![]() |
Saksıda zeytin zevk için yapılır. Ya da fideyi büyütmek için. Arbequina için varsa çevrenizde olan bir bahçeyi ziyaret ediniz.
Sizin gemlik çeşidi bahçenin belirli bir bölümünü pekala süper yoğun dikim olarak düzenleyebilirsiniz. Gemlik tacı küçük olduğu için bu tarza uygun olur. Kolay gelsin. |
Sayin Mine Pakkaner,
Merhabalar, ben 6 ayi yurt disinda (Fransa/Paris) 6 ay da Adana'da yasayan bir zeytin severiyim. 02/02/2006 yilinda Adana'dan (Adanaliyim) 60 dekar tarla aldim. Ben zeytincilige merak ettigimde destekleme vs yoktu. Benim ciftcilikle veya bahcecilikle alakam yoktu. Bilgili insanlarin destegiyle 2 700 adet gemlik cesidi zeytin fidani aldim ve diktirdim. O zaman arastirdigimda Gemlik kendine verimli, dolleyici gerekmez dediler. Agacalar.net'e dun girdim, basindan baslayarak butun Zeytin forumu okudum. Forumda , siz de dahil, dolleyici sart deniliyor. Agacalarim 4 yasinda. gecen kasim ayinda hasat yapildi; 5.5 ton zeytin toplandi, 1350 kg %0,3 asitli yag elde ettik. Onu da krom tankta sakliyorum. Ben su anda Paris'den size yaziyorum. Dolleyici icin ne yapmam gerekiyor ? cunku tamami Gemlik cesidi ekili ve 4 yasinda. Onerilerinize ihtiyacim var, simdiden tesekkur ederim. |
Arkadaşlar bahçede bir zeytin var, türünü de bilmiyorum. Yaprağından belli oluyor mu?
Eğer kendine döllenmiyorsa bir ağaç daha mı dikmem gerekiyor. Mevsim uygunken dikeyim bari! Ne dersiniz? |
Memecik yetiştiriciliği yapan var mı?
|
Alıntı:
Merhaba . Benim zeytin ağaçlarımdan 18 tanesi memecik cinsi . 1988 de dikmiştim. Selamlar . . |
Selamlar Sayın syıldıray,
Memecik verimi konusunda bizi rakamsal olarak aydınlatıp diğer çeşitlerle karşılaştırabilir misiniz ? |
Arkadaşlar bende bu sene 500 tane zeytin fidanı dikeceğim 6*6 aralık ile ayvalık zeytini dikeceğim.bunların arasına da şetali fidanı dikmek istiyorum sizlerin fikirlerini bekliyorum
|
Sn. mustafa yılmaz ,
Merhaba . Memecik zeytini Aydın ilimiz iklimine uyum sağlamış , sıcağa ve kuraklığa dayanıklı bir çeşittir. Malumunuzdur yaz ayları çok sıcak ve kurak geçmektedir. Özellikle sulanmıyan yerlerde diğer çeşitlere göre daha dayanıklıdır. Zeytinliklerde memecik cinsinden başka çekişte , palamut ve domat cinsi zeytin ağaçlarım var. Memecik , çekişte ve palamut (Biz buralarda eşek zeytini deriz.) cinsi zeytinler susuz şartlarda yetiştirilebilmektedir. Domat cinsi zeytin muhakkak sulanmalıdır. Benim memecik cinsi zeytin ağaçlarım sulanabilir yerde olup , gerekli ilaçlama ve gübrelemesi yapılmakta ve sırıkla hasat edilmediği için periosidite göstermemekte her yıl ürün vermektedir. 21 yaşındaki ağaçlarımdan her yıl ortalama 70-80 kg. zeytin almaktayım. Susuz şartlarda yetiştiriciliği yapılanlar periosidite göstermektedir. Araziniz Aydının neresinde ve sulanabilir mi ? Birde olduğunuz yerdeki pazar durumunuda bakmanız gerekir. Yöreye göre bazı cinslerin satışı daha kolay oluyor , pazarı hazır olması bir avantajdır. Birde yağlık mı sofralık mı dikmeyi düşünüyorsunuz bu parametreleri belirleyip ona göre bir veya birkaç tür seçebilirsiniz. Selamlar . . |
Alıntı:
|
Sayın Halil Önen, özelinize mesaj attım bakabilir misiniz?
