agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

Özcan2007 29-01-2009 17:40

Arkadaşlar 5 metreye 5 metre diktim gemlik zeytin fidanı diktim. Ama 3 yaşında olmasına rağmen aralarını doldurmaya başladı birde büyürse başımız dertte. Ben çiftci olarak söylemek istiyorum 7 metreye 7 metre olmalı

tenar 30-01-2009 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 352403)
Tenar,

Yorumların güzel. Konulara kısa değinirseniz, sanırım daha faydalı fikir alışverişi olacak. Lütfen yanlış anlamayın, tarzınıza karışmak gibi niyetim olamaz.

Örneğin benim şu andaki fikrim zeytinleri sık aralıklarla dikmek (3 mt.). Oysaki geleneksel zeytinlerim uzun aralıklı 7-10 metre.

Geleneksel uzun ara dikim ağacın çok büyümesine ve budamanın gereksizliğine yolaçtı. Eski insanlarda kesme o dal zeytin verecek fikri hakimdir.

Ağacın taç kısmının çok büyümesi ile;
- dallara su transferini azalttı ve kuru dallar oluştu,
- hava ve ışık alma azaldı,
- meyve toplama zorlaştı, dallar hırpalandı periyodisite arttı,
- meyve kalitesi düştü,

Kanımca sık dikmeli ve taç kısmını fazla büyütmemeliyiz.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Sn Zeytinci,

Elim değince duramıyorum. Parça pinçik, habire girip girip taksit taksit yazamıyorum, sohbet eder gibi aklıma gelenleri yazıveriyorum.

Konudan uzaklaşıyorum diye mi düşünüyosunuz? Yoksa uzun yazı okumak mı zor oluyor? Uyarınızı dikkate almaya çalışırım, ancak neye dikkat etmemi istediğinizi anlayamadım galiba.

- "Geleneksel uzun ara dikim ağacın çok büyümesine ve budamanın gereksizliğine yolaçtı. Eski insanlarda kesme o dal zeytin verecek fikri hakimdir. " benim çevremdekiler böyle düşünmüyor. Gücü azalmasın diye, ağacı yormadan büyüyebilecek dalı bırakılır.

- Her çıkan büyümeye bırakmaz, baştan önlemimizi alırız. Ve hatta her ağacın yanına vardığımızda, çıkan gözle görünür minik çıkıntıları parmağımızla kırarız (bir yöntemi var, zedelemeden), cebimizde çakıyla dolaşırız.

- Önceki yazımda da yazmıştım, gençleştirme yapmak gerekiyor.

- Seyrek dikmenin zararı olmayacağını düşünüyorum haala. Ancak sık dikildiğinde dikkat edilecek bakım yöntemleri olabilir, varsa da ben bilemiyorum. Eskilerin dediklerinde hep doğruluk payı mutlaka vardır. Zorlamamak lazım.

-Su transferi azaldı diye mi acaba kuru dallar oluşuyor? zeytinlerin tabanını kurak zamanlarda sürmek, yumruların nem kaybına sebep oluyor, ağaç dalları kurumaya başlıyor diye biliyorum.

- Büyük ağacı toplamak zor olabilir ama dediğim gibi ben ticaretini yapmıyorum, kaygılarım farklı. Ticaretini yapmak istesem bile, yine de sık dikmez, doğasına uygun büyümesine de müsaade ederdim. Ama her deliceyi aşılar, dağa taşa da zeytin dikerdim.

- Meyve kalitesinde düşüş olmuyor benim gibi yapanlarda, duymadım kalite sorunu olduğunu.

Bunlar benim öğrendiklerim. Bizim şartlarımıza göre doğru olabilir bunlar. Yörelere göre, iklim gereği farklı yöntemler olabilir.

Kısa bir süre sonra her şeyleriyle kendim ilgilenmek üzere köye yerleştiğimde, ilk yapacağım, yöredeki yaşlı komşularımın peşine takılmak. Bu benim tarzım sadece.

Zeytinci 30-01-2009 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Özcan2007 (Mesaj 352889)
Arkadaşlar 5 metreye 5 metre diktim gemlik zeytin fidanı diktim. Ama 3 yaşında olmasına rağmen aralarını doldurmaya başladı birde büyürse başımız dertte. Ben çiftci olarak söylemek istiyorum 7 metreye 7 metre olmalı

Gemlik cinsi fazla büyük tac yapmaz diye biliyorum.

Sık dikim ve küçük ağaç tacı taraftarı olmam şundandır:

Kökten dal uçlarına besi suyu kolay ulaşıyor. Uçlardaki meyveler iyi besleniyor.

Üst dallar alt dallara gölge yapmıyor. Tüm yapraklar besin üretimine katılıyor.

Ağaç hırpalanmıyor periyodisite azalıyor. Mahsulün toplanması kolaylaşıyor. Meyve zedelenmiyor.

Budama kolaylaşıyor. Dallarda kuruma görülmüyor. Güneşlenme ve havalanma iyileşiyor. İlaçlama kolaylaşıyor.

