NEDENİ difilerle ilgilenen ve yetiştirenler arasında aşırı kilolu kişilere raslamadım.
Bir anket yapmaya değermi bilmiyorum. mesela bu sayfadaki arkadaşlar bilgi verirler ise belki bir sonuç alabiliriz .

emy_83
23-08-2009, 23:14
Sevgili neconeco,
Bence bu doğru değil. Yani zehir işi. Benim eşim kiloluydu kiloları vermek için aç kalıyor. Eğer dediğin gibi bişey olsaydı diyet yapmasına gerek kalmazdı heralde. Bence yok öyle bişey. Mantığım da almıyor zaten... Ama yinede bu soruya daha bilgili birileri cevap verirse daha iyi olur diye düşünüyorum...

Sevgiyle kalın

emy_83
26-08-2009, 21:03
Difiyi nasıl çoğaltabiliriz arkadaşlar bileniniz varsa yardımcı olurmusunuz?

catafalq
26-08-2009, 21:13
Merhabalar. 3 türlü köklendirme yapabilirsiniz

a) suda köklendirme
b) havayla köklendirme
c) toprakta köklendirme

Suda köklendirmek için çiçeğinizin topraktan enaz yarım karış üstten kesiyorsunuz(3-4 çizgi) ve kestiğiniz (üstteki) yapraklı kısmı (yapraklardan altta enaz 2-3 çizgi olmalı -yaklaşık yarım karış) suya koyuyorsunuz. saksıda kalan kısmın üst tarafına (su kaybı olmaması için) mum damlatarak mühürlüyorsunuz. (avatarımda olduğu gibi) yaklaşık 1 ay sonra gözlerden yapraklar çıkmaya başlıyor. Sudaki yapraklı kısımda da köklenme oluyor ve onu da toprağa dikiyorsunuz. Böylece 2 tane difiniz oluyor :) Ben 2 parçaya böldüğünüzü kabul ederek anlattım. Eğer difinizin gövdesi uzunsa karış karış (enaz 3 göz) parçalara ayırarak onlarıda suya koyarak köklendirebilirsiniz. Ilık su sever bilginiz olsun.

Hava yoluyla köklendirmeyi deneyip başaramayan arkadaşlar var. Başaranlar da var tabi. Dilerseniz forumu araştırıp bulabilirsiniz.

Ya da kestiğinizz bölümleri direk toprağa dikebilirsiniz.

Selamlar....

emy_83
26-08-2009, 21:21
99837

emy_83
26-08-2009, 21:23
Yardımın için çok teşekkürler sevgili catafalq.
Ama ben onu kesmekten çok korkuyorum ya ölürse???

catafalq
26-08-2009, 21:35
Kes emy83 hiç çekinme. Ama dikkat edeceğin şeyleri de gözden kaçırma. Bana kalırsa bu forumun ilk sayfasından itibaren resimlere bak yorumlara göz gezdir. Sonra kes parçalara ayır birsürü difin olsun...

emy_83
26-08-2009, 21:41
Hade bakalım ne yaparım deaha bilmiyorum ama denemeden de öğrenilmiyor ki.
Bir sorum daha olacak sevgili catafalq. Benim difim odunsu bölgeden geçen sene filizleniyordu ama filiz çıkmadan kurudu. Bu olay 1-2 defa oldu. Sebebi ne olabilir aceba?

süreyya aysun
26-08-2009, 23:45
Sayın Catafalq difinizi güle güle büyütün.Arkadaşlar daha önceki mesajlarımda anlattıgım ve hatta ölüyor dedigim difim galiba tuttu.(Sayın Faruk beye teşekkürler)Kestigim diger parçalarıda topraga diktim.Bakalım zaman ne gösterecek.

catafalq
27-08-2009, 16:53
Hade bakalım ne yaparım deaha bilmiyorum ama denemeden de öğrenilmiyor ki.
Bir sorum daha olacak sevgili catafalq. Benim difim odunsu bölgeden geçen sene filizleniyordu ama filiz çıkmadan kurudu. Bu olay 1-2 defa oldu. Sebebi ne olabilir aceba?

Emy_83 b konuda maalesef fikrim yok. Yanlış yönlendirmek istemem.

Süreyya hanım sağolun. Umarım sizin difilerin de hepsi tutar.;)

sükunet
27-08-2009, 22:21
emy üstteki yapraklar gayet sağlıklı göründüğü halde alt gövde kel kalmış.
benim size önerim küçük boy bir difanbahya alıp hemen yanına dikmek.
böylece o çirkin görüntü kapanmış olacak.
şayet ben öyle yaptım şimdi difim daha gösterişli.

powered
27-08-2009, 22:46
D İ K K AT : Powered Uyarıyor!!!
Bu aylarda difi kesimi yapmayın! Difi her dönem kesildiğinde tutabilir fakat dinlenme dönemine kesik olarak girmesi, köklenmeyi zorlaştırıcaktır. En iyi kesim Nisan - Mayıs - Haziran aylarında yapılanlardır!

dgn_can
29-08-2009, 20:44
arkadaşalr *** de bi sorum olcak babam dün bana bi çiçek getirdi gövdesi avr sadece açık konuşmak gerekirse odun gibi bişey aldığı arkadaşı bi kaç gün suda beklet sonra saksıya ek demiş bende öyle yaptım internetten biraz araştırdım adı difenbahya mı bu konuya baştan sonra okudum gibi aynı bu bu forum onusunda olduğu gibi gövdesi var önce bu çiçeği hiç beyenmemiştim odun gibi bişey diyodum :D ama araştırdım çok güzel b çiçek şimdi size sormak istediğim bu gövne ne zaman yaprak açar 30 35 cm boyunda saksıya ekdim odama koydum odam baya geniştir camın önüne koymadım ama camın yanında ne gölge ne güneş olanbir yere koydum bu çiçek ortala ne kadar zamanda büyür bide ben saksıya ekdiğimde kök mök yoktu bildiğin odun gibiydi :D görüşlerini bekliyorum teşekkürler

catafalq
29-08-2009, 21:22
Arkadaşım eğer toprağın içerisinde kökü varsa o odunsu gövdeden göz denilen yerlerden yprak çıkacak. Eğer toprağın içinde kökü yoksa önce köklenecek sonra gözden yaprak çıkacak. Baya sabırlı olman lazın. Kanımca 2-3 ayda yaprğın çıkacaktır. Büyük bir çiçek olması da 1 seneni alır diye düşünüyorum enazından. Toprağı nemli tutmaya çalış ne çok su ver ne de az... Difiyi hepimiz çok severiz hayırlı olsun size de.

sükunet
30-08-2009, 02:13
dgn can çiçeğinin resmini buraya ekleme şansın varmı?
görerek daha iyi anlar ve yönlendiririz seni.

dgn_can
30-08-2009, 12:50
http://img193.imageshack.us/img193/656/fotoraf171.jpg

buyrun buda *** difinin resmi yani ben kesin difi dir diye umuyorum bu çiçekden anlayan arkdaşaların yardımını bekliyorum resim gayet net diye düşünüyorumbi umut var mı gerçekten bu çiçek büyür mü ?

thomasina
30-08-2009, 16:31
Büyür tabii dgn can. Siz de bu arada bu başlıktaki diğer sayfaları okursanız, bolca bilgi edinmiş olursunuz. Ustalar çok net ve detaylı bilgiler verdiler, diğer sayfalarda.
Sevgilerimle...

erbek_
31-08-2009, 16:57
Üstte göz var mesela burdan gözüken, onlar sürecek... Merak etme,yapman gereken tek şey sabırla köklenmesini beklemek ;) Ama tepesini balmumuyla kapatsaydın keşke, daha iyi olurdu...

catafalq
31-08-2009, 20:37
Erbek'in dediği gibi balmumuyla ya da normal mumla da kapatabilirsin. Yanan mumdan damlatmak şeklinde. Buradaki amaç yukardan gereksiz su kaybını önlemektir.

finduk52
05-09-2009, 13:23
Bunlarda benim difenbahialarım

Bu ana çiçeğim

101244

Bu ana çiçeğim uzun bir çubuğun üzerinde 4-5 yaprak olmak üzere 2 ayrı şerit halinde uzamıştı .
Onları budadım.Suya koydum daha önceki mesajlarımda yazmıştım.Köklendiler ve onları toprağa diktim .

İşte bunlarda şuan ki halleri ..

101245

101246

Burada ise hala suda olan çeliklerim var gövde kısmından , onları henüz bekletiyorum, biraz daha kök salıp kuvvetlensinler .

101247

catafalq
05-09-2009, 14:56
En alttaki çelikler çok tatlı gerçekten :p Ne güzel köklenmişler onlar öyle :) Ama çok sık gibi geldi bana. Sudan çıkarırken kökleri kırılmasın sakın? Çok hassas oluyor malum kökler....;)

Faruk
05-09-2009, 22:44
Burada ise hala suda olan çeliklerim var

Sayın Finduk52 ben su da duran çeliklerinizi hemen uygun bir toprak harcına dikmenizi tavsiye ederim. Zira su da oluşan kökler toprağa dikilince çürüyüp bitki toprağa uyumlu kök yapma girişimin de bulunacak ve bu da bitkinin yaşama tutunma zamanını uzatıp yaprak verme süresini geciktirecektir. Direk dikilen çelikler kısa zamanda tutup yaprak vermeye başlıyorlar...

finduk52
06-09-2009, 02:14
Sayın Faruk ,
Tavsiyenizi dinleyip en kısa zamanda toprakla buluşturacağım kalan çelikleri.
Size gerçekten çok teşekkür ediyorum . Hem mum çiçeğimle hemde difenbahialarımla ilgili tavsiyeleriniz için çok çok teşekkürler. Sizlerin sayesinde biz acemilerde birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz .
Saygılar sunuyorum .

sükunet
06-09-2009, 05:45
Sayın Finduk52 ben su da duran çeliklerinizi hemen uygun bir toprak harcına dikmenizi tavsiye ederim. Zira su da oluşan kökler toprağa dikilince çürüyüp bitki toprağa uyumlu kök yapma girişimin de bulunacak ve bu da bitkinin yaşama tutunma zamanını uzatıp yaprak verme süresini geciktirecektir. Direk dikilen çelikler kısa zamanda tutup yaprak vermeye başlıyorlar...

kesinlikle Faruk'un sözüne itimat ediniz derim.
şayet aynı şey benim başıma geldi :(

Faruk
06-09-2009, 11:22
Sayın Finduk52 ve Sükunet bitki gönül dostlarının bulunduğu bu forum da birbirimize yardımcı oluyorsak ne mutlu bizlere...

gokay-1
06-09-2009, 20:09
selam
benim problemim difabanya ciceğim yeşil böcekler var,yaışkan bir sıvı yapraklarını kaplamış ne tavsiye edersiniz.dua ciceğimde yapraklarını kaldırmıyor
ve yaprakları sararıp kuruyor. teşekkürler

güldeste-
07-09-2009, 23:20
selamlar :)
bizde ki difanbahya da çiçek açtı. hem de iki tane ama yeşil renkteler

Faruk
07-09-2009, 23:57
Sayın Güldeste- gözünüz aydın. Bu durum herkese nasip olmuyor. Rengin yeşil olması gayet normal. Difembahyalar beyaz ve yeşil tonlarında çiçek verirler. Bitkinizin çiçekleri hava akımına maruz kalmadığı sürece bir müddet üzerinde dökülmeden dururlar...

güldeste-
08-09-2009, 22:04
Sayın Güldeste- gözünüz aydın. Bu durum herkese nasip olmuyor. Rengin yeşil olması gayet normal. Difembahyalar beyaz ve yeşil tonlarında çiçek verirler. Bitkinizin çiçekleri hava akımına maruz kalmadığı sürece bir müddet üzerinde dökülmeden dururlar...

sevindim doğrusu :) teşekkürler mesajınız için. resmini çektim bugün bakalım yollamayı becerebilrcekmiyim.

güldeste-
08-09-2009, 23:42
Nihayet ekleyebildim :) çok teşekkürler yardımınız için.

Faruk
08-09-2009, 23:49
Sayın Güldeste- bitkinizin yaprakları çok iri ve çok güzel. Özel bir bakımın yönteminiz var mı acaba?

güldeste-
08-09-2009, 23:56
Sanırım yerini çok seviyor.Ayrıca yeni yaprakları açtıkça, alt yaprakları uçlarından çürümeye başladığı an buduyorum.Sanırım bu yüzden üstte ki yapraklar irileşiyor.

optimus
09-09-2009, 10:11
ya benim difimin yaprakları gittikçe küçük açıyor, ben anlamıyorum sebebini. aynı yerinde aynı bakımı yaptım, tek değişiklik saksısını değiştirmek olmuştu. saksı değişikliği yaprakların küçük açmasına sebep olurmu. en son açan yaprağı daha da minik, bu gidişle büyüteçle bakacak gibiyim :( ayrıca alt yaprakları devamlı sararıyor. 3-4 yaprak oldu en fazla difim, daha fazla olmuyor çünkü alttan hep sararıyor. lütfen yardım edin...

emy_83
09-09-2009, 10:19
Sevgili optimus,
Sararan yapraklarını iyce temizle sarı yaprak üstünde kalınca bitki gücünü onlara veriyor ve sağlıklı yapraklarda küçülmeler olabiliyor.
Saksısını değişmenle ilgili olabileceğini sanmıyorum çünkü ben de benim difimi kendinden çok daha büyük bir saksıya koymuştum ve hiçbir sorun yaşamadım. Yukardaki sayfalarda benim difimi görebilirsin.
Sevgiler

Faruk
09-09-2009, 10:48
Sayın Optimus bu durum çok farklı sebeplere dayanabilir. Aklıma ilk gelen saksıyı hangi ayda değiştirdiğiniz oldu. Saksı deşişimi için en ideal aylar nian , mayıs ayları arasıdır. Yakın zamanlar da yapılan değişim bitkiye yarardan çok zarar verir. Saksı değişimi sırasında bitkinin köklerinin topraktan temizlenip yeni alanına dikilmesi de bitkiyi çok fazla etkileyebilir. Keza bitkinin kökleri topraktan temizlenmeden kalıp gibi yeni alanına alınması lazım. Bitkinin mevcut saksısından çok büyük bir saksıya da alınması bitkinin gelişimini fazla etkileyebilir. Zira difembahyalar yaprağı için yetiştirilen bitkiler olduğu için bu tür bitkiler köklerini tam anlamıyla saksının her tarafına yayıp doldurmadan ideal yaprak boyu sağlayamazlar. Çok büyük saksılar ideal değildir. Aklıma ilk gelenler bunlar oldu . Tabii ki bu ifade edilse bir çok sebebe dayandırılabilir...

optimus
09-09-2009, 11:29
işte şurda bir resmi var, yeni açan ise daha da küçük. oysaki ilk aldığımdaki yaprakları orta boy olup evimde açan 3 yaprağı dev gibiydi, ne olduysa saksı değiştikten sonra oldu. toprağı az ve saksısı küçüktü, daha büyük bir saksıya kökünden toprağını almadan kalıp gibi koydum ve üzerine toprak ekledim. tek yaptığım bu. şimdi minicik açıyor. valla bin pişman oldum. :(

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=93311&stc=1&d=1247816084

Faruk
09-09-2009, 11:39
Sayın Optimus bana göre saksısı difembahyanıza göre baya büyük kamış. Kökleri saksısını tam doldurmadan yapraklarını tam anlamıyla büyütmeyeceğe benziyor. Size tavsiyem yaprak ve kök gelişimlerini artırıcı N ve K oranı yüksek olan gübreler kullanabiliirsiniz...

optimus
09-09-2009, 11:58
NPK oranı %18 18 18 olan sıvı gübreden yaz boyunca devamlı kullandım. bu arada saksısını ne zaman değiştiğimi hatırlamıyorum ama 2-3 ay rahat oluyor sanırım. şimdi artık kışa girdiğimiz için gübrelemeyi azaltmayı düşünmüştüm. gerçi ev kaloriferli olunca ne kadar dinlenecekler bilmiyorum ama ayda bir gübre düşünüyordum, 2haftada 1 mi vereyim sizce?

