agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

hatipali74 22-10-2007 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi thebe (Mesaj 164653)
Ultrasonik sondajımı, bir jeoloji mühendisi 400 YTL'ye yaptı. %80-85 doğruluk ile nerede, hangi metreden kaç litre/gün su alabileceğimi bildiren bir rapor verdi.
Saygı ile..

teşekkürler sayın Thebe.
pekala su sondajı için kazmayı vurdunuz mu? artezyenin metresini kaçtan yapıyorlar, bilginiz var mı? toplam artezyen maliyetini ne kadar bekliyorsunuz?

Bu arada arkadaşlar, yağlık zeytin olarak trilye mi bölgeme uygundur, ayvalık mı?

thebe 23-10-2007 20:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hatipali74 (Mesaj 164759)
artezyenin metresini kaçtan yapıyorlar, bilginiz var mı? toplam artezyen maliyetini ne kadar bekliyorsunuz?

Merhaba;
Su sondajı için baharı bekliyorum. Metresini 70 ytl civarı yapıyorlar;ben 50 ytl/metre fiyatlı sondaj yapan birilerini buldum. Şartnamemi hazırladım. Toplam maliyet 6000 Ytl'yi bulabilir. Ama ben Ziraat Bankası kredisi ile, damla sulama ve kuyu çakmayı birlikte yapmayı planladım. Damla sulama için kredi faizi %0, kuyu için ise %60 indirimli, yıllık %7.
Saygı ile..

hatipali74 23-10-2007 21:31

Çok teşekkür ederim dostum.İnşallah planların istediğin gibi gerçekleşir.Başarılı olmanı canı gönülden dilerim.Gelişmelerden bizi haberdar et.
Ayrıca bu krediden bahsetmen iyi oldu.Bende faydalanmak için başvurayım.ben sondaj falan için ocak şubat aylarını planlıyorum.Bu sezon dikmek istiyorum.Tabii arazinin etrafını telle çevirmem lazım.

İnternette araştırırken bir İspanya orjinli zeytin türü ilgimi çekti.Buraya linkini ekleyebilirsem değerli forumdaşların olumlu ve olumsuz fikirlerinden faydalanmak isterim.Özellikle Sayın Mine Hanım'ın görüşlerini merakla bekliyorum.Saygılarımla

http://www.pulptarim.com.tr/zeytin.htm adresinde bu zeytin türü için 5*1 m dikilebileceği yazılmış.İncelemenizi rica ediyorum.

thebe 24-10-2007 09:33

Sayın hatipali74;
Super High Density (SHD) planting; 20 yıllık geçmişi olan bir uygulama ve Amerika'da özellikle büyük oranda uygulama alanı bulmuş. Özellikle 2 zeytin türü üzerinden yapılmakta. Hasat büyük toplama makinaları ve modern tarım aletleri ile, çok büyük alanlarda yapılmakta. Bizim ülkemizde bu iki türe özgü dikim ve hasat yapan bir araştırmacıya rastlamadım. Ülkemiz iklim şartlarına uygunluğu konusunda bilgim yok, ama bilen var ve paylaşırsa sevinirim.
Saygı ile..

Mine Pakkaner 24-10-2007 10:12

Niye dünya çapında bilinen kendi yerli çeşitlerimiz varken ülkemiz topraklarına yabancı çeşitleri sokmaya, adapte etmeye çalışıldığını anlamak mümkün değil. Benim bir müşterim (Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi )hemen her yıl yurt dışında yapılan zeytinyağı yarışmalarında ödül alıyor. Edremit tipi zeytinliklerinden elde ettiği yağlar Japonya'ya kadar ihraç ediliyor. Üstün kaliteli bu yağlar piyasadaki sıra işi fiyatlara da satılmıyor.

Bu çeşitler henüz yeni, bir 15 sene sonra ne olacak bilen var mı? Ayrıca Arbequina için verdiğiniz adreste, getiren firma bile "Yağ verimi %20-22 arasındadır, %2’nin altında asit oranı vardır. (Bu özellikleri ile Gemlik çeşidine benzer). Yağın raf ömrü kısadır, buna rağmen Avrupa’da popüler bir çeşittir." diyor.



Kısaca başka ülkelerin çeşitlerine yönelmek yerine elimizdeki çok önemli çeşitlere sahip çıkmalı ve yağımızı ulusal bir marka haline getirmeliyiz.

qba1976 24-10-2007 12:44

Mine hanım , bu yabancı çeşitlerin ülkemize sokulması ayrıca yasadışı değil midir? Herhalde bu arbequina denen tip, meyve fidanı kısvesiyle yurda sokuluyor. Yunanlılarında kabul ettiği üzere ayvalıkdan çandarlıya kadar olan bölge dünyanın en iyi zeytinyağlarının üretildiği bölge , bunun bence tek bir nedeni olabilir o da edremit zeytin ağacı. Bence de yağlık dikmek isteyen arkdaşlar edremit fidanı dikmeliler. Trilye ve diğer çeşitler 1 seneden sonra acıma yapıyor.

