agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

dgoker 03-04-2007 21:26

Zeytin Yağı Kategorileri

1)Natürel yağlar (ing. Virgin olive oil): Bu tip zeytinyağı, zeytinin presde veya modern sistemlerde sıkılması ve çıkan yağın zeytin suyu (karasu/kızılsu) ile zeytin posasından (pirina) ayrılması ile elde edilir. Doğrudan ve başkaca hiç bir işlemden geçmeden yenebilir.

2)Rafine yağlar (ing. Olive oil or 'pure olive oil'): Bu tip zeytinyağı, lampant denilen yüksek asitli veya doğrudan yemeye uygun olmayan natürel zeytinyağlarının kimyasal yöntemle rafine edilmesiyle elde edilir. Rafinaj (ing. refinement) işlemi sonucunda, yağın asidi sıfıra indirgenir. Her hangi bir tadı ve kokusu kalmaz.

3)Pirina yağı (ing. Olive-pomace oil): Bu yağ, zeytinin sıkılıp zeytinyağının çıkarılmasından sonra, pirinada (ing. pomace) kalan %2-5 kadar zeytinyağı hegzan (hexane) gibi solventler kullanılarak çıkarılır. Ancak, buna kesinlikle zeytinyağı denmez. Daha çok kozmetik endüstrisinde kullanılan bir yağdır.

Zeytin Yağı Tipleri

1) Sızma zeytinyağı (ing. Extra virgin olive oil): Bu zeytinyağı, en fazla %1 oleik asit içeriğine sahiptir. Natürel yağlar içerisinde en değerlisi ve en hafifi budur. Hafif meyvemsi bir tadı ve diğer olumlu özellikleri barındırır Salatalarda ve sofrada çiğ tüketim için mükemmeldir.

2) Natürel birinci zeytinyağı (ing. Virgin olive oil): Bu zeytinyağı, %1 ile %2 arasında oleik asit içerir. Bunun dışında, sızma ile aynı özelliklere sahiptir.

3) Natürel ikinci zeytinyağı (ing. Ordinary virgin olive oil): Bu zeytinyağında, serbest yağ asidi oranı %2-%3,3 arasındadır. Diğer özellikleri yukarıdakilerle benzerlik gösterir. Sızmada hafif olan meyvemsi tad, daha belirgindir. Diğer olumlu özelliklerin bazıları daha belirgindir. Tüketim şekli de yukarıdakiler gibidir.

4) Rafine zeytinyağı (ing. 'Pure' or Refined olive oil): Yukarıda anlatıldığı gibi, asit oranı %3,3'ün üzerinde olan natürel yağlara lampant denir. (Bu yağlar, eski zamanlarda kandillerde ışık elde etmek amacıyla kullanılırmış, lampant deyimi oradan geliyor.) Lampant kategorisindeki zeytinyağları rafine edilerek, asit oranı sıfıra indirgenir ve içerdiği her türlü koku ve tad yok edilir. Bu tip zeytinyağını da marketlerde bulabilirsiniz. Özellikle kızartmalar için uygundur. Yemeklerde de kullanılabilir. Ancak, salatalarda veya sofrada doğrudan tüketim için tavsiye edilmez.

5) Riviera tipi (ing. Olive oil): Bu tip zeytinyağı %60-85 rafine zeytinyağı ile %15-40 natürel zeytinyağının karıştırılması ile oluşturulan bir harmandır. Natürel zeytinyağının kendine has tadı ve kokusu ile rafine zeytinyağının hafifliği birleştirilerek tadı ve kokusu olan, natürele göre daha hafif bir yağ elde edilmiş olur. Asit oranı %1 veya %1,5 olabilir. Yemeklerde kullanıma uygundur. Ancak, tadı benzese bile besin değeri bakımından natürel yağlara yaklaşamaz

Referans(www.bafayag.net)

muratozaltas 04-04-2007 09:49

zeytin hasat makinaları
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sempre82 (Mesaj 49774)
tekrar merhaba..
mine hanım sizden tekrar tekrar özür dilerim..yaptığım sorumsuzluk; haklısınız..ama ben yine de sorduğum soruya cevap alamadım..birileri(ama bizzat kullanan)cevaplayıncaya kadar bekleyeceğim..saygılar..