Zeytinci 30-01-2009 21:12

:)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 353114)
Sn Zeytinci,

Elim değince duramıyorum. Parça pinçik, habire girip girip taksit taksit yazamıyorum, sohbet eder gibi aklıma gelenleri yazıveriyorum.

Dilediğiniz gibi yazınız. Bana aldırmayın lütfen.

Konudan uzaklaşıyorum diye mi düşünüyosunuz? Yoksa uzun yazı okumak mı zor oluyor? Uyarınızı dikkate almaya çalışırım, ancak neye dikkat etmemi istediğinizi anlayamadım galiba.

Birkaç konu aynı yazı içinde geçince bilimsel yazı gibi algıladım. Cevap yazmada tereddüt ettim.

-Su transferi azaldı diye mi acaba kuru dallar oluşuyor? zeytinlerin tabanını kurak zamanlarda sürmek, yumruların nem kaybına sebep oluyor, ağaç dalları kurumaya başlıyor diye biliyorum.

Su yetmeyince dallar kuruyor.

Kısa bir süre sonra her şeyleriyle kendim ilgilenmek üzere köye yerleştiğimde, ilk yapacağım, yöredeki yaşlı komşularımın peşine takılmak. Bu benim tarzım sadece.

Gönlünüzce olsun:)

çetinpak 05-02-2009 12:28

Asırlık zeytin ağacı

1 Eklenti(ler)
Ege Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma Manisa'da en az 900 yıldır zeytin yetiştirildiğini ortaya koydu.
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, "Bu çalışma, bin yıla yakın zamandır topraklarımızda zeytin üretildiğini, zeytinin birinci mahsul, yağının da zeytin gibi çok kaliteli olduğunu tescilledi." dedi.

Üniversiteden bir heyetin, Bakır beldesine bağlı Harta Mahallesi'ndeki bir zeytin ağacında incelemede bulunduğunu belirten Boğaz, çalışma neticesinde ilçede kavunun yanında zeytin üretiminin de çok eskilere dayandığının tespit edildiğini kaydetti. Kırkağaç Belediye Başkanı Rıza Kayadipli de Edremit Körfezi'nden sonra dünyanın en güzel zeytinyağının bölgelerinde üretildiğini söyledi.
haber10.com adres'inden alıntıdır.
Mutlukalın.

mukankaya 15-02-2009 12:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cagatayyucel (Mesaj 337671)
arkadaşlar bu zeytinin hangi cins olduğunu nereden öğrenebilirim? türleri bilen var mı?

Sn. cagatayyucel
Edremit tipine benziyor. Benim bahçemde (gemlik tipi) 1 adet edremit tipi var yaprakları ve meyvenin yuvarlaklığı ederemit tipi gibi geldi.

cagatayyucel 17-02-2009 01:04

merhaba mukankaya bizim tarlada edremit tipi zeytinler de var, ama bu edremit zeytini değil, bu zeytin önce yeşil olgunlaşınca sarı beyaz bir renk alıyor.

toprak12 17-02-2009 13:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 347202)
Sayın Tenar,

Zeytin tabi ki kanaatkar ağaçtır, hemfikirim. Kendi ekolojik şartlarında dağda taşta binlerce yıldır varlığını sürdürebilen ölümsüzlerden biri.

Hiç kafa yormadan emek vermeden verdiği bize yeterli ise alan memnun satan da. Eski çağlardaki gibi, topla ve ye.

Hatalı tarım politikaları gençleri büyük kentlere yönlendirdi.

Üzüldüğüm, ağacın mahsül veren döneminde bakımsızlık, budamasızlık ve hatalı toplamadan (mekanize olamama) kaynaklanan gerekenden az ürün ve düşük kalite.

Boynuz kulağı geçeli çok olmuş. Sık dikim, bodur ağaç ve mekanize toplama/ işleme. İyi pazarlama. Hedef bu olmalı. Bunların aşılması gerekir.

Hoşça kalınız.

bizim buralarda çok zeytin var ee burası akçay edremit burdaki köylerde herkez zeytincilikle geçiniyor pek su da istemiyor çünkü yazın hiç yağmur yağmıyor denebilir sıcağada dayanıklı:p

yalıçapkını 19-02-2009 12:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 353290)
Gemlik cinsi fazla büyük tac yapmaz diye biliyorum.

Sık dikim ve küçük ağaç tacı taraftarı olmam şundandır:

Kökten dal uçlarına besi suyu kolay ulaşıyor. Uçlardaki meyveler iyi besleniyor.

Üst dallar alt dallara gölge yapmıyor. Tüm yapraklar besin üretimine katılıyor.

Ağaç hırpalanmıyor periyodisite azalıyor. Mahsulün toplanması kolaylaşıyor. Meyve zedelenmiyor.

Budama kolaylaşıyor. Dallarda kuruma görülmüyor. Güneşlenme ve havalanma iyileşiyor. İlaçlama kolaylaşıyor.