Mine Pakkaner 24-10-2007 14:03

Bildiğim kadarıyla yasak değil, Manzanilla' da yabancı bir çeşit ve hızla yaygınlaşıyor. Üzülüyorum.

Her yörede Edremit dikilmesi doğru değil. Güney doğu ve doğu Anadolu'nun da harikulade yerli yağlık çeşitleri var. Bunlar da değerlendirilip yöresel markalar, sonra da ulusal markalar olmalılar. Zenginliğimiz böyle artar.

Örneğin Ege'nin memecik'i harika bir yağdır. Bazı firmalar artık zeytinyağını çeşidine göre markalamaya başladı; Edremit, memecik diye. Hepsinin aroması, özelliği farklı. Harika bir uygulama.
Biz çeşide göre yağ üretsek ve dünyada marka yapsak, çeşitlerimizi tanıtsak fena mı olur?

hatipali74 24-10-2007 18:05

Kesinlikle sizlere katılıyorum.Yerli plantasyonu korumalıyız.Beni heyecanlandıran sadece ikinci yıl üretim vermesi ve sık dikilmesiydi.Bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Acaba sizce yöreme edremit mi, memecik mi, erkencemi mi dikmeliyim.Tabii aradığım çeşitlerin sertifikalı fidanlarını nerelerden temin edebilirim.saygılarımla...

Melih Bakırlıoğlu 25-10-2007 14:58

Sayın hatipali74, edremit dikmeye karar verir iseniz fidan için yardımcı olurum. Hoşçakalın.

Mine Pakkaner 26-10-2007 01:47

Alıntı:

...Acaba sizce yöreme edremit mi, memecik mi, erkencemi mi dikmeliyim.Tabii aradığım çeşitlerin sertifikalı fidanlarını nerelerden temin edebilirim...
Ben sizin yerinizde olsam memecik dikerim. Tam yörenizin zeytini. Hem yağlık hem de gerekirse sofralık işlenebiliyor. İri taneli, verimli. Yağının kalitesi rüştünü ispat etmiş. Sertifikalı fidanı bulunuyor. Çok önemli bir konu kuraklık toleransı var. Yalnız periyodisite yüksek. ( Var yılı yok yılı deriz ya) Gerçi artık modern yöntemlerle bunu da aşıyoruz. Döllenme sorununu aşabilmek için araya 1/10 oranında dölleyici koyun. Dölleyici olarak Edremit seçebilirsiniz.

Fidanı sertifikalı fidan üreten firmalarda bulursunuz. Bademli Fidancılık Kooperatifinde var diye hatırlıyorum. Tarım sitelerinin sayış ilanlarında da karşınıza çıkar.

qba1976 26-10-2007 09:57

Yalnız edremit zeytini sofralık oalrak da çok kaliteli bir zeytin olduğundan eğer sırf yağlık düşünmüyorsanız bence memecikden idealdir. Memecik sofralık olarak düşük kalite bir zeytin olarak değerlendirildiğinden edremit zeytiniyle fiyat olarak (sofralık bazda) 3 misli fiyat farkı vardır. Bence bunu da göz önünde bulundurun.

Mine Pakkaner 26-10-2007 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qba1976 (Mesaj 166089)
Yalnız edremit zeytini sofralık oalrak da çok kaliteli bir zeytin olduğundan eğer sırf yağlık düşünmüyorsanız bence memecikden idealdir. Memecik sofralık olarak düşük kalite bir zeytin olarak değerlendirildiğinden edremit zeytiniyle fiyat olarak (sofralık bazda) 3 misli fiyat farkı vardır. Bence bunu da göz önünde bulundurun.

Bu bilginizin dayanağı veya gerekçesi nedir?
Edremit zeytini,
Meyve Büyüklüğü : Orta
Meyve Şekli : Yuvarlağa yakın, silindirik
Meyve Eti % : 85,26
Çekirdek % : 14,74
100 g Meyve Ağırlığı : 364

Memecik zeytini,
Meyve Büyüklüğü : İri
Meyve Şekli : Oval
Meyve Eti % : 88,28
Çekirdek % : 11,72

100 g Meyve Ağırlığı : 478

Siyah sofralık zeytinde de, yeşil sofralık zeytinde de istenen bazı kriterler vardır; Küçük çekirdekli olma, meyvenin iri olması, meyve kabuğunun inceliği ve salamura işlemi boyunca meyve etinin parçalanıp ezilmemesi gereklidir.

