agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

reis baba 07-06-2007 23:39

Sayın Kesved şu anda fidanların sürgünü güzel ,60veya 80 cm orta dalın kuruyanlarını 15cm aşşağıdan kestim.Uygulamam doğrumu.İlk 4yıl çiçekleri alın demişsiniz.Şekil budamasını hangi yıl yapmamız gerekiyor.Ben önümüzdeki yıllarda damla sulama düşünüyorum ***.

muratozaltas 08-06-2007 10:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi reis baba (Mesaj 114929)
Sayın Kasved verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.Şimdilik tankerle suluyorum Malim bey'e verdiğiniz bilgileri okudum.Söylediklerinizi aynen uyguladım.yapraktan taralla yani fıskiyeyle iki uygulama yaptım.Bu ilaçları,FLORA x ve ROMBAORGAN 13 nisan sürgünden önce ve 10 mayısta uyguladım.Bu bilgileri araştırmam sonucu eski bir yetiştiriciden aldım.Şimdi bir dahaki sulamada,Hümükasit ver diyorlar hiç kökten ilaç vermedim.Bilgi ve yorumunuzu bekliyorum.Bu arada fidanlar iki yaşında 10/mart/2007 de diktim.Toprak analizi yaptırdım,sonucunu veriyorum.PH(Hafifalkali),Tuz(Tuzsuz),Kireç(Kireçs iz),Org.Mad.(Azhumus),Bünye(Tınlı).Total N(Orta),Faydalı P(Fakir),Faydalı K(Fakir),Faydalı Fe(Eksik),Faydalı Cu(Yeterli),Faydalı Zn(eksik),Faydalı Mn(yeterli).Dikimden öncede çukurlara 150gr TSP ve150gr Potasyum fat koydum.Ben bu yetiştiriciliği,bilinçli yapmak için uğraşıyorum,şimdiden teşekkür ederim.

Sayın yetiştirici, öncelikle çalışmalarınızda başarılar ürününüzde bol bereket diliyorum. Ama eleştirmeden yapamayacağım. Değerli arkadaşım hem modern ve bilinçli yetiştiricilik yapmak istediğini yazmışsın, hemde zirai mücadele ilaçlarının tavsiyesini konu uzmanı olmayan birinden aldığını söylüyorsun. tarım ilacı kullanmak çok hassas bir konudur. Sadece kendi ürününüzü değil tüm çevreyi ve insanları etkiliyorsunuz. Zor değil; Lütfen size en yakın İlçe Tarım müdürlüğündeki bir ziraat mühendisine sorun oradaki zeytin konusu ile ilgilenen kişiler size yardımcı olsun ve ilaç tavsiyesi yapsın. İkinci bir konuda gübreler. Çok güzel toprak analizi yaptırmışsınız. Ancak yine belli oluyor ki, bir mühendise danışmadan gübreleme yapıyorsunuz. Çünkü Organik madde yetersiz olmasına rağmen organik kaynaklı gübre kullanmamışsızı, sadece kimyasal gübre vermişsiniz. Bu hizmetler Tarım müdürlüklerinde size ücretsiz olarak sunulmaktadır. Lütfen yararlanın. Saygılarımla.

Kasved 08-06-2007 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratozaltas (Mesaj 115071)
Sayın yetiştirici, öncelikle çalışmalarınızda başarılar ürününüzde bol bereket diliyorum. Ama eleştirmeden yapamayacağım. Değerli arkadaşım hem modern ve bilinçli yetiştiricilik yapmak istediğini yazmışsın, hemde zirai mücadele ilaçlarının tavsiyesini konu uzmanı olmayan birinden aldığını söylüyorsun. tarım ilacı kullanmak çok hassas bir konudur. Sadece kendi ürününüzü değil tüm çevreyi ve insanları etkiliyorsunuz. Zor değil; Lütfen size en yakın İlçe Tarım müdürlüğündeki bir ziraat mühendisine sorun oradaki zeytin konusu ile ilgilenen kişiler size yardımcı olsun ve ilaç tavsiyesi yapsın. İkinci bir konuda gübreler. Çok güzel toprak analizi yaptırmışsınız. Ancak yine belli oluyor ki, bir mühendise danışmadan gübreleme yapıyorsunuz. Çünkü Organik madde yetersiz olmasına rağmen organik kaynaklı gübre kullanmamışsızı, sadece kimyasal gübre vermişsiniz. Bu hizmetler Tarım müdürlüklerinde size ücretsiz olarak sunulmaktadır. Lütfen yararlanın. Saygılarımla.

