agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

Halil Önen 16-12-2009 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmtmam (Mesaj 546912)
sn halil önen
söylediğiniz siteye girdim.2 tür zeytin fidanından bahsetmiş.bodur ağaçlar hakkında ne düşünüyorsunuz.kusura bakmayın anlamadığım için soruyorum.bu fidanları tarim il müdürlüğünce desteklenir mi acaba?
ayrıca 2 yılda ürün veriyormuş.4. yılda da çok iyi ürün veriyormuş.şimdiye kadar hiç kimse bu kadar kısa sürede ürün verir demedi.hatta tam tersini söylemişlerdir.iyi geceler..

Sn. mmtmam ve Sn. Sarı çizmeli,

tamam meyve ağacı dikme taraftarı değilsiniz.

O zaman zeytin dikin derim. Ve dikecekseniz gelin bir değişiklik yapın;

Bodur zeytin olan Arbequena İ_18 dikin. Ne kaybedersiniz...
Bu sayfada bodur zeytin ile bilgiler var, inceleyin derim.

Ben beta fidancılıktan 170 adet Arbequena İ_18 için Haziran ayında sipariş verdim ve % 30 unu peşin ödedim. Tanesine 6 tl. den. Sözleşme imzaladım ve Şubat' ın 25. inde teslim alacağım. Zaten 80 adet ayvalık ve 60 adet gemlik dikmiştim 2 yıl önce.

Denemekten ne kaybederim ki. Zeytinde dünya birinci İspanya bu zeytini kullanıyor ve Amerikada kalite birinciliği var.

Tamam yerli zeytincilik korunmalı ama bir bakar mısınız şu sonuçlara. Bir karşılaştır mısınız?

Yerli zeytin dikiyorsun sanki çocukların için, onlara miras kalsın diye, gibi. 6. 7 yıl sonra verim alıyorsun ve bir yıl yok bir yıl var. Dedem böyle yapmış, babam böyle sürdürmüş ben neyin takipcisiyim ki.? Süreduran düşüncenin takipcisi mi olmalıyım.? Yeniliklere kapalı bir tarım olabilir mi?

Devlet bu zeytin için Aydın bölgesi için teşvik veriyormuş. Bölge bölge teşvik veriyor bazı bölgelere vermiyor. İl ya da İlçe Tarımdan öğrenebilirsiniz.

Beta Fidancılığın elinde İspanya'dan getirip çoğaltığı fidanlar çok önceden bitmiş. İtalya' dan getirtip Mayıs ayında teslim etmeyi düşünüyorlarmış yeni siparişler için. Tüpte olduğu için her mevsim dikilebilir.

Bana kalırsa 10 dönümü boşa harcamayın. Siz başkasından görüp iç çekeceğinize, başkaları sizde görsün. Örnek alınacak birileri bu işe başladı bile.

İnsanlar zeytinlerini kazıp bu zeytinleri mi dikecekler.? Anadolu' da çeşitliliğin artması başka bir şey değildir.

Ben iyice araştırdım uzmanlarından her türlü bilgi aldım ve karar verdim. Aynı yolu sizde izleyebilirsiniz.

Kolay gelsin

Halil Önen 16-12-2009 00:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 547391)
,,,, Birde zeytini ticari anlamda ekecek olanlar zeytinin ilerideki durumunu göz önüne getirip, ve ya nasıl pazarlarımı iyi düşünsünler.

Sn. Lilium bu konuda haklısınız.

Bir düşünün İspanya Zeytin yetişticiliğine birinci ama italya zeytin yağı pazarlarını ele geçirmiş ve İspanyol zeytin yağını alıyor, ambalajlıyor ve kendisi pazarlıyor. Dünya'nın en iyi alış veriş merkezlerinde İtalyan ambalajlı İspanyol zeyti yağı satılıyor.

Üretmek kadar pazarlamak da marifet, ama gel bunu bizim yöneticilere anlat. Küçücük bir pazarı kapmak yıllar alıyor. Mücadele gerektiriyor.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, ben inanıyorum ki; Zeytin (ve onun yağı) tüm zamanların önemini yitirmiyecek tek bitkisidir.

sarı çizmeli 16-12-2009 01:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 547397)
Sn. mmtmam ve Sn. Sarı çizmeli,

Bodur zeytin olan Arbequena İ_18 dikin. Ne kaybedersiniz...
Bu sayfada bodur zeytin ile bilgiler var, inceleyin derim.


Halil bey, Arbequena İ_18 öneriniz internetten ilk incelemelerime göre fena bir yatırım olmayacak gibi geliyor. Size de hayırlı olsun diyelim. Keşke biraz vaktim olsaydı da, dikim sonrası gelişmeleri sizden takip edebilseydim. Nette bu çeşit hakkında çok fazla bilgi yok gibi, bu konuda uygulamadan bilgi verebilecek arkadaşları bekliyoruz. Nette okuduklarım çoğunlukla fidan satıcılarının tavsiyeleri; tabi bunlara ne kadar itibar edilir. Kafamda dikim sonrası yaşanabilecek tecrübesizlikten yana pürüzler var açıkçası.
Bir an memlekette yedek parça servis hizmeti yaygın olmayan bir araba alıyormuşum gibi hissettim ama Halil bey, dediğiniz gibi yörede bir ilki gerçekleştirerek pazar şartları oluştuğu takdirde iyi gelir elde edilebilir. Söz konusu yatırım aslında bir risk primi de içeriyor, yumurtaları aynı sepete koymamak için sizin yaptığınız gibi her çeşitten biraz ekilebilir.