Bunlardan başka yeşil salamuralık olarak işlenecek zeytinlerde ise ilaveten istenen farklı bazı özellikler daha bulunmaktadır. Bunlar da; salamura sırasında renk değiştirmemesi ve dolgu zeytin olarak işlenebilmesi için çekirdeğin meyve etini parçalamadan kolayca çıkabilmesi özelliğidir. Bu kriterlere en uygun yerli yeşil sofralık çeşitlerimiz Domat ve Memecik zeytinleridir.

İhracata sofralık işlenme özelliğinde bir zeytine düşük kaliteli deme sebebiniz nedir? Bilimsel kıstasların aksine olan bu fikrinizin dayanağı nedir?

(Ayrıca unutulmamalıdır ki, bir yöre için çeşit tavsiyesinde bulunacaksa bu zeytinin bütün özellikleri değerlendirmelidir. Örneğin Edremit zeytini hakkında çok araştırma yapılan zeytinlerden biridir, bulgular göstermiştir ki, bu zeytin + 7,2 derecenin altında 1000 saat soğuklama ihtiyacına sahiptir. Bu sıcaklığı bulamazsa döllenme problemi yaşamaktadır. Küresel ısınmanın hızla arttığı bir dönemde, Muğla gibi bir ile, kurağa dayanımı az ve yüksek sıcakla döllenme sorunu yaşayabilecek bir çeşit önermek ne derece bilimseldir? Ayrıca yine bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, bölgede adaptasyonu en yüksek çeşit Memecik'tir. Üstelik te orjini Muğla'dır.)

hatipali74 26-10-2007 20:49

Sayın Mine Pakkaner Hanımefendi;
İlginiz ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Artık dikeceğim zeytin çeşidi olarak memecike karar verdim.Kesinlikle paraya kıyıp sertifikalı aşılanmış zeytin alacağım.Aralarına da edremit zeytini ve incir dikmeyi planlıyorum.Yakında toprak analizi yaptırtacağım.Arazide su olup olmadığını araştırmak için bir jeoloji mühendisi götürmeyi planlıyorum.Araziyi telle çevireceğim.Arazim 8,5 dönüm olduğu için komşu araziyi de alarak arazimi 10 dönüm üstüne çıkararak zeytin için verilen desteklemeden yararlanmak istiyorum.Yanlış biliyorsam düzeltin; 10 dönümden küçük araziler desteklemeden yararlanamıyorlar. Acaba zeytincilik için verilen desteklemeler nelerdir? araziyi telle çevirdiğimde bu konuda da herhangi bir destekleme var mı?
Gelişmeleri buradan yazarım.Bu forumdan çok faydalandım.Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.Saygılar.

qba1976 26-10-2007 20:55

Mine hn. sizin ziraat ve toprak üzerindeki bilgilerinize şapka çıkartırım yalnız teori ve pratik şu andaki örnektede görüldüğü üzere biraz farklı oluyor.
Zeytini köylüden alıp işleyip, satan biri olarak elbette hangi zeytinin piyasada ne kadar para ettiğini az buçuk bilirim :)
Yani zeytinin ansiklopedik bilgilerini verip, et oranı onun şu diğerinin bu, demekki bu daha pahalı olmalı gibi bir yaklaşım biraz komik oluyor. Ayrıca memecik zeytinin ihracaata gittiğinden sanki daha önemli bir zeytin gibi bahsediyorsunuz ki külliyen hatalı. Acaba neden ihracaata gidiyor memecik zeytini? Tabii ki ucuz olduğu için, bu kadar basit. çÜNKÜ DIŞ PİYASA HAMI 2,5 -3 YTL OLAN EDREMİT ZEYTİNİN DEĞİL 1-1,5 YTL OLAN MEMECİK zeytinini tercih ediyor yani tamamen duygusal. Bence sizde bazı konularda üreticilerden ve ya piyasadakilerden bilgi takviyesi yapmalısınız. Tabii ki herkes herşeyi bilemez zaten bunun için buradayız bizim bilemediklerimizi siz bize sizinkileride biz size seve seve öğretmeye hazırız..
Saygılar....

qba1976 26-10-2007 21:02

Hata edersiniz! Hiçbirşey bilmiyorsanız en azından yakındaki bir markete ve yahut kipa migros tansaş vb satış merkezlerine gidin ve oradaki tezgahtara aydın memecik tipi zeytin istediğinizi söyleyin; tezgahtardan alacağınız muhtemel yanıt " öyle bir zeytin var mı?" şeklinde bir cevap olacaktır.
Aynı tezgahtara edremit çizik, edremit kırma ve yahut edremit siyah sele zeytin istediğinizi söylediğinizde göstereceği boy ve çeşit sonrasında hangi zeytinin daha rantabl olduğuna kendiniz karar verin bence....