Ben bu forumun kamuya açık paylaşımı içeren bir platform olarak üşünüyordum ama uyarınızla sadece ziraat mühendislerininin fikir yürütebileceğini, üreticilere yazışmanın kapalı olduğunu yazınız sayenizde öğrendim, verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim. Buyrun alan ve yorum sizin hayırlı olsun, ben hizmet alamadığım ilçe ziraat müdürlüğünden belki arkadaşımız yön ve yol gösteren yazınız sayesinde gerekli hizmet ve desteği alır.

muratozaltas 08-06-2007 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kasved (Mesaj 115083)
Ben bu forumun kamuya açık paylaşımı içeren bir platform olarak üşünüyordum ama uyarınızla sadece ziraat mühendislerininin fikir yürütebileceğini, üreticilere yazışmanın kapalı olduğunu yazınız sayenizde öğrendim, verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür dilerim. Buyrun alan ve yorum sizin hayırlı olsun, ben hizmet alamadığım ilçe ziraat müdürlüğünden belki arkadaşımız yön ve yol gösteren yazınız sayesinde gerekli hizmet ve desteği alır.

Sayın Kasved, kesinlikle yanlış anlamışsınız söylediklerimi. Lütfen tekrar okuyun. Öncelikle ÖZÜR DİLİYORUM sizden. Özür dilememin sebebi, hata yaptığım için falan değil. Sadece sizin bu önemli forumdan uzaklaşmanızı engellemek için, çünkü oldukça alıngan davranmışsınız ama ben yine üzerime düşeni yapıp sizden ÖZÜR diliyorum. Bu önemli platformdan kimsenin küserek uzaklaşmasına neden olmak istemem. Üstelik sizin daha önceki fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi de okumuştum ve inanın size teşekkür mesajı bile yollamak üzereydim. Önemli tecrübelerinizi paylaşmışsınız. benim kastettiğim siz değildiniz. Yazıyı tekrar okursanız hak vereceksiniz. Saygılarımı sunuyorum.

reis baba 08-06-2007 23:26

Syn Murat Ozaltas kusura bakmayın ben eski bir yetiştirici derken bu bilgiyi 20 senelik gemlik (trilya) 460 Dönüm,zeytinliği olan üreticiden aldım.Aynı zamanda bu kişi benim komşum.Ben bu foruma,paylaşmak için katıldım.Zirai ilaç kullanırken,doğaya zarar verdiğime,inanamıyorum.Ziraat müh.sadece zeytin ağacı üzerine'mi çalışıyor hayır ,
Toprak altı gübre kullanırken sadece ziraat müh.Bilgilerini aldım,Toprak analizinde olduğu gibi,daha pratik ,maliyeti az faydalı üretim yapmak için uğraşıyorum.Daha önce söylediğim gibi,Ben forum'a bilgimi geliştireyim diye üye oldum.Gerektiği zaman bilgi alayım diye,Bu atışmalar beni üzdü.Syn Kasved sanırım üretici böyle paylaşımcılara ihtiyacımız yokmu.Zeytin ağacı yetiştirmek o kadar kolay iş değil sanırım.Her ziraat mühendisi farklı fikir veriyor. Saygılarımla,Özür dilerim.

reis baba 08-06-2007 23:40

Syn Kasved sizinle ilgisi yok bu konunun,benim yanlış izahatım galiba bilgimizi paylaşalım lütfen, paylaşmak güzel eksilerimiz olabilir.Zeytinliğiniz varmı,Saygılarımla.

Kasved 09-06-2007 22:03

Sn. Murat sizin yazınız benim cevabın altına oturunca herhalde karşılıklı yanlış anlaşıldık.

