agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin (Olea) (https://www.agaclar.net/forum/zeytin/727.htm)

Melih Bakırlıoğlu 18-08-2009 15:56

Zeytinde sulama zamanını ve suyu kesme zamanını tespit etmek,dolayısı ile enerjiden tasarruf edebilmek için tansiyometre gibi bir alet arıyorum.Ankara toprak ve su araştırma enstitüsünde var ama fiyatı yüksek geliyor.
Zeytin için kullanacağım tansiyometreyi toprağa kaç santim batırmalıyım.
Sulamaya başlama ve bitirme değerleri ne olmalıdır.
Daha önce böyle bir uygulama yapan arkadaşlar var ise bilgilerini paylaşırlar ise sevinirim.hoşçakalın.

Lilium 26-08-2009 00:46

Zeytin tarihi
 
Zeytin Tarihi

Eski Yunanistan'dan bir zeytinyağı şişesi Zeytin ağacına ilişkin mevcut en eski veri Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleridir. Kuzey Afrika'daki Sahra bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda ise M.Ö. 12.000'e ait zeytin ağacı bulgularına rastlandı. İlk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığıysa bilinmemektedir. Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz'in tam ortasındaki Girit Medeniyeti'ne, M.Ö. 4500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir.

İnsanlık tarihinde önemli yeri olan bir "zeytin dalı" çizimiZeytinyağı kültürünün Akdeniz'deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynamıştır; hem de yaklaşık 3000 yıl boyunca. Güçlü ticaret filolarına sahip olan Giritliler'in gerçekleştirdiği zeytinyağı ticaretinin günümüzdeki en canlı tanıkları, Knossos ve Faistos saraylarının yıkıntıları arasında bulunan 2 metrelik zeytinyağı küpleridir. "Pithoi" denilen bu dev küplerle beraber bulunan tabletlerde ise o günkü zeytinyağı ticaretinin nerelere yapıldığını ve zeytinyağının nerelerde üretildiğine dair bilgiler yer almaktadır. Aslında zeytinyağı kültüründe Anadolu, coğrafya olarak hep vardır; ama ön planda görünen Ege'nin karşı yakasıdır. Bunun sebebi, Homeros'un Batı Medeniyeti'ndeki tartışmasız ağırlığından ötürü zeytinyağı kültürünün merkezine sürekli olarak Antik Yunan'ın yerleştirilmesidir. Helen Medeniyeti'nin sadece Ege'nin karşı kıyısını değil Anadolu coğrafyasını da kapsadığı unutulur. Milet'in, Efes'in, Foça'nın, Klazomenai'nin (Urla), Erythrai'nin, Assos'un Anadolu'da olduğu ihmal edilir.

Üretimi
Zeytinyağı eldesi öncesi zeytinler
Zeytin ağacı (Olea europea) narin bir ağaçtır. Ağır ve zahmetli büyümesine karşın oldukça uzun ömürlüdür. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacının adı mitoloji ve botanikte "ölümsüz ağaç"tır. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişli olan zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Çünkü zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15° C üstündeki sıcaklığı sever. Yıllık ortalama 220 mm yağış zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir. Zeytin ağacı genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de zeytin tarımı yapılabilmektedir. Çalı görünümündeki zeytin ağacının yapraklarının üst yüzü koyu, alt yüzü ise gümüş rengindedir. Yapraklar mükemmel bir düzen içinde dalın iki tarafından karşılıklı olarak çıkar. Ortalama 40 - 50 cm. genişliğindeki gövde çürümeye karşı çok dayanaklıdır. Ağaç yaşlanınca yamrulardan gelişen yeni uçlar gövdeyi tazeler. Ortalama boyu 4 - 10 m olan zeytin ağacı bir yıl bol, bir yıl az ürün verir. Çiçek verme mevsimi kuzey yarım kürede Nisan - Haziran ayları arasındadır. Yeşil zeytinler Ağustos ayı sonundan Kasım ayı başına kadar olan süre içinde olgunlaşır.