Mine Pakkaner 26-10-2007 22:35

Alıntı:

Yani zeytinin ansiklopedik bilgilerini verip, et oranı onun şu diğerinin bu, demekki bu daha pahalı olmalı gibi bir yaklaşım biraz komik oluyor.
Yazdığım mesajı tekrar okumanızı rica ederim. Gerçekten böyle dediğimi mi düşündünüz?

Külliyen hatalısınız. Bir ürünün o anda piyasada tercih edilmesi başka, sizin bütün bilimsel kriterler ötesinde çok kaliteli bir zeytini
Alıntı:

düşük kaliteli bir çeşit
olarak değerlendirmeniz başka.

Bunu neye göre yapıyorsunuz, niye zeytinin kalitesi düşük diyorum siz bana piyasada para etmiyor diyorsunuz?Demek sizce bu bir düşük kalite göstergesi. Yani tüm çeşitlere sizin deyiminizle
Alıntı:

duygusal
yaklaşıyorsunuz öyle mi?

Alıntı:

teori ve pratik şu andaki örnektede görüldüğü üzere biraz farklı oluyor.
demişsiniz.

Çok uzun yıllardır masa başında değil arazide çalışan bir teknik elemanım. Üretici ile de başbaşayım, çünkü danışmanlık hizmeti veriyorum. Ayrıca kendim de zeytin üreticisiyim. Elbette bilmediğim konularda kendimi yenilemeye hazırım. Çünkü şunu da gördüm, teorik olarak sürekli güncel teknik bilgiyle geliştirip tazelemezsem pratik bilgi ile ne ben ne çiftçi bir yere varamıyoruz.

Sizinse tek kriteriniz var ,
Alıntı:

hangi zeytinin piyasada ne kadar para ettiğini az buçuk bilirim :)
bu da dediğiniz gibi azbuçuk fiyat bilgisi.

Ayrıca, bilimsel verilerle ve tecrübeyle verilmiş bilgileri ansiklopedik ve komik diye niteleyen yaklaşımı da kaale alamam ve burada bilgi edinmeye çalışan, destek almaya çalışan üyelerin, çiftçilerin de aklının karışmasına da izin veremem. Bu tür demagojik oyunlardan da polemiklerden de uzağım.

Çeşit seçiminde göz önüne alınacak kriterlerden bahsediyorum. Siz bunları dikkate bile almıyorsunuz, çünkü çok biliyorsunuz. Bu dediğinize bakan koşa koşa heryere Edremit diksin. Sonra olsun veya olmasın... Tıpkı Gemlik zeytinin devlet eliyle Urfa'ya bile dikilmesine karşı olduğum, yağlık olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığım, en iyi yağlık zeytinin Edremit, en iyi sofralığın Gemlik olduğunu savunduğum gibi, her yere Edremit'in dikilmesini de doğru bulmuyorum. Zeytin çok uzun vadeli bir yatırımdır. Diken ölür, soyu sopu ise o bahçeden gelir elde etmeye devam eder. Bu uzun vadeli bir proje gerektirir. Piyasa tercihleri ise kısa vadede değişir. Fiyat hiçbir zaman tek belirleyici kriter değildir.

Alıntı:

Bence sizde bazı konularda üreticilerden ve ya piyasadakilerden bilgi takviyesi yapmalısınız. Tabii ki herkes herşeyi bilemez zaten bunun için buradayız bizim bilemediklerimizi siz bize sizinkileride biz size seve seve öğretmeye hazırız..
Bilgilerinizden faydalanmayı herzaman isterim, tabii bilimsel, güncel ve doğru yönlendirici oldukça. Sizden seve seve çeşit seçimini öğrenmeye hazırım. Sahi siz hangi il için neyi tavsiye ederdiniz, niçin? Aydınlatıcı cevabınızı bekliyorum.

qba1976 26-10-2007 23:00

Evet Mine hn. çok güzel cımbızla seçerek çıkarmışsınız cümlelerimi... Memecik için " düşük kaliteli " mi demişim yoksa onun önünden cımbızla çekip aldığınız için göstermek istemediğiniz "sofralık olarak düşük kaliteli" mi demişim. Bunun yorumunu forumdaşlara bırakıyorum. Demagojik yorumları kimin yaptığı ortada.
Bir de demişsiniz ki "sadece parasal yönden yaklaşım".. E heralde buradaki arkadaşlarda bu ağaçlara 10 sene emek verip yetiştirdikten sonra karşısına geçip "oh ohh ne de güzel oldu" deyip seyrine bakmayacaklar herhalde; elbette para da kazanmak isteyecekler. Sizin Türkiye zeytin piyasasında adı sanı geçmeyen sadece ihracaatçıların talebiyle sofralık oalrak kullanılan bir zeytini önermenize elbette karşı çıkarım. Haa başta da dediğim gibi yağlık oalrak kullanaılabilen özellikle değişik tadıyla salatalarda enfes olan bir yağ türüdür memecik ama sofralık olarak ancak herşey dahil hizmet veren ucuzcu otellerin kahvaltılarında denk gelebilirsiniz kendisine :)

