![]() |
Alıntı:
Fakat bizim yöre hala çok bakir..Denize dökülen Biga çayı kenarı sazlık ve söğütlerle kaplı.. Çok büyük kuş sürüleri var..Ayçiçeği,arpa ve çeltik üreticilerinin en büyük derdi kuş sürüleri.. Aşırı zarar yapıyorlar.. 2 sıralı arpa ekemezsiniz;kuşlar sıyırıverir..Ayçiçeğinde zarar üçte ikiyi bulur..Çeltik hasadından önce çiftçiler kurdukları toplarla kuş sürülerini kovalamaya çalışır..ama..nafile..top atarsınız..sürü biraz uzaklaşır gibi yapar..ardından hooop yine çullanır tarlaya..alışmışlar topa..gürültüye..insana.. Benim fidanlıkta bir yabani zeytin vardı 200 yaşlarında;bu yıl aşılattım..ama geçen yıllarda üzerindeki ufak zeytinleri leblebi gibi yutup yiyorlardı kuşlar.. Gemlik taneleri biraz büyük olduğu için bütün yiyemiyorlar..yaralıyorlar yerken.. |
Merhaba,
Ankarada kırık zeytin yapmak için yeşil zeytin bulamıyorum. Bursada pazarlarda satarlardı tazesini. Sanırım şu anda zamanı. Üreticiler varsa ücretiyle 5-6 kilo rica edeceğim. |
Kuş ve aşırı güneş zararını önlemek için meyve ağaçları bodurlaştırılıp plastik filtrelerle korunmaktadır. Avrupa lı üreticiler böyle yapıyor. Ülkemiz de bu çözüme yönelecek.
|
Hava sıcaklıklarının (geceleri) 2-3-4-5 derecelere düşmesinin de zeytinlerin olgunlaşmasını hızlandırdığını sanıyorum;ne dersiniz?
Aslında ben zeytinleri suyunu biraz kaybedip, kıvırcıklaştıktan sonra toplamak istiyorum.. Böyle,buruşuk,kıvırcıklaşmış zeytinleri yağlı sele yaptığınız zaman hem 25-30 gün içinde olgunlaşıyorlar, hemde cıvıklaşmıyorlar.. İstanbul'da her yıl Yalova'lı zeytincilerden hep aralık ayı sonlarına doğru topladıkları zeytinlerden satın alıp yağlı sele yaparım;çok çabuk olgunlaşırlar,sularını dalında salıp kıvırcıklaştıkları için cıvıklaşmazlar,bir yıl rahatlıkla saklanabilirler.. Yemesi nefis olur,çok az tuzlu oldukları için leblebi gibi yiyesiniz gelir. Ama..işte bu kuş zararı düşündürüyor beni.. |
Merhaba Arkadaşlar,Karamürsel Su(Eşek,Kalamata)ve Samanlı Zeytin fidanı bulunur. İsteyenlere fidan Gönderebilirim.Tel :05332218955 , Halil ERDOĞAN /KARAMÜRSEL
|
Şekil Budaması
Arkadaşlar merhaba
Manisa taraflarında şekil budaması yapabilecek budamacı arıyorum,yardımcı olabilecek varmı? |
satılık zeytinlik
Alıntı:
Merhaba Cihan Bey,Marmara Bölgesi'nde Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası'nda 7800 m2lik bir alan içinde zeytinliğim bulunmaktadır.İlginize duyurulur. |
mutlu başlangıç
Nihayet muradıma erdim,
Biraz aceleyle olsada sonunda zeytin fidanlarını toparağa kavuşturdum. Dikim sırasında agrohum ile sim derma ve can suyunu verirken de em1 kullandım. Yağlık olan fidanlar arasına domat (30 adet),tirilye (30 adet),kalamata (5 adet),memecik(5 adet),ceviz ,badem ve ıhlamur'da renk katıyor. Bundan sonra ise hiç bir kimyasal kullanmadan, olabildiğince doğal ve sağlıklı ağaçlar yetiştirebilmek ve zehirsiz meyvelerinin tadına bakabilmek en büyük arzum. |
2 Eklenti(ler)
Şimdilik zeytinlikten çok kazıklardan oluşan bir tarla gibi duruyor.:))
Eklenti 255705 Eklenti 255706 |
10 gün kadar önce köydeyken fidanlığımda yere düşen zeytinleri topladım;kulubede bir kilim üstüne serdim..Bu zeytinlerin bazısı rüzgardan,bazılarıda hastalıklı veya kurtlu oldukları için yere düşmüşler..üzerlerinde hiç çamur falan yok ama..