Zeytin hasatında toplama şekilleri binlerce yıldan bu yana neredeyse hiç değişmemiş, asırlar boyunca elle toplama ya da silkme yöntemi kullanılmıştır. Bir de, yere düşmüş zeytin meyvelerini toplama yöntemi vardır. Hasat, Kasım ile Mart ayları arasında yapılır. Ancak genel yöntem silkmedir. Elle toplamada, sağma veya taraklama yöntemi, yerden toplamada ise merdane veya fırça kullanılır. Günümüzde zeytin hasadında makineden de (sarsma ve yerdeki meyveleri emici ekipmanlarla toplama) yararlanılmaktadır. Uygulamada en fazla emek gerektiren yöntem, elle toplamadır. Saatte en fazla 9-10 kilogram zeytinin toplandığı bu yöntem, meyve sağlam ise en iyi kalitede zeytinyağı üretilmesini sağlar Zeytinyağı kültüründe, binlerce yıldan bu yana değişmeyen başka bir gelenek de zeytinden yağ çıkarma yöntemidir. Bunun nedeni zeytinyağının, zeytinlerin soğuk presten geçirilmesiyle elde edilmesi ve hiçbir kimyasal işleme gerek duymadan yenilebilmesidir. İşte bu yüzden, bugün hâlâ Ortadoğu'da rastlanan zeytin üretme yöntemiyle, yaklaşık 6 bin yıl önceki zeytinyağı elde etme yöntemi arasında hiç fark yoktur: Zeytinler ezilerek hamur haline getirilir. Daha sonra bu hamur sıkılır veya presten geçirilir. En sonunda ise yağ, zeytin meyvesinin suyundan (karasu) ayrıştırılır. 19. yüzyılın başında ise teknolojinin gelişmesiyle hidrolik pres makinelerine geçildi. Bugün hidrolik pres makinelerinin yanı sıra, zeytin hamuruna hiç pres uygulamadan merkezkaç kuvvetiyle zeytinyağı elde etmeyi sağlayan makineler de kullanılıyor. Bunların içinde de en yaygını "kontinü sistemi". Kontinü sisteme, tam otomatik sistem denir. Önce zeytinler türlerine göre ayrılır. Huni adlı çukura dökülen zeytinler makine sistemiyle yapraklardan temizlenir ve kırıcıda ezilip kırılır (makine, üçbin devirle çekirdeği unufak eder). Buradan çıkan hamur, karıştırma yoğurmadan sonra su verilir, posa ve şırası ayrıştırılır. Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınır, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılır. Buradan natürel yağ güğümlere, teneke ve şişelere doldurulur. Yağdan geriye kalan prina tekrar öğütülüp sabun yapmada kullanılır. Prina posasına pelet denir ve yakacak, yakıt olarak kullanılır. Kaliteli zeytinyağı elde etmek için: Zeytinlerin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi gerekir. Çünkü zeytin bekletilirse fermante olur, bu ise zeytinyağının kalitesinin düşmesine yol açar. Ancak, zeytinin "bol" olduğu dönemlerde, bekletilme mecburiyeti de doğabilir. Bu durumda işlemeden bekletilen zeytinler, genellikle 20-30 santim yüksekliğindeki yığınlar şeklinde, iyi havalandırılmış ve serin depolarda saklanır. Natürel zeytinyağı kaliteli olması için şu işlemlerden geçirilir: Zeytin zamanında toplanır, fazla bekletilmeden yağhanede iyice temizlenir, en uygun kaplarda dinlendirilir, serin ve karanlıkta korunur. 4 çeşit kalite zeytinyağı vardır: Sızma (kusursuz), natürel (hafif kusurlu), natürel birinci (hafif kusurlu), lampant (kusurlu). Zeytinyağında renk, koku, tat değerlendirmesi yapan uzmanlar vardır. Uzmanlar yağın organoleptikini şu parametrelere göre belirler: taze, yakıcı, acı, meyvamsı, tatlı, kekremsi veya küflü, rutubetli, sirkemsi, ekşi, çamurlu, metalik, yanık, karasu, tuzlu, minder, kurtlu, salatalık.

Türleri
Tarım Bakanlığı'nın belirlediği ölçülere göre beş tür zeytinyağı vardır:

Naturel zeytinyağları: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, sızdırma, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine özgü tat ve kokuda olan doğal halinde gıda olarak tüketilebilen yağlardır.Natürel Zeytinyağı,tabiatın bize sunduğu en kaliteli besinlerden birisidir. Renginin tonu, üretim yerine göre değişir. Endülüs natürel zeytinyağlarının rengi sarıya bakarken, Akhisar ve Ayvalık'ta yeşil hakimdir. Natürel zeytinyağı düşük oranda doymuş yağ asidi, oleik asit, E A, D, K vitaminleri içermektedir. Cilt, saç, kemik sağlığında ve sindirimde yararlıdır. Kandaki kolestrolü azaltır, damar tıkanıklığı ve yüksek tansiyonu engeller. Mideyi ülsere karşı korur, hazmı kolaylaştırır. Safra taşını önler.

Organik zeytinyağı: Organik **** bir başka ifade ile ekolojik zeytinyağları, hiç bir kimyasal gübre, tarım ilacı kullanılmadan yetiştirilen üründür. Aynı zamanda zeytin bahçeleri fabrikalardan ve otoyollardan uzaktadır.

Naturel sızma zeytinyağı: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlardır.

Naturel birinci zeytinyağı: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2.0 gramdan fazla olmayan yağlardır.

Naturel ikinci zeytinyağı: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 3.3 gramdan fazla olmayan yağlardır.

