![]() |
Aşılı zeytin
Alıntı:
Gövdesinden anlaşılabilir. Kalem aşılarda kırmızı renkli aşı macunu görülebilir. **** göz aşılarda anaç gövdenin kabuğu ile odunsu kısmı arasında kaynamış (anaçla bütünleşmiş) olabilir. Yabani zeytine aşılı fidanların kökü büyük ve odunsudur. Aşılama yöntemi daha zahmetlidir. Forumdaki ilgili başlığa bakın. Günümüzde aşılama yerine artık daha kolay yöntem olan çelikle fidan üretimi yapılıyor. Kalem kalınlığındaki ince dallar 30-40 cm boyunda kesilir. Alt kısımları hormona batırılıp köklendirileceği toprak **** perlite dikilir. Sizinki muhtemelen böyledir. Bir fotoğrafını eklerseniz naslı olduğu belli olabilir. Zeytin cinslerinin bazıları kendi kendini kısmen **** tamamen tozlayabilir. Zeytin fidanınızın cinsini bilmeniz gerekir. Tozlayamayan cinsler tozlayıcı olan başka cinslerle birarada olması gerekir. Tozlaşma rüzgar ile **** kanatlı böceklerle olur. Mayıs ayında çiçeklenir. Bilmem anlatabildim mi?:) |
çekirdekten ekilen delicelere en erken kaç yaşındayken aşı yapılabilir?
|
Sn. Zeytinci
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda zeytinimin cinsini öğreneceğim. Öğrendiğimde kendini tozlayan cins mi değil mi tekrar sizden bir yardım isteyeceğim izninizle. Bu arada çok iyi anlattınız:) Teşekkürler... |
Aşılama
Alıntı:
Aşı sonrası kökün aşıyı besleyebilmesi gerekir. Kökün gelişmesi ise yeşil yapraklı tac kısmının büyüklüğü ile ilgilidir. Ne kadar bol yaprak, o kadar sağlıklı köklenme oluşumu. Yaş önemli değil gövde kalınlığı ve kök gelişimi önemlidir. Erken aşılama yaranın (aşı yerinin) küçük olması sebebiyle tercih edilir. Yani parmak kalınlığından başlar. İnce gövdelere göz aşısı tavsiye edilir. Kalınlaşmış gövdelere de aşı yapılır ama yara ince gövdeye göre daha geç iyileşir. Kalınlaşmış gövdelere kalem aşı tercih edilir. Aşı yapılacak yerin üzerinden gövde kesilir ve aşı macunu ile yaralar kapatılır. |
Merhaba!
Ben Mersin bölgesinde 4 sene önce Gemlik çeşidi zeytin dikmiştim malesef 15 ad zeytin fidanım yakılmıştı ve bu sene yanan fidanlar alttan sürgün verdiler..Benim sorum bu fidanları Tarım il müd lüğünden almıştım ve çelik oldukları söylenmişti ozaman .Bu sürgünler aşı yapmalımıyım?Yapmam gerekiyorsa göz aşısınımı önerirsiniz?İkinci bir sorum ise çeliği hangi daldan ve dalın neresinden seçmeliyim?Teşekkürler |
Alıntı:
Zeytininizin çeşidini başka bir zeytin çeşidi ile değiştirmek isterseniz aşı gerekir. Aşılama sonrası anacınız Gemlik olarak kalır. Fakat zeytin meyveleri artık Gemlik olmaz aşı yaptığınız neyse o olur. Çelik, çeşidini tercih ettiğiniz ağaç üzerindeki bir yıl önceki ve kalem kalınlığındaki daldan alınır. Bilmem anlatabildim mi? :) |
Alıntı:
Teşekkürler |
Sayın omestav,
Küçük cümle hatalarını görüp uyardığınız için çok teşekkür ederim, oysa ki bunları iki yıldan beri yazmış olsaydınız, bizler de bunları öğrenir iki yıl kaybetmemiş olurduk, bu kayıptan dolayı çok üzgünüm.:( |
Alıntı:
Cins diye kastettiğim aslında, çeşit. Bu başlıkta hep aynı cins üzerinde yazışıyoruz.Çok kullandığım bir kelime değildir, cins. Bu yüzden hata yaptım sanırım. Özür diliyorum. Teknik elemanlar hata yaparsa ya bina çöker **** araba kaza yapar. Zeytini sevdiğinize göre fikirlerinizi öğrenebilir miyiz? Zeytin anadolu'dan yayıldı dünyaya. Kaliteli üretemiyoruz. İyi işleyemiyoruz. Satamıyoruz. Selamlar. |
Zeytin silkme makinası
Arkadaşlar,
Zeytin ağacını, traktörün önüne bağlanarak silken ve ters şemsiye şeklinde bir yaygının üzerinde toplanmasını sağlayan bir aparat varmış. Bilen gören ya da nerede satıldığını duyan arkadaşlardan bu konuda bilgi rica ediyorum. Zararları varmıdır ? faydalı bir aletmidir ? pahalımıdır ? her traktöre takılabilirmi ? Şimdiden teşekkürler, |
yardımınız için teşekkür ederim..