15 gün sonra gidip asıl zeytinlerimi toplayacağım.. Lapseki/Çardak bucağında soğuk sıkım yapan bir yağhanede (soğuk baskı) sıktıracağım bunları nasip olursa.. Sorum şu: Bu yerden toplanmış,hastalıklı ve kurtlu zeytinlerin oranı %15 civarında.. Üstten toplayacağım zeytinlerle birlikte yağını sıktırmak,elde edilecek yağı asidite ve kalite yönünden nasıl etkiler acaba? |
Olumsuz etkiler.
|
İyi günler;
2 yaşında zeytin fidanlarının fazla olmamak kaydıyla çevrelerine tavuk gübresi attık.Bordo bulamacıda attık.Bunun haricinde fidanların gelişimini kuvvetlendirecek bir gübre veya fidanların gelişimi için önümüzdeki günlerde yapılabilecek herhangi bir çalışma varmıdır. Verecek olduğunuz bilgiler için şimdiden teşekkürler. |
selamlar. zeytinlerimde Zeytin dal kanseri var bu hastalığı engellemek için ne yapmalıyım?
|
Selamlar. Zeytinleri boylarına göre ayırmak için makine satın almak istiyorum. İnternette bazı sitelere baktım hepsi bana göre çok büyük (3metre civarı) makineler. Bana uygun 1-1.5 metre civarlarında portatif bir makine bulmak mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler. |
Alıntı:
Yüzde 15 çok yüksek bir oran kesinlikle karıştırmayın saidiği çok yüksek zeytin yağı olur. Bir sebepten dökülen hiçbir taneyi karıştırmamak gerek. Verin yağhaneye parasını alın. Onlardan sabun yapıyorlar.:) Soğuk sıkım yaptırırsanız o zeytin yağı ilaç olur. Zaten ilaçdır da daha iyisi demek istedim.:) Afiyet olsun. |
Alıntı:
2. Etidot67 kulllanabilir siniz. Dah ucuza gelir ve yüksek oranda bor da vermiş olursunuz. 3 Gülleci bulamacı+etidot 67 kullanabilirsiniz. Daha iyi olur. Yine bordo bulamacından çook ucuza gelir. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Saygılar |
Alıntı:
Ne kadar bir zeytininiz olduğunu bilmiyorum, 100 ağaçtan fazlaysa bant tipi makina öneririm, daha azsa elle çevireceğiniz ya da küçük bir motor koyarak bir bant yapabilirsiniz, zor bir şey değil. Yapacağınız makinayı istediğiniz boyda yapabilirsiniz, önemli olan kalibre aralığını uygun olan ölçülerde yapmak. |
Alıntı:
Ağaçların dibinden topladığınız zeytinleri kesinlikle baş zeytinlerinin içierisine karıştırmayınız. Yağınızın kalitesi bozulacaktır. Birde size tavsiyem soğuk sıkımlarda hamur sıcaklığı ve hamura ve daha sonra çıkan yağa santürfiş (Filtre edilme) esnasında verilen suyun sıcaklığı kesinlikle 27 dereceyi geçmemelidir. Eğer 27 derece üzerinde işlem uygulanırsa yağınız fazla olacaktır fakat içindeki bazı minarel vitamin ve enzimler etkisiz hale gelecektir. Buna dikkat etmenizi öneririm. Size bol hasatlı günler diliyorum. |