|
Hepinize merhaba,
Bir kaç akşamdır süren okuma maratonu sayesinde zeytin (olea) konu başlığının sonuna geldim. Oldukça bilgilendirici. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Ben bodur zeytin çeşidi Arbeguina ile ilgileniyorum. İzlediğim kadarı ile bu çeşidi Sayın Susurluk ve Sayın Halil Önen isimli arkadaşlarımız dikmiş. Kendilerinden ricam edindikleri deneyimi bana anlatabilirler mi? Merak ediyorum: Dikimden bu yana adaptasyon sorunları yaşadınız mı. Fidanlarınızın durumu nedir. Telli sistem mi yaptınız? Kısaca, gelişimlerini ve bu süreçte yaşadıklarınızı merak ediyorum. Ben bu çeşiti Çanakkale, Bayramiç'te bulunan arazimde değerlendirmek istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar |
Alıntı:
Hoşgeldiniz. ''Zeytin (olea) konu başlığını okudum ve bilgilendim'' diyorsunuz. Bu buradaki dostları ve beni sevindirir. Ayrıca '' zeytin hastalıkları ile doğal mücadele'' başlığı da iktisas alanımızın ikinci bölümünü oluşturuyor. Orayada ziyaret etmenizi önemle öneririz. Tüm denemelerimizi orada ve burada paylaşıyor, tecrübe ediyoruz. Yeni şeyler öğreniyoruz. Bazen kulağımıza geldikce_ ağaclar. net' te gördüm, böyle yazıyor, orada okudum, öğrendim _ sözleri hoşumuza gidiyor olsa da; toprağı ve ağacı zehirlemeden en iyi ve en kaliteli, belki de en ucuza meyveyi nasıl alacağımızın, örnek oluşturacağımızı bilmek bizi mutlu ediyor. Bodur zeytin için Çanakkale' de adaptasyon sorunu yaşamazsınız, çünkü Akdeniz ikliminin egemen olması yetiyormuş. Gözden kaçmasın, bodur zeytinin taneleri küçüktür. Şu bizim ak delice dediğimiz zeytin tanelerinden biraz büyük. Ön önemli özelliği ağaç küçük (bodur) yani sık dikime uygun ve enine değil boyuna uzuyor ve şekil budamasına da izin veriyor. Yani bizim deliceler gibi bol meyve veriyor. Zaten deliceden _belki de bir zamanlar Anadoludan gitti_ aşı yöntemiyle bodurlaştırılmış, İspanya' da geliştirilmiş. Telli sitem diye bir uygulama yok. Bodur zeytinler 25 Şubat' (2010) ta elimde olacak. Olumlu ve olumsuz tüm yönlerini burada ve Bahcesell form' da paylaşacağım. Saygılar |
Alıntı:
|
Sayın Halil Önen
Öncelikle hızlı yanıtınız için teşekkürler. Aynı hız ile size yanıt veremediğim için mahçubum. Gün içinde yanıt verme olanağım yok. Akşamdan akşama geç saatlerde fırsat bulabiliyorum. Önerdiğiniz '' zeytin hastalıkları ile doğal mücadele'' başlığını da okuyacağım. Elimde, arazimin kıyısında ki iki garip zeytin ağacından başka zeytin ile ilgili bir şey olmasa da fazla bilgi göz çıkarmaz diyorum. Zeytin ile ilgilenmem; bahçesini kurmaktan çok Arbeguine çeşitidir. Toprağım tınlı ve birinci sınıf. Bu ay bir kısmına yarı bodur elma fidanı diktim. Yukarda bahsettiğim iki garip zeytin ağacının bittiği sınır boyuna hem çit görevi görür hem de meyvesini değerlendiririm diye Arbeguine düşünüyorum. Araştırdım. Bu çeşit de beni ilgilendiren dikine büyümesi ve sıra üzeri sık dikimi. Tam aradığım gibi. Hem ekonomik değeri var hem de perdeleme özelliği. Adaptasyon sorunu yaşayacağımı sanmıyorum. Sadece dikim yapıp deneyim yaşamış olan insanları da bir dinlemek isterdim. O amaçla size bir merhaba dedim. Daha dikmemişsiniz. Olsun. Bu vesile ile tanışmış olduk. Hayırlısı ile fidanlarınızı teslim alır dikersiniz inşallah. Paylaşımınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Ben seneye dikmeyi düşünüyorum. Şu an yeri hazır değil. Saygılar |