Ben toprak konularında uzman olmadığım için çeşit seçimi ve ya illere göre zeytin tipleri seçimini size bırakıyorum. Bunu benim cevaplamam sizin ; "memecik tipi zeytin kaç derece tuzlu suda , ne kadar kilo baskı altında ne kadar zamanda olgunlaşır ; bu zeytini kostikleyip mi piyasaya sürmeliyiz yeşil bırakıp çizmelimiyiz? , nasıl fiyatlandırmalıyız? "vb sorulara vereceğiniz cevaplar gibi yetersiz olur :)
Herkes kendi uzman olduğu konuda konuşmalı bence , ben haddimi bilirim. Saygılar

Mine Pakkaner 26-10-2007 23:16

Siz galiba düzgün takip etmiyorsunuz veya öfkeniz sağduyunuzu yendi. Bundan önceki mesajımda cümlenizi olduğu gibi alıp da yorum yapmıştım. Siz yine de lafı çeviriyorsunuz. Her seferinde tüm mesajlarınızı yeniden mi yazayım.

Ne dediğiniz ortada. Siz memecik için sofralık olarak düşük kaliteli dediğinizden dolayı bu kadar saattir laf anlatıyorum. Boşuna mı sofralık zeytin kriterlerini verdim o kadar?...

Bu söz konusu çeşit tavsiyesi üreticiye yağlık seçimi için yapılmıştı. Sizse araya girip sofralık içinse tavsiye etmem ediniz.

Zaten sofralık tavsiyesi değildi, ama ürün yağlık olarak değerlendirilmek dışında yüksek kaliteli bir sofralıktır da. Dediğiniz gibi olmadığını anlatmak için, okuyanın aklı karışmasın diye bilgiler verip duruyorum, ola ki size inanan çıkar.

"Güzel bir zeytin yağlık olarak önerilmiş, sofralık kalitesi de yüksekmiş, yöreye de tam uygunmuş" diye bilgilenecekken birden sizin tavsiyeniz ile karşılaşmasın.

Bu arada haddinizi bilip illere göre zeytin seçimini uzmanlara bırakmanıza memnun oldum.

Üretim teknik bilgileri yerine konunuz olan zeytin işleme teknikleri hakkında üyelerimizi bilgilendirmeniz yerinde olur. Bu konuda vereceğiniz bilgileri merakla takip edeceğiz.

qba1976 26-10-2007 23:21

Bu arada memecik zeytiniyle edremit zeytin arasındaki kalite ve tad farkını bu zeytinlerden ikisini yiyen damak zevki de az buçuk gelişmiş birisi gayet rahatlıkla anlayabilir.
Edremit zeytini de illa soğuk ortamlarda yetişecek diye de brişey yoktur. Her zeytinin olduğu gibi edremitte soğuklama ihtiyacı duyar ama özellikle deniz kıyısındaki edremit zeytinlerinde elde edilen zeytinler ve yağlar deniz havasının zeytin kabuğunu inceltici etkisinden dolayı daha nefis ve üstün olur....
Trilye zeytinin çok dikilmesiyle fiyatının dolaylı olarak düşmesi olayına gelince. Ben 2005 yılında dikili çandarlı bölgesinde 160 dönüm tarlamın zeytinlik planlaması yaparken , o sıralar tam bir trilye çılgınlığı yaşanıyordu fiyatlar tavan yapmış köylü zeytinini elemeden sıradan 3 milyon gibi çok güzel fiyatlarla ayağında satıyordu ancak piyasanın içinde olduğumdan doalyı belki de trilyenin geleceğini iyi görmediğimden 3000 ağacın içine bir tek trilye koymadım ve kazançlı çıktım. (% 70 domat gerisi edremit ve tekir).
Ancak trilye ekimi ile edremit ekimi aynı sınıflandırma içinde değil. Çünkü trilye sofralık olarak sadece yurtiçinde tüketilen yurtdışına ihraç şansı olmayan ve zeytinyağı olarak da ilk sene güzel ancak 1 seneyi devirdikten sonra nefasetini kaybeden özelliğinden dolayı raf şanssızlığı yaşayan bir zeytindir. Ancak edremit öyle değil keşke o dikilen trilyeler edremit olsaydı birkaç sene içerisinde bütün dünyayı mükemmel edremit yağlarıyla fethediyor olurduk.
Yani özetle 2 kere 2 her zaman 4 etmiyor. Trilye öyle oldu bu da böyle olur diye birşey yoktur. Eğer profesyonel anlamda zeytin işi yapmaya niyetliyseniz (yani yaptığınız işten para kazanmak istiyorsanız) muhakkak ziraat müh. dışında da bilirkişilere danışmak zorundasınız, ama tabii 3 dönüm 5 dönüm hobi bahçeleri için değil bu önerim...

qba1976 26-10-2007 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 166368)
Zaten sofralık tavsiyesi değildi, ama ürün yağlık olarak değerlendirilmek dışında yüksek kaliteli bir sofralıktır da. Dediğiniz gibi olmadığını anlatmak için, okuyanın aklı karışmasın diye bilgiler verip duruyorum, ola ki size inanan çıkar.

