agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

zeytinceviz 05-12-2017 07:25

Sayın Leobiz , merhabalar, benim de bir kaç sorum olacak Zeytinle ilgili. Çanakkale - Eceabat tarafında 5,5 dönümlük bir tarla aldım , 1,5 dönümünü ayırıp geri kalanına zeytin veya ceviz ekmeyi planlıyorum ama gönlüm hep zeytinden yana. Tarlanın gerisinde de yaklaşık 2 dönümlük orman arazisi var , orayı dahil ettiğimde yaklaşık 160 adet zeytin ağacı sığmakta (5x5 aralıklarla) , amacım ticari değil, sadece lezzetli zeytin / zeytinyağı elde etmek istiyorum. Kendim istanbulda kamu görevlisiyim, 2018 baharı gelmesiyle , etrafını çevirtip, ayda da en az 1 kere gitmeyi planlıyorum. Yani sulama -bakım-ilgi ancak ayda 1 olabilecek.

Özetle, Bu konularda önerilerinizi alabilir miyim , (hangi cins zeytin(ler) ekeyim , sulama , gübreleme vs) , ya da müsait olduğunuzda arayıp konuşmak isterim.

Teşekkürler

leobiz 10-12-2017 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeytinceviz (Mesaj 1524264)
Sayın Leobiz , merhabalar, benim de bir kaç sorum olacak Zeytinle ilgili.
Teşekkürler

Merhaba,
Hayırlı olsun tarlanız. Ben forumu aktif olarak takip ediyorum, yazıyorum, ancak tekrar belirtmek istiyorum ki "bu konuda uzman veya bilgili değilim", biliyormuş gibi yazıp sizin yanlış şeyler yapmanıza sebep olmak istemem.Paylaşım içeriklerine bakarsanız öneri almamız gereken üstadlar var.
Ben yaşadıklarım üzerine çıkarım yapıp paylaşırım sizlerle seve seve. Doğrusu budur demek haddime degil.

1. Bölgenin ortalama ve en dusuk hava sıcaklıkları nedir inceleyin. -7 dereceden aşağı sıcaklıklar veya hep soğuk hava sebebi ile ağaçları kaybetme veya hiç urun alamama riskiniz olur.
2. Orada zeytincilik yapan başkası yoksa siz de yapmayın bence. Yapan varsa da onunla mutlaka gorusun. Yakın civarda zeytinyağı fabrikası veya alım yapan tüccar yok ise urun elinizde kalır. Ticari olmasa da yağı sıkmaya bir fabrika gerek. Dikili de tonu 150 Tl sıkım yapılıyor. Kendiniz salamura veya başka şekillerde değerlendirmek zorunda kalırsınız.
3. Bakımı kim yapacak? Yarıciya verirseniz adı yarıcı ama kendisi size 1/3 veya 0 urun verebilir.ben yemedim sen ye demek zorunda kalabilirsiniz.
4. Toprak analizi yaptırıp toprağın eksiklerini öğrenip ona göre destek olmaniz gerekir.
5. Gemlik turu zeytin su ve bakıma daha muhtaç,eliniz üzerinde olmayacak veya kurak havalarda sulayamayacaksaniz yağlık cins daha kolay olacaktır.ufak mufak en azından yağlık zeytin olur diye dusunuyorum, koyluler çoğunlukla su ve gübre vermez tepedeki zeytinliklerle,allah ne verdiyse,dallara vurarak toplar,2. sene de urun almazlar.
6. Bir sürü zeytin çeşidi var, bende işe safece edremit ve trilye var. diğer cinsleri hiç bilmiyorum,Sulama ve gübreleme de uzmanlık gerektiren bir soru bunlari cevaplayamam.
7. Son olarak ayda 1 kez git gel (o da kesin degil mutlaka bir şey çıkar gidemezsiniz bazen) ile zor iş. Yarıciya verseniz siniriniz bozulur. Orada yasasaniz tamam da bu şekilde zor.
Ben bu saatte zeytine niyetlensem büyük ağaçlı yer bakarım.
İlle de olsun derseniz Arbequin cinsini inceleyin, sanırım belli zor şartlara uygun üretilen tipleri var. Kısa sürede verim alır keyfine varmaya başlarsınız en azından.
160 ağaç birkaç sene sonra 10 kg/agac vermeye başlasa 1600 kg zeytin yapar. 5kg de 1 litre yağ alsaniz 300 litre yağ yapar. Ağaçlar büyüdükçe verim artınca bunlari eş dosta satarak degerlendirmeniz ve maliyetlerini bir nebze azaltacak gelir elde etmeniz gerekecek. O zamana kadar da cepten harcayacaksiniz. Siz kabul etmeseniz de bu ticari iştir. Ve zarar etmek de en büyük olasılık.
Orada yaşayıp Kendiniz ilgilenseniz daha uygun bir girişim olur.
Hasat zamanı işçi bulmak da en büyük sıkıntıdır.maliyeti de fenadir. Bizim orada erkek işçiler 85 Tl alıyor eğer bulursanız ve gelme zahmetine girerlerse. 1 işçi iyi ihtimal 120 kg yağlık zeytin toplasa günde 10 kg lik 160 ağaçta 1500 liraya yakın maliyet olur.traktoru sıkımı tenekesi falan saymiyorum.
Bir kilo süt için 1 inek beslemiş olursunuz.
Ben 11. Senede 650 ağaç ile litresi 30 Tl den yağ, 15 Tl den zeytin satarak yeni yeni kar etmeye başladım.
Ha güzel mi, evet çok güzel,zeytin ve yağ üretmek çok romantik. Ben de onca zarar rağmen halen çok mutluyum.
Bu açıdan tavsiye edebilirim :)