Merhaba, siteye yeni katıldım ve mesajınızı yeni görüyorum. Öncelikle zeytin hasat makinalarından bahsedeyim. Daha önce kullandığım arazi ve çiftçi şartlarında denediğim bir çok makina var. Bunlar içerisinde size tavsiye edebileceğim makineyi bu linkten görebilirsiniz.
http://www.zemsu.com/?lang=tr&show=p...&view=det&id=3
bu sitedeki haberler bölümünde kullanıcıların görüşlerini bulabilirsiniz. benimde size tavsiye edebileceğim bir makinedir.

muratozaltas 04-04-2007 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sempre82 (Mesaj 42485)
merhaba,

son zamanlarda zeytin silkme makinalarının reklamı oldukça yapılmakta..haliyle bende merak ediyorum..internetten inceledim fakat kullanım kolaylığı ve aletin verimi hakkında bir bilgiye sahip olamadım..tavsiye eden veya kullanan birileri varsa memnuniyetle dinlemeye hazırım..saygılar..

Sayın Sempre82;
Siteye yeni katıldım ve mesajınızı yeni gördüm. Öncelikle size tavsiye edeceğim linki izleyin. Burada gördüğünüz tüm hasat makinelerini arazide, çiftçi şartlarında birebir deneyerek gözlemledim. Özellikle agritec döner başlıklı çırpıcı oldukça yüksek performans göstermiştir. Hasat konusunda detay bir makaleyi siteye de yollayacağım Öncelikle sizin acil ve cevapsız kalan sorunuzu öne aldım.

http://www.zemsu.com/?lang=tr&show=p...&view=det&id=3

muratozaltas 04-04-2007 10:16

Arkadaşlar bilgisayarımdaki bir dosyayı buraya nasıl ekleyebilirim.?

aer 04-04-2007 11:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratozaltas (Mesaj 91880)
Arkadaşlar bilgisayarımdaki bir dosyayı buraya nasıl ekleyebilirim.?

Sn.muratozaltas.
Her konunun ayrı bir topiği var. Yazacağınız konu zeytinle ilgili ise; mesaj yazdığınız alan altında gelişmiş modu tıklayın ve açılan sayfada ataç işaretini tıklayıp eklemek istediğiniz dosyayı seçin ve onaylayın.Ben bu yöntemle yapıyorum.
Öncelikle kendinizi tanıtıp, bazı kuralları okursanız daha kolay anlarsınız. Kolay gelsin, hoşgeldiniz.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82

muratozaltas 04-04-2007 12:07

teşekkür ederim aer. Şimdi oldu.

muratozaltas 04-04-2007 12:21

metin dosyaları..?
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aer (Mesaj 91906)
Sn.muratozaltas.
Her konunun ayrı bir topiği var. Yazacağınız konu zeytinle ilgili ise; mesaj yazdığınız alan altında gelişmiş modu tıklayın ve açılan sayfada ataç işaretini tıklayıp eklemek istediğiniz dosyayı seçin ve onaylayın.Ben bu yöntemle yapıyorum.
Öncelikle kendinizi tanıtıp, bazı kuralları okursanız daha kolay anlarsınız. Kolay gelsin, hoşgeldiniz.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82

buraya sadece resim dosyaları mı (jpg,gif vb.) ekleyebiliyoruz? Metin dosyaları word belgeleri eklenemiyor mu, yoksa bugün benim beceriksizliğim mi üzerimde..?:rolleyes:

muratozaltas 04-04-2007 13:15

tabii ki çok pahalı.

Todor 04-04-2007 13:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratozaltas (Mesaj 91938)
buraya sadece resim dosyaları mı (jpg,gif vb.) ekleyebiliyoruz? Metin dosyaları word belgeleri eklenemiyor mu, yoksa bugün benim beceriksizliğim mi üzerimde..?:rolleyes:

Murat Bey, sadece resim dosyası ekleyebiliyoruz. Word dokumanını kopyala yapıştır yaparak ekleyebilirsiniz veya ücretsiz bir download sitesine ekleyip burdan link verebilirsiniz. :)

muratozaltas 04-04-2007 15:56

ZEYTİNDE
MEKANİK HASAT



Murat ÖZALTAŞ
Zir. Mühendisi

ZEYTİNDE HASAT

1. GİRİŞ

Tüm zeytin yetiştiricisi ülkelerde olduğu gibi, Türkiye’de de zeytin üretim masrafları içerisinde hasat masrafları halen en yüksek paya sahiptir. Bu nedenle hasat, zeytin yetiştiriciliğindeki önemli sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

1.1. Ülkemiz zeytin işletmelerinin bazı önemli özellikleri (Dizdaroğlu ve ark.,2003)

 Ülkemiz, alan ve ağaç sayısı bakımından, dünyada zeytin yetiştiriciliği yapan ülkeler arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Ağaç sayısı: 95.000.000, Alan: 572.000 ha.
 Türkiye’nin toplam tarım alanlarının %2’sini zeytinlikler oluşturmaktadır.
 Bu zeytinlik alanların % 75’i meyilli ve yamaç, % 25’i ise düz arazilerde yer almaktadır.
 Ortalama plantasyon yoğunluğu 166 ağaç /ha'dır.
 Plantasyonlardaki ağaçların % 25’i yaşlı veya verimden düşmüş ağaçlardır.

