agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

Zerlanist 06-03-2017 12:35

Konu kirliliği yaratmamak adına bu başlıkta kalmak istiyorum, Şarköy' e yakın bir nokta da, benzer iklimde, hafif eğimli ve bu eğimin bakısı güney - güney batı olan bir tarla sahibiyim, bu tarla bir kaç km mesafeden denizi de görüyor. Humuslu, geçirgen ve kumlu bir toprağı var, artezyen ile su çıkarmak mümkün. 10 dekar kadarına zeytin ağacı dikerek, kendime kışın ortasında dahi doğaya kaçabilecek bir bahane arıyorum. Sofralık mı yağlık mı ekilir? Yoksa tamamen uzak mı durmalıyım? Açıkçası yapmışken her anlamda değsin istiyorum, ticari olarak elbette geçim kaynağı olarak görmüyorum ama, iyi kötü emeğin karşılığını da almak isterim. Geçtiğimiz sonbahar, kapsamlı bir toprak analizi yaptırdım, işe koyulmak üzereydim lakin babama kanser teşhisi konulması ile ertelemek durumunda kaldım, yer Saroz körfezinde, bu bölge de ticari zeytinlik yok, verimli badem - ceviz - armut - erik ve üzüm bağları var. Tavsiyeleriniz nelerdir?

Melih Bakırlıoğlu 07-03-2017 06:19

Verimli ağaçları dikmeniz daha mantıklı görünüyor.
Zeytin derseniz, gemlik ve edremit cinslerini öneririm. 10 adet ağaç yeter her halde, yetişmeleri biraz zaman alacaktır.
Babanıza da geçmiş olsun .

Poyrazs 07-03-2017 13:23

elamlar o bolgede gemlik yetistiriyorlar diye biliyorum, ticari anlamdada gemlik daha karli diye biliyorum. Fakat 10 dekarda sizin aralara baska turlerden ekip polenlemeyide yapmaniz gerekiyor sanirim. Tecrubelerinizi paylasin lutfen benim gibi yeni bahceciler icin cok faydali olacaktir

Zerlanist 07-03-2017 15:58

Aslında haklısınız, denenmiş ve sonuç alınmış metodlar her zaman daha iyidir. Lakin bende zeytin deyince akan sular duruyor, Saroz körfezi ve Şarköy aynı iklimsel özelliklere sahipler, Trakya' nın karasal ikliminden ikiside etkilenmiyor. Bölge de -8 ve altı sıcaklık yaşandığını hemen hiç görmedim duymadım diyebilirim. Sadece yöre halkı daha evvel hiç zeytin dikmemiş, bu konuda ilk olmak isterim açıkçası. Bu işi bulabileceğim en profesyonel ekip ile yapmak istiyorum, sizler kadar bilgim elbette yok, ama biliyorum ki ne olursa olsun temeli ve nasıl start aldığı sürecin en önemli aralığı. Tavsiye ettiğiniz türlerden oluşmuş, yaklaşık 300 ağaçlık, iyi tesis edilmiş bir bahçe kurduğumuzu varsayalım, olgunlaştığı vakit, yıllık kar bakımından nasıl bir tahminde bulunulabilir?

Zeytinci 08-03-2017 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zerlanist (Mesaj 1498074)
Aslında haklısınız, denenmiş ve sonuç alınmış metodlar her zaman daha iyidir. Lakin bende zeytin deyince akan sular duruyor, Saroz körfezi ve Şarköy aynı iklimsel özelliklere sahipler, Trakya' nın karasal ikliminden ikiside etkilenmiyor. Bölge de -8 ve altı sıcaklık yaşandığını hemen hiç görmedim duymadım diyebilirim. Sadece yöre halkı daha evvel hiç zeytin dikmemiş, bu konuda ilk olmak isterim açıkçası. Bu işi bulabileceğim en profesyonel ekip ile yapmak istiyorum, sizler kadar bilgim elbette yok, ama biliyorum ki ne olursa olsun temeli ve nasıl start aldığı sürecin en önemli aralığı. Tavsiye ettiğiniz türlerden oluşmuş, yaklaşık 300 ağaçlık, iyi tesis edilmiş bir bahçe kurduğumuzu varsayalım, olgunlaştığı vakit, yıllık kar bakımından nasıl bir tahminde bulunulabilir?