Merhaba rimed17
İstanbul'da oturuyorum ve Bayramiç, Türkmenli köyünde elma bahçesi kurdum. Bu güzel bölge ile tanışıklığım eşimin Bayramiç'li olmasından kaynaklanıyor. Sizinle tanışmak isterim. Bir aksilik olmazsa yarın ve ertesi gün bölgedeyim. Bahçede işim var. Özelime telefon numaranızı bırakırsanız görüşürüz. |
Alıntı:
bu yazınızdan sonra ki durumu bilmiyorum. Umarım 6 ya 6 şeklindeki ayvalıkların arasına şeftali dikmemişsinizdir. Arasına demişsiniz. Ben yanlış mıanladım? O zaman ağaçlar arası 3 metre kalır. Şeftaliye taç vermeniz gerekiyor. 3 ana dal ve ona bağlı dallar. Ayvalık ise 4 ve 5 yıl gibi yukarı büyüyor sonra yanlara yatıyor. Bu şartlarda dikim yaparsanız ağaçlar birbirine girer. Bence uygun değil. Saygılar |
Alıntı:
iyi düşünmüşsünüz. Bende 40 kadar çeşitli meyve fidanlarının etrafına bir sıra dikmeyi düşünüyorum. 2,5 veya 3 metre tepeden budama yapıyorlar, ben o sıraları yapmıyacağım. Zeytin ağaçları meyve ağacları için soğuğa karşı müthiş koruyucu görevi yapıyor. Özellikle mandalin ve limon ağaçlarına yakın dikimde onları soğuktan koruyor. Saygılar |
Arkadaslar,
3 yasinda 5 x 5 araliklarla dikilmis 6000 adet Gemlik fidanim var. 5 x 5 in tam orta noktalarina badem fidani dikme fikri onerildi. Yer Canakkale Geyikli. Ne dersiniz ? Saygilarimla. |
Alıntı:
bilgi paylaşım sitesine hoşgeldiniz. Size yukarıdaki öneriyi yapan kişi ya zeytin dikmemiş, ya badem dikmemiş ya da dayak yememiştir. 5 e 5 arlıklarla Gemlik dikenler keşke 6 ya 6 dikseydim derken, aralarına badem dikmeyi düşünemezsiniz. 5 e 5 in tam ortası yani hipotenüsü olmalı. Hadi 7 m. olsun. 4 ağaca uzaklığı 3,5 m olur. 6000 ağaçı traktörle süreceksiniz. O zaman süremezsiniz. Arasına giremezsiniz. Zira çarpraz sürmek zorundasınız. Zaten 5 e 5 dikimde bile eğer iyi bakarsanız Gemliklerin arasına traktörle zor gireceksiniz. Sonra mesafe uygun olsa bile zeytin ağaçlarının aralarına yine badem dikemezsiniz. Zeytin sacak köklüdür, kazık kök en çok 90 cm dir. Yanlara 8 ya da 10 m. kadar giden sacak köklerin derinliği 80cm. çok geçmez. Halbuki badem kazık köklüdür, sacak kökü azdır. Yani sulama ihtiyaçları ve yöntemi farlıdır. Örneğin zeytin fidanının kök bölgesinden sulama yaparken, kazık köklü olan badem için tam kök dibinden sulama yapamazsınız. Su köke zarar verir. Sn. oakcan, toprağınız yeterince yüklüdür. Sizin yapacağınız şey, en iyi kalite ve irilikte daha az maliyetle sofralığı nasıl yetiştiririm, pazarlarım olmalı. Yoksa burada olan birçok üretiçi gibi Gemliğin yağını çıkarır duruma düşmek çok acıdır. Saygılar |