1.2. Yetiştiricilikte ve Hasatta İşgücü Kullanımı

Ege Bölgesinde, yağlık ve sofralık zeytin üretiminde girdi kullanımı ve masrafların analizine ilişkin veriler çizelge 1. de gösterilmiştir.


Çizelge 1. Yağlık ve Sofralık üretimde bakım masraflarının oransal dağılımı (%)
(Birleştirilmiş yıllar ortalaması) (Dizdaroğlu ve ark.,2003)
Bakım işlemleri
Yağlık
Üretim Sofralık
Üretim
Budama ve artıkların toplanması 10,1 10,4
Toprak işleme 14,8 18,8
Sürüm (pulluk) 7,9 9,9
Ara çapa (kültivatör vb.) 2,0 4,3
Diskaro çekme 0,0 1,3
Çapalama ve dip temizleme (elle) 4,9 3,3
Gübreleme 6,2 5,9
İlaçlama 3,0 13,6
Sulama 1,4 14,5
Hasat ve nakliye 64,4 35,4
Bakım masrafları toplamı 100,0 1,4










Grafik 1. Yağlık üretimde yetiştirme işlemlerine göre bakım masraflarının dağılımı
(Birleştirilmiş yıllar ortalaması)



Grafik 2. Sofralık üretimde yetiştirme işlemlerine göre bakım masraflarının dağılımı
(Birleştirilmiş yıllar ortalaması)

Grafiklerden de anlaşılacağı gibi yetiştiricilik işlemleri içerisindeki en büyük payı hasat almaktadır.


2. EN UYGUN HASAT ZAMANININ BELİRLENMESİ

2.1. Zeytinin Değerlendirme Şekli ve Hasat Zamanı

Optimum hasat zamanı, zeytinin değerlendirme amacına göre farklılıklar gösterir. Buna göre genel olarak zeytinin değerlendirme şekli ve hasat zamanı şöyledir:

















2.2. Hasatta Olgunluk Kriterleri

Yeşil Sofralık :

 Renk sarımsı yeşile döner
 Taneler normal iriliğe erişir.
 Doku sertliğini biraz kaybetmiştir.

Siyah Sofralık :

 Çeşide has olgunluk rengini almıştır.
 Kararma kabuktan meyve etine geçmiştir.
 Taneler normal iriliğe erişmiştir.

Yağlık :

 Ağaçta yeşil meyve kalmamıştır.
 Tüm meyveler karardığında yağ oranı maksimumdur.
 Kabuk etten kolayca ayrılır.
 Meyve iki parmak arasında sıkıldığında çekirdek kolayca ayerılır ve sap çukurundan meyve suyu çıkar.



3. GELENEKSEL HASAT YÖNTEMLERİ

Hasat yöntemleri, bölge halkının sosyo-ekonomik koşulları, çeşit özellikleri, ağaç ölçüleri gibi faktörlere bağlı olarak farklılıklar gösterir. Mevcut uygulamalar genel olarak üçe ayrılır.

3.1 Yerden Toplama : Bu yöntemde; fizyolojik olarak olgunlaşan ve ağaç dibine dökülen zeytinler yerden elle toplanır. Bu yöntemle toplanan zeytinlerin sofralık değerleri düşüktür, daha ziyade yağa işlenirler. Fakat yağa bile işlense, yere düşerken oluşan yara bere ve çizikler yağın kalitesini düşürmektedir.

3.2 Doğrudan Ağaç Üzerinden Toplama : Kalite açısından hemen hemen en iyi toplama şeklidir. Olgunlaşan zeytinler elle sıyrılarak toplanır. Bu şekilde toplanan zeytinler hem sofralık hem yağlık olarak değerlendirme açısından kalite özelliklerini korurlar.

3.3 Sırıkla Silkerek Toplama : Bu yöntemde, olgunlaşan zeytinler sırıklar vasıtasıyla çırpılarak dökülür ve toplanır. Çevremizde görülen en yaygın hasat yöntemidir. Fakat hasat sırasında meyvenin ve ağacın göreceği zararlanma dan ötürü tavsiye edilmemektedir.

3.3 Geleneksel Hasat Yöntemlerinde Karşılaşılan Problemler

• Meyvedeki Zararlanma : Sırıkla hasat sırasında vurma, çarpma ve darbelerden dolayı meyvede oluşan yaralanmalar, kayıplar.