Yazım hataları için hepinizden özür diliyorum, otobüste bu kadar düzenleyebildim.

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ozgurzeytinci 11-12-2017 07:56

..
 
güzel yazı olmuş elinize sağlık,
sıfırdan zeytinlik tesisinde ilgi gerekebilir dediğiniz gibi , lakin yetişmiş ağaçlarda budama gübreleme toprağı sürme toplama vb. işlemlerin hepsinde işçilerin başında durulması dahilinde bile senede 20 günü geçecek gibi durmuyor , bende 27 dönüm 700 ağaçla yeni başladım yaşayıp görmedim daha evdeki hesap çarşıya uyacak mı bekleyip göreceğiz.
Saygılar...

zeytinceviz 11-12-2017 14:14

Teşekkür ederim bilgiler için, çok objektif ve gerçekçi olmuş, ben de araştırmalarım sonucu aynı kanaatlere varmaktayım ama gene de bahsettiğiniz işin zevkini yaşama amacındayım. Arbequina'ya yoğunlaşmıştım ben de . Hayırlısı olur umarım . İyi günler dilerim

Zeytinci 20-12-2017 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeytinceviz (Mesaj 1524894)
Teşekkür ederim bilgiler için, çok objektif ve gerçekçi olmuş, ben de araştırmalarım sonucu aynı kanaatlere varmaktayım ama gene de bahsettiğiniz işin zevkini yaşama amacındayım. Arbequina'ya yoğunlaşmıştım ben de . Hayırlısı olur umarım . İyi günler dilerim

Tercihlerinizi şöyle yapın:
Lezzetli zeytin yemek için; Gemlik, Edremit, Uslu, Kalamata, Domat tadına bakacaksın.
Lezzetli yağ için; Edremit, Memecik, Çekişte yağlarını tadın.

Arbequina yağlık olarak Avrupa'ya pazarlanıyor. Meyveleri leblebi büyüklüğünde, fakat çekirdekleri küçük ve meyve eti lezzetli. Fide halinde bile verimli.

Yöreye adapte olmuş zeytin çeşidi hata yapmamaınızı sağlar. Zeytin çeşidi hususunda ben risk alırım. Bakım iyi yapılırsa ağaç cömert davranır.