Arbequina çeşidini bir araştırın. Sık dikim ve bodur yapı. Yağ kalitesi iyi. İspanyollar Avrupa'ya onu iyi pazarlıyor. Erken yaşta mahsül almaya başlarsınız. Taneler bildiğimiz sofralıklardan küçük fakat lezzeti iyi. Bu bir meydan okumadır geleneksel çeşitlere.
Gemlik ve Ayvalık/Edremit çeşidi çok dikim yapıldı.

Zerlanist 09-03-2017 04:32

Söylediğiniz çeşidi araştırdım, zeytin için nispeten sert iklimlerde daha güvenilir bir tercih gibi görünüyor. Sık dikim, haliylen daha bol verim, daha erken verime yatma da cabası. Anladığım kadarıyla 10 dekar araziye 1100 - 3000 aralığında, muazzam sayıda fidan dikimi yapılabiliyor. Esasında merak ettiğim ticari olarak bu işin getirisi nedir? Dışarıdan bakınca çok huzurlu, doğayla haşır neşir olunacak işler gibi duruyor, nedir bu işin aslı? Mis kokuların içinde ağaç budayalım, çoluğumuz çocuğumuz köpeğin tavuğun peşinden koşsun derken, kendimizi sanayii sitesinde traktöre usta ararken, ne bileyim ilçe tarımlarda ziraat mühendisi peşinde koşarken mi buluruz? Hobiden, hevesten ziyade yaşantımızı zenginleştirelim derken stresin dibine iyice vurur muyuz? Veya ettiğimiz masrafla kalır mıyız? Velhasıl zeytinlik fikri hoş olmakla beraber, iyi kötü maddi yönü de olmalı, aksi halde sade bir dağ evi daha düşük maliyetli. Bu konuda aydınlatacağınızı umuyorum. Çok sordum kusuruma bakmayın.

Melih Bakırlıoğlu 09-03-2017 06:28

300 fidan gemlik çeşidi için olabilir ama size ev ve bahçe için yer kalmaz(6x6 veya 5x6 dikim yaparsanız). Çiftçilik hava şartlarına bağlıdır.
arbeque cinsini ispanya kaynaklarından araştırmanızı tavsiye ederim, ömürlü bir zeytin olmadığını duymuştum, yanlış bilgide olabilir.

Zerlanist 09-03-2017 19:04

Arazi daha büyük lakin ben 10 dekar kadar dikim yapma düşüncesindeyim, tüm cinsleri kapsamlı bir araştırmadan geçireceğim elbette. Anladığım kadarıyla maddi sorulara yanıt vermek istemiyorsunuz ☺ peki ortalama verimde 30 ağaç, kaç kg/ton zeytin verebilir? Zeytinin kaçta kaçı net yağ olarak sıkılabiliyor?

Poyrazs 09-03-2017 21:51

Türkiye ortalamasinin 18 kg larda oldugunu duydum ben gemlik tipi icin. fakat uygun bakim ve surwkli ilgiyle 45 50 kg verim aldigini soyleyenler var ama bu cok goreceli şöyleki dayimlarin akcay tarafinda bakimsiz agaclarindan agac basi 2 kg cikkiyor hemen yan köylerinde arkadasimin ailesinin zeytinliginden her yil 15 25 arasi aldigini soyluyor(ağaç başı). Benim bolgemde(bursa) ayni sekilde profesyonel yapip 40 kglardan bahsedenlerde var kara duzen birseyler yapip 10 15 arasi alanda. Biraz ilgi biraz bilgi biraz tecrube birazda kismet bu isler. arazinin toprak yapısı, meevkisi, çevresi, ağaçların mesafesi, türü, sulaması, budaması, ilacı vs... diye uzayan pek çok neden var verimi etkileyen 20 kg alıcam dersin 2 de alabilirsin 40 da bence.

gemlikte tanıştığım, profesyonel olarak bu işi yapan birinin çok hoşuma giden altın bir nasihatı oldu yakın zamanda " 22 dönüm altında bu işi yapan bahçecidir (beni kast ediyor:) sen bahçeci olacaksın kiloydu verimdi bunlara çok takılma yapman gerekeni keyifle yap beklentini de yüksek tutma her zaman mutlu olursun ;)" sevgiler..