Faruk
09-09-2009, 12:01
Sayın Optimus NPK çok fazla yan etkileri olmayan bir gübre çeşididir. Ay da bir vermeniz daha mantıklı olur bence. Fakat dediğim gibi NPK nın N ve P ağırlıklı olanını kullanırsanız bitkiniz açısından daha da olumlu sonuçlar verir...

optimus
09-09-2009, 12:08
aslında bu küçük yerde elime geçen gübreyi alıyorum pek seçme şansım yok çünkü :) sanırım büyük yapraklar için seneye yaza kadar beklemekten başka seçeneğim yok, umarım bir an önce köklerini saksıya doldurur da o da rahat eder ben de :D

hızlı yardımlarınız için çok teşekkürler

züboli
15-09-2009, 17:26
arkadaşlar benimki gibi sizin difininizde aglıyormu:eek:geçenlerde bir baktım yaprakların ucunda damlalar var ve bi süre sonra yere düşüyo.nedenini bilen varsa paylaşsın:confused:

ayşe gül
15-09-2009, 22:51
arkadaşlar benimki gibi sizin difininizde aglıyormu:eek:geçenlerde bir baktım yaprakların ucunda damlalar var ve bi süre sonra yere düşüyo.nedenini bilen varsa paylaşsın:confused:

evet benimkide ağlıyordu.
hastalanmadan önce yapraklarının ucunda damlalar oluyordu ama şimdi yok
ben difimi hastalıklı yerinden kesip yeniden dikmiştim daha yeni toparlanıyor.

catafalq
15-09-2009, 22:59
Arkadaşlar. Diffenbahya çiçeğinin çiçekci dilindeki adı ağlayan çiçektir. Bütün dificikler ağlar ve bu durum çiçeğin sağlığıyla alakalı değildir. Yalnız bu su zehirli bir su olduğu için ten temasından kaçınmak gerekir.

Yemyeşil günler...

thomasina
15-09-2009, 23:11
Benim bildiğim fazla sulandığında yapraklarından su damlıyor. Yanılıyor da olabilirim. Zehrili suyu yaprak kopartıldığında açığa çıkıyor.

ilksenozturk
16-09-2009, 07:04
Benim bildiğim fazla sulandığında yapraklarından su damlıyor. Yanılıyor da olabilirim. Zehrili suyu yaprak kopartıldığında açığa çıkıyor.

ben de aynı şekilde biliyorum, difenbahya (aynı durum patosta da vardır) fazla sulandığında yapraklarında damlama oluşur. bu durum sağlık göstergesi değil bitkinin fazla suyu atma mekanizmasıdır. bu durumda sulama aralığı da açılmalıdır. devam ederse yapraklarında yanık benzeri uç kurumaları ve çürümeler olabilir.

neconeco
16-09-2009, 21:54
Selamlar. edindiğim teçrübe evet fazla sulamamalı hatta suyu azaltıp yaprakların aşağı sarkmasını beklemeli ki sisleme yaptığınız zaman su yaprak diplerinde kalmamalı, çürüme ve mantar yapıyor.

Faruk
17-09-2009, 00:21
Difembahya ile ilgili çocukluğumdan beri bir inanç duyardım. Hemen bahsedeyim. Difembahya olan bir ev de bu bitkinin yanında tartışma şeklin de sesler yükseldiğin de bitkinin ağlama şeklinde yapraklarından su damlaları şeklinde sıvı akıttığını söylerlerdi çevremdekiler. Ben de bu durumu sürekli evim de beslediğim difembahyam da test ederdim. Evimiz de ne zaman bir tartışma yasansa benim difembahyanın yapraklarından genellikle sıvı damlar. Tabii ki bu bir batıl inanç bunun farkındayım ve bununda sulama sorunundan kaynaklandığını düşünüyorum. Ama genede difciklerimizin yanında kavga etmeyelim , malum çok hassaslar ve hissedip üzülüp ağlıyorlar;););)

samarra
17-09-2009, 11:30
benim difimde ağlıyor ilk gördüğümde merak edip dokundum hatta tadınada baktım :D zehrlenmedim bir etkisini görmedm ama yinede dikkat etmek gerekli

optimus
17-09-2009, 11:47
Son zamanlarda difimdeki değişiklikten bahsedip yardım istemiştim. Bugün ilk defa difimin gövdesinde çürüme gördüm. toprağını biraz aralayınca felaket görüntüyü farkettim :(:( saksı değişiminde kullandığım toprak nasıl birşeyse kurumak bilmiyordu... Ama yinede çok su dökmediğimi düşünüyordum. Sanırım şimdi yaprakların neden giderek daha da küçüldüğü meydana çıktı. Aşağıya 2 fotoğraf ekliyorum. acil hemen neresinden kesmem gerektiğini söyler misiniz? ve bu mevsimde tekrar toprağa diksem olur mu? yoksa suda köklendirmem mi lazım. daha çok küçük, kurtarabilir miyim ki :((

Faruk
17-09-2009, 12:29
Sayın Optimus 2. fotoğraftaki şekli baz alarak söylemeliyim ki sarı kısımla yeşil kısım arasında sınır olarak kalan halkadan kesin ve ıslak olmamak kaydıyla nemlendirdiğiniz saksı harcına dikin...

optimus
17-09-2009, 12:31
peki dümdüz mü keseym? eğimli mi?

Faruk
17-09-2009, 12:47
Ben kendi diflerimi sürekli düz keserim. Hiçbir sorunla da karşılaşmadım...

Zeolit55
17-09-2009, 12:58
Difenbahya ( ağlayan çiçek): Evet çok güzel ve hassas ama basit bir bitkidir. Sevgili dostlarım Yazıları okudumda dikkatimi çekti bir arkadaşım yazmış; kök gelişmesi için N ve K atın diye ne zamandan beridir Azot ve potasyum köklendirme işlevini icra etmeye başlamış doğrusu şaşırdım. Bütün litaratürleri arkadaşım altüst etti saygılar sunuyorum.

Bende Sizlere Ufakta olsa katkı sağlayayım dedim.

Familyası: Aracea
Ana vatanı:Güney Amerika,Kolombiya, Brezilya
Doğada 30 türü bulunmasına rağmen sadec 5 türü süs bitkisi olarak kullanılmaktadır ve bunların en yaygınıda D. Maculata'dır
Sıcaklık:Gelişme döneminde 20-25 C derece, Kışın ise 15-16 C dereceye ihtiyaç duymaktadır.13 C nin altındaki sıcaklıklara hassastır 7 C derecenin altına indiğindede yapraklarını sarartır ve döker.
Nem:% 80-85 oranında ister
Işık: Yarı gölge veya gölge yerlerde yetiştirilir.

Saksı Harcı: 7/4 turba, 7/2 ahır gübresi en yanmışından:), 7/1 de toprak kullanılabilir Turba 7/1 azaltılıp okadar kum ilave edilebilir.

Üretim Tekniği:Çelik ve hava Daldırması ile yapılır ve çeliği 7,5 cm gövde sürgünü olacak şekilde NİSAN-HAZİRAN aylarında alınır. Kum ve Turba karışımına dikilerek Ortam sıcaklığı 21-24 C derece arasında tutularak yapraklar hareket etmemsi için sabitlenir. Solamyı önlemek için yapraklara sık sık su püskürtülür ve ortam nemi %90 larad tutulur. Bu şekilde yaptığınızda 2-3 haftada rahatlıla köklendiği görülür.

Saksı Değiştirme: Bazı Arkadaşlar Özellikle okusun istiyorum. Her yıl Mart ayında Yapılır.

Gübreleme:Haftada 1 kez yazın, 15 günde 1 kez kışın 2-2,5 gr/l oranında kompost gübre verilir.

"Bahceselforumselde bir ay ihtiyacını karşılamasına yetecek türkiyede ilk olan yeni bir ürün var"

Sulama:Mart ayından Eylül ayına kadar orantılı olarak sulaması yapılır. ( saksının tabağına bir tane peçete konulur ve peçete kurumaya başladıkça sulama yapılır. Buda benden size püf noktası)
Ama en önemlisi sulamadan çok ortam nemini % 80 in altına düşürmemek için yapraklara su püskürtülmesidir. Bu çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

Budama:sararmış ve çok fazla büyümüş alt yapraklar her yıl Ocak ve Şubat aylarında budanır. Mart sürgününden sonra her yıl mayıs aylarında yeni verdiği boğumlardan çelik alınarak ve yapraklar kum ve turba karışımına daldırılarak üretimi yapılır.

Hastalık ve zararlıları: En önemlileri yaprak lekesi, kök çürüklüğü ve antraknoz, zararlı olarak ise kırmızı örümcek ve Yaprak bitleridir.

Kaynak:Dr. Necdet Oral /İç mekan Süs bitkileri kitabı/ Ezgi Kitap evi yayınları

Ağlamasına gelince su fazla gelince atma özelliğine sahiptir.
Zehirli denilen suyu ise bir yeri kesilince damla damla düşer.
Zehirli olmasının sebebi ise bitkinin kendini o bölgeye gelecek hastalık ve zararlılardan koruma iç güdüsüdür.
Saygılar Sunarım

optimus
17-09-2009, 13:02
sayn faruk dediğiniz şekilde kestim ve oldukça küçük bir saksıya, yeni toprakla birlikte diktim. çok az su döktüm, çünkü toprak kupkuruydu. aslında en dıştaki yaprağını koparsammı diye düşündüm, bitkinin daha kolay kök vermesi için, ama kıyamadım. son hali şurda göründüğü gibi :( kaç gün içinde köklenir bu zavallıcık?

ayrıca bir kez daha yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

optimus
17-09-2009, 13:05
bu arada bu bitki gerçekten zehirli, ne zaman difimin sararmış yaprağını koparsam ve bugun de çürümüş kökünü keserken oldu parmaklarımın kesik yere değen kısımları uyuşuyor, karıncalanıyor gibi... :S dikkat etmek lazım...

ayrıca difler fazla suyu atıyorlar deniyor, benim difimde 1 kez olsun yaprağında su görmedim, benim dif atmıyor galiba :(

Faruk
17-09-2009, 20:35
Sevgili dostlarım Yazıları okudumda dikkatimi çekti bir arkadaşım yazmış; kök gelişmesi için N ve K atın diye ne zamandan beridir Azot ve potasyum köklendirme işlevini icra etmeye başlamış doğrusu şaşırdım. Bütün litaratürleri arkadaşım altüst etti saygılar sunuyorum.

Sayın Zeolit55;

Bilgilerin paylaşıldıkça anlam kazandığı, doğa kütüphanesi diyebileceğim bu forum da N (Azot) un yaprak gelişimini , K (Potasyum) un kök gelişimini ifade ettiğim için tarafınızdan yazılan cümleler okumak ne anlama geliyor?

Benim burda bitkiler üzerine teorikte herhangi bir eğitim almayıp pratikte agaclar.net sayesin de amatörce yaptığım uygulamalardan elde ettiğim belki doğru belki yanlış bilgilerimi değerli dostlarımızla paylaşmam da ne gibi bir yanlışlık var?

Ortada sizce yanlış bir anlaşılma , hatalı bir uygulama , hatalı bir bilgi aktarımı varsa bunun çözümü iğneleyici cümleler olmamalı.

Bu forum da bir arkadaşıma ithafen yazdığım NPK nın oranca N ve K ağırlıklı olanını yaprak ve kök gelişimin de bitkiniz de kullanabilirsiniz demem yanlış bir bilgi aktarımı ise lütfen doğrusunu sizden öğrenelim ve ben de öğrenmiş olayım...

sükunet
18-09-2009, 07:02
ben bir süredir bir şey deniyorum.
benim diflerim şöyle istediğim gibi gelişmiyor alttan yaprakları dökülüp duruyordu.
açıkcası çelimsizleşmiştiler.
son zamanlarda sürekli alttan su verdim.tabağına suyu koyuyorum o çekiyor.
ve ne bir yaprak dökme nede bir yaprak eğme olamdı...
dahası çok gelişmeye başladı.
sanırım üstten verirken ben su ayarını yapamıyordum ve çok kaçırıyordum.
artık hep böyle suluyorum...

Pat(i)ilker
18-09-2009, 15:21
sevgili sükunet , aynı sorun bendede var üstten verirken hep su ayarını kaçırıyorum bu yüzden 3 bitkimi çürüttüm.:( artık bitkiler yapraklarını bükene kadar su vermiyorum korkuyorum çünkü :/

selis
18-09-2009, 15:32
Duyduğuma göre bu bitkinin saksısı ne kadar küçükse yaprakları da o kadar büyük oluyormuş.. Hatta sürekli yapraklara çalışmış dev yapraklı bir tane görmüştüm.. Belki Güldeste'nin bitkisinin saksısı da küçüktür..

