agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

oakcan 28-02-2009 23:58

Sayin qba1976,
Estagfurullah, soylediklerinizi elbette kaale aldim ancak yazinizin iceriginde sorularima pek cevap bulamadim. Yardimci olma cabalariniza tesekkur ederim. Sorularima cevap vermenizi kolaylastirmak acisindan size ozel tekrar sorayim :

1) Sizin tavsiye edeceginiz sofralik bir cins (lutfen tavsiye ediniz), Marmara bölgesinde iyi bakım şartlarında 5 yasinda iken kaç kg zeytin verir ?
2) Sizin tavsiye edeceginiz sofralik bir cins (lutfen tavsiye ediniz), Marmara bölgesinde iyi bakım şartlarında 10 yasinda iken kaç kg zeytin verir ?
3) Sizin tavsiye edeceginiz sofralik bir cins (lutfen tavsiye ediniz), Marmara bölgesinde iyi bakım şartlarında 15 yasinda iken kaç kg zeytin verir ?

Saygilar,

qba1976 01-03-2009 00:05

Edremit zeytini dikimi tavsiye ederim , miktarlar konusunda yanlis bilgi vermis olmak istemem ancak sunu soyleyebilirim gemlik agaci 20 yasinda 20 kg veriyorsa edremit 70 kg verir.

oakcan 01-03-2009 00:29

Cok tesekkurler sayin qba1976.

hatipali74 01-03-2009 10:02

Sayın gba1976,
Sulak arazi için domat zeytini, edremit zeytin veya diğer meyve türleriyle karlılık bakımından kıyaslayabilirmisiniz?

qba1976 01-03-2009 10:27

Sulak arazi icin degilde toprak turune gore dikim yapilmasi gerekir. Beyaz toprakta domat guzel olur ancak hobi bahceciligi icin domat lukstur , yani bakimi zahmetlidir ilacini kacirirsaniz benek yapar bes kurus para kazanamazsiniz , dedigim gibi edremit zeytini her turlu yer icin ideal.

Zeytinci 02-03-2009 00:05

Sn. Oakcan,

Siz Marmara bölgesi ve Gemlik üzerinde yoğunlaşmış görünüyorsunuz. Verim ve işleme maliyetleri üzerine sorularınızın en doğru cevaplarını o bölgede üretim yapan arkadaşlar cevaplayacaklardır.

Benim pratik tecrübem Karaburun yarımadası ekolojisinde Erkence (İzmir yağlık) üzerinedir. %29 yağ verir ve yağı kalitelidir.
Ayrıca yine aynı bölgede araştırma/adaptasyon amaçlı Domat, Gemlik ve Edremit aşılamaları yapıyorum.
Diğer cinsler üzerine edindiğim bilgiler kaynaklarla (Z.A.E. ve internet) sınırlıdır. Kaynaklardan edinilen bilgiler bazen tecrübeli kişilerin bilgileri ile örtüşmeyebiliyor.

Edremit cinsi sele zeytini sofralık olarak favorimdir ve çizme zeytin olarak da beğenirim.
Bizim bölgede;
Edremit erken yaşta mahsule yatkın değil, periyodisitesi kuvvetli.
Domat zeytin erken yaşta mahsule yatkın ve her yıl verimli.
Gemlik cinsi de erken yaşta mahsule yatıyor ve her yıl verimli.

Tavsiyem yapacağınız cinsi coğrafi bölgeye uygun seçiniz.
Marmara için Gemlik/Trilye.
Kuzey ege için Edremit/Ayvalık.
Güney ege için Memecik.
Domat Akhisar.
Arbequina için Ülkemizde İspanya Katalan bölgesi iklimine uygun bir yerde. Bunu gerçekleştirirseniz ülkemizde ilki gerçekleştirebilirsiniz.

Zeytinci 04-03-2009 14:15

Kaynarpınar da Domat cinsi zeytin denemesi

1 Eklenti(ler)
Kökü kuvvetli deliceye aşılanmış Domat cinsi 7 yaşında ortalama 60 kg kadar her yıl düzenli ürün veriyor. haziran ve ağustos aylarında toplam iki kez olmak üzere seferde 60 litre taşıma su veriliyor.
Yerden elle toplanıyor. Güneş ağacın her bölgesine nüfuz edebiliyor. Dikine büyümesine müsade edilmiyor. Hafif budamalarla üst dallar seyreltiliyor.
Yaprakları geniş ve büyük olması sebebiyle ağaç kuvvetli gelişim eğilimindedir. Sonuç çok başarılı.