• Vejetatif Organlardaki zararlanma : Yine özellikle sırıklama ile hasatta dal, filiz ve gözlerde meydana gelen hasarlar nedeniyle bir sonraki yılın verimi negatif yönde etkilenmektedir. Periyodisite daha sert bir şekilde görülmektedir. Ayrıca çeşitli hastalıklar bir ağaçtan diğerine bulaşmaktadır.

• İşgücü Teminindeki Zorluklar ve Maliyet : Kısa bir zaman dilimine sıkıştırılması gereken yoğun işçilik faaliyetlerinin hem maliyeti yüksek olmakta hem de işgücü temini zorlaşmaktadır.


4. ZEYTİN HASADININ MEKANİZASYONU


4.1. Mekanik Hasatta Kullanılan Küçük Alet ve Makineler

Mekanik aletler : Esası bir süpürge ve tırmıktan ibaret olup, yerdeki zeytinleri toplayacak şekilde tertiplenmiştir. Değişik şekillerde dizayn edilenleri mevcuttur.

Havalı Cihazlar : Bunlar ağacın dibindeki zeytinle beraber, aynı yoğunlukta ve daha aşağı yoğunluktaki parçaları emebilen, aspiratörlerdir. Bazıları meyveleri doğrudan ağaç üzerinden emerek toplayabilmektedir.

Basit Çekme Aletleri : Bunlar el ile kullanılan taraklardır. Kullanımları yorucudur. Fakat bu aletler küçük boylu ağaçlardan oluşan işletmelerde yararlı olmaktadır.

Hareketli Makineler :

 Elde veya sırtta taşınabilir dal sarsıcıları
 Pnömatik (Hava Kompresörlü) çırpıcılar.
 Elektrik enerjisi ile çalışan sıyırıcılar.

Yukarıda bahsedilen tüm bu aletlerin etkinlikleri zayıf olmakla beraber, büyük makinelerin ulaşamadığı geleneksel zeytin bölgeleri için düşünülebilir.

4.2. Büyük Makineler

Traktöre takılır Tipte Gövde ve Ana Dal Sarsıcıları :

Bu makinelerde iki türlü sarsma hareketi vardır :

 Tek yönlü sarsma hareketi
 Çok yönlü sarsma hareketi

Tam Teçhizatlı Hasat Makineleri :

Mekanik hasadı gerçekleştirmek üzere üretilen makineler kullanıldıkça, hasatta insanın rolü gittikçe daha da azalmaktadır. Tam bir mekanizasyona ancak bir kişi tarafından sevk edilebilen, kullanılabilen ve zeytinleri toplayabilen bir makine ile erişilebilir.
Bu makineler çok şematik olarak şöyledirler ; bir sarsıcı , yönlendirilebilen bir kol üzerinde yer almıştır. Toplayıcı bir traktörün önüne monte edilmiş ters bir şemsiye biçiminde ağaç gövdesi etrafına yerleştirilmiştir. Düşürülen meyveler, havalı bir kanalla traktörün arkasındaki bir kaba aktarılır. Makine tek bir kişi tarafından yönetilir.


4.3 Çeşitli Hasat Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Çalışma koşullarının zorlu, işgücünün pahalı ve temininin güç olması, ayrıca elde edilen ürünün kalitesi ve ağaç üzerinde olumsuz etkileri nedeniyle klasik hasat yöntemlerinin, zeytinciliğin bugünkü ihtiyaçlarına yeteri kadar cevap vermediği görülmektedir.



Çizelge 2. : Çeşitli Hasat Yöntemlerinde Kütle İş Başarıları (Caran, 1994)
HASAT YÖNTEMLERİ İŞ BAŞARISI
(Kg/h-BİİG)
El ile Hasat 19.6
Pnömatik Tarak 29.9
Pnömatik Çırpıcı 43.2
Pnömatik Sarsıcı *1* 45.5
Mekanik Çırpıcı 60.0
Sırıklama 62.5
Pnömatik Sarsıcı *2* 66.7



Küçük zeytinlikler ve büyük makine kullanımına uygun olmayan plantasyonlar için önerilebilecek pnömatik ve mekanik makinelerle işgücü verimliliği birkaç misli arttırılabilmektedir. Bununla birlikte kullanımlarının yorucu olması nedeniyle sınırlı ölçüde yayılmışlardır.Yapılan çalışmalarda meyveyi düşürme konusunda en uygun çözümün, gövde **** dalların sarsılmasıyla elde edileceği tespit edildi ve bu amaçla çeşitli tip ve yapıda sarsıcılar geliştirildi.

