![]() |
Kaolin uygulaması da bu yıl gündemimde sayın Meyvelitepe..
Bizim limana Çanakkale Seramik Fabrikaları için 2 günde bir kaolin gemisi geliyor..Limanda bol bol kaolin tozu mevcut..Olur herhalde.. |
Alıntı:
|
3 parti zeytin sıktırdım
kasım 1. parti delice ve döküntü 6 kğ dan 1 kg 2 asit 2. parti 4,8 kg dan 1 kg 0,5 asit aralık 3. parti 4 kg 1 kg 0,3 asit merak edenlere duyrulur. |
Alıntı:
Millet zeytinleri erken mi _ ki benim bir kısmı duruyor_ hasat ediyor. Bu erken hasadın önünü sanki trilye _buralara gelince_ açtı. Eskiden aralık-ocak gibi hasat ederdik. Zeytinlerin geç hasadı ve soğuk yemesinin farkı, kaliteye de yansıyor sanki... Erken hasat da, zeytin sineğinden kaçışı ve var yılı yok yılı arasındaki farkı az da olsa kapattığı için terci ediliyor gibi... |
Geçen hafta Bilecik/Osmaneli'li bir köylü ile tanıştım..
Sattığı soğuk yemiş Gemlik tipi zeytinler kıvırcıktı..3 kilo zeytinden bir litre yağ aldık, dedi.. Ama yağ oranını geç hasat arttırdığı gibi zeytinlerin yazın sulanmamasının da çok etkisi olduğunu söyledi.. Aynı uyarıyı Çanakkale/Umurbey'de ben yağ sıktırırken yağhane yetkilileri banada yaptı..Yağ oranını arttırmak istiyorsan zeytinleri sulamaya alıştırma, dediler bana.. |
Alıntı:
Gemliği kurak giden aylarda sulamak gerek, buruşursa sofralık olarak kimse almaz. Türk mutfağı olarak zeytin damak tadını yerleştiremedik. Yağlık yağ olarak, sofralık sofralık olarak tüketilmeli. Haa yağlıktan da sofralık olur tabii...belki damak tadındadır. Ama yağlar karşı karşıya geldiğinde iş değişiyor. |
Alıntı:
Ama buralara Gemlik dikerseniz sulamak zorundasınız. Yağlık dikerseniz de kıt yaşama fidanken alıştırmalısınız. Yetişmiş ağaca az suya alıştırmak zor, fidan olarak dikmişseniz. Ama sulanan zeytinlere bile az suya alıştırmak gerekiyor dediğiniz gibi... çünkü tekrar 10-12 yıllık kuraklık dönemine girdik. Bu yılların son 2 yılı tam kuraklık yaşayacağız yine... Şimdiden zeytin ve diğer meyve ağaçların dibine kalın malç yaparak daha az işleyerek ve yakıcı güneşin etkisinden koruyarak hazırlığımızı yapmamız gerekir. Yoksa buruşmuş ve küçük taneli zeytinleri erken konuşmaya başladık. Daha önümüzde 8-10 yıl var. |
bu sene yeni diktiği zeytinler hariç zeytin sulaması yapmadım ama zeytinler ufaklı ve buruşuktu geç toplanan zeytinde yağ kalitesi ve verim artıyor.
