04-10-2020, 13:13 | #61 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
|
Alıntı:
Sn Portakal Rengi, o solüsyon fısfıs şişelere doldurulup gelen bütün poşetlere sırayla sıkılabilir. İnanın bana silmekten çok daha pratik olacaktır. Her boy plastik boş fısfıs şişeleri büyük marketlerde bulunuyor. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 05-10-2020 saat 13:11 |
|
04-10-2020, 14:59 | #62 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
|
Gül tohumu paylaşan yok mu? Şöyle güzel kokan pembe kırmızı irice olan güllerden olan yokmudur |
04-10-2020, 15:06 | #63 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2020
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
|
Fısfısla veya solisyonla olmaz arkadaşlar. Paketleyen arkadaşlar ve kargoyu alan arkadaşlar ellerini işleri bitene kadar ağzına götürmeyecek en kolay yolu bu korunmanın. Elden virüs kapılmıyor. Herkes dikkat edecek. |
06-10-2020, 08:31 | #64 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-01-2019
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 54
|
***. Eski üyeler için de değişiklikler var mı. |
06-10-2020, 11:24 | #65 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-06-2019
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 471
|
sizin şu an etkinliğe katılmada bir sıkıntınız yok tüm kurallara uygunsunuz 30 eylülden önce kayıt tarihi ve 10 mesajdan fazla yani eğer önceden tohum isteyip paylaşmamışsanız bilemem tabi |
07-10-2020, 22:53 | #66 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-08-2020
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 3
|
10 mesaj isteği benim gibi yeni katılanlar için biraz zorlayıcı olacak. Tohum paylaşımı etkinliğini görünce çok heyecanlanmıştım. Daha aktif olmaya çalışacağım umarım bu tarihten sonra atılan mesajlar geçerli olur. |
08-10-2020, 20:08 | #67 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 417
|
Arkadaşlar eminim biryerlerde tartışılmıştır ama tekrar dile getirmek istedim. Bazen gerçekten çok özel tohumlar takasa konuluyor. Ama talep eden kişi nedense türe özel izolasyonu sağlamadan üretim yaparak tekrar tohum alıyor ve aldığı tohumları takasa sunuyor... Bu şekilde farkında olmadan türün özelliklerini bozuyoruz lütfen en azından tohum alacağınız sebzeye veya meyveye özel izolasyon önlemini alalım. Eğer böyle devam edersek görüntüde olmasa bile kuşaktan kuşağa özelliklerinde farklılaşmış, bozulmuş ürünler elde edeceğiz. Siz de biliyorsunuz ki birçok bitki çok çok az da olsa yabancı tozlaşmaya açık oluyor. İhtimal var yani, o yüzden lütfen işimizi garantiye alalım. |
10-10-2020, 07:55 | #68 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-10-2020
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1
|
Merhaba, yeni paylaşım alanı hayırlı olsun. Foruma yeni üye oldum. 10 mesaj göndermeden tohum paylaşımında bulunamıyormuyuz acaba? |
10-10-2020, 11:05 | #69 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
10 mesaj ve 30.9.2020'den önce üye olma şartı var maalesef. |
10-10-2020, 12:57 | #70 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 379
|
Bir ricam olacak. Herkes kullandığı, tükettiği ürün hakkında düşüncelerini yazsa olmaz mı? Yıllardır tohum dağıtılıyor ama genelde değişmeyen kısımlar Bitki tipi ve gelişim durumu ve Meyvelerinin ayırt edici özellikleri. Bu kısımlar neden alıntılanıyor, neden kendi düşünceleriniz eklenmiyor ek bir şey eklenemez mi ürünü tüketenler anlam veremiyorum. Ürün verimli, lezzetli ya da yavan olabilir. Bir kıyaslama bile yapılabilir. Kahvaltılık mı, salçalık mı, sizi çeken ya da beğenmediğiniz yanları nedir? bunları bence tohum paylaşanların dikkate alması gerekiyor. Koca bir sezon gelen ürünleri lezzetini ya da formunu hayal ederek geçirmek yerine bunu daha geniş bir şekilde ele almak iyi olabilir. Örneğin geçen yıl çok övülen lezzette en az 10 domates tohumu aldım ama beğendiğim 3'ü geçmedi. Bilseydim ekmezdim dediklerim oldu. Bir derecelendirme ölçeği olabilir. Kişiden kişiye değişebilir bu durum elbette ama önem arz ediyor bence. En azından taze tüketilebilen ürünler için. |
10-10-2020, 13:55 | #71 |
Ağaç Dostu.