ispanyanın zeytinyagı internet sitelerini gezip inceledim. Bu arada burada yazılanların neredeyse tümünü okudum. Biz para ve gelir hesabı yaparken onlar bölgelerinin tadlarını ortaya cıkarmaya çalışıyorlar. 15 e yakın zeytin türleri var ve birine dahi kötü demiyorlar. Bakıyorum bizde tür ayrımı daha cok para kazandırmaya endeksli yapılıyor. Oysa ayrım tadlarda olmalı ve bütün türler yasatılmalı. İspanyol cinsini öneren var. Ondan daha iyi yapman mümkün degil. Sen kendi tadını yasat. İnanılmaz lezzetli bizim yaglar. Sen ispanyolun tadına baktın mı? Orjinali yasatmak lazım. Zaten baska türlü ilginc olamazsın. Eee kazanmak istiyorsun. Tabi kazan ama orjinal tadın sana kazandırır bırak kilo hesabı yapmayı. Ürettigini kalite yaptın ve basaramadında mı yabancı üretim yöntemlerini deniyorsun. Bu agac anadolulu herkes basını egsin utansın. binlerce yıldır burada. hangi ilac verdı eskiden? Bocekler mi degisiti. Nasıl yasadı o agac binlerce sene? Cok kazanacagım dersen o ilacı kullanırsın kalite düser sonra kısır dongu baslar. Kendine degil cinse takarsın ve kendi türünü asagılarsın. Kaliteli zeytin alıcısı var. Yag da oyle. Bence zeytin agaclarımız saygın olarak durmaya devam ediyor sadece biz ac gozlulukle bu onurlu türlerimizi utandırıyoruz.
|
Bir de onların ne yaptıgına bakarken neden yaptıklarını da dusumek lazım. Adam 100. 300 yıl icin dikmiyor. 20 sene 30 sene sonra baska birseye gecmenin hesabında. Sık dikiyor. cok urun alacak kısa zamanda. Butun agacları 10 15 yasında yani yeni girmis bu ise. Trend yakalamıs. Moda olunca dogal urunler buna gecmis. yarın baska is yapar. 100 sene süren trend yok artık.Devlet vermiş arazi belli dag tepe dikmisler. Oyle arazi bizde sadece devlette var. Orman veriyordu TEMA iptal ettirdi. Haklı. Zeytin orman agacı degil dedi. Neye gore? yasaya gore. Peki dogaya gore ne agacı? Elma gibi degilki her yerde yetisiyor. Yayılıyor kendi kendine. Adam bilmem ne türü zeytinle trend yakaladıysa sen de 100 yıllık agacın ürünü ile cık piyasaya. Onlarda bu kadar olgun agac yok. sisesi 100 USD eder. 100. 200 yıllık agac dersen durup bakarlar. Zeytin denetim kurumu kurmalı onun ok vermedigi ürünün bırakın satışı tanıtımı bile olmamalı. Kötü ürün tüm ülkenin pazar sansını sarsıyor. Sansa bırakılmaz pazar mücadelesi. Rakiplerin hepsinde bu var. Trade commision of spain damgası vardır o cok meraklı oldugumuz ispanyollarda.
|
benim amacım ispanyol cinsi onereni elestirmek degildi. oyle anlasılmıs. amacım kendi türlerimize sahip cıkmamıza vurgu yapmaktı. ornek vermekle hata yaptıgımı anladım. size yardım etmeye calısırım severek. ben ayrıca o türe olumsuz bakmadım ve sorunlu oldugunu soylemedim. iyi cinslerimiz var demek istedim. cok yaslı ve guclu türlerimiz varken en azından bu cografyada ispat edilmemis tür risklidir diye düsünürüm. ama isteyen de diker kim ne diyebilir.
|
bu arada aktarayım arzu ettiginiz gibi oradan. internet verisi bunlar. 262 tür varmıs. 24 ü yaglik. sizin türünüz Arbeca diye bir kasba orijnli.45 bin hektara dikili. mekanik hasatı zor. oksidasyonu yüksek. 1.9 grm. yemeklere yani pisirmeye uygun degil. ızgara balık salata vs oneriliyor. agacın ozelliklerini bulunca aktarırım.