Belki Ziraat Müh. arkadaşlar engin(!) bilgilerinden yararlanarak bu durumu bize açıklarlar..

sercan1969
18-09-2009, 22:07
Bir çiçek fidesini çok büyük bir saksıya dikerseniz bitki tüm enerjisini kökleriyle saksıyı doldurmak için harcar.Küçük saksıya dikildiğinde kök sistemi çok kısa sürede saksıyı doldurur ve gerekli sulama ve bitki besleme gerçekleşmişse hızla toprak üstü kısımlarını geliştirir.( Yaprak ve sürgün )

samarra
21-09-2009, 22:47
imdatttttt arkadaşlar az önce difimin saksının kenarlarında küçük solucanlara benzer kurtcuklar buldum saksı değişim zamanı değil çiçeğimi kaybetmeden onu nasıl kurtarabilirim

Faruk
21-09-2009, 23:41
Sayın Samarra ben çiçeklerin dibinde ki haşerelere karşı ya çiçeklerin tam üzerine gelecek şekilde baya yukarıdan sinek ilacı sıkıyorum odayı bir süre kapatıyorum. Geçmeze eğer çiçeğe temas etmeyecek şekilde toprağın yüzeyine sinek ilacı sıkıyorum. Tabii ki bu sadece benim uygulamalarım. Denemek ya da denememek size kalmış...

samarra
22-09-2009, 00:13
sinek ilacı çiçeklere zarar vermiyormu

Faruk
22-09-2009, 00:21
Sayın Samarra ben sinek ilacını çok uyguladım ama yapraklar da en ufak bir yıpranma görmedim. Zaten sinek ilacını direk toprağa bitkiye dokundurmadan direk toprak yüzeyine uyğuladığınız da bitki etkilenmiyor. Ya da evde ki sigara izmaritlerinden bazılarını ya da külünü toprağın yüzeyine serpiştirdiğiniz de zararlılar yüzeyden uzaklaşıyorlar. Gene hatırlatmak isterim bu sadece benim uygulamam. Gene de siz diğer arkadaşlardan gelen önerileri de bekleyin...

samarra
22-09-2009, 00:40
şu sigara külü deneyiminizi bende deneyim hemen yapayım teşekkürler

finduk52
22-09-2009, 11:12
Budamış olduğum difilerimin son durumları ...

Bu anne difi .

103779

Yerini çok beğenmiyor sanırım alt yapraklarda 1 -2 sararma var.

103780

Buradaki anne bitkinin üstlerinden budayıp köklendirdiğim . İki taneydiler bir tanesi eltime gitti. Bendekinin durumu bir iki yaprak ucundakı kahverengiler hariç şimdilik iyi .
103781

Buradaki ise hani daha önceki mesajımda küçük kavanozda bir arada olan çıplak gövdeler vardı, işte onlar .
103782

samarra
22-09-2009, 20:48
faruk bey dediğiniz gibi yaptım sigara küllerini saksıya döktüm üstüne su döktüm soluncanlar saksıdan çıkıp kendini dışarı atmaya başladı

Faruk
22-09-2009, 23:22
İşe yaradığına sevindim Sayın Samarra...

sükunet
30-09-2009, 10:44
arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var.
ablamın difi vardı hatta burada resmini yayınlamıştık.
geçen gün o dif kırıldı.
bende üst parçasını aldım eve getirdim.
önce direk toprağa diktim ama toprak aşırı ıslaktı ve korktum çabuk çürüyeceğinden.
sonra.
büyük bir bidona suya koydum köklenmesi için.
ve şu anda camın önünde o suda duruyor.
yaptığım işlem doğrumu lütfen yardım edin çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.
difleri kesmek için uygun olmayan bir dönemdeyiz ama kırıldı ne yapabilirim :(
bu şekilde köklendirebilirmiyim.
tüm bildiklerimi unuttum şu an bu çiçeği kaybetme korkusuyla başka birşey yapacak lüksüm yok.
onun için danışmak istedim.

thomasina
30-09-2009, 11:49
Sevgili sükunet, toprakta daha çabuk ve sağlıklı köklendiğini düşünüyorum ama suda köklendirmede de bir gözlem söz konusu. Ancak difinizin yaprağı fazla değil mi şu an için? Çok da büyük bir bitki. Kök vermek için zorlanmasın. Biraz bekleyelim bakalım deneyimli arkadaşlar bir öneride bulunacaklardır.
Sakin olun, toparlayacaktır.
Sevgilerimle...

züboli
30-09-2009, 13:18
sayın sükunet benimde sana tavsiyem çiçeginin yaprakları çok güzel ve gür sakın topraga dikip rezil etme çiçegini biraz bidonda köklenmesini bekle sonra dikersin.ben köklenmeden diktim difinim çürüdü.allahtan bir parça kesip yedekte bırakmıştım.şuanda hala cam bir vazoda köklendirmeye devam ediyorum böyle çok mutlu görünüyo difinim.merak etme suda daha güzel büyüyo.

sükunet
30-09-2009, 15:16
çok teşekkür ederim arkadaşlar.
şimdiye kadar çok dif köklendirdim ama hiç biri beni bu kadar endişelendirmemişti.
elim ayağım bağlandı resmen kaybetme korkusu ile.
bende suda köklendirme taraftarıyım sizlerden de destek aldım ve karar verdim.
dursun bir süre suda köklensin sonra saksıya aktarayım.
inşallah çiçeğim gelişir ve benimle olur.
teşekkürler arkadaşlar yardımlarınız için ;)

catafalq
01-10-2009, 22:28
Bence direk toprağa dikmelisin. Forumdan bir arkadaş suda köklense bile toprağa dikince o kökler çürüyor ve yeni kök çıkarıyor demişti. Eğer böyle oluyorsa bu da zaman kaybı demektir.

sükunet
02-10-2009, 09:29
catafalq da önceden büyük bir difimi uzun süre suda beklettim kökleri iyice saçaklanınca toprağa aktardım şu an gayet iyi durumda.gelişimide iyi gidiyor...
ama birde çelik halinde bir difimi önce suda köklendirdim ama saçaklanmadan toprağa aktardım (kürdan gibi kök verdiği anda saçaklanmasını beklemeden)o zaman kaybettim o çiçeği.
şimdi bu dif çok heybetli ve 2 arada kaldım su mu?toprak mı? diye ;(
suda kalmasına karar verdim.
artık beklemedeyim kaybedersem elbette çok üzülürüm ama gerçekten elim ayağım bağlandı.
yaşarsa mutlu olurum ölürsede kader artık...

catafalq
02-10-2009, 09:52
Umarım çiçeğiniz güzelce köklenir ve yaşamaya devam eder...:mad:

oppss!
03-10-2009, 16:35
Bende su taraftarıyım çünkü toprağın su dengesini ayarlamak zor ve açık kısım zamanla su kaybedip çürüyor eğer şansınız varsa yaşıyor...
Suda devam derim....

süreyya aysun
06-10-2009, 07:30
Daha önce kesip topraga diktigim difi (sayfa 27 de hikayesi var) tutacak diye seviniyordum.Fakat hiç bir gelişme yok yapraklarını salmış bir vaziyette öylece duruyor.Tutup kök yapıp yapmadıgını nasıl anlayabilirim?Sanki topragı suyu çok tutuyor gibi (çiçekçilerdeki hazır topraktan)dibi sürekli yaş az su vermeye gayret ediyorum ama ..toprağını degiştirsem olur mu şu devre fazla hırpalamakta istemiyorum dificigi .Ne yapabilirim?

sükunet
09-10-2009, 01:39
syn süreyya aysun.
aynı şey daha önce başıma geldi suda köklendirdiğim çiçeğimi saksıya ektim.
bir süre sonra hiç bir gelişim göremedim topraktan çıkarıp baktığımda kökler çürümüştü.
aldım suya koydum tekrar köklendirdim.
fakat iyice köklendikten sonra şöyleki kökleri artık saçaklanmaya başladığında toprağa ektim tekrar ve şimdi çok iyi bir gelişim kaydediyoruz.
isterseniz topraktan çıkarıp bir bakın belki çürümüş olabilir.
eğer çürüdü ise çürüyen yeri kesip tekrar suya koyun ve köklendirin iyice köklendikten sonra toprağa aktarın.

sükunet
10-10-2009, 14:13
suda köklenmesi için bekleyen difimin alt yapraklarında sararmalar başladı neler oluyor anlamıyorum.
bir bilen lütfen cevap versin arkadaşlar ne yapmalıyım?
çiçeğimi kaybedecekmiyim yoksa ;(

erbek_
12-10-2009, 08:38
Alt yapraklarını kaybetbesi önemli değil,merak etmeyin zaten onları kendiniz de koparıp alsanız daha da iyi köklenme sağlarsanız. En üstte iki- üç yaprak kalana kadar çürüyebilir ;) içiniz rahat olsun...

volkan kahraman
12-10-2009, 14:18
tek yapraklı cok tatlı oluyor buyuyunce sevımsız oluyor :D

sükunet
14-10-2009, 13:38
Syn Erbek gerçekten içimi rahatlattınız.
büyük bir panik içindeydim teşekkür ederim...

;)syn Volkan Kahraman
evet gerçekten şirin bir görüntüsü var lakin büyüyüp geliştiğinde o heybetli görüntüsü sizde hayranlık uyandıracak.
ben diflerin en çok ağaç kıvamına gelmesini seviyorum ve bir an önce diflerimin büyüyüp gelişmesini diliyorum ;)

Fatihsahin07
17-10-2009, 11:06
Merhaba,
benim difenbahyanın önceki hali
http://img391.imageshack.us/img391/5287/foto118z.th.jpg (http://img391.imageshack.us/i/foto118z.jpg/)

Bu da bugünkü hali

http://img340.imageshack.us/img340/6775/17102009002.th.jpg (http://img340.imageshack.us/i/17102009002.jpg/)

Bu iki fotoğraf arasında 3 adet çiçek açtı fakat vaktim olmadı, fotoğraflayamadım. Bitkisi olan arkadaşlara ışık tutması amacıyla, ne şartlarda yaşadığına ve nasıl bakım yaptığımı yazayım;

Sabah gün doğuşundan öğlen 2'ye kadar güneş alıyor. 15-20 günde bir vilmorin yeşil yapraklı bitkiler için bitki besini ve 2-3 ayda bir vilmorin NPK 12.13.13 gübre kullanıyorum. 3 günde bir 2,5 lt pet şişe ile su veriyorum.Toprağı % 40 torf %40 bıçkı tozundan oluşuyor. Kestiğim yaprakların tamamını, salata gibi çiçeğin dibine doğruyorum. Aklıma geldikçe de yapraklarına su sıkıyorum. Halinden gayet memnun, sürekli yaprak çıkarıyor ve son çıkan yaprakları tam istediğim büyüklüğe ulaştılar.

ayshafurkan
25-10-2009, 21:53
Ben 2 sene önce difenbakya almıştım bu yaz istanbul dışında oldum sırada devrilmiş gelince 2 tane 15 santimden kestim, suda kök saldı ve yanlarından da fide verdi.. Şimdi 3 nü aynı saksıya diktim o kadar güzel olduki anlatamam, Difenbakya çabuk yetişen çok hoş bir bitki, çiçeklerimi çok seviyorum..

sükunet
26-10-2009, 23:44
ben bir sayfa öncesinde fotoğrafladığım difimi kaybettim :(
suda çürüdü mahvoldu.
siz siz olun bu dönemden sonra difanbahyalarınıza hiç bir işlem uygulamayın (kesmek-biçmek gibi)
yoksa benim gibi günlerce üzülürsünüz :(

bir parçasınıda toprağa ekmiştim o da çürüdü gitti :(

lunatic
28-10-2009, 18:28
suda çürüdü mahvoldu.
siz siz olun bu dönemden sonra difanbahyalarınıza hiç bir işlem uygulamayın (kesmek-biçmek gibi)

bir parçasınıda toprağa ekmiştim o da çürüdü gitti :(Arkadaş dif'ini budamıştı birkaç gün önce. bana getirdiği parçayı köklendirmeye çalışıyorum suda. Bakalım ne olacak. Acaba suyunu haftada bir değiştirdiniz mi. Eğer değiştirmediyseniz çürümeye sebep oluyor. Bilgilerinize.

gulnagme
29-10-2009, 15:25
işte bu da benim difenbahyam haziran ayında küçük bir dalken diktim bu çiçeği
ve şuanda kocaman oldu arkadasım senelik çiçeğini bile geçti.
ama boyu yaprak bolluguna göre cok kısa devamlı yaprak cıkarıyor.
arkadasımın çiçeğindeyse 5 yaprak var onunki cansız maşallah çiçeğime
ben kadın doğum kontrol hapını suda eritip dökmenin çiçeği canlandırdıgını duymustum bunu denedim galiba ondan canlandı.
bazen maden suyunu içip kalanı dökerşm dibine mineral alsın diye
birde toprağı çalı gübreli saf toprak değil.
DİFENBAHYA MI NASIL ÇOĞALTABİLİRİM ARKADASLAR...

sükunet
30-10-2009, 01:02
Arkadaş dif'ini budamıştı birkaç gün önce. bana getirdiği parçayı köklendirmeye çalışıyorum suda. Bakalım ne olacak. Acaba suyunu haftada bir değiştirdiniz mi. Eğer değiştirmediyseniz çürümeye sebep oluyor. Bilgilerinize.

kesinlikle öyle dikkatli davrandım ki...
suyunuda değiştirdim elimden gelenide yaptım.
bir forumdaşım burada bu mevsimlerde diflere hiç bir işlem yapmamam gerektiğini söylemişti.bu dönemlerde kesmeyin kökünden ayırmayın demişti...
bu dönemlerde difanbahyaların uyku dönemi olduğundan bahsetmişti.
tabii havalar soğudu güneş tepemizde değil artık böyle olacağı belliydi :(
canım çiçeğim çürüdü gitti :(

ireth
30-10-2009, 11:40
benim difenbahyamın büyük yaprakları açık renkli.
yanlış bilmiyorsam camilla türünden..
resmini ekleyeceğim sizin difenbahyalarınız kadar büyüyormu o da:confused:
bunu merak ediyorum bilgilendirirseniz sevinirim..

optimus
31-10-2009, 10:48
sayın sukunet, önceki sayfaya baktım, sanırım aşağı-yukarı aynı zamanlarda difleri köklendirmeye çalışmışız. ben de hazır toprağın kurbanı olup difimi çürütmüştüm. ben yalnız saksıya diktim direk suya hiç koymadım. alttan 2 yaprak sarardı, zaten gövde uzunluğuna göre oldukça büyüklerdi. aslında en başta da kesmeyi düşünmüştüm çünkü o büyük yapraklar çok enerji kaybı demekti, ama kıyamamıştım, neticede kendileri sarardı. üstteki küçük 3 yaprak aynen duruyor. yapraklarını eğmeden ve toprağın iyi kuruduğuna kanaat getirmeden su dökmemeye çalıştım. (toprakta difi köklendirmek ****** biraz tehlikeliymiş, su ayarlanmadı mı tekrar çürüme oluyormuş. tekrar çürüseydi dikebileceğim bir gövdesi kalmayacaktı). şimdilik bir çürüme görmedim. basit bahçe toprağı koydum ama toprağın değişik yapısı var sanki killi gibi tam bilemiyorum. ne torf ne de başka hiçbirşey eklemedim. herneyse eğer bitkim hala can çekişip son demlerini yaşamıyorsa sanırım biraz da olsa kök verdi diyorum.

optimus
31-10-2009, 10:49
yalnız suyunu verirken gövdenin direk dibine değil daha yanlardan dökmeye çalışıyorum, belki bununda faydası olmuştur. biraz daha zaman geçsin tekrar durumundan haber veririm. ama benim difim oldukça küçük çürüseydi şimdiye kadar çürürdü öyle değil mi :S

rrumeysaa
31-10-2009, 19:33
Hayırlı akşamlar arkadaşlar.
Benimde ilk aldığım çiçeğim difiydi.Çok gürdü yaprakları ve kocamandılar.Zamanla üstten yaprak verdikçe akttan döktü yine de görünümü iyiydi.1 buçuk ay memlekete gittim eşim çokmu sulamış nedir alttan birsürü yaprak dökmüş ama kuruyarak değil vıccık vıccık suluydu epey üzülmüştüm.