Başarılar dilerim.

Silifkel 23-12-2017 12:48

Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar, yalnız görüştüğüm bu bölgeden olmayan bir mühendis ise bu mevsimde ağaç uyur uyuyan ağaca gübre verimez,ağaca gübre şubat ve martta verilir diyor,diğer gübre ve ilaç bayilerindeki mühendisler ve çiftçiler ise zeytin uyumaz diye diretiyorlar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.

Taşlıbahçe 23-12-2017 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Silifkel (Mesaj 1526142)
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar, yalnız görüştüğüm bu bölgeden olmayan bir mühendis ise bu mevsimde ağaç uyur uyuyan ağaca gübre verimez,ağaca gübre şubat ve martta verilir diyor,diğer gübre ve ilaç bayilerindeki mühendisler ve çiftçiler ise zeytin uyumaz diye diretiyorlar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.

Fenni gübreler yağmurla yıkanır. Ege'de, Marmara'da, ağaçların aktif olmadığı, deyim yerindeyse uyuduğu vakit daha uzundur ve bu vakitlerde verilirse aktif oldukları zamana kadar verilen gübrenin büyük kısmı yıkanır gider. Çiftlik gübresiyle karıştırıldığında çiftlik gübresi içindeki mikroorganizmalar ve gübrenin fiziksel yapısı fenni gübrenin bir kısmını tutabilir. Kışları soğuk geçen yerlerde çiftlik gübresi verilecekse iyi yanmış olduğundan emin olunmalı, aksi takdirde ağaçları erken uyandırabilirsiniz ki başlı başına sorun olur.

Silifkel 23-12-2017 18:13

Bence de, zeytin de uyur vede verilen gübre boşa gidecek.

omi 24-12-2017 14:25

Aydinda kadin iscilerin yevmiyesi 60 erkeginki ise cirpicinin 120 oda keyfi keder calisirlar, Yagmur yagdi yerler islak, Bugün kasabanin pazari yani , Insallah bir gün gavurun biri bir makina icad ederde isci deredinde kurtulunur, Burada simdi basi kimseler emek icin bana laf sokmayada calisirlar ama öyle degil arazi büyük 4.000 uzeri agac oyle abuduk gubudük sebeplerden dolayi iscinin gelmemesi insani kizdiriyor. Allah sabir versin
ve ayrica bu yil aydinda gemliklerde 7 kiloda 1 Kilo yag bula bildik asagisa cok az yukarisi hic sormayin. Gecen yil 4.300 gr. da 1 Kilo yag bulunmustu, Yani biraz üzdü bizi.

leobiz 27-12-2017 19:10

Bizim bölgede bir önyargı var, şöyle ki; Gemlik zeytinin yağı çok dayanmaz, bozulur,bir yıl saklanmaz, asidi yükselir diye.
Bunu merak ettiğimden geçen yılın hasadından hiç açılmamış bir tenekeyi açtım ve analiz sonucu asiditenin hiç yükselmediğini, ilk günkü analizin aynısı 0,4 olduğunu gördük.
Maalesef çok bilgi kirliliği var. Tamam aroma farklı olabilir ancak yağı kalitesiz veya dayanaksız demek yanlış. Sizlerin de kulağına bu söylenti gelmiş ve merak etmiş olabilirsiniz.

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alattin Akova 28-12-2017 08:34

merhaba,

evet Leobiz gayet güzel açıklamış.
Zeytinceviz arkadasın gibi benimde benzer sorunum var.
Öneri bence mantıklı Arbequina cins Zeytin ekimi.Fakat ilk 1-2 sene sulama gerekiyormuş.
Bu cinsi arkadaş bir araştırsın bence.
Ben Çiğli A.O.S.B. çalışıyorum tarla Foçada bir şekilde 50-60 km yol gitmem gerek sulama için.
Hasat konusu nispeten Arbequina için daha kolay,internette İspanya Katalonya bölgesinde zeytinciler bellerine kemerle tutturulmuş plastik hazne bağlıyorlar arkadaşlarınla piknik yapıp kakara kikiri topluyorlar.
100-200 ağaç için tabi bu sistem.Büyük araziler için 1,35x5 m dikiliyor ve makineli hasat yapıyorlar,izleyenleriniz vardır muhakkak.
Yaşım 20 olsa yapacağım tek iş bu olurdu:-)

Zeytinceviz arkadaş şartları biraz zorla Leobiz arkadaşın dediği gibi bunun zevki bir başka,alınan manevi haz maddi olarak ölçülmez.