Konu hakkında biraz araştırdıktan sonra sizlere de aktaracağım, görüşmek üzere.

Lilium 16-12-2009 02:38

Alıntı:

Zeytin (ve onun yağı) tüm zamanların önemini yitirmiyecek tek bitkisidir.
Buna katılmamak mümkün değil, çok doğru da.
Bu satılmış hükümetlerin tarım politikaları ile bu kadar oluyor, ne emirler alıyorlarsa onu uyguluyorlar. (Kimsede bunu hakaret olarak algılamasın) gerçek bu.
Kimsede şöyle ve ya böyle diye kendini avutmasın, ne öz kaynaklarımız kaldı ne olamayan sanayimiz ne de tarımımız, herkez günlük pilanlarla günü kurtarıyor.
Geleceğimize yönelik bir pilanlama var diyen, demeden önce o planları iyi analiz etsin.
Alıntı:

Bir düşünün İspanya Zeytin yetişticiliğine birinci ama italya zeytin yağı pazarlarını ele geçirmiş ve İspanyol zeytin yağını alıyor, ambalajlıyor ve kendisi pazarlıyor.
Neden türkiye hadi zeytin olarak sevilmiyor pazarlayamıyor diyelim, yağ olarakta mı pazarlayamıyor, pazarlayamazsın çünkü bir hiristiyan kulübün de değilsin.
Büyük ortadoğu prejesine bakın, ve o prejelerde kimler eşbaşkan kimler o prejelere imza atmışlar.
Tüm bunları düşünerek iki elimizin arasına başımızı alarak iyi düşünelim. Osmanlının son dönemlerine düştüğümüz duruma ramak kaldı, herşeyimiz ithal, üretimimiz mi kaldı? ihracatımızmı arttı?
Bunları konuşacağımız yer değil ama bir ülkenin en son tarımı biter o da biterse ülkede biter.
Amerikanın ensemize vurması an meselesidir. Bu da böyle biline.

mmtmam 16-12-2009 11:56

sn halil önen sanırım sizden öğreneceğimiz çok şey var.verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.ben dün Arbequena İ_18 bitkisini araştırdım.yetkililerle de görüştüm.dediğiniz gibi fiyatı 6 tl.yalnız lisanslı değil şimdilik.bu biraz kafamı karıştırdıyani destek de alınamıyor.bir de ağaç verimli halinde iken 10 - 15 kg zeytin veriyormuş.bu sizce de az değil mi bir zeytin ağacı için?

Halil Önen 16-12-2009 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmtmam (Mesaj 547543)
sn halil önen sanırım sizden öğreneceğimiz çok şey var.verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.ben dün Arbequena İ_18 bitkisini araştırdım.yetkililerle de görüştüm.dediğiniz gibi fiyatı 6 tl.yalnız lisanslı değil şimdilik.bu biraz kafamı karıştırdıyani destek de alınamıyor.bir de ağaç verimli halinde iken 10 - 15 kg zeytin veriyormuş.bu sizce de az değil mi bir zeytin ağacı için?

Sn.mmtmam,
internek aynı zamanda hertürlü bilgiye ulaşma olanağı sunuyor. Çok yönlü araştırmak gerekiyor.

Yukarıda ismini verdiğimden daha nice fidancılık firmaları var. Birçoğu ellerinde kalan ürünlerini pazarlamak istiyorlar. Yeter ki sizi kararsız görsünler.
(sonra da buna ticari ahlak diyorlar)

syıldıran 17-12-2009 08:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 547419)
Buna katılmamak mümkün değil, çok doğru da.
Bu satılmış hükümetlerin tarım politikaları ile bu kadar oluyor, ne emirler alıyorlarsa onu uyguluyorlar. (Kimsede bunu hakaret olarak algılamasın) gerçek bu.
Kimsede şöyle ve ya böyle diye kendini avutmasın, ne öz kaynaklarımız kaldı ne olamayan sanayimiz ne de tarımımız, herkez günlük pilanlarla günü kurtarıyor.
Geleceğimize yönelik bir pilanlama var diyen, demeden önce o planları iyi analiz etsin.

Neden türkiye hadi zeytin olarak sevilmiyor pazarlayamıyor diyelim, yağ olarakta mı pazarlayamıyor, pazarlayamazsın çünkü bir hiristiyan kulübün de değilsin.
Büyük ortadoğu prejesine bakın, ve o prejelerde kimler eşbaşkan kimler o prejelere imza atmışlar.
Tüm bunları düşünerek iki elimizin arasına başımızı alarak iyi düşünelim. Osmanlının son dönemlerine düştüğümüz duruma ramak kaldı, herşeyimiz ithal, üretimimiz mi kaldı? ihracatımızmı arttı?
Bunları konuşacağımız yer değil ama bir ülkenin en son tarımı biter o da biterse ülkede biter.
Amerikanın ensemize vurması an meselesidir. Bu da böyle biline.

