![]() |
Alıntı:
İspanya' nın katalonya bölgesine _ bir barselona taraftarıyımdır_ gittiğinizde bir yemek haneye ilk olarak önünüze bu zeytinden bir tabak içinde getirirler, yemek öncesi aperatif gibisinden.. Yağ kalitesi olarak ABD de birinciliği vardır. Hiçbir zeytin toplanırken taneler toprakla temas etmemeli bu _ her çeşit zeytin içindir_ zeytin yağının asitikliği yüksek olur. Sap kopmasının zorluğu erkenci olması _ ki ayvalık da erken toplanırsa zor kopar_ yeşil hasat edilmesindendir. Bunu bir başka avantajı vardır ki, yerden dip zeytin toplamazsın.:) |
Alıntı:
|
Sayın Halil Önen verdiğiniz bilgi (zardaki sayı) için teşekkürler...
Bodur Zeytin Arbequina I-18 fidanı vermek isteyen olursa ben de tarlamda denemek isterim. |
Alıntı:
|
Abi (ömer tuncer) tarlayı kimden aldın, eski sahibini tanıyor musun?
Çıkartamadım senin tarlanı. |
armağanlardan erol lakabını bilmem. galiba senin hanımda oralıymış
|
Alıntı:
|
evet hanım oradan, senin blogda başlığı görünce şaşırdı(Armağanlar Günlüğü) ve korkarım ben de oralı oluyorum gibi.
|
Sn. Savagegarden,
Domat çeşidi sizin yöreye uygun. Alternatif önerim, Ak delice. Yani yabani zeytin. Yağ oranı yüksek olamasa da kaliteli. Sık dikim ve bodur yetişmeye uygun. Verimli. Dayanıklı. Kültür çeşidi değil. Bunlar gözlemim. Türkiyede ilk olur. Fark yaratırsın. |
sağolun sanırım bir kısmını domat bir kısmını trilye ekicem:))
|
selamlar.2 sorum olacak. ilki küçük tarlalarda çapa makinası işe yarıyormu?3-5 dönüm.bir arkadaş makinanın %50 sini devlet hibe ediyor dedi,araştıracam.
2.sorum:zirrat mühendis arkadaşım 5-6 dönüm yerinde 4,5*2,5 metre den trilye dikimi yapacağını,fazla büyütmeden bodur tarzda büyütüp 3-4 yılda ürüne başlatacağını söylüyor.sizce nasıl bir tarz bu?olabilirmi,deneyen varmı?bana 4,5*2,5 çok dar geldi.saygılar |
4 Eklenti(ler)
İzmir dolaylarından bir abi var..ismi lazım değil pek sevmiyor öyle ön planda olmayı...
birgün dedimki abi ben öyle hazır fidan almak istemiyorum herşeyi ya tohumdan **** çelikten üretmek istiyorum bana zeytin çeliği gönderirmisin..? bu kadar...daha mevzusu geçmedi ..aradan geçti iki ay bir baktım kargo kapımda... güzel çelikleri hazırlamış yanınada ülkemizde pek bulunmayan bir zeytin çeşidi daha eklemiş(eşantiyon)...üstüne üstelik birde kargo parasını o vermiş... aynı benim lisedeki arkadaşım,edebiyat öğretmenim, öğretmen olmasına karşın 'proleteryayım' diyordu zaten ilk ondan duymuştum bu kelimeyi...bu abi de öyle diyor...demekki bunların hepsi böyle... iş te bu bahsi geçen çelikler ahanda aşağıda... hertürlü yoruma düşünceye sonuna kadar açıktır...bana bişey öğretecekse hakarete bile razıyım...:) saygılarımla |
Alıntı:
İki ay gecikmesinin nedeni çeliklerin _ özellikle asma çeliklerinin_ baharla beraber uyanması içindi. Onlara iyi bakacağını biliyorum. :) Böyle giderse elinde çok zengin çeşitler olacak gibi kim bilir bende sizden isterim sonra. Çalışkanlığına ve merakına hayranım. Ayrıca Sevgi ile öğrenilenler unutulmayanlardır. Zeytin çeşidi saksıda yetişmeye ve bol meyve vermeye çok uygun. Artık sen ne yapacağını biliyorsun. ;) Kolay gelsin. |
Bende aynı şekildeki gibi köklendirmek üzere çeşitli meyvelerden (zeytin,dut,kayısı,şeftali,armut,erik) çelikler alıp iba ile bir ay önce uyguladım. Toplam 100 kadar var. Sitede anlatılanlardan yararlandığım kadaarıyla, yalancı uyanmaların ve patlamaların olduğu söylendiği için şu an bekleme aşamasındayım. İnşallah kök salmaya başlarlar. Sonuçları buradan paylaşırım, özellikle zeytinleri merak ediyoum.