Rafine zeytinyağı: Zeytin ham yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0.3 gramdan fazla olmamalıdır. Rafine yağ, ince, yemeklik yağdır. Temizleme işlemi damıtma, nötralizasyon, ağartma, deodorizasyon işlemleridir. Bunun natürelle harmanlanmasından yemeklik tipler (riviera ve A tipi)üretilir.

Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile gıda olarak doğrudan tüketilebilecek naturel zeytinyağları karışımından oluşan, yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l.5 gramdan fazla olmamalıdır. Yemek ve kızartmada kullanılır.

Rafine prina yağı: Ham prina yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, rengi açık sarıdan kahverengi sarıya kadar değişebilen bir yağdır. Rafine prina yağı olduğu gibi veya naturel zeytinyağları ile karıştırılarak tüketime sunulabilir. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0.3 gramdan fazla olmamalıdır.

Karma prina yağı: Doğrudan gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyağları ile yemeklik rafine prina yağı karışımından oluşan bir yağdır. Bu yağların duyusal özellikleri karışımda kullanılan yağların duyusal özellikleri arasında değişir.Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 1.5 gramdan fazla olmamalıdır.

Asit oranları
Çanakkale bölgesinde zeytinyağı üretimi yapan köylüler arasında asit yerine Dizem kullanılır. Örneğin 0,8 Asit olarak bilinen sızma zeytinyağı köylüler arasında 8 Dizem olarak geçer. Kısaca 1/10 Asit 1 Dizeme karşılık gelmektedir. Kaliteli natürel zeytinyağı üretiminde birçok ideal koşulun bir arada bulunması gerekir. Zeytinyağının tadını ve kalitesini, yöre ikliminden toprağın verimine, zeytinin toplanma şeklinden kullanılan gübreye ve mekanik ezme makinelerinin özelliklerine kadar her şey belirler. Riviera tipi zeytinyağında ise kalite, üretim tesisinin rafinasyon teknolojisi, natürel zeytinyağının yüzdesi ve niteliğiyle doğru orantılıdır. Üretilen zeytinyağının kalitesini belirlemek ise bambaşka bir uzmanlık alanıdır. Natürel zeytinyağında kalite dendiğinde, iki faktör önem taşır. Birincisi, kimyasal analizlerle ölçülebilen asit oranıdır. İkinci faktör ise lezzet ve kokuyu tespit etme ve ölçmedir. Tadım uzmanları tarafından gerçekleştirilen bu işleme "degüstasyon" adı verilir. Tadım uzmanlarının birikimine bağlı olarak gerçekleştirilen degüstasyon, zeytinyağına vurulan kalite damgasının en önemli aşamasıdır. Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir. Üretime gelince dane zeytin yoğunluklu olarak Akhisar, Aydın, İzmir, Balıkesir'de yapılıyor. Ortalama 100 Milyon olan zeytin ağacı sayısı da gün geçtikçe de artmakta. Devlet İstatistikleri Enstitüsü araştırmalarına göre, Türkiye'de üretilen zeytinlerin 68'i yağ üretimine ve 28'ide sofrada kullanılmak üzere yetiştiriliyor. Zeytinin ürününü 2 senede bir verdiği düşünülürse, verim alınan senede ortalama 150.000, az ürün verdiği senede elde edilen zeytinlerden ortalama 70,000 ton zeytinyağı üretilmektedir. Ortalama 850 zeytinyağı fabrikasıyla Türkiye dünyada zeytinyağı üretiminde 5. sırada yer alıyor. Dünyada 7.5 milyon alan üzerinde mevcut toplam 800 milyon adet zeytin ağacının yüzde 98'i Akdeniz havzasında bulunmaktadır. Dünya zeytinyağı üretiminin ise 95'i Akdeniz ülkelerinde yapılmaktadır.

Yapılışı
Zeytinyağı için zeytin sıkılır, hamuru çıkarılır, şırası elde edilir. Şırada su ve yağ karışıktır. Yağ, su ve tortudan ayrıştırılır. Sıkma için havan, dibek, ezme havuzu, tokmak, ayakla ezme, merdane, patos, delip, yuvgu, değirmentaşı, torku, falaka, pres, kontinü adlarıyla sistemler geliştirilmiştir. Bazı yörelerde elle sıkmadan suyağı, suzeyti; ayakla sıkmadan ayakyağı denilen saf zeytinyağı hala üretilmektedir. Çuvalda sıkılmayı beklerken kendiliğinden akan yağa burunyağı, gözyağı denir. Bez çuvala kese, kazana dağar, kazan karıştırmaya yarayan kabak kepçeye çomça, şaraphaneye sıkanak, teknelere innaz denir. Basit sıkmada siyah zeytinde 20 kilodan 4 kilo saf yağ çıkar. Basit usulde, Ekim-Aralık ayında zeytin toplanır, dal ve yapraklardan çamur ve topraktan temizlenir, çuvala konur, hortumla yıkanıp temizlenir. Çuvaldaki zeytin bir zemin üzerinde ağaç tokmakla kırılır, iki gün bekletilir, sonra ayakla ezilir, bir defa kuru sonra suyla ezilir ve yalaka şırası çıkartılır. Üste çıkan yağ kepçeyle alınır kazana konur, dinlendirilir. Tortusu dibe çöker, bundan sabun yapılır, üstteki temiz yağ kaplara doldurulur. Dağ köylerinde karayağhanelerde mengene (cırcır) ile sıkılır. Yağhaneye tasirhane, masara da denir. Zeytin sineğinden hastılıklı olan zeytinden çıkarılan yağa kıymalı yağ denir. Lodos ve poyrazda yapılan sıkma, yağ asidini yükseltir.