Yaşadığım bölgede ilçe ziraatin kapısını defalarca çaldım, bünyesinde çok değerli ziraat uzmanlarını devlet yok toprak desteği yok fidan teşviği dosyalarıyla çalıştırıyor, maalesef uzmanların saha çalışması için zamanları yok, ülkemizin tarım politikası acı ama gerçek bu maalesef.:mad:

Sn. Reis sizin fidan dikiminden evvel yaptığınız toprak altı fenni gübrelemesi uygulamasını geçtiğimiz kış katıldığım edremit zeytincilik enstitüsünde düzenlenen seminerde şimdi ismini hatırlayamadığım Ege Üniversitesi bitki besleme bölümünden emekli olmuş değerli bir hocamız; fenni gübrelemeden önce açılıp güneşte asgari bir ay 80-80 cm. havalandırılmış çukurda yanmış çiflik gübresi koyup üstüne yine yanmış bir ince tabaka toprak onun üstüne yazınızda bahsi geçen fenni gübrelemeyi üçlü saç ayağı olucak şekilde yapılmasını tekrar üstüne yanmış biraz kalınca toprak onun üstüne dikim yapılacak fidanı oturtmamızı kesinlikle fidanı direkt gübrenin üstüne konulmaması gerektiğini söyledi.

Ben bu uygulamayı bu sene dikim yaptığım üçyüz fidanın 280 tanesinde uyguladım, yirmi fidanda ise gübreleme yapmadan direkt dikim yaptık, iki aylık gözlememiz şu; altta çiflik üstte fenni gübreleme ile hazırlanan çukurlara konan fidan ile gübresiz fidanlarda büyüme gelişimlerinde şimdiden gözle görülür fark var.

Altan gübreli fidanların belki tamamında çıkan çiçekleri tek tek ellerimle yolmaktan yoruldum desem abartmış olmam. Birde fidan çukurlarını kepçeyle geniş 80-80 cm. ölçülerinde açtırdım, işçilik maliyeti fazla oldu ama sonuçta değdi inancındayım.

Diktiğimiz tür ayvalık yağlık türü bizim yerli diye tabir ettiğimiz zeytin türü, sizin dikim yaptığınız trilyaya göre büyümesi ve çocukluk evresi daha nazlı olduğundan biraz fazla ihtimam gösterdik.

Size mutlaka zaman zaman açılan Yalova Tarım il müdürlüğü ve Edremit'teki zeytincilik ensititüsündeki seminerlere ve gelecek yılda inşallah yapılır İzmirdeki zeytin ve zeytinyağı paneline katılmanızı öneririm, buralarda kafanızda oluşan soruları soracağınız birebir uzman ve akademisyenlerle tanışma fırsatı yakalamış olursunuz.

Sn. Reis baba evet zeytinliğimiz mevcut, hem yaşlanan ömürlerini tamamlamış söktüğümüz kaysıların ve aşı tutturamadığımız soğuktan zarar görmüş delice köklü zeytinlerimizi akıllı fidanla hem yenileme hemde yaklaşık üç-dört yıl evvel soğuktan çok zarar gören ağaçlarımızı tedavi etmekle meşgulüz.

Dört parça zeytinliğimizde; 2 aylık bebeden 60 yaşa varmış genç delikanlılara kadar herboydan karışık ağaçlarımız var:p

Budama konusunda kurular hariç(onların herzaman temizlenmesi gerekşir) iki yaşı tamamlayıncaya kadar fidanları elletmeyin, üç yaşa gelmiş fidanları mutlaka ama mutlaka konunu uzman çevrenizde bu işi iyi bilen kişilere budama yaptırın. Olgun zeytin ağacı ana dalarının kesilmemesi şartıyla yapılacak her tür budama hatasını kaldırır ve kendini yeniden onarır, fakat fidanda yapılacak şekil budama hatasını tamir etmek mümkün değildir. Onun için size tavsiyem sert soğuk aylar geçip mart ayının 15 ile nisan ilk haftası arasında fidanlar üç yaşında iken şekil budamanızı yaptırın.

İşin planlaması açısından zamanı gelmeden bu kişiyle sözleşin gerekirse üç beş fazla verin fidan şekil budaması önemli alttan sağlıklı ve diğerlerine nazaran gelişkin tek gövde yapılacak dalın tespiti çok önemli. Birde mutlaka fidanlarda üç yaşdan sonrada her yıl fakat çok hafif şekile yardımcı budamaları yaptırın.