Sn. Lilium ,
Görüşlerinize katılmamak mümkün değil , ancak at gözlüğü takmış sabit fikirli kişiler katılmıyabilir. Bundan 20-30 yıl öncesine kadar gıda konusunda kendi kendine yeterli olabilen ülkemizin , tarımın ihmal edilmesi ve ithal ürünlere yönelinmesi sonucu gelmiş olduğu noktayı görmemek mümkün değil. Dediğiniz gibi tarım da biterse , düşünmek bile istemiyorum. Selamlar . .

acemi_caylak 18-12-2009 19:54

Sayın Mmtmam ve Sayın Sarı Çizmeli,
Fazla eski bir üye değilim ama burayı sürekli izleyen bir okuyucu ve 3-4 yıldır zeytin işine bulaşmış biri olarak benimde bazı gözlemlerim var.
Bizim dededen kalma bir yerimiz vardı. İçerisinde nerdeyse bodurlaşmış 40-50 yıllık ağaçlar vardı. İlk yıl bunları adam etmekle uğraştık. Sonrasında her yıl 100-150 ağaç zeytinde biz diktik. Şu anda toplam 450 civarı zeytin ağacımız oldu. İlk iki yıl dededen kalma yöntemlerle devam ettik. Sonrasında internet sayesinde bizde bir şeyler öğrendik ve özellikle son iki yıldır oldukça tecrübe kazandık.
Bölgemiz (Gaziantep) kurak bir bölge olmasına rağmen kimse zeytinleri sulamaz ve ekonomik gücü iyi olanlar sadece Mart - Nisan aylarında azotlu gübre kullanırdı. Biz her sonbahar ayında yanmış hayvan gübresi kullandık ve gübreyi 15 - 20 cm derine taç yaprakları etrafına gömdük. Yaz aylarında o yıl dikilen fidanları 15 günde bir, diğerlerini ayda bir suladık. Ayrıca hasat sonrası, Mart ve Haziran aylarında 3 kere sürdük. Yılda 3-4 kere çapaladık ve diplerindeki yabacı otları sürekli temizledik.
Sonuç, bizim bahçedeki 2 yılık ağaçlar komşu bahçelerdeki 5 yaşındaki ağaçlarla aynı boydalar ve onlardan daha gürbüz duruyorlar. Tabi bunda fidanları özenli seçmemizin de etkisi oldu. Bu yıl 30-40 yaşındaki ağaçlar yaklaşık 30-50 kg arası, 4 yıllık olanlar 7-8 kg, 3 yıllık olanlar 4-5 kg, 2 yılık olanların bazıları 1 kg civarında zeytin verdiler.
Geriye dönüp değerlendirdiğimde yazın döktüğümüz suyun parasını bile karşılayamadık. Ancak 3-4 yıl sonra maliyetleri karşılayabilir hale gelir diye bekliyoruz.
Yukarıda Sayın Lilium'un dediği gibi her ağacın kendine bakım zorluğu vardır ve iyi bir bahçe elde etmek istiyorsanız sürekli ilgilenmek zorundasınız. Bizim burada geleneksel yöntemle olduğu gibi sizde az ilgilenirseniz, inanın adam gibi verim alana kadar en az 8-10 yıl arası beklemek zorundasınız.
Umarım bu tecrübeler işinize yarar.
Bende buradan çok şey öğrendim. Örneğin bu yıl sulamadan tasarruf etmek amacıyla Ecosorb kullanacağım. Ayrıca Sayın Meyvelitepe'nin tecrübelerinden yola çıkarak bu yıl kaolin kili uygulamasını düşünüyorum.

Samsunlu55 18-12-2009 21:47

Sn. acemi caylak, seni kutlarım, sadece yaptıkların için değil kendini geliştidiğin ve yenilikleri takip edip uygulamaya koyduğun için. Ecosorb gibi başka su tutucu ürünler gerçekten herkezde olması gereken ürün ama bayiliklerinin olmaması bu durumun önüne geçmektedir.

acemi_caylak 19-12-2009 13:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 548945)
Sn. acemi caylak, seni kutlarım, sadece yaptıkların için değil kendini geliştidiğin ve yenilikleri takip edip uygulamaya koyduğun için. Ecosorb gibi başka su tutucu ürünler gerçekten herkezde olması gereken ürün ama bayiliklerinin olmaması bu durumun önüne geçmektedir.

Sayın Samsunlu55,

Ecosorb ve su tutucular hakkında bayağı okudum. Zeytin ağaçlarında uygulamasına henüz rastlamadım. En büyük korkum fidan dikerken uygulamadığımız için, sonradan uygulamanın zararının olup olmayacağı yönünde. Malum zeytinler yerlerine alışmış durumdalar ve bizim buralar kurak olduğu için diplerinde fazla nem yoktur. Ecosorb ve benzeri ürünler toprağı sürekli nemli tuttukları için, mantar oluşumundan korkuyorum. Ancak yinede su maliyetlerini düşürmek açısından 100 ağaç için bu yıl deneme amaçlı uygulacağız. Umarım başarılı oluruz.

Saygılarımla.

mmtmam 20-12-2009 01:50

sn acemi caylak öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.bu ecosorb ne işe yarar.biraz bilgi verir misiniz?

acemi_caylak 20-12-2009 11:02

Sayın Mmtmam,

İstediğiniz bilgi bu forumda aşağıdaki linkte var.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9583

Internetten arattığınızda sutut ve ecosorb olarak olarak 2 ürün bulabiliyorsunuz. İyice incelemekte ve uygulamasını yapanlara sormakta da yarar var. Özellikle fidan dikimi sırasında uygulanması daha verimli sonuç verecektir diye düşünüyorum.