Zerlanist 10-03-2017 10:11

Gayet iyi bir açıklama oldu teşekkürler :) Şahsen beklentim yüksek değil, amaç orada bulunabilmek adına geçerli bir sebebe sahip olmak.

Zeytinci 11-03-2017 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zerlanist (Mesaj 1498460)
Gayet iyi bir açıklama oldu teşekkürler :) Şahsen beklentim yüksek değil, amaç orada bulunabilmek adına geçerli bir sebebe sahip olmak.

Zeytin işinde ülkemizde zengin olunmaz. Ülkemiz dışında sık dikim ve hasat şekline baktığınızda o şartları yapamadığınızda rekabet edemeyeceğimizi görürsünüz. Zeytin'in ve Zeytin yağının kıymetinin farkında olan büyük bir tüketici olduğu söylenemez.
Yağlık çeşit meyvenin ortalama % 25'i yağdır. Bazı çeşitlerde %30'a kadar çıkar.
Meyve verimi çeşitler arasında ağacın yaşına ve bakım şartlarına göre büyük değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik ağaç başına 0 kg ile 200 kg arası değişir. Yağ fiyatları da kalite ve zeytin çeşidine bağlı olarak çok farklı.
Sofralık zeytin yapanlar iyi pazarlama yapabiliyor iseler para kazanıyor olabilir.
Yukarıdaki sebeplerle kesin bir getiri şudur demek zor.
Hevesinizi kırmak istemem ama sizin sevdanız hobi olarak kalır gibi geliyor bana. Ülkemizde küçük üretici olmak zor.
Hesabınızı iyi yapın maddi ve manevi kaybınız olmasın.

leobiz 12-03-2017 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zerlanist (Mesaj 1498377)
Arazi daha büyük lakin ben 10 dekar kadar dikim yapma düşüncesindeyim, tüm cinsleri kapsamlı bir araştırmadan geçireceğim elbette. Anladığım kadarıyla maddi sorulara yanıt vermek istemiyorsunuz ☺ peki ortalama verimde 30 ağaç, kaç kg/ton zeytin verebilir? Zeytinin kaçta kaçı net yağ olarak sıkılabiliyor?

Siz benim klasmanımdasınız. O yüzden paylaşacağım bilgiler işinize yarayacaktır. İzmir Dikili'de 18 dönüm, yaklaşık 600 adet 10 yaşında, çoğunluğu gemlik tipi olmak üzere zeytinliğim var. Yıllık bakım için anlaştığım arkadaşa gübre ilaç budama ve sulama sürme herşey içinde 11000 TL ödedim. Toplama İşçiliği , sıkım, git gel vs. 5-6 bin lira harcamışımdır. Zeytinin yaklaşık 2,5 tonunu tüccara satıp işçilik vb masrafları ödedikten sonra kalan 6 tonun bir kısmını siyah zeytin olarak 5lik tenekelerde kurdum. Kilosu 14 TL hesaplayıp 70 TL ye sattım çevreme. Şu anda oldu zeytinler, yemeye başladılar. Kalan zeytini karışık sıkıp 4,85kg/lt oran ile yaklaşık 1200lt zeytinyağı aldım. Onu da 5lik tenekelerde ambalajlayıp 150TL ye sattım. Yani 15 bin lira harcadım 40000 lira topladım diyebiliriz yuvarlak hesap. Sonuç olarak önce satabilirliğinizi hesaplayın. 15 TL ye fabrikaya bıraksam yağı emeğine yazık olacaktı.30 TL ye satabileceğimi bildiğim için sıktrdım zeytini. Yoksa tam karardıktan sonra zeytin olarak tüccara satardım daha karlı olurdu.
Gerçi bundan sonra tüccara hayatta satmam. Gözümün önünde 3.5 TL ye benden aldığı zeytin 7 liraya gitti.

Bu yazdıklarım size güzel gelmiş olabilir. Hevesinizi kırmak istemem ama bu masrafları yapıp da hasat zamanı geldiğinde ağaçlarda zeytin olmadığı zaman da tam bir ruhsal çöküntü oluyor. Geçen sene de yaşadığım buydu.
Aynı adam, aynı şekilde aynı ağaçlara bakıyor, 1 sene 2,5 ton, sonraki sene 8,5 ton çıkıyor. Demem o ki, sürprizlere de hazırlıklı olun.



Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zerlanist 13-03-2017 09:38

Her birinize ayrıntılı, doyurucu yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Esasen amacım para kazanmaktan ziyade, harcadığımı biraz fazlasıyla geri koymak, kırsal tadını alabilmenin motivasyonunu sağlamak. Lakin rakamlardan ziyade, harcanması gereken emek gözümü korkuttu, satabilirliğimin olmadığını, hatta yakın bölgemde böyle bir endüstri olmadığını görüyorum ilk etapta, daha sonra ise büyükşehir de yaşayıp - çalışıp, kısmi ilgilenebilecek biri olarak bu sevdanın biraz daha emek istediğini görüyorum. Sizin gibi işin ehli, donanımlı insanlar kadar şansım olmayacağını da bilmek işin cabası. Sanırım benim durumum da olup böyle bir işe kalkışmayı düşünenler daha farklı ürünlere yönelmeli, zira harcayabileceğimiz emek sınırlı. Para da kolay kazanılmıyor ama, harcamanın daha zahmetsiz yolları var.

pria 24-03-2017 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zerlanist (Mesaj 1498790)
Her birinize ayrıntılı, doyurucu yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Esasen amacım para kazanmaktan ziyade, harcadığımı biraz fazlasıyla geri koymak, kırsal tadını alabilmenin motivasyonunu sağlamak. Lakin rakamlardan ziyade, harcanması gereken emek gözümü korkuttu, satabilirliğimin olmadığını, hatta yakın bölgemde böyle bir endüstri olmadığını görüyorum ilk etapta, daha sonra ise büyükşehir de yaşayıp - çalışıp, kısmi ilgilenebilecek biri olarak bu sevdanın biraz daha emek istediğini görüyorum. Sizin gibi işin ehli, donanımlı insanlar kadar şansım olmayacağını da bilmek işin cabası. Sanırım benim durumum da olup böyle bir işe kalkışmayı düşünenler daha farklı ürünlere yönelmeli, zira harcayabileceğimiz emek sınırlı. Para da kolay kazanılmıyor ama, harcamanın daha zahmetsiz yolları var.

Çanakkale/Biga'da 17 yıl önce büyük hayal ve emeklerle 170 kadar Gemlik tipi zeytini bebek gibi bakıp büyüttüm..sadece 2 yıl üründe sevinebildim..harcadığım emek ve paraya acıyorum..bu yıl son defa budayıp bakımını yapacağım..eğer bu yıl da geçen seneki gibi 6 ay yağmur düşmeyip, yemelik zeytin dahi alamazsam, imar planı içindeki bu 5250 m2.lik arsayı parselletip kendime büyükçe bi parsel bırakıp sadece nergislerimle ve yazlık mini sebze bahçemle uğraşacağım..diğer fidanlarında çoğunu ya söktürüp isteyenlere vereceğim ya da zayıf ve verimi az olanları dipten keseceğim..ilerde o parselleri alanlar dilerlerse yeniden kuvvetli köklerden fışkıran sürgünleri büyütüp meraklarını alabilirler..benden bu kadar..
İyi düşünün derim..hayal ettiğiniz alan büyük yatırım ve emek isteyen bir alan..zeytin işi elaleme güvenip yevmiye verilerek yapılırsa maliyetini çıkarmaz..bu işler tamamen kalabalık bir aile işi..

pria 24-03-2017 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zerlanist (Mesaj 1497870)
.. yer Saroz körfezinde, bu bölge de ticari zeytinlik yok, verimli badem - ceviz - armut - erik ve üzüm bağları var. Tavsiyeleriniz nelerdir?