Zeytinci sen şu sık dikim sevdasından vazgeçsen iyi olur diyorum..1000 yıl yaşayacak ağaca bu eziyet revamı..

basricav 19-02-2009 17:42

herkeze merhaba

Merhaba,

Bu foruma attığım ilk mesaj, o yüzden kısaca kendimden bahsetmek uygun olacaktı.

Normalde İstanbulda ama iş gereği bir süredir Çorluda bulunyorum. 28 yaşında genç bir mühendisim. :) Zeytincilikle hem hobi olarak hemde uzun vadede maddi kazaç sağlamak adına uğraşma hevsim ve niyetim var :)

Hala bilgi edinme aşamasındayım o yüzden bazı sorularım komik **** garip gelecektir.

* her nekadar webten her türlü bilgiye ulaşmak mümkün olsada. kitaptan şaşma derler. o yüzden arazi, fidan seçiminden başlayan ve devamında gerekli yetiştime, budama , zararlılara karşı önlem ve.. teknik ve bilgileri de içeren tavsiye edebileceğiniz kitaplar (üniversite kitaplarıda olur)varsa çok memnun olurum . biraz okuduktan sonra teknik sorulara geçmek hem sizin hem benim zamanımı verimli kılacaktır. ama önce bir kaç sorum olacak.

* zeytinliği eski orman arazısine kurmak nasıl avantaj ve dezavantaj yaratır?

1-orman arazileri düşük ücret karşılığında kirlanması. henuz çok net fiyat bilgim yok üzerinde çalışıyorum...:) acaba satın almaktan daha mantıklı olabilirmi. bildiğim kadari ile yanmış orman arazilerini yeniden ağaçlandırmak adına teşvik sebebi ile çok uygun fiyat ve uzun sürelerden bahsediliyor.

2- daha önde orman arazisi oldugu için kimyasal gübre ve eklentilerden yoksun olabileceğini düşünerekten orgaik zeytincilik yapılabilme konusunda uygun olabilirmi.

3- bu orman her nekadar yangında yanmiş olsada kökleri hala toprakta olacaktır. bu zeytin **** meyve yetiştirme konusuna nasıl bir etkisi olacaktır?

4- bölge olarakta marmara denizi çanakkale kıyılarına yakın civar desek.

Bu konularda fikir, bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum

Saygılarımla,

Basri Çavuşoğlu

Avanos 20-02-2009 07:51

Sayın Basricav
1-Danıştay 8. Dairesi dava konusu Ağaçlandırma Yönetmeliğinin 14/b maddesindeki “zeytin” ibaresinin çıkarılmasına ve Orman Bakanlığı ile S.S. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği arasında akdedilen protokolün iptaline karar vermiştir.

Bu maddedende anlaşılacağı üzere orman arazileri üzerinde zeytin ile ağaçlandırma yapılamamaktadır.

Zeytinci 20-02-2009 09:03

Tavsiyeler

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi basricav (Mesaj 363660)
Merhaba,

Zeytincilikle hem hobi olarak hemde uzun vadede maddi kazaç sağlamak adına uğraşma hevsim ve niyetim var :)

Hala bilgi edinme aşamasındayım o yüzden bazı sorularım komik **** garip gelecektir.

Başlık hareketlenmiş ama gözümden kaçmış.

Sn Basri kardeşim,

Senin niyetin bende gerçekleşmiş vaziyette.
Hobi olarak çok zevkli. Kendi zeytininin yağını ve meyvesini yemek, eş dostla paylaşmak vs.
Ne demiş şair '' Yetmişinde bile zeytin dikeceksin/ hemde öyle çocuklarına kalır diye değil, korktuğun halde ölüme inandığın için/ yaşamak yanı ağır bastığından. Nazım.''
Hele birde ortalama bir ağacın günde 2,7kg karbondioksit emip 1,8 kg oksijen verdiğini düşündüğünde doğadaki canlıları yaşatma adına ne büyük iyilik yaptığını.

Profesyonel anlamda bu işi yapmak ve rekabet edebilmek için:
-doğru cins ile sık dikim,
-bodur ağaç,
-mekanize budama ve toplama,
-hızlı ve doğru proses,
-butik marka ile pazarlamak gerek.

İlk önce ZAE'nin zeytin çeşitleri kitabını alıp ve okumanı. Zeytin cinslerini ve bölgeleri tanımanı tavsiye ederim. Sonra da İspanya'da bu iş nasıl yapılıyor para kazanmak adına internet'den araştır.

Durumumu sorarsan, profesyonelliği henüz beceremediğim için para kazanamıyorum.

Zeytinci 20-02-2009 09:13

Zeytin cinslerini tanıma

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cagatayyucel (Mesaj 361969)
merhaba mukankaya bizim tarlada edremit tipi zeytinler de var, ama bu edremit zeytini değil, bu zeytin önce yeşil olgunlaşınca sarı beyaz bir renk alıyor.

