![]() |
Merhabalar...Biz Tarsus'luyuz,toroslara yakın bir köydeyiz,yani zeytinlerimiz egedekiler gibi kaliteli olmaz.Bir yıldır aileme yalarıyorum,zeytin tikelim diye:)sonunda babam tamam dedi,100 adet zıraattan zeytin aldık,dikimi ikigün önce yapıldı,10 kadarda sofralık dikilecek...Benim şanssızlığım diyiyim,burayı bugün bulmam,bir ay kadar önce bulsaydım en azından fidanlar hakkında bilgim olurdu.Şimdi ise bundan sonra sizden tecrubelerini bizden esirgemeyin,bilinçsiz bir yola girdiğimizi anladım:(Önceden dikilmiş 5-6 adet zeytinimiz var,onlardada kurtlar oluşuyor,ailem elma ilaçlarından yapıyor ama ****** öylesine,ilerki günlerde ayrıntılı yazıp öğrenmek istiyorum her şeyi.Bizdeki amaç çok paralar kazanmak falan dağildi,kendi zeytinimizi ve yağımızı elde ediriz diye düşünmüştük,ama bakıyorum okuduğum kadarı ile bilinçli yapılınca nerşey olabiliyo:)
|
sayın site üyeleri manzalina hakkında kıymetli bilgilerinizden istifade etmek istiyorum
Aydın Kuyucakta bulunan zeytin bahçeme 100 adet manzalina zeytin fidanını bir yıl önce diktim,şu an bir sorun yok beni endişelendiren sitede de okudum ve manzalina dikenlerden duyduğuma göre manzalinalar kuruyor. Manzalina nın kurumaması için önerileriniz ve tavsiyeleriniz nedir Teşekürler |
Alıntı:
Ziraat mühendisi veya teknisyeni değilim , zeytin ziraatide yapmakta olduğumdan bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. Zeytin ağaçlarının ve özellikle manzalina türünün kurumasına sebep olan hastalık Verticilum denen bir virüsten kaynaklanan hastalık. Maalesef bu güne kadar pansuman tedbirler haricinde köklü bir çaresi yok. Bütün zeytin türlerine bulaşabiliyor. Bazı türler dayanıklı bazı türler dayanıksız. Dikmiş olduğunuz manzalina türüde bu hastalığa dayanıksız bir tür. Bu hastalık ülkemize İspanyadan getirilen manzalina türü zeytin fidanları ile beraber geldiği konusunda bir çok yazı var. Delice üzerine aşılanmış türler bu hastalığa karşı biraz daha dayanıklı oluyorlar diye biliyorum. Fidan/ağaçlarınızı korumak amacıyla yapabilecekleriniz ; Toprağı derin işlemeyin , içerisinde su birikmesin ve yapabiliyorsanız damla sulama sistemi yapın. Selamlar . |
Sayın Syıldıran'a katılmamak elde değil. Bizim yörede Vertisilyum hastalığı fazla yaygın değil. Sanırım ithal edilen türler henüz buralara ulaşmadığından olsa gerek.