Mekanik Hasadın Gerektirdiği Agronomik Koşullar :

Hasatta mekanizasyonun başarılı olabilmesi için; Plantasyon yapısı, Taç hacmi, Taç yoğunluğu, Ağaç formu, Tane karakteristikleri, Olgunlaşma periyodu ve Olgunlaşma tarihi gibi faktörlerin bazı özellikler sergilemesi gerekir.

Plantasyon Yapısı : Plantasyonun yoğunluğu ve arazinin eğimi, makinenin hareket yeteneğini sınırlamayacak yapıda olmalıdır.

Taç Hacmi : Ağaç hacmi ve sarsıcı etkinliği arasında negatif bir korelasyon vardır. Sarsma hareketinin teorik incelemesi yapıldığında, sarsılan ağaç kütlesi ile sarsıcı kütle arasındaki ilişki rahatlıkla anlaşılmaktadır.

Taç Yoğunluğu : Bu durum dalların **** gövdenin daha kısa sürede kavranması yanında vibrasyon süresince tanelerin daha serbest hareket etmesine olanak tanır.

Ağaç Formunun Adaptasyonu : Ağaç formu ve hasat şekli arasında yakın bir ilişki vardır. Ağaç gövdesinin kolayca ve kısa sürede, sarsıcı makinenin pensi tarafından kavranabilmesi için ağaçların 80-100 cm.lik tek bir gövdeye sahip olması öngörülmektedir. Ayrıca vibrasyon süresini azaltma ve meyve dallarına kadar en az kayıpla iletimini sağlama açısından ağaçları en fazla 3-4 ana dal taşıması gerekir. Esnek dal ve sarkık yapı sarsıcı performansını düşürür.

Tane Karakteristikleri : Vibrasyonda tane düşüm oranını belirleyen faktör R/P olarak gösterilen Kopma direnci / Tane ağırlığıdır. Bu nedenle seçiminde mümkün olduğu kadar düşük "R/P" oranına sahip olan çeşitler seçilmelidir. Diğer bir faktör ise tane sap uzunluğudur, vibrasyonun bir kısmı sap tarafından absorbe edilmektedir. Sonuç olarak iri tane ve kısa sap vibrasyona daha iyi cevap verir.

Olgunlaşma Periyodu : Hasadı tek uygulama ile gerçekleştirebilmek için olgunlaşma periyodu kısa olan çeşitlerin seçilmesi gerekmektedir. Bu hasadın mekanizasyonunda karşılaşılan en büyük sorunlardandır. Çünkü çeşitlerin çoğu geniş bir olgunlaşma yelpazesine sahiptir. Bu özellik optimum hasat tarihinin belirlenmesini güçleştirmektedir.

Olgunlaşma Tarihi : Bahçe tesis edilirken olgunlaşma tarihi konusunda farklılık gösteren çeşitler seçilmemelidir. Bahçe çeşit bakımından homojen bir yapıda olmalıdır.

Sonuç olarak mekanik hasada uygun, ideal bir çeşidi tarif etmek gerekirse; 80-100 cm. uzunluğunda tek bir ana gövde, 3-4 ana dal, mümkün olduğu kadar iri taneler ve kısa sap, alternansa karşı daha az duyarlı ve kısa bir olgunlaşma periyodu önemli özelliklerdir.


4.3. TUTUNMA KUVVETİNİ AZALTICI KİMYASAL MADDE
UYGULAMALARI

Hasat makinelerinin etkinliğini arttırmak için tane tutum kuvvetini azaltıcı çeşitli kimyasal maddeler üzerinde ( Özellikle Etherel ve Alsol ) denemeler yapılmıştır.

Söz konusu maddelerin şu özellikleri taşıması gerekir :

 Tek bir pülverizasyonda etkili olması
 Vejetatif sisteme zarar vermemesi
 Yağda kalıntı bırakmaması
 Pahalı olmaması
Uygulamalarda önemli oranda yaprak dökülmeleri meydana gelmiş, ayrıca yağda toksik kalıntı Problemi ortaya çıkmıştır. Bu konu ile ilgili daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.


5. TÜRKİYE ZEYTİNLİKLERİNİN MEKANİK HASAT AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Türkiye zeytinliklerinin hasadın mekanizasyonu açısından büyük oranda yenilenmeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz. Plantasyon ve işletmelerle ilgili genel tespitler şöyle sıralanabilir (Caran, 1989) .

