![]() |
Mastercop zeytinde kullanılır gibi bir şey yazmıyor, tavsiye etmiyor.
|
zor iş zeytincilik helede ilk 5 yılı.
|
Alıntı:
Ne gibi zorluklar çektiniz? Bir iki cümle yazın, lütfen. İşçilik mi zor? Yetiştirmek mi zor? Dağ, taş zeytin dolu. Kuşlar ve hayvanlar o işi yapıyor. Ayrıca çelikleme fidan heryerde var. Sofralık zeytin meyvesini kastediyorsanız, piyasada çok. Birçok zeytinsever de zeytini pazardan alıp kendisi işliyor. Sıkıntılarınızı paylaşınız, lütfen.:) |
Beklemenin zorluğunu kastetmiş olabilir misiniz?
|
Sayın Zeytinci,zeytinlerime musallat olan filizgüvesi ve pamuklubit ile mücadelede önereceğiniz ilaçlar hangileridir?
|
Sn. Çakıcı,
İlaçlama benim uğraşı alanımın dışında. Ben hiç ilaçlama yapmam. Kültürel tedbirler olarak toprak işleme, yanmış keçi gübresi ve budama yapıyorum. Ağaç hastalıkları, Zeytin zararlıları ile mücadele başlığına lütfen bakınız. İlaçlama ve doğal yöntem ile mücadele olarak iki ayrı başlıkta görüşüyoruz. |
Alıntı:
Hocalarımızın ve ziraat mühendisi üyelerin olduğu bir forumda ilaç önermek haddime değil biliyorum. Ama bir zeytin yetiştiricisi olarak bende aynı sıkıntıları yaşadığım için konunun uzmanı olan arkadaşların affına sığınarak acizane yardımcı olmak istiyorum. Olduğunuz yer bize göre daha güneyde olduğu için zeytin ağaçlarınız çiçek açmaya başladı ise arılara zararlı olur düşüncesiyle herhangibir ilaç öneremiyeceğim . bu konuda bölgenizdeki bir ziraat mühendisi arkadaşa danışmanız , arılara zararsız bir ilaç kullanmanız uygun olur düşüncesindeyim. Eğer henüz çiçek açmadılarsa Dimethoathe etkili maddeli Rogor , Poligor , Korumagor vb. bir ilaç veya Fenthion etkili maddeli Lebaycid , Prestige vb. bir ilacı 150 gr./ 100 lt. dozajında kullanabilirsiniz. Selamlar . . |
Merhaba Arkadaslar, siteyi yeni keşfettim. Hürriyet Emlak´da şöyle bir ilan gördüm.
"Zeytinlikte toplam 465 adet ağaç bulunuyor.. Bu ağaçlardan 400 tanesi büyük ağaç olup; ağaç başına 2 çuval (200 kg) ürün alınmaktadır.." Sizlerden ögrenmek istedigim konu ise bir agaçın bu kadar cok zeytin verip veremiyeceği. Yardımlarınız için şimdiden çok tesekkürler. |
Sayın Murathakan;
Verimli bir arazide bakımlı bir zeytin ağacı bu kadar zeytini nadiren verebilir...ağaçlarda en az 50 yaşından büyük olmalı...Bir yıl 200 kg veren bir ağac öteki yıl 50 kg verebilir,zeytin periyodise gösterir bir yıl bol verir bir yıl dinlenir...Tabi bakım,budama,zirai mücadele tam olmalı... |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sayın zeytin sevenler
Nisan ayı sonlarında Ayvalık tarafında bir zeytinlik gördük. Zeytincilik yapanlar ideal zeytinliğin böyle olması gerekir dediler ben de fotoğrafını çektim. Zeytin ağaçlarının boylarının fazla yüksek olmaması gerekiyormuş. Çünkü zeytin ağaçından her yıl mahsul almak ve filizlere zarar vermemek için zeytinin elle toplanması gerekiyormuş. |
Sn. Remzi Sarıoğlu,