|
Alıntı:
|
Merhaba,
Artvin Butko zeytini bulamayacağıma kesin olarak emin olduktan sonra; bodur zeytin dikmeye karar verdim. 5-6 aydır işsizim ve kısıtlı bir bütçem var. Bu nedenle nakliye fiyatlarını düşürmek ve yolda oluşacak hasarları önlemek için; Çanakkale Lapseki'ye yakın bir yerden bodur zeytin fidanı almak istiyorum. Fiyat uygun olursa 150 adet Arbequina I-18 bodur zeytin fidanı alabilirim. Fidanları nereden alabilirim, fiyatları nedir? bir bilginiz var mı? |
Alıntı:
Çeliklerdeki yapraklar için Halil ağabeyine danış. Kannatim odur ki yapraklar çeliğe su kaybettirir. Ben olsam yaprak diplerindeki gözlere zarar vermeden yaprakları keserim. Çelikler dikildikten sonra oynatılmamalı/kıpırdatılmamalı. Bir süre güneşe çıkarma, zira sıcaklar geliyor. Söylediklerimi Halil ağabeyin onaylarsa yap. Ben söyledim diye değil. Başarılar. |
Alıntı:
Zaten forumda ne kadar sayfa varsa okuyor bunu da okuyacaktır... Yapraklarda bende kararsız kaldım ama zaten dikerken yarıdan fazlasını kopardım... Seranın içindeler kalın örtü var üzerlerinde olmazssa örtünün üstünü birde siyah bir şeyle örteyim... Ortalama tutma belirtisi ne zaman görülür ?... |
Alıntı:
İnanın hiç çelikten zeytin yetiştirmedim. Seyyah, sizi de bu yüzden sıkı sıkı takip ediyorum. Bende çelikten yetiştirmeye çalışacağım. Sizlerden öğrenerek. Seyyaha özenip 5 asma çeliği köklendirmeye aldım, biz hep toprağa dikerdik. Yukarıdaki bilgilerin doğru olduğunu söyledi bilen bir dostum. Zeytin, çelikten zor köklenen mutlaka köklendirci ve perlit kullanmak gerekiyormuş. Buna rağmen tutma oranı her zaman farklı olurmuş. Bazen az bazen çok tutarmış. ...... Seyyah sizin başarınız bize ışık tutacak ancak Sn.zeytinci de bu köklendirme işini biliyor gibi geliyor bana...:p |
Çelikten köklendirme çeşide göre çok değişiyor. Söz gelimi, trilye iyi kökleniyor, bizim buralardaki karamürsel-su da iyi kökleniyor (%60-70 gibi) ama samanlı çok zor kökleniyor (%15). İba +naa uygulanıp bol perlitli (klino da olur) torf karışımında, ya da altına üstüne klino döşenmiş özel tabletlerde (ben öyle yapıyorum) ılık ve nemli çelik köklendirme kaplarında, ilk 3-4 hafta her gün çeliklere su fısfıslayarak iyi sonuç alınıyor.
Çelikler sera ortamında bir sene hiç dokunulmadan kalacaklar. Bir sene sonra köklenenler kökler dağıtılmadan (tablet bunun için iyi) uygun saksıya alınabilir. 15 santim kadar kesilen çeliklerin üst tarafında 2-3 yaprak olması, köklenene kadar yapraktan nem alması için gerekli. Zaten çeliklerin tuttuğu da bu yapraklardan izleniyor (6 ay sonra). Her sene bir kaba 20-30 samanlı çeliği dikiyorum. 3-4 tane kalıyor :) |
Sn Meyvelitepe
Genelde yararlı mikroorganizmaların köklenmede etkisine baktınız mı hiç? |
Genelde şayet elimde varsa tabletlere T.Harzanium ve mikoriza emdiriyorum.
Köklendirmeye etkilerini ölçemedim ama mikroorganizmaların çelikler köklendikten sonraki gelişimde etkisini görebiliyorum. Gözle görebildiğim ise her tarafı ağ gibi sarmış mikoriza iplikçikleri oluyor. |
Böylelikle yanlışlarıda öğrenmiş oluyoruz...