Aslında o yöredeki yaygın türleri yetiştirmek yerine hızlı verim almak için ithal türlere yönelmenin GDO'lu ürün kullanmaktan farklı olmadığını düşünüyorum. Çünkü kafa karışıklığından dolayı GDO'nun ne olduğu bilinmiyor. GDO'lu ürün olarak hormonlu domatesler vb. televizyonlarda bolca gösteriliyor. Aslında GDO'lu ürünler, belli bir yöreye uyum sağlaması için genleriyle oynanmış ürünlerden başka bir şey değil. Örneğin kuraklığıa daha dayanıklı domates, şeker oranı yüksek şeker pancarı vs. Bitki floraları milyonlarca yılda oluşan süreçler. Bir türü, bir başka bölgede yetiştirmek için uzun yıllar inceleme ve gözlem gerekir diye düşünüyorum. Ki Türkiye'de bunun yapıldığını düşünmüyorum. Birisi bir türü getiriyor bir kaç deneme yapıyor, iyi verim alırsa başlıyor pazarlamaya. Oysa yukarıda belirrtiğim gibi bu süreç çok uzun olmalı, denetim altına alınan alanlarda üretilerek ayrıntılı gözlemler yapılmalı. Bu yüzden herhangi bir yörenin orjinal türlerini korumak, onların gelişimini ve yaygınlaşmasını sağlamak daha yaralıdır diye düşünüyorum. Böylelikle daha sağlıklı, dayanıklı ve ağaç başına verimi yüksek bahçeler kurmuş oluruz. |
Alıntı:
Şu dönemler bizim bölgede çekişte , memecik , palamut türü zeytin hasat dönemi. Bende zeytrin hasadıyla uğraşmaktan bir müddettir forumdan uzak kaldım. Sn. acemi_çaylak ile aynı görüşteyim. Manzalina türü zeytin fidanlarının ülkemize ilk getirilişi yaklaşık 25 yıl kadar öncedir. Bu fidanlar ile ülkemize gelen Verticilum hastalığı yaklaşık olarak 10 - 12 yıldır etkili olmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere hastalığın etkili olması için yaklaşık olarak 15 yıl gibi bir zaman geçmesi gerekmektedir. Uzun uzadıya gerekli her türlü araştırma inceleme laboratuar analizleri yapılmadan getirilen ithal fidanlar ne yazıktır ki böyle sorunlara yol açabiliyor. Ve gene ne yazıktır ki uluslararası büyük firmalar ürettikleri ilaç , fidan vb. ürünleri için ülkemiz doğasını bir deneme tahtası olarak kullanmaktan çekinmiyorlar. Saygı ve selamlarımla . . |
5 sene önce 1700 kadar Gemlik diktik.Çiftçi olmadığımız için minimum gider yaparak, ek gelir olsun düşüncesiyle azar azar yatırım yaptık.Bu yıl 2500 kadar daha dikim yapacağız.Bu nedenle bu işe daha da eğilmek istiyorum.
Toprak tahlilinde sorun yok, etrafımız da hep zeytinlik fakat arazi fiziksel olarak bozuk.Topraktan çok taş var, yer yer engebeli çoğuda lastikli makina giremeyecek kadar eğimli, sürmeye de müsait değil.Zaten çiftçi olmadağımız için bizde de tarım alet ve makinası yok. Tüm bu nedenlerle ayrıca daha az gider ve emek istediğini düşündüğüm için yemeklik zeytini profesyonellere bırakarak, yağlık bir zeytin çeşiti dikmek istiyorum.Forumda neden Ayvalık'tan verim alamıyoruz diye çok soru okudum. Araştırmam sonucu Ayvalık çeşitinin sadece Kuzey Ege ve Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerine adapte olabildiği, nedenin de uzun soğuklama ihtiyacı olduğunu öğrendim. Yani en mantıklı yağlık çeşit bölgemizin yerel çeşiti olan Memecik gibi gelmekte. Fakat aylardır araştırma yapmama rağmen işin içinden çıkamıyorum.Forumun başından beri Gemlik ve Gemlik Yağı yerden yere vurulmuş yardımcı