Boy kısalığı hususunda ilave olarak şu da söylenebilir: Kökler yardımıyla emilen suyun yapraklara çıkarılması 3 **** 4 metreden sonra zorlaşmaktadır. Bunun sonucunda yükseklerde meyve beslemesi zorlaşmakta ve yapraklar dökülmektedir. Ayrıca alt dallarda olan yapraklara gün ışığı ulaşması engellenmektedir. Yazdığınız gibi, mahsül toplanması ve ayrıca budama kolaylaşmaktadır. |
[QUOTE=Remzi Sarıoğlu;431499]Sayın zeytin sevenler
. Zeytincilik yapanlar ideal zeytinliğin böyle olması gerekir İdeal bir zeytin ağacı uzaktan bakıldığında nasıl görünmeli? Fidanlarda taç kaç tane ve topraktan kaç cm. yukarıda olmalı? Bir zeytin ağacında, en çok zeytin ağacın hangi bölgelerinde olur? Sn. Remzi bey, resimdeki ağaclar en az 15 yıllık ve gençleştirme budaması yapılmış gibi geldi bana. İki yıllık fidanlarım için yukarıdaki soruların çevabını bulmak zorundayım. Saygılar |
Sayın Halil Önen
Resimdeki zeytin ağaçları son derece bakımlı ağaçalar. Duyumlarıma göre İspanya İtalya ve Yunanıstan'da gövdenin büyümesine izin vermiyorlar. Zeytinci arkadaşımızın yazdığı gibi mahsül toplanması ve ayrıca budama kolaylaşmaktadır. Ülkemizde yıllarca sırık ile zeytin topladılar. Bu toplamalar sirasında filizlere dolayısıyla ağaçlara zarar verdiler. Onun için zeytin ağaçları bir sene mahsul verir bir sene vermez derler. Bakarsanız bağ bakmazsanız dağ olur diye atasözü vardır. Bahar aylarında toprağı sürmek, budamak ve gübrelemek işlerini doğru yaparsanız her sene verim alabilirsiniz. Saygılarımla |
Remzi bey,
Periyodisite (düzensiz ürün alma; bir yıl bol ürün ertesi yıl az ürün) konusu değindiğiniz gibi önemli. Var yılında sırıkla vurarak meyveyi düşürüp toplama ertesi yılın ürün verecek filizlerinin kırılması sebebiyle periyodisiteyi attrır. Zeytinin çeşidi de periodisiteye yol açar. Örneğin ege'de Ayvalık/Edremit, Memecik, Çekişte, Erkence gibi çeşitlerin periyodisitesi kuvvetlidir. Her yıl düzenli ürün almak için mahsül budaması önem kazanmaktadır. Var yılında budama sayesinde periyodisite azaltılmakta ve düzenli ve daha kaliteli ürün elde edilmektedir. Sofralık çeşitler olan Gemlik, Domat genetik olarak ve genelde tane iriliği sebebiyle sulandıkları için periyodisiteleri azdır. Halil bey, Sizin zeytinler hangi çeşittir? Sorularınıza çeşide göre yanıt verirsek daha doğru olur. Kendi tercihime göre kafadan şunları söyleyebilirim: Arasından kırlangıç uçarak geçebilmeli...:cool: Üç (**** bilemedin dört) dal olmalı...;) Hava ve ışık teması olan dış yüzeylerinde (çeşide göre değişebilir) genelde daha çok meyve olur... Fotoğraftaki zeytinler 50 yıl ve üzeridir...:p Sevgiyle kalın.:) |
Resimdeki zeytinlik güzel ağaçlar kuvvetli ama pek ideal değil gibi...mesela mahsul budaması yapılmadığı aşikar...
|
İznik,karamürsel,karacabey gibi ilçelerde öyle bakımlı ideal zeytinlikler var ki ben şahsen görünce imreniyorum...Çiftçimizde artık bilinçleniyor, zeytinlere artık çok iyi bakıyorlar...
|
Arkadaşlar, sorumu biraz değiştirerek tekrar soruyorum.