Samsunlu55 20-12-2009 18:34

2 ürün bulabiliyoruz demiyelimde en çok bilinenleri bunlar diyelim.

Zeytinci 20-12-2009 19:10

Zeytin de verim ve para kazanma üzerine
 
Yerli çeşit (erkence) üzerinde yapraktan çok zeytin görünce bu işten para kazanılır diye düşünmüştüm.

Ağaç 30 yaşında ve kendi diktiğim ağaç idi. Bu ağaçtan 8 un çuvalı (yaklaşık 35-40 kg/çuval) zeytin toplamıştım. Toplam 320 kg zeytin eder. Bu ağac dibinin sürülmesinden başka gübre dahil hiçbir bakım görmemişti. Deniz seviyesinde ve yazın susuzluktan sıkılmayan bir yer de idi.

Erkence olgun döneminde 3 kg zeytinden 1 kg yağ verir. 320 kg zeytinin ne kadar yağ verdiğini ölçmedim zira diğerleriyle karışıp yağ elde edilmişti. Yağ oranı mutlaka düşmüştür.

Yukarıdaki bilgi zeytin ağacının verim açısından sınır tanımadığına dair bir örnektir.

Her bölgede yetiştiriciler buna benzer örnek görmüşlerdir.

Hemen kolları sıvayıp bir budama motoru aldım ve gereğini yaptım. Yıllanmış keçi gübresi için dağda ağıl kapatıp ağaç başına 3-4 çuval gübre döktüm. Toprağını zamanında ve uygun işlemeye özen gösterdim. Sulama imkanı yoktu.

Ağaçlarım güzelleşti ve gösterişli tane yaptı. Ortakçım toplamasına karşılık hasatın yarısını aldı. Masraflar benden olunca cebime birşey kalmadı.

Ağaçlardan elde edilen mahsülleri görünce aklıma geldi de paylaşayım diye düşündüm.:)

MeyveliTepe 20-12-2009 19:32

Tek ağaçtan 320 kg mahsul. Muhteşem bir şey. Ortakçının hesabına bek aklım yatmasa da, zeytinin tümü yağlık olsa bile ciddi ürün demektir.

Zeytinci 20-12-2009 19:58

Zeytin ağacında verim ( Olağan dışı örnek)
 
Bizim orada toplayıcı ortaklar budama, gübreleme, işleme ve sulama masraflarına katılmıyor. Değirmenler %15'ini alıyor. Dolayısı ile onlar için karlı oluyor.

Bu olağan dışı örnek şöyle bir hesap yaptırdı bana:

Yaklaşık 500 ağacım var. Bu ağaçlara çok iyi bakım (Budama, gübreleme ve zamanında iyi işleme) uygulasam ve 60 kg zeytin (örnek ağacın 1/5'sı kadar az) ürün alsam ;

60x500= 30,000 kg. zeytin eder.
30,000/3= 10,000 kg yağ. Bana 5,000 kg kalır.
5tl/kg satsam = 25,000 TL yapar. Bereket versin derim.

Var yılında 25,000'in 1/5'i elime geçiyor. Yani araba patinaj yaptı. Karı ise benim bunun sebeplerini öğrenmem oldu.:)

MeyveliTepe 20-12-2009 20:23

Bu ortakçılığın maliyeti biraz fazla yüksek geldi. Yevmiyeli adam çalıştırsanız çok daha ucuza gelir.

Zeytinin hepsi yağ olmak durumunda mı? Bu çeşitten sofralık olmuyor mu?

acemi_caylak 20-12-2009 21:13

Sayın Meyvelitepe,

Bizim yöreden de örnek vereyim. Ortakçılık maalesef bizim yörede de öyle. Masrafı siz yaparsınız onlar sadece bakım ve toplama işini yaparlar ve zeytinin yarısını alırlar.
Zeytinin sofralık olarak değerlendirilmesi işine gelince, taneler küçük olduğu için pek tutulmuyor.

Samsunlu55 20-12-2009 22:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 549765)
Sayın Meyvelitepe,

Bizim yöreden de örnek vereyim. Ortakçılık maalesef bizim yörede de öyle. Masrafı siz yaparsınız onlar sadece bakım ve toplama işini yaparlar ve zeytinin yarısını alırlar.
Zeytinin sofralık olarak değerlendirilmesi işine gelince, taneler küçük olduğu için pek tutulmuyor.

Alt komşunun Rize'de çay, fındık, kivi bahçeleri var senede 1 kere giderler bütün yılın bakımını sizlerin ortakçı diye bahsettiğiniz bizim yarıcı dediğimiz kişiler yapar ve aynı şekilde ürün yarı yarıya paylaşılır.

Melih Bakırlıoğlu 21-12-2009 13:48

Bu sene 1 ağaçtan 17 kasa zeytin alındı .Her kasa 25 kg dan,425 kg zeytin eder. Bu herzaman olan bir şey değil.
Babam1960 lı yıllarda 5 dönüm (5000m2) tarla fiyatına 1 zeytin ağacı aldıklarını söylemişti. O sene bu ağaç 13 harhar cuvalı zeytin vermiş. 1350 kg zeytin aldık demişti.
bu ağacın büyüklüğü ve bakımı ile ilgili birşey. Bir tarlamda kıyıpta geçleştiremediğim ''İKİZ''adlı güzelim var. Sabahtan akşama altında 30 kişi piknik yapar yinede güneşi görmek için ağacın altından çıkması gerekir.Ağacımın büyüklüğünü belirtmek istedim. Hoşçakalın.