 İşletmelerde zeytinle birlikte, karışık olarak bağ, incir, antepfıstığı ve tütün gibi diğer tarımsal ürünlere de yer verilmektedir. Bu karışık yetiştiricilik mekanizasyonla ilgili problemlere yol açmaktadır.
 Zeytinliklerin %25’i ovada , %75 ‘i dağlık-yamaç arazide ve parçalı durumdadır. Ortalama zeytin bahçesi büyüklüğü; Yağlık: 12,1 da, Sofralık: 11,7 da. (Dizdaroğlu ve Ark.,2003)
 Bölgelerde genellikle tek gövdeli yetiştiricilik hakimdir. Bu elverişli bir durumdur.
 Taç oldukça sıktır ve çoğunlukla budanmamıştır. Dallar çok sarkık durumdadır ve meyvelerin düşürülmesi açısından uygun değildir. Bu nedenle tüm bölgelerde mekanik hasada uygun budama şeklinin uygulanması gerekir. Yani 80-100 cm. lik tek bir gövde üzerinde maksimum 3-4 ana dal taşıyan, sarkık dalları elimine edilmiş, rijit-dikine gelişen bir yapı kazandırılmış ağaç formu benimsenmelidir.
 Sıra arası mesafeler genellikle uygun olmamakla birlikte, mekanik hasada uygun tesisler de mevcuttur.
 Özellikle büyük hacimli ve kütleli ağaçların sarsıcı ile hasadı için uygun tip ve güçte traktör temini sorun olmaktadır.
 Satın alma gücü düşük olan işletmelerin yüksek fiyatlı traktör ve iş makinelerini edinme şansı düşüktür. Bu durum üreticilerin bir araya gelmesini zorunlu kılmaktadır.

SONUÇ

Mekanik hasat konusunda mevcut plantasyonlar genellikle uygun koşullar sunmamakta ve hasat makinelerinin karlılığı uzun bir kullanım periyodu gerektirmektedir.
Ancak zeytin yetiştiriciliğinin daha modern ve karlı olabilmesi için, zeytin yetiştiricilerinin işletmelerini ticari bir girişim olarak görmeleri, zeytini gerçek bir yatırım unsuru olarak düşünmeli ve teknolojik gelişim ritmini izlemeye çalışmaları gerekmektedir. Her şeyden önce bahçe tesis aşamasında, mekanizasyona uygun agronomik istekler göz önüne alınmalıdır.

muratozaltas 04-04-2007 15:58

mesajda görünmeyen tablo ve grafikler için özür dilerim. Aynı zamanda siteye sadece resim değil metin dosyasını **** ikisini birlikte gönderebileceğimiz bir imkan olsaydı bu sorunu yaşamayacaktık. Saygılarımla.

huseyinkizil 04-04-2007 16:10

http://www.ozanlar.com.tr/content.php?content=1 sitesindeki zeytin yağı makinesi ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar !

muratozaltas 05-04-2007 08:06

MAkineler
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi huseyinkizil (Mesaj 92011)
http://www.ozanlar.com.tr/content.php?content=1 sitesindeki zeytin yağı makinesi ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar !

Sayın Kızıl;
Sizinde incelediğiniz gibi makine hakkında çok fazla detay bilgi göremiyoruz. Markası, modeli, teknik detaylar, güç, kapasite, ithal edildiği ülke ve en önemlisi FİYAT!!! Ancak Tarım fuarında sergileneceği belirtilmiş. Benzer tipte makinelerin ülkemize çeşitli amaçlarla akademik kullanım **** deneysel amaçlı getirildiğini biliyorum, ancak bunlarla ilgili yaşanan sıkıntıları da çok iyi biliyorum. Dünyada artık çok büyük kapasite ile çalışan zeytinyağı fabrikaları yerine küçük işletmelere ve çiftliklere hitap eden bu tür makinelerin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Butik işletmeler dediğimiz bu çiftlikler kendi yağlarını sıkarak kendi markaları ile satışa sunmakta ve oldukça karlı olmaktadırlar. kesinlikle bu tür makineleri tavsiye ediyorum ANCAK...... Makineler konusunda ülkemiz her zaman bir "teknoloji çöplüğü" şeklinde istismar edilmiştir. Kullandığım deyim yanlış anlaşılmasın ama en iyi ifade şekli budur. Dünyada demode olmuş **** yeni ancak performansları kötü olan farklı sektörlerde bir çok makine ülkemize sokulmuş, hatta sokuşturulmuş ve üreticilerimiz mağdur edilmiştir. Teknolojiyi ve bu tür makineleri sonuna kadar destekliyorum ANCAK mutlaka bilinçli bir şekilde üreticinin bunları alması konusunda ısrarla uyarıyorum. Saygılarımla.

Mine Pakkaner 05-04-2007 08:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratozaltas (Mesaj 92005)
...mesajda görünmeyen tablo ve grafikler için özür dilerim. Aynı zamanda siteye sadece resim değil metin dosyasını **** ikisini birlikte gönderebileceğimiz bir imkan olsaydı bu sorunu yaşamayacaktık ...