:Dşimdi pişman oluyorum şubat a kadar bekleyip öyle sıktırsaydım herhalde 2kg zeytinden 1kg yağ hem de -0,5 asit yağım olurdu.:D:D:D |
Alıntı:
İlk soğuklardan sonra ve güçlü rüzgarla olgunlaşmış olanlar toprağa, yeni nesli için buluşacaktır. Belki kuşlar ve börtü böçek ve yüksek canlıların tüketimine sunulacaktır, doğanın yasası gereği...siz geç kalabilirsiniz. -0,5 (eksi) asit aslında elde zeytin yok demektir.:D |
Alıntı:
Aksine ben 8 yıldan beri Pendik ve Yalova pazarlarından hep aralık ayı içinde buruşuk Gemlik zeytini aldım yağlı sele için.. Buruşuk olmayan zeytin alıp sele yaptığımda hem 2-3 ay içinde olgunlaşıyor hemde zeytinler cıvıklaşıyor.. Oysa soğuk vurmuş Gemlik alıp yağlı sele yaptığımda zaten zeytinlerin (hurma zeytini gibi) acı suyu ve acılığı oldukça azalmış olduğu için 20 gün sonra yenebilir kıvama geliyor..ve bir yıl rahatlıkla dayanıyorlar.. Buruşuk kıvırcık zeytinin tadı başka oluyor.. .... Az önce NTV haberlerinde bu konu vardı..Haberde ''bu yıl Marmara bölgesinde zeytinleri soğuk vurduğu için sofralık zeytin miktarı az..zeytinler buruştu..'' diyorlardı.. Oysa bana göre bu yanlış..Bu yıl Pendik ve Yalova pazarlarında buruşuk-kıvırcık zeytinler kilosu 4-5 tl'den kapış kapış satıldı.. Alanlar memnun ama satanlar pek değil..Çünkü zeytinlerin suyu çekildiği için zeytin kilo çekmiyor..bu da üreticinin işine gelmiyor.. Buruşuk olmayan zeytin alıp yağlı sele yaparsanız 10 kilo zeytinden 2-3 litre acı su çıkar..ama buruşuk zeytinden yaparsanız 10 kilo zeytin ancak yarım kilo kadar acı su salar.. Benim sofralık zeytin tipim her zaman için buruşuk Gemlik zeytinidir. .... Gemlik hem sofralık hem yağlıktır..Yağı da güzeldir..Ben bu yıl 5.5 kilodan bir litre yağ aldım..1 asit..harika bir yağ.. Ama zeytinleri sulamasaydım bu oran artardı.. ... Bir husus ta şu: Sulanan Gemlik zeytinlerinden sofralık zeytin yapmaya kalktığınızda duyacağınız en büyük şikayet, olgunlaşan zeytinlerin cıvıklaşmasıdır. Bu şikayeti çok duydum ben. Ayrıca sulama yapılan zeytinliklerde sürekli filizkıran ve zeytin sineği mücadelesi yapmak şart oluyor..ve..zeytinleri suya alıştırdığınız zaman sürekli sulamak zorunda kalıyorsunuz..su vermediğinizde strese giriyor fidanlarınız. |
Alıntı:
Ama ben tüketeceğimiz zeytinden değil, ticareti yapılan zeytinden bahsediyorum. Adam 'içinde buruşuk olan zeytini bile getirme', diyor. Eleğe bile sokmuyor. Siz 100-200 ton zeytin kuracaksınız, buruşuk zeytin ister misiniz?;) Diğer görüşlerinize katılıyorum. |
zeytin işi bitmiştir arkadaşlar. 60 kuruştan zeytin sattık bu sene.. hiç bulaşmayın derim
|
Alıntı:
Edremit Borsasında bu sezon ilk yağlıklar 90 kuruş civarındaydı.. Yazık..Emeğini bile karşılamaz.. Tarımda herşey böyle..İlk baştan biraz yüksekçe oluyor; sonra pat aşağı.. Bizim Biga'da ilk çeltik fiyatları kilosu 1.15-1.35 arasıydı.. Şimdi 80 kuruş diyorlar.. .. Tüccar sizin sofralık taze zeytininizi alır elinizden 2-3 liraya.. Sonra bu zeytininizi süpermarketlerde kilosu 13-17 lira arasında görürsünüz, üretici olarak içiniz cızzz eder.. |