Sayın Çağatay,

İzmir Z.A.Ens.'nün ''zeytin çeşitleri araştırma kitabı'' var. İnternet'den bulabilirsin. Orada cinsler üzerine fotoğraflı olarak Türkiyenin bütün zeytinleri detaylı olarak mevcut. Yetkililerine sor ve ödemeli iste.
http://www.zae.gov.tr/yayinlar.asp

Zeytinci 20-02-2009 10:11

Ağaca eziyet

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zecoturk (Mesaj 363460)
Zeytinci sen şu sık dikim sevdasından vazgeçsen iyi olur diyorum..1000 yıl yaşayacak ağaca bu eziyet revamı..

Sn. Zecoturk,

3 metre ara ile dikilen ve ağacın üzerine apışarak budayan ve zeytini toplayan makinaları görünce kafam karıştı da.

Sizin gibi düşünen bir tarafım da var.:)

basricav 20-02-2009 11:50

Sayın Sivas5858,

Bu değerli teknik bilgiyi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Bu bağlamda çalışmlarımız daha verimli olacaktır.

basri

Zeytinci 20-02-2009 16:55

Modern zeytin bahçeleri

http://www.olint.com/

Lütfen yukarıdaki linke bakınız. Amaç profesyonellik ise geleneksel bahçe tarzından vazgeçmemiz gerekir.

denizakvaryumu 21-02-2009 19:47

Arbequina zeytin ağacı

Arbequina Zeytini, İspanya’nın kuzey doğusunda Katalonya bölgesinde bulunmuştur. Bugün toplam 55.000 hektarın üzerinde yetiştirilmektedir. Zeytinyağının kalitesi uluslararası pazarda çok değerlidir. Bugün Fransa ve Arjantin’de de yayılmıştır. Yurdumuza 2006 sezonunda yeni girmeye başlamıştır.

Arbequina’nın popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır. Kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır.

Arbequina’nın Katolonya’da IRTA tarafından klonal seleksiyonuna başlanmıştır. Seleksiyonun İlk safhasında 109 adet dikkat çeken ağaç dört sene boyunca sahada takip edilmiştir. Bu dört senenin sonunda 15 ağaç yüksek ve düzenli verimi dikkate alınarak seçilmiştir. Klonların altı sene boyunca değişik fidanlıklardaki performansı istatistiki olarak takip edilerek 1998 senesinde IRTA i-18 adı altında pazara sunulmuştur.

Zeytinyağında ortalama (%71) oleik asit, (%11) linoleik asit vardır. Düşük Polyfenois (Kafeik asitte 170ppm) miktarı vardır. Tadı meyvemsi ve tatlıdır, badem, yeşil muz ve domates aroması bulunur.

Yüzyıllardır zeytinyağı endüstrisi geleneksel metodlarla üretim ve hasat yapmıştır. Bugün artık büyük düşünebilen girişimciler yüksek verimli, erken verime yatan, yoğun dikimi yapılabilen ve de makine ile hasatı yapılabilen çeşitleri keşfetmişlerdir. Böylelikle zeytin yetiştiriciliği yüksek teknoloji ile tanışmıştır. Ülkemiz için yeni olan bu zeytincilik yöntemi, uzun yıllardır İspanya, Italya, Arjantin, Avustralya gibi önemli zeytin bölgelerinde yapılmaktadır.

Bu çeşitle kurulan bahçelerde mantık, erken verime yatan ağaçlar, verimli hasat ve esas önemli unsur mükemmel kalitede bir zeytinyağıdır.

Peki Arbequina neden gerçekten bu kadar iddialı;

Bir bahçe kurarken harcanan parayı düşünecek olursanız, meyveleri erken toplamak önem arz edecektir, yatırımın geri dönüş süresi önemlidir. Yoğun dikim yapılmış bir bahçede ertesi sene ürün alınacaktır ve beşinci sene tam verime dönüşecektir.

Zeytin bahçelerinde en önemli masraf hasat işçilğidir. Bodur ağaçlarla kurulan bahçelerin boylarını 2,5m’den budayarak ve sıra üzerine dikerek bahçeye hasat makinesi sokmamıza olanak sağlar.

Zeytinyağının sayısız faydası sayesinde günden güne tüketimi artmaktadır. ABD’ne senede ithal edilen zeytinyagi %8-12 artis gostermektedir. Japonya gibi asya ulkeleri de zeytinyagi ile yeni tanismis olup tuketimi hersene artmaktadir. Japonya’nin zeytinyağı ithalati hersene ikiye katlamaktadir. Bugun Zeytin yetistirilebilen merkezlerdeki arazi maaliyeti ve eski uretim teknikleri Dünya talebini karşılamakta şimdiden zorlanmaktadır. Yurdumuzun ikllim ve toprak koşulları, Yüksek kaliteli zeytinyağı üretimi yapabilecek, modern zeytin çeşitleri için çok uygundur.

Geleneksel yöntemle üretim yapılan bahçelerde, tam verime geçmesi için gereken 8 sene, çok uzun bir zamandır (yatrımın geri dönme süresi). Hasat maaliyeti çok yüksektir (Yıllık bakım masrafının %50’sinden fazla). Kullanılabilen makineler verimli olmadığı gibi bir sene sonrasının meyve dallarına zarar vermektedir. Bazı koşullarda ağaçlarda görülen periyodisitenin sebebi de budur, verilen fiziksel hasardan dolayı ağaç bir sene ürün verirken diğer sene daha az vermesi.Geniş ağaçlar ilaçlanırken sıkılan kimyasalların verimli kullanılması da zordur.