Saklanması
Zeytinyağı ışık, sıcak, hava, zaman faktörlerinden etkilenir. Alırken ve saklarken, kapalı ve ışıksız yerde korunmalıdır. Serin bir yerde durmalıdır. Buzdolabına konulmaz. Cam ve koyu renkli olan şişeler tercih edilmelidir. Hava almamalıdır. Zeytinyağı bekledikçe bozulur. Sızma tipi salatalar ve cacıkta, natürel tip kızartmalar ve yemeklerde kullanılır. Kızartmalarda birkaç kere aynı yağ kullanılabilir.

Kullanımı
Zeytinyağı, %75 oranında oleik asit gliseritleri taşır. A, E vitaminleri ve az miktarda fitoserol maddesi bünyesinde bulunur. Zeytinyağı, sabahları aç karnına 1-2 çorba kaşığı alındığında yumuşatıcı ve yatıştırıcı olarak etki yapar. Özellikle bağırsak hareketlerini düzenleyici ve safra söktürücü etkisi vardır. Safra kesesi tıkanıklığında ya da taş varlığında halk arasında sabahları aç karnına 50-100 gr. alınır ve tedaviye 1 hafta devam edilir.

Haldun Keskin

zeynep çam 26-08-2009 17:29

sn.tekin bu ay zeytin için ne yapılmalı

zeynep çam 26-08-2009 17:31

sn.tekin
 
bu ay zeytin için ne yapılmalı

TeKiN80 27-08-2009 07:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeynep çam (Mesaj 486938)
bu ay zeytin için ne yapılmalı

sn. zenep çam sorunuzun cevabını yollamıştım mesajlarınızı kontrol edin iyi günler.

TeKiN80 27-08-2009 07:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeynep çam (Mesaj 486938)
bu ay zeytin için ne yapılmalı

zeytinleriniz daha küçük yaşta şuan için yapabileceğiniz ilk uygulama yeni filizlerin zararlılar tarafından yok edilmemesi için yapılması gerekli mücadeledir.Bunun dışında ise zeytinlerinizi bol bol sulayın Gaziantep'de suya baya bi ihtiyacları olacak.iyi günler.

Melih Bakırlıoğlu 27-08-2009 14:29

Akhisar'da kabuklu bit ilaçlamasına başladık.İlaçla beraber yapraktan gübreleme yapıyoruz.Sulama imkanınız var ise toprağın tavına göre sulama yapabilirsiniz.
Tarlanız biraz otlu gibi yaylı kultüvatör(çapa) işliyor ise bir kat, yok işlemiyor ise dıskaro ile fazla derin olmamak şartıyla sürmenizi tavsiye edebilirim.

Halil Önen 27-08-2009 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu (Mesaj 487473)
Akhisar'da kabuklu bit ilaçlamasına başladık.İlaçla beraber yapraktan gübreleme yapıyoruz..

Sn.Melih Bakırcıoğlu,

Zeytin kabuklu bitine karşı ne tür ilaçlar kullanıyorsunuz?

Beraber kullandığınız gübre hakkında bilgi verebilir misiniz?

Saygılar

Melih Bakırlıoğlu 28-08-2009 13:20

Kabuklu bit için bu sefer hektaşın ''HEKTHİON 65 EM'' sinini kullandım.
Yaptırdığım tahlile göre,ilçe tarımdaki arkadaşlar ile;2t ilaçlama için:
*5 kg üre
*5 kg mkp
*10 kg potasyum nitrat(kristal)
*0,5 kg fetrilon combi 2
*0,6 lt yayıcı-yapıştırıcı
karışımını ilaç ile beraber akşam-sabah arası rüzgar müsaade ettiği kadar atmaya çalışıyoruz.
Tahlil sonuçlarına göre atılmasında fayda var.Hoşçakalın.