Budama yaptırırken bize gelenlere ricamız şudur; lütfen her yıl bahçemize gelicek, her yıl aynı ağacı tekrardan budayacak, şekilde dört yıl sonra çıkması gereken dalı şimdiden çıkartmadan üç yıl mahsulunu aldıktan sonra çıkartılacak şekilde budama planlaması yaparak, ağaçların içini kabak çiçeği gibi fazla açmadan fakat çok sık da bırakmadan, bodur kiraza çevrilmeden ve budanmış bir ağaçtan diğer ağacın rahatklıla görülmeyeceği sıklıkta, ağacın etek dallarına fazla dokunmadan kesimin yapılması, gelebilecek doğa felaketlerine karşı ağaçta bir tane sigorta şahların bırakıldığı yeterli ışığın ve havalandırma olduğu bir kesimi söyleriz erbabıda ona göre keser:D

Budamaya gelenlere mümkünse her yıl yeni kesim testerlerini siz verin, bahçenizde dal kanseri v.b. hastalıklı ağaçlara vurulan testereleri %10.luk çamaşır suruna batırıp dezenfekte etmeden diğer ağaçlara vurdutmayın. Kesilen dalları bahçeden acil uzaklaştırın. Birde her kesimden sonra mutlaka ağaçlarına bordo bulamacı uygulayın.

Belki bu işe sonradan başlamış olabilirsiniz düşüncesiyle şu görüşümüde aktarmak isterim; bahçenizde çalıştırdığınız insanların gönlünü hoş tutun, sigara içiyorsa sigara içmiyorsa mutlaka çikolata meyva suyu benzeri şeyler arada ikram edin, onlarla sevgiye dayalı mesafeli ilişki kurmaya çalışın, insanımız güzeldir sevgiyi anlar saygısıyla karşılık verir.

Tabiat sevginin ve saygının olduğu emek verilen yerleri karşılıksız bırakmaz, hele zeytin çok kutsal ve mubarek bir ağaçtır baktığınızda verdiğiniz ilgi kadar karşılığın olduğunu hissettiğiniz an doğru yoldasınız demektir.

Kolay gelsin sevgi ve saygılarımla

reis baba 09-06-2007 23:40

syn Kasved size minnet borcluyum.benim düşüncelerimi, Yansıtıyorsunuz yazısmak üzere,Saygılarımla.Benimde zeytin aşığı üreticilere önerilerim,olcak elbette,Hoşcakalın.

huseyinkizil 10-06-2007 19:42

Merhaba verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim, fidanlarda açan çicekler neden toplanıyor merak ettim

muratozaltas 11-06-2007 08:46

sayın kasved, kibar cevabınız ve üretim tavsiyeleriniz için teşekkürler.
1-)İsmini hatırlayamadığınız Hocamızın adı Prof.Dr. Habil ÇOLAKOĞLU dur.
2-)Çiçekleri tek tek koparmak yerine 15 gün sonra tutan meyveleri koparmanız daha kolay olur ve az iş gücü gerektirir. Çünkü topladığınız çiçeklerin zaten % 90 kadarı fizyolojik olarak meyve tutmadan dökülecektir.
Bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaşmaya devam, dileğiyle. Saygılar.

Kasved 11-06-2007 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi huseyinkizil (Mesaj 116013)
Merhaba verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim, fidanlarda açan çicekler neden toplanıyor merak ettim

Hüseyin bey, fidanlarda çiçekleri koparmamızın nedeni fidanın gelişim gücünü kendi ağaç yapısını geliştirmeye vermesi içindir, olgunlaşma döneminden evvel fidan meyve vermeye başlarsa gereksiz güç tüketimi olacaktır.

Biz fidanları büyütürken beş yaşa kadar hiç meyve toplamayıp meyve tutumunu dahi yaptırtmadan koparıp atıyoruz, bunun fidanın gelişmesine olumlu katkısını komşu bahçelere nazaran mukayese ettik sonuçlardan memnunuz.

huseyinkizil 12-06-2007 07:30

Teşekkür ederim verdiğiniz bigi için, ben geçen mayıs ayında yaklaşık 300 adet gemik cinsi zeytin fidanı ektim.bana ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz.Bu konuda bilgi sahibisiniz gördüğüm kadarıyla

Kasved 12-06-2007 20:37

Hüseyin bey bende sizin gibi üreticiyim bu konuların uzmanı değilim, lütfen söylediklerimi bu çerçeve içinde değerlendirin; yukarıda yazdıklarıma ek olarak bizim yaptığımız toprak tahlili yaptırarak toprağımızda eksik elementleri tamamlamaya yönelik olarak ayda bir yapraktan akşamları sıvı gübreleme yapıyoruz, birde kışa girildiği kasım-şubat-mart aylarında bordo bulamacıyla ilaçlama yaptık. Bunun dışında yaptığımız başkaca bir sizin bizim yaptığımız sürüm işlerinin dışında fidanlara yönelik ayrıca bakım çalışmamız yok.