Zeytinci 21-12-2009 15:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 549731)
Zeytinin hepsi yağ olmak durumunda mı? Bu çeşitten sofralık olmuyor mu?

Ortakçı/yarıyacı bakım adına hiç birşey yapmıyor ve masrafa katılmıyor. Ürünü toplayıp yarısını alıyor. Bu iş böyle maalesef yürümüyor. 80 sonrası yıllar, kırsal alanda gençlere gelir şansı bırakmadığından şehre göç oldu. Ortakçı/yarıyacı bulmak bile mesele oldu.

Sofralık az miktarda hurma zeytin oluyor.

Zeytinlibahçe 21-12-2009 15:45

sn Bakırlıoglu salamlar

zeytin agacınızın cinsini ögrenebilirmiyim ,bildigim en heybetli cins edremittir ben bahcemdeki agaclardan o kadar iyi bakmama ragmen en iyi yılında 150 kg/agac gecemedim ,bu da istisnaydı belli bir kaliteyi yakalamak icin budanması şart aksi taktirde taneler kücük kalıp yag ve meyve kalitesi düşüyor

saygılarımla

Zeytinci 21-12-2009 15:47

Melih bey,

Sizin örnek epeyce ilginç geldi. Zeytinin çeşidi nedir acaba?

Sizin uslu çeşidinin tadına doyum olmaz. Sizde var mıdır? Biraz uslu'dan bahsetseniz.:)

Scuba65 22-12-2009 15:56

Bende 10 kg zeytinden 1 kg yağ aldım. Bana yardımcı olan kişi sadece o an yapmış olduğu masraflarını alıyor(karıda içinde tabii ),çıkan ürün bana kalıyor.Artık ne çıkarsa...

Zeytinci 23-12-2009 08:00

Scuba 65,

Az yağ çıkmış. Sizin zeytin çeşidinin yağlık çeşit olmadığı anlaşılıyor.:)

Scuba65 24-12-2009 14:32

Ağaçlarım Edremit. Yazın yeni aldığım için bakım yapamadım.2010 da her türlü bakımı yapacağım.Gerisi kısmet....

Zeytinci 24-12-2009 14:56

Bildiğiniz gibi Edremit hem yağlık hem de sofralıktır. 10 kg zeytin'den alınan 1 kg yağ çok az. En azından 5 kg'dan 1 kg almanız gerekirdi.

memm 24-12-2009 20:55

Mine Hanım kıymetli bilgilerinizden istifade etmek istiyorum
Aydın Kuyucakta bulunan zeytin bahçeme 100 adet manzalina zeytin fidanını bir yıl önce diktim,şu an bir sorun yok beni endişelendiren sitede de okudum ve manzalina dikenlerden
duyduğuma göre manzalinalar kuruyor.

Manzalina nın kurumaması için önerileriniz ve tavsiyeleriniz nedir
Teşekürler

Scuba65 24-12-2009 22:11

Sayın Zeytinci,
Verim konusunda haklısınız.Bende 5/1 gibi düşünürken 10/1 almak epey şaşırtı.Asit durumu 6 dizem. Gözlemlerimden bu sene ağaçlarda hiç ürün yoktu.Birde yeni satın aldığım için gübreleme,ilaçlama vs. hiçbiri yapılmamıştı.2010 da bunları yapıp sonucu göreceğim.Size ayrıca bir sorum olacak.Bombus arısı kullanmak zeytin çiçeklerinin tozlaşmasında etkili olabilirmi ?Deneyen birileri varmı bildiğiniz ?
http://img268.imageshack.us/img268/6518/img2458a1.jpg

Zeytinci 25-12-2009 15:15

Arı ile tozlaşma hakkında bilgim yok.
Edremit çeşidi iyi tozlayıcıdır, ihtiyacın olmaması gerekir.

Serra43 29-12-2009 13:20

Merhabalar...Biz Tarsus'luyuz,toroslara yakın bir köydeyiz,yani zeytinlerimiz egedekiler gibi kaliteli olmaz.Bir yıldır aileme yalarıyorum,zeytin tikelim diye:)sonunda babam tamam dedi,100 adet zıraattan zeytin aldık,dikimi ikigün önce yapıldı,10 kadarda sofralık dikilecek...Benim şanssızlığım diyiyim,burayı bugün bulmam,bir ay kadar önce bulsaydım en azından fidanlar hakkında bilgim olurdu.Şimdi ise bundan sonra sizden tecrubelerini bizden esirgemeyin,bilinçsiz bir yola girdiğimizi anladım:(Önceden dikilmiş 5-6 adet zeytinimiz var,onlardada kurtlar oluşuyor,ailem elma ilaçlarından yapıyor ama ****** öylesine,ilerki günlerde ayrıntılı yazıp öğrenmek istiyorum her şeyi.Bizdeki amaç çok paralar kazanmak falan dağildi,kendi zeytinimizi ve yağımızı elde ediriz diye düşünmüştük,ama bakıyorum okuduğum kadarı ile bilinçli yapılınca nerşey olabiliyo:)

memm 30-12-2009 20:07

sayın site üyeleri manzalina hakkında kıymetli bilgilerinizden istifade etmek istiyorum
Aydın Kuyucakta bulunan zeytin bahçeme 100 adet manzalina zeytin fidanını bir yıl önce diktim,şu an bir sorun yok beni endişelendiren sitede de okudum ve manzalina dikenlerden
duyduğuma göre manzalinalar kuruyor.