Ulaş 04-09-2009 15:53

ne dersiniz sivas ın karasal sert ikliminde zeytin yetiştirebilirmiyim?
hemen hayır demeyin geçen seneye kadar çok güzel 3 adet şeftali ağacım vardı ve harika meyveleri vardı ancak geçen sene kışın sert geçmesi ve topraktaki don seviyesinnin 80 - 90 cm lere inmesi 3 ağacımı da kuruttu
şimdi yeniden başladım o maceraya bakalım ne olacak ancak zeytin de olabilir gibime geliyor? ne dersiniz şansım var mı?

Samsunlu55 11-09-2009 20:52

Sn. Ozan Ulas;
Bir arkadaşımın babasının Erzincan'da evinin önüne incir ektiğini ve 3 yaşına kadar anca geldiğini duydum. Aynı şekilde Rize'de şeftali yetiştirmeye çalışan bir kişi 3 yaşından sonra ağaçlarını yaşatamamış. Zeytine gelirsek bizim burdaki zeytinlerde kışın kardan dallarında kırılmalar oluyor. Samsun'da böyle olursa Sivas'ta kaçınılmaz olur ve bunun yanında soğuklarada dayanamaz. Ben Samsun'da 500 metreden sonra hiç zeytine veya zeytin bahçesine raslamadım.
Saygılar...

MeyveliTepe 11-09-2009 21:09

Zeytinin yaşama sınırı -7'dir. Bu ısının altında ölür

Ulaş 18-09-2009 15:44

Teşekkürler
ellerinize sağlık arkadaşlar

akcan67 09-10-2009 20:38

Bahçemden bugün topladığım yaklaşık 3 kg kadar olan zeytini evde nasıl hazırlayabilirim.İlk meyveler ve ilk denememiz olacak.

syıldıran 15-10-2009 08:49

Merhaba ,
Akülü zeytin hasad makinalarından kullanan arkadaşlar var ise tecrübelerinden faydalanmak istiyorum. Zeytin toplanmasında iyi sonuç veriyor mu? Yeşil veya siyah zeytin toplama farklım mı? Selamlar . .

akcan67 23-10-2009 16:44

Merhaba arkadaşlar
Resimde görülen zeytin ağacım 10 yaşında ve hiç bir şekilde budama yapılmadı.Çünki çevremde zeytini nasıl budayacağıma dair örnek alabileceğim bir zeytin ağacı yok.Daha doğrusu bu bölgede yok.Kısaca tarif edebilirseniz hem ben hemde zeytin ağacım çok mutlu olacak.Geçen sene çok daha iyi ürün vermesine rağmen bu sene ancak 3 kilo kadar ürün alabildim.
Not:Bu sene aşırı derecede çiçeklenme olmasına rağmen çiçeklerin çoğu döküldü.Bu konuda yapmam gereken ne olabilir acaba.

akcan67 23-10-2009 16:48

zeytin
 
2 Eklenti(ler)
1o yaşındaki ağacım

MeyveliTepe 23-10-2009 17:53

İyi bir budamaya ihtiyacı var gibi.

akcan67 23-10-2009 18:23

[QUOTE=MeyveliTepe;515931]İyi bir budamaya ihtiyacı var gibi.[/QUOTN

Nasıl yapacağımı bir bilsem.En azından hangi dalları kesmeliyim.Ana gövde üzerinde çıkan sürgünleri kesmelimiyim.Gövdede kaç tane ana dal bırakmalıyım vb .. konularda acilen bilgiye ihtiyacım var.

MeyveliTepe 23-10-2009 20:07

Nisan ayında budarsınız. Etrafta deneyimli bir zeytin budamacısı varsa yardım isteyiniz. Temelde yapılan, ağacın iç sıkışıklığını azaltmak, dışa doğru yayılmasını sağlamak olmalı. Sizin ağaç genç olduğu için gençleştirme budamasına gerek yok. Budandıktan sonra dümdüz uçmakta olan bir kuş dala çarpmadan ağacın içinden geçebilmeli derler :)

akcan67 23-10-2009 20:27

Etrafımda zeyin ağacı yokki nasıl budamacısı olsun.
Benim ağacın içine bir kuş girse değil karşıya geçmek yolu bile bulamaz sanırım.Demekki bizim ağaca onun için hiç kuş konmuyor.Bundan sonra bizim 10 yıllık zeytin ağacının yeni ismi kuşkonmaz olsun.