Kasved 12-06-2007 20:44

Bir soru?

Zeytin bahçesinde pullukla sürüm yapılıp yapılmaması hususunda düşüncelerini aktaracak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.:confused:

Kasved 12-06-2007 20:46

İkinci soru?

Zeytin bahçesinde ideal ve en ekonomik bahçe işleme tekniği sizce nasıl olmalıdır:confused:

huseyinkizil 13-06-2007 08:19

Ben ekimden önçe toprak analizi yaptırmıştım bana tavsiye edilen gübrelemyi yaptım,hava şartlarına göre 15-20 günde bir suluyorum , önümüzdeki hafta sularken 150 gr calsyum nitrat karıştırıcam bana analiz sonuçlarıda yapmam önerilmişti,fidanlarımın durumu çok iyi mart ayının ortalarında diktim ve daha şimdiden 15cm büyüdüler. kullandığınız Yaprak gübresinin adı ne ve nasıl bir karışımla kullanılıyor acaba bende uygulamak istiyorum. Borda bulamacın faydasını kimse inkar edemez zaten ben her yıl büyük ağaclarıma mutlaka uygularım,yanlız piyasaya yeni çıkan hazır bordo bulamacları benim kafamı karıştrdı daha ekonomik olmasına rağmen sanki eski formül daha faydalıydı. Ben toprak işlemesini mümkün olduğu kadar yüzeysel yapıyorum sadece hasattan sonra biraz derin işiyorum ondada ağacın dip kısımlarına girmiyorum.Pulluk bağçelerime son 10 yıldır hiç girmedi zaten. yamaçta birkaç zeytinliğim var hiç sürülmüyor mahsülüde en güzel onlar veriyor zeten zeytin bildiğim kadarılya yamaç taşlık bölgeleri seviyor. umarım daha çok bilgiyi paylaşırız arkadaşlarla burda.

reis baba 14-06-2007 23:27

Arkadaşlar 3.cü yaşını dolduran zeytin ağaclarında derin işleme yapılmaz.Ben kendi,bilgimi veriyorum.Gobille yüselsey işleme, yani fazla derine gitmeden.Çünki zeytinin kılcal kökleri yüzeydedir.Önemli olan yabani ot mücadelesi,Bunuda çapayla yapın,pulluk derin işler zarar verebilir.paylaşmak üzere,Saygılarımla.

Mine Pakkaner 16-06-2007 22:49

Hüseyin Bey, zeytinde toprak işleme ile ilgili konumuzun ilk mesajını okumanızı öneririm.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...76&postcount=1

huseyinkizil 17-06-2007 09:07

Öncelikle teşekkür ederim, fidanlarımın üst yapraklarını yiyen birşeyler var tırtıl sanırım ama görmedim birde sürgünün sapı oyulmuş ve bu yüzden kırlmış bir fidana rasladım nasıl bir mücadele uygulamalıyım acaba

b.özdemir 25-06-2007 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kasved (Mesaj 117016)
Zeytin bahçesinde ideal ve en ekonomik bahçe işleme tekniği sizce nasıl olmalıdır:confused:

Sayın Kasved, konu zeytin olunca dikkat kesildim yazılanları okudum, oldukça faydalı bilgiler ediniyorum. Benim de tahminen 10 yıllık zeytincilik geçmişim var. Benim bölgem Akdeniz, Mersin-Mut. Forumdaki zeytin ile ilgili olanların bölgesi genel olarak Ege ve Marmara.
Ben ağaç bakımında, toprak işleme aracı olarak çapa makinesi kullanıyorum. Kışlık gübre kullanımı sırasında ilk çapayı yapmış oluyorum; daha sonra otların büyüklüğüne bağlı olarak temmuz ayı civarında ot biçme makinesi ile ot mücadelesini bitiriyorum. Bahçe şu anda salma sulama ile sulanmaktadır. Diğer konukların belirttiği gibi özellikle yaz döneminde sadece çok hafif olarak ot mücadelesini yapmalısınız, bana göre en faydalı olanı el çapası ile ve ağacın dibine çok fazla yaklaşmadan yapılanıdır.
Yazdıklarımı kendime ait düz ve her ağacın dibi yalak yapılmış, her ay sulanan bahçede uygulamaktayım.
Bahçemin bulunduğu bölgede en geçerli zeytin çeşidi Ayvalık cinsi zeytindir. Son 3 yıl içinde çok fazla miktarda gemlik zeytin fidanı dikimi teşvik edilmektedir.
Ben de bir çeşit hakkında bilgi almak istiyorum. Yukarıda HURMA ZEYTİN diye bir çeşitten bahsedilmiş orijinal adı mı? Yöresel isim mi? Saygılar

muratgokyildiz 01-08-2007 18:52

selam ben murat gökyıldız manisa bilim ve sanat merkezi öğretmeni(pdr)
benim 200 tane trilya cinsi 1 yıllık fidanlarım var. tankerle sulama yapıyorum yaz aylarında ayda bir kere olmak üzere.
benim merakettiğim su tutucular.bölgemizde danıştığım hiç kimse bilmiyor hiç duymamış kullanmamış.bunlarla ağaçlarımın sus sıkıntısını ne derece giderebilirim...
ayrıca ağaçlarımın susuzluğa olan direncini azaltmak için :çinko. bakır.fosfor.klor.hümik asit içerikli bir beslenme programı takip etmem nasıl olur.
ilgilerinize ve yardımlarınıza teşekkür ederim

huseyinkizil 02-08-2007 23:11

Merhaba Murat,geçen mart ayında gemlik tipi yaklaşık 350 adet zeytin fidanı diktim 50 sine su tutucuyla birlikte diktim,bağcemde su var diktiğim günden beri 15 günde bir hiç aksatmadan sulama yapıyoruz.şimdilik hiç bir fark yok ama ilerleyen zamanlarda nasıl olur bilmiyorum.

Birzat 06-08-2007 23:34

herkese selamlar!
bizimde ailemize miras olarak kalan bir bahçemiz var. geçen seneye kadar köyden birisi ilgileniyodu, bir miktarını bize veriyodu. Bu yöntemden vazgeçip kendim ilgilenmeye karar verdim. sürdürdüm, gübre attım ve budattım ama bu sene verim alamadım. hatta toplamaya gittiğimde ağaçların üzerinde ve yerde nerdeyse hiç meyve yoktu. böyle birşeyin olması mümkünmü? yandaki ağaçların nerdeyse dalları kırılacak kadar meyvası varken bu olabilirmi? Meyve durumu için toplama mevsimi gelmeden bakmamak benim hatamdı, umarım tekrarlamam :)
Tüm forumu okuyamadım, yarıya anca gelebildim, çok güzel konulardan bahsedilmiş, atlamadan ve sıkılmadan okumaya çalışıyorum :)
budama işlemini yaptıktan sonra kapatıcı macunu hemenmi sürmek gerekiyor, yoksa yeni dallar çıktıktan sonramı? büyük dalları dibinden budamıştık ordan çıkacak yeni dallar için beklemelimiyiz? henüz sulama işine giremedim, su yazın yani en gerekli olan zamanda problemli. bahçe dere kenarında, yazın dere akmasada toprak nemli. yinede suya ihtiyaç duyarmı?
bandırmada yaşıyorum, eti bor tesislerinde gübrelemede kullanılan içerisinde bor bulunan boraks mevcut. ben kullandım faydasını gördüm. boraks ile ilgili başka bilgisi olan varmı?

Mine Pakkaner 07-08-2007 02:45

Budarken çiçek gözleriniz de alındıysa meyve almamanız normal. Büyük dalları kesince macunu hemen sürmeniz gerek. Zeytinde macun kullanımı çok gerekli de olmaz. Kesim noktası altından yine sürgün vermesi muhtemeldir. Bu aylar zeytinin suya en ihtiyaç duyduğu aylar. Ancak siz meyve yok diyorsunuz. Bu durumda sulamasanız da olur. Meyveniz olsaydı sulayın diyecektim. Zeytinde bor önemli bir element. Eksikliğinde bitki yaprak döker, bu da fotosentez yapamaması demektir. Ayrıca yine eksik olması halinde N ve K alımında sorun çıkar. Ancak artık analiz yaptırmadan gübre vermiyoruz. Size de bu sonbaharda yaprak ve toprak analizi yaptırıp öyle gübre vermenizi tavsiye ederim.