Mutlu günler

Zeytinci 28-12-2017 13:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Silifkel (Mesaj 1526142)
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.


Bizim yörede keçi gübresine Kışla gübresi denir. Keçiler tarım arazilerinde değil Akdağ’da çalı filizleri ile beslenir. Keçiler ağıl denilen yarı açık çalılarla çevrili yağmur’dan kısmi korunaklı yerdir. Gübrenin üzerine yağmur suları gelir ve gübreyi yıkar. Kışla gübresi denmesinin sebebi budur.
Tecrübeli bir büyüğüm üstünden en az bir kış geçmiş keçi gübresinin içindeki azotun yağmurla yıkanıp yitirildiğini bu yüzden keçi gübresi ile beraber suni azot gübresi karıştırılıp verilebileceğini anlatmıştı.
Bana göre yıllanmış taze olmayan doğal gübre zeytin toplamayı takiben verilebilir. Doğal gübrenin yavaş salınımlı olduğunu düşünüyorum. Azot (suda hızlı çözünüyor) genç sürgün gelişimini hızlandırıyor. Azot eksiğini ise şubat’da suni gübreleme ile giderebilirsin.

Zeytinci 28-12-2017 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi leobiz (Mesaj 1526465)
Bizim bölgede bir önyargı var, şöyle ki; Gemlik zeytinin yağı çok dayanmaz, bozulur,bir yıl saklanmaz, asidi yükselir diye.

Maalesef çok bilgi kirliliği var. Tamam aroma farklı olabilir ancak yağı kalitesiz veya dayanaksız demek yanlış. Sizlerin de kulağına bu söylenti gelmiş ve merak etmiş olabilirsiniz.

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Benim kalite anlayışıma göre yağın kalitesini tanımlayan kriterler:Naveen Muu
1. Kişinin beğenisi. (Birinin beğendiğini diğer kişi beğenmeyebiliyor)
2. Zeytinin çeşidi. (Meyve tadı farklı herbir çeşidin yağı aynı olamaz)
3. Nasıl toplandığı. (Meyve’ye olan darbe çürümeyi başlatıyor, meyve karışması)
4. Toplanmış meyvenin ne şekilde (sele, çuval, yığma) ve ne kadar süre bekletildiği. (Küflenme, bozulma)
5. Nasıl proses edildiği. (Taş baskı, Kontinü baskı, aşırı sıcağa,ve açık hava oksijenine maruz kaldı mı, yağı ayrıştıran santrifüj temizliği)
6. Nasıl depolandığı. Gün ışığı rengi açar, açık havaya maruz kalmış ise havanın oksijeni yağı eskitir/oksitlendirir, çevredeki yabancı kötü koku yağın doğal aromasını bozar, sıcak ortam olması)
7. Kaynağının bilinmesi, üretici çiftçi kimse bilinmesi. Ticari ambalaja giren firma güvenilir olmalı.
8. Asit.
9. Tağşiş.

Kişi, kaliteyi belirleyen ve tanımlayan unsur. Damağında bıraktığı tadı ve aromasını beğenmesi lazım ki satın alsın.