|
Sn.Bilenyum öneriniz bilgilere eklense cok güzel olur.Ama şunu da söylemeliyim herkesin ağız tadı cok farklı..Mesela siz alakır etlisini hic begenmemissiniz benim en sevdigim domatesler arasinda...Şekil olarak da tad olarak da... Ve en sevdigim yonü kabugunun rahatca soyulması hic ugrastirmıyor Ayrica bilgilere soyle bir ayrıntı eklenebilir ..ürünü nasıl degerlendirdigi..Buna da bir örnek vereyim mesela beyaz ceri domates..fideler karisinca cogunluk ondan çıkti ye ye bitmiyor cocukta da cok yok |
10-10-2020, 14:33 | #72 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 379
|
Sn. Zekoş, dediğiniz gibi herkesin ağız tadı farklı. Alakır'ı 1 meyvesinden denemiştim. O iyi değildi ama sonraki mahsüller de daha iyi bir lezzeti vardı. Bu nedenle düşüncem onun için değişti. |
10-10-2020, 15:29 | #73 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-10-2020
Şehir: Sivas
Mesajlar: 3
|
Selamlar, Şartlar itibari ile tohum paylaşım etkinliğinden faydalanamayacağım galiba. Bu sene bahçeye tesadüf ektiğimiz ve yetiştirilmesi konusunda pek te önemsemediğimiz domatesler beni çok şaşırttı. Türü araştırdığıma göre Siyah Kırım domatesi imiş. Tadı çok güzeldi. Bu domatesin orijinal tohumlarından nasıl temin edebilirim. Beni yönlendirebilir misiniz. Şimdiden teşekkür ederim. |
10-10-2020, 15:29 | #74 |
Ağaç Dostu.
|
Aslında sizin isteginizi sanirim Sn.Hosseda idi yerine getirmisti..Paylastigi butun ürünlere puan vererek degerlendiriyordu.Devam ettiren olmadi ama..Forumda sayılı birkac kisi ciddiye alıp güzel tanıtım yapiyor..digerleri kolaya kaçıyor..dogruya dogru😃 |
10-10-2020, 16:18 | #75 |
agaclar.net
|
Ne kadar ekmek o kadar köfte Tohum alanların da bir kısmı gerekli dönüşleri çok az yapıyor bir kısmı hiç yapmıyor. Yazdığınız onca ayrıntının işe yaradığını bilmezseniz, yapmaya istekli olmazsınız... Takip etmedim ama Hosseda'ya verdiğin puanlarla aynı fikirdeyim ya da ben şunu daha çok sevdim diye geri dönüş olmuş muydu? |
10-10-2020, 21:16 | #76 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Alıntı:
Ancak @ Zekoş un dediği gibi beğeni olayı apayrı bi şey, damak tadı herkesin farklı. Misal sizin 9/10 verdiğiniz Russian Cossack Domatesini hanım hayatta yemez, ben ise yerim ama aramam. Rus domateslerinin tadını bırakın rengi bile irrite ediyor eşimi, 'yemeklerde ne bunlar böyle siyah-mor rengini bulaştıracak' diye. 6-7/10 verdiğiniz Bulgar domatesi ise (bu arada bunlar benim bulgar domatesleri değil, dışı da içi de benzemiyor, karışıklı olmasın) bizim en sevdiğimiz üç domatesten biri, ağızda eriyen, incecik kabuklu, şeker gibi tadı, bol etli sulu yapısı ve düzgün hatlarıyla yemekler için ideal bizce. Bu ara yeri gelmişken 'blue beauty domatesi' tartışmasız şu ana kadar kim baktıysa çok beğendi ve bizim zirvemizde. Hafize Baliç ile ilgili yazınıza katılıyorum. |
|