|
Alıntı:
Net cevabiniz ve bilgilendirmeniz icin tesekkur ederim. Cok faydali oldu. Saygilar. |
Sayın demirgonenc;
Profilinize baktım da mesleğiniz medya diye yazmışsınız, medyada da böyle yazıyorsanız vay okurlarınızın haline. Yazınızı okurken gerçekten güçlük çektim hiç hatasız yazmak yazılarınızı daha okunur ve sizleri daha dikkate alınır kılar. Sitemizin yazım kuralları var, türkçemizi iyi kullanmak Yazımıza başlarken büyük harfle başlamak virgül ve noktadan sonra bir boşluk bırakmak, parantez açmak, paragraf yapmak gibi. Sizlere burayı ve burayı okumanızı tavsite ederim. |
Diz üstü bilgisayarım Q klavye. Maalesef evde sadece o var. Harfleri filan bulamıyorum ve rahat yazamıyorum. Eski tip gazeteciyim ben. F klavyeye alışkınım. Mesajınızdaki ifadelerden mesajlarımdan hoşlanmadığınızı anladım. Yazım hataları icin özür dilerim. Ama dikkate alınmak gibi bir amacım da yok. Sadece amacım dışında anlamalara neden olduysam üzülürüm. Bunu da belirttim önceki mesajımda. Ama beni eleştirmek için yazım hataları ile mesleğim arasında bağlantı kurmak gibi bir zeka parıltısı içerir yöntemi de farketmedim sanmayın. Kendime olan güvenim sarsmayı başardınız :)
|
Alıntı:
Yazım hatası ile mesleğinizin arasında nasıl bir bağ kurdunuz anlayamadım, ben sadece medyada böyle yazıyorsanız vay o okurun haline dedim. Siz yazdığınız yazı şekli beğeniyor olabilirsiniz, bu sitede bu şekil de yazamassınız. Sizlerin ne şevkinizi ne de güveninizi kırmak gibi bir düşüncemiz asla olamaz, bilhassa yazıp bilgi paylaşımnda bulunmanız bizleri sevindirir. Ama hep birlikte biraz kurallara dikkat ederek. |
Merhabalar!..
Benim mesajım zeytinle ilgili olmayacak ama; forumu ilgilendiren bir konu da yazacağım. Epeydir forumu takip ediyorum, bazen de yazıyorum. Forumda bazı kişiler sürekli yazışma kurallarına uymaya davet ediyorlar. Yazışma kurallarından dem vuranların, yazılarına baktığınızda "çok da dikkat ettikleri halde" kendilerinin de ufak tefek hata yaptıklarını görüyoruz. Bence, insanları ufak hataları için eleştireceksek, kendimiz hata yapmıyor olmamız lazım. Yazışma kurallarına uymayalım demiyorum ama; hoşumuza gitmeyen bir fikirle karşılaşırsak, neresinde nokta eksik, neresinde virgül fazla, diye aramayalım lütfen. Böyle yazım yanlışı arama yarışına girecek olursak bence forum amacından uzaklaşır. Bende sizin yazdıklarınızı eleştireyim. Profilinize baktım da mesleğiniz medya diye yazmışsınız, medyada da böyle yazıyorsanız vay okurlarınızın haline. Bu kısım eleştiri sınırlarını aşmış. Yazınızı okurken gerçekten güçlük çektim hiç hatasız yazmak yazılarınızı daha okunur ve sizleri daha dikkate alınır kılar. güçlük çektim(burada nokta konup hiç kelimesi büyük harfle başlamalıydı) Maksadım tartışma başlatmak değil. |
Hayda!...