Bu sebeple siz de Gemlik yağını erken tüketirsiniz olur biter. Dert etmeyin.

leobiz 28-12-2017 18:13

Ne yazık ki her hasatta en iğrendiğim şey bu fotoğrafta. Hiç bir azalma da yok. Pahalısı 1 TL olan çuvala toplam 10 TL vermeye kıyamayıp, bütün sene kullandıkları yem ve gübre çuvalları ile zeytin toplayan, fabrikada bekleten zihniyet devam ediyor.
Buradan güzel yağ nasıl çıksın.
Ben çamur bile olmasın diye ne kadar uğraşıyorum.
Tüketici bilinçlenip sormaya başlamadan üretici kendine çeki düzen vermez. Bizim gibi titiz, vizyon sahibi üreticilerin en önemli görevi önce Tüketiciyi bilinçlendirmek olmalı. Üreticiyi uyarıyorum ama değişmek istemiyor. Ne gerek var diyor. Biz böyle yiyoruz birşey olmuyor diyor.
Kimyasal bidonuna yağ koymuş amcayı uyardım, yıkadım bidonu birşey olmaz dedi.
Durum fena.

Tabii bu yazdıklarımın da bir anlamı kalmadı.
Haberi görmüşsünüzdür.

http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi...anigi-2150670/

Zeytinyağı tekrardan 5 TL ye düşer.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...94feb9579e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...dcc52eec16.jpg

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Silifkel 29-12-2017 19:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 1526516)
Bizim yörede keçi gübresine Kışla gübresi denir. Keçiler tarım arazilerinde değil Akdağ’da çalı filizleri ile beslenir. Keçiler ağıl denilen yarı açık çalılarla çevrili yağmur’dan kısmi korunaklı yerdir. Gübrenin üzerine yağmur suları gelir ve gübreyi yıkar. Kışla gübresi denmesinin sebebi budur.
Tecrübeli bir büyüğüm üstünden en az bir kış geçmiş keçi gübresinin içindeki azotun yağmurla yıkanıp yitirildiğini bu yüzden keçi gübresi ile beraber suni azot gübresi karıştırılıp verilebileceğini anlatmıştı.
Bana göre yıllanmış taze olmayan doğal gübre zeytin toplamayı takiben verilebilir. Doğal gübrenin yavaş salınımlı olduğunu düşünüyorum. Azot (suda hızlı çözünüyor) genç sürgün gelişimini hızlandırıyor. Azot eksiğini ise şubat’da suni gübreleme ile giderebilirsin.

Sayın Zeytinci peki kasım Aralık ayında yani kış uykusuna hazırlanan ağaca verilen gübre işe yararmı ağacı çalıştırırmı.

Zeytinci 30-12-2017 20:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Silifkel (Mesaj 1526639)
Sayın Zeytinci peki kasım Aralık ayında yani kış uykusuna hazırlanan ağaca verilen gübre işe yararmı ağacı çalıştırırmı.

Uyku dönemi verilen gübre bence toprak yapısını iyileştirmeye dönük olmalı. Yani doğal yanmış (eski) gübre ve toprak ıslahına dönük elementler olmalı. Salınımı geç olan gübreler de olabilir.
Suda hızlı çözünen ve ağacın sürgün yapmasını sağlayan azotlu gübreyi, çiçeklenmeyi teşvik eden fosforlu gübreyi, meyveyi besleyen potasyumu ise ağacın uyku döneminde vermezdim.
Ziraat mühendisi değilim ama yukarıdaki gibi yapardım. En iyisi tanıdığınız bir ziraat müdendisine danışın.
Kolaylıklar ve iyi seneler dilerim.

Silifkel 05-01-2018 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 1526684)
Uyku dönemi verilen gübre bence toprak yapısını iyileştirmeye dönük olmalı. Yani doğal yanmış (eski) gübre ve toprak ıslahına dönük elementler olmalı. Salınımı geç olan gübreler de olabilir.
Suda hızlı çözünen ve ağacın sürgün yapmasını sağlayan azotlu gübreyi, çiçeklenmeyi teşvik eden fosforlu gübreyi, meyveyi besleyen potasyumu ise ağacın uyku döneminde vermezdim.
Ziraat mühendisi değilim ama yukarıdaki gibi yapardım. En iyisi tanıdığınız bir ziraat müdendisine danışın.
Kolaylıklar ve iyi seneler dilerim.