|
adana bölgesi için bordo bulamacı atım zamanı geçtimi.? şu an yaprakların dibinden yeni yaprak çıkacakmış gibi küçük domurlar oluşuyo sanki.şu an atmak zararlı mı?
|
sayın zeytinci
yanıtınız için teşekkürler 25.günden sonra hala yanıt alamadığımdan yanıt alacağıma olan inancım kaybolmuştu bir süredir takip edemiyordum yeni gördüm cevap aldığımı tekrar teşekkürler bu ay dediğinizi uygulayacağım inşallah |
Sn. Çandarlı,
Kokteyl aşı yapınız. Biri mutlaka Edremit olsun. Hem tozlar hem de sele yaparsınız. Sizde Erkence var mıdır? Sizin bölgede de Hurma yapabilir. Bir de fotoğraflayın, görelim. |
|
Domat' a Destek Ne Kadar
Merhabalar
İzmir' in Dikili ilçesinde, bir zeytinlik kurmak istiyorum. Domat dikmeyi düşünüyorum. Destek miktarı konusunda farklı şeyler duyuyorum. Domata desteğin ne kadar olduğunu bilen birisi yardımcı olabilirse sevinirim. |
10 dönünden aşağı olmamak ve 7x7 metre aralıktan daha fazla aralıkta dikim yapmamak ,sertifikalı fidan olması koşulları sağlandığında 90tl destekleme veriliyor.Hoşçakalın
|
3 Eklenti(ler)
Merhabalar
Bende yazlığım da kaldırım kenarına gemlikten aldığım zeytin fidelerini dikkim. Geçtiğimiz yaz 3 yaşını doldurdular. Üzerinden topladığım mahsulu önce 6 kere yıkamadan sonra Limon tuzu ile Kaya tuzu ile yemeklik haline getirdim. Bu zeytin ağaçlarını bu yaz resimlerini çekmiştim. Bu resimlerle birlikte bir delice zeytin ağaçım vardı onu aşılattım. Bunların resimleri aşağıdadır. Selamlar |
Sn Remzi Sarıoğlu,
Affınıza sığınıp fotoğraflarınızla ilgili iki yorumum olacak: 1- Gemlik fidanınızın şekil verme budamasını yapsanız iyi olabilir. Fotoğrafta büyümüş görünüyor. Yanılıyorsam seneye bırakınız. 2- Aşıyı ben toprak seviyesinden veya toprak altından (gömme) tercih ediyorum. Böylece anaçtan gelecek yabani sürgünleri kesmekle uğraşmıyorum. Aşının iyi beslenmesi için aşı yeri üzerinden bilezik almışsınız. Bu uygulama aynı zamanda eski ve verimden düşmüş ağaçların gençleştirilmesi için öneriliyor. Saygı ve sevgiyle kalınız. |
Trilye (zeytin bağı ) taraflarından zeytinlik almaya karar verdim. Alırken zeytin ağaçlarında dikkat etmem gerekenler nelerdir ? Yardımcı olursanız sevinirim. Bazı ağaçlar çok yaşlı gözüküyor sorun olurmu ?
