agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

cemduman 23-08-2007 10:06

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum Mine hanım. Sizi çok fazla meşgul edecek bir üyeniz oldu.:) Bilginiz olsun. Daha bu işin en başındayım ve hiç bir şey bilmeden bu işe başlıyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

cemduman 29-08-2007 11:52

Soracağım konu şu: Acaba zeytin fidesi için devlet teşvik veriyor mu? Okuduğuma göre %70 hatta tamamına yakınını devlet karşılıyormuş. Eğer veriyorsa kime başvurmalıyım? İlçe ziraat odaları bu konuda bana ne kadar yardımcı olur?

Mine Pakkaner 29-08-2007 20:25

Zeytinde destekleme devam ediyor. 2007 yılında sertifikalı zeytin fidanı ile zeytinlik tesis edenlere 250 YTL/da destekleme ödeniyor. Gemlik çeşidi ile bahçe tesisine 45 YTL destek uygulanıyor.

Daha önce devlet ücretsiz Gemlik fidanı dağıttı. Şu anda da var mı bilmiyorum.Siz bir an önce ilçe ziraat odasına değil, tarım ilçe müdürlüğüne veya tarım il müdürlüğüne gidiniz. Zaten başvurunuz da, bahçeniz neredeyse oradaki tarım ilçe müdürlüğüne olacak .

daraban 02-09-2007 23:56

domat ile eşek (palamut) zeytini arasındaki fark nelerdir?


.

zai 03-09-2007 16:01

1 Eklenti(ler)
Eklenti 20052

Merhaba,
Eşimin dedesinden miras Çeşmealtı, Güvendik'teki 8 dönüm zeytinlikle ben ilgilenmeye karar verdim. Yaklaşık 15 senedir sadece "ortakçı" ilgilenmiş. Bu sene ilk defa oraya uğradım ve bizim bağdaki birçok ağacın yapraklarını kısmen veya tamamen döktüğünü gördüm (bkz. fotoğraf). Bir de faydası olur diye toprak sürülmüş ama dediklerine göre bir faydası olmamış. Ayrıca ağaçların üstündeki ürünler de çok az.
Zeytinlerin cinsine "yağlık" diyorlar. Erkence mi, Memecik mi demek istiyorlar, tam anlayamadım.
Danışmak istediğim şey: Bu kadar çok yaprak dökülmesi bir hastalık işareti mi? ve bir de ortakçı, mevcut olan zeytinleri kendi için toplayacak. Anlaşma öyle. Ben bağla ilgilenmeye hasattan sonra mı başlamalıyım?
Saygılar,

daraban 05-09-2007 21:44

Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar cevaplayabilirlerse sevinirim.


eşek zeytini **** diğer adıyla palamut zeytini Türkiyede yaygın bir çeşit mi? duyduğum kadarı ile bu çeşidin yurtdışından talep çok oluyormuş . AB ülkeleri türkiyeden en çok bu zeytini talep ediyorlarmış. bu zeytin çeşidi hakında bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim. ( bu çeşidin özellikleri nelerdir, hangi iklime uygundur?, daha çok sofralık mı yoksa kokteyl **** dolmalık olarak mı uygundur? ).

ayrıca domat ile eşek (palamut) zeytini arasındaki fark nelerdir?


.

Mine Pakkaner 05-09-2007 21:58

Eşek Zeytini (Ödemiş)
İzmir’in Ödemiş ilçesi ve civarında yaygın olarak görülen bir çeşittir.
Meyveleri ve çekirdekleri çok iridir. Meyveleri %21.8 oranında yağ içerir. Meyve eti sert olduğundan beklemeye dayanıklıdır.
Daneleri çok iri olduğundan standart dışıdır. Ancak son yıllarda iç ve dış piyasada iri zeytin talebinin artması nedeniyle yeşil sofralık olarak değerlendirilmeye başlamıştır.

Domat
Manisa’nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı; İzmir’in Kemalpaşa, Bornova, Selçuk ve Aydın’ın Söke, Karacasu, Kuyucak ilçelerinde yetiştiriciliği yaygındır.
Meyveleri iri olup %20,6 oranında yağ içerir. Çekirdekleri orta büyüklüktedir ve etten kolay ayrılır.

Yeşil olum döneminde hasat edilen meyveler, çeşitli yollarla tatlandırıldıktan sonra, çekirdekleri çıkartılıp, çekirdek boşluğuna biber, havuç, badem gibi malzemeler doldurularak “dolgulu zeytin” şeklinde işlenir.

