![]() |
4 Eklenti(ler)
3 günden beri dolaşıyorum fidanları..tek tük şaşkın sinek görüyorum..bu vartayı sanırım atlattık..bu yüzden bir ton civarı sele zeytin yapma kararı aldım..
Bugün aylaktım..gideyim Biga'da bi dolaşayım dedim..otobüs durağında bi baktım, Çankırı tuzu satıyor bir araba..iyotsuz..25'er kiloluk 2 çuvalı 70 liraya aldım.. Ehhh..bidonlar hazır, motor, benzin hazır, tuz hazır..inşallah bi aksilik olmaz da ben de hazır olurum dal sarsıcı için..bi maraton var yani önümüzde :) (Belki bazı fotolar bu başlık için gereksiz ama ömrümüz vefa ederse girip arasıra neler yapmışık vakti zamanında; bakarız diye koyuyorum bunları..) |
3 Eklenti(ler)
Dün yazdıydım ya; susuzluktan buruşuk zeytinler onca yağmurdan sonra şişip kararmaya başladı ama varisli cilt gibi, diye..hadi dedim daha net fotolar koyayım bugün..
|
3 Eklenti(ler)
Böyle bolluk göremem veya artık bırakırım belki bu işleri, bunlarda anı olarak kalsın..
|
Gemlik zeytini güzel bir çizmelik veya kırmalık olur mu acaba ? Hiç denemedim bugüne kadar.. :(
|
İyi akşamlar ;
Genç 1 yaşındaki fidanlarımız için bu aylarda yapılması gereken öncelikli işler nelerdir. Bu ayda koyun gübresi atılır mı. Bordo bulamacı ne zaman atmak daha iyi olur. |
Merhaba, yeni hasat döneminin herkese bol bereket ve kazanç getirmesini diliyorum. Hasat ve satış yapan dostlar varsa eğer, gerek zeytin gerekse zeytinyağı fiyatlarından bahsederlerse memnun olurum. Tabii ki bölgeyi belirterek. Hepinize sevgiler ve saygılar sunarım. Levent
Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
5 Eklenti(ler)
Zeytin sineği belasını atlattık bu yıl KAOLİN sayesinde..zeytinlerim süper..10 gün içinde sanırım toplamaya başlayacağız..
Kendi zeytinimi kendim kurmak istiyorum diye düşünenler benimle irtibata geçebilir.. Tel: 0542 597 8901 Mail: kygnad@gmail.com |
Alıntı:
Kolay gelsin. Bu arada: Balkan turunda gözlemledim, Kavala bölgesinde zeytinler tornadan çıkmış gibi budanmış. 3 ve ya 4 metre boyunda, bir o kadar taç genişliği. Mahsül dalları sarkmış, belli ki iyi bakım ve sulama yapıyorlar. Sofralık zeytin ile uğraşanlar görmeli. |
Sıyırcık kuşu tehlikesi çok büyük bizim buralarda sayın Zeytinci..yoksa acele etmem dalında kıvırcıklanınca toplardım..onun selesi bi başka olur..
|
Zeytin sineği bakımından civardaki başka zeytinliklerdeki durum nasıl?
Bizim bahçede vuruk zeytin hiç yok ama bu yıl civarda da sinek zararı çok az görülüyor. |
Alıntı:
Ama ben inanıyorum; eğer 4 kez kaolin kaplaması yapmasaydım tanelerin yarısı yerde olurdu şimdi..yıllardan beri böyleydi..onca ilaç, zehir atmama rağmen engelleyemiyordum..benim fidanlık tam Erdek, Avşa adası karşısında..sinekler göç eder mi bilmiyorum ama sanki orada artık sokacak zeytin bulamıyan sinekler benim fidanlığa doluşuyor gibiydi :) |
Sinek yoğunluğu ve sineğin yumurta bırakma zamanı seneden seneye değişiyor. Normalde Eylül ayında yumurta bırakması gereken sinek bundan 3 yıl kadar önce Haziran sonunda saldırarak gafil avlamıştı.