Sağolun sizede iyi seneler.

Kozanli 12-01-2018 16:19

2 Eklenti(ler)
17-11-2017 tarihinde Antalyadan sahil boyunca Mersin yolculuğum olmuştu.
Antalya Alanya arasında zeytinyağı imalat imalat yerine uğrayıp on kg zeytinyağı almıştım.
Arabanın bagajından bugün çıkarıp eve getirip kullanmak istediğim yağın donma aşamasında olduğunu gördüm.
Zar zor biraz tabağa akıttığın.
Gelelim soruma!
Zeytin yağı donan mı?
Yediğim de dudaklarım ve gırtlağımda yanma ve acılık oldu.
Bu oluşumlar neyi ifade eder.
Kaliteli, kalitesiz!

MeyveliTepe 12-01-2018 17:03

Yağ nerede duruyordu?

Kozanli 12-01-2018 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1527906)
Yağ nerede duruyordu?

Arabanın bagajında duruyordu...

MeyveliTepe 12-01-2018 18:26

Zeytinyağı soğukta donar ama bulunduğunuz yerde araba garajı buzdolabı kadar soğuk oluyor mu bilmem.

Kozanli 12-01-2018 19:05

İstanbul, İstanbul'da henüz hava çok güzel...

m-ali07 12-01-2018 21:03

Resimdeki yağhane bilinen biryerdir ,yanlış olacağını sanmıyorum ,ayrıca zeytinyağı 10C civarında donar. Gırtlaktaki yakıcılık kalite kriteridir.

Melih Bakırlıoğlu 13-01-2018 06:25

Ağzına bir tülbent bağlayıp 15-20 gün havalandırın, acılığın geçmesi lazım.
Evin için de eriyecektir. Afiyet ile yiyin.

Taşlıbahçe 13-01-2018 13:21

Asidi düşük yağda acılık olur, iyidir, tazeliğini koruduğu sürece devam eder. Havalandırdığınız taktirde daha hızlı bayatlayacağı için acılık da hızla azalır; tercih sizin. Avrupa'da tadımcılar tarafından aranan bir özelliktir.

alexnani 13-01-2018 22:52

Tüm foruma iyi geceler diliyorum.
çok faydalı ve bir çok soruya yanıt bulunabilen ve güncel aktif bir site olduğu için aranıza katıldım.
uzun yıllardır tarım ve özellikle de zeytincilik yapmak isteyen, limon ve zeytin ağaçlarına özel sevgisi olan bir arkadaşınızım.
ilerde yaşamayı da düşündüğüm bölege olan milas tarafında zeytinlik (yetişmiş) almayı düşünüyorum. milas- bafa arasında uygun fiyatlı yerler çok (tabi genelde meğilli ve dağlık yerler) .
*ticari getirisi de olması için yaklaşık ne kadar bir araziye ihtiyaç var.? tabi getiri beklentiye göre değişir . yan gelir olacak güzel bir getiri diyelim..
*milas tarafında en çok tercih edilen tur hangisidir? en iyi verim hangi zeytinden alırım.
*yetişmiş ağaçlardan alırken nelere dikkat etmeli?
*bölge doğru seçimmi ?

bilgisi ve vakti olan arkadaşlar önerilerde bulunursa çok sevinirim.şimdiden teşekkürler.

pria 14-01-2018 09:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kozanli (Mesaj 1527902)
Gelelim soruma!
Zeytin yağı donan mı?
Yediğim de dudaklarım ve gırtlağımda yanma ve acılık oldu.
Bu oluşumlar neyi ifade eder.
Kaliteli, kalitesiz!