olursanız çok memnun olurum. - Bir adet Gemlik fidanı 1,5 TL - En ucuz Memecik fidanı 6 TL Daha başlarken 4 kat fazla masraf yaptık. - Gemliği 3'e 3 dikip 10-15 yıl sonra birer fidan arayla üçgen şeklinde sökmek mümkün.Hadi kitapa uyup 5'e 5 rahatça diktik diyelim. - Memecik ise orta büyüklükte taç oluşturduğu için 6'ya 6 dikilmekte. Buradan da mahsül kaybettik. - Bu yıl kendi tesisimizde Gemlikten 1 / 2,8 oranında yağ aldık. - Memecik ise ancak 1/5 hatta 1/6 yağ vermekte. Burada da neredeyse iki kat fark yedik. - Gemlik'te yıllık budama yapmıyoruz, gübre vermiyoruz, kolayca hasat yaptırıyoruz. Yine de periyodisite yok denecek kadar az.Komşularım zeytinlikte yatıp kalkıyor, biz yılda 3-4 kere gidiyoruz, aramızda aman aman bir fark yok. - Memecik'te ne yaparsan yap iki yılda bir ürün alırsın diyorlar. Buradan da neredeyse iki kat fark yedik. -Gemlik iki yaşında ürün vermeye başladı -Memecikte ki durumu bilmiyorum. Peki tüm bu zahmete göre Gemlik yağı 4 lira ise Memecik yağı 16 TL olması gerekmez mi ? Oysa ben bugüne kadar hiçbir yağhanenin **** tüccarın seninki Gemlik seninki Memecik diye ayırdığına şahit olmadım.Sadece asitine göre fiyat değişmekte.Pimpirikliyimdir ama gurme de değilim elbette ama ne ailem ne yağ sattığım kişiler ne ikram ettiğim eşten dostan yağın hakkında olumsuz bir görüş gelmedi.Herkes bayıla bayıla yemekte ve devamını istiyor 6 TL'ye yirmişer yirmişer satıyorum, beğenmeyen çıkmadı.Üstelik iki sene önce yaptığım sele zeytini hala ilk gün yapıldığı gibi.Kırma da çok güzel oluyor.Sele zeytininin bir kısmının çekirdeğini çıkarıp blenderdan geçirdim ekmeküstü harika oluyor. Lütfen açıklarmısınız : ŞEYTAN BUNUN NERESİNDE ? Toprak tahlili yaptırdım, düzenli gübreledim, organik ilaçlama yaptım, yıllık budama yaptırdım (düzgün bir 10 kişilik tımarcı ekibinden adam başı 100 TL yevmiye fiyatı aldım), diplerini çapallatım, elle hasat yaptırdım, soğuk sıkım yaptırdım diyelim.Kilosu 40 TL ye gelecek yağı kim ne kadar satın alacak ? Gemlik yağıyla nasıl rekabet edecek bu yağ ? Yaptığım yorum birşey bildiğimden değil gerçek merak ediyorum bu durumu.Neden Gemliğe bu kadar karşı çıkılmakta.Tamam Ayvalık, Memecik belki daha lezzetli olabilir ama lütfen Gemlik için tadı kötü demeyin çünkü mutfağımda var lokum gibi yağ. |
mustafa bey selamlar
Memecik cinsini fazla tanımıyorum bu kanuda yorum yapmak istemiyorum,trilye icin sofralık olarak degerlendilirse sunu kabul etmek gerekirki ideal yetisme ortamı marmara ve cevresi özellikle güneyi yazın nemli poyraz rüzgarını alarak geliştiginden meyvenin kabugu ince ve lezzetli oluyor,güneye indikce sıcak nedeniyle meyve kendini korumaya aldıgından kabugu daha kalın ve sert .Bu sorunu bu sene kullandıgım kaolin kiliyle cözdüm,bu seneki ürünümüz önceki senelerle kıyaslanmayacak kadar iri ve ince kabuklu oldu. Trilyenin yagıda oldukca lezzetli,sanırım kötü imajını sofralık olarak para etmeyen kücük,ezik meyvelerin yag icin degerlendirilmesinden alıyor saygılarımla |
Yorumlarınız için teşşekkür ederim Ayhan Bey.Sizin ve sayın Meyvelitepe'nin kaolin kili uygulamalarınızı ilgiyle takip etmekteyim.Organize edebilirsem bende denemek istiyorum.