"Güzel bir zeytin yağlık olarak önerilmiş, sofralık kalitesi de yüksekmiş, yöreye de tam uygunmuş" diye bilgilenecekken birden sizin tavsiyeniz ile karşılaşmasın.

Şimdi, öfkesi kimin sağduyusunu yeniyor yukarıda görüyoruz.
Nedir yani bizim önerilerimiz deli saçmasımı?
Bizim tavsiyelerimiz karşılaşılmaması gereken şeyler gibi göstermişsiniz. Size yakıştıramadım.
Şimdi aklı başında biri hangi sofralık zeytinin kaliteli olup olmadığını bir ziraat mühendisine mi sorar yoksa sofralık zeytin satan 20 senedir piyasanın içinde olan birine mi? yANLIŞ ANLAŞILMASIN BEN MEMECİK ZEYTİN YENMEZ ÇOK KÖTÜDÜR demiyorum , herkesin damak zevki ayrıdır. Ama bir malı satmak istiyorsanız piyasanın genel geçer kuralları vardır ve de o kurallara göre edremit ve ya diğer bir çok zeytin meceikten sofralık olarak üstündürler ve bunu da FİYAT olarak yansıtır piyasa.

Selahattin Yılmaz 26-10-2007 23:41

Sayın qba1976, Mine hanımla aynı şeylerden bahsettiğiniz halde sürekli sanki farklı şeylerden bahsediyormuşsunuz gibi gösteriyorsunuz ve ne yazdığınızdan bir şey anlaşılıyor ne de Mine hanımın yazdıklarını anlıyorsunuz. Sanki böyle inat dürtünüz tetiklenmiş gibi sürekli bir savunma halindesiniz. Zincirleme batıyorsunuz üstelik Mine hanımın yazdıklarını da yanlış şeylermiş gibi göstererek, yine üstelik tavrınız da karşınızdaki teoriği ve pratiği olan bir uzmanı hiçe sayar düzeydedir, sadece ticari uzmanlığınız olduğu halde. Hatalı olduğunuz için, anlaşılmaktan ziyade anlama yoluna gitmenizi tavsiye ederim.

Lütfen yazılanları öncesiyle sonrasıyla iyice anlamaya çalışın. Bu forum, sırf sizin bazı duygularınız veya bildiklerinizdeki farklılıklar tetiklendi diye yanlış anlamalara veya anlamsız akıl karışıklığına yol açacak lüzümsuz bilgilere yer vermek istemez, başta ben bu başlığı takip ederken cüretinize ve sebep olduğunuz şeylere göz yumamam. Özellikle de, meslektaşlarımı da itham etmenize.

Karagültamer 27-10-2007 00:33

Acaba zeytin ağaçlarının aralarında farklı meyve ağaçları olursa, (özellikle antepfıstığı, armut ve incir) zeytin ağaçları bunlardan zarar görür mü? Mesela sinek oluşumuna veya çeşitli hastalıklara sebep olur mu?

Olea 27-10-2007 10:13

ÇOk HAKLISINIZ
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qba1976 (Mesaj 165351)
Mine hanım , bu yabancı çeşitlerin ülkemize sokulması ayrıca yasadışı değil midir? Herhalde bu arbequina denen tip, meyve fidanı kısvesiyle yurda sokuluyor. Yunanlılarında kabul ettiği üzere ayvalıkdan çandarlıya kadar olan bölge dünyanın en iyi zeytinyağlarının üretildiği bölge , bunun bence tek bir nedeni olabilir o da edremit zeytin ağacı. Bence de yağlık dikmek isteyen arkdaşlar edremit fidanı dikmeliler. Trilye ve diğer çeşitler 1 seneden sonra acıma yapıyor.

Edremit zeytin ağacını sadece ihraç edilen fideler tehdit etmiyor. Ayrıca bölgede, gemlik cinsi fidelerde boy göstermeye başladı. Yerel türler ne olursa olsun korunmalı.

malina 27-10-2007 12:39

Tartışma mesajlarını sildim.

discover 02-11-2007 16:48

bu zeytini tanımlayabilecek varmı?
 
1 Eklenti(ler)
Bahçemizdeki bu zeytinleri 2 kasım'da topladım (izmir). Birkac hafta önce kararmaya başlamışlardı. Cinsi hakkında yorum yapabilirmisiniz.
Bu yıl yok yılı ama bu sene meyve veren bu agacı, bir kac yıl önce ağır şekilde budamıştım . Sanırım bu yıl meyve vermeside budamadan dolayı.