Mine Pakkaner 05-09-2007 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zai (Mesaj 149130)
Eklenti 20052

Merhaba,
Eşimin dedesinden miras Çeşmealtı, Güvendik'teki 8 dönüm zeytinlikle ben ilgilenmeye karar verdim. Yaklaşık 15 senedir sadece "ortakçı" ilgilenmiş. Bu sene ilk defa oraya uğradım ve bizim bağdaki birçok ağacın yapraklarını kısmen veya tamamen döktüğünü gördüm (bkz. fotoğraf). Bir de faydası olur diye toprak sürülmüş ama dediklerine göre bir faydası olmamış. Ayrıca ağaçların üstündeki ürünler de çok az.
Zeytinlerin cinsine "yağlık" diyorlar. Erkence mi, Memecik mi demek istiyorlar, tam anlayamadım.
Danışmak istediğim şey: Bu kadar çok yaprak dökülmesi bir hastalık işareti mi? ve bir de ortakçı, mevcut olan zeytinleri kendi için toplayacak. Anlaşma öyle. Ben bağla ilgilenmeye hasattan sonra mı başlamalıyım?
Saygılar,

Bu yıl kuraklık etkisyle ağaçlarda yaprak dökümü çok oldu, ancak sizde başka sebep var mı bilemiyorum, yaprak dökmeye pekçok unsur sebep olabilir. Bölgenizde yaygın olan yağlık çeşit İzmir erkence çeşidi.

Bu yılki hasada müdahale edebilirseniz iyi olur. Ortakçınızın zeytini silkelerken yere örtü sermesini, hasadı çok geciktirmemesini ve mümkünse hasadı ağacı çok berelemeden yapmasını sağlayınız. Sonbaharda yaprak ve toprak analizi yaptırın, ona göre bir bitki besleme uygulayın.

daraban 06-09-2007 09:15

Verdiğiniz bilgiler için Teşekkürler mine hanım.

Eşek zeytini fidanı satın alabileceğimiz bir fidanlık adresi ve telefonu verebilirmisiniz ?

telşekkürler.



.

zai 06-09-2007 10:02

Mine hanım, aydınlatıcı cevabınız için çok teşekkür ederim.

Mine Pakkaner 06-09-2007 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi daraban (Mesaj 149897)
...
Eşek zeytini fidanı satın alabileceğimiz bir fidanlık adresi ve telefonu verebilir misiniz ?
...

Bademli fidanlığında bulabileceğinizi düşünüyorum.

http://www.bademlikoop.org.tr/urunler.html

Doğan KUZUCU 20-09-2007 08:12

10 dekar alana Gemlik zeytini dikerseniz 330 adet yaglık dikerseniz 200 fi
dan alır 5 yıl sonra 10-15Kğ /Gemlik 5-7 kğ yaglık zeytin dane geliriniz olur.

Doğan KUZUCU 20-09-2007 08:13

bu veriler Ağaç başına /KĞ alınacaktır

omersesen 27-09-2007 02:14

Arkadaslar Ben uzun zamandir Cezayirde yasiyorum.cezeyirdede zeytin agaclari mevcut fakat bu araplar islemesini bilmiyor.inanin burada ne beyaz peynir ne bizim guzelim kaymakli yogurdumuzu nede o dillere destan zeytinlerimizi bulmak ve tatmak mumkun degil.Ben bir zeytin bahcesi buldum adamdan 50 kg agactan toplanmis zeytini aldim ama nasil islenecegini bilmiyorum.tek amacim Turkiyemdeki o guzel tadi yakalamak.Eger bu forumu okuyan bilgi sahibi bir arkadas yardimci olursa cok sevinirim.Mail adresim omersesen@gmail.com........ Burada yogurt olayini bir inek vasitasiyla cozdum ama peynir olayi hala muallakta peynirin nasil mayalandigini bilen varsada yardim ederse ALLAH onu yeryuzunde peynirsiz birakmasin .... ( amiinnn )

mehmetaliozkara09 27-09-2007 11:54

5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Kurak bir yaz mevsimi geride kaldı. Ege bölgesideki kuraklı bizim ilçede de bire bir yaşadık. Bizim ilçemizde yapay göletlerin olması ve damlama sistemide zeytin bahçe sahiplerinin de kurmasıdan dolayı daha az etkilendik. Bahçemden bu gün (27.09.2007) çektiğim resimleri göndermeye çalışacağım. Bu yıl sezon başında,özellikle çiçeklenme döneminde aşırı sıcaklık olması nedeniyle bölge olarak zeytin az tutum gerçekleşti, yeşil toplama nasipse bu hafta başlayacak. (tüccar yeşil fiyatı açıklarsa)
Saygılar.