Sayın Zerlanist..ben o yöreleri iyi bilirim..sizin yeriniz sanırım Adilhan ve Gökçetepe köyleri arasında..Eğer eski adı Mariz olan Gökçetepe köyünde Orman Piknik alanından sonra Enez istikametindeki erikli'ye doğru giderseniz orman içinde yabani zeytinler görebilirsiniz..Gökçetepe altında orman içinde eski antik yerleşim alanı var..belki de yüzyıllar önce o insanlardan kalmadır onlar..
Yeriniz güney bakılı, kuytu ve zeytine oldukça müsait sayılır..ama bence birkaç yıllığına 15-20 fidan ekin, zeytin tarımıyla haşır neşir olun, yaşayacağınız sıkıntıları, harcayacağınız emek ve paraları tekrar görün derim..
Tekrar edeyim; zeytin işinde kalabalık aile şart.. budamasına, toplamasına, ilaçlamasına para verip yaptırırsanız vasat yıllarda para bile kaybedersiniz..
Özenmekle olmuyor maalesef bu işler..zaten bu ülkede üretici olmak ayrı bir dert..pazarlayan kazanıyor daima çünkü..
Bir budamacı çağırsanız günde adamına göre 20-30 ağaç budar, budama ustası 120 liradan aşağı gelmez..daha çoook yazacak şey var ama bu kadar yeter..Eğer zeytinliğin ekim dahil bakım ve hasat işlerini fiilen kendi becerinizle ve emeğinizle yapmaya güvenmiyorsanız vazgeçin bu sevdadan derim..veya ekin 15-20 kök, kendi yemelik zeytininizi veya yağınızı almaya bakın derim..alamasanız bile bol bol spor yaptım, sağlığımı bu işlere borçluyum dersiniz benim gibi :)

owert 09-04-2017 08:34

''zeytin işi elaleme güvenip yevmiye verilerek yapılırsa maliyetini çıkarmaz..bu işler tamamen kalabalık bir aile işi..'' Pria.

Aynen şimdilik böyle ..

İkincisi :
''ekin 15-20 kök, kendi yemelik zeytininizi veya yağınızı almaya bakın derim..alamasanız bile bol bol spor yaptım, sağlığımı bu işlere borçluyum dersiniz '' Pria

Aynen böyle ..

Poyrazs 09-04-2017 17:31

Selamlar:
Aklima takilan bir konu var; Orhangazi'de yamacta bulunan zeytinligime 300 metre yukardan boru hatti cekip bahcedeki depoya su indirmeyi, yazinda agaclari bu yolla sulamayi dusunuyorum, fakat konustugum bir ziraat muhendisi ve koyumuzde yillardir zeytincilik yapan tecrubeli bir abimiz "agaclari suya alistirirsan iyi olmayabilir" dediler. Bu abimiz asagida ana yol yanindaki agaclarini 6 yil suladigini simdi ise agaclardan hic urun alamadigini soyledi. Acikcasi tereddutte kaldim. Bu ikilemden nasil cikabilirim? Yardimlarinizi rica ederim. Sevgiler.

Melih Bakırlıoğlu 10-04-2017 07:18

Çok olmamak şartı ile sulamakta fayda var, özellik ile yaz ayların da.
Gübreleme işlemlerini de damlama sulama ile yaparak faydalanabilirsiniz.

Poyrazs 10-04-2017 09:29

Merhaba. Yanıt için teşekkürler. Aşırıya kaçmamak kaydıyla bende zararı olduğunu düşünmüyorum, ama hem tarımsal ilaç aldığım dükkanın sahibi ziraat mühendisi hemde köyünüzün tecrübeli bir abisinden duyunca aynı şeyleri tereddütte kaldım. Mayıs eylül arası haftada bir defa 25 litre veririm diye düşünüyorum tabi yağmura göre verip vermeyeceğim. Zararı olmaz umarım. Sevgiler

Zeytinci 10-04-2017 21:21

Sn. Poyraza,

Zeytin çeşidiniz Gemlik sofralık galiba. Sofralık zeytin'in irisi makbuldür, sulama yapılması gerekir. Toprağınızın ve sulama suyunun PH'ını da ölçün, PH'ın zeytin için uygunluğunu kontrol edin. Sulama miktarı ve zamanı İle ilgili tecrübeli bir teknik elamana danışmanızda fayda var. 250 zeytin adedi az değil. Sizi mutlu edecek miktarda ürün alırsınız.

Poyrazs 11-04-2017 03:28

Merhaba:
Cok tesekkur ederim Sn. Zeytinci bana gercekten cok yardiminiz dokundu. Hala elime her makasi almadan once buradan sizin yazdiklarinizi ve MIne Hanim'in bu sitedeki budama videolarini tekrar tekrar okuyup izliyorum. Umarim bir gun sahsen tanismakta nasip olur. Sevgiler.

Siddartha 18-06-2017 13:42

Sevgili ağaç severler, benim bir hayalim var ancak sorulara verdiğiniz cevaplardan sonuçlar çıkarmaya çalışıyorum ama en doğrusu kendi sorularımı sormak olacak sanırım.