Nerelere geldik. Arkadaşlar. Yok mu? Arbeguine ile ilgili yeni birşey söyleyecek. Sayın Halil Önen diyeceğini dedi. Anladım ki aklın yolu bir. Gerisi artık 25 şubata kaldı. Başka diyeceği olan var mı? Bu çeşitin siparişini verip de tam dikecekken. Yahu, bu çeşitte şöyle idi böyle idi dediğinizde. Neredeydiniz? dersem. Biz o sırada türkçe dersindeydik demeyin. Sayılmaz. Verdiğim fidan paralarını sizlerden isterim. Hoş kalın, Hoşcakalın. |
Alıntı:
1143-1144 teki yazım şeklini beğenip, benim veya bir başkasının bir nokta eksikliğini eleştiriyorsanız pes yani. Alıntı:
Ama yazım kurallarına uymaya hepimizin mecburiyeti vardır. |
"Arbequina
Originally from the town of Arbeca, in Lérida. This olive is cultivated over 45,000 hectares (almost 110,000 acres) in Lerida, Huesca, Tarragona, and Zaragoza. The olive, with an oval shape, has a low flesh-to-stone ratio. Due to its small size - an average of 1.9 grams - it is difficult to harvest mechanically, but it is very highly regarded because the tree produces a large amount of fruit with a relatively high oil yield of 20.5%. The Denominations of Origin of this variety are Les Garrigues and Siurana. The oils produced by this variety have a high content of linoleic acid and therefore a certain tendency to oxidation, so they should be stored in a cool, dark place and consumed early in the season. These oils are dense and fluid, tasting of orchard fruits. Although they are highly regarded oils, the production tends to suffer due to the variations in climate in the areas of cultivation, especially during periods of drought" ---------------------- Yukarıdaki bir İspanyol sitesindren alıntı...ürünün küçük olmasından dolayı mekanik hasadın güç olduğunu söylüyor... "Arbequina is the major olive tree of California and Catalonia in Northeast Spain. It is a relatively small tree with small fruit, it is suitable for dense planting but hard to harvest by conventional shakers. The oil is considered of high quality but not very stable in storage. The production starts early and is high, with relatively small alternating production. It is the major cultivar in Catalonia particularly in Lleida and Tarragona. Traditionally planting was up to 200 trees per hectare but is planted considerably denser in new modern orchards. New hybrids of Arbequina are planted in high density plantings to maximize oil production. Arbequina is considered frost hardy and well adapted to different soil types. In the Central Valley of California trees regularly take 22f winter nights without any problems. As the crown is small it is suitable for dense planting. In Catalonia the Arbequina is usually self-fertile. The yield is high and it is considered an early bearer. The fruit is small with oil content 20-22% under non-irrigated conditions. The oil is of high quality with a fruity flavor but its stability is not very high" ----------------- Bu da bir Amerikan sitesi. Yaygın "sarsıcı" dediği mekanik alet veya makinalarla hasadın zor olduğunu söylüyor. Bunların dışında benim anladığım, bu cinsin yağının saklanmasının zor olması. Tüketimin fazla olduğu ülkeler için iyi gibi. Çünkü böyle tanesiyle biraz yağ filan masaya konulsun yenilsin isteniyor. Birçok bilgi yağın saklanmasının ve kalitesini uzun süre muhafaza etmesinin zor olduğıunu söylüyorn. Yağ oranı ise iyi. Yine dediğimi gibi adamlar kendilerine göre bir türe ağırlık vermişler. Bana göre hemen tüketim için keyifli olabilir. Bu arada bir zeytin fidanını Amerikalıların 14 dolar gibi yüksek bir rakama sattıklarını gördüm ve hayret ettim. Ya bizim fidanlarda bir gariplik ya bunların fidanlarında bir keramet var. Arbequina fidanı üzerinde bir iki meyve varsa 24 dolara kadar çıkıyor. 24 dolar verip bunu alsam sabah akşam gerginlik yaşar, düzenim bozulur aman başına birşey gelecek diye. Oysa benim amacım dertten tasadan kurtulmak. Bu fidan için üzülüyorum. Bizim mahalleye gelirse bozulur bu çocuk. Bizim yerli türler bu sosyetik cocuğun huyunu filan de bozar. |
Bu sene zeytin toplarken çektiğim sarı yaprak zeytini fotoğrafı..
http://img708.imageshack.us/img708/3408/zeytin.jpg |
Merhabalar!..
150 adet Arbequina cinsi zeytin aldım ve dikimini(2*4) şubat ayının başıda yaptım. Benim sorularım ise şu arkadaşlar. (Dikim yapılan yer ise Antalya denizden 150m yüksek dere kenarı..) 1-Dikim yaptığım yerde çok çiğ durması.Çiğ in ağaca veya meyveye zarar verme durumu nedir. 2-Ağacın ve meyvenin Çiğ den etkilenmemesi için ne tür ilaç veya gübre atmalıyım.. Saygılar.. |
Önce ki sorumla ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.Yeni tesis edeceğim zeytinlikte fidanı merkez alan 3 metre çapında 15-20 cm derinliğinde çukur açıp üstünü; pomza taşı, perlit veya zeolit ile birlikte kireçsiz ve tuzsuz kalın taneli kum karışımı ile örtmeyi düşünüyorum. Bunun fidanlara bir zararı olur mu?