qba1976 04-03-2009 18:05

Sayin zeytinci bu agaclari hic budamadiniz mi veya nasil bir yontem izlediniz 60 kg cok iyi bir rakam 7. senesinde hem de damlama sulama yapmadan. benim agaclarim da domat 2006 mayis ayinda diktim gecen sene ufak tefek zeytin yapti bu sene kararsiz kaldik zeytin mi alalim yoksa agacin buyumesini mi saglayalim diye. Aslinda benim dusuncem alt dallari birakip zeytin almakti bu sezon , bilirsiniz domat alt , kartlasmis dallarindan meyve verir, ama yine de sekil verelim diye bu sene de biraz fazla dal cikartiyorum . Sizin bu agaci ve aldiginiz mahsulu gorunce acaba hata mi yaptim diyorum kendi kendime.

Zeytinci 05-03-2009 21:07

Sn.gba1976

Bu zeytin deliceden aşılama. Deliceleri topraktan 4 adet ve çapları 7 cm. ila 10 cm kadardı. Kalem aşısı yaptım hıdrellezde. Gelişim safhalarını fotoğrafladım. Çok hızlı gelişme gösterdi. Ayni zamanda benzer çaplı delicelere aşıladığım Ayvalık ve Gemlik cinsleri Domat cinsi kadar iştahlı gelişmedi.

Yeni aşıladığım ağaçların 3 ila 4 metreden fazla boylanmasına izin vermiyorum. Üst dalların alttakilere gölge yapmasını engelleyecek şekilde seyrelterek budama yapıyorum. Üst bölgelerin yatay yayılmasını engelleiyorum. Orta kısmındaki dalların birbirlerine sürtmelerini engelliyorum böylece içine hava girmesi koyaylaşıyor.

Bunun sebebi şudur: ağaç yerden itibaren taçlandığı için ve boyu fazla yükselmediğinden susuz kalmıyor ve iyi besliyor. Alçak olduğundan elle eğerek kolayca mahsulü toplanıyor. 3 yılda bir yanmış keçi gübresi veriyorum.

Sizde epey tecrübe var. Tecrübelerinizi paylaşınız. Bilgilerimizi paylaştıkça iyişeyler olacak. Önceki yazılarınızı okudum.

Selamlar.

zeytunsever 06-03-2009 12:07

budama sonrası bordo bulamacı yerine örneğin hektaşın %50 lik metalik bakırını kullansak olur mu?

Zeytinci 06-03-2009 14:33

Edremit cinsi deneme

1 Eklenti(ler)
Sn. gba1976,

Ekteki resim deliceye aşılanmış 7 yaşında Edremit cinsidir. Aldığım ürün birkaç kg'ı geçmiyor.

qba1976 06-03-2009 21:43

sayin zeytinci,
Acaba yil yil ne kadar verim aldiginiz soyler misiniz
Yani 3 . yil su kadar 4. yil bu kadar diye. Domat zeytininden bahsediyorum

zeytunsever 08-03-2009 15:43

çok şiddetli lodos esti.10 kadar zeytin ağacı kırılmış bahçede.bazılarıda yan yatmış. ne yapmalı. sizlerin oralarda da böyle şeyler oldu mu hiç. benim ağaçlar 4 yaşında. bazı arkadaşlar ağaçların içini tam açmamışınız ağaçlar çok bakımlı olduğundan çok dal vermiş. tepesi ağır geliyor rüzgara dayanmıyor ağaçların ortasını iyice açın tepelerini kesin boya gitmesin dedi. faydası olur mu sizce.ağaçların boyu 2 metre cıvarında.bayağı dallı.

Zeytinci 08-03-2009 21:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qba1976 (Mesaj 373714)
sayin zeytinci,
Acaba yil yil ne kadar verim aldiginiz soyler misiniz
Yani 3 . yil su kadar 4. yil bu kadar diye. Domat zeytininden bahsediyorum

Sn.gba1976,

İlk 3 yıl aşının büyümesi gerçekleşti ve mahsül aldığım söylenemez. 4 yıl birkaç kg kadar. 5 yıl 60kg kadar ve süper etli zeytin verdi. Normalde bilirsiniz Domatın çekirdeği büyük olur. 6 yıl yine 5 yıl gibi. Geçen yıl yine 60 kg zeytin aldım fakat kurak olduğu için meyve eti 5 yıldaki gibi değildi. 2009'dan ümitliyim zira yağış bol oldu.