Alıntı:
trilya domat edremit falan usluya göre çok iyi ama ülkemizde 3-5 sene içinde yetişecek zeytin fidanına bakarsak onlarda yakında 1 tl nin altına inecektir.. kısacası zeytin bitmiştir.. 50-60 dönüm zeytin sökeceğim ama yerine ne dikeceğim kararsızım. |
Alıntı:
Mesela buğday boldur, tüccarın sezon başlarında çektiği en büyük numara, analiz için götürdüğünüz buğdaya ''...sünesi var biraz..gluten düşük..'' falan diyerek buğdayınızın fiyatını kırar..aynı buğdayı yılbaşından sonra götürdüğünüzde ise ne gözü süne görür ne de gluten.. ... Ben bu buruşuk zeytin konusunda Marmarabirlik'in bu kadar kadar titizlik yapacağını sanmıyorum..yıllarca Tekirdağ alım merkezlerinden bilirim..kıvırcık-buruşuk zeytin karışım halinde alınır oralarda.. Tüccar kadar hasislik yapacaklarını sanmıyorum..tüccarlar daha acımasız ve gaddar..kibrit çöpü kadar kusuru mertek gibi gözünüze sokarlar.. Ondan sonrada nazlanarak aldıkları kıvırcık zeytinleri en pahalı fiyatlarla süpermarketlerde pazarlarlar.. Kıvırcık sele şu an İstanbul'da 13-15 lira.. |
Alıntı:
zeytin çeşidi seçimi aslında çok önemli. zirai faaliyet yaparken maliyet hesaplarını iyi yapmak lazım. Bu arazide yapabileceğiniz ziraai ürün türleri alt alta yazıp, 1 dekarın maliyeti ve karı hesaplanıp karar verilmedir. gecen hafta somada zeytin yağı alımı için bir kaç yere gittim. yağ fiyatları çok düşük. alıcı yok. edremit çeşidi 0,3 dizem yağ 5,5 tl idi, gemlik çeşidini ise soran bile yok. ancak soguk sıkım edremit çeşidi özel bir yağa sahibi toptan 8 tl istiyor. aslında işin altında pazarlama sıkıntısı var. 8 tl istenen yağ pakenlenmiş hali 20-25 tl istanbulda marketlerde satılıyor. Zeytin hasat döneminde fiyatların düşük olamsıda normal. Tücar kendini kasıyor. zeytinyağı arz-talebi gerçek fiyatı belirleyecektir. Ülkemizde zeytinyağı tüketiminin çok az olmasıda fiyat politasını etkiliyor. |
Alıntı:
O kadar verimsiz, çorak bir toprağı vardı ki..Belediye kepçesiyle 2x1.5 metre genişliğinde ve 120-150 santim derinliğindeki çukur açtırdım..Çukurları ovadan ve çay boyundan getirdiğim mil ve yanık gübrelerle karıştırıp doldurdum..Fidanlarımın dikim tabanında 3 kilo kadar triple ve potasyum sülfat gübrelerini koydum..Dekara 60-70 kilo borlu veya çinkolu organik gübre (leonardit) attım...Kistli toprağı geçirgen hale getirmek için tekli, topuzlu patlatmayla en az 5-6 kere patlatma yaptırdım..Defalarca bakla ektim yeşil gübreleme için..Şimdi oldukça verimli bir toprağım oldu..Zeytinlerim öylesine şımarık büyüyorki.Her yıl 40-50 santim filiz sürüyorlar..Budamak bile her yıl öyle uğraştırıyorki beni..Bir yıl aksatsam orman gibi oluyor fidanlar.. 