Benim çeliklerde yaprak biraz fazla kopartmam gerekecek... Birde toprak karışımını yanlış yapmısız benimkilerde %40 toprak %60 torf var...perlit hiç yok..bozalım mı acaba?... Olmadı bu çıraklığımız olsun ...seneye kalfalığımızı deneriz...nasıl olsa membahı izmirde...menemen -sülümanlıda o kadar arıcılık yaptım....hiçmi merak edip sormaz insan bu zeytin nasıl olur diye... Halil Abi senden böylesine sözler duymak inan dahada heveslendiriyor beni...çok sağol... Sn. Meyvelitepe açıklamalarınız için çok teşekkürler...saygılarımla |
Alıntı:
Bozarsanız biz de bozuluruz. :) Perlitle herkes köklendirme yapar, ustalık toprak+torf ile yapmak, zaten denemenin burası önemli, yoksa seni boşuna mı takip ediyoruz. :) |
Alıntı:
Tamam Abi kızma bozup tekrar perlitte mi yapalım demek istedim ben orda...fakat sen böyle dedikten sonra ... |
Alıntı:
Erken (en geç şubat) çelikleyip köklenmeyi teşvik edici işlem yapmış isen netice alman lazım. Çeliğin açıkta olan kesilmiş ucuna aşı macunu sürer isen su kaybını azaltır ve göz uyanmasını teşvik edersin. Şu aşamada bunu yapma (çeliği kımıldatma) zira geç oldu. |
Alıntı:
Çok teşekkür ederim.... İBA uyguladım.... tabi ne derece doğru uyguladık bilemiyorum ama tariflere uydum... Hevesim hayattta kırılmaz bu daha bir başlangıç...teşviğiniz için çok memnun oldum... |
Fidan alıp Zeytin dikmek için de geç mi kaldık?
|
Sn. AÇakıcı,
Tüplü fidan olursa her zaman dikebilirsin. |
2 Eklenti(ler)
Selam...
İşleme tabi tuttuğumuz ayvalık ve trilye zeytinleri... Ayvalıklarda şu an herhangi bir sorun yok hergün su fısfıslıyorum hem toprağına hemde gövde ve yapraklarına... Eklenti 203040 Fakat trilyelerde aynı durum yok,aynı işlemleri onlarada yapmama rağmen yapraklar kahverengi rengini almaya ve buruşmaya başladılar... Eklenti 203041 Sn.Zeytinci ve Halil ÖNEN Üstaın yorum yapması mecburidir...:D |
Bizim buralarda ormanlarda kendiliğinden yetişen zeytin deliceleri sökülüp bunlara normal zeytin aşılanır.Böylece daha dayanıklı olurlar.Bu delice zeytinler galiba bildiğimiz zeytin çekirdeklerinin dikilip büyütülmesi ile yetiştiriliyor.Dededen nineden kalma zeytinler hep böyle yetiştirilmiş buralarda.Hem delice zeytin kuraklığa daha dayanıklıdır.Çelikle dikilen zeytine ben pek ısınamıyorum.İki sene evvel on tane zeytin aldım deliceye aşılı tarlaya diktim.
|
Vala Ali bey üstadlarda onu önerdiler zaten bizimkisi balkon bahçeçiliği denemesi ...bu denemelerden zeytinden çok ...denemelerin başarılı olup olamayacağını merak ediyorum ben...
Sizin söylediğinizde kısmetse bahçemize gidebilince...:)) saygılar... |
Alıntı:
Sn. Zeytinci ne der bilemem, ama çelikler tuttuğunda yaprakların diplerinden sürgün vermesi gerekiyor sonra eski yapraklar dökülüyor biliyorum. Kabuk aşısında böyle oluyor. Yaprak kurur düşerse aşı tutmuş demektir. Bilemiyorum aynı mantık işliyor mu? Bende meraklandım şimdi... |
Sn. seyyah53, çelikleme yaptığınız zeytinlerin yapraklarını budamadığınız için muhtemelen yeşeren olmayacaktır. Çünkü yaptığınız çeliklerin kökleri olmadığından topraktan gerekli besinleri alıp yaprakları besleyemez. Yaprakları budarken en tepeden bir yaprak bırakıp diğerlerini koparın. En tepedeki yaprağında yarısını kesin. Eğer tamamen yapraksız bırakırsanız bu seferde yeterli oksijen bulamadığından yine başarısız olursunuz. Yalnız şunu belirtim, yaprak budama işlemi yazın alınan çeliklerde uygulanır, zeytin çeliği tutar mı tutmaz mı bilemem.