Manzalina nın kurumaması için önerileriniz ve tavsiyeleriniz nedir
Teşekürler

syıldıran 31-12-2009 09:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memm (Mesaj 555823)
sayın site üyeleri manzalina hakkında kıymetli bilgilerinizden istifade etmek istiyorum
Aydın Kuyucakta bulunan zeytin bahçeme 100 adet manzalina zeytin fidanını bir yıl önce diktim,şu an bir sorun yok beni endişelendiren sitede de okudum ve manzalina dikenlerden
duyduğuma göre manzalinalar kuruyor.

Manzalina nın kurumaması için önerileriniz ve tavsiyeleriniz nedir
Teşekürler

Sn. memm ,
Ziraat mühendisi veya teknisyeni değilim , zeytin ziraatide yapmakta olduğumdan bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım. Zeytin ağaçlarının ve özellikle manzalina türünün kurumasına sebep olan hastalık Verticilum denen bir virüsten kaynaklanan hastalık. Maalesef bu güne kadar pansuman tedbirler haricinde köklü bir çaresi yok. Bütün zeytin türlerine bulaşabiliyor. Bazı türler dayanıklı bazı türler dayanıksız. Dikmiş olduğunuz manzalina türüde bu hastalığa dayanıksız bir tür. Bu hastalık ülkemize İspanyadan getirilen manzalina türü zeytin fidanları ile beraber geldiği konusunda bir çok yazı var.
Delice üzerine aşılanmış türler bu hastalığa karşı biraz daha dayanıklı oluyorlar diye biliyorum. Fidan/ağaçlarınızı korumak amacıyla yapabilecekleriniz ; Toprağı derin işlemeyin , içerisinde su birikmesin ve yapabiliyorsanız damla sulama sistemi yapın. Selamlar .

acemi_caylak 05-01-2010 06:16

Sayın Syıldıran'a katılmamak elde değil. Bizim yörede Vertisilyum hastalığı fazla yaygın değil. Sanırım ithal edilen türler henüz buralara ulaşmadığından olsa gerek.
Aslında o yöredeki yaygın türleri yetiştirmek yerine hızlı verim almak için ithal türlere yönelmenin GDO'lu ürün kullanmaktan farklı olmadığını düşünüyorum. Çünkü kafa karışıklığından dolayı GDO'nun ne olduğu bilinmiyor. GDO'lu ürün olarak hormonlu domatesler vb. televizyonlarda bolca gösteriliyor. Aslında GDO'lu ürünler, belli bir yöreye uyum sağlaması için genleriyle oynanmış ürünlerden başka bir şey değil. Örneğin kuraklığıa daha dayanıklı domates, şeker oranı yüksek şeker pancarı vs.
Bitki floraları milyonlarca yılda oluşan süreçler. Bir türü, bir başka bölgede yetiştirmek için uzun yıllar inceleme ve gözlem gerekir diye düşünüyorum. Ki Türkiye'de bunun yapıldığını düşünmüyorum. Birisi bir türü getiriyor bir kaç deneme yapıyor, iyi verim alırsa başlıyor pazarlamaya.
Oysa yukarıda belirrtiğim gibi bu süreç çok uzun olmalı, denetim altına alınan alanlarda üretilerek ayrıntılı gözlemler yapılmalı. Bu yüzden herhangi bir yörenin orjinal türlerini korumak, onların gelişimini ve yaygınlaşmasını sağlamak daha yaralıdır diye düşünüyorum. Böylelikle daha sağlıklı, dayanıklı ve ağaç başına verimi yüksek bahçeler kurmuş oluruz.

syıldıran 09-01-2010 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 558163)
Sayın Syıldıran'a katılmamak elde değil. Bizim yörede Vertisilyum hastalığı fazla yaygın değil. Sanırım ithal edilen türler henüz buralara ulaşmadığından olsa gerek.
Aslında o yöredeki yaygın türleri yetiştirmek yerine hızlı verim almak için ithal türlere yönelmenin GDO'lu ürün kullanmaktan farklı olmadığını düşünüyorum. Çünkü kafa karışıklığından dolayı GDO'nun ne olduğu bilinmiyor. GDO'lu ürün olarak hormonlu domatesler vb. televizyonlarda bolca gösteriliyor. Aslında GDO'lu ürünler, belli bir yöreye uyum sağlaması için genleriyle oynanmış ürünlerden başka bir şey değil. Örneğin kuraklığıa daha dayanıklı domates, şeker oranı yüksek şeker pancarı vs.
Bitki floraları milyonlarca yılda oluşan süreçler. Bir türü, bir başka bölgede yetiştirmek için uzun yıllar inceleme ve gözlem gerekir diye düşünüyorum. Ki Türkiye'de bunun yapıldığını düşünmüyorum. Birisi bir türü getiriyor bir kaç deneme yapıyor, iyi verim alırsa başlıyor pazarlamaya.
Oysa yukarıda belirrtiğim gibi bu süreç çok uzun olmalı, denetim altına alınan alanlarda üretilerek ayrıntılı gözlemler yapılmalı. Bu yüzden herhangi bir yörenin orjinal türlerini korumak, onların gelişimini ve yaygınlaşmasını sağlamak daha yaralıdır diye düşünüyorum. Böylelikle daha sağlıklı, dayanıklı ve ağaç başına verimi yüksek bahçeler kurmuş oluruz.