Birzat 07-08-2007 11:37

teşekkürler mine hanım.
bu aylarda meyvesinin belli olmaya başladığını bilmiyordum. sürekli ağaçların başında olmadığım için kontrol etmekte zorlanıyorum. tam toplama mevsiminde meyvesi yoktu. bence imkansız bir olaydı ama önemli değil, seneye inşallah.. bu ay kontrol edip ona göre sulatmaya çalışıcam. budamayı bu baharda yaptım, macunu şimdi sürsem faydası olurmu?
sizde izmirlisiniz, izmirde toprak analizi nerde yaptırabiliriz, hangi bölgelerden ne kadar numune almalıyım?

Mine Pakkaner 07-08-2007 13:41

Ben analizleri www.laben.com.tr de yaptırıyorum. Kargo ile örnek yolluyorum sonuç gübreleme önerisi ile beraber geliyor. Memnunum. İzmir' de ziraat fakültesi, Tariş ve Zeytincilik Araştırma da analiz yapıyor ama sonuçlar yavaş geliyor. Sayfada örnek alma metodlarını da bulacaksınız.

Bu arada alışılagelinen forum düzeninden farklı bir yönümüz var, cümleleri yazarken büyük harf kullanarak başlamanızı, yazım kurallarına uymanızı rica ederim.

Birzat 07-08-2007 20:28

Teşekkürler mine hanım!

Bu işe gerçekten severek başladım, şevkim kırılmadan bu siteye katılmam gerçekten büyük şans. Bilimsel bir şekilde çalışarak gerçekten güzel ürünler alınabilir. Bunun pazarlaması konusunda da malesef sıkıntılarımız var. Devlet şu anda zeytine teşvik ediyor ama ilerde devam edeceği mechul.
Örneğin eniştem mandalin yetiştiriyor, yıllardır kazancı gitgide azaldı, şimdi nerdeyse kendi masrafını bile karşılamıyor. Devletin yani büyüklerimizin kendi ihtiyacımız olan ürünlerden başlayarak planlama yaparak üretimini sağlaması gerekiyor. Sonrasında ihracat planlanmalı, buda devlet kontrolünde kimseyi mağdur etmeden yapılmalı.
Şu anda en güzel ürünleri nerdeyse bedavaya dışarı satıp, çürümek üzere olanları da fahis fiyattan halkımıza yediriyoruz, her alanda olduğu gibi. Bizim ülkemizde tatil için turistler bizden daha az para ödeyerek daha iyi ağırlanıyor.. Tüm bunlar sizler gibi bilinçli kişiler sayesinde umarım düzelir :)

zai 08-08-2007 10:22

Israrla Gemlik çeşidi zeytin ekilmesi devleti önlem almaya itti sanırım. Bu sefer de yabancı çeşit zeytinlerin yayılması tehlikesi oluşmuş .
01.08.2007 tarihli Dünya Gazetesi :
Destek 250 YTL'den 45 YTL'ye düştü zeytinciyi yabancı çeşit endişesi aldı
Bahçe tesisi için Gemlik çeşidi zeytin fidanı dikiminde, dekar başına verilen 250 YTL tutarındaki desteğin 45 YTL'ye düşürülmesi üreticileri endişelendirdi.
Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, devletin verdiği destekle son yıllarda Türkiye'deki zeytin ağacı varlığının 3 kat artarak, yaklaşık 150 milyona ulaştığını söyledi.

Dikiminin desteklenmesiyle zeytinin son yıllarda çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri haline geldiğini belirten Güler, rekoltesi ve kalitesiyle de üreticinin yüzünün güldüğünü bildirdi.

Güler, devletin zeytin üretimini teşvik ederken bahçe tesisi için Gemlik çeşidi zeytin için 250 YTL tutarında destek verdiğini ve dikimi yapılan türün yaklaşık yüzde 80'ine varan oranı oluşturduğunu, ancak bu katkının 45 YTL'ye düşürülmesinin üreticileri endişelendirdiğini ifade etti.