Suyunu azalttım sonra yapraklar vermeye başladı ama o gür kocaman yapraklar gitti küçük küçük yapraklar çıkmaya başladı 2 yaprak verdi ikiside asıl yaprakların nerdeyse 4 te 1 i kadar küçük sizce sorunu ne olabilir hiç yerini de değiştirmedim
Birde alttan verdiği yavrularda aynı hiç büyümüyorlar :( önerilerinizi ve fikirlerinizi arzediyorum arkadaşlar, teşekkürler...

Lalezar78
31-10-2009, 21:08
Gübre veriyormusunuz? Bu tür çiçeklere 15 günde en geç ayda bir gübre vermek gerekiyor.

rrumeysaa
01-11-2009, 16:46
Hayır gübre vermiyorum şuan elimde yok sizce hangi gübre daha iyi gelir difime. Ben adını kısaca bahtiyar koydum, alınma olmasın öyle seviyorum ben onu. :) Çiçeği alırken hiç gübre kulanılmamıştı bende o yüzden çekindim yani gübresiz hali muhteşemdi bozulmasından korkup vermemiştim ama artık vermeliyim sanıyorum çünkü eski hali kalmadı :(

optimus
05-11-2009, 21:31
sn rrumeysaa benimde difimde sonradan yapraklar küçücük çıkmıştı... ben farketmemişim ama difim dipten çürümüş aşağıya doğru. ve 2-3 tane zayıf kök kalmış. ben difime neden bukadar küçük yaprak veriyorsun diye kızarken, o çürüğü ve o kalan 2-3 küçük kökü görünce hala yaprak vermesinin bile bir mucize olduğunu düşündüm.

toprağın hemen üstünde kalan kısma dikkat edin, eğer herhangibir sorun göremezseniz gövdennin dibinden biraz eşeleyip köküne bakın. anlattığınız durum aynı benim difimin başına gelen duruma benziyor çünkü. muhtemelen kökü (ya da toprağın altında kalan gövdesi diyeyim) çürümüştür.

tabi çürüdüyse o çürük yerin üzerinden sağlam yerden kesmeniz ve yeniden köklendirmeniz gerekecek...

rrumeysaa
06-11-2009, 21:09
Teşekkürler optimus. Difime bakamadım pek çünkü yanında yavruları var eşeleyemedim toprağı.Az bir köşeden baktım iki güzel kök gördüm umarım bendeki sorun aynısı değildir yoksa üzülürüm.Yavrular henüz küçükler ayıracak durumda da değillerki hem ayırayım hemde köküne bakabileyim.Çaresiz beklicem.

erbek_
07-11-2009, 13:30
Çok üzüldüm sukunet hanım... Evet biraz zamansız olmuş onun etkisi oldu mutlka, keşke biri bari kurtulsaydı... Ama napalım... Üzülmeyin...Yapılacak birşey yok, aslında zamansız da olsa tuttuğu oluyor ama şans işte...

suda çürüdü mahvoldu.

bir parçasınıda toprağa ekmiştim o da çürüdü gitti :(

sagdil
07-11-2009, 14:25
Merhabalar.
Görümcemin benim için geçen yıl köklendirdiği difenbahyamı yaz başında aldım eve getirdim.Gidiyorum geliyorum bir gelişme yok beni sevmedi bu çiçek diye üzülüp duruyorum 2 ay kadar önce yapraklarını sileyim diye tuttuğumda gövde tamamen elimde kaldı.Galiba sulamayı çok yapmışım çürümüş.Hemen başka bir saksıya tekrar diktim ama bu kez sulama işini çok dikkatli yaptım toprağı kurumadan asla su vermedim sulamayıda azar azar yaptım.Bol ışık alan bir köşeye yerleştirdim.Şimdi çok sağlıklı peşpeşe yaprak veriyor ve dibindende yeni bir kök verdi.Sitede daha çok yeniyim becerebilirsem fotoğrafını yüklemeye çalışıcam.... Hepinize selamlar.....

Crocus Şen
08-11-2009, 16:44
Benim diffiminde yaprağında sanırım unlu bit var,peçete yardımıyla aldım ama yaprak açıldıkça içinden bir sürü çıktı,çok can sıkıcı bir durum..Bunun için ne tür bir ilaç almalıyım?

emy_83
08-11-2009, 19:24
Sevgili Crocus şen,
Forumda ev yapımı ilaç tarifleri var oradan bulabilirsin ben arapsabunu karışımı ile menekşelerimdeki tüm unlu bitlerden kurtuldum. Acil hazırlayıp üstlerine püskürtün derim ben çünküdiğer bitkilerinize de yayılmariski çok büyük.

Crocus Şen
08-11-2009, 19:30
Hemen o foruma bakayım, hemen yarın sabah yapayım,çünkü difim yanında,menekşelerim ve diğer bitkilerimde var..Teşekkürler Sevgili Emy83

emy_83
08-11-2009, 19:36
Sevgili crocus Şen,
Bence bu unlu bitten kurtulana kadar difinizi başka bir odaya alın çünkü menekşeleriniz ve diğer bitkileriniz çok büyük risk altında.

lunatic
12-11-2009, 19:41
kesinlikle öyle dikkatli davrandım ki...
suyunuda değiştirdim elimden gelenide yaptım.
bir forumdaşım burada bu mevsimlerde diflere hiç bir işlem yapmamam gerektiğini söylemişti.bu dönemlerde kesmeyin kökünden ayırmayın demişti...
bu dönemlerde difanbahyaların uyku dönemi olduğundan bahsetmişti.
tabii havalar soğudu güneş tepemizde değil artık böyle olacağı belliydi :(
canım çiçeğim çürüdü gitti :(
Benimki her şeye rağmen köklenmeye başladı. Her şeye rağmen diyorum, çünkü iş yerindeki arkadaş bardağında kalan bitki çaylarının dibini döküyor. Belki faydası olmuştur. Biraz köklendi mi dikivereceğim hemen.

turko-g
15-12-2009, 20:19
Ben 2 sene önce difenbakya almıştım bu yaz istanbul dışında oldum sırada devrilmiş gelince 2 tane 15 santimden kestim, suda kök saldı ve yanlarından da fide verdi.. Şimdi 3 nü aynı saksıya diktim o kadar güzel olduki anlatamam, Difenbakya çabuk yetişen çok hoş bir bitki, çiçeklerimi çok seviyorum..

Sayın Ayshafurkan,
Zaman olarak hangi ayda kesip köklendirme yaptınız? Resimleyebilir misiniz?

dr.arif
15-12-2009, 22:07
nasıl çoğaltabilirim

Başbahcivan
16-12-2009, 21:22
nasıl çoğaltabilirim
Sayın arkadaşım iki türlü çoğalta bilirsiniz ya gövde çeliğini suda köklendirerek veya kök ayırma yöntemi ile çoğaltılabilir.

turko-g
18-12-2009, 16:31
Şu an mevsim uygun değil ama ne zaman gövde çeliği ile çoğaltabilirim, bilgi verebilecek arkadaş var mı?

erbek_
21-12-2009, 10:28
Merhaba,
Benim ekim ayında çoğalttım diffimin resimlerini ekledim...

İlki kesip köklendiridiğim gövde....

İkincisi patlayıp sürgün veren gözler... Ayrıca iki tane de bebişim oldu... ;)

Üçüncü resimde de Kestiğim Ana gövde ile, köklendirdiğim gövde ve de bebişler... Hepsi bir arada...

Not: Kestiğim gövdeyi (Çelik) yine direkt aynı saksıya diktim görüldüğü üzere...

Umarım faydalı olmuştur :rolleyes:

güldeste-
21-12-2009, 13:51
Merhaba,
Benim ekim ayında çoğalttım diffimin resimlerini ekledim...

İlki kesip köklendiridiğim gövde....

İkincisi patlayıp sürgün veren gözler... Ayrıca iki tane de bebişim oldu... ;)

Üçüncü resimde de Kestiğim Ana gövde ile, köklendirdiğim gövde ve de bebişler... Hepsi bir arada...

Not: Kestiğim gövdeyi (Çelik) yine direkt aynı saksıya diktim görüldüğü üzere...

Umarım faydalı olmuştur :rolleyes:

Merhaba erbek.

O ana gövdenin kesmiş olduğunuz kısmına özel bir uygulama yaptınızmı ?

turko-g
21-12-2009, 18:31
Merhaba Erberk,
Kesilen gövdenin üzerine (kırılan yere) ne sürdünüz. Tüm bu aşamalarda bitkinin bulunduğu ortam ne idi? Yapraklarını sardınız mı? Yapraklı kısma poşet mi geçirdiniz?(nem kaybetmemesi için):)
Ne çok soru sordum kusura bakmayın.
Benim difim de sizin ki gibi tepesinde birkaç yaprağı kaldı. Ana gövdeyi bende keseceğim (kırılacaksa bilmiyorum) ama 3 ay daha beklemem gerek diye düşünüyorum.

güldeste-
21-12-2009, 20:14
Difenbahya harika bir salon çiçeğidir. Ne yazık ki cam önünde görüleni bi kazaya kurban verdim :( ne yapmam gerekiyor bilmem ki.

güldeste-
21-12-2009, 20:26
http://img341.imageshack.us/img341/3796/dsc04159.jpg (http://img341.imageshack.us/i/dsc04159.jpg/)

güldeste-
22-12-2009, 11:52
Kırılan Difenbahyam bu halde:( Lütfen onu kurtarmam için bir çözüm:confused:

http://img692.imageshack.us/img692/4244/dsc04575z.jpg

ilksenozturk
22-12-2009, 12:07
sn güldeste merhaba;

kırılan ucu toprağa dikerseniz tutacaktır.
kökün ucundaki oluşum çürüme belittisi gibi sanki, o alanı bitkinizden kesip ayırmanız iyi olacaktır diye düşünüyorum. benim bitkimde kesilen yere hiçbir şey sürmememe rağmen kendiliğinden kurumuştu. üzerine sürmek için gerekliyse sitede bilgi sahibi arkadaşlarımız birşeyler söyleyeceklerdir
fakat şimdilik tedbir amaçlı o çürüyen bölgeyi kesmenizi ve bir süre bitkinize su fısfıslamamanızı (kesilen alanın kuruması için) tavsiye ederim

güldeste-
22-12-2009, 12:14
Teşekkürler ilginize. Tavsiyelerinizi uygulayacağım.

erbek_
22-12-2009, 15:32
Hiç bir özel işlem filan uygulamadım... Kesilen kısma normalde BALMUMU sürülür. Ben de bildiğimiz evdeki kullandığımız mumlardan damlatıp hava alıp çürümesini önledim. Çok iyi durumda şimdi. Biliyorum doğru bir yöntem olmayabilir, ama daha önce de yapmış ve sonuç almıştım, yoksa difimi riske atmazdım ;) En azından zararı olmuyor :rolleyes:

Ortama gelince, yerini hiç değiştirmedim, aynen çiçeğin bulunduğu ortamda kestim, ve aynı yerinde muhafaza ettim. Üzerine bişey örtme filan yok, hiç bişey yapmadım. Aynı oda sıcaklığında, yani aynı odada ve yerinde kaldı.

İlk etapta kalan yapraklı gövde teker teker yapraklarını çürütüp dökmeye başladı... Bayağı korktum ozaman. Ama sonra son üç yaprak kalınca, baktım kesildi... Anladım tuttuğunu, zaten gözler de sürmeye başladı o vakit... İşte o çok hoş oluyor...

Ama haklısınız şanslıydım çünkü ben de çok korktum doğrusu, zamanlamam pek uygun değildi...

erbek_
22-12-2009, 15:36
Bu da son hali....
:p

turko-g
22-12-2009, 17:54
Bu da son hali....
:p

Gerçekten en güzeli de emeğin karşılığını görmek. Sağdaki filizlenmiş parçalar bana çok tatlı geldi maşallah. Ben de yazın kestiğimde bu filizleri görebilecekmiyim bakalım.

Ben kesme işini bahara erteledim. Oysa dün akşam gözümü karartmış bugün kesecektim. Öğle vakti komşumun artık istemediği üç saksı çiçekle (difenbahia, yılbaşı çiçeği ve türünü tam olarak bilmediğim dua çiçeği) bu işten bir kaç ay için vazgeçtim. Yeni köklü, bayağı büyük difim diğeri ile aynı saksıda ve güzel bir form oluşturdular. Malesef resim yükleme konusunda deneyimim yok.

Cevabınız için teşekkürler.

erbek_
23-12-2009, 08:43
Gerçekten öyle, svegili turko... İnanılmaz birşey..Hergun koşup koşup bakıyorum, yeni bir gelişme var mı diye... Şimdi çiçek de açtı, yeni bir bebişim daha var, belki bahara kadar daha da verecek... En kötü yanı da her gelen bebelerimden istiyor :( Ben de hiiiç kıyamıyorum... Gören "Aaaa filiz vermişş bi tane isterim " diyor ama her gören isteyince de.... Bir bukadar daha olsa, yine de kıyamıyorum vermeye, evdeki en kıymetlilerim onlar... Şu çiçeklerini elleri titremeden verenleri de oldum olası anlamamışımdır... Bir kere çöpe atılmış şeflera bulmuştum, alıp eve getirmiştim! İnanılmaz yani... Atıyorlar, veriyorlar, dağıtıyorlar.... :mad: Çiçek nasıl "istenmez" anlaması gerçekten zor...

turko-g
23-12-2009, 12:56
Gerçekten öyle, svegili turko... İnanılmaz birşey..Hergun koşup koşup bakıyorum, yeni bir gelişme var mı diye... Şimdi çiçek de açtı, yeni bir bebişim daha var, belki bahara kadar daha da verecek... En kötü yanı da her gelen bebelerimden istiyor :( Ben de hiiiç kıyamıyorum... Gören "Aaaa filiz vermişş bi tane isterim " diyor ama her gören isteyince de.... Bir bukadar daha olsa, yine de kıyamıyorum vermeye, evdeki en kıymetlilerim onlar... Şu çiçeklerini elleri titremeden verenleri de oldum olası anlamamışımdır... Bir kere çöpe atılmış şeflera bulmuştum, alıp eve getirmiştim! İnanılmaz yani... Atıyorlar, veriyorlar, dağıtıyorlar.... :mad: Çiçek nasıl "istenmez" anlaması gerçekten zor...

