![]() |
|
![]() |
#1741 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1742 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Alıntı:
Çok teşekkürler efendim. Haklılığınız kafamdaki çer çöp bilgi kırıntılarını depreştirdi, yerine oturttu. Kurt, kuş, garip güreba. Şimdi de tanıdıklarım arasında düşünenler olduğu gibi, eskiden düşünenler çok idi. Ben de öyle bir terbiye ile yetiştirildim. Tren istasyonlarında babam elime testi verirdi, Tren durdu mu isteyene bedava su vermemi isterdi. Rahmetleri bol olsun cümlesinin inşallah. Teşekkür ve saygılarımla lütfen. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1743 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Günümüzde çoğu çiftçi kuş zararından dem vurur..tenekeyle, topla, tüfekle kuşları halletmeye çabalarlar.. Çiftçiler bir ölçüde haklı olabilir, çünkü elde edeceği ürün geçim parasıdır.. Ama hiç olmazsa bu kuşların da doyması gerektiğine saygı duymak gerek.. Bakın ben sırf bu yüzden zeytin fidanlığımın etrafına ve uygun yerlerine 1o tane sert kabuklu bademin yanısıra 30-35 tane de diş bademi ektim.. Ha, hayır dua için çeşme yaptırmışsın, ha kuşlar rızıklansın diye diş bademi ekmişsin..bence farkı yoktur ikisinin.. Zeytin veya diğer meyveleri toplarken bile her zaman kuş hakkını gözetirim..5 ağaç incirimdeki incirleri delik deşik eder kuşlar..dalında kurutmak istediğimden ancak kuşların gagalamadıkları düşer benim hisseme..hep tebessümle toplarım.. 15-20 kök üzümüme her zaman kuşlarla ortağımdır.. Fidanlığımda her yıl kendiliğinden bahar yağmurlarıyla birlikte semizotları çıkar..bunların bir kısmını kaplumbağalar için bırakırım..semizotu yerken boyunlarını okşadığım çok kaplumbağa vardır..bayılırlar boyunlarını okşatmaya.. Düzenleyen pria : 11-03-2012 saat 16:05 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1744 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2012
|
[QUOTE=Mine Pakkaner;77634]Sayın Bilgen Asude, verim alabilmek için zeytini sulayarak yetiştirmeniz gerek. Öncelikle arazinizin sulama imkanını araştırmanızı öneririm. Edremit en kaliteli yağı veren zeytinimiz. Sizin orada güzel sonuç vereceğini düşünüyorum. En uygunu 1-2 yaşında fidan dikmeniz. Susuz koşullarda yapacaksanız mutlaka kış yağışlarıyla dikim yapmalısınız. Fidan çukurlarına da su tutucu koyun ki su ihtiyacını aza indirsin. Normalde her 9 fidana bir fidan tozlayıcı dikeriz. Ayvalık bahçe tipi yaparsanız, gemlik dölleyici koyabilirsiniz. Zeytini susuz koşullarda yapacaksanız sıra araları daha geniş tutmalısınız. Destekleme sürüyor. Yalnız arazinizin tek parsel minimum 10 da olması, fidanların da sertifikalı olması şart. Ne kadar süreceğini ise bilmiyoruz.[/QUOTE Desteklemeler 2015 yılına kadar sürecek diye hatırlıyorum |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1745 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2008
|
Minik bir zeytin fidani aldik. Kisin korumam gerekecegi icin saksida yetistirecegim. Ancak topragi tas gibi. Bu zeytin icin normal midir? Yoksa topragi degistirmem mi gerekir? Bir de aldigimizdan beri sürekli yaprak döküyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1746 |
Ağaç Dostu.
|
Bu zeytin fidanı neredeyse bonsai gibi olmuş.. Sanırım 5-6 yaşında vardır.. Yeri çok çok ufak.. Onu bu bahar aylarında yanındaki saksıdan da büyük bir saksıya aktarın.. Fidanı (toprak kuru iken) saksıdan çıkarın..toprağın etrafında ve tabanında fır fır dolanmış, sarmaşık gibi, keçeleşmiş kökler göreceksiniz..bunları makasla iyice, korkmadan temizleyin..sonrada iyi, kaliteli yeni bir toprakla doldurduğunuz büyük saksıya aktarın.. Yeni saksıya gömmeyin..Eski saksınızdaki üst kısım, yeni saksınızda da en üstte gelsin.. Daha sonra çok bol sulayın, toprak otursun.. Yaprak dökülmesi pek önemli değil..yıllardan beri aynı toprağı sömürdüğü için ve toprakta gıda kalmadığı için besleyemiyor olabilir veya eski yaprakları atabilir.. Dediğim şeyleri yapın, bir buçuk ay sonra zümrüt gibi yeşillenir.. Eğer bahçeniz varsa ve yaşadığınız yer zeytin iklimine uygunsa, yukarıda yazdıklarımı unutun ve bahçeye dikin.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1747 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Galiba en güzeli toprağa dikmek. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1748 |
Ağaç Dostu.