Zeytinci 08-03-2009 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeytunsever (Mesaj 374571)
çok şiddetli lodos esti.10 kadar zeytin ağacı kırılmış bahçede.bazılarıda yan yatmış. ne yapmalı. sizlerin oralarda da böyle şeyler oldu mu hiç. benim ağaçlar 4 yaşında. bazı arkadaşlar ağaçların içini tam açmamışınız ağaçlar çok bakımlı olduğundan çok dal vermiş. tepesi ağır geliyor rüzgara dayanmıyor ağaçların ortasını iyice açın tepelerini kesin boya gitmesin dedi. faydası olur mu sizce.ağaçların boyu 2 metre cıvarında.bayağı dallı.

Sn. Zeytunsever,

Kök gelişiminin iyi olması için küçükken ağaçların budanması pek istenmez. Ne kadar çok yaprak o kadar çok besin üretimi demektir.

Belirli bir büyüklüğe gelince şekil verme amaçlı budama yapmak gerekir.
İki metre boy çok fazla sanırım siz şekil verme budaması yapmamışsınız. Ağacın tacı yüksekte oluşmuş. Bu benim istemediğim birşey. Ben dikine ağacın çok yükselmesini istemem.

Bazı cins ağaçlar doğası gereği dik büyümek ister Edremit cinsi gibi. Sizin ağacın cinsi nedir?

Ağacın arasına güneş ve hava girmelidir.Şekil verme amaçlı bırakacağınız dalların gün boyu direk güneş ışığı alması dalların kabuklarının yanmasına yol açar ve budama sırasında buna dikkat etmeniz gerekir.

Bir fotoğraf çekip fidanınızı gösterin o zaman daha rahat bilgi verilir.

Rüzgarın atmaması için kazık çakıp (herek) ip ile bağlayın. Kırılan ağaçları budayın. Ağaçları budamak için uygun zamandayız.

hatipali74 08-03-2009 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 374758)
Sn.gba1976,

İlk 3 yıl aşının büyümesi gerçekleşti ve mahsül aldığım söylenemez. 4 yıl birkaç kg kadar. 5 yıl 60kg kadar ve süper etli zeytin verdi. Normalde bilirsiniz Domatın çekirdeği büyük olur. 6 yıl yine 5 yıl gibi. Geçen yıl yine 60 kg zeytin aldım fakat kurak olduğu için meyve eti 5 yıldaki gibi değildi. 2009'dan ümitliyim zira yağış bol oldu.

Sayın Zeytinci,
Yazılarınızı ilgiyle izliyorum.Özellikle domat zeytininiz çok ilgimi çekti.Bir gün yolum İzmir taraflarına düşerse zeytinliğinizi gezmek isterim. Sormak istediğim, Mahzuru yoksa domat zeytininin kilogram fiyatı bu sene kaç liraydı. Sanırım kalibre büyüklüğüne göre değişiyor. Saygılarımla...

Zeytinci 08-03-2009 23:05

Sn. Hatipali,

Benim zeytinler Erkence cinsi (izmir yağlık.) hani şu hurma zeytin yapan cinsten. Bu yıl 2 ton yağ yaptı.
Domat, Edremit ve Gemlik cinsleri ise araştırma ve hobi amaçlı genç ağaçlar. Domat zeytinini satış olarak değerlendirmiyoruz. Eş dost ve aile için. Dolayısı ile fiyatlarını marketlerden biliyorum.
Domat cinsi yeşil olması sebebiyle dolgulu, kokteyl ve çizik olarak değerlendirildiğinden geleceği olan sofralık olarak pazarlanması kolay olur diye düşünüyorum. Yani bugün ticari yeni sofralık zeytin bahçesi kuracak olsam kesin Domat'dır.

Her Cumartesi, pazar bölgedeyim. Yolunuz düşerse beklerim.
Görüşmek dileğiyle.

zeytunsever 09-03-2009 07:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 374772)
Sn. Zeytunsever,

Kök gelişiminin iyi olması için küçükken ağaçların budanması pek istenmez. Ne kadar çok yaprak o kadar çok besin üretimi demektir.

Belirli bir büyüklüğe gelince şekil verme amaçlı budama yapmak gerekir.
İki metre boy çok fazla sanırım siz şekil verme budaması yapmamışsınız. Ağacın tacı yüksekte oluşmuş. Bu benim istemediğim birşey. Ben dikine ağacın çok yükselmesini istemem.