Yoğun dikim sistemi1960 senelerinde bodur elma anaçları gelişerek elmacılıkta yoğun dikim sisteminin yayılmasına olanak sağlamıştır. Daha sonra birçok türde bodur etki yapan anaçlar kullanarak, daha çok meyve veren çeşitler geliştirilerek, eğerek ya da değişik şekiller vererek geliştirilen dikim sisitemleri ile yoğun dikim meyvecilikte yayılmaya başlamıştır.

Ülkemizde de son yıllarda bodur elma fidanları ile kurulmaya başlanan yoğun dikim sistemli bahçeler yeni yeni yayılmaktadır. Yoğun dikilmiş bahçelerdeki yüksek verimlilik, erken verime yatma, verimli hasat ve bakım gibi avantajlar çiftçilerimiz tarafından tecrübe edildikçe daha da yaygın hale gelecektir.

Yoğun dikim sistemindeki zorluklar ise, bahçenin daha çok ilgiye ihtiyacı olması (Özenli budamaya ihtiyacı olması gibi), Çeşitl özellikleri, anaçın etkisi ve uyumu hakkında bilginin daha önem kazanmasıdır. Ayrıca sulaması, gübrelemesi ve zararlı mücadelesi daha titiz yapılmalıdır. Bunların yanında yüksek fidan ihtiyacından ve duruma göre kurulacak telli terbiye sisteminin ilk yatırım maaliyetini artırması söz konusudur.

Yukarıda anlatılanlar doğrultusunda yoğun dikim yapılabilen arbequina 5×2m (100 fidan/ da) ya da 1,35×4m (185 fidan/ da) dikim sistemi ile dikilebilir. Bu sistem ile Katalonya’da kurulmuş en eski bahçe 2007 senesinde 15.yaşına girecektir. Arbequina’nın doruk dal üzerinde dikine büyüme özelliği göstermesi, az sayıda yan dal oluşturması ve kompakt gelişme göstermesi yoğun dikimine müsait kılmıştır. Kendine verimlidir ve yüksek yağ kalitesi vardır. Kompakt büyüme özelliği ve yüksek meyve tutumu sayesinde ağacın gelişimi kısıtlanır (bodur özellikte değildir).

Dikim ve Budaması

Arbequina don riski olmayan bölgelerde sonbahar dikimi yapılması tavsiye edilir, soğuğa dayanıklıdır. Telli terbiye sistemi uygulanabildiği gibi maaliyeti düşürmek için ağaç başı dayanak ta kullanılabilir (Doruk dalın dikine gelişmesini sağlamalıyız). Dikildiği ilk 2 sene boyunca doruk dalı belirlemek dışında hiçbir budama yapmayız. İkinci sene sonunda 1m altındaki dallar ve sürgünler ve aşırı gelişme gösteren dallar merkezi doruk dal ile rekabete girmemesi için çıkarılır. Üçüncü yaşında, ilk hasattan sonra bütün kalın yan dallar çıkartılmalıdır. Bu uygulama ile meyve dalları budansa da ilerleyen yıllarda ağaçların iyi güneş ışığı almasını sağlanacaktır. 3-4. senelerde ağaçların etekleri çit bitkileri gibi budanmalıdır (traşlayarak). Ağaçlar 3m’den tepeleri kesilmelidir, böylelikle alt dalların güneşlenmesi sağlanır. Bu işlem Temmuz ayında yapılmalıdır ki yeni sürgünler çalışmaya devam etsin. Üçüncü seneden sonra düzenli olarak topraktan 1m yukarısı hasat makinesinin rahat çalışması için budanmalıdır. 3 yaşlı kalın dallar (ağaç başı 2-5 tane) budanarak meyve dalları bırakılmalıdır, (bu meyve dalları 2 sezon önce oluşurlar). Meyveler genellikle 60-70cm boylu salkım şeklinde dallar üzerinde oluşur.

Zeytin Hasat makinaları, ağaç sıralarının iki tarafından uyguladığı titreşimlerle zeytinleri altında bulunan hazneye dökerler. Zeytinler bu hazneden büyük konteynerde birikir ve sıra sonunda kasalara dökülürler. Bu işlem sırasında ağaca verilen zarar diğer hasat teknikleri ile kıyaslanamaz. Ayrıca hasat edilen zeytinin biran önce işlenmeye gitmesini sağlar, bu da zeytin yağı kalitesi için önemli bir hızdır.