Sn. Remzi Sarıoğlunun, 858 nolu mesajındaki resimde görülen ideal zeytinlikteki, zeytin ağaçlarının ideal görünümü öyle mi olmalıdır? Özür dilerim ama, o ideal zeytin ağaçlarının arasından kırlangıç geçer de, zeytin ağaçlarının dallarının arasından sinek bile geçemez. Biz dedelerimizden, babalarımızdan kalan ağaçları buduyoruz, gençleştirme yapıyoruz. Bunlar, Menemen, Aliağa ve Zeytindağ yöresi için, şakran, memecik, çekişte ve diğer yerli türler. Ayvalık ve Gemlik ile tanışalı 3_5 yıl oluyor. Ben de 2 yaşında aldığım Ayvalık ve Gemlik fidanlarını dikeli, 2 yıl oldu. Ançak fidanları yetiştirmeyi ve budamı pek bilmiyoruz. Buralarda 4 yaşındaki bir Ayvalık, topraktan 1_1,5m. yüksekte ( yukarı doğru dik sürgünler vermiş ) dikdörtgen gibi görünüyor. Yine buralarda budama yapılmasına rağmen(belki hatalı) bir Gemlik, yerden 1_1,5 m. gövde üzerinde, bir top gibi yuvarlak görünüyor. Bakınız, bir de Sn. Remzi beyin ideal olarak gösterdiği Ayvalıklar, Gemlik gibi yuvarlak görünüyor. Bu görünüm şekli ile bizim yerli zeytilerden ayrılıyor. Bizim yerli türlerde en çok zeytin tanesi, gövde yan dallarında oluyor. Gemlik için sormuyorum ama dik bir açıyla yukarı yukarı giden, büyüyen bir Ayvalık en çok meyveyi, yukarı giden sürgülerde mi veriyor? Bir Ayvalık fidanına yerden kaç cm. yukarıda ve kaç tane taç vermeliyim ki ağaç yana doğru genişlesin, boyu en çok 4_5 m. olsun. (Budama zamanın olmadığını ve taç vermenin 3_5 yılda tamamlanması gerektiğini biliyorum. Teşekürler. |
1 Eklenti(ler)
Halil bey,
Ayvalık çeşidi dikine büyür, doğası gereği. Periyodisitesi de kuvvetlidir. Ayvalık (Edremit/Şakran/Midilli) için yaptığım budama formu fotoğraftaki gibidir. Budama işi damak tadı gibidir. Herkes birşey söyleyebilir. Asıl olan tecrübe ve bilimsel tespittir. 1- Ağaç ışıkklanma ve hava sirkülasyonu ister. (Kırlangıç örneği; sağlıklı ağaç) 2- Su taşınması ağaç yükseldikçe zorlaşır; yerçekimi etkisi. (Beslenme) 3- 3-4 metre mahsülü kolay toparsın. Erstesi yılın mahsül yapacak filizlerine daha az zarar verirsin. (Düzenli ürün) Bu benim inandığım budama, yere yakın dallanma ve güneşlenmeye havalanmaya imkan veren şekilde. Siz yinede doğru bildiğinizi **** size doğru geleni yapınız. Bilmem anlatabildim mi? |
Cevabını çok acil öğrenmem lazım. Bir sorum var. Önemli benim için.