|
Sayın Zeytinci
Önerileriniz için öok teşekkür ederim. Mart ayının son haftasında Çanakkalenin güneyinde olan zeytin ağaçlarının yanında gittim ve budama işini yaptım. Aşılama içinden anlamıyorum. Yazlığımıza en yakın Kocaköy'den bir köylü ben aşılama işini yaparım dedi ve bunu yaptı. Mart sonunda gittiğimdi ağaçın toprakla birleştiği yerden bir çok piçinin çıktığını gördüm ve onları kestim. 3 adet yama aşı yapmış. Üçününde filiz verdiğini gördüm. Şu anda güzel gelişiyor. Aslında devamlı orada olamadığım için çok ilgilemiyorum. Bu sene bölgeye çok güzel yağmur yağdı. Köylü bu seneye kadar biz böyle yağış görmedik diyorlar. Şu anda toprak doymuş durumda. Bu sene iyi mahsul alacağız gibi gözüküyor. Yardımlarınız için teşekkür ederim. Saygılarımla, |
[QUOTE=Remzi Sarıoğlu; Yazlığımıza en yakın Kocaköy'den bir köylü ben aşılama işini yaparım dedi ve bunu yaptı. Mart sonunda gittiğimdi ağaçın toprakla birleştiği yerden bir çok piçinin çıktığını gördüm ve onları kestim. 3 adet yama aşı yapmış. QUOTE]
Sn. Remzi Sarıoğlu, Aşıyı yapanın eline sağlık, tutturduğuna göre iyi aşı yapmış. Koyun, keçi aşıyı yemesin diye eski aşıcılar aşı yerini yüksek tutuyor. Sonra sahibi ömür boyu ...leri kesiyor. Dipten aşı yap denmediyse aşıyı yapan bildiği gibi yapıyor. Tavsiyem yol yakınken dibe yakın aşılatın. Hızlı büyür ve ...lerle uğraşmazsın. Şimdi aşı zamanı. Yinede siz bilirsiniz.;) |
Alıntı:
Zeytin ağacında üç dönem vardır. Gençlik, mahsüldar (verim) ve yaşlılık dönemi. Yaşlı ağaçlar genelde verimi düşmüş/azalmış ağaçlardır. Yaşlı ağaçları gençleştirme budaması yapmak gerekir. **** zeytin çeşidini değiştirmek için, kabaklayıp (dipten bütün gövdeyi kesip) daha sonra çıkacak sürgünleri aşılamak gerekir. Kökleri kuvvetli olduğu için aşılar hızlı büyür. Başarılar.:) |
Teşekkür ederim. Sizin yazılarınızı büyük zevkle okuyorum. Sorularım olduğunda burdan ve özle maillinizden ulaşmaya çalışırım.
|
Sn. Remzi bey,
Ben aşı sonrası aşı yeri üzerinden ana gövdeyi keserim. Kesilen yara yüzeyini de ardıç katranı **** aşı macunu ile kapatırım. %90 tutma başarısı vardır. Sizin aşıyı yapan arkadaşın başka bir bildiği mi var acaba? Lütfen sorar mısınız? Öğreneceğimiz birşey olabilir. Selamlar. |
Sayın Zeytinci
Aşıyı yapan köylü biraz üzeriden kes dedi. Bende geçen sene kestim. Her hangi bir şeyle kaplamadım. 3 tane yama yapmış bu sene gittiğim de 3 yamadan filizler çıkmıştı. Bir sonraki gidişim de kendisinden bilgiler almaya çalışacağım. Öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım. Selamlar |
Zeytinde akdeniz bölgesi için bordo bulamacı uygulaması.
Sn.Zeytunsever,
Özelden mesajını buradan yanıtlamaya çalışıyorum. Başka paylaşımlar olabilir diye. Öncelikle belirteyim ben halkalı leke dahil hiç ilaçlama yapmadım. Buradaki bilgiler İzmir z.a.enstitüsüne ait bilgilerdir. Sizin zeytinler genç ve gemlik çeşididir. Bordo bulamacı uygulanması bakteriyel (dal kanseri) ve mantari/fungusit (halkalı leke) hastalıklara karşı kimyasal mücadeledir. Dal kanserine karşın 4 kez aşağıdaki gibi yapılır: 1-Hasattan hemen sonra (aralık sonu) %2 lik. 2-Dolu, don zararı sonrası (şubat sonu) %2 lik. 3-Nisan yağmurları öncesi (1-10 nisan) %1 lik. 4-Sonbahar yağmurları başlamadan önce (1-15 eylül) %2 lik. Halkalı lekeye karşın akdeniz bölgesi için 2 kez aşağıdaki gibi yapılır: 1-Hasat sonrası kasım-aralık %1.5 lik. 2-Ağaçlar çicek açmadan önce mart -nisan %1 lik. Bordo bulamacı yerine %50 bakırlı ilaçlardan biri 100 lt suya 400 gram kullanılabilir. |
Halkalı leke kültürel mücadele
Sn Zeytunsever,
Kimyasal mücadelenin yanısıra kültürel tedbirler de varmış: -Taban arazide, ağır ve su tutan topraklarda ayrıca havasız ve nemli yerlerde zeytin dikmeyin. Diktiyseniz su tahliye (drenaj) kanalları açın, -Gübreleme ve sulamayı gerektiği kadar yapın, -Kireci azsa toprağa kireç verin, -Ağaçları hava alacak şekilde budama yapın, -Yere dökülen hastalıklı yaprakları yok edin, -Hastalığa dayanıklı çeşitleri dikiniz, diyor Z.A.E'den sn. Bülent Gümüşçay hocamız. Ayrıca Zeytin zaralıları ve hastalıkları başlığına bakınız. Selamlar. |
Mastercop diye bir ilaç var. Deneyen oldu mu acaba?
|
bu ara yaprak dökmesi var bazı ağaçlarda. başka arkadaşlardada varmış.bordo bulamacı sıkamadık. yağıştan. şimdide zaten tomurcuk oldu zeytinler. mastercop her dönem sıkılır mı acaba. neye faydası olur?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025