Böyle bir makine ile saatte 8da arazi hasat ederek %80 zaman kazancı ve artı olarak daha da önemlisi işçilikten kazanç sağlanır. Yoğun dikim, hafif topraklarda daha olumlu sonuçlar verir. 2. yaşında verim vermeye başlayıp, 4. yaşında tam verime geçen yoğun dikilmiş zeytin bahçelerinde alınan ortalama verim dönüm başına 1-2ton arası değişmektedir. Düşük hasat maaliyeti ve yatırımın hızla geri dönmesini düşünürsek bu kabul edilebilir bir verim miktarıdır. Yukarıda yüzyıllardır süregelen geleneksel zeytin yetiştiriciliğini bir kenara bırakıp yepyeni bir sistemden bahsediyoruz. Sistemin verimliliği, yatırımın geri dönüş hızı sistemin başarısıdır. Yoğun dikim sistemi daha çok bilgi, yüksek ilk yatırım maaliyeti gerektirir. Aşağıdaki faktörlerin uygulanması ile başarıya ulaşılabilir,

Arazide; hafif ve geçirgen bir toprak, Hasat makinasının randımanlı çalışabilmesi için dik olmayan bir toprak yapısı lazımdır. Yüksek verimli toprakta ağaçların çok gelişmesi dolayısı ile aşırı gölgelenme ve zayıf meyve oluşabilir. Çeşit; yoğun dikime müsait olmalıdır, Bugün Arbequina, Arbosana ve Koroneiki test edilip iyi sonuç alınmıştır.

Bunlardan Arbequina yüksek kaliteli yağı ile ön plana çıkmaktadır. Dikim aralığı, Çeşidin gelişme eğilimi ve toprağın verimine göre ayarlanmalıdır. Verimli topraklarda 5×2m gibi dikim aralığı açılmaldır. İlk dikim zamanı yapılacak bakım; düzenli sulama ve yabancı ot kontrolü ile ağaçlar ilk 3-4 senede hızlı gelişmesi sağlanmalıdır.

Ağaçların terbiyesi, Merkezi doruk dal oluşumu ve gövdede 1m kadar yan dallardan temiz olması sağlanır (hasat makinasına takılmaması için). İlk 3 sene çok hafif budamalar yapılmalıdır. Kalın yan dal oluşmasına hiçbir zaman müsaade edilmez. Yaz aylarında tepeleri 3m’den kesilir (Hasat makinesinin altına girebilmesi için).

Verim seviyesi, özellikle 3 yaşından sonra azot seviyesi (N) azaltılarak ağaçların vejetatif gelişmesi kontrol altında tutulmalıdır.

Sulama, özellikle 4. seneden sonra kontrol altında yapılarak, ağaçların gelişimi kontrol altında tutulur ve maksimum yağ kalitesi sağlanır.

Hastalık ve zararlılar, özellikle Halkalı Leke Hastalığı kontrol altında tutulmalıdır.

http://bulten.pulptarim.com.tr/arbequina/

denizakvaryumu 21-02-2009 19:49

1 Eklenti(ler)
Eklenti 63907

BETA-ORERO FİDANCILIK LTD. ŞTİ. 10-13 Mayıs tarihleri arasında İSPANYA’ya yapmış olduğu teknik geziyi başarı ile tamamlamıştır.
İspanya’ya düzenlemiş olduğumuz gezinin amaçlarından biri SIK DİKİM ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİ ülkemiz çiftçilerine tanıtmak amacıyla, son bir yıldır belirli perİyotlarla ziyaret ettiğimiz YAĞLIK ARBEQUİNA çeşidi ile kurulmuş zeytin bahçelerini çiçeklenme döneminde ziyaret etmek, yetiştiricilerden bilgi almaktı

ARBEQUINA I-18 NEDEN ÖNEMLİ ?

1- Geleneksel bahçelerde bitkiler BEŞİNCİ YAŞTA verime başlar ONUNCU YAŞTA TAM VERİME oturur ve tam verimde dekardan 1,5-2 ton ürün alırsınız. BODUR ARBEQUINA I-18 ZEYTİN yaparsanız İKİNCİ YAŞTA verime başlar ÜÇÜNCÜ YAŞTA TAM VERİME oturur ve tam verimde 2 ton ürün alırsınız.

2- ARBEQUINA I-18 zeytinin hasadı çok kolaydır. Makineli hasada uygundur ve bir saatte 15 da alanı hasat etmek mümkündür.

3- ARBEQUINA I-18 oldukça farklı iklim ve toprak koşullarına adapte olabilen bir çeşittir. 800 metre rakıma kadar rahatlıkla yetiştirilebilir ve kış aylarında -12 °C’ye kadar dayanıklıdır.

4- ARBEQUINA I-18’den elde edilen zeytinyağında asitlik %0.9’un altındadır. Türkiyede üretilen zeytinyağlarında bu oran %2 civarındadır. ARBEQUINA I-18 zeytinyağı 2005 yılında USA’da birincilik ödülü almıştır.

5- Ağaçları yaklaşık 2 m boyunda olduğu için budama, ilaçlama ve gübreleme gibi işlemler daha kolay ve ekonomik olarak yapılmaktadır.