Ama atanlarda bizleri sevindiriyorlar. Hemde çok...;)
Konu dışı yazışıyoruz ama sitemizdeki yönetim bürosuna atılan yeni difler ve yukkalar (ve de diğerleri) benim şu an nasıl alabilirim sorularım bakalım.

yasarugur
23-12-2009, 14:46
Bu da benim minik kızım,ona bakmak için çok özel bir gayret göstermiyorum ,sadece yağmur yağdığında dükkanımın önüna çıkarıp onu yağmurun altında bırakıyorum ,sanırım o da seviniyor renginden ve büyümesinden belli olduğu gibi :)

ysmnso
23-12-2009, 15:20
Benimde en fazla yetiştirdiğim bitki difenbahyadır. Eğer bitki şehir değiştirdiyse iklime uyum sağlamıyor ve deforme oluyor. sehpa **** platform üstüne konulursa uzaması duruyor. Sakin bir ortam ve ışık seviyor; iyice gelişmeden saksı değişikliği yapıldığında büyümesi durabiliyor.

turko-g
23-12-2009, 19:57
Bu da benim minik kızım,ona bakmak için çok özel bir gayret göstermiyorum ,sadece yağmur yağdığında dükkanımın önüna çıkarıp onu yağmurun altında bırakıyorum ,sanırım o da seviniyor renginden ve büyümesinden belli olduğu gibi :)

Sanırım güneşli bir yerde ki, çok sık yaprak çıkarmış.

erbek_
24-12-2009, 10:07
Ama atanlarda bizleri sevindiriyorlar. Hemde çok...;)
Konu dışı yazışıyoruz ama sitemizdeki yönetim bürosuna atılan yeni difler ve yukkalar (ve de diğerleri) benim şu an nasıl alabilirim sorularım bakalım.

Haklısın madem kıymet bilmiyorlar, bari bizim gibilere versinler, yani GERÇEK kıymet bilenlere. Yani hak ettikleri yere....:rolleyes:

erbek_
24-12-2009, 10:10

Gerçekten güzel... Maşallahı var... Yanındaki saksıda minik bişey var, onu da öğrenebilir miyiz? Değişik birşeye benziyor :eek:

erbek_
24-12-2009, 10:15
Bir de dükkanlar çok yarıyor çiçeklere, özellikle büyük vitrin ve cam önleri. Çünkü geniş camlar ve içerdeki hava birşekilde sera etkisi yaratıyor bitkiler üzerine. Ben bunu gözlemledim... Tabii sulamasına dikkat edilecek...

yasarugur
24-12-2009, 10:21
O çiçeği de eşime bir arkadaşı vermiş,adını bilmiyorum arkadaşlarımızın sayesinde öğreneceğiz böylece.

yasarugur
24-12-2009, 10:30
Sn erbek ,dükkanın kapısı devamlı açık olduğundan hava akımı difenbahya için faydalı oluyordur belki,kışın hiç güneş görmüyor ama yazın günde 1-2 saat güneş görüyor ,arada bir yalnız kaldığımızda onunla birkaç cümle sohbet ediyorum,bunu özellikle yalnızken yapıyorum, ne olur ne olmaz ,görenler delirmiş bu adam demesinler diye :-)

turko-g
24-12-2009, 14:03
Sayın Yaşarugur,
890 nolu mesajdaki çiçeğin dibindeki küçük siyah şeyler nedir?:confused:

yasarugur
24-12-2009, 15:41
sayın turko-g ,geçenlerde siteyi gezerken leonardit ile ilgili bir konu gözüme çarptı,gittim biraz satın aldım,niyetim hazırlayacağım toprak-torf-leonardit-kum karışımına beş ,on tane ceviz gömüp eğer filizlenirse aşılatıp köyümdeki bahçeye dikmekti ,ben de işi büyüttüm saksılara da biraz koydum, iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum doğrusu...

turko-g
24-12-2009, 15:57
sayın turko-g ,geçenlerde siteyi gezerken leonardit ile ilgili bir konu gözüme çarptı,gittim biraz satın aldım,niyetim hazırlayacağım toprak-torf-leonardit-kum karışımına beş ,on tane ceviz gömüp eğer filizlenirse aşılatıp köyümdeki bahçeye dikmekti ,ben de işi büyüttüm saksılara da biraz koydum, iyi mi ettim kötü mü ettim bilmiyorum doğrusu...

Ben acemi olduğum için leonardit konusunda size bilgi veremiyeceğim. Belli değil mi daha saksı içindekiler ne diye soruyorum.:D

yasarugur
24-12-2009, 16:07
Bu çok acemice bir deneme olacak .

erbek_
25-12-2009, 16:04
Hıımm ben de hiç duymamıştım. Merak ettim doğrusu. Gözlemlerinizi bizimle paylaşın lütfen Yaşar bey...

erbek_
25-12-2009, 16:16
O çiçeği de eşime bir arkadaşı vermiş,adını bilmiyorum arkadaşlarımızın sayesinde öğreneceğiz böylece.

Sanırım bu bir opuntia...;)

Ljubljana
25-12-2009, 16:37
Benimde en fazla yetiştirdiğim bitki difenbahyadır. Eğer bitki şehir değiştirdiyse iklime uyum sağlamıyor ve deforme oluyor. sehpa **** platform üstüne konulursa uzaması duruyor. Sakin bir ortam ve ışık seviyor; iyice gelişmeden saksı değişikliği yapıldığında büyümesi durabiliyor.

bilgi için teşekkür ederim. ben de genç difenbahyamın saksısını değiştirmek istiyordum ancak şimdi kararsız kaldım.. Siz değiştirilmesini önermez misiniz? Geçici bir saksıda duruyordu, güzel bir saksıya alıp salonuma koymak istiyordum. Bir de sehpa üzerinde duruyordu, sanırım yerde durursa daha hızlı uzayacak.

umıt79
27-12-2009, 22:48
Yeni gelen difim alt yapraklarını 10 günde sarartmaya başladı.Sanırım bir problem var alt yapraklar çamursu bir hale geliyor.Ve bitkiye geldiği günden beri su vermedim.Bitkinin yapraklarından su damlıyor...Hızla oluşan bu yaprak çamursulaşmasını nasıl durdurabilirim yaklaşık 60 cm lik bir difi bendeki.

sükunet
29-12-2009, 02:32
erbek maşallah diyorum :)
ne kadar güzel ilerleme kaydetmiş öyle :)

erbek_
29-12-2009, 08:18
erbek maşallah diyorum :)
ne kadar güzel ilerleme kaydetmiş öyle :)

Evet sukunet hanım, ben de bukadar hızlı bir gelişme beklemiyordum. Çok teşekkür ederim. Her geçen gün hızla büyüyor, inanamzassınız, nasıl bir azmi var, çok acelesi var büyümek için. Çok mutluyum ;)

erbek_
29-12-2009, 08:31
Yeni gelen difim alt yapraklarını 10 günde sarartmaya başladı.Sanırım bir problem var alt yapraklar çamursu bir hale geliyor.Ve bitkiye geldiği günden beri su vermedim.Bitkinin yapraklarından su damlıyor...Hızla oluşan bu yaprak çamursulaşmasını nasıl durdurabilirim yaklaşık 60 cm lik bir difi bendeki.

Resim ekleseniz belki daha faydalı olabilirdik, böyle anlamak biraz zor oluyor. Ama benim bildiğim kadarıyla bitki damlacıklar şeklinde, fazla suyunu atar, oysa siz 10 gündür sulamadığınızdan bahsetimişsiniz. Size çiçek nerden geldi bilmiyorum, ama sizden önce toprak çamur halindemiydi acaba? Yaprak çamurlaşması diye bahsettiğiniz sorun, sararma ve yumuşama şeklinde mi?

umıt79
29-12-2009, 22:47
Hala resim ekleme becerisine kavuşamadım:)Evet çiçekçimden aldım difimi. 10 gündür de sulamadım.İlk aldığımda yenice sulanmıştı ,hatta çiçekcime de söyledim aşırı sulanmış su damlıyor saksısından demiştim.Yaprak çamurlaşması olarak bahsettiğim problem alt yapraklarda oluşan yoğun sararma ve yumuşama..O yaprakları ellediğimde haşlanmış bir sebzeye dokunuyormuşum hissi veriyor.Elime çamursu bir biçimde bulaşıyor.
Bu durum sulama fazlalığı problemimi ,yoksa hormonla büyütülmüş difiye ait bir problem mi,hastalık alametimi açıkcası merakım bu yüzden.

Sevilay
29-12-2009, 23:32
Hala resim ekleme becerisine kavuşamadım:).

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256)

Galeriye, yarışmalar için nasıl fotoğraf yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5234)

lalecan
14-01-2010, 13:01
merhabalar , benim çiçeğimde çok yaprak çıkartıyor ama yapraklarının boyu kısa bir kurşun kalem boyunda saksısıda küçük sayılır.komşumunda aynısından var onun çiçeğinin yaprağı büyük benim çiçek küçük sadece kaynayıp soğumuş su veriyoruz neden böyle acaba

umıt79
14-01-2010, 23:34
Sevgili lalecan komşunuzun çiçeğine sağladığı şartlara bir göz atın isterseniz.Görsel gözlemlerin bu gibi problemlerde faydası çok oluyor.Yani ısı,ışık,sulama rejimi,gübreleme periyodu v.s.Birde aklınızda bir soru işareti olduğunda ilgili madde başlığında tüm mesajlara şöyle bir göz gezdirin muhakkak faydası olacaktır.

seymen_84
04-02-2010, 08:01
arkadaşlar bu bitkiyi 2 gün önce birisinden hediye aldım.Ve toprağı çok azdı hemen toprağını değiştirdim çiçekçiden aldığım bahçe toprağıyla.Aldığımda kökü sallanıyordu ve bir kaç yaprağı evdeki minik afacan tarafından hırpalanmıştı ayrıca öndeki yaprağı sararmıştı..onları hiç ellemedim sizce tutmama olasılığı yüksek mi?ne yapabılırız:..

seymen_84
04-02-2010, 08:02
fotoları akşam çektim yamuklukları için özür:) ayrıca önlerinde kaliofer peteği var ve yaprakları cama doğru çevirdim.

seymen_84
04-02-2010, 08:55
işte düz hali

skaraca
04-02-2010, 09:29
Sayın seymen 84,

Neden tutmama olasılığından bahsettiğinizi anlayamadım. Yeni almışsınız, toprağını değiştirmişsiniz. Toprak değişikliğinin olumsuz etkisi olup olmadığını, bir-iki günde göremezsiniz zaten. Aydınlık, ışık gören bir yerde gelişimi güzel olur. Alt yapraklarda sararma normal bence. Üst yaprakların görünümleri oldukça iyi. Üst yapraklar tazelendikçe alt yapraklardan sararıp, kopmalar olur. Bende de saksı ile beraber yaklaşık 1,5 mt. boyunda difenbahya var. Öğleden sonra güneş gören cam kenarında duruyor. Alttan iki adet sürgün verdi. Gelişimi güzel. Yaklaşık 1,5 ay önce hatam sonucu kök kısmı zorlandığı için sallanmaya başlamıştı. Bu nedenle saksıdan çıkartıp, kontrol edip, yeniden diktim. Gelişiminde bir olumsuzluk olmadı.

Nebat
04-02-2010, 23:11
Merhabalar
Benim acer Difenbahyam da boy göstermek istiyor sizlere.
Kendisi çok genç, Koçtaş'ın bakımsız ortamından kurtardım onu bir ay kadar önce.
Eve getirir getirmez saksısını değiştirdim toprağına çok az miktarda güvercin gübresi kattım bir de sıvı besinli su ile suladım kendine geldi ve hemen yeni sağlıklı iri bir yaprakla teşekkürlerini bildirdi.

umıt79
05-02-2010, 21:17
Sizlerin Difileri ne durumda bilemiyorum.Fakat benim difi çok geç yaprak açıyor.Bir yaprağını açması iki ayını aldı neredeyse...

erbek_
06-02-2010, 11:53
arkadaşlar bu bitkiyi 2 gün önce birisinden hediye aldım.Ve toprağı çok azdı hemen toprağını değiştirdim çiçekçiden aldığım bahçe toprağıyla.Aldığımda kökü sallanıyordu ve bir kaç yaprağı evdeki minik afacan tarafından hırpalanmıştı ayrıca öndeki yaprağı sararmıştı..onları hiç ellemedim sizce tutmama olasılığı yüksek mi?ne yapabılırız:..

Sn. Seymen, tüm sararan yapraklarını uzaklaştırın ve petek önünden uzaklaştırın derim. Evet pencere önü iyidir ama peteğin yaydığı ısı zarar verir. Daha havadar bir pencere önü yoksa, odanın en aydınlık yerini seçin, ama petekten uzak olsun. Bir de biraz daha uzun bir destekle eğilmesini engelleyebilirseniz tam süper olacak ;) Güle güle büyütün... Gayet güzel maşallah...

Nergis
14-02-2010, 14:12
merhabalar,:)
yaklaşık 1 ay önce 2 saksi difenbahyam oldu.İkisinide öğleden sonra güneş alan cam kenarında tutuyordum.Sonra 1 tanesini oturma odama aldım, cam kenarı ama güneş almıyor ve daha sıcak ortam.
Oturma odamdaki difi min yaprakları sarardı, fakat diğerininde 2 yaprağı sarardı ve yeni yapraklardan birinde leke var.:(Nerede yanlış yapıyorum, hiç gübrede vermedim.Aslında çiçeklerimin hiçbirine kimyasal ilaç vermek de istemiyorum.Doğallıklarıyla yaşasınlar istiyorum..