Murat Bey katkılarınız için teşekkürler. Tabloları veya grafikleri ben kopyalıyor ve paint'e yapıştırıyorum, word'den kopyalama ve yapıştırma başarılı olmadıysa, print screen ile tablo veya grafiğin ekran görüntüsünü kopyalayıp paint'e yapıştırıyor ve resim dosyası olarak düzenleyip foruma aktarıyorum.

malim 05-04-2007 15:38

Mersin - Mut'taki arazime geçen sene Gemlik cinsi fidan dikmiştim. Keşke geçen sene agaclar.net sitesini fark etseydim... Herhalde Ayvalık dikerdim. Mine hanıma çok teşekkür ediyorum,bilgilerini burda paylaştıgı ve soruları cevapsız bırakmadığı için. Kolay gelsin, selamlar...

muratozaltas 06-04-2007 07:42

Sayın Malim;
Merak ettim neden Ayvalık dikerdiniz? gemlikle ilgili bir sorun mu yaşadınız..?

malim 06-04-2007 13:37

Sayın muratozaltas;
Ayvalık dikerdim çünkü; üç-beş sene sonra meyveler toplanmaya başlayınca arz fazlası oluşacak, Gemlik İhraç malı olmadıgı için yurtiçi fiyatları düşecek, elimizdeki ürünleri yaglık yapacagız, Ayvalığın kalitesinde yağ alamayacagız. Bunlar Agaclar.net'ten daha dogrusu Sayın Mine Hanımın yazdıklarından benim çıkardıgım bi sonuç. Yanlış düşünüyorda olabilirim. Selamlar. Kolay gelsin.

muratozaltas 06-04-2007 14:02

Türkiyede marketlerde satılan yağların etiketinde;
- Saf Ayvalık zeytini yağıdır, diye yazmaz.
- Ülkemizde yağ sıkılırken, zeytin çeşitleri birbirinden ayrı sıkılmaz.
-Gemlik siyah sofralık özelliğine sahip en kaliteli yerli çeşidimizdir ve dünya piyasalarında da kalitesini ıspatlamış bir çeşittir. ( Siyah sofralık zeytin ihracatında Dünya sıralamasında Türkiye 1. sıradadır.)
-Ülkemizde arz fazlası diye bir sorun yoktur. Neden.?
Ülkemizdekişibaşına yıllık ortalama zeytinyağı tüketimi 0,9 litredir. Yanıbaşımızdaki Yunanistanda ortalama yıllık kişibaşına zeytinyağı tüketimi 24 lt. dir. Sonuç: Eğeryıllık kişibaşına tüketimimizi sadece ve sadece 2 lt. çıkarabilirsek üretilen yağ ülkemizdeki ihtiyacı bile zor karşılar.
Bu nedenlerden ötürü içiniz rahat olsun. Gemlik çeşidini dikmekle yanlış yapmadığınızı söylemek istiyorum ve sizi tebrik ediyorum. Hatta size ilginç bir ipucu vereyim. Son 5 yıldır Ayvalık zeyin çeşidinde yaşanan "meyvedeki şekil bozukluğu" konusunda bir bilginiz var mı..? iyiki gemlik çeşidi dikmişim, dedirtecek kadar büyük bir sorun bu. :)) Sygılarımla.

malim 06-04-2007 14:34

Sayın muratozaltaş;
Allah razı olsun valla yüregimi serinlettiniz. İnşallah vatana millete hayırlı olur. Kolay gelsin Selamlar.

muratozaltas 06-04-2007 16:30

Mersin yöresini de iyi biliyorum. Özellikle Mut ilçesinde 2 yıldır düzenlenen Zeytincilik Sempozyumuna katıldım. belediye Başkanı ve İlçe Tarım Müdürlüğü personeli zeytinciliğe gönül vermiş kişiler. rahatlıkla bağlantı kurabilirsiniz.

Mine Pakkaner 06-04-2007 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malim (Mesaj 92717)
Sayın muratozaltas;
Ayvalık dikerdim çünkü; üç-beş sene sonra meyveler toplanmaya başlayınca arz fazlası oluşacak, Gemlik İhraç malı olmadıgı için yurtiçi fiyatları düşecek, elimizdeki ürünleri yaglık yapacagız, Ayvalığın kalitesinde yağ alamayacagız. Bunlar Agaclar.net'ten daha dogrusu Sayın Mine Hanımın yazdıklarından benim çıkardıgım bi sonuç. Yanlış düşünüyorda olabilirim. Selamlar. Kolay gelsin.