Akdeniz bölgesinde bulunan illerimiz gibi 36 ve 37. paraleller arasında bulunan İspanyanın Sevilla bölgesi Avrupa’nın en erkenci meyvelerinin yetiştirildiği bölgedir ve Avrupa’nın erkenci bahçesi gibidir. Bizler bu bölgede aynı çeşitleri 7-10 gün daha erken çıkarmaktayız. Bu avantajımızı iyi tarım uygulamalarıyla birleştirerek Avrupa pazarında kendimize iyi bir yer edinme şansımız oldukça yüksektir. Yapmış olduğumuz bu gezi bu düşüncelerimizde haklı olduğumuzu görmemizi sağlamıştır.

BETA-ORERO FİDANCILIK, Gökbuket köyü / Yüreğir - Adana’daki modern fidanlığında, 2007 Aralık ayında teslim edilmek üzere 500.000 adet meyve fidanıyla, 500.000 adet arbequina YAĞLIK zeytin fidanının, sertifikalı olarak üretimine başlamıştır.

http://www.betatarim.web.tr/?hid=16

http://www.growquest.com/Fruit%20tre...ive%20Tree.htm

denizakvaryumu 21-02-2009 20:55

1 Eklenti(ler)
Eklenti 63914

Arbequina aynı zamanda saksıda yetiştirilebilecek en uygun zeytin ağacı.

zeytunsever 23-02-2009 07:54

osmaniyede sürekli yağmur var.(maşallah diyelim) budama yapamıyoruz. çok geç kaldık mı acaba?hava tahminlerine göre daha 10 gün yağmur var.geç budamanın zararı ne olabilir?

Zeytinci 23-02-2009 08:53

Budama

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeytunsever (Mesaj 365704)
osmaniyede sürekli yağmur var.(maşallah diyelim) budama yapamıyoruz. çok geç kaldık mı acaba?hava tahminlerine göre daha 10 gün yağmur var.geç budamanın zararı ne olabilir?

Sn. Zeytunsever,

İzmir de yağışlı, şubat ayı yağmur açısından şanslı geçti. Ağaca su yürümeden (su transferi başlayınca geç budama oluyor) budama yapmayı tercih ederim. Mart ve nisan ayları da budama için uygun. Yılın 12 ayı zeytin budaması yapılabileceğini enstitü kitaplarında mevcut. Hastalıklı ağaçlar yazın budanıyor.

zeytunsever 23-02-2009 09:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 365722)
Sn. Zeytunsever,

İzmir de yağışlı, şubat ayı yağmur açısından şanslı geçti. Ağaca su yürümeden (su transferi başlayınca geç budama oluyor) budama yapmayı tercih ederim. Mart ve nisan ayları da budama için uygun. Yılın 12 ayı zeytin budaması yapılabileceğini enstitü kitaplarında mevcut. Hastalıklı ağaçlar yazın budanıyor.

ağaca su yürüdüğünde budama yaplırsa ağacın zeytin tutmasını olumsuz mu etkiliyor? sakıncası var mı?(verim açısından) ağaçlar 4 yaşında.

zeytunsever 23-02-2009 09:34

ağaca su yürümesi demek yeni sürgünler oluşması demek mi? eğer bu demekse o zaman osmaniye de zeytin ağacı hemen hemen hiç uyumuyor kışında çalışıyor demektir. çünkü ağaçlarda taze sürgün sürekli oluyor.

Zeytinci 24-02-2009 07:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeytunsever (Mesaj 365743)
ağaca su yürüdüğünde budama yaplırsa ağacın zeytin tutmasını olumsuz mu etkiliyor? sakıncası var mı?(verim açısından) ağaçlar 4 yaşında.

Zeytunsever,

Budanan ağacın kesim yeri yarasının tamiri, su yürümeyen (filiz sürmeyen) ağaçlarda daha kolay olur. Su yürümediği durumda kesim daha kolay olur. Zeytin tutma ile ilgili birşey söyleyemem ve sakıncası var diyemem.

Su yürümesi ince dal uçlarında açık yeşil renkli taze yapraklar şeklinde görülür.

Osmaniye sıcak bölge ve sizin ağaçlar sulanıyor herhalde ki filizlenme yaz kış oluyor. Şubat, mart, nisan budama bence uygun. Budanan yerlere ardıç katranı sürünüz, çürüme olmasın.

Zeytinci 24-02-2009 09:55

Budama

Sn Zeytunsever,

Ağacınızın yaşı (4) gözümden kaçtı. Küçük ağaçları ilk yıllarda budamak pek doğru değil. Yaprak çokluğu kök gelişimini attırır. Şekil verme açmaçlı küçük çaplı budama yapılabilir. Bir uzmana danışın **** budama ile ilgili bilgilere bakınız. **** fotoğraf ekleyin görelim ağaçlarınız nekadar büyük.