|
Sayın mustafa yılmaz
Bu sorulara benden daha iyi yanıt verebilecek arkadaşlar var. Ben sadece sorularınızın daha anlaşılır olmasına yardımcı olacağım. Öncelikle 3 metre çapına 20 cm derinlik ne için. Derinlik çok az çap ise fazla. Neden böyle bir şey yapmaya gerek görüyorsunuz? Sizi masrafa sokacak ponza, perlit, zeolit neden? Hiç anlamadığım bir şey ise kum. Arazinin toprak yapısı ve sulama olanakları nasıl? Hangi çeşitten ekeceksiniz? Sorularınızın çıkış noktasını ve nasıl bir mantık yürüttüğünüzü anlatınız. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Zeytin için mükemmel yetiştirme koşulu Akdeniz iklimidir. Tıpkı mandalin, limon, portakal vb. gibi. Yani zeytin yazın sıcak ve kurak, kışın ılık ve yağışlı bir iklim ister. Tıpkı Akdeniz havzası gibi. Tüm kıyı şeridi boyunca hemen hemen denize sıfır. Nemi ve çiği bol bir kuşakta yetişir. Çiğin zeytinde herhangi bir hastalık yapmaması gerekiyor. Ben duymadım. Bence kaygılanmanıza gerek yok. Yıl içinde yaşanan kuraklık ya da don gibi hava olayları ağacın kendisinden çok zeytinin tadını etkiler. Örneğin sıcak geçen yazlarda ya da iklimlerde yetişen zeytinlerden elde edilen yağ; kıvamlı, acı olmayan, besin değeri yüksek, hafif fındığa benzer bir kokuya sahiptir. Serin iklimde yetişen zeytinlerden elde edilen yağ ise meyvemsi ve daha ham bir kokuya sahiptir. Arbequenalar için nasıl bir dikim çukuru hazırladınız. Gübre kullandınız mı? Kök hastalıkları özellikle kök kanseri için ilaç kullandınız mı? Kaç metre ara ile diktiniz? İki yıl sonra için budaması konusunda bilgi edindiniz mi? Hadi hayırlı olsun. İyi haberler bekleriz. Mahsulünüz bol olsun. Saygılar |
Mustafa beyin daha önceki yazılarını okudum. Kendisi iktisatçı. Şu an sordukları ile bağlantı kuramadım. Bir mantığı olmalı her halde. Anlamadığım en önemli nokta bahsettiği işlemlerin masraf olması. İşçilik ve ekipman maliyeti malzemenin kendini aşar. Zeytin minimum masraf ile maksimum gelir getirmeli. Kazandırmadığını bir çok arkadaş belirtiyor. Ben olayın iktisadi yanını merak ediyorum. Tarımsal bilgi olarak söyleyeceğim yok.
Ben de bir varsayım da bulunup arazinin çok ucuza mal olması nedeniyle böyle bir iyileştirmenin maliyetini göze aldığını düşünüyorum. Araziyi merak ediyorum. |
Alıntı:
Ancak zeytin böyle araziler için değil midir? Neden dikimde maliyet artırıcı bu ürünleri kullanır ki...? Zeytin zor toprak koşullarının ağacıdır. Zira verimli topraklara zeytin dikilmemelidir. Saygılar |
Bence, Halil bey son noktayı koydu. Mustafa beyin açıklama borcu var.
Bir teknik detay da gözden kaçtı gibi. Toprak iyileştirme amaçlı bile olsa 20 cm derinlik çok yetersiz. Hatta komik gibi. 3 mt çap, 15-20 cm derinlik!... Bu kadar az derinlik verilecekse bu şekilde uğraşılmasın. Malzeme tüm arazi yüzeyine uygun ekipman ile serpilip, pulluk ile derin sürüm yapılarak toprağa karıştırılsın. Madem ki zeytin yüzeye yakın köklerini çok uzağa uzatıyor, mantıklıdır. Ayrıca bu su tutucu ürünler ile tüm arazide yeşil doku oluşumu sağlanarak toprak nemi daha uzun süre muhafaza edilebilir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025