Melih Bakırlıoğlu 05-11-2007 08:38

Manzanilla olabilir.Bildiğim kadarı ile İspanyol çeşidi .Akhisar'da bu zeytine Karasonya Köyünde çok olduğu için Karasonya uslusu deniyor.siyah toplanıyor ve tutulan bir zeytin değil.İspanyollar ise yeşil olarak işliyorlarmış.Bizim domat ve uslu zeytinimiz meşhur olduğu için bu zeytine pek itibar edilmiyor.Hoşçakalın.

fatmairmak 07-11-2007 14:58

Merhaba Mine Hanım,
Bizim yeni diktiğimiz 2 yaşındaki zeytinlerimizde bir hastalık var ve ne olduğunu anlayamadık. Zeytin ağacının filizlerini mahvediyor ve büyümesini engelliyor. Hastalığın ne olduğunu anlabilmeniz için fotoğraf ekledim. Bu hastalıkla nasıl mücadele edebiliriz?
Bize yardımcı olabilir misiniz?

http://www.agaclar.net/galeri/files/10326-DSC02570_.JPG


http://www.agaclar.net/galeri/files/10326-DSC02575_.JPG


http://www.agaclar.net/galeri/files/10326-DSC02573_.JPG

discover 08-11-2007 15:01

Zeytin güvesi, kurtçuklar yaprağın içine girip yiye yiye mahvediyor. Ben uzmanı değilim ama benim bildiğim kadarıyla bu zararı zeytin güvesi yapıyor. Özelliklede sürgünleri seviyorlar taze taze. Benim bahçede de vardı aldırmadım çok zarar yapmadığı için. Sonrada doğal düşmanları galip geldi sanırım, pek problem yaratmadı ama sizin küçük fidanlar için durum farklı tabii.

Kimyasal ve kültürel mücadelesi için:
http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/ZEYTIN/8_1_1.htm sayfasında bilgi bulabilirsiniz.

Zeytinde entegre mücadele ve zararlılar hakkında bilgi için:
http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/ZEYTIN/icindekiler.htm

Zeytuni 10-11-2007 22:24

Aşırı rüzgârlı ortamda Zeytincilik
 
Olea ‘Paylaşım Meydanı’na’ merhaba.

Bozcaada'da, batı burnu Ova mevkiinde, Rüzgâr türbinlerine yakın, 17 dönümlük, tapuda tarla ve çamlık olarak geçen bir arsam var.

Genel olarak düz veya hafif eğimli, bitişiğinde çam ormanı olan denize yakın sayılabilecek bir alan. Kendi arsamda beş altı adet çam var, orta boy zeytin ağacı boyundalar, bitki örtüsü genelde diz boyu altında ve çalılık. Daha önce toprağın işlendiğini zannetmiyorum. Bol küçük ebatlı taşlar var, bir kısmı bağlardan toplanıp dökülmüş.
Ada, bilindiği üzere, Türkiye’nin en çok rüzgâr gören noktalarından biri. On seneye yakın bir zamandan beri her sene giderim, her mevsime de denk gelmiştir, pek rüzgârsız görmedim.

Ada’da birkaç senedir organik tarım teşvik edilmekte. Zeytin de teşvik edilen ürünlerden birisi. Burada İlçe Tarım Müdürlüğü Gemlik ve Ayvalık fideleri dağıtmakta. Bu sene de dağıtılmış. İlk dağıtılanlar üç sene önce dikilmiş.

Ancak Ada’da bu ürün dağıtılmadan her hangi bir araştırma (rüzgârın ağaç gelişimine ve çiçeklenmeye etkisi, seçilen türlerin Ada’ya uygunluğu, daha önce Ada’da bulunan ağaçların verimi) yapıldı mı diye Ada’daki yetkililere sorduğumda olumsuz cevap aldım. Çok şaşırdım tabi ki. Ben bir tek arazi için yatırım yapmayı düşünürken acaba emeğimin karşılığını alabilir miyim diye hesap ve araştırma yapmamayı düşünemiyorum.

Bozcaada’da veya benzeri aşırı rüzgârlı yerlerde, profesyonel veya amatör olarak gözlemde bulunmuş arkadaşlardan bu konuda yorum alabilirsem sevinirim.

Şu ana kadar araştırmalarımın sonucunda şartlar uygun olursa en yakın zamanda Ayvalık tipi yağlık zeytin dikmeyi düşünüyorum. Tabi önce gerekli her türlü altyapı analizlerini yaptıracağım.

Teşekkürler.