Alıntı:
Alıntı:
Her ikinizde makineyi kendim yapmamı öneriyorsunuz. Fakat nasıl yapacağım konusunda teknik hiçbir bilgim yok:(. Sn. Lilium yaptığınız makinenin resimlerini gönderebilirmisiniz acaba? Belki bir fikir edinebilirim. Veya burdaki ustalara gösterip fikir alabilirim. |
Zeytinler olgunlaştıktan sonra özellikle sabahları olan don ve eksi derecedeki havalar nedeniyle zeytinler yumuşayıp bozuluyor bunu engellemek için sizler birşey yapıyormusunuz?Bugun aklıma sabahları veya gece tarlada ağaçlar arasında birşey yakmak geldi.Bırde buyuk tarlası olamayanlar için sera gibi etrafı kapatmak geldi.Son olarakta belki uç birşey ama geceleri ağaca hastanelerdeki galoşlar gibi birşey geçirmek.Sizler ne yapıyorsunuz.Saygılar
|
Alıntı:
toplayıp yağını çıkarıyoruz. Büzüşme ve bozulmanın sebebi don ya da geceleri eksi derecede seyreden hava sıcaklığı değil. Geçmişte böyle havalarda çok zeytin topladık. Biraz büzüşürdü ama sizin bozulma dediğiniz olmazdı. Büzüşme ve bozulmanın sebebi havaların kurak gitmesidir. Son yağmurlardan bu yana 2 ay geçti, zaten öncesi de iyi yağmur yağmamıştı. Kurak giden bu 60 gün çok kritik bir zamandı. Yani tanenin beslenmesi gerekti ama yağmadı, serin giden hava da çiftçiyi yanılttı, sulamadı. Ayrıca yağmur ile sulama suyu sonbaharda farklıdır. Sulama yağmurun yerini böyle zamanlarda tutmaz. Bundan sonra yağmur dışında sulansa da pek fark etmez. Toplayıp yağını çıkarmak en güzeli... Saygılar |
sağolun.peki ne yapmalıydık o zaman?sız ne yapıyorsunuz?sizde durum nedir?
|
Alıntı:
Son yağmurdan bir ay sonra sulamalıydık, ama dediğim gibi havalar serin gidince aldandık, sulamadık. Toplayıp yağını çıkarıyoruz. Toplamayanlar salı günü gelecek yağmuru beklemeli bence. Yağmurla beraber havalar _ bir kaç gün_ ılımanlaşır, zeytin yağmur ile taneyi toparlayabilir. Zeytin uyku dönemine giriyor ama ılımanlaşan hava ve ısınan toprak, kökleri tekrar hareketlendirebilir ve zeytine su yürüyebilir. Tanede bozulma yoksa _ ki susuzluktan dolayı olamasa gerek_ yağmurlardan 3, 5 gün bekleyip sonra toplanmalı. Ayrıca kaolin kilinin susuzluktan doğan büzüşmeye pek etkisi olmadı. İyi yanmış ahır gübresine karıştırılmış klino_ zeolit_ ve humasla daha önceden sulamak su stresini büyük oranda düşürüyor. |
Sağolun.Bugun buzuşenleri topladık 700 kg ve bundan 140 kg 0,5 diziem yağ çıktı.Hayatımdaki ilk zeytin toplamalarımdı ve ilk zeytinyağımdı bu sene:)))Çok hoşuma gitti..Tabağıma döküp misgibi zeytinyağı kokusunu alıp ekmeği banıp yemek harika.Herkese bereketli günler..