Lilium 23-10-2009 22:36

Sayın akcan67, sanırım burada ki başlığı okudunuz.
İnanın iyi okuyup ne dediğini anlayabilirseniz, sizinde bu budamayı yapamamanız için bir neden yok, başaracağınızdan eminim, kolay gelsin.

akcan67 23-10-2009 22:39

Sn Lilium
Okumaya başlasam iyi olcak sanırım.Teşekkürler

musa78 28-10-2009 17:27

arkadaşlar malum kasım ayı geldi şuan zeytin ağacından zeytin yetiştirebilmem için ne yapmam gerektiğim konusunda bana yardımcı olacak acil konu ehli kişi aranmakta...ben bu konuda bir bilgiye sahip değilim ve nasıl zeytin yetiştirebileceğimi bilmiyorum.:(:(:(

Samsunlu55 28-10-2009 20:02

Bir fidanlığa gidip al en kolay çözüm bu:) Alırken gemlik çeşidi almaya çalış bizim Karadeniz'e daha uyumlu gözüküyor.

musa78 29-10-2009 11:29

:):) zaten sorunda burdaya karadenizde(karabük/safranbolu)fidanlıklarda satışı bile yok ama ürün yetişiyor.gözlerimle 2-3 yerde gördüm.iide bunu nasıl ağacından yetiştirebilirizi soruyorum.ama burada zeytinle ilgili toprak istekleri gibi genel bir bilgi verilmiş detaylı bilgide bu anlamda bulamıyorum.ehil kişiler aranmakta anlayacağın...

Halil Önen 06-11-2009 19:15

Yeşil zeytinin hasatının, daha doğrusu tanenin olgunluğu nasıl anlaşılır?

İzmir yöreside havalar ılıman gidiyor.
Yeşil zeytinler toplandı ya da toplanıyor.

Halbuki babalarımızdan öğrendiğimiz; havalar soğuyacak, zeytin kırağı yiyecek, olgunlaşacak, yani tane sapı zayıflayacak ve toplaması kolaylaşacak şeklindeydi.

Tanenin olgunlaşmadan toplanması, yağın kalitesini nasıl etkiler?

Kg. başına düşen yağ oranını düşürür mü?

Bir yağ haneye (kontine mi deniyor?) zeytin götürüyorsun, 6 kg dan 1 kg. yağ alıyorsu, aynı tarla zeytinini bir başka yerde 4 kg yağ alıyorsun, bu kadar farkın sebebi ne olabilir.

Bu uc bir örnek olabilir belki, geçen yıl bir arkadaşımızın başına gelen; yine de aynı tarla zeytininde 1 kg. ın altında ya da üstünde fark çok rastlanıyor. Sebebi neler olabilir?

Saygılar

Cilekci 08-11-2009 19:13

zeytin fidelerini diktim üzerinden yaz geçti pekte su istemediler daha küçükler 50 cm ama baya dalı ve yaprakları mevcut ayrıca aşılılar ne zaman zeytin alabilirim

aslan_k 09-11-2009 09:15

Geçen Nisan ayında Karamürsel'de diktiğim fidanların, yaklaşık yarısında 3er 5er tane zeytin oldu, sizinkilerde de engeç gelecek sene olması lazım diye düşünüyorum. BU hafta toplamadım, haftaya gittiğimde toplyacağım , belki küçük bir kavanoz zeytin kurarım :p bir kahvaltılık kadar.

Güngör Salman 13-11-2009 00:36

1 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim zeytinim.

Melih Bakırlıoğlu 13-11-2009 10:03

Halil Bey, yağmurlar bize tatil fırsatı verdiği için sitemi zi incelemeye başladım.
Büyüklerinizin söylediği doğrudur. O dönemlerde zeytinlere hep yağ gözü ile bakıldığından 15 kasımdan önce hasata başlanmazdı. BU olgun meyvenin suyunu salıp, yağlanma oranının yükselmesi ile ilgilidir.
Yeşil zeytinin yağ oranı daha düşüktür ama meyvemsi aroması daha yoğundur.İlk sıktırdığım domat zeytinlerinin yağ oranını siz hesaplayın. 724 kg zeytin sıkılmaya gitti, çıkan yağ 73 kg,alınan hak 8,7 kg elime geçen yağ 64,3 kg. yani 10 kg da 1 kg yağ almışım bu yağdanda fabrikaya %12 hak vermişim.
Edremit zeytinindende 8,82 kg da 1 kg yağ aldık ve %12 hak verdik.
Yeşil zeytini limon sarısı renge geldiğinde toplarsanız en makbulü bana göre odur. Büyük tarlalarda bu iş için dört beş defa ayni ağaca gitmek demektir ki, büyük külfettir.
Hoşçakalın.

cukurovalı 13-11-2009 10:49

İlçe tarımda Ziraat Mühendisi abimize sorduk bizde, Mor renge dönsün yoksa yağ asidi yüksek olur lezzeti bozulur dedi.

Bizde önümüzdeki haftayı bekliyoruz.

Samsunlu55 14-11-2009 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güngör Salman (Mesaj 532077)
Tohumdan yetiştirdiğim zeytinim.

Muhtemelen aşı yapmanız gerekecek.

Güngör Salman 14-11-2009 22:55

Sayın Samsunlu55 teşekkürler bir büyüsün bakalım.