Memurum, erken emekliye ayrılıp, bir zeytinlik alıp içinde de yaşamak istiyorum.Güney Ege ve mümkün olduğunca denize yakın olsun istiyorum.Maksatım sadece kendimi geçindirecek (karnımı doyuracak) kadar gelir elde etmek.
Bu işe yatıracağım çok param yok, bir miktar da zor günler için ayırmak istiyorum.İnternette bulduğum ilanlar içinde b2 arazileri var, muhtemelen delice diye tabir edilen zeytinlikler.Eğimi fazla olan, bol kayalık olan araziler.
Kendimi adadığımı farz edersek, bu tür bir arazi adam edilebilir mi?
Zeytin yağının fabrikalarda ne kadar özensiz ve sağlık imal edildiği konusu geçmiş, kendi yağını üretmek için teçhizat kurmak çok masraflı veya zor mu?
Sizin bu konuda başka önerileriniz varsa duymayı çok isterim, teşekkürler.

Melih Bakırlıoğlu 19-06-2017 07:22

Delice zeytini aşılayıp büyütmek söylediğiniz tür arazide baya bir zaman alır.

Taşlıbahçe 19-06-2017 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Siddartha (Mesaj 1511234)
Sevgili ağaç severler, benim bir hayalim var ancak sorulara verdiğiniz cevaplardan sonuçlar çıkarmaya çalışıyorum ama en doğrusu kendi sorularımı sormak olacak sanırım.

Memurum, erken emekliye ayrılıp, bir zeytinlik alıp içinde de yaşamak istiyorum.Güney Ege ve mümkün olduğunca denize yakın olsun istiyorum.Maksatım sadece kendimi geçindirecek (karnımı doyuracak) kadar gelir elde etmek.
Bu işe yatıracağım çok param yok, bir miktar da zor günler için ayırmak istiyorum.İnternette bulduğum ilanlar içinde b2 arazileri var, muhtemelen delice diye tabir edilen zeytinlikler.Eğimi fazla olan, bol kayalık olan araziler.
Kendimi adadığımı farz edersek, bu tür bir arazi adam edilebilir mi?
Zeytin yağının fabrikalarda ne kadar özensiz ve sağlık imal edildiği konusu geçmiş, kendi yağını üretmek için teçhizat kurmak çok masraflı veya zor mu?
Sizin bu konuda başka önerileriniz varsa duymayı çok isterim, teşekkürler.

Eğimi fazla olan kayalık araziler adam edilebilir, araziyi taraçalandırma pek çok açıdan en iyi yoldur ancak çok maliyetli olabilir veya taşını bulup getirme, araziye indirme, duvarları örme gibi işleri benim gibi tek başınıza durup dinlenmeksizin yaparsanız yine benim gibi fıtık olabilirsiniz, fıtık olup durdum mu, hayır, ameliyattan sonra devam ediyorum, niye? bilmiyorum, belki Arnavut inadıdır.

Neyse, bu deneyimlerimden sonra yeni bir zeytinlik alıp farkını keyifle yaşıyorum. Diyeceğim o ki: ağaçların gelişimi, sağlığı ve bakım ve hasat işlerinin kolaylığı için arabayla ulaşılabilen arazi düz veya tatlı eğimli olsun, düz ise suyun uzun süre biriktiği yerde olmasın, iyi güneş alsın, dik vadi kenarlarında veya dibinde olmasın, kuytuda kalmasın, zeytinin yetişme sınırındaki üst kıyılarda olmasın, ağaçlar keyifli olsun, iyi sürgün veriyor olsun, az öteden baktığınızda sarılık olmuş gibi soluk, sarımsı olmasın, parak kurşuni bir hali olsun gibi gibi...

mister73 19-06-2017 16:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1511322)
...
zeytinin yetişme sınırındaki üst kıyılarda olmasın
...

Faydalı açıklamalarınız için teşekkürler sayın Taşlıbahçe, sanırım kullanıcı adınızın tüm bunlarla bir ilgisi var :)

Benim sormak istediğim yukardaki cümleden "fazla yüksek rakımlı olmasın" anlamını mı çıkarmalıyız?