Nebat
14-02-2010, 22:34
Sayın Nergıs bence nebatınız yeni sürgün verip yaprak açmaya devam ediyorsa endişe etmenize gerek yok.
Zannedersem yaşlı yapraklar gençlere yer açıyorlar. Sararan yaprakları dikkatlice koparıp atın bence.

Gübre konusunda ise şunları düşünüyorum saksı bitkileri zamanla toprağındaki minarellerin azalması ile gıdasız kalabiliyorlar. Bu eksikiği gidermek için bitkinin toprağını değiştirip tazelemek de bir çözüm olabilir ya da kısa yoldan gübrelerle de bu eksikliği giderebiliriz.
Ben sıvı besinler de kullanıyorum doğal gübreler de hatta zaman zaman aspirin de veriyorum evdeki tüm nebat ahalisine.

oppss!
14-02-2010, 22:58
Su konusunda da dikkat edilmeli bence, üstten ne kadar kuru görünede alttan nerdeyse çamur olabiliyor, kışın 2 haftada bir yazında haftada bir su veriyorum...

ilksenozturk
16-02-2010, 07:32
arkadaşlar;
difenbahia yapraklarının daha açık renk çıkması (yani koyu yeşil açık yeşil karışımının açık renk kısmının yeni yapraklarda daha fazla oranda olması)nın sebebi nedir?

Nebat
16-02-2010, 21:35
arkadaşlar;
difenbahia yapraklarının daha açık renk çıkması (yani koyu yeşil açık yeşil karışımının açık renk kısmının yeni yapraklarda daha fazla oranda olması)nın sebebi nedir?

Tazecik körpecik yeni yapraklar ilkin biraz tembeldirler.
Zamanla onlara verilen ulvi görevlerini yerine getirerek güneş ışığını, suyu, havayı ve topraktan aldıkları mineral ve tuzları kullanarak ait oldukları bitkiye besin üretmeye başlarlar.
Bu işi yaptıkça da yapılarındaki klorofil pigmentleri gelişerek daha fazla renk verirler bitkiye.
Böylece o körpeciklerin rengi de süreç içerisinde koyulaşır.

Nergis
20-02-2010, 20:25
sayın Nebat, yeni çıkan yapraklar sağlıklı ama yakınındaki birkaç yaprakta da kahverengi lekeler görünce ve bu sararma işi iki saksıda da çok hızlı bir şekilde olunca, çok endişelendim.Dediğiniz gibi sararan yaprakları ayıkladım ve bütün çiçeklerime aspirinli su verdim ilk defa.Doğal gübre bulmam imkansız.Birkaç gün havada güzeldi havalandırdım.Şimdi beklemedeyim.Çook teşekkür ediyorum.:)
sayın opps! suyunu daha kontrollü vereceğim teşekkürler.:)

mehtap051
04-03-2010, 23:14
Benim difenbahyam gittikçe kötüleşiyor. Yeni yapraklar veriyor ama çok küçükler. Eskisi gibi büyük yaprak vermiyor. Kalorifer peteğinin önünde ve cam önünde. Sıvı besin versem olur mu? Birde alttan sürgün vermişti. O sürgün şimdi büyüdü. Acaba o sürgünden dolayı mı gelişmesi geriledi. Sürgün esas çiçeğin neredeyse yarısına geldi.Ama sürekli yaprak veriyor.Bilgi verirseniz sevinirim.

katade
14-03-2010, 17:32
Merhabalar...

Benim çok güzel bir difenbahyam vardı, ancak ablamın yanlış ve aşırı sulaması sonucu tek tek yapraklarını kaybetti ve son çar olarak gövdesinde kesmek zorunda kaldım, bereket ki şimdi yeni ufacı bir tomurcuk veriyor. Sormak istediğim şey ise, bundan sonra hızlı gelişmesini sağlamak, çok güzel ve parlak yapraklar oluşturmak ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için ne tür bir formül uygulamalıyım. Bulunduğu yer sabah güneşini alıyor, ısı derecesi normal, oda sıcaklığı denebilir, toprağını değiştireli 1 ay filan oldu. Ne tür gübre kullanmalıyım, ne tür toprak kullanmalıyım, çiçekçide satılan çiçek toprağı işimi görür mü?

Şimdiden teşekkürler... İyi ki varsınız...

metafiz
08-04-2010, 13:13
Geçen sene köklendirip diktiğim difenbehya bir senedir bir yaprak çıkardı o da hala tam açlmadı rulo şeklide duruyor .Acaba saksısı mı büyük dedim bugün biraz daha küçük bir saksıya diktim.Büyük bir camın önünde duruyor yeterince güneş alıyor sulamaya da çok dikkat ediyorum sizce problem ne olabilir?

ilksenozturk
08-04-2010, 15:22
Merhabalar...

Benim çok güzel bir difenbahyam vardı, ancak ablamın yanlış ve aşırı sulaması sonucu tek tek yapraklarını kaybetti ve son çar olarak gövdesinde kesmek zorunda kaldım, bereket ki şimdi yeni ufacı bir tomurcuk veriyor. Sormak istediğim şey ise, bundan sonra hızlı gelişmesini sağlamak, çok güzel ve parlak yapraklar oluşturmak ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için ne tür bir formül uygulamalıyım. Bulunduğu yer sabah güneşini alıyor, ısı derecesi normal, oda sıcaklığı denebilir, toprağını değiştireli 1 ay filan oldu. Ne tür gübre kullanmalıyım, ne tür toprak kullanmalıyım, çiçekçide satılan çiçek toprağı işimi görür mü?

Şimdiden teşekkürler... İyi ki varsınız...

difenbahialara su fazla gelince hemen yapraklarından damlama yapıyor ve kendini belli ediyor, bu durumda suyu azaltmalısınız. toprağına dokunun, kurumuş gibi ise su verirsiniz. spreyleme veya yıkanma hoşuna gidiyor. torf konusunda şirketimize gelen bahçivan ithal torfları önermişti bana. kendi çiçeğime bahçe toprağı, çok az perlit ve torf karıştırıp kullanıyorum. bu genel bakımı ile ilgili kısmı
çiçeğinizin toprağını yeni değiştirmişsiniz, tekrar müdahale etmenizi önermem, kökün hava almasına karşı hassaslar.
gübre konusunda; geçen yıl hiç gübre vermemiştim, çok sağlıklı ve hızlı geliştiler. bu yıl ilk defa vermeye başladım takviye olarak. 15 günde 1 vilmorin marka genel kullanım için olan gübrelerden veriyorum, etkisi hakkında henüz birşey söyleyemeyeceğim. ona biraz zaman tanıyım bence. gerekirse yaz ortası başlarsınız gübreye, zaten toprağını yeni değiştirmişsiniz

incebaser
25-04-2010, 13:29
Selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Benim de bir diffenbahyam var yaprakları yeni çıkarken herşey çok güzel ama büyüdükçe yapraklar yumruk gibi içe doğru bükülmeye başlıyor çok güzel ışık alıyor öğleden sonra da güneş alıyor acaba neyi eksik olabilir?

özlem11
25-04-2010, 14:15
Merhaba çiçekçiden öğrendiğim bir yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu bitkiyi 2 ye bölüp ekecekseniz. Köksüz olan dalın her iki uç kısmınıda mumla kaplayın. Direk toprağa bu şekilde ekin. Kök vermesi ve yandan yavrulaması hızlanıyor. Ayrıca kökteki çürümelerde engellenmiş oluyor...

Ahsen
25-04-2010, 20:42
İki senedir bu bitkiyi yetiştiriyorum hiçbir sorun yaşamadım şükür.Nacizane tecrübelerimi aktarayım,inşallah faydalı olur.Öncelikle bol ışık ve güneş alan bi yerde durması gerekiyor,ışık ve güneş yapraklarının iri olması için çok önemli bir etken.Haftada ya da on günde bir suluyorum,aşırı ya da sık sulama sonucunda yapraklardan su damlıyor.Eğer yapraklarında sararma oluyorsa güneş ya da ışık almıyor demektir.Arada bir yapraklarına su püskürtüyorum.Hepsi bu kadar...

mrtmnv
12-05-2010, 11:11
Merhaba,

Aşağıda resimlerini gördüğünüz 2 adet difenbahyalarımı 1 yıla yakındır büyütüyorum. Bu haftaya kadar hiç bir sıkıntı çekmedim. Bitkileri haftalık olarak suladım. Yaprakları fırsat bulduğum zaman temizledim. Ancak bu hafta birdenbire yapraklar resimdeki gibi sararmaya başladı.

Bitkileri salonda ve gölgede yetiştiriyordum ancak bugün balkona çıkardım ve yaprakların üzerine su sprayledim.

Yaptığım işlem doğru mudur? ve bu yaprakları nasıl iyileştirebilirim.

http://img7.imageshack.us/img7/1406/dsc06071o.th.jpg (http://img7.imageshack.us/i/dsc06071o.jpg/)

http://img185.imageshack.us/img185/4288/dsc06073.th.jpg (http://img185.imageshack.us/i/dsc06073.jpg/)

ilksenozturk
13-05-2010, 07:17
Resimlerinizi göremedim ama ben bu bitkinin dış mekanda bakılmasından çok da taraftar değilim, güneşten kolay yanıyorlar. hele spreylemeden sonra güneş vurmuşsa yapraklara dikkat etmelisiniz, yanık lekeleri oluşabilir. kurumuş yaprakları iyileştirmenin bir yolu yoktur. yerinizde olsam tekrar içeriye slırdım. toprak değişimi ve gübreleme konusunda hiçbir bilgi vermemişsiniz. o konular ile ilgili bakımınızı da yazarsanız belki daha fazla yardımcı olunabilir.

mrtmnv
13-05-2010, 23:22
Cevap için teşekkür ederim.

Herhangi bir gübreleme kullanmadım. Mart ayında bütün toprağı değiştirdim. Sadece torf kullandım.

Bitkiler şu anda tekrar eski yerlerinde.. Sararmış yaprakları budadım. Umarım bir daha olmaz...

Resimleri imageshack'a yüklemiştim.. Ben rahatlıkla görebiliyorum resimleri.

ilksenozturk
14-05-2010, 07:17
Difenbahiala köklerin havayle temasına oldukça hassastırlar. geçen yıl difenbahiamın toprağını değiştirirken bu durumu bilemediğim için köklerindeki toprağı da nisneten dağıtıp yeni toprak kullanmıştım, yaprak dökme ve yaprak küçültme sorunları ile karşılaştım.
sizinki de bu nedenle olabilir. benimkisi öyle hemen olmasa da kendini toparladı.

iyiarama
17-05-2010, 20:36
merhaba benim bitkimde bir sorun var.

arkadaşların bitkilerinde her yıl kenarlarından yeni aşı için dallar cıkıyor ama benimkisi 4 yıldır halen hiç bir dal vermedi. hep yaprak cıkarıyor. bu yüzden de üretemiyorum. sorun mu var acaba?

iyiarama
17-05-2010, 20:43
benim difimin fotoları:
------------------------------------------------------------------
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/17/6161.jpg
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/17/6210.jpg
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/17/6224.jpg

Ayşe Yıldız
09-06-2010, 23:28
Sıvı bitki besini denediniz mi? bahar aylarında kullanılıyor sanırım. Çokta fazla bilgim olmamakla birlikte ben kendi difenbahyamda denedim çiçek açtı iki tane, çokta sağlıklı görünüyor. yavruları olmadı henüz ama çiçek açmasına sebep oldu.

iyiarama
10-06-2010, 22:13
sıvı bitki besini kullanmadım. birde onu deneyelim. tesekkürler

delice
01-07-2010, 02:17
bakın benim vefalı'm (: ilk çiçeğim
hediyeydi çok üstüne düştüm sarardı soldu ama iyileştirdim.

2 yıldır hiç gübre vermedim, saksı değiştirmedim sizce saksısı çok mu küçük şu zaman değiştirebilirmiyim, korkuyorum bir şey olur diye

ilksenozturk
01-07-2010, 07:52
Bence saksısı çok da küçük değil. Benimkini görseniz, saksısı o kadar minik kaldı ki boyutu yanında.
Ama birsürü yaprak veriyor ve her yaprakta yeni bir rekor kırıyor, yaprak boyutları büyüyor.

Faruk
01-07-2010, 09:23

2 yıldır hiç gübre vermedim, saksı değiştirmedim sizce saksısı çok mu küçük şu zaman değiştirebilirmiyim, korkuyorum bir şey olur diye

Bence saksı değişimi yapmayın. Ufak saksılar en ideali. Ama gübre yakviyesi yapabilirsiniz...

h.ışık
03-07-2010, 12:41
Merhabalar

4-5 gündür difenbahya ile ilgili bu forumu ilk mesajdan itibaren okudum 32 sayfalık bir difenbahya kütüphanesi olmuş. bu kadar bilgi varken soru sorarak çözüm aranmasına tekrar cevap verilmesinin bu çok gereksiz buluyorum. Arkadaşlar lütfen sorular sormadan önce ilgili sayfaları bir gözden geçirin. uzun mesajları ve resinmli olanları bir gözden geçirdikten sonra soruları sorun bence. 3 yıldır bende bulunan diffenbahyamın resmini ekliyorum. görün şimdiye kadar ne çileler çektiğini. hemen budama ve köklendirmeye başlıyorum. umarım kalın gövdeli kocaman yapraklı ve güzel günlerinin fotolarını göndereceğim.:cool:

Budayacağım yerleri de ikinci resimde işaretledim zayıf kısımları atarak kalan yerlerle devam edeceğim.

yasarugur
13-07-2010, 12:19
Benim difenbahyam son zamanlarda biraz keyifsizdi ,dallardan birisi hafif dışa doğru sarkmış gibi geldi toparlıyayım dedim bir de ne göreyim,zavalı çiçeğimin gövdesi tam toprağa değdiği yerde jel gibi olmuş çürümüş,biraz üstten kesip suya ıslattım köklendirebilirsem başka bir saksıda yaşatmağa çalışacağım,canım sıkıldı doğrusu...

ilksenozturk
14-07-2010, 07:16
Merhabalar

4-5 gündür difenbahya ile ilgili bu forumu ilk mesajdan itibaren okudum 32 sayfalık bir difenbahya kütüphanesi olmuş. bu kadar bilgi varken soru sorarak çözüm aranmasına tekrar cevap verilmesinin bu çok gereksiz buluyorum. Arkadaşlar lütfen sorular sormadan önce ilgili sayfaları bir gözden geçirin. uzun mesajları ve resinmli olanları bir gözden geçirdikten sonra soruları sorun bence. 3 yıldır bende bulunan diffenbahyamın resmini ekliyorum. görün şimdiye kadar ne çileler çektiğini. hemen budama ve köklendirmeye başlıyorum. umarım kalın gövdeli kocaman yapraklı ve güzel günlerinin fotolarını göndereceğim.:cool:

Budayacağım yerleri de ikinci resimde işaretledim zayıf kısımları atarak kalan yerlerle devam edeceğim.

