![]() |
İznik Zeytin Bahçesi
Arkadaşlar,
İznik'te 8,5 dönüm bir Zeytin bahçem var. Aranızda İznik' li olan varsa beni bilgilendirebilirmi? Acaba bakım için ortakçıya verdiğimizde yerin sahibine gelirin ne kadarı veriliyor. ***. |
Alıntı:
100&10 kuruyor. |
Melih Bey,zeytincilik konusunda bağcılıkta olduğu kadar bilgi sahibi değiliz.Bir arazimz vardı zeytin yapalım istedik herhalde en tutulmayan zeytin çeşidini bir de en pahalı şekilde almışız( fiyatı söylemiyorum rezalet :) ) Duyduklarımdan sonra snirlerim bozuldu.Üsten aşılama ile çeşdini değiştirebileceğmzi söylediniz bunu ne zaman yapabiliriz ?Her çeşit olurmu? Fidanları ne kadar sıklıkla sulamalıyız? Babam bir kez suladı uzun bir süre sulamayalım çabuk büyümesin fidanlar pişsin diyor.Ben hava çok sıcak sulayalım dedim tartışıp duruyoruz böyle giderse fidanlar kuruyacak toptan kurtulacağız.
|
Alıntı:
|
Mesela ben bir arazi satın almak istiyorum ama üzerinde 50-100 zeytin ağacı var, farzedelim pek de ürün vermiyor. Ben de onları söküp başka bir meyve ağacı mesela ceviz dikmek istiyorum. Bir arazideki eski/yaşlı zeytin ağaçlarını sökmek/söktürmek çok masraflı ve uğraştırıcı bir iş midir? Toprakta bir dezavantaj oluşturur mu yeni fidanlar için?
|
Sayın mambaO; Fidanlarınızın durumunu bilmediğim için bir şey söylemem yanlış olur.Öncelik ile iyi bir aşıcı bulmalısınız,tabiiki kendinizde yapabilirsiniz.Önemli olan aşı çubuğunun alınacağı ağacın sağlıklı bir ağaç olması.Toprak tavı iyi ise zaten fidan su istemiyecektir.Geçen sene şubat ayında diktiğim fidanlarımı can suyundan sonra 3 defa suladım.Bu birazda yağışlar ile ilgili.Hoşçakalın
|
Sayın açık-pozisyon;zeytin ağaçlarını kesebilmeniz için izin almanız gerekiyor.Keser iken yakalanır iseniz 60.-ytl ağaç başı cezası var.Kestikten sonra kökünü ağacın büyüklüğüne göre el ,traktör veya kepçe ile çıkarabilirsiniz.Bizim buralarda kepçe ile büyük kökler 15-20 ytl arasında kökleniyor.Toprakta herhangi bir dezavantaj olacağını düşünmüyorum.Keseceğiniz yaşlı zeytin ağacı ve köklerinden çok fazla odun elde edebilirsiniz.Eğer ağaçlarda çürüme yok ise biraz zor olmakla beraber düzgün kesilir ise çok güzel parke işlenebilir.Tabiiki öncelik kökü ile beraber söküp satabilir iseniz çok daha karlı,bizler içinde bir okadar sevindirici bir şey yapmış olursunuz.Hoşçakalın.
|
Sn. Bakırlıoğlu, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Balıkesir'de arazi bakıyorum bir kaç tane "olabilir" gibi duran yer var ama aslında buraların bir kısmı zeytinlik... Malum, daha önce de bahsetmiştim benim hayalim ceviz tesis etmek... Acaba diyorum hazır zeytin ağacı varken boş kalan yerleri de komple zeytin mi yapsam? Bir de bölgenin kendisi zaten tamamen zeytinlik, o bölgede ceviz hata mı olur acaba?
|
Alıntı:
|
aşı yapmak için belli bir yaşı beklememiz gerekiyor mu , ufak fidana aşı yapılır mı
|
sulama tankerine hümik asit karıştırsam faydalı olur mu ,yoksa diplerine kuru olarak hümik asit atıp sonra mı sulasam
|
Alıntı:
Değil mi? |
Sayın açık-pozisyon,zeytin ağacı cok zor yetişen bir ağaç,sizin gönlünüz cevizde.Bence bırakın zeytin ağaçları yerinde kalsın,bir kısmını yemelik - bir kısmını yağlık yapın. Arazinin diğer kısmını bodur denilen ceviz fidanları ile doldurun(tozlayıcıları unutmayın, tabiiki il-ilçe tarımdan cevizin yetişebileceğini öğrendikten sonra).Cevizler yetiştikten sonra zeytin işinden zevk almaz iseniz bildiğiniz gibi yaparsınız diye düşünüyorum.Hoşçakalın
|
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, hepsini aklımın bir köşesinde bulunduracağım... Bir de burası yeri mi bilmiyorum ama elektrik konusunda bir şe sormak istiyorum. Damla sulama düşündüğümden elektrik lazım olacak... Bu "aday" arazilerin hiçbirinde elektrik yok ama etrafında vardı sanki yanlış hatırlamıyorsam. Eğer ben elektrik idaresinden elektrik talebinde bulunsam (masrafını karşılamak şartı ile ve teknik olarak mümkünse) hemen gelip elektrik direği ve saat koyarlar mı yoksa bunun yasal bir prosedürü var mıdır? Bilgisi olan?