Bu arada bir tespitte bulanayım; forumda sık sık ek iş olarak, emeklilik uğraşı olarak ya da ayda bir giderek zeytinlik tesis etmek isteyenleri okuyorum.Sanırım onlarda benim gibi zeytin zaten fazla bakım istemez mantığındalar.Arkadaşlar yok öyle bir şey.Ben de ya adam gibi bu işi yapacağım ya da satacağım. Bugün sıkı bir pazarlıkla Manisa tarafından 4 TL ye deliceye aşılı Memecik fidanı fiyatı aldım.Bu maliyeti oldukça düşürdü.Aslında periyodisite de kafama takılmasa hiç düşünmeden kendi yerel zeytin çeşitimizi dikeceğim. |
Sn. Mustafa bey,
Zeytin işine ciddi girmişsiniz. Kalite ve yüksek miktar üretm ise varmak istediğiniz hedef yoğun dikim (1.2mt fidan arası x 3.5 mt. sıra arası) bahçelere göz atınız (www.olint.com). Arazi yapısı sulamaya, traktörle işlemeye/ilaçlamaya, makina ile toplamaya/budamaya uygun olmalı. Kalite ve sınırlı miktar butik üretim ise hedef geleneksel dikimde fark yaratmalı. Yağ kalitesinde zeytin çeşidi elbette önemli ama tek şart değil. Zeytinyağ tadım eğitiminde verilen bilgilere göz atınız (www.alternatifyasam.blogspot.com) Başarılar dilerim. |
Teşekkürler sayın zeytinci verdiğiniz bağlantıları daha önce incelemiştim.Sanırım en büyük eksiğimiz yaptığımız işe saygı duymamak ve ekmek yediğimiz işler üzerinde bırakın uzmanlaşmayı temel bilgileri dahi öğrenmemek.Dediğiniz gibi iş çeşite gelene kadar öyle büyük ve basit yanlışlar yapılıyor ki insanlar çocukluktan zeytin yağından tiksindiriliyor. Böyle güzel bir site de böyle güzel insanlarla karşılaşmak beni çok mutlu ediyor.
Site de seviyeyi düşürüp insanları yanlış yola sevk etmek istemem.Daha önce de dediğim gibi ben bu konuda uzman değilim, uzman arkadaşlardan yanıt bekliyorum.Benim uzmanlık alanım iktisat.İktisatta iki temel üretim prensibi vardır.Birisi en kaliteliyi üretmek ikincisi en ucuzu üretebilmek.Maalesef genel kanının aksine en kaliteliyi değil en ucuzu üreten daha az riskle daha fazla kazanır.Hem sürümden kazanır hem pazar sıkıntısı yaşamaz.Üzücü olsa da lüks ekstantif yöntemleri bırakmalıyız.Bu açıdan Arbequina gibi çeşitler gelecekte ucuz fiyatıyla pazarda tehtit oluşturabilir.Sonuçta sokaktaki vatantaş gurme değil, sadece karnını doyurma peşinde.Salatayı bile ayçiçekyağı ile yiyiyor. Fakat yeterince tanınmamış, rüştünü ispat etmemiş bir çeşite büyük çaplı bir yatırım yapmak cesaret ve inanç işi.Arazimin güney cephesinde bende bir miktar deneme üretimi yapmak istiyorum.Sizce Arbequina'yı saksıda yetiştirmek mantıklı mıdır? |
Saksıda zeytin zevk için yapılır. Ya da fideyi büyütmek için. Arbequina için varsa çevrenizde olan bir bahçeyi ziyaret ediniz.
Sizin gemlik çeşidi bahçenin belirli bir bölümünü pekala süper yoğun dikim olarak düzenleyebilirsiniz. Gemlik tacı küçük olduğu için bu tarza uygun olur. Kolay gelsin. |
Sayin Mine Pakkaner,
Merhabalar, ben 6 ayi yurt disinda (Fransa/Paris) 6 ay da Adana'da yasayan bir zeytin severiyim. 02/02/2006 yilinda Adana'dan (Adanaliyim) 60 dekar tarla aldim. Ben zeytincilige merak ettigimde destekleme vs yoktu. Benim ciftcilikle veya bahcecilikle alakam yoktu. Bilgili insanlarin destegiyle 2 700 adet gemlik cesidi zeytin fidani aldim ve diktirdim. O zaman arastirdigimda Gemlik kendine verimli, dolleyici gerekmez dediler. Agacalar.net'e dun girdim, basindan baslayarak butun Zeytin forumu okudum. Forumda , siz de dahil, dolleyici sart deniliyor. Agacalarim 4 yasinda. gecen kasim ayinda hasat yapildi; 5.5 ton zeytin toplandi, 1350 kg %0,3 asitli yag elde ettik. Onu da krom tankta sakliyorum. Ben su anda Paris'den size yaziyorum. Dolleyici icin ne yapmam gerekiyor ? cunku tamami Gemlik cesidi ekili ve 4 yasinda. Onerilerinize ihtiyacim var, simdiden tesekkur ederim. |
Arkadaşlar bahçede bir zeytin var, türünü de bilmiyorum. Yaprağından belli oluyor mu?