9 yıldır kullanıyorum. Bir gafil avlanma durumu olmaz ve taneler kaolin kaplamasız bırakılmaz ise sineğin en yoğun olduğu yıllarda bile kurtlu zeytin oranı %7-8'in üzerine çıkmadı. Bu yıllarda civardaki zeytinliklerde 7 defa ilaç yapılmasına rağmen yiyecek sofralık zeytin bulamamışlar, hepsi kurtlu olmuştu. Bu yıl böyle bir yoğunluk yok. Buna rağmen başka zeytinliklerde %4-5 gibi kurtlu zeytin görüyorum. Bizde ise %0. Sinek yoğunluğu aşırı olan yıllarda kaolinin yanısıra "zehirli yem kısmi uygulama" da yapılırsa sıfır olmasa da kurtlu oranı çok düşüyor. |
gayet basit. google earth den araziyi buluyorsunuz. sonrada imleçi oraya getiriyorsunuz. ekranın sağ alt köşesinde arazinin rakımını görüyorsunuz
|
5 Eklenti(ler)
Nihayet dört gün önce zeytin hasatını bitirdim ve yağlarımızı lâklı tenekeye koyduk..5.6 kilo zeytinden bir litre yağ aldım..oldukça erken hasat edilen zeytin için iyi bir oran..Fabrikanın olduğu köyde henüz yeşil olarak getirilen zeytinlerden 7 - 10 kilodan bir kilo yağ çıkıyordu..
Bir akrabam, 2 çuval da yabani zeytin topladı, onları da karıştırdım aroma ve daha bi doğallık katsın, diye.. Yağım yeşilimsi, meyve suyu gibi, henüz bulanık, yoğun aromalı..hafiften bi acılık var ama genizi tırmalamıyor..bu da normal.. Köye gelince ilk işim köy ekmeğini bandıra bandıra yiyerek yorgunluğumu atmaya çalıştım.. Bu yıl çok yordular beni..130 zeytini kepçeyle kökleyip Belediye alacak..30 adet yeter bana..belki de seneye hiç elimi sürmeyeceğim bıkkınlıktan..sağlığımı alacak bunca ağaç benim.. Teneke sele yapacaktım ama vazgeçtim..Nedeni de hem dolu vuruklarına güvenemedim, hem de ayıklamak ayrı bir dert olacaktı..toplama işini bi akraba kızımız yaptı..eşi, 2 oğlu ve 2 akrabasıyla ben dahil 7 kişi olduk..köy kadınlarına güvenip bir kişi bile çağırmadı..çünkü köy kadınları bizim buralarda çok kibar, birgün gelip bıkıp kaçıyorlar zeytin işinden..akraba kızımız köyde en güvendiğim insandır..İstanbul'a gitmesi gerekiyordu, sırf söz verdiği için erteledi..bir de zeytin ayıklama, kurma işiyle vaktini almayı vicdanıma sığdıramadım.. Neyse, bu da gelip geçti.. |
5 Eklenti(ler)
Devam..
Buna ''kontinu sistem'' deniyor..zeytin hamuru 28 derece ısıtılıyor..bu ısıtmanın zeytinyağındaki fenolleri bozmadığına ve iyi bir sistem olduğuna inanıyorum.. |
1 Eklenti(ler)
100 kilo kadar bu yabani zeytinleri karıştırdık benim zeytinlere..bizim ormanlık alanlarda çokça var..15 kilo zeytin bir litre yağ verir mi bilmem :)
|
Hayırlı olsun ve geçmiş olsun. Darısı başımıza, ben de cumartesi günü işçilerle birlikte başlayacağım. Bugün 530kg sıktırdık 86 lt yağ çıktı.
Bakalım haftasonu nasıl olacak, ağaçlarda 10tona yakın zeytin var sanırım. Geçen sene 9 ton almıştık, bu sene yağlıklardan 50 adedini budayıp taşıdım başka yere. Ağaçların hepsi dolu maşallah. Gemlik kafa zeytin kilosu 12Tl ye çıkmış. İlk defa para kazandım diyebileceğim bir aksilik olmazsa bu sene. Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Sayın pria, ağız tadıyla yemek nasip olsun...Pek güzel görünüyor yağlarınız.
Bu sene benim de üç beş ağaçta zeytin dolu. Geçen yıl hiç yoktu. Önceki sene erken sıkım hevesiyle çok erken toplayıp aynı gün içinde sıktırdıydım ama yağda herhangi bir fark hissedemediğimden bu yıl acele etmeyip iyice olgunlaşınca sıktırayım dedim. Bu hafta bir gazetede zeytin konusunda uzman bir bayan beyanat vermiş, erken hasat ve soğuk sıkım kaliteye katkı yapmaz hatta aşağıya çeker diye. Okuyunca haberi, bilme-den doğruyu mu bekledim yoksa dedim. Neye ne zaman inanılacak bilinmez oldu... |
Sayin Pria
Hasadiniz bereketli bir okadarda kazanciniz bol olsun, Benim bir kac sorum olucakti ben bu gectigimiz nisan ayinda 4000 yakin gemlik türü zeytin bahcesi aldim, Nasip olursa aralik basi hasada basliyacagim , Sorum su ki acaba hasadi yaptigim ürünleri zeytin yagina siktirip ayni yere sata bilirmiyim, Köyde (Taris yag sikim yeri var Ayrica bir baska sikim yapan yer var , Sizce nereye verip heemen paraya cevire birim. Agaclarin Yas ortalamasi 12 -14 gemlik türü. Cevabiniz icin simdiden tesekür ederim. |
Alıntı:
Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Herkese hayırlı günler hayırlı hasatlar.