Ekim ayında ağaçlarıma budama yaptırdım. Gençleştirme budaması. Şimdi, bir de mayısta budama yapılmasının anlamı var mı? Budama yapmanın anlamı ne olabilir? Bahçeye bakım yapan bakıcımız tekrar budama yaptığını söylüyor. Bu neyin nesi anlayamadım. Saç kestirir gibi... Gidecek vaktim yok KAraburan'a bu sıra, gidip göremiyorum. Söylediğine inanamıyorum. İnanamıyor ve çok üzgünüm. Bİldiğiniz bir şey varsa öğrenmek isterim zeytini bu sıklıkla budama konusunda. |
Tenar,
Yılın tamamında, budama çeşidine göre, zeytinde budama yapılsada tercih edilen aylar vardır. Hasta ağaçlar hastalık bulaşmasın **** yayılmasın diye yazın budanır. Budama için şubat idealdir. Birkaç yıllık genç ağaçlarda şekil verme budaması ve normal budamalar ağaçlara su yürümeden/uyanmadan bu ayda yapılır. Mart ve nisan ayları da budanabilir. Periyodisiteyi azaltmak için mayıs haziran aylarında meyve azaltma amaçlı hafif budama yapılabilir. Ekimde ağaçta ürün varken budama normalde (mahsül yoksa yapılabilir) tercih edilmez. Gençleştirme budaması yaptığınıza göre ciddi şekilde ağaçları budamışsınız. Mayıs ayında çok sürgün yapmışsa bazıları seyreltilebilir. Budamacınıza tecrübe veya budama eğitimi varsa güveneceksiniz. Güvenmiyorsanız onunla çalışmayacaksınız. |
arkadaşlar 250adet gemlik diktim fakat dikmez olaydım zeytin ile ilgili değil ya okadar çok gemlik türü üzerinde karamsarlık varki anlatamam şaşırdım kaldım ağaçlar 4 aylık ya kafam bozuluyor sökecem kıyamıyorum sonuç ta ağaç nedir bu işin gerçeği anlayamadım
benim mesleğim memur ektiğim bölge ADANA Ceyhan fikri olanlarda lütfen nedir bu işin aslı lütfen bilenler |
Alıntı:
Öğrenmek istediğiniz ne, Ekerken ne diye düşünerek ektiniz, neye göre ektiniz, yarın mahsul verdiklerinde nasıl değerlendirmeyi düşündünüz mü? yetiştirmek kolay, kolay dediğime bakma oda zor fakat bir şekilde caba harcarsın öğrenirsin olur, asıl zor tarafı ürünü değerlendirmek, nasıl değerlendireceksiniz, kendiniz mi pazarlayacaksınız yoksa toptan vermeyimi düşünüyorsunuz. Bütün bunlar açıkta iken bir şeyler söylemek zor. Evet gemlik çeşidi ekimi çok, ve hep iç pazarı var, ihracatı pek istenmeyen bir çeşit, bilemiyorum belki de bizim iş bilmez yöneticilerimiz iyi anlatıp pazarlayamıyorlar, ama şu anki sonuçu böyle biliyoruz. Kendim pazarlıyamam diyorsanız, önce birliğe üye olmaya bakın, bilmiyorum bölgeniz zeytin dikim alanında mı, değilse zaten üyede olamazsınız, üye olabiliyorsanız kotanızı şimdiden yüksek almaya bakın, yani ağaçlarınız en yüksek verimde kaç ton verecekler o kotayı şimdiden almalısınız, zira bir daha kota alabilme şansınız çok az. Ben iki yıl önce sormuştum 1 ton kota üyeliği 300tl idi o parayı şimdiden yatırıp, yani birliğin ortağı oluyormuşsun, ama sana kar payı falan verdiğini zannetme, o parayı hibe etmiş gibi oluyorsun. |
Sayın adana01;
Bence karamsar olmana gerek yok,gemlik zeytini deyip geçme ülkemizde yetişen en iyi sofralık zeytin bu, üstelik verimide yüksek bir çeşit..Yağ oranı da yüksek.Dış pazarda yabancı ülkelerin tercihi yok diye karamsarlığa gerek yok,ilk 5 yıl o zeytinlere iyi bak,senide torunlarınıda doyurur o bahçe...10 yıla kalmaz tüm insanlık (gelişmiş ülkeler)sadece zeytin yağına dönecek,sonra demedi deme... |
Dedikleriniz çok güzel dileklerin hepsine katılıyorum, 10 yıl önçe bizler de bu güzel dileklerle başladık, on yıl önçesini arar olduk, inşallah bu sefer dedikleriniz olur.
On yıl emek ve para harcadığın karşılığını bir on yıl daha bu üreticinin maddi durumu ve ömrü yetermi bilmem. Bir ülkenin bir tarım pilanlaması bir tarım programı olmadan bu işlerin düzeleceğini sanmıyorum. 20 yıl önce de cek cak konuşuyorduk hala cek cak konuşuyoruz. |
1 Eklenti(ler)
3 ay öce ektiğim fidanlarda meyve var bunları normalde dökmesi gerekmiyormu
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025