Eğer kendine döllenmiyorsa bir ağaç daha mı dikmem gerekiyor. Mevsim uygunken dikeyim bari! Ne dersiniz? |
Memecik yetiştiriciliği yapan var mı?
|
Alıntı:
Merhaba . Benim zeytin ağaçlarımdan 18 tanesi memecik cinsi . 1988 de dikmiştim. Selamlar . . |
Selamlar Sayın syıldıray,
Memecik verimi konusunda bizi rakamsal olarak aydınlatıp diğer çeşitlerle karşılaştırabilir misiniz ? |
Arkadaşlar bende bu sene 500 tane zeytin fidanı dikeceğim 6*6 aralık ile ayvalık zeytini dikeceğim.bunların arasına da şetali fidanı dikmek istiyorum sizlerin fikirlerini bekliyorum
|
Sn. mustafa yılmaz ,
Merhaba . Memecik zeytini Aydın ilimiz iklimine uyum sağlamış , sıcağa ve kuraklığa dayanıklı bir çeşittir. Malumunuzdur yaz ayları çok sıcak ve kurak geçmektedir. Özellikle sulanmıyan yerlerde diğer çeşitlere göre daha dayanıklıdır. Zeytinliklerde memecik cinsinden başka çekişte , palamut ve domat cinsi zeytin ağaçlarım var. Memecik , çekişte ve palamut (Biz buralarda eşek zeytini deriz.) cinsi zeytinler susuz şartlarda yetiştirilebilmektedir. Domat cinsi zeytin muhakkak sulanmalıdır. Benim memecik cinsi zeytin ağaçlarım sulanabilir yerde olup , gerekli ilaçlama ve gübrelemesi yapılmakta ve sırıkla hasat edilmediği için periosidite göstermemekte her yıl ürün vermektedir. 21 yaşındaki ağaçlarımdan her yıl ortalama 70-80 kg. zeytin almaktayım. Susuz şartlarda yetiştiriciliği yapılanlar periosidite göstermektedir. Araziniz Aydının neresinde ve sulanabilir mi ? Birde olduğunuz yerdeki pazar durumunuda bakmanız gerekir. Yöreye göre bazı cinslerin satışı daha kolay oluyor , pazarı hazır olması bir avantajdır. Birde yağlık mı sofralık mı dikmeyi düşünüyorsunuz bu parametreleri belirleyip ona göre bir veya birkaç tür seçebilirsiniz. Selamlar . . |
Alıntı:
|
Sayın Halil Önen, özelinize mesaj attım bakabilir misiniz?
|
Hepinize merhaba,
Bir kaç akşamdır süren okuma maratonu sayesinde zeytin (olea) konu başlığının sonuna geldim. Oldukça bilgilendirici. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Ben bodur zeytin çeşidi Arbeguina ile ilgileniyorum. İzlediğim kadarı ile bu çeşidi Sayın Susurluk ve Sayın Halil Önen isimli arkadaşlarımız dikmiş. Kendilerinden ricam edindikleri deneyimi bana anlatabilirler mi? Merak ediyorum: Dikimden bu yana adaptasyon sorunları yaşadınız mı. Fidanlarınızın durumu nedir. Telli sistem mi yaptınız? Kısaca, gelişimlerini ve bu süreçte yaşadıklarınızı merak ediyorum. Ben bu çeşiti Çanakkale, Bayramiç'te bulunan arazimde değerlendirmek istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar |
Alıntı:
Hoşgeldiniz. ''Zeytin (olea) konu başlığını okudum ve bilgilendim'' diyorsunuz. Bu buradaki dostları ve beni sevindirir. Ayrıca '' zeytin hastalıkları ile doğal mücadele'' başlığı da iktisas alanımızın ikinci bölümünü oluşturuyor. Orayada ziyaret etmenizi önemle öneririz. Tüm denemelerimizi orada ve burada paylaşıyor, tecrübe ediyoruz. Yeni şeyler öğreniyoruz. Bazen kulağımıza geldikce_ ağaclar. net' te gördüm, böyle yazıyor, orada okudum, öğrendim _ sözleri hoşumuza gidiyor olsa da; toprağı ve ağacı zehirlemeden en iyi ve en kaliteli, belki de en ucuza meyveyi nasıl alacağımızın, örnek oluşturacağımızı bilmek bizi mutlu ediyor. Bodur zeytin için Çanakkale' de adaptasyon sorunu yaşamazsınız, çünkü Akdeniz ikliminin egemen olması yetiyormuş. Gözden kaçmasın, bodur zeytinin taneleri küçüktür. Şu bizim ak delice dediğimiz zeytin tanelerinden biraz büyük. Ön önemli özelliği ağaç küçük (bodur) yani sık dikime uygun ve enine değil boyuna uzuyor ve şekil budamasına da izin veriyor. Yani bizim deliceler gibi bol meyve veriyor. Zaten deliceden _belki de bir zamanlar Anadoludan gitti_ aşı yöntemiyle bodurlaştırılmış, İspanya' da geliştirilmiş. Telli sitem diye bir uygulama yok. Bodur zeytinler 25 Şubat' (2010) ta elimde olacak. Olumlu ve olumsuz tüm yönlerini burada ve Bahcesell form' da paylaşacağım. Saygılar |
Alıntı:
|
Sayın Halil Önen
Öncelikle hızlı yanıtınız için teşekkürler. Aynı hız ile size yanıt veremediğim için mahçubum. Gün içinde yanıt verme olanağım yok. Akşamdan akşama geç saatlerde fırsat bulabiliyorum. Önerdiğiniz '' zeytin hastalıkları ile doğal mücadele'' başlığını da okuyacağım. Elimde, arazimin kıyısında ki iki garip zeytin ağacından başka zeytin ile ilgili bir şey olmasa da fazla bilgi göz çıkarmaz diyorum. Zeytin ile ilgilenmem; bahçesini kurmaktan çok Arbeguine çeşitidir. Toprağım tınlı ve birinci sınıf. Bu ay bir kısmına yarı bodur elma fidanı diktim. Yukarda bahsettiğim iki garip zeytin ağacının bittiği sınır boyuna hem çit görevi görür hem de meyvesini değerlendiririm diye Arbeguine düşünüyorum. Araştırdım. Bu çeşit de beni ilgilendiren dikine büyümesi ve sıra üzeri sık dikimi. Tam aradığım gibi. Hem ekonomik değeri var hem de perdeleme özelliği. Adaptasyon sorunu yaşayacağımı sanmıyorum. Sadece dikim yapıp deneyim yaşamış olan insanları da bir dinlemek isterdim. O amaçla size bir merhaba dedim. Daha dikmemişsiniz. Olsun. Bu vesile ile tanışmış olduk. Hayırlısı ile fidanlarınızı teslim alır dikersiniz inşallah. Paylaşımınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Ben seneye dikmeyi düşünüyorum. Şu an yeri hazır değil. Saygılar |
Merhaba rimed17
İstanbul'da oturuyorum ve Bayramiç, Türkmenli köyünde elma bahçesi kurdum. Bu güzel bölge ile tanışıklığım eşimin Bayramiç'li olmasından kaynaklanıyor. Sizinle tanışmak isterim. Bir aksilik olmazsa yarın ve ertesi gün bölgedeyim. Bahçede işim var. Özelime telefon numaranızı bırakırsanız görüşürüz. |
Alıntı:
bu yazınızdan sonra ki durumu bilmiyorum. Umarım 6 ya 6 şeklindeki ayvalıkların arasına şeftali dikmemişsinizdir. Arasına demişsiniz. Ben yanlış mıanladım? O zaman ağaçlar arası 3 metre kalır. Şeftaliye taç vermeniz gerekiyor. 3 ana dal ve ona bağlı dallar. Ayvalık ise 4 ve 5 yıl gibi yukarı büyüyor sonra yanlara yatıyor. Bu şartlarda dikim yaparsanız ağaçlar birbirine girer. Bence uygun değil. Saygılar |
Alıntı:
iyi düşünmüşsünüz. Bende 40 kadar çeşitli meyve fidanlarının etrafına bir sıra dikmeyi düşünüyorum. 2,5 veya 3 metre tepeden budama yapıyorlar, ben o sıraları yapmıyacağım. Zeytin ağaçları meyve ağacları için soğuğa karşı müthiş koruyucu görevi yapıyor. Özellikle mandalin ve limon ağaçlarına yakın dikimde onları soğuktan koruyor. Saygılar |
Arkadaslar,
3 yasinda 5 x 5 araliklarla dikilmis 6000 adet Gemlik fidanim var. 5 x 5 in tam orta noktalarina badem fidani dikme fikri onerildi. Yer Canakkale Geyikli. Ne dersiniz ? Saygilarimla. |
Alıntı:
bilgi paylaşım sitesine hoşgeldiniz. Size yukarıdaki öneriyi yapan kişi ya zeytin dikmemiş, ya badem dikmemiş ya da dayak yememiştir. 5 e 5 arlıklarla Gemlik dikenler keşke 6 ya 6 dikseydim derken, aralarına badem dikmeyi düşünemezsiniz. 5 e 5 in tam ortası yani hipotenüsü olmalı. Hadi 7 m. olsun. 4 ağaca uzaklığı 3,5 m olur. 6000 ağaçı traktörle süreceksiniz. O zaman süremezsiniz. Arasına giremezsiniz. Zira çarpraz sürmek zorundasınız. Zaten 5 e 5 dikimde bile eğer iyi bakarsanız Gemliklerin arasına traktörle zor gireceksiniz. Sonra mesafe uygun olsa bile zeytin ağaçlarının aralarına yine badem dikemezsiniz. Zeytin sacak köklüdür, kazık kök en çok 90 cm dir. Yanlara 8 ya da 10 m. kadar giden sacak köklerin derinliği 80cm. çok geçmez. Halbuki badem kazık köklüdür, sacak kökü azdır. Yani sulama ihtiyaçları ve yöntemi farlıdır. Örneğin zeytin fidanının kök bölgesinden sulama yaparken, kazık köklü olan badem için tam kök dibinden sulama yapamazsınız. Su köke zarar verir. Sn. oakcan, toprağınız yeterince yüklüdür. Sizin yapacağınız şey, en iyi kalite ve irilikte daha az maliyetle sofralığı nasıl yetiştiririm, pazarlarım olmalı. Yoksa burada olan birçok üretiçi gibi Gemliğin yağını çıkarır duruma düşmek çok acıdır. Saygılar |
ispanyanın zeytinyagı internet sitelerini gezip inceledim. Bu arada burada yazılanların neredeyse tümünü okudum. Biz para ve gelir hesabı yaparken onlar bölgelerinin tadlarını ortaya cıkarmaya çalışıyorlar. 15 e yakın zeytin türleri var ve birine dahi kötü demiyorlar. Bakıyorum bizde tür ayrımı daha cok para kazandırmaya endeksli yapılıyor. Oysa ayrım tadlarda olmalı ve bütün türler yasatılmalı. İspanyol cinsini öneren var. Ondan daha iyi yapman mümkün degil. Sen kendi tadını yasat. İnanılmaz lezzetli bizim yaglar. Sen ispanyolun tadına baktın mı? Orjinali yasatmak lazım. Zaten baska türlü ilginc olamazsın. Eee kazanmak istiyorsun. Tabi kazan ama orjinal tadın sana kazandırır bırak kilo hesabı yapmayı. Ürettigini kalite yaptın ve basaramadında mı yabancı üretim yöntemlerini deniyorsun. Bu agac anadolulu herkes basını egsin utansın. binlerce yıldır burada. hangi ilac verdı eskiden? Bocekler mi degisiti. Nasıl yasadı o agac binlerce sene? Cok kazanacagım dersen o ilacı kullanırsın kalite düser sonra kısır dongu baslar. Kendine degil cinse takarsın ve kendi türünü asagılarsın. Kaliteli zeytin alıcısı var. Yag da oyle. Bence zeytin agaclarımız saygın olarak durmaya devam ediyor sadece biz ac gozlulukle bu onurlu türlerimizi utandırıyoruz.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025