Merhabalar ,
Şu dönemler bizim bölgede çekişte , memecik , palamut türü zeytin hasat dönemi. Bende zeytrin hasadıyla uğraşmaktan bir müddettir forumdan uzak kaldım. Sn. acemi_çaylak ile aynı görüşteyim. Manzalina türü zeytin fidanlarının ülkemize ilk getirilişi yaklaşık 25 yıl kadar öncedir. Bu fidanlar ile ülkemize gelen Verticilum hastalığı yaklaşık olarak 10 - 12 yıldır etkili olmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere hastalığın etkili olması için yaklaşık olarak 15 yıl gibi bir zaman geçmesi gerekmektedir. Uzun uzadıya gerekli her türlü araştırma inceleme laboratuar analizleri yapılmadan getirilen ithal fidanlar ne yazıktır ki böyle sorunlara yol açabiliyor. Ve gene ne yazıktır ki uluslararası büyük firmalar ürettikleri ilaç , fidan vb. ürünleri için ülkemiz doğasını bir deneme tahtası olarak kullanmaktan çekinmiyorlar. Saygı ve selamlarımla . .

mustafa yılmaz 13-01-2010 19:06

5 sene önce 1700 kadar Gemlik diktik.Çiftçi olmadığımız için minimum gider yaparak, ek gelir olsun düşüncesiyle azar azar yatırım yaptık.Bu yıl 2500 kadar daha dikim yapacağız.Bu nedenle bu işe daha da eğilmek istiyorum.
Toprak tahlilinde sorun yok, etrafımız da hep zeytinlik fakat arazi fiziksel olarak bozuk.Topraktan çok taş var, yer yer engebeli çoğuda lastikli makina giremeyecek kadar eğimli, sürmeye de müsait değil.Zaten çiftçi olmadağımız için bizde de tarım alet ve makinası yok.
Tüm bu nedenlerle ayrıca daha az gider ve emek istediğini düşündüğüm için yemeklik zeytini profesyonellere bırakarak, yağlık bir zeytin çeşiti dikmek istiyorum.Forumda neden Ayvalık'tan verim alamıyoruz diye çok soru okudum. Araştırmam sonucu Ayvalık çeşitinin sadece Kuzey Ege ve Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerine adapte olabildiği, nedenin de uzun soğuklama ihtiyacı olduğunu öğrendim. Yani en mantıklı yağlık çeşit bölgemizin yerel çeşiti olan Memecik gibi gelmekte.

Fakat aylardır araştırma yapmama rağmen işin içinden çıkamıyorum.Forumun başından beri Gemlik ve Gemlik Yağı yerden yere vurulmuş yardımcı olursanız çok memnun olurum.

- Bir adet Gemlik fidanı 1,5 TL
- En ucuz Memecik fidanı 6 TL

Daha başlarken 4 kat fazla masraf yaptık.

- Gemliği 3'e 3 dikip 10-15 yıl sonra birer fidan arayla üçgen şeklinde sökmek mümkün.Hadi kitapa uyup 5'e 5 rahatça diktik diyelim.
- Memecik ise orta büyüklükte taç oluşturduğu için 6'ya 6 dikilmekte.

Buradan da mahsül kaybettik.

- Bu yıl kendi tesisimizde Gemlikten 1 / 2,8 oranında yağ aldık.
- Memecik ise ancak 1/5 hatta 1/6 yağ vermekte.

Burada da neredeyse iki kat fark yedik.

- Gemlik'te yıllık budama yapmıyoruz, gübre vermiyoruz, kolayca hasat yaptırıyoruz. Yine de periyodisite yok denecek kadar az.Komşularım zeytinlikte yatıp kalkıyor, biz yılda 3-4 kere gidiyoruz, aramızda aman aman bir fark yok.
- Memecik'te ne yaparsan yap iki yılda bir ürün alırsın diyorlar.

Buradan da neredeyse iki kat fark yedik.

-Gemlik iki yaşında ürün vermeye başladı
-Memecikte ki durumu bilmiyorum.


Peki tüm bu zahmete göre Gemlik yağı 4 lira ise Memecik yağı 16 TL olması gerekmez mi ? Oysa ben bugüne kadar hiçbir yağhanenin **** tüccarın seninki Gemlik seninki Memecik diye ayırdığına şahit olmadım.Sadece asitine göre fiyat değişmekte.Pimpirikliyimdir ama gurme de değilim elbette ama ne ailem ne yağ sattığım kişiler ne ikram ettiğim eşten dostan yağın hakkında olumsuz bir görüş gelmedi.Herkes bayıla bayıla yemekte ve devamını istiyor 6 TL'ye yirmişer yirmişer satıyorum, beğenmeyen çıkmadı.Üstelik iki sene önce yaptığım sele zeytini hala ilk gün yapıldığı gibi.Kırma da çok güzel oluyor.Sele zeytininin bir kısmının çekirdeğini çıkarıp blenderdan geçirdim ekmeküstü harika oluyor.
Lütfen açıklarmısınız : ŞEYTAN BUNUN NERESİNDE ?
Toprak tahlili yaptırdım, düzenli gübreledim, organik ilaçlama yaptım, yıllık budama yaptırdım (düzgün bir 10 kişilik tımarcı ekibinden adam başı 100 TL yevmiye fiyatı aldım), diplerini çapallatım, elle hasat yaptırdım, soğuk sıkım yaptırdım diyelim.Kilosu 40 TL ye gelecek yağı kim ne kadar satın alacak ? Gemlik yağıyla nasıl rekabet edecek bu yağ ? Yaptığım yorum birşey bildiğimden değil gerçek merak ediyorum bu durumu.Neden Gemliğe bu kadar karşı çıkılmakta.Tamam Ayvalık, Memecik belki daha lezzetli olabilir ama lütfen Gemlik için tadı kötü demeyin çünkü mutfağımda var lokum gibi yağ.