Zayıf kısımlarını da atmayıp toprağa dikerseniz bir süre sonra onlar da tutacaktır. Ama o süre difenbahialar için oldukça uzun. Benim böyle bir deneme yaptığım çelikten 1 yıl sonra ilk yaprağını çıkarıyor.

nurcan dalmis
18-07-2010, 16:22
selmlar benımde bır dıfenbahyam vardı memlekete gıdınce esım sureklı su koyamaktan curutmus dondugumde artık cok gecttı,cok uzulmustum sımdı arıyorum ıkı arkadasımda var ama onlarda da ayrı kok yok kesmeyede kıyamıyorlar bana celık gonderebılecek kımse varmı?nasıl gonderebılırler acaba???

nurcan dalmis
18-07-2010, 16:30
sn.h.ışık kestıgınız kısımları ne yaptınız kımseye verdınızmı acaba vermedıysenız bana gonderebılırmısınız lutfen bu bıtkıyı cok sevıyorum...

Crocus Şen
23-07-2010, 16:30
Merhaba,beim difimde de yaprak büyümeme sorunu var,çok sık yaprak çıkartıyor fakat her çıkan yaprak bir öncekinin yarısı büyüklüğünde,saksısı ufak değil,yeterli ışık görüyor,sık sık su püskürtüyorum,boyu yaklaşık 60 m civarlarında.Ne yapacağımı şaşırdım.

h.ışık
28-07-2010, 20:15
sn.h.ışık kestıgınız kısımları ne yaptınız kımseye verdınızmı acaba vermedıysenız bana gonderebılırmısınız lutfen bu bıtkıyı cok sevıyorum...

henüz kesmedim yazı bitiriyoruz diye. ocak gibi kesmeyi planlıyorum kesince size ve başka isteyenler olursa onlara da gönderebilirim.

aydar
28-07-2010, 22:52
merhaba;

arkadaşlar benim dieffenbachıam normal gelişiyor. fakat yapraklarından yer yer sertlikler var (beyaz renkte) biraz odunsu gibi sert . bu durum zararlı olurmu acaba ? geçen ay sadece bir kez sıvı gübre verdim onun dışında normal sulama ve spreyleme yapıyorum.

ilksenozturk
29-07-2010, 07:12
Merhaba,beim difimde de yaprak büyümeme sorunu var,çok sık yaprak çıkartıyor fakat her çıkan yaprak bir öncekinin yarısı büyüklüğünde,saksısı ufak değil,yeterli ışık görüyor,sık sık su püskürtüyorum,boyu yaklaşık 60 m civarlarında.Ne yapacağımı şaşırdım.

toprak ve saksı değişimini ne zaman yapmıştınız? benim difenbahiam da saksı değişiminden sonra bir sene boyunca küçük yaprak çıkarmıştı, tam bir sene sonra eski formuna kavuştu. bir diğer etken de köklerinin saksısını doldurmaya çalışması olabilir. evimdeki yaprakları en büyük difenbahiam saksısı en küçük olandır.

ilksenozturk
29-07-2010, 07:14
merhaba;

arkadaşlar benim dieffenbachıam normal gelişiyor. fakat yapraklarından yer yer sertlikler var (beyaz renkte) biraz odunsu gibi sert . bu durum zararlı olurmu acaba ? geçen ay sadece bir kez sıvı gübre verdim onun dışında normal sulama ve spreyleme yapıyorum.

fotoğraf ekleyebilirseniz konulya ilgili bilgi sahibi olan arkadaşlar yardımcı olacaktır.

nurcan dalmis
30-07-2010, 10:02
henüz kesmedim yazı bitiriyoruz diye. ocak gibi kesmeyi planlıyorum kesince size ve başka isteyenler olursa onlara da gönderebilirim.

:p COK SEVINIRIM BOYLE BIR IYILIK YAPARSANAIZ UMARIM DIFINIZ CICEKDE ACAR BEN ACTIGINI BILMIYORDUM AMA GORUNCE BAYA SASIRDIM ....

nurcan dalmis
30-07-2010, 10:06

dıfınız cok guzel yavrularıda var onları ayırmayı dusundunuzmu hıc cunku hepsı bır arada kokler kalın gelebılıyor saksıya ama masallah umarım cıcekte acar

Crocus Şen
01-08-2010, 15:04
toprak ve saksı değişimini ne zaman yapmıştınız? benim difenbahiam da saksı değişiminden sonra bir sene boyunca küçük yaprak çıkarmıştı, tam bir sene sonra eski formuna kavuştu. bir diğer etken de köklerinin saksısını doldurmaya çalışması olabilir. evimdeki yaprakları en büyük difenbahiam saksısı en küçük olandır.

Merhaba,
Diffenbahiam,teyzemin yavrularından biriydi 2 yaprağı vardı,yaklaşık 2 yıl boyunca ufak saksıda durdu,bu yıl mart ayında çok gelişti ve saksının deliklerinden köklerini çıkartmaya başladı,bende biraz daha büyük bir saksıya aldım,o zamandan bu yana gitgide yaprakları küçüldü,yaklaşık 70 cm. boyunda ama son çıkan yaprağı 15 cm ..belkide dediğiniz gibi 1 yıl bekleyeceğim sanırım eski formuna ulaşması için:(

nimehnu
19-08-2010, 01:26
Merhabalar,

Benim çiçeğimin gelişimi çok güzeldi. 85 cm boyu vardı. Taki eşim yanlışlıkla kırana kadar. Ben kırılan yerden alıp köklendirdim. Yaprakları kırıldığı için görüntüsü çirkinleşti diye gövdesini üç bölüme ayırdım.

En üstteki bölüm; suya koyup köklendirdim, bir hafta içinde köklendi ve diktim. Toprağına kavuşunca 4 tane kaliteli yaprak verdi. Ve ortasında sürgünü var yine. (Fotoğrafta yerde olan bölüm bu.)

İkinci bölüm; üstten ve alttan hiçbir şeyi olmayan, bambu sapı kılıklı bir şey. bunu da suya koydum. 3 hafta kadar sonra köklendi. Dikerek anneme götürdüm. İki ayrı yerden sürgün verdi. Şamdan gibi büyüyor.Anneme gittiğimde fotoğraflayıp eklerim.

Üçüncü bölüm; bu asıl çiçeğimin kök kısmı olan yeridir. Zaten köklü olduğu için toprağını değiştirdim. Hayatından çok memnun, hemen sürgün verdi bana. Fotoğraflardaki yoğurt kabındaki çiçek.

Şimdi size sorum bu yoğurt kabındaki çiçeği sürgünün gövde kısmından kesip tekrar köklendirmeyi düşünüyorum. nasıl olur? Çünkü çiçek gövdenin yan tarafından uzuyor. Güzel görünmüyor. Yardımcı olursanız sevinirim.:rolleyes:

nimehnu
19-08-2010, 13:12
Arkadaşımın difenbahyası. Gayet sağlıklı. 3 yıllık bir çiçek, 5 tane yavru verdi. Maşallah deyin ;)

moso
31-08-2010, 10:57
artık benim de Difenbahyam var :)

züboli
31-08-2010, 12:22
arkadaşlar benim difenim arada böyle gözyaşı damlası gibi yapraklarından su oluşturuyo.garip ama insan görünce bi derdimi varki demeden geçemiyor:rolleyes:

ilksenozturk
02-09-2010, 09:24
sulama fazlalığından olabilir ağlaması, aman dikkat

Ayşe Yıldız
03-09-2010, 21:22
Evet sulamadan kaynaklanıyor. bu tür ve buna benzer birkaç tür daha sulandıktan sonra aldıkları fazla suyu bu şekilde yaprak uçlarından dışarıya atıyor. Dikkat edin birdahaki sulamanızda eğer gene aynı şey olursa biraz daha az sulayın derim ben.

iyiarama
15-09-2010, 18:58
Arkadaşlar benim dif 4 yaşında ve 4 senedir yanlarından yavru vermiyor. acaba neden vermiyor. bakıyorum forumda diğer arkadaşların herkeste yavru var bende özendim. acaba benimkisi kısırmı?

blackicebluesky
16-09-2010, 06:31
Benim çiçeğimin de ne dalı var ne yavrusu. Upuzun bir dal, incecik bir boyun üzerinde duruyor. Başını da dik tutamıyor, yanında bir destek ile dik duruyor ancak. Ben de Ocak gibi gövdesinden çoğaltmaya çalışacağım bakalım, tabi kıyabilirsem. Yaprakları çok güzel oldu.

iyiarama
16-09-2010, 20:35
bu difenbahyanın kücük yapraklı cinsi varmı acaba?

denizs
02-10-2010, 19:10
merhaba arkadaşlar benimde difimle ilgili bir sorunum var umarım cevap alabilirim..daha önceki difilerimi kırılma ve taşınma sonucu kaybettim..bu difimle 1 yıldır beraberim iyi gidiyor diyebilirm fakat 3-4 ay önce tam toprakla buluştuğu yerde dokununca farkettim bir yumuşama vardı ne yapacağımı bilemedim bende toprağından çıkartıp o yumuşak yeride toprağın içine yerleştirdim yani daha derine gömmüş oldum yaprak vermeye devam etti gözle görülür bir sorun yok..sonra temmuz ayında 2 tane çiçek açtı..çiçekler hala duruyor fakat yaprak vermeyi kesti normalmi bu durum sizce...

ilksenozturk
04-10-2010, 09:31
çürüme ile ilgili sorunu çözmüşseniz yaprak vermeyi durdurması normal. iki sebebi var, birincisi çiçek her bitkiyi yorar, özellikle çok sık çiçek aşmayan bu ve benzer türleri, hem de artık havalar soğumaya başladı, daha yavaş geliştiği veya gelişimini askıya alıp uykuya geçtiği bir dönemdeyiz.
çürüme sorununu çözemediyseniz bu kötü bir gösterge de olabilir, kontrol etmekte fayda var...

ilksenozturk
04-10-2010, 09:36
bu difenbahyanın kücük yapraklı cinsi varmı acaba?

var evet, yapı marketlerde bolca bulunabiliyor. burda daha çok resimleri eklenen veya genelde difenbahya dediğimizde aklımıza gelen tür difenbahia tropic snow.dur. küçük yapraklı cinsi difenbahia carm. idi sanırım. ama tür isimleri konusunda çok iyi değilimdir, daha iy bilen arkadaşlar yardımcı olacaktır...

ykolko
05-10-2010, 16:47
Difenbahyanın herhangibir gözü köklenme kabiliyetine sahiptir. Bir göz üzerinden aldığınız çelikleri falçata ya da budama makasıyla toprağa yan yatırıp gömerseniz sonuç olumlu olacaktır.

Filiz hanımın söylediğini aynen biz yıllardır uyguluyoruz çok doğru bir yöntem ayrıca Difenbahya çok nazık bir bitki değil biraz güneş ışığı görsün(uzun süre direk değil) susuz bırakma yeter(çokda su verme).
sağlıklı olup olmadığını çıkan bir sonraki yaprak öncekinden büyükse çok sağlıklı,yalnız dikkat edilecek bir nokta var hormon eğer verirseniz hızla büyür hatta çiçek açar ama birden kalın görünen gövde kırılır ve ölür bu sebepden tavsiye etmem.
Annemin evinde var en son yaprağı 55 cm 2,5 m boyunda baharda tekrar kesip kökü ayrı,boğumları ayrı yapraklı kısmı ayrı saksılara ekip çoğaltıp komşulara dağıtıyoruz.
yıllardır gözlemlerime göre sağlıklı Difenbahya'nın yaprağından su damlıyor(bu sadece benim tahminim doğru olmayabilir.)

ykolko
05-10-2010, 16:52
Difenbahyanın herhangibir gözü köklenme kabiliyetine sahiptir. Bir göz üzerinden aldığınız çelikleri falçata ya da budama makasıyla toprağa yan yatırıp gömerseniz sonuç olumlu olacaktır.

Filiz hanımın söylediğini aynen biz yıllardır uyguluyoruz çok doğru bir yöntem ayrıca Difenbahya çok nazık bir bitki değil biraz güneş ışığı görsün(uzun süre direk değil) susuz bırakma yeter(çokda su verme).
sağlıklı olup olmadığını çıkan bir sonraki yaprak öncekinden büyükse çok sağlıklı,yalnız dikkat edilecek bir nokta var hormon eğer verirseniz hızla büyür hatta çiçek açar ama birden kalın görünen gövde kırılır ve ölür bu sebepden tavsiye etmem.
Annemin evinde var en son yaprağı 55 cm 2,5 m boyunda baharda tekrar kesip kökü ayrı,boğumları ayrı yapraklı kısmı ayrı saksılara ekip çoğaltıp komşulara dağıtıyoruz.
yıllardır gözlemlerime göre sağlıklı Difenbahya'nın yaprağından su damlıyor(bu sadece benim tahminim doğru olmayabilir.)

gülağacı
09-10-2010, 14:25
2 yaşında bi difenbahyam var eylül başında çiçek açmaya yeltendi ama açamadı,,ilk yılında alttan sürekli bir yaprak sararıp düşüyordu bunu boyu uzadığı için yapıyormuş bende çok geniş bi saksıya aldım.yaprak sararması durdu,ben sivasta yaşıyorum aydınlık bi odada yapraklarına arada bi su püskürtüyorum,herhangi bi vitamin vermiyorum,çokta sağlıklı ama çiçekleri neden açılmadı merak ediyorum ,açmaya başladığında tüm ev mis gibi kokuyordu sonra birden kapandı :(

Ayşe Yıldız
09-10-2010, 20:32
Dieffenbachiaların çiçekleri zannedersem uzun süre açık kalmıyorlar Sayın Gülağacı. Yani açık olmadığı için bir sorun olduğunu düşünmeyin. Ben kendi çiçeğimden biliyorum iki ya da üç gün açık kaldı sonra kapandı. Uzunca bir süre öyle kapalı kaldıktan sonrada çürüyüp düşecektir.

denizs
16-10-2010, 10:38
merhabalar
difenbahyamın daha önce kökünde bir yumuşama olmuştu bende saksı değiştirip daha büyük saksıya almıştım yumuşayan yeride toprağa gömmüştüm. temmuz ayında iki çiçek açtı.çiçeklerden sonra sadece bir yaprak verdi ve yaprak vermeyi durdurdu(daha önce yazmıştım)bu gün toprağını havalandırırken çok küçük beyaz böcekler gördüm toprağında neyapmam gerekiyor diğer çiçeklerime baktım birşey göremedim.difim bu yüzdenmi yaprak vermeyi durdurdu.yardımcı olabilirmisiniz

gülağacı
17-10-2010, 20:15
o küçük bitler arap sabunu,sıvı yağ ve su karışımı ile ölüyorlarmış,yine burdan okuduklarımı söylüyorum ama salon bitkilerinin bitlendiğini ilk defa duyuyorum.

ilksenozturk
18-10-2010, 09:34
isterseniz fotoğraflarını çekmeye çalışın onların, benimkinde de toprağında olmuştu, sonra kendiliğinden geçti.

süreyya aysun
21-10-2010, 08:54
Yaklaşık olarak 5 yaşında olan bir difimiz var geçen yıl gövdesinde çürüme olmuştu.Bende kesip topraga diktim,bir süre sonra kendini toparladı.Şimdi önce küçük yapraklar verdi ,sonra da her yapragın dibinden filizler.Ne yapmam lazım?Uzunca bir kök ve tepesinde yapraklar var birde filizlenirse nasıl olacak?