Samsunlu55 15-11-2009 00:02

Ben 1 metre boyda zeytin ekmiştim aşı yerinin altından 1 karış sürgünler vermiş aşısızı çok kuvvetli gelişiyor.

efe-can 18-11-2009 19:22

Bir Bilene soruyorum;

İzmir'in Menderes İlçesinin Çile köyünde bahçem var. Tüm zeytinlerim GEMLİK cinsidir. Yaşları 1-7 arasındadır.

İki yıl önce yeni yeni zeytin verdi 4,5 kg dan 1 kğ yağ almıştım.
Geçen yıl yine ortalama aynı oranda yağ aldım.
Ancak bu yıl ortalama 8 kg dan 1 kg yağ aldım.

Diğer komşularım da ortalama 4.5 kg dan 1 kg yağ aldı.

Bunun sebebini anlayamadım. Bir bilen var ise lütfen aydınlatırmısınız. Teşekkür ederim.

Scuba65 21-11-2009 14:54

Edremitte bulunan 72 ağaçlıklı zeytinliğimde hasat sonucu, yaklaşık 400 kg zeytinden 40 kg yağ elde ettim.Yağın kalitesinin 6 dizem olduğunu söylediler. Gelecek sene için zeytin ve yağ miktarını arttırmak için ne yapmalıyım ?

hosseda 22-11-2009 00:14

1 Eklenti(ler)
Fotoğraftaki zeytini bu gün alıp bahçeye diktim. Ancak köyden komşum bu kadar kavruk deliceden aşılı fidan iyi olmaz, daha genç deliceye aşılıları seç bir daha alacak olursan dedi. Halbuki ben ağaç ne kadar yaşlı ise o kadar erken meyve verir hesabı ile bunu özellikle seçmişdim.

Hep sorarak davranmak şart.

Halil Önen 22-11-2009 01:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe-can (Mesaj 534602)
Bir Bilene soruyorum;

İzmir'in Menderes İlçesinin Çile köyünde bahçem var. Tüm zeytinlerim GEMLİK cinsidir. Yaşları 1-7 arasındadır.

İki yıl önce yeni yeni zeytin verdi 4,5 kg dan 1 kğ yağ almıştım.
Geçen yıl yine ortalama aynı oranda yağ aldım.
Ancak bu yıl ortalama 8 kg dan 1 kg yağ aldım.

Diğer komşularım da ortalama 4.5 kg dan 1 kg yağ aldı.

Bunun sebebini anlayamadım. Bir bilen var ise lütfen aydınlatırmısınız. Teşekkür ederim.

Sn.efe-can,
bi defa ben bir bilen değilim, ama aday adayıyım. :p Aynı dertten muzdaripdik ve konseyi topladık olasılıkları sıraladık. Dersimizi çalıştık.
Sn. scuba 65 de sormuş; 400 kg. zeytinden den 40 kg. yağ almış. Ve sormuş.

Şimdi 3 bilinmeyenli bir denklem bu ve uzun yazacağım sizden başka kimse okumuyacak. Olsun varsın...

10 kg. zeytin den 1 kg. yağ alınıyorsa... (millet burada 3 kg dan alıyor.)

1_ Zeytin kurtlanmıştır, yere düşmüştür yani dip zeytinidir.

Kesinlikle ayrı yağı çıkartılmalı, sağlam zeytinlere karıştırılmamalı. Tane içinde galeri açan kurt, tanenin yumuşak dokusunu bozar. yağın kaçmasına sebeb olur, kaliteyi düşürür ve asit oranını yükseltir. Tane toprağa deymemelidir. Asit oranı 1 ya da 2 idealidir.

2_ Toprakta mineral (besin) eksikliği vardır.

Zeytin ağacının kökleri en çok 90 cm. derinliktedir. Kazık kök 1 m. yi biraz geçer. Eğer toprak fazla geçirgen ise toprağın içindeki mineraller 80 cm. nin altına düşer ve kökler iyi beslenemez, tanede yağ oranı düşer. Toprak tahlili yapıp hangi mineraller eksiki se giderilmelidir.

3_ Toprak derin sürülmüştür.

Zeytinin kökleri yüzeye yakın olduğu için derin ve köke yakın sürülemez. Saban besleyeci ince kökleri keser ağaç yeterli besini alamaz. Diyelim ki, 3 yıl sabanla derin sürdünüz hep derin sürülmelidir. 3 yıl sığ sürdünüz (çapa) ertesi yıl derin sürerseniz o yıl kılcal kökler kesilir ve ağaç beslenemez. Ne ile hangi derinlikte sürüyorsanız ömür boyu öyle sürülmelidir. Ayrıca zeytin çok sürülmez. Unutmayın dağlarda hiç sürülmeden zeytin ağaçları da güzel meyve verir.

4_ Yağ hanede, yüksek oranda yağ prinaya kaçmıştır.