Zeytinlibahçe 14-01-2010 22:37

mustafa bey selamlar

Memecik cinsini fazla tanımıyorum bu kanuda yorum yapmak istemiyorum,trilye icin sofralık olarak degerlendilirse sunu kabul etmek gerekirki ideal yetisme ortamı marmara ve cevresi özellikle güneyi yazın nemli poyraz rüzgarını alarak geliştiginden meyvenin kabugu ince ve lezzetli oluyor,güneye indikce sıcak nedeniyle meyve kendini korumaya aldıgından kabugu daha kalın ve sert .Bu sorunu bu sene kullandıgım kaolin kiliyle cözdüm,bu seneki ürünümüz önceki senelerle kıyaslanmayacak kadar iri ve ince kabuklu oldu.
Trilyenin yagıda oldukca lezzetli,sanırım kötü imajını sofralık olarak para etmeyen kücük,ezik meyvelerin yag icin degerlendirilmesinden alıyor

saygılarımla

mustafa yılmaz 15-01-2010 17:51

Yorumlarınız için teşşekkür ederim Ayhan Bey.Sizin ve sayın Meyvelitepe'nin kaolin kili uygulamalarınızı ilgiyle takip etmekteyim.Organize edebilirsem bende denemek istiyorum.
Bu arada bir tespitte bulanayım; forumda sık sık ek iş olarak, emeklilik uğraşı olarak ya da ayda bir giderek zeytinlik tesis etmek isteyenleri okuyorum.Sanırım onlarda benim gibi zeytin zaten fazla bakım istemez mantığındalar.Arkadaşlar yok öyle bir şey.Ben de ya adam gibi bu işi yapacağım ya da satacağım.
Bugün sıkı bir pazarlıkla Manisa tarafından 4 TL ye deliceye aşılı Memecik fidanı fiyatı aldım.Bu maliyeti oldukça düşürdü.Aslında periyodisite de kafama takılmasa hiç düşünmeden kendi yerel zeytin çeşitimizi dikeceğim.

Zeytinci 15-01-2010 19:59

Sn. Mustafa bey,

Zeytin işine ciddi girmişsiniz.

Kalite ve yüksek miktar üretm ise varmak istediğiniz hedef yoğun dikim (1.2mt fidan arası x 3.5 mt. sıra arası) bahçelere göz atınız (www.olint.com).
Arazi yapısı sulamaya, traktörle işlemeye/ilaçlamaya, makina ile toplamaya/budamaya uygun olmalı.

Kalite ve sınırlı miktar butik üretim ise hedef geleneksel dikimde fark yaratmalı.

Yağ kalitesinde zeytin çeşidi elbette önemli ama tek şart değil. Zeytinyağ tadım eğitiminde verilen bilgilere göz atınız (www.alternatifyasam.blogspot.com)

Başarılar dilerim.

mustafa yılmaz 16-01-2010 00:26

Teşekkürler sayın zeytinci verdiğiniz bağlantıları daha önce incelemiştim.Sanırım en büyük eksiğimiz yaptığımız işe saygı duymamak ve ekmek yediğimiz işler üzerinde bırakın uzmanlaşmayı temel bilgileri dahi öğrenmemek.Dediğiniz gibi iş çeşite gelene kadar öyle büyük ve basit yanlışlar yapılıyor ki insanlar çocukluktan zeytin yağından tiksindiriliyor. Böyle güzel bir site de böyle güzel insanlarla karşılaşmak beni çok mutlu ediyor.
Site de seviyeyi düşürüp insanları yanlış yola sevk etmek istemem.Daha önce de dediğim gibi ben bu konuda uzman değilim, uzman arkadaşlardan yanıt bekliyorum.Benim uzmanlık alanım iktisat.İktisatta iki temel üretim prensibi vardır.Birisi en kaliteliyi üretmek ikincisi en ucuzu üretebilmek.Maalesef genel kanının aksine en kaliteliyi değil en ucuzu üreten daha az riskle daha fazla kazanır.Hem sürümden kazanır hem pazar sıkıntısı yaşamaz.Üzücü olsa da lüks ekstantif yöntemleri bırakmalıyız.Bu açıdan Arbequina gibi çeşitler gelecekte ucuz fiyatıyla pazarda tehtit oluşturabilir.Sonuçta sokaktaki vatantaş gurme değil, sadece karnını doyurma peşinde.Salatayı bile ayçiçekyağı ile yiyiyor.
Fakat yeterince tanınmamış, rüştünü ispat etmemiş bir çeşite büyük çaplı bir yatırım yapmak cesaret ve inanç işi.Arazimin güney cephesinde bende bir miktar deneme üretimi yapmak istiyorum.Sizce Arbequina'yı saksıda yetiştirmek mantıklı mıdır?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025