5250 metrekare fidanlığımın etrafındaki tel örgü işini,kazıkların betonlanmasını, dikenli tel germe işini hep kendim yaptım.. 10 yıldan beri zevkle yaparım fidanlıktaki işleri..İşçi kullanmam.. Her yıl 8-10 kere giderim köye..Müthiş bir spor yaparım..2-3 kilo incelmeden pek dönmem köyden.. O temiz havada ve nefis manzarada çalışırken kendimden geçerim; yorulduğumu bile anlamam..Yorgunluğumu İstanbul'a dönünce anlarım..Benim en büyük kazancım da budur işte..Doğal spor.. Kızlarım gözüyle bakarım fidanlarıma.. Hele bu yıl ilk defa yağ sıktırdım ya..bu keyif bile bambaşka.. ... Ama ben belli bir gelire sahip emekli bir insan olmasam, başka bir gözle bakardım bu işe.. Çünkü 10 yıldan beri hep masraf yaptım.. Fidanlıktan kazancım sadece spor ve terlemek, sağlıklı yaşama katkı oldu.. Ama bu işten eğer aile geçindirmek zorunda olsaydım, kesinlikle bu zeytinciliğe bulaşmazdım.. 10 yılın sonunda anladığım şu: Zeytincilik yapmak için kalabalık aile yapınız olmalı..İşlerinizi ücretli olarak başkalarına yaptırmak zorunda olmamanız gerek..Makina ve ekipman için de öyle..En azından traktör sahibi yakınlarınız olmalı.. Elde ettiğiniz ham sofralık zeytini pazarlarda kilosu 4-5 liradan,olmuş sofralık yağlı seleyi 7-8 liradan, yağını 10-12 liradan kendi imkanlarınızla satabilmelisiniz..Çevreniz olmalı..Çevrenizde pazarlıyabilmelisiniz malınızı.. Yoksa tüccara ham zeytin veya yağ kaptırarak bu işten para kazanmanız bugünkü ortamda mümkün değil.. Hele hele bu işlerden anlamayan insanların zeytinlik kurma hayaleri kurmadan önce bu hususları çok iyi düşünmeleri gerek.. Bu iş yalnız insan işi değil.. Hele hele her işinizi para karşılığında başkalarına yaptırmak zorundaysanız büyük çaplı fidanlık tesisi işine gerçekten bulaşmayın.. Haa..yapın ama..5-10 fidan ekin..küçük çaplı hobi olarak..her işi kendiniz yapın zevkle..kendi yağınızı-zeytininizi çıkarın..ama yıllarca yapmak zorunda olduğunuz rutin bakım işleri yormasın, bıktırmasın sizi.. Eğer bıkacağınızı azıcık hissederseniz en baştan bu işe bulaşmayın derim.. Ben 57 yaşındayım 200 adet zeytin ve meyve ğaçlarımın her türlü bakım,gübreleme,ilaçlama,dip kazma, motorlu tırpanla ot biçme, budama, zeytin toplama,sulama gibi her türlü işi 10 yıldan beri hiç işçi kullanmadan hep kendim yaptım ve yapıyorum..ama artık bana bile ağır gelmeye başladı bu işlerin bazıları..İşçi çalıştırmayı hiç sevmem..Elle yapılan iş asla kendi yaptığınız gibi olmuyor.. 10 yıl sonundaki izlenimlerim bunlar.. |
Ben Ankara'da SOĞUK SIKIM zeytinyağının yarım kilosunu 15 TL ye alıyorum yani 1 lt si 30 TL.ye geliyor.
Yine bugün bir organikçi dükkandan Kürşat markalı siyah zeytinin 2 kg lık kavonozuna 30 TL verip zeytin aldım. Kıssadan hisse; iş pazarlamada... Tüketicilere doğrudan ulaştırabilmekte...tabi güven unsuru da önemli . |
Sayın Denizakvaryumu..