|
Alıntı:
Fakat siz de böyle söylediyseniz en iyisi 1-2 yaprak kalıncaya kadar budamak...teşekkür ederim... |
Alıntı:
|
Seyyah 53; Resimdeki çeliklerin suyu kaçmış gözüküyor,tutma durumu çok zayıf.nedeni yaprak fazla bırakman vede su-nem ortamının sağlanamadığın dan kaynaklanıyor.Kolay gelsin.
|
Sn. Seyyah 53,
Zeytini çelikten üretmek enstitülerde ve profesyonel yetiştiricilerce hormon kullanılarak yapıldığını biliyoruz. Arkadaşların verdiği bilgiler doğrudur. Her zeytin çeşidi çelikle üretilmeye uygun değil/zor. Kökü gelişmemiş çeliğin yaprakları varsa çelik suyunu kaybeder ve kurur. Su hareketi gözlerin uyanmasını teşvik eder. Yaprakları çeliklemenin başında kesip çıkarsaydın şansın olurdu. Çelik üretimi benim düşünce tarzıma uygun değil. Çekirdekten çimlendirerek daha sonra kalen kalınlığında istediğin çeşidi aşılamak daha güzel olur:) |
Alıntı:
Tamam hemen çekirdekten yetiştirme çalışmalarına başlayayım... 1. sorum evde yediğim marmara adasından gelme zeytinlerden elde edilen çeirdekler olurmu? 2.zeytin çekirdeğine uygulamam gereken işlemler varmı?(zımparalamak,suda bekletmek gibi)? |
Merhabalar,
Ilk mesajim oldugundan kisaca kendimden bahsedip hangi konuda yardima ihtiyacim oldugunu ozet olarak belirteyim.(bu arada Ingilizce klavye nedeniyle bazi kelimelerin harf duzeni ingilizce olarak yer gorunebilir ... bu nedenle kusura bakmayin lutfen) Dubai'de yasiyorum ve ozel bir sirkette profesyonel olarak calisiyorum. Bir cok profesonelin hayalini susleyen bag ve bahce isleri ile ugrasma hayali bende de mevcut. Tabi konuyu biraz daha spesifiklestirip Zeytincilik uzerine yogunlasmaya karar verdim. Ancak tahmin edebileceginiz gibi kulaktan dolma bilgi disinda hic bir tecrubem yok. Kulaktan dolma bilgiler de cok buyuk bir ihtimalle hatali ve/veya eksik olabilecegi icin konuyu daha ciddi olarak ele alabilecegim bu foruma uye olmak istedim. Ozet olarak izmir sinirlari icerisinde(tercihen, torbali, tire, urla, seferihisar vs..) 5-10 donum civarinda meyve vermeye hazir bir zeytinlik almayi arzu ediyorum. Zeytinyagi uzerine yogunlasmak istedigimden sanirim satin alacaim arazideki zeytin turunun de buna uygun olmasi gerekiyor. Goruldugu uzere sizin gibi tecrubeli uyelere kiyasla bilgi acisindan isin cok cok basindayim. Ben Dubai'de yasadigim icin zeytinligin bakimi ile Izmir'de yasayan ailem ilgilenecek. Ilaveten ilgili arazi icerisinde 10 adet civarinda kucuk bas ve 2 civarinda buyuk bas hayvan beslemeyi dusunuyoruz. 5-10 donum arazi, 10 adet kucukbas ve 2 adet buyuk bas rakamlari kaba olarak is modeli ve yatirim butcesi sonucunda ortaya cikan rakamlar ve +/- kucuk degisiklikler yapilabilir. Yukarida ozet olarak aciklamaya calistigim is modeli cervesinde bana tavsiye edebileceginiz, zeytinlik, zeytin turu, bolge veya muhtemel satin alabilecegim tarla hakkinda bilgi verebilirseniz cok memnun olurum. Ayrica yukarida aciklamaya calistigim sadece kagit uzerinde calisilan is modelinin pratikte uygulanmsinin mumkun olmayacagini dusunuyoraniz bu konuda da beni uyarabilirseniz hic kirilmadan tavsiyelerinizi dinleyebilirim. Degerli yorumlariniz icin simdiden cok tesekkur ederim irfan |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025