10-10-2020, 21:27 | #77 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Bir kaç sorum olacak, şu ana kadar cevabını bulamadım ve forumda da okumadığımı sanıyorum... Tohum alınacak misal domatesler var karşımızda. Mümkünse çaprazlaşma olma ihtimalini azaltmak için ilk meyvelerden farklı türlerden uzak duran meyvelerden, türünün örneğini en güzel yansıtan en sağlam ve güzel domateslerden tohum alıyoruz. Buraya kadar tamam. Bu özelliklere uyan 10 tane domatesimiz oldu, karşımıza dizdik. Üstteki özellikleri karşılıyorlar ama bir kaç tanesi de çok güzel. 10 taneyi birden 10 a kadar puan verdik kağıt üzerinde ve hepsinden 100 er tane tohum aldık. Elimizde toplamda 1.000 tane tohum oldu. Bunların 100 ünü dağıtacak olsak bir kısmı kendimize bir kısmı foruma eşe dosta vs. Bu 100 tohumu nasıl seçelim. 10 puan verdiğimiz en güzel domatesten mi almalı diğerlerini es geçerek, Yoksa ilk beş domatesten 20 şer tohum alıp karıştırarak mı saklayacağımız tohumları elde etmeli. Yoksa her domatesten 10 ar tohum alıp karıştırarak mı 100 tohumu elde etmeli. Ben şimdiye kadar en güzelinden tohum aldım, misal üç yıldır birer kg. gelen bulgar domateslerinden tohum aldım. Ancak sanırım hatalı bu uygulama, çünkü tek domatesten tohum alarak çaprazlaşma riskini de arttırmış olmaz mıyız? |
10-10-2020, 21:56 | #78 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Hemen diğer soru, üsttekiyle de ilgili; geçenlerde bir yerde geçti ve yorum yaptım ama devamı gelmedi. Nedir bu çaprazlaşma, ne zaman oluşur ve ne zaman yani hangi tohumda çaprazlaşan genlerin özelliği ortaya çıkar. Bir de çaprazlaşan tek domatesin bütün tohumları aynı özelliği mi gösterir. Fazla olmayan deneyimlerimden çıkardığım sonuçlar; Dediğim gibi genelde tek ve en güzel domatesten tohum aldım hep, bu yıl ektiğim Hafize Baliçlerin (20-25 adet) iki tanesi çeri kadar olmasa da iri ceviz kadar küçük ve çeri gibi sık oldu. Demek ki mantıklı olmasa da tek bir domatesin tohumları bile farklı özellik gösterebiliyor. Buna diğer örnek; bu yıl bir veya iki karpuzdan aldığım tek bir çeşidin (Bradford karpuz, uzun yeşil renkte, daha koyu yeşil bantlarla uzunlamasına çevrili, açık sütlü kahve renginde küçük çekirdekleri olan şeker gibi baklava gibi [bu yorumu az önce tadına bakan komşum yaptı] beyaz tarafı bile tatlı ağızda dağılan bir çeşit) tohumlarını ektim. Çıkan karpuzlara baktığımda; önceki yıllarda ektiğim ay yıldız karpuzun desenlerini gördüm üç dört tanesinin üzerinde, yine daha önce ektiğim küçük karpuzun iri çekirdeklerini, başka bir yerli karpuzun dış kabuk rengini gördüm. Ben yine de her açıdan Bradforda benzeyen karpuzların tohumlarını aldım. Peki aynı türün çekirdek yapısı farklı olabilir mi? Farklı farklı yerdeki biberlerimde iki yıl önce ektiğim siyah biberin rengini, üç yıl önce ektiğim habanero biberin tadını ve uç kısmındaki kıvrıklığı gördüm. Nasıl oluyor bu işler... Biberimiz tatlı çarliston tohumundan ekildi, büyüdü ve kendi çiçeklerini verdi. Peki çarliston biberimizin üzerindeki iki adet olgun çiçeğin birinin dişi organına kendini bilmez bir bumble arısı sivri acı biberin erkek polenlerini kondurdu. Bir başkası da yanındaki çiçeğe küçük süs acı biberinin erkek polenlerini kondurdu. Peki bu meyve tutan çiçeklerde o yıl çaprazlaşmış farklı türlerin çıkması gerekmiyor mu? Bir arkadaş o yıl çıkmaz farklı özellikler demişti geçen bana mantıklı gelmese de tamam peki yukarıda örneğini verdiğim habanero biberdeki gibi niye üç yıl sonra ortaya çıkıyor özellikleri. Kafanız karıştı di mi... Şu fıkraya benzedi; Temel yatakta bir sağa bir sola oflaya puflaya dönüp dururken karısını da uyutmamış. Ula Temel ne oflayıp pufluyorsun deyince Temel de söylemiş 'bizim komşu Dursun a borcum vardı ya, işte ödeyemedim onu daha'. Açmış telefonu Dursun a bizim Fadime 'ula Dursun benim adamın sana borcu vardı ya' ... 'He vardı' ... 'İşte o borcu ödemeyecek benimki' deyip kapatmış telefonu Dursun un suratına, kocasına da dönüp yat artık demiş, şimdi o düşünsün... |