oakcan 28-02-2009 10:36

Zeytinlik Yatirimi

2 Eklenti(ler)
Arkadaslar, merhaba adim Onur Akcan 45 yasinda makina muhendisiyim ve foruma yeni uye oldum. Yabanci bir sirkette yonetici olarak calisiyorum 3-5 sene icerisinde emekli olacagim. Su ana kadar fiilen hic ilgilenmedim ama Zeytincilik hep hayalimdi o nedenle bu konuda cok hevesliyim ve emekliligimde ticari olarak ugrasmak uzere ciddi bir yatirim icin karar asamasindayim.
Ekte 2 adet resmini ekledigim zeylinlikteki agaclarin 3 yasinda gemlik fidani oldugu soyleniyor. Zeytinligin yakininda sulama kanali var ve sulama sorunu yok. Donume 35 adet fidan dikilmis. Zeytinlik Canakkale civarinda. Hicbirsey esirgemeden cok iyi bakim, budama, sulama, gubreleme, ilaclama vs yapilirsa bu fidanlarin agac basina yaklasik olarak yasa gore verimleri ne olur? Yani mesela 4 yasinda kac kilo, 5 yasinda kac kilo zeytin verir (15 yasina kadar) gibi. Bu ciddi yatirima karar vermek icin hesap yapmam gerekiyor. Tecrubeli forum uyesi arkadaslardan yaklasik da olsa bilgi vererek karar almama yardimci olacak olanlar olursa minettar kalirim.
Saygilarimla,
Onur Akcan

qba1976 28-02-2009 21:35

Trilye tipine yatirim yapmanizi tavsiye etmem.
Ayrica tarlanin kenarindan sulama kanali gecmesi sizin elektrik ve damlama masraflarini azaltacaginiz anlamina gelmez. Boyle bir yer alacaginiza sifirdan daha uygun fiyatli yer bulup oraya gelecegi olan zeytin fidanlari dikseniz daha kazancli olursunuz.
Neticede bu gordugunuz tarlayi 1. sene sonunda yakalarsiniz iyi bir bakimla

Zeytinci 28-02-2009 22:36

Sn. Onur Akcan,

Gemlik cinsi sofralık zeytin (Siyah sele ve Siyah salamura) olarak üstün kalitelidir. Çekirdeği küçük meyvesi etlidir. En iyi yetiştiği bölge Marmara bölgesidir. Meyvesinin iri olması için sulanabilir olması lazımdır. Ağacı çok büyük olmaz. Erken yaşta mahsül vermeye başlar. İyi bakılısa her yıl verimlidir yani periyodisitesi şiddetli değildir.(Periyodisite: bir yıl çok sonraki yıl az vermesi).

Yağ oranı çok yüksek olmasına %30 karşın (Ülkemizde birinci ) kalite olarak üstün sayılmamaktadır (kaynak Z.A.E.)

Yağlık zeytin üretimi için buraya bakınız.
Ticari olarak başarılı olabilmemiz için dünya ile rekabet edebilir tarzda bahçelerimizin olması gerekir. Budama, ilaçlama ve meyveyi toplama mekanize olmalıdır.

Ne kadar meyve verir?
Zeytinin cinsi, ağacın yaşı, bakım şartları, meyve verimini etkiler. 2 kg.'dan 150kg'a kadar meyve alabilirsin. Sorunuz net olursa bu başlıktaki arkadaşlar daha net cevap verirler. Sorunuz şöyle olmalı: 20 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir?

oakcan 28-02-2009 23:27

Sayin Zeytinci,
Verdiginiz bilgiler ve tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim. Budama, ilaclama ve toplamayi mekanize yapmayi planliyorum. Ne kadar meyve verir konusunu netlestirmek icin sorularimi yeniden duzenliyorum :
1) 5 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?
2) 10 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?
3) 15 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?

Ayrica cok afaki oldugunu bilmeme ragmen affiniza ve tecrubelerinize siginarak bir soru daha sormak istiyorum : Iyi bakim sartlarini saglamak icin 150 donum (5500 agac bulunan) bir zeytinlikte agac basina **** toplam bahce icin kabaca yilda ne kadar masraf yapmak gerekir ?
Pesin tesekkurler,

qba1976 28-02-2009 23:43

Sayin Akcan benim soylediklerimi pek kaale almadiniz herhalde.
Trilye mekanize toplanmaz en az 3 elde toplanir. Her zaman soguga yakalanma riski vardir. En az verim veren zeytin tipidir. Son donemde asiri dikimden dolai piyasa fiyati dusmektedir.
ZAE den veya kulaktan dolma bilgilerle yetinmeyiniz lutfen . ufak bir piyasa arastirmasi yapmanizi tavsiye ederim

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oakcan (Mesaj 369568)
Sayin Zeytinci,
Verdiginiz bilgiler ve tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim. Budama, ilaclama ve toplamayi mekanize yapmayi planliyorum. Ne kadar meyve verir konusunu netlestirmek icin sorularimi yeniden duzenliyorum :
1) 5 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?
2) 10 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?
3) 15 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?

Ayrica cok afaki oldugunu bilmeme ragmen affiniza ve tecrubelerinize siginarak bir soru daha sormak istiyorum : Iyi bakim sartlarini saglamak icin 150 donum (5500 agac bulunan) bir zeytinlikte agac basina **** toplam bahce icin kabaca yilda ne kadar masraf yapmak gerekir ?
Pesin tesekkurler,

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025