|
Alıntı:
Öncelikle zeytin-ceviz ikileminde yaşadığınız kararsızlık konusunda Sn. İzzet İrsen ve Sn. Melih Bakırlıoğlunun görüşlerine içtenlikle katılıyorum. Elektrik konusunda ise Elektrik Dağıtım Şirketlerinin tarımsal sulama konusunda yatırım ödeneği olmaması nedeniyle yatırım yapamamaktadırlar. Bu nedenle eğer bir eleştrik şebekesi yapılması gerekiyor ise bunu kendi imkanlarınız ile yapmanız gerekiyor. Bu işlem için öncelikle ihtiyacınız olan elektriksel gücü (.... kW.) belirleyip , ona göre proje ve tesis çalışması yapmak gerekir. Bu konuda çevrenizdeki konu ile ilgili kişilerden teknik yardım almanız gerekir. Gerekli elektriksel gücü belirledikten sonra , izni (Enerji Müsadesi) almanız durumunda kendiniz proje ve tesisinizi yaptırarak ve ayrıca DSİ. ve İl/İlçe Tarım Müdürlüğünden gerekli izinleri alarak bahçenize sulama amaçlı elektrik alabilirsiniz. Selamlar . . |
Sayın açık-pozisyon;syıldıran beyin söyledikleri çok önemli,o bölgede elektrik işleri yapan bir arkadaş ile görüşmeniz size fikir verecektir.Bir daha gittiğinizde cevreye biraz dikkatlice bakın ,eğer A direk üzerinde trafo görür iseniz özel kişi-kişilere aittir. O şahısları bularak size yeterli olacak kadar boşluk(..kw) olup olmadığını öğrenip o trafoya ortak olabilirsiniz.Hoşçakalın
|
Çok teşekkür ederim... Araziyi henüz almadım, daha farklı yerlere para lazım oldu, biraz sıkıntım oldu o konuda... O yüzden sanırım bir iki ay beklemem gerekebilir... Kısmet olur da araziyi alabilirsem, fidan temini ve dikim konularında da rahatsız edeceğim sizi...
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim... |
"Gemlik" fidanına "Ayvalık" aşılanabilir mi?
Sayın Mine Hanım,
Aydın-Yamalak'ta 1300 gemlik ve 75 domat fidanından oluşan bir zeytinliğim var. Ağaçların yarısı 1 yaşında diğer yarısı 2 yaşında.Şu anda durumları çok iyi;damlama sulamanın zannederim çok etkisi var. Ancak, şayet fide aldığımız yer tozlayıcı düşünerek başka bir çeşit koymadıysa,sadece gemlik ve domat fideleri dikildi. Ben forumda tozlayıcı olarak "Ayvalık" dikilmesini tavsiye etmeniz üzerine "Gemlik" fidanına "Ayvalık" aşılanabilir mi diye düşünmeye başladım.Önceden bahsi geçmişse de forumda göremedim. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Saygılarımla. |
Alıntı:
Yinede mine hanımın söyliyceklerini bende merak ediyorum. SAYGILARIMLA... |
Merhaba arkadaşlar ve ziraat mühendisleri
Benim sorum zeytin ağacı çicekte en çok ihtiyaç duyduğu element veya ilaç hangisidir. Geçen yıl gibi edremit körfezin zeytin çiceklerinde kuruma ve dökülme var. Yardımcı olabilirmisiniz |
Alıntı:
|
Merhaba Mine hanım..!Mevcut olan zeytinlerime şimdieye kadar bordo bulamacı,yaprak gübresi ve yaprak biti ilaçlamalrını yaptım.Sulama yapmaya başladım,ağaçların meyveleri nohut içi büyüklüğüne geldiler ancak bugün yaptığım kontrollerde bazılarının az da olsa meyve dökmeye başladığını gördüm.Sulamamın her hangi bir zararı olurmu,ayrıca meyveler için yapabileceğim ilaçlama nedir acaba (Oluşabilecek herhangi bir hastalık ve kurtlanma v.s)bilgilendirirseniz memnun olurum.Şimdiden teşekkür ederim..!
|
Aşağıdaki sitede zeytinde gübreleme ile ilgili çok fazla bilgi var.