10-10-2020, 22:13 | #79 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 379
|
TCM, unutmadan hemen ekleyeyim Bulgarlarım karışmadı çünkü ekim yerlerine kadar etiketlerini kaybetmedim. Diktiğim yerleri de işaretledim. Ne yazık ki bozuk formlu oldu çoğu. Sadece 1 tanesi sizin söylediğiniz standartları yakalayabildi. Tozlanma olayı konusunda bende çok yabancıyım ve dediklerinize katılıyorum. Elimden geldiğince tohum paylaşmaya çalıştım yetiştirebildiklerimle. En iyilerini seçmeye çalıştım ama örneğin sizin bulgar domateslere benzemiyor dediğiniz ondan alabildiğim en iyiydi. Sizde tozlaşmış olabilir mi acaba? Lezzeti kötü değildi ama bir hafize, su gören, margred değildi. Benim bahsettiğim bu derecelendirme örnek olarak söyledim. Tamamen tutarlı bir alt yapısı olamaz elbette ama lezzetli diye geçilmesini istemiyorum. Kaldı ki kimisi hiç yazmıyor tadı konusunda. Su gibi lezzeti olan domatesi kim yetiştirmek ister ki? Belki de klasik, eski domates lezzetine en yakından uzağa bir derecelendirme daha mı doğru olur bilemiyorum. Belki de temel amacımız lezzetinden ziyade tohum saflığını korumak, tohumları dağıtabildiğimiz kadar dağıtmak, saf tohumu çok kişiye ulaştırmak olabilir ama benim şuan önemseyebildiğim domates açısından görüntü tutarlılığı ve lezzeti. Elimden geldiğince de ulaştırmaya çalışacağım. Örneğin bu yıl konumda bahsettiğim su gören domates fidesinden farklı bir domates elde ettim. Saflığından emin olamadığım için paylaşmamaya karar verdim. Toplamda 4 fide ekmiştim 2 si klasik olduğu gibi, 2 tanesi melez geldi. Melezler bahçenin yıldızı oldu çünkü inanılmaz lezzetli bir varyete yakaladı. Sanırım onu da kurallar gereği paylaşamıyorum. Bu yıl yoğun olarak onun ekimini yapacağım. 10 üzerinden 10 öyle diyeyim Bu durumda o 2 tohum farklı iken diğer ikisi neden hiç etkilenmedi? Bir baskınlık durumu mu söz konusu oluyor tozlandığında ya da değerleri ortak mı bölünüyor tam emin değilim. Yine de belirtin be dostlar Lezzetli domates yetiştirmek herkesin hakkı. Mümkünse kahvaltılık olanları belirtirseniz sevinirim. |
10-10-2020, 22:57 | #80 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 379
|
Sayın TCM, detaylı incelemelerinizden ben çok memnunum. Bence olması gereken öyle emeğinize sağlık. Sanırım tozlaşan ve tozlaşmayan türler olarak gruplanıyor. |
10-10-2020, 23:04 | #81 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Biraz iyimser bakış olacak ama belki de arkadaslar birbirlerinin damak zevkine saygi duyduklarindan dönüs yapmiyordur Ben samimi oldugum kisilere mutlaka ektigim urünun iyi **** kötü sonucunu bildiriyorum onuda belirteyim.. |
|
10-10-2020, 23:20 | #83 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,862