Ayşe Yıldız
21-10-2010, 09:17
Bahar ayında önce iple bağladığınız yerin biraz altından kesip tekrar dikebilirsiniz. Aksi taktirde filizlenen dallarını gövde taşımayabilir. Altta kalan gövdedende 2-3 tane yeni Diffenbachyalar üretebilirsiniz sanıyorum.

ziraatteknikeri
21-10-2010, 09:23
Eğer çok gövdeli olsun istiyorsanız zemine yakın bir yerden kesmeniz halinde birden fazla gövde oluşacaktır. Kesmiş olduğnuz üst tarafından da 2- 3 tane daha yeni bitki elde etmenizi sağlayacaktır.

süreyya aysun
21-10-2010, 19:55
Daha önce gövdenin farklı yerlerinden keserek bir kaç bitki olsun istedim.Ama topraga diktiklerim ve suya koyduklarım hepsi de kurudu.Sanırım bir yanlışlık yaptım ama nerde?Çiçegimi kaybetmek istemiyorum.Umarım başarabilirim çogaltmayı.Tavsiyeleriniz için teşekkürler......

iyiarama
23-10-2010, 19:11
merhabalar benim bir salon çiçeğim var daha doğrusu yapraklı sadece 2 seneden bu yana büyüdükçe büyüyor ama hiç çiçek açmıyor sanırım açmayandan ismini bir türlü bulamadım bana hediye gelmişti eğer bilen varsa lütfen ismi nedir? altta resimdeki çiçeğin.

kardesim esracer burası difenbahya paylasım topigi.

Ayşe Yıldız
24-10-2010, 12:48
Sayın esracer, Bitkinizi önce -Bu bitkinin adı nedir?- başlığından öğrenebilirsiniz. Daha sonrada özelliklerine bakarsınız. Ayrıca Ağaçlar nete hoşgeldiniz diyorum.

esracer
24-10-2010, 18:05
tşkrler güzel bir üslup güzel bir yaklaşım.

sevesu77
03-11-2010, 16:02
:confused:

merkürvenüs
03-11-2010, 17:49
Evet zehirli. Ev hayvanları ve bebekleri olanlar dikkat etmeli...Sanırım ayrıntılı bilgi eski sayfalar da var...

esracer
30-11-2010, 08:58
buda benim difenhabyam ve yavruları :)

Ayşe Yıldız
30-11-2010, 09:02
Çok sağlıklı görünüyorlar Sayın esrecer, iyi günlerde büyütün.

de79met
04-12-2010, 12:39
:confused:

Evet Sevesu.Bu bitkinin suyu toksik etki yapıyor.Nerden mi biliyorum.Ben kbb servisinde çalışan bir hemşireyim.Servisimize yaşlı bir amca dil şişmesi ve nefes alamama şikayetiyle başvurmuştu.Sonradan anlaşıldı ki amca bu bitkinin yaprağından sızan suyunu emmiş :( Neyseki sonra iyileşip evine gitti :)

jokerkan
04-12-2010, 22:29
arkadaslar merhaba,

benim cicegimde yaprakta beyaz bocek tarzı organizmalar oldugunu farkettim, praktiker den almıstım 1 ay kadar once ve acıkcası alısmaya calısıyorum (cicekler benim yeni ilgimi ceken bir alan ama cok seviyorum). ben forum konularında goremedim (belkide beceriksizligimden), resimleri ekliyorum fikrinizi soylerseniz cok sevinirim iyi gunler

mutlu kendir
06-12-2010, 21:18
183388selamlar ... aranıza yeni katıldım.. 2 senedir büyük bir hevesle baktığım ağacımın adının ne olduğunu öğrenmek istedim:)))) biraz araçtırdım ve siteyi buldum . benim gibi bu ağacaı severek bakan insanları görünce çok sevindim . fotğraflarını göndermeye çalışacağım . bakımı konusunda yapmam gerekenler için yardımcı olursanız sevinirim...

Herodot
07-12-2010, 00:20
merhabalar... jokerkan arkadaşın çiçeğinin aynısından bende de var. ilk aldığımda çok güzel ve ihtişamlı idi(bol yapraklı ve yemyeşil). ama sonra birer birer yaprakları sarardı. galiba bedeninden parçalar alıp çoğalttım diye.bunu yaparken zarar vermiş olabilirim. bir de çok sulamamak gerekiyormuş buradan edindiğim bilgilere göre. yucca ,massengena ve difenbahyam da var ve onlar süper.yakında fotolarını eklerim ***.

Herodot
07-12-2010, 00:24
Bir de benim merak ettiğim bir konu var difenbahyalar da değişik galiba..çünkü benimkinin yaprakları bir türlü genişleyip büyümüyor. hep ebatları küçük. ve şu an 14 yapraklı hale geldi. boyuda 1 metre ama.yaprakları bu sayfadakiler gibi değil. küçük.ama olsun sağlıklı.

jokerkan
07-12-2010, 07:56
Bir de benim merak ettiğim bir konu var difenbahyalar da değişik galiba..çünkü benimkinin yaprakları bir türlü genişleyip büyümüyor. hep ebatları küçük. ve şu an 14 yapraklı hale geldi. boyuda 1 metre ama.yaprakları bu sayfadakiler gibi değil. küçük.ama olsun sağlıklı.

herodot dogru diyorsun bende bu siteyi gorene kadar butun diff. lerin benimki gibi oldugunu sanıyordum ama baya cesiti varmıs demekki, bu arad herhangi bir yorum gelmedi ama ciceklerime ne yaptıgımı soyleyim, yapraklarını ılık suyla sildim beyazlıkları aldım ama tabi yaprak koklerinin (ana govde ile birleştigi yerler) icinde hala beyazlıklar var malesef, ayrıca topragındada beyazlıklardan olusmus şuan kaygıyla izliyorum ne olacak diye :((

Ayşe Yıldız
07-12-2010, 10:21
Sayın Jokerkan, ev yapımı ilaçlar başlığında unlu beyaz bitler hakkında ilaçlar var onlardan uygulayabilirsiniz. Arapsabunlu sıvı yağlı karışımla yıkayınız. Başlıktan bulup ölçülerini alıp yapın inşallah faydası olur.

jokerkan
08-12-2010, 14:41
Sayın Jokerkan, ev yapımı ilaçlar başlığında unlu beyaz bitler hakkında ilaçlar var onlardan uygulayabilirsiniz. Arapsabunlu sıvı yağlı karışımla yıkayınız. Başlıktan bulup ölçülerini alıp yapın inşallah faydası olur.

ayse hanım dediginiz gibi tarife baktım arapsabunu zeytin yagı bileşimini hazırladım, biraz kullandım ama aklıma takılan bir konu var , bitki bu sıvı ile tamamen kaplanırsa fotosentez vs nasıl yapacak? yani zararı varmı bir diger konuda bitkiye sıktıgım bu karısım ister istemez topragınada akıyor bunun bir sakıncası varmıdır acaba ?

a1919
08-12-2010, 14:52
Ben aynı karışımı minyatür gül için uyguladım. Yapraklarında incecik örümcek ağları vardı ve yapraklar kuruyordu. Bu muhteşem :) tarif çiçeğimin hayatını kurtardı. Şu an oldukça sağlıklı üstünde de 5 adet tomurcuk var :) Yani bizimkinde olumsuz bir durum olmadı.

Ayşe Yıldız
08-12-2010, 16:56
Hayır toprağınada sıkabilirsiniz. Çünkü; bitkinin köküne doğruda bu bitler yerleşebiliyorlar.Çok çabuk çoğalıyorlar. Bende çok zorlandım bitkilerimin bazılarının gelişimlerini olumsuz etkilediler. Yeni bir kaç bitkimde tekrar oluşmaya başlamış. Bu karışımı iki üç kere uygulayacağım artık. Birer hafta arayla. Sizde bitti zannedip gözetlemeyi kesmeyin.

nimehnu
09-12-2010, 19:50
daha önce bu başlık altına yüklediğim difimin şimdiki hali. çok seviyorum çiçeğimi :)

jokerkan
10-12-2010, 08:15
selamlar ,
arkadaslar benim diffle ilgili son gelişmeleri paylasmak istiyorum, diffimin topragını değiştirriken kokten ayrı iki diffimin oldugunu farkettim iki ayrı govde yani, onları ayırdım birini dondurma kabına gecici olarak koydum digerini saksıda bıraktım, unlu bit sandıgım hastalıktan kurtulmak icin arapsabunu, zeytinyagı ve su tarifini yapraklar kok ve toprak yuzeyi olmak uzere uyguladım.bugun 3. gun acıkcası henuz cok birsey yok.

Birde saksıdaki toprakta beyaz beyaz birseyler var ,bunlar larva **** yumurta falan mı yoksa normal midir acaba? torbada salon bitkileri topragından almıstım ve onu kullanmıstım. resimlerdende gorebilirsiniz dondurma kabına koydugum yeni toprakta yok ama eski saksıdaki toprakta var oysa ikiside aynı toprak?

Ayşe Yıldız
10-12-2010, 10:39
Sayın Jokerkan, bu karışımı hergün uygulamayın 10 günde bir uygulayın bitene bitler yok olana kadar. Keşke ayırmasaydınız çünkü zamanı değil. Baharda ayırsaydınız daha güzel olurdu. Ayrıca diplerini çok ıslak görüyorum dikkat edin dibinden çürüme yapabilir.

jokerkan
13-12-2010, 09:27
benim diff le ilgili son yaptıklarım;
1-ayırmıs oldugum diffleri tekrar aynı saksıya koymaya karar verdim (morali bozulmasın cicegin :) bu ayrılıga henuz hazır degiller heralde )
2- topraktanda huylanmıs oldugum icin bitkileri cıkardım kokler dahil yıkadım
3- yeni aldıgım salon bitkileri topragı ile saksılarına yerleştirdim.
4-sararan yaprakları kopardım ve arapsabunu-zeytin yagı-su karısımını daha once bitler gordugum govde ile yaprak birleşimyerlerine ince pamukla surdum (yani tum bitkiyi degil)
5-cicek costuran marka sıvı gubreyi su ile karıstırıp bir miktar suladım ve yapraklarına sıktım.
6- bir sure cicegi rahat bırakmaya karar verdim :)

jokerkan
24-12-2010, 08:50
diff im olmeye devam ediyor resim ekleyemedim en kısa zamanda ekleyecem, unlu bit olayından kurtuldum sanırım ama sararma devam ediyor nerdeyse hic yaprak kalmadı :(

Ayşe Yıldız
24-12-2010, 12:44
Çok fazla sulamadan kaynaklanan sararmalarda olabilir.
Bir süre su vermeyin havalar soğuk çok yanlış zamanda dopraktan çıkarttınız. Bitki bu duruma alışmalı. Kış aylarında su emilimini çok az yapıyor bazı bitkiler.

jokerkan
25-12-2010, 09:28
Ayse hanım dediginiz gibi zamansız toprak degiştirdim ama bu biraz panikten kaynaklandı, bende gayet uzgunum cicegi boyle gordugume. son resimler ekte, acaba yeni yapraklar mı cıkıyor diye biraz umutluyum. birde dediginiz gibi topragı iyibi inceledim usttaraf kuru gibi ama daha asagılar baya ıslaktı birkac gun sulama yapmayacagım umarım koklerde durum iyidir

Ayşe Yıldız
25-12-2010, 13:01
Çok fazla ıslak görünüyor eviniz kaloriferli değilse eğer bence 10 günde bir sulayın. Tabi durumunada arada bakarak bu şekilde sulayın.

jokerkan
25-12-2010, 23:14
ev kaloriferli ama kalorifer petegini yakmadıgımız odada duruyor yani serin, sulaam işini zaten bir sure yapmayacagım

Tempolu
07-01-2011, 12:06
neden kimse yazmıyor diye merak ediyorum herkez iyimi sizleri tanımıyorum fakat yazdıklarınızı uzun süredir takip ediyorum sanki tanıyormuş gibi oldum.:(:(

merkürvenüs
07-01-2011, 13:16
Merhaba,

Oldukça büyük bir difenbahiam vardı, dün gövdesinin alt kısmından çürümeye başladığını gördüm (parmağımı bastırınca hafiften içe giriyordu) Üst kısmını kestim ayrı bir saksıya diktim, köklenmesi ve köklenmenin sağlıklı olması için neler yapabilirim?

Gövdede ki çürümeye başlayan ara kısmı çıkardım, çürüyen kaverengi kısımı temizledim ve yatık olarak (yani kesip temizlediğim kısım altta olacak şekilde) diktim. Bu şekilde üretim yapan varsa ve bilgilerini paylaşırlarsa çok sevinirim...

Tempolu
17-01-2011, 11:02
sizinkine benzer bir olay benim difime de oldu benimkini solucanlar çürüttü bir ay önce çiçegim kurumaya başlayınca farkına vardım topragı solucan ile dolmuş kök çürümüş hiç kök kalmamış çürüyen yerden kestim yeni torf alıp ektim bir şey olmadı merakımdan dün topragını biraz karıştırdımkök salmış şeffaf bir saksıda kök büyüdükçe görürüm çok arsız bir çiçek çabuk tutar bakımıda oldukça kolaydır çok sulamayın kışın suyu çok sevmez çürür dinlendigi için topragı na parmagınızı üç santim daldırıp toprak kuru ise sulayın yazları üç günde bir suluyorum ben çok saglıklı üç difim var.difin topraga kök salmadan gübre vermeyin 1 ayın dolsun sonra şubat sonu gübre verin.:D:D;);)

genç mühendis
17-01-2011, 11:23
aynı sorun bende de oldu. yapraklarda kuruma yaptı ve çözümünü bulamadım