mehmetaliozkara09 27-09-2007 12:02

5 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı

mehmetaliozkara09 27-09-2007 12:08

2 Eklenti(ler)
Resimlerin devamı

mehmetaliozkara09 27-09-2007 13:36

"Ben bir zeytin bahcesi buldum adamdan 50 kg agactan toplanmis zeytini aldim ama nasil islenecegini bilmiyorum.tek amacim Turkiyemdeki o guzel tadi yakalamak.Eger bu forumu okuyan bilgi sahibi bir arkadas yardimci olursa cok sevinirim."

Sayın Ömer SESEN Size Zeytinlerin tatlandırması için gerekli bilgileri aşağıda veriyorum. kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun.
Not: Kullanacağın su Klorlu olmasın suyu başka bir kapta 2-3 gün dinlendir, kullanacağın tuz kaya tuzu olsun veya içinde iyot olmasın.
Zeytinler vişne kırmızısı rengini aldıkları zaman ağaçlarından toplanır. Acılığının giderilmesi üzerine 4-5 gün suda bırakılır. Bu sırada günde 1 defa suyu değiştirilmelidir. Acılığı giderilen zeytinler, litresinde 40-60 gr. tuz bulunan salamura ierisine yatırılır. Siyah zeytin salamurasına koku vermek üzere defne yaprağı, sarmısak gibi kokulu şeyler katılabilir.

Yeşil zeytinler toplanır, çürük ve kurtlular ayıklanır. Çöpleri koparılır, yıkanır. bir çekiçle vurularak çatlatılır veya bıçakla 3-4 yerinden çekirdeğe dayanacak şekilde çizilir, suya atılır. on-onbeş gün sade suda, iki günde bir suyu değiştirilmek suretiyle bekletilir.

Çekiçle kırma zeytinler daha çabuk olur. Zaman zaman zeytin tadılır, acılığı gitmemişse biraz daha suda bırakılır. Tadlanmışsa sudan alınır. Bir kilosuna bir kahve kaşığı dövülmüş limon tuzu, bir tatlı kaşığı ince tuz ile zeytinler karıştırılır, harmanlanır. Kavanozlara doldurulur. Üzerine basılıncaya kadar su konur. Kavanozun üzerine zeytinyağı konarak hava ile teması kesilir. Bir taraftan yenmeye başlanabilir. Not: Çekiçle kırma ve çizme zeytin ayrı ayrı yapılmalıdır çünkü kırma zeytin daha çabuk olur.

Sele Zeytini

Ağacından rengi laciverde dönmüş zeytinler koparılır veya çarşıdan alınır. Sağlam, çürüksüz, kurtsuz zeytinler bir tarafa ayrılır, yıkanır, suları süzülür. Kilosuna 300 gr. tuz hesabıyla beş kilo zeytine bir buçuk kilo iri tuz alınarak karıştırılır. Bir çuvala veya seleye konur. Üzeri ağır bir taş **** birkaç taş ile bastırılır. Böylece acı suyunun akması sağlanır. Zaman zaman bakılır, zeytinler buruşup tatlanmışsa ve acısı kalmamışsa yenmeye başlar. Bu zeytinleri uzun müddet muhafaza etmek için elle oğularak tuzu giderilir. Kavanozlara doldurulur, ağızları kapatılır. Yine zaman zaman küflenip küflenmediklerine bakılır. Küflüler varsa seçilir, yıkanır, evvela onlar yenir. Küflenmemişse öyle bırakılır. Yenmek istendiğinde yenecek miktar ayırılır, sıcak suda yıkanır. Üzerine zeytinyağı dökülür, limon sıkılır, afiyetle yenir.

saygılar.

malim 30-09-2007 00:37

Mehmetaliozkara09 resimlerinizdeki zeytinlerin çeşidi nedir ve kaç yaşındalar acaba.geçen sene bende diktimde böylemi olacaklar diye meraklandım:)

mehmetaliozkara09 30-09-2007 03:47

Merhaba,
Resimdeki zeytin çeşitlerini Yerli topan, Eşek , tirilye ve memecik cinsinden oluşmaktadır.
( http://www.agaclar.net/forum/misc.ph...achments&t=727)
Bu zeytin bahçesini ben iki yıl önce satın aldım, aldığım şahıs bunlar 1975-1980 yılları arasında dikilmiştir. Zeytinlerinizi sulanırsa daha çabuk büyür. saygılar