|
Üçü de bakımla alakalı olabilir, hatta yetiştirildiği yer ile de ilgili olabilir ancak benim dediklerim belirgin farklılıklar; misal hafize baliçteki iki üç kök tamamen apayrıydı. Bir de @bilenyumun paylaştığı bulgar domatesi benimkilerden tamamen farklı; renk-büyüklük ve şekil açısından. |
11-10-2020, 08:54 | #84 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 713
|
Alıntı:
Ürünü beğenmeyen kişi tohumu paylaşmaz. Ürün lezzeti kişiden kişiye öylesine değişebilir ki, yorum yapan pişman edilebilir. Bu bağlamda lezzet konusunda yorum yapmamak daha doğru. Yetiştirildiği topraktaki mineral yapı, bakım, sulama, iklim, vb değişkenleri göze alırsak sizin değerlendirmeniz yanlış yönlendirme olabilir. Bu kadar önemsiziz bir yandan. Lezzet için başlık açıp, orada fikir belirtmek daha iyi olur, görüşündeyim. (Domateste olduğu gibi) |
|
11-10-2020, 10:17 | #85 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-07-2017
Şehir: ...
Mesajlar: 50
|
Hibrit Tohumlar
Şimdi Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensiplerini tekrar dikkatlice okuyunca kendi paylaştığım 2 tohumu kaldırmam gerekiyor zannedersem Hibrid sebze tohumları kapsam dışıdır ve etkinlikte yer almazlar. Bu durumda Cibez (karnabahar ve lahana hibriti) ve Mor Alacalı Marul Yaprak Fesleğen (benim bahçede hibrit yetişti) tohumlarını paylaşımdan kaldırmalıyım diye düşündüm. Kaldırmadan önce yine de sormak istedim. |
11-10-2020, 11:26 | #86 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
11-10-2020, 11:27 | #87 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-10-2020
Şehir: Nevşehir
Mesajlar: 1
|
Üretime ve üretmeye destek
İçerik olarak çok faydalı olması ve üretmeye, üretene destek olan herkese teşekkürler. Umarım bu vesile ile bizlerde bu etinlikten faydalanırız. |
11-10-2020, 12:13 | #88 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-07-2017
Şehir: ...
Mesajlar: 50
|
Cibez, Giritli Türklerin mutfağında körpe filizleri haşlanarak tüketilen hibrit bir bitki ama ben aynı filizler mi çıkacak %100 emin olamadım. Bu sene çokça dikip sonuçlarına bakayım. Paylaşımdan kaldırıyorum, beğeni yapanlardan özür dilerim. |
11-10-2020, 18:21 | #89 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Lahanagillerde bir tohumun stabil hale gelmesi kaç senedir bilmiyorum. Ekildiğinde hep aynı bitkiyi verdiğine emin olduğunuzda (bir kaç yıl sürebilir) stabil bir çeşit elde edersiniz. Tabii bu süreçte başka çeşitlerle de hibritlememek lazım. lahanagiller çok kolay hibritlendiği için şimdiye kadar tohum paylaşmaya hiç cesaret edememiştim |
11-10-2020, 22:48 | #90 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2017
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 139
|
3 senedir etkinliğe katılıyorum inşallah bundan sonra da katılmaya devam edeceğim. Herkese paylaşımlarından ötürü şimdiden teşekkürler. 4 senedir de bahçe yapıyoruz. Anneme bir türlü hiçbir PATLICANI beğendiremedim. Market patlıcanları hep daha güzel daha çekirdeksiz oluyor diye onları alıyor. Yok mu elinde çok az çekirdekli olan güzel bir PATLICAN tohumu olan, paylaşmak isteyen ? Gerçektende her sene farklı tohumları ekiyorum hepsi çok çekirdekli.. |
|
|