Çeşitler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini anlatan Güler, ancak, desteğin düşürülmesiyle yabancı çeşitlerin önünün açıldığını savundu. Yabancı çeşitlerin Türkiye'ye girmesini istemediklerini vurgulayan Güler, "Özellikle, İsrail ve İspanyol orijinli çeşitler Türkiye'ye girmek için fırsat bekliyor. Desteğin eski seviyesine getirilmemesi halinde, bu tehlike gerçekleşebilir.

Üreticiler tarafından iyi tanınmayan çeşitlerin Türkiye'yi istila etmesini istemiyoruz. Yabancı çeşitlerle birlikte ülkemize hastalık ve zararlıların girecek olmasından da endişe ediyoruz. Geçmiş dönemde Nevşehir, Niğde, Adapazarı ve Ordu çevresinde yabancı çeşit patates tohumlukları ekilmeye başlanmasıyla birlikte hastalık arttı. Sonunda bu illerde patates ekimi, bugünkü tarih itibariyle yasaklı durumdadır."

cemduman 21-08-2007 13:14

Merhabalar. Ben Cem Duman. İstanbul'da oturuyorum. Rahmetli babamdan kalma 20 dönüm bir tarlam var. (Balıkesir Susurluk'ta). Tarlamız 4-5 yıldan beridir hep buğday ekildi. Bu sene ben kendim ilgilenerek zeytin ekmek istiyorum. Fakat bununla ilgili nasıl başlayıp nasıl devam etmem konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim. Ne yapmalıyım?
Ayrıca İstanbul'da oturduğum için ancak ayda iki defa gidip gelebilirim. Bu sorun olur mu? Kendim ilgilenmek istiyorum. Hesabıma göre yaklaşık 800-1000 arası fidan gidecek. Yeni başlayan biri için çok mu fazla? Kısa bir zamandır hem forumunuzdan gerekse de internet biraz bilgi sahibiyim. Bu işi kısa bir zamanda nasıl öğrenebilirim? Acaba zeytincilik kursları var mı? Nasıl bilgi alabilirim?

(Tarlamın yanında 10 yıldan fazladır ekili olan zeytin ağaçları var, ve tarlam bayır tarla)

Mine Pakkaner 21-08-2007 13:30

Hoş geldiniz Cemduman. Zor bir işe soyunuyorsunuz. Önce bulabildiğiniz bütün zeytin yetiştiriciliği bilgilerini okuyun, sonra bunları başarıp başaramayacağınızı hesaplayın. Arazinizde su var mı? Toprak yapınız nasıl, bu sorulara cevap bulun. Zeytin artık susuz değil sulanarak yetiştiriliyor. Eski yöntemle susuz yetiştirecekseniz ancak 200 ağaç dikersiniz, unutmayın.

Zeytini damla sulama sistemi ile suluyoruz. Sulama, gübreleme, ilaçlama, budama vs. bakım işleri de teknik konular.

Kurslara gelince, bazen eğitimler düzenleniyor, örneğin geçen sene vardı bir haftalık güzel bir eğitim. Bu sene ise bir seminer var. 31 Ağustos'ta Burhaniye'de. Bir günlük ama geniş kapsamlı. Faydalanırsınız diye düşünüyorum.

Edremit Meslek Yüksekokulu tarafından düzenleniyor. Seminere ilişkin bilgiler ekte.

"İçerik : yeni bahçe tesisinden hasat ve hasattan sonra kaliteli işleme konuları anlatılacaktır.

Gün ve saat : 31 ağustos Cuma günü sabah saat 09,00 da başlayacaktır. Bitiş saati konulara bağlıdır.

Yer : Burhaniye – İzmir karayolu Taylıeli Köyü Yol ayrımı Laleli zeytinyağı tesisleri

Katılım şartları : seminerimiz ücretsiz olup, katılım belgesi almak isteyen arkadaşlarımız 10 ytl karşılığında alabilmektedir.

Daha fazla bilgi için:

Mücahit KIVRAK
0 505 772 44 46 / 0 536 434 04 45
mucahitkivrak@yahoo.com
edremitmyo@yahoo.com "

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025