Bazı cins ağaçlar doğası gereği dik büyümek ister Edremit cinsi gibi. Sizin ağacın cinsi nedir?

Ağacın arasına güneş ve hava girmelidir.Şekil verme amaçlı bırakacağınız dalların gün boyu direk güneş ışığı alması dalların kabuklarının yanmasına yol açar ve budama sırasında buna dikkat etmeniz gerekir.

Bir fotoğraf çekip fidanınızı gösterin o zaman daha rahat bilgi verilir.

Rüzgarın atmaması için kazık çakıp (herek) ip ile bağlayın. Kırılan ağaçları budayın. Ağaçları budamak için uygun zamandayız.

ağaçlar gemlik tipi.

Zeytinci 09-03-2009 13:06

Gemlik cinsi

2 Eklenti(ler)
Zeytunsever,

Gemlik cinsi doğasına uygun olarak (habitus) çok yüksek,dikine ve büyük tac yapmaz. Bu yüzden belkide ülkemizde sık dikim için en ugun cinslerden biridir.

Rüzgara karşı hereğe bağlamak gerekir. Veya fidan iken benim yaptığım gibi hem rüzgara hem de zarar verecek hayvanlara karşı telli koruma yapılabilir.

Budama benim tercihim gibi yere yakın dallanma yapacak şekilde yapılır. **** yüksekten taçlanacak şekilde. Her ikisinde de rüzgarda dallar birbirine sürtmeyecek şekilde ve arasına hava güneş girebilecek şekilde ortası açılarak yapılır. Tercihen 3 veya en fazla 4 ana dal bırakılır.

hatipali74 09-03-2009 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 374808)
Sn. Hatipali,

Benim zeytinler Erkence cinsi (izmir yağlık.) hani şu hurma zeytin yapan cinsten. Bu yıl 2 ton yağ yaptı.
Domat, Edremit ve Gemlik cinsleri ise araştırma ve hobi amaçlı genç ağaçlar. Domat zeytinini satış olarak değerlendirmiyoruz. Eş dost ve aile için. Dolayısı ile fiyatlarını marketlerden biliyorum.
Domat cinsi yeşil olması sebebiyle dolgulu, kokteyl ve çizik olarak değerlendirildiğinden geleceği olan sofralık olarak pazarlanması kolay olur diye düşünüyorum. Yani bugün ticari yeni sofralık zeytin bahçesi kuracak olsam kesin Domat'dır.

Her Cumartesi, pazar bölgedeyim. Yolunuz düşerse beklerim.
Görüşmek dileğiyle.

Sayın zeytinci, sulak olan 2,5 dekar arazim için domat cinsini düşünüyorum.Pazar fiyatını bu sebepten sordum.Susuz olan 6.5 dekar arazim için memecik ve edremit karışık yapayım diye düşünüyorum.Ama siz yılda 120 litre su verdiğinizi yazınca susuz arazi içinde domat düşünmeye başladım.
Erkence dediğiniz çekişte mi? Ben de bir tane çekişte zeytin ağacı var.Bu sene topladığım zeytinleri kırma yaparken çok yağlı olduklarını farkettim. Susuzluğa dayanıklılığını bilmediğim için susuz arazim için araştırıyorum.Başarılar dilerim.Saygılarımla..

Zeytinci 09-03-2009 21:57

Sn. Hatipali,

Güneyde yağlık olarak kaliteli ve hakim cins Memecik. Çevrenizde Edremit cinsi için örnek uygulama var mı? Edremit Muğla da başarılı mıdır araştırın.

Bendeki Domat /Edremit/Gemlik sayıca az ve deneme olduğu için tankerle iki kez su veriyorum. Ağaçlar henüz küçük ama Domat verimli. Sofralık zeytinlerin tane büyüklüğü önemli olduğu için sulanması önemlidir.

Domat için gba1976'nın tecrübe ve önerilerini önemseyin. Çevrenizdeki uygulanmış örnekler var mıdır, bunları etüd edin. Zeytin işi zaman aldığı için yanlış karar vermemek gerekir.

Çekiste İzmir civarının ayrı bir cinsidir. Yeşil kırma zeytin ve yağ olarak değerlendirilir. Büyük taçlıdır. Yağ verimi iyidir 25%. Yağ kalitesi Memecik'i izler.

Erkence Karaburun, Urla ve Seferihisar'da yaygın olup yağlık cinstir.