Bilgilerinize http://www.toros.com.tr/turkce/ud_zeytin.asp |
Sayın TEKİN80 573 nolu mesajınızda belirttiğiniz uygulamayı kendinizmi hazırlıyorsunuz yoksa hazırmı temin ediyorsunuz.Şayet kendiniz hazırlıyorsanız oranları nedir,hazır alıyorsanız isim zikredebilirmisiniz.Bizlerinde mevcut problemlerimizden biride çiçek ve zeytin dökülmeleridir,yardımcı olursanız seviniriz..!
|
şu an zeytinlere su vermek gerekir mi?2 ve 3 yaşınakiler için soruyorum. kimi ver diyo kimi istemez daha diyor.tarlada bakıyosun bazı ağaçların sürgünleri dim dik ayakta,bazıları hafif pörsümüş gibi.birde öğlen saat 2 gibi zeytin pörsümüş görünür sabah a bak bişeyi kalmaz diyolar doğru mu?
|
Alıntı:
Bunlar zaten karışımları arkalarında yazıyor ama daha sağlıklı sonuç almak için ilaçları aldığınız zaman size firma muhendisleri yardımcı olucaklar bizzat ilgileneceklerdir.ayrıca bu ilaçları herzaman kullanmak lazım aynısını olmasada içerisindeki oranlara yakın benzer kaliteli ilaçları.Çünkü benim şuan zeytinlerimden alacağım mahsul bu yıl yaptığım bakımın ürünü değil ben geçen yılki bakımımın ürününü alıcam.benim şuan yaptığım uygulama ise eksiklere bakmak ve gereken ilaçlamayı yaparak zeytini muhafaza etmek olacak. |
Teşekkür ederim Tekin80.Bu ilaçları kullandığınız zaman ağaçlardan her yıl meyve alabiliyormusunuz.İyi ürün alabiliyormusunuz diye sormayacağım,çünkü almamış olsaydınız kullanmazdınız..!Bende gelecek yıl uygulamak istiyorum.Bu nedenle keşke isimleri tam olarak ve hangi zamanda nasıl kullandığınızı yazarak yardımcı olabilseydiniz..Ayrıca bu yaz uygulamasından amacınız nedir.Ağaçta var olan meyvelerin muhafazası ve hastalkları içinmidir.
|
Ben zeytin için özel üretilmiş yaprak gübrelerini kullanıyorum olive marvel www.drt.com.tr bulabilirsiniz ama kurumanın ve meyve dökülmelerinin sebebleri zeytin güvesi. Edremit körfezinde araştırma yapmışlar zeytin güvesi zararlı boyuttaymış. Sayın tekin kardeş biz hersene yaprak gübresi atarız ama bazı yıllar mahsül kaybı yaşarız. Doğa olaylarının önüne geçemeyiz...
|
Özcan2007 ben zaten doğa olaylarının önüne geçiyorum demiyorum.Şunu belirteyim öncelikle onun önüne kimse geçemez sıcaktan kurtarırsın dolu yağar misal.Ama ben 3 senedir kullanıyorum ağacıma bişeyler veriyorum gerekeni yapıorum ve sonuçtan memnunum.Denemesini yaptım bunun bir tarlada uygulamadım zarar baya fazla idi uyguladığım yerlerde zarar yok denecek kadar az idi. Sonuçta ağacı siz hazırlarsanız isteklerine cvp verirseniz zeytin güvesi felan barınamaz hala ikna olmayan arkadaşlar varsa uygulama yaptığım tarlalarda gelip inceleme yapabilirler :)
|
Alıntı:
yardımcı olurum neden olmasın ben memnun kaldığım için herkese öneririm öneriyorumda.Bizim buralarda zeytin var ama bakım yok.yani tarlaya bi uygulama yaptığınız zaman zaten sizin zeytininiz kendini gösteriyor.Ben demiyorum zeytinlerim böyle **** şöyle gelip bakıyolar üreticiler tarlaya zeytinler dinç verimli kuruma yok adamlar benle irtibata geçiyor.sayın mesut5 o dediğim ilaçları alıp uygularsanız sizde sonuçtan umarım ben gibi memnun kalırsınız , ağaçlarımın fotoğrafları mevcut isteyen arkadaşlara yollayabilirim |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025