Mine Pakkaner 01-10-2007 11:56

Mehmet Ali Bey, tüccar yeşil dane fiyatı açıkladı mı, bilgi verir misiniz?

murat.badak 01-10-2007 22:59

Merhaba arkadaşlar
Bu forum acaba hala aktifmi merak ediyorum çünkü tarihleri cok karışık anlayamıyorum.
saygılar.
murat badak

Mine Pakkaner 01-10-2007 23:25

Hala aktifiz, hatta çok aktifiz Murat Bey, hoşgeldiniz. :)

mehmetaliozkara09 04-10-2007 20:42

Mine Hanım ,
İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir.
100-120= 1,400 Ytl
120-140= 1,350 Ytl
140-160= 1,300 Ytl
160-180= 1.250 Ytl
180-200= 1,200 Ytl.
Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş.

Saygılar.

Mine Pakkaner 04-10-2007 23:59

Kazancınız bol, bereketli olsun.

daraban 05-10-2007 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetaliozkara09 (Mesaj 159342)
Mine Hanım ,
İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir.
100-120= 1,400 Ytl
120-140= 1,350 Ytl
140-160= 1,300 Ytl
160-180= 1.250 Ytl
180-200= 1,200 Ytl.
Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş.

Saygılar.

Mehmet Bey, bu oranlar neyi ifade ediyor?

100-120=
120-140=
140-160=
160-180=
180-200=

bunlar neyin oranı? yağ asitliğinin mi? meyve büyüklüğü mü? yoksa başka bir şeyin mi?

fiyatlar hangi orana göre değişiyor,asit oranına mı? meyve büyüklüğüne göre mi?

malim 05-10-2007 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetaliozkara09 (Mesaj 159342)
Mine Hanım ,
İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir.
100-120= 1,400 Ytl
120-140= 1,350 Ytl
140-160= 1,300 Ytl
160-180= 1.250 Ytl
180-200= 1,200 Ytl.
Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş.

Saygılar.

Allah Bereket versin.Bol kazanç ve afiyet versin

Kasved 05-10-2007 14:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetaliozkara09 (Mesaj 159342)
Mine Hanım ,
İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir.
100-120= 1,400 Ytl
120-140= 1,350 Ytl
140-160= 1,300 Ytl
160-180= 1.250 Ytl
180-200= 1,200 Ytl.
Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş.

Saygılar.

Mehmet bey sizin yörede fiyatlar bilmiyorum zeytinin cinsindenmi kaynaklanıyor bana oldukça düşük geldi, bizim ezinede geçen yıl ayvalık türü yeşil zeytin 2,200-2,00-1,600-1,100 şeklinde idi ortalamada ben geçen yıl 1,800 ytl.den yeşil vermiştim bu sene birinci kafa için 3,00 ytl fiyattan bahsediliyor ben daha henüz mahsul vermediğimden fiyat veremedim.

Sulama yaptığınız için veriminiz iyi olsa gerek bizim bölgede bu sene ortalama en az %50 kuraklıktan dolayı verim kaybı var.

Hayırlı ve bol kazançlı mahsul toplama dileklerimle kolay gelsin.

Melih Bakırlıoğlu 05-10-2007 15:07

Sayın daraban, verilen değerler zeytincilikte kalibre olarak bilinir 1kg zeytinin kaç taneden oluştuğunu gösterir.Adetin düşük olması zeytinin tanesinin iri olduğunun belirtisidir.Fiyatlar ise her cins zeytine göre değişir.Hoşçakalın.

ZEYTINCE 06-10-2007 23:26

Seferihisar'da zeytinlik
 
Zeytin, zeytinyağı, ağacın kendisi benim için romantik bir tutku şimdilik.

Ankara'da yaşarken, altta kırmızı toprak ve kireçli taşların bin tür çiçekle süslendiği bir zeytinlikte, ince bir yağmur ve deniz kokusuyla bahçeyi turlamak, hasatta zeytin toplamak, kendi zeytinyağımı şişelerde görmek güzel bir hayal.

Küçük ama somut bir adım atarak, küçük bir zeytinlik edinmek, fırsat buldukça ilgilenmek ve hayalimi yaşamak istiyorum.

Seferihisar bunun için nasıl bir yer sizce?

Teşekkürler,


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025