Siz hem yağlık hem sofralık üretimi hedefliyorsunuz sanırım.

hatipali74 10-03-2009 20:47

Sayın Zeytinci,
Açıklamalarınız için teşekkür ederim.Çevremde herkes, gemlik dikiyor.Edremit diken var mı bilmiyorum.Sulak arazim için sofralık olarak domat cinsi zeytin, susuz arazim için de memecik veya susuzluğa dayanıklı bir başka çeşit zeytin düşünüyorum.Aynı zamanda susuz arazim için badem dikmeyi dedüşünmüyor değilim.Ama tabii şu an araştırma safhasındayım.Önümüzdeki yıl kışlar ılık olduğu için kasım ayı civarında dikmeyi planlıyorum.Tabii 6.5 dönüm olan susuz arazim için zeytin dikmeye karar verirsem , özel ağaçlandırmaya başvurmayı düşünüyorum.Çevrenizde özel zeytin ağaçlandırması yapan var mı?

Zeytinci 10-03-2009 21:59

Hatipali,

Çevrende şayet başarılı olmuş Edremit uygulaması varsa gerek yağ kalitesi gerekse sofralık kaliteli zeytin (çizme yeşil zeytin ve siyah sele) olarak değerlendirebileceğin için Memecik yerine düşünebilirsin. Fakat sofralık düşüyorsan sulaman şartıyla. Yağlık olarak değerlendireceksen sulaman şart değil.
Çevrende Edremit uygulaması yoksa sizin yöreye (Edremite göre daha sıcak) adapte olmuş Memecik cinsi yapman riski önler.
Domatın katma değeri yüksek (Dolgulu zeytin, çizme vs) ama çevrende başarılı örnek var mı buna dikkat etmeni tavsiye ederim.

Baobab 18-03-2009 10:18

Merhabalar,

Bauhause'dan 20 lt lik saksıda aldığım 3 yaşındaki zeytin ağacını Ankara'da açıkta olan balkonuma koydum; ancak, bakımı ile ilgili bazı hususlarda tereddütlerim var.

1- Genel olarak zeytin ağacının fazla sulanmaması gerktiği söylenmekte. Bu durum saksıdaki ağacım için de geçerli mi acaba? Yoksa, diğer saksı bitkilerinde olduğu gibi toprağı kurudukça sulamaya devam mı etmeliyim?

2- Satan görevli, bu sene büyük ihtimalle ürün verir dedi, ancak şehir içinde üçüncü kattaki balkondaki zeytin ağacının meyveye durması için gerekli tozlanmayı vs nasıl sağlayacağından şüpheliyim. Aldığım zeytin gemlik türüymüş. Acaba havadan vs bir şekilde kendisi bulup tozlanmayı sağlar mı, yoksa kendi kendini tozlayan bir tür mü vs bilmiyorum

3- Elimde gübre olarak doğal hayvan gübresi ve Vilmorin marka, NPK'sı eşit oranlı dağıtılmış genel bitki besini var. Bunlardan hangisini kullansam daha iyi olur bilemiyorum . (ya da daha farklı bir gübre mi alsam)

4- Aldığım zeytini 20 litrelik saksıda yetiştirmişler. Saksısını 30 litrelik bir diğeriyle değiştirmeyi düşünüyorum. Dün gelirken bayağı bir sarsıldığı için, hemen mi yapsam yoksa havaların biraz daha ısınmasını mı beklesem diye danışmak istiyorum.

5- Zeytini satan kişi, zeytinin nemli ortamı sevmesi sebebi ile, ya kapalı balkonda yetiştirilmesi gerektiğini ya da havalar ısınınca sık sık bir fıs fısla sulanması gerektiğini söyledi. Ağacımın fısfısla ıslatılmasının zararlı bir etkisi olup olmayacağını merak ediyorum.

6- Balkondaki tek ağaç için, bu mevsimde önleyici mahiyette herhangi bir ilaçlama vs gerekli midir acaba?

Selam ve sevgiler..

hayalciciftci 18-03-2009 15:36

Merhaba Baobab,
Benim de Ankara'da saksıda bir zeytin fidanım var. Geçen yıl almıştım. Bu forumu hep takip ediyordum ama insanlar zeytinliklerden bahsederken soru sormaya çekiniyordum. Sizin sorduğunuz soruların cevaplarını ben de merakla bekliyorum. Umarım Ankara'da zeytin yetiştirmeyi başarabiliriz. Ama zeytin vermese bile evdeki varlığı beni çok mutlu ediyor, yeter ki kurumasın. Bu arada geçen yıl kışın yapraklarını dökünce uykularım kaçmıştı, baharda tekrar çıktı yapraklar. Ama gübreleme, ilaçlama, budama, sulama, tozlanma benim için de büyük soru işareti.