Zeytuni 10-11-2007 22:39

Dünyanın en pahalı zeytin ve zeytinyağını yiyoruz
 
Merhaba,

Bugün Radikal gazetesinde okuduğum zeytinciliğin sorunları ile ilgili yazıyı sizinle paylaşmak istedim. Açıkçası şaşırdım, üzüldüm.
..........

Funda Özkan

10.11.2007

Türkiye'de en çok zeytin ağacının olduğu (toplam zeytin ağacının yüzde 23'ü), en çok zeytinyağı ihracatını (toplam zeytinyağı ihracatının yarısını) yapan ilimiz Aydın, ilk defa sektörün dününü, bugününü, yarınını konuşmak için ev sahipliği yapıyordu.
İstanbul'dan yola koyulduğumuzda, sektörün geleceğine dair stratejinin tartışılacağı, bir vizyonun oluşturulacağı toplantıya gittiğimizi düşünmüştüm. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları'nın Genel Müdürü Doğan Arıkan'dan eşlik etmesini isterken, oluşturulacak vizyona katkı yapma hedefindeydi. Dünyada zeytinyağında marka olmak isteyen Türkiye için birlikte şişe tasarlanacak.
Amaç, yurtdışındaki bir marketin rafında örneğin ABD'deki bir markette şişeleri görenin "Bu Türk zeytinyağı" diyebilmesini sağlamak. Fransız şampanyasının ünlü şişesi gibi...
Her şey hayalle başlar denilir. Aydın'daki toplantıya vardığımızda gördük ki hayal kurmak ne kelime, bol bol sokak kavgasına tanık olduk. Birbirlerini vatan hainliği, palavra milliyetçilikle suçlayan, televizyon kanallarından (yerel kanallarmış) ölüm tehdidi aldığını söyleyen, daha neler, neler...
Oysa zeytin ve zeytinyağı sektörünün müstahsili, üreticisi, kooperatifi, yağ tüccarı, ihracatçısıyla birlikte sorunu, bir çocuğun dahi anlayacağı kadar basit.
Anadolu zeytinin anavatanı olmakla övünürken, zeytinyağında, dünya pazarlarında Türk markasıyla var olamayan, hatta kendi vatandaşına dahi zeytinyağını sevdiremeyen bir sektör var karşımızda.
Sorunun ekonomik karşılığı da şu:
Bugün biz Türkler dünyanın en pahalı zeytinini ve zeytinyağını tüketiyoruz. Türk tüketicisi sırf alışkanlığından değil pahalı olduğu için zeytinyağını tüketmiyor. Sonra hep beraber "Türkiye'de kişi başına tüketim yıllık 1 kilogram bile değil, komşumuz Yunanistan'da 22 kilogram" diye ağlaşıyoruz.
Ham zeytinyağının kilosu şu an bölgesine göre 4,5 YTL ile 6 YTL arasında değişiyor. Dünyada zeytinyağının fiyatını belirleyen İspanya'nın fiyatı ise 4,1 YTL.
Pahalı çünkü geçen seneden 70 bin tonluk stok fiyat daha da yükselecek diye elde bekletiliyor.
Hadi biz içeride tüketiyoruz da, bu fiyatla dünyaya nasıl satacaklar?
İkincisi üretici diyor ki, "İki yıl daha kuraklık olsa ne yağ fabrikası kalır ne zeytin ağacı."
Avrupalı çiftçi kilosuna 2,2 YTL pirim alırken, Türk çiftçisi 11 kuruş alıyor.
Yürürlüğe giren son Çevre Yönetmeliği ile zeytinyağı fabrikaları artık karasularını doğaya bırakamayacak. Karşılığı sürekli jandarma baskınıyla 24 bin YTL para cezası, fabrikayı kapatma ve iki yıl hapis cezası tebligatı.
Onların adı fabrika ama biliyoruz ki hepsi küçük üretim atölyesi ve saklama kuyularının (sektörde lagün deniliyor) kurulması için de 80–100 bin TL’lik teşvik istiyorlar.


Aydın zeytin ve zeytinyağı sektörünün kavgasının nasıl sonuçlandığını merak etmişsinizdir. Toplantı sonrası da kavgaya devam ediyorlardı. Ancak Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği'nin eski başkanı, İş Bankası Grubu'nun eski Fora Zeytincilik Genel Müdürü Deniz Ataç dayanamadı, kürsüye fırladı ve "Tunus, Suriye, Türkiye'yi geçiyor. Uyanın artık" diye salondakilere seslendi. Ardından şunları söyledi: "Politika oluşturulmazsa tartışmalar günlerce sürer, zaten yıllardır da sürüyor."
Deniz Ataç'ın uyarısı işe yaradı mı?
Hiç zannetmiyorum.
Aydın'da bir kez daha tanık oldum ki müstahsil birlikleri, üretici, tüccar, ihracatçı, herkes birbirini suçluyor.
Devlet de strateji geliştirmede çaba göstermiyor.


.............


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025