Sayin Malim, Benim sık sık söylediğim şudur, sofralık zeytin yetiştirecekseniz Gemlik 1 numaradır. Yağlık zeytin yetiştirecekseniz Gemlik dikmeyiniz, Ayvalık zeytininin yağ kalitesi çok yüksektir. Ülkenin heryerinde Gemlik dağıtılmasını ve yağlık olarak kullanılmasını anlamak zor.

malim 07-04-2007 15:51

Sayın muratozaltaş; Mut'ta yine Zeytincilik Sempozyumu olurda gitmek isterseniz inşallah bende katılayım. Mut 'u da gezeriz bu arada. Selamlar

sempre82 07-04-2007 21:43

tekrar merhaba..
uzun zamandır giremiyorum siteye..eminim ki çok şey kaçırdım..
geçen sene ektiğim fidanlara ne olduğu belirsiz bir hayvan dadandı..köstebek mi porsuk mu anlamadım..ortalama 20 tane ağacımın kurumasına sebep oldu..dibine kazmayı vurduğumda toprakta boşluk yaptığını gördüm..ilaçla başa çıkabileceğim birşey değil galiba..acilen yardımınıza ihtiyacım var... saygılar..

bismarckcht 08-04-2007 21:06

ağaçları kireçle boya çewresine kireç dök onon için belirli ilaçlarda wardı onları kullan yazın sulamayı(14 günde 1)we gübresini unutma fidanların başına bişey gelmez..

memet 08-04-2007 21:12

bismarckcht, hoşgeldin. Mesaj yazarken, w harfinin alfabemizde olmadığına dikkat etmeye çalışıyoruz.

gurani 09-04-2007 12:08

Zeytin sökümü
 
Yaklaşık 30 senelik zeytin ağaçları Balıkesir-Havran dan sökülüp İzmir-Bergama ya dikilecek. Bunların büyük bir çoğunluğu sarım esnasında gövdeden zarar görmüş. Bu zeytinlere karşı ne tür bir bakım sağlamalıyız. Bilgilendirirseniz memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.....

huseyinkizil 09-04-2007 18:00

Yaşadığım şehirde 40-50 yıllık bir zeytin ağacını özel bir aletle söküp başka yere dikildi 3 yıldır o kadar bakım yapılmasına karşılık çok büyük bir gelişme görmedim ağacta.Kökünü güçlendirecek gübre kullanılmalı öncelikle bana kalırsa.

malim 10-04-2007 08:27

Manisa Demirci'de memur olarakçalışmaktayım. Gecen sene ekim ayında Mersin Mut'taki 12 dönüm arazimize İlçe tarım müdürlügünden aldıgım 400 adet Gemlik cinsi zeytin fidanları diktim. (Tarlada yaban Zeytini kendilinden oluyor. Tarla sınır komşum amcam benden 3 Sene önce Ayvalık dikmişti agaçlar hiç gelişmedi.) Tarlada hic su yok, can suyunuda biraz pahalıya mal ederek tanker ile getirttik. Manisa'da oldugum için herzaman da böyle sulama imkanım olmayacak. Havuz yaparak damlama sistemi kursam ne kadara mal olur? Yaptıgım emek ve masrafa degermi terettüt ediyorum. Tavsiyede bulunursanız sevinirim. Kolay gelsin Selamlar.

gurani 13-04-2007 15:06

huseyinkizil kardeşim köklerini güçlendirecek ne tür gübre kullanabiliriz?
Bu konuda bilginiz varsa memnun olurum çünkü yaklaşık 100 adet kadar dikimi gerçekleştirdik.

dgoker 13-04-2007 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muratozaltas (Mesaj 91871)
Sayın Sempre82;
Siteye yeni katıldım ve mesajınızı yeni gördüm. Öncelikle size tavsiye edeceğim linki izleyin. Burada gördüğünüz tüm hasat makinelerini arazide, çiftçi şartlarında birebir deneyerek gözlemledim. Özellikle agritec döner başlıklı çırpıcı oldukça yüksek performans göstermiştir. Hasat konusunda detay bir makaleyi siteye de yollayacağım Öncelikle sizin acil ve cevapsız kalan sorunuzu öne aldım.

http://www.zemsu.com/?lang=tr&show=p...&view=det&id=3

Merhaba Muratozaltas,
verdiğiniz link'e girerek inceledim. Sayfadaki "haberler" kısmında hasat makinalarını kullanan kişilerin yazdıkları yorumları okudum. Orada sık sık "önümüzdeki yıllar için ağaçlarımı makinaya göre düzenledim." şeklinde bir bilgilendirmeler var. Hasat makineleri için ne tür düzenlemeler gerekmek te?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025