Zeytin ile ben de yeni yeni ilgilenmeye başladım. Babamızdan kalan bir tarla var. Oraya ekmek için evin bahçesine 300 tane gemlik fidan ekip bakmaya başlamıştı. Sonra tarlaya taşıyacaktı. ama kısmet olmadı :( Ağaçlar 9-10 yaşında oldu. sıkışıklıktan eğikler bazıları. şekilsiz. hiç budanmamış vs. Bu ağaçları bu yaşta o tarlaya taşımak mantıklı mıdır? kaça mal olur yaklaşık birine yaptırsak? Teşekkürler. |
Alıntı:
Tavsiyenis icin tesekürler, Bana biraz daha ayrintili Bilgi verebilirmisinz, veya email adresime telefonunuzu yazip gönderirmisiniz sizinle konusmak isterim, Zeytinlik hakkinda. flachsacher2015@gmail.com tesekürler |
Bilgi demeyelim de tecrübe diyelim, yanlışı bol bir süreçten geçtim bu zeytin işinde.
Size örnek vereyim : Bizim bölgede 2,15-3 Tl/kg fiyattan yağlık zeytin alıp (köylüden veya tüccardan) 150 TL / ton sıkım parası ile fabrikada sıktırıp ihtiyacınız kadar zeytinyağı elde edebilirsiniz. Gemliklerinizi de karardıkça işçi sokarak toplayabilir ve fabrikaya 6-7 TL/kg , dane büyüklüğüne göre belki de daha yüksek ortalama ile tüccara satarsınız. Karınızı bu şekilde yükseltebilirsiniz. Ancak Gemlik zeytin hasadı eğer ağaçlarda siyah ve kızıl karışık ise oldukça yavaş oluyor. Yağlıkta 1 işçi günlük 5 kasa topluyorsa Gemlikte 2-3 kasa topluyor. Bu sebeple işçilik maliyeti neredeyse 2 katı. Ona göre planlama yapın. Ağaçta kararsın diye beklerken ters bir havada ürünü kaybetmek de ayrı bir risk. 4000 ağaç iyiymiş, başarıyla yönetirseniz başka iş yapmanıza gerek kalmaz inşallah. Telefon numaram 05325415616, dilediğiniz zaman arayabilirsiniz, benim de sizden öğreneceklerim vardır eminim. Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Herkese Merhaba
5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,
Manisa gördesten dün itibariyle 27 dönüm 700 ağaca sahip bir zeytinlik alarak aranıza katıldım, devlet memuruyum, su elektrik yok ağaçlar bakımsız , üzerinde şuan zeytin var onları toplatıp ne yapmamı önerirsiniz ? Topladıktan sonra bordo bulamacı **** soğuga karşı ne yapayım, gübreleme yapmalımıyım? Toprak analizi için haftaya toprak alıp ziraat odasında analiz yaptıracağım,ama gübre atmak istemiyorum çünkü şuan sulayamıyorum, arkadaşlar tavsiyelerinizi ve yardımlarınızı bu işe yeni başlamış acemi bir zeytinci olarak bekliyorum, |
Hayırlı olsun. 27 dekar Allah kolaylık versin :)
|
teşekkürler elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıcaz artık
|
Önce zeytinleri toplayın, iri taneli olanları satın.
Küçük tanelileri yağ çıkartın. Sonra borda bulamacını atın. Toprak numunesi alıp, tahlilini yaptırın. Bulabilirseniz hayvan gübresini bolca attırıp toprağa karıştırın. Fiğ ekip yaylı çapa ile toprağa karıştırın. Çiçekleri açtığı zaman ya biçtirip toprak yüzeyini kapatacak şekil de bırakın, ya da dıskaro ile toprağa karıştırın. Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
http://www.agaclar.net/forum/1522720-post43.htm
Bende yıllık izin aldım. 23 aralıkta izmirde toplama işine başlıyoruz :) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025