Taşlıbahçe 19-06-2017 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1511350)
Faydalı açıklamalarınız için teşekkürler sayın Taşlıbahçe, sanırım kullanıcı adınızın tüm bunlarla bir ilgisi var :)

Benim sormak istediğim yukardaki cümleden "fazla yüksek rakımlı olmasın" anlamını mı çıkarmalıyız?

Evet, misal bizim bölgemizde 450 m rakımdan yukarıda zeytinler kısa ömürlü oluyor veya çalılaşıyorlar; kabaca 350-450 m arasındaki kuşakta da don zararı ve beraberinde gelen türlü dertlerle verim oldukça düşüyor. verimi arttırmak için gübre dahi atamıyoruz, atsak ağaçlar keyiflenip hızlı sürgün veriyor ve kışın bu keyifli sürgünler dokuları gevşek olduğundan zararlanıyorlar.

bu arada "taşlıbahçe" ismini nereyi eşelesek taş çıktığı için verdik ama biraz bekleyip taş setlere başlayınca verseydik de yine aynı olurdu :)

mister73 19-06-2017 19:30

Peki, Türkiye'de zeytin yetiştirilen tüm coğrafyalar dikkate alındığında, böyle bir genelleme yapılabilir mi? Mesela İzmir-Dikili'de veya Manisa-Soma'da 300-400 m yükseklere çıkıldığında yukarıdaki riskler söz konusudur diyebilir miyiz?

mister73 19-06-2017 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1511352)
Evet, misal bizim bölgemizde 450 m rakımdan yukarıda zeytinler kısa ömürlü oluyor veya çalılaşıyorlar; kabaca 350-450 m arasındaki kuşakta da don zararı ve beraberinde gelen türlü dertlerle verim oldukça düşüyor. verimi arttırmak için gübre dahi atamıyoruz, atsak ağaçlar keyiflenip hızlı sürgün veriyor ve kışın bu keyifli sürgünler dokuları gevşek olduğundan zararlanıyorlar.

bu arada "taşlıbahçe" ismini nereyi eşelesek taş çıktığı için verdik ama biraz bekleyip taş setlere başlayınca verseydik de yine aynı olurdu :)

Bir de şöyle bir site buldum rakım ölçümü için. Ne derece sağlıklı ölçüm yaptığı hakkında pek bir fikrim yok. Rakımını ölçmek istediğim yerin koordinat bilgilerine göre önce google.maps'te tam yerini buluyorum, sonra bu sitedeki haritada aynı noktaya tıklıyorum ve "metre" cinsinden yüksekliği ölçüyorum. Daha kolay ve kesin sonuç veren bir çözüm var mıdır acaba, yoksa bu yöntem de işe yarar mı?

Poyrazs 20-06-2017 00:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1511376)
Bir de şöyle bir site buldum rakım ölçümü için. Ne derece sağlıklı ölçüm yaptığı hakkında pek bir fikrim yok. Rakımını ölçmek istediğim yerin koordinat bilgilerine göre önce google.maps'te tam yerini buluyorum, sonra bu sitedeki haritada aynı noktaya tıklıyorum ve "metre" cinsinden yüksekliği ölçüyorum. Daha kolay ve kesin sonuç veren bir çözüm var mıdır acaba, yoksa bu yöntem de işe yarar mı?

Merhaba, rakimi saniyorum ki dogru olcuyor. Kendi bahceme gore baktim dogru cikti. Ben koyun rakimini arastirip ogrenip, yoldaki egim derecesini ve mesafeyi oranlayip ortalama birsey bulmustum tahminimden 50 metre dusuk cikti.

Taşlıbahçe 20-06-2017 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mister73 (Mesaj 1511363)
Peki, Türkiye'de zeytin yetiştirilen tüm coğrafyalar dikkate alındığında, böyle bir genelleme yapılabilir mi? Mesela İzmir-Dikili'de veya Manisa-Soma'da 300-400 m yükseklere çıkıldığında yukarıdaki riskler söz konusudur diyebilir miyiz?

Diyemeyiz, her bölgenin yapısı farklıdır. Bakı, enlem, arkadaki yükseklik, hakim rüzgarın karakteri, nem oranı, denize olan mesafe gibi pek çok faktör o yörenin zeytin için uygun sınırlarını belirler. Verdiğim örnekte "bizim bölgemizde" demem de bu yüzdendi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025