|
Alıntı:
5 kg. zeytinden 1 kg. yağ almışsın. Büzüşmeseydi zeytinler 6 kg. gibi alırdınız.Bu ortalama ve diziem güzel. Zeytin yağını tabağa koyuyorsun, bir az tuz atıyorsun ve içine biraz nar ekşisi ilave ediyorsun ekmeği banıyorsun.:) |
Alıntı:
Kaç karış boyunda olmalı alacağım fidan? |
Alıntı:
Bu yıl izlenimlerim ve edindiğim tecrübeler şunlar: - Zeytincilik kesinlikle çok zahmetli ve rantabl olmayan bir uğraşı.. - Zeytincilik yapmak, ancak kalabalık aile işi.. Eğer yalnızsanız ve her işinizi yevmiye veya ücretle yaptırıyorsanız gelir elde etmeniz çok zor.. - Elde ettiğiniz zeytinleri, yağlı sele ve sızma yağ haline getirip pazarlama olanağınız olsa dahi çok fazla bir gelir elde etmeniz çok olası değil.. - Zeytincilikte haşere mücadelesinin sonu pek yok..Devamlı içinde olup, gözlem yapmak zorundasınız..En ufak bir ihmalde kaliteli zeytin elde etmek zorlaşıyor.. Benim Yalova'lı, Gemlik'li Orhangazi'li üreticilerle yaptığım görüşmelerde edindiğim bilgilere göre en az 6 ilaçlama yapmak zorundasınız.. İlaçlama yapsanız bir türlü..yapmasanız bir türlü.. Tam ilaçlama yaparsanız pırıl pırıl, lekesiz, kurtsuz zeytin elde ediyorsunuz ama sofranıza koyacağınız zeytinler tam bir ilaç kalıntısı deposu oluyor.. Asgari ilaçlama yaptığınız takdirde ise kurtlu zeytin kaçınılmaz oluyor..Ben bu yolu tercih ettim..Sadece pamuklu bit ve zeytin sapsokanı için ilaç attım..Sonrasında hiç ilaç atmadım..Zeytinlerim üçte bir kurtlu oldu.. Yani bayağı bir organik oldu.. Tümünü yağ sıktırdım..1 asit yağ elde ettim..İçilebilir koyu kıvamlı nefis bir kıymalı yağ oldu..Çok memnunum yağdan..Asla acımsı, kekremsi, genizi tahriş etmeyen bir yağ..Zeytinyağı salata ve yumurtada belli olur diye bilirim..Organik yumurtaları pişirdik..lezzetine daha bir lezzet kattı.. Bu yağ için zeytinin çilesine katlanmaya değer gerçekten..Daha önce organik pazar dahil piyasanın en iyi sızma markalarını alıp kullanırdık..ama benim yağ hepsinden güzel ve doğal..ve farklı.. .......................... Yağ sıktırmak için önce Çanakkale/ Lapseki'de bir yağhaneyle iletişim kurdum..Telefonda benim aklımı çeldi..inandım: Son sistem bir İtalyan makinada soğuk sistem sızma yağ çıkardıklarını söyledi..İnandık..Köyden bir komşumla götürdük zeytinlerimizi.. Ufacık bir makinaydı..İlk etapta komşumun 200 kilo zeytinini attılar makinaya..Bir uğultu..bir uğultu..20 dakika sonra hafif hafif musluktan ince bir yağ gelmeye başladı..Bir çay bardağına az bir şey alıp tattım..Bir tuhaflık vardı..Korkunç acıydı..Komşumu uyardım..Sende iç bir bak;yağ tuhaf..çok acı..dediysemde, ilk önce tınlamadı..Makina habire homurdanıyordı..Bir saat içinde çıkan yağ 8-9 litre falandı..Komşumda huylandı durumdan..Tattı yağı; gerçekten acıymış dedi..Ama o bir saat içinde 200 kilo zeytin ziyan oldu gitti.. Çıkan 8-9 litre yağa da yağ demek için şahit gerekti.. Durdurduk makinayı..Yeni boşaltılan zeytinleri haznelerden geri boşalttık..Derken komşumla yağhane sahibi hırlaşmaya başladı..Komşum haklıydı..200 kilo zeytinin karşılığı 8-9 litre yağ olamazdı..Ağır bastırdık..Kendisinin gelenlere reklam olsun diye tattırdığı şerbet gibi yağdan 20 litre zar zor alabildik ve ufak zayiatla ayrıldık oradan.. ......... Lapseki