Zeytinci 18-03-2009 17:23

Saksıda zeytin

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baobab (Mesaj 382033)
Merhabalar,
Selam ve sevgiler..

Baobab,
Başlığa hoşgeldin.

1-Toprağı kurudukca orta derecede sulayın. Saksı altı tabakta su bırakmayın.
2-Edremit/Ayvalık/Erkence iyi tozlayıcıdır. Bu sorunuzu daha sonra yeniden yanıtlarım.
3-Eskimiş (yanmış bir kaçyıllık) koyun **** keçi gübresini pek sever. Bu gübrenin P ve K'sı iyidir. N'si (azot) eksiktir. NPK sıvı gübre verebilirsin yaprağına bakarak. Her zaman tavsiye edilenden az gübre ver.
4- Saksısını değiştirme. Ağaç haline gelmeyecek nasıl olsa.
5- Fıs fıslama yapma, mantar derdin olmasın.
6- Hiçbir ilaçlama yapma durup dururken. Unutma zeytin dünyanın en dayanıklı ağaçlarından biridir.
Forumda gördüğüm en çok hoşuma giden cümle; ''Bilmem anlatabildim mi?'':)

Ekteki foto İtalyadan. Onlar mekanları saksıda zeytinlerle süslüyorlar.

Baobab 19-03-2009 08:59

Sn Zeytinci;

Verdiğiniz pratik bilgiler için çok teşekkürler.

Zeytinim o kadar yemyeşil ve şirin gözüküyor ki, meyve vermese bile razıyım.

Ancak, kendi kendine mi tozlar, havadan mı bulur, yoksa eğer etrafında başka

ağaçlar yoksa zeytin vermeyecek mi gibi sorular da aklımı kurcalıyor.

Balkonda bodur elma ve armut ağaçlarım da var saksılarda ve onlar için,

çiçeklenme mevsiminde başka bir yerden çiçeklenmiş dal getirip tozlamaya

çalışmak türünden fikirlerim var. Eğer zeytin de aynı şekilde başka ağaçlara

ihtiyaç duyuyorsa tozlanmak için, belki aynısını zeytin ağacım için de

yapabilirim diye düşündüm..

Selam ve sevgiler..

Zeytinci 19-03-2009 09:18

Saksıda zeytin

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baobab (Mesaj 382608)
Sn Zeytinci;

Zeytinim o kadar yemyeşil ve şirin gözüküyor ki, meyve vermese bile razıyım.

Ancak, kendi kendine mi tozlar, havadan mı bulur, yoksa eğer etrafında başka

ağaçlar yoksa zeytin vermeyecek mi gibi sorular da aklımı kurcalıyor.

Eğer zeytin de aynı şekilde başka ağaçlara

ihtiyaç duyuyorsa tozlanmak için, belki aynısını zeytin ağacım için de

yapabilirim diye düşündüm..

Zeytin dostu arkadaşım,

Gemlik kısmen kendine verimli. Bu yıl deneyin zeytin verebilir. Yanına bir de ayvalık/Edremit bulursan garantili tozlar.

Yukarıda verdiğin bilgiler benim de sana söylemek istediklerim idi. Demek ki senin de fikirlerinden faydalanabiliriz.

Nisan ayı aşılama mevsimidir. Bakarsın Gemliğin bir dalına Edremit aşısı yaparız. Kokteyl zeytin olur.

Bir fotoğraf koyma imkanın var mı?

Baobab 19-03-2009 09:30

Valla şimdiden çok heyecanlandım şu aşı mevzuuna!!...

Nasıl yapılır vs hiç bir fikrim yok, ama nasıl olsa nisana kadar vakit çok, bir

şekilde öğreniriz. Bir de aşı olarak kullanılacak zeytin bulduk mu tamamdır..Hem

kendini tozlar hem de türlü çeşit zeytinim olur.. :rolleyes:

Şimdi iş yerindeyim, ama en kısa zamanda benim ağacın bir resmini çekip

gönderirim foruma.

hayalciciftci 19-03-2009 11:13

Merhabalar,
Zeytin ağacımızın aşılı olup olmadığını nereden anlayabiliriz acaba? Bir de tozlama için çiçekli bir dal bulmak şart mı? Bulamazsak zeytin vermez mi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025