Geçen yıl benim yağım olmadı, bu nedenle Çanakkale pazarında köylülerden 1 litre yeni sıkım yağ aldım denemek için..yemyeşildi adeta..ve serin pazaryerinde tümüyle donma alameti gösteriyordu..evde bir yudum aldım; aynen sizin dediğiniz gibi ağızda ve genizde oldukça yanma oldu..herhalde, bozuk, küflü veya alt zeytinlerden imal edilmiştir kanısıyla bir daha alma gereği duymadım..Tariş'in natürel sızma Memecik yağından 5 teneke alarak yılı atlattık..
Bu yağ evde bir yıl durdu..dibine tortusu çöktü ve rengi gitgide açıldı ve ayrıca o acılık ta çoğunlukla kayboldu..kullandık gitti..

İyi, kaliteli zeytinlerden sıkım yapılan yağda dediğiniz şekilde değil de genizde çok hafif kekremsi bir acılık olması artı bir özelliktir benim bildiğime göre..benim sıkımdan sonra elde edilen bu taze yağdan gece yatarken kocaman bir yudum almaktan keyif aldığım yağ budur..hoşuma gider bu çok hafif acılık ve kekremsilik :)
Bu özellik sanırım erken hasat zeytinler de oluyor..yağ dinlendikçe kaybolur bu durum..

ZEYTİNYAĞI VE ÖZELLİKLERİ

Kozanli 14-01-2018 10:07

Sayın Pria, son on yıldır zeytin, zeytinyağı gb.ilgi alanlarım.
Ayvalık ta zeytin fabrikası ve çok yerlerde üretim yerlerini gezdim, gördüm.
Gördüğüm an hoşuma gider ve bolca alırım.
Hepsini kendim kullanmam, eşe dosta hediye ederim.
Bu bende bir alışkanlık.
Geçen yıl 40 lt yemeklik 10 lt sofralık zeytinyağı aldım Altınoluk dan tanıdık bir yerden.
Hediye ettiğim kişiye, aman ha bu kaliteli fiyatı şu diyemiyorsun.
Böyle olunca da verdiğin yağın bir kıymeti bilinmiyor.
Bu bahsettiğim yağın litresi 25 Tl.
5 lt lik bir tenekesini bir akrabaya verdim, kullandınız mı kalitesi nedir beğendiniz mi diye sordum.
Gelen cevap, geçenlerde 20 lt 130 tl almıştık henüz onu kullanıyorum oldu.
****** konu bu değil, ama toplum olarak konular üzerinde bilinçsizliğimiz üreticiyi mahrum ediyor.
Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim..

pria 14-01-2018 10:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kozanli (Mesaj 1528028)
...toplum olarak konular üzerinde bilinçsizliğimiz üreticiyi mahrum ediyor.
..

Maalesef öyle..
Bizim kasabada bir manav dükkanı var..İki yıl önce havanın eksi olduğu bir kış gününde dükkanın önündeki raflardaki hiç donmamış yağları görünce dayanamadım; market sahibine ''komşu bu yağlarda bi terslik var..bu soğukta zeytinyağı donar'' der demez bana hışımla ''ne yani benim yağlar sahte mi'' diye kükredi..yürüdüm gittim..bir ay sonra kalp krizinden öldü..

Köyde ben 125 liraya satıyorum bu yılın 5 litrelik yağını..market sahibinin eşine de takıldım, isterseniz size de vereyim satın diye..''yok abi var yağımız'' dedi..kaça satıyorsunuz 5 litre tenekeleri diye sordum..85 lira dedi..

İşte böyle bu işler..iyi malın baltalayıcısı durumlar bunlar..

alexnani 15-01-2018 10:19

zeytinyağı maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz?
yani yukarıdaki örneği kastetmiyorum o katkılı veya saf mi bilmem ama
benim geçmiş sayfalardan okuduğum zeytin satış rakamları..yağ sıkım oranı fabrika vs maliyetleri ile 65-80 tl civarı bir maliyet mümkün gibi geldi..

yani 85 tl ye satan biri belki karı öldürüyordur..üreticinin emeğine zarar veriyordur ama hakiki değildir diyebilir miyiz?

açılış soruma kimse cevap vermedi :)
ama umarım bilen arkadaşlar ..işin içinde olan arkadaşlar bir maliyet hesabı yapar...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025