Çardak Bucağında eski rum yağhanesi geçen yıl faaldi..Bu yıl kapanmış şansımıza..Asıl niyetim orada soğuk sıkım yaptırmaktı.. Ardından Lapseki'nin Umurbey Bucağında geçen yıl üretime başlayan kontinu sistem pırıl pırıl bir yağhaneye geldik.. Daha önce telefonda derdimizi anlattığımız için ve 80 km. yoldan gelişimiz hatırına bizi kırmadılar..Hemen boşalttık zeytinlerimizi..Ayrı ayrı, ikimizin zeytinlerini bir buçuk saat içinde teslim ettiler.. Anlayacağınız..biraz maceralı geçti sıkım işimiz.. ............... Fabrikadan ayrılırken, yetkili kişi bize sıkı sıkı tembihledi..Haziran ayı sonunda çekirdek sertleştikten sonra sakın fidanlarınızı sulamayın diye öğütledi..Yoksa yağ az alırsınız dedi..Ben ''yazın dalında buruşuk durması, dökülmeye sebep olmaz mı'' diye sordum..Hayır, dedi..Eğer Hastalık yoksa hiçbirşey olmaz dedi.. Benim yağ 1 asit çıktı..Yere örtü yayarak, zeytinleri toprağa düşürmeden topladık.. Ama %10 kadar da alt zeytin vardı..Eğer onları sıkıma dahil etmeseydim dizyemi daha düşük olabilirdi.. ............ İstanbul'a dönünce bugün pazarda kendime yağlı selelik zeytin aradım.. Önce ilaçtan falan dem vurdum..'' ohooo..en az 6-7 kere ilaç atıyoruz biz'' diyen satıcı üreticilerden uzaklaştım.. Bir köylü amcaya ilaç konusunu açtığımda bana ''ne ilacı be kardeşim,biz yazın ilaç falan atmayız'' deyince..Hah dedim aradığım zeytinleri buldum dedim içimden.. Başladım minik sorularla muhabbete.. ''Biz çiçek öncesi ve mercimek iriliğindeyken iki defa zehir atarız..yazın ne sularız nede ilaç atarız. Haziran sonunda %1'lik bordo atarız ayrıca'' dedi.. Bu köylü amca Bilecik Osmaneli'ndendi..Zeytinliklerinin sarp arazide olduğunu söyledi ayrıca.. Diğer Gemlik-Orhangazi-Yalova yörelerinden gelen ve yılda en az 6-7 kere ilaçlama yaptıklarını söyleyen, sulama yaptıkları için zeytinleri daha iri olanlardan değil de bu Bilecik'li amcadan aldım bu yılın kıvırcık yağlı selelik zeytinimi.. .......... Son olarak.. Hasattan sonra fidanlarıma borlu ve çinkolu organik gübre ile birlikte kompoze gübre verdim.. Gelecek sezon şubat sonunda budamayla budamayla birlikte % 2.5 luk bordo atacağım..Ayrıca toprağımın PH'ı 5.5 olduğu için 26'lık kalsiyum nitrat takviyesi yapacağım.. Çiçekten 10 gün kadar önce Lebaycid veya Poligor veya benzer bir ilaç atacağım, pamuklu bit ve sapsokana karşı.. Fidanlığımda risk olduğu için mercimek iriliğinde iken yine bir ilaç daha atacağım..Ardından da %1'lik bordo.. Ondan sonra ne ilaç ne su vermeyeceğim.. Bu yıl da böyle deniyeceğim.. Bilecik'linin zeytinlerinde kurt zayiatı çok çok azdı..Sulama yapsak böyle olmaz dedi.. Ayrıca 3 kilodan bir kilo yağ almış..Ben sulama yaptığım için Gemlik tipi zeytinimden 5.5 kiloda bir kilo alabildim.. ........ Zeytin ve yağı hoş, yararlı ama zeytincilik gerçekten çok meşakkatli.. Yinede bu lezzete değer.. |
Sizin zeytinden sofralık olmuyor mu?
Üçte bir (%33) oranında kurtlu oldu diyorsunuz, kaolin atsaydınız %2'nin altına rahatlıkla inebilirdi. Üstelik sadece 2-3 uygulama dahi sinek zararını çok düşürürdü, fazlası keyfe keder. Her türlü zehirden daha etkili ve 6 uygulamadan çok daha az. |
Gercekler hakikatten aci...:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025