Kontinenin (yağı çıkaran sistem) su sıcaklığı iyi ayarlanamazsa yüksek oranda yağ prinaya (posa) gider. Prina yani posa kuru ve sıcak olmalıdır. Eğer bacadan lapa lapa düşüyorsa yağ oranı yüksek demektir. Yağ oranı yüksek prina para yapar diğeri pek yapmaz. Prina da satılır. Otamatik son model kontinelerde yağ çıkartılmalıdır. Onlada yağ asitik oranı da düşük olur.

5_ Fabika sahibi hak' ını fazla almıştır.

Bazı fabrikalar hak olarak % 8..% 10..% 12..% 15 hak alır. Bu kadarı; Hakkı mıdır? Ne kadar hakkıdır, Hakkı'ya sormak gerek.

6_ Siz diyelim ki; 40 kg. dan 10 çuval zeytin teslim ettiniz ve gözlerinizin önünde çekildi, 400 kg. geldi. Ertesi gün gel yağını al dendi. Elinizde 400 kg. zeytin var. Tabii kağıtta öyle yazıyor. Yağ çıkacağı zaman 2 çuvalı unutuldu, başkasınınkine karıştı ne bileyim 2 cuval uçtu diyelim. Siz aslında 38 çuval zeytinden yağ aldınız. Olamaz mı? insanlık hali.

7_ Zeytin hasatı erken yapılmıştır.

Yukarıda Sn. Melih Bakırcıoğlunun dediği gibidir. Önemlidir, okuyalım lütfen.

8_ Çalınmıştır.

Olmaz olmaz demeyin, tecrübeyle sabittir. Hiç bir yağ hane sahibi bunu yapmak istemez. Bu kötü bir reklamdır. Adama fabrika kapattırır, dedikodusu bile kötüdür. Çalan olduysa sahibinin mutlaka haberi yoktur.

9_ Bazı zeytinlerin yağ oranı düşüktür, susuz kalmıştır, ancak 10 da 1 yine yüksektir. 8 de 1 normal olabilir.

10 da 1 yağ alıyorsanız yukarıdaki seçeneklerden 8. seçenek hariç _ çünkü bunda sınır yoktur_ mutlaka en az 2 ya da 3 olasılığın bir araya gelmesi gerekir.

Not: Bu yıl zeytin sineği çok yoğun oldu buralarda insanlar yemeklik bile yapamadılar. Kalite düştü, asit oranı 4 den 8 lere kadar çıktı. Tabii ilaç kulanmayanlar...

thebe 22-11-2009 19:43

Neler Yaptık
 
Merhabalar ;
Zeytin macerama Agustos 2007'de başlamıştım, 18 dönüm arazi alarak temizlemiş, Ayvalık yağlık cinsi ve 59 adet Gemlik cinsi olmak üzere toplam 600 ağaç dikmiştim. Olive Park konsepti adı altında arkadaş grubu oluşturmuş ve hedefler belirlemiştim. Bu aşamada yaptıklarımı sizlerle paylaşmıştım. Şimdi, arazide yaptırdığım taş evim bitti, İzmir'e tayinim çıktı, arada kızımla çiftlik evimize gidip kalıyor ve zeytinlikte zaman geçiriyoruz. Ağaçlarım neredeyse 2 metre yüksekliğe erişti; hem hacimlendi, hem boylandılar. Bu yıl biraz zeytin bile aldık (normalde çiçek döneminde çiçekleri dökmüş olmama rağmen), anladığım kadarı ile Edremit körfez ve arazinin yeri nedeni ile inanılmaz lezzette zeytin yapacak ağaçlar. Bu sene 5. si düzenlenen Ayvalık Hasat Şenliklerine de katıldık, çok elit bir tabaka vardı, bedava dağıtılan Ege, Girit, Akdeniz yemekleri ve deniz ürünlerinin tadını anlatamam. Çokça bilgi paylaşımında bulunduk. Kendime, bir otel içinde hizmet veren zeytin ürünleri sattığım bir dükkan açtım, işletiyoruz. Bu arada da marka olmak için alt yapı hazırlıklarımı tamamlıyorum. Yakında konsept olarak kendi zeytin yağımızı satmayı hedefliyoruz.
Ben amatör bir ruhla, birçok arkadaşın hayalini kurduğu bir işe kalkıştım ve 2,5 yılda bu noktadayım. Grup olarak toplam 200 dönüm arazimiz oldu. Birlikten kuvvet doğurduğumuza inanıyorum. Hayallerinizi benimle paylaşın, hem çocuklarımız hem ülkemiz için; tüketici konumdan üretici konuma geçelim. Bilinçli üreticiler olalım, emekliliğimizde oyalanacak ve bize gelir getirecek bir yaşam sahibi olalım. Özellikle bana sormak istediklerinizi elimden geldiğimce cevaplamak isterim. Yürüdüğüm yolu sizlerle paylaşmak isterim. Hepinize multluluklar dilerim.
Saygı İle.
Dr.Behlül BAYDAR
behlulbaydar@hotmail.com


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025