Ülkemizde genel kuraldır..Üretici değil..aracı, komisyoncu pazarlamacı veya tüccar kazanır.. Tüketici ise hep kazıklanır maalesef.. Pazarlamanın en güzel yolu kooperatifleşmedir..Bu işi yapan nadide ve ender köylerimiz de var..Örneğin: http://www.godence.org.tr/ http://tr-tr.facebook.com/pages/S-S-...31843106858255 http://www.datcadetay.com/sindikoy.html O kadar güzel pazarlıyorlarki zeytinlerini,yağlarını, narenciye ve kekik ballarını..Tertemiz..hilesiz..ucuz.. Her yıl ben bile nefis narenciye balının 850 gramını 12-13 liradan onlardan güvenle alıyorum.. Size de tavsiye ederim.Özellikle Gödence kooperatifini..hurma zeytinleri bile var..arıcılık yaptıkları narenciye bahçelerinin iklimsel konumları ilaçlama yapmalarını bile gerektirmiyor..balları o yüzden mükemmel ve emsallerine göre çok ucuz.. |
burası yeri değil özelden ulaşırsanız zeytin yağı için konuşuruz
|
Alıntı:
Ağaçlara biraz sert budama yapmışız herhalde sofralık zeyini yağlıktan yapmak zorunda kaldım. Zaten biraz daha bekleseydim yamurlardan hem toplama zorlaşacaktı hemde kalite düşecekti. ama bakımdan ve düzgün toplamanın sayesinde her yıl verimim artıyor birde verime yeni gelen küçük ağaçlarımda verim artarsa deme keyfime. |
|
Alıntı:
Gödence, deniz seviyesinde 500 metre yüksekte , deniz rüzgarlarını hem Kilizman hemde Seferihisar üstünden alan özel bir mikro klimaya sahip köylerimizden biridir. Erkence zeytini halk dilinde HURMA zeytini olarak bilinir. Erkence zeytini, Yarımadanın (Urla,Seferihisar, Çeşme ve Karaburun ) özgün çeşididir. Tane zeytindeki yağ veriminin yüksekliği,keskin meyve aroması,antioksidanlarının yüksekliği, zeytinyağındaki sarı tonun zenginliği Erkence’nin karekteristik özelliğidir. Ancak Erkence’nin esas gizi, Phoma Olea mantarıyla yaptığı işbirliğinde yatar. Özellikle sonbaharda, Ekim aylarında ılık ve çiğ yağışlarının bol olduğu gecelerde, phoma olea mantarı Erkence zeytin tanesinin içine girerek, tane zeytinin içindeki karasuyu parçalar. Tabiat ana bu ayrıcalığı sadece Erkence zeytinine ve denize yakın olan Yarımada nın bazı yörelerine vermiştir. Phoma olea mantarı tarafından karasuyu parçalanmış ve emilmiş olan Erkence zeytini hafif buruşuk, koyu kül renklidir.Zeytin tanesinin meyve acılığı yoktur, hemen yenilebilecek bir kıvamdadır. Tuz diyeti olan tüketiciler için bu önemli bir zeytin çeşididir. Erkence’nin diğer önemli özelliği, phoma olea mantarının zeytin karasuyunu parçalayıp yok ettiği için zeytinyağı üretimi sırasında çevreye attık karasu bırakmaz.Bu nedenle,diğer zeytin çeşitlerine göre çevresel kirliliği daha azdır. Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi |
Sn.Pria teşekkürler
hurma zeytinini bir mantar yapıyor... Ama verdiğim linkte "hurma zeytini fidanı" satılıyor. Anlamadığım konu bu... yani bu fidanı alsak hurma zeytini garanti mi? :) |
Alıntı:
Başka bir yöreye ekilen Erkence zeytininin hurma zeytin tabir edilen zeytini vermesi pek mümkün değil.. Karaburun yarımadasına has bu hurma özelliği.. Başka yöreye ekerseniz adı ancak Erkence olur... ama hurma zeytin alamazsınız kanaatindeyim. |
İzmir'de 6 sene kaldım...Kaldığım süre içinde favori zeytinim hurma zeytini idi...
Bu zeytinin meraklıları çoktur...Kısa zamanda da biter piyasada bulunmaz. Verdiğim linkteki yerden "hurma zeytini fidanı " alıp Antalya'daki bahçede bir deneyeyim... Ya nasip belki olur :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
(sonra silinecek):p |
Alıntı:
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ'nin Kocatepe Mandacılık Araştırma Enstitüsü imal ettiği 200 gramlık manda kaymağını 7 liradan toptan ihale ediyor.. HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Ama gelin görün ki, bunu alan tüccar aynı ürünü 15 liradan pazarlayabilmektedir: %100 Manda Kayma - St rnleri - Trkiye'nin gerek lezzet dura |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:44. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025