|
Halil Bey doğru söylüyor..Çok yukardan taçlandırılmış.. Eğer, yine daha büyük bir saksıya aktaracaksanız, tepe tacındaki filiz sayısını iyice azaltın..yanlara doğru 3-4 ana filiz, birde yukarıya giden 1 filizi bırakıp seyreltme yapın ki; yeni ve verimli toprağın etkisiyle boş olan gövdeden yeni filizler çıksın.. Bu sayede yukarıya değil, yanlara doğru gelişmeyi teşvik edersiniz..ben olsam böyle yapardım.. Bunları yaparken fidanınız kelleşecek ama üzülmeyin..bir iki ay sonra bambaşka bir güzel görünümü olacaktır.. Bu işi yaparken en çok dikkat edeceğiniz şey, küçük saksıdan çıkarırken, toprağı dağıtmadan, bozmadan yeni saksıya aktarmaktır.Toprak kuruyken yapın bu işleri.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1749 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2010
|
Aklıma takılan birşey sormak istiyorum. Geçen hafta zeytin bahçemizdeki bazı boşluklara bağ dikimi yaptık. Ordan geçen adamın biri bize boşuna dikiyorsunuz zeytinin yanında bağ olmaz dedi. Moralimiz bozuldu ....Tecrübesi olan paylaşırsa çok sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1750 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Herşeye bilir bilmez kulp takmaya bayılır..bilgisi olmasada bilir gibi görünmeyi sever.. Hiç moralini bozma..Benim 10 yaşındaki fidanlarımın 20-25 tanesinin hemde dibinde üzüm var..yıllardan beri hiç üzüm yapmamazlık görmedim.. İstersen haziran sonu salkımlı halleriyle fotolarını yüklerim.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1751 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-04-2010
|
Çok teşekürler pria çok sevindim.. İyiki varsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1752 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2011
|
Verim durumu ve iklim
Alıntı:
Acaba Sarı yaprak zeytininin yağ verimi, periodisite durumu ve iklim isteği ile ilgili bilginiz var mıdır? Bir arkadaşım çok methetti ancak Zeytin ile uzaktan yakından alakası olmayan biri. O nedenle sizin mesajınızı görünce sormak istedim. Benim arazim İzmir Urla'da. Hayli rüzgarlı biraz da kurak bir bölge. Ağacın su ihtiyacı nasıldır? Çok teşekkürler, Salihm35 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1753 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-01-2009
|
Arkadaşlar, Bir yıldır Artvin Butko Zeytini fidanı arıyordum fakat henüz bulamamıştım ama bu sayede Karadeniz'de de bir zamanlar zeytin çeşitleri olduğunu ve yetiştirildiğini öğrendim. Bu türlerin maalesef Artvin'deki bir kaç çeşit hariç hepsinin zamanla bölgelerinde yok olduğunu da öğrendim. Fakat şimdi Devlet Zeytin Gen Bankası Yerel Çeşitler Kolleksiyon bahçesinde Karadeniz Zeytin Çeşitlerinin hepsinden buldum. Aşı kalemi temin edebilirim. Fakat bu konuda profesyonel olarak ilgilenebilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum. Artvin'deki bir kaç çeşit haricinde diğer çeşitlerin hepsi bu kolleksiyon bahçesi hariç kendi bölgelerinde tamamen yok olmuştur. Ayrıca Karadeniz çiftçisi de yıllardır alternatif tarım arayışındadır. Karadeniz Zeytin çeşitleri soğuğa ve zeytinin yetişebileceği en zor iklim koşullarına en dayanıklı zeytin türleridir. Hala Artvin'de Yusufeli'de yetiştiriciliği yapılan Butko zeytininin zeytinyağı uluslararası lezzet ödülüne sahiptir. belki bölgesinde yok olup giden diğer türlerde de durum böyledir. çok erkenci çeşitlerdir eylül ayında bile kararmaya başlayan çeşitler var. Bu çeşitleri tekrar hayata geçirip, yaygınlaştırarak, yok olmalarını engelleyelim. Lütfen sadece hobi amaçlı bir kaç adet yetiştirecekler değil, sadece profesyonel olarak ilgilenecek ve bu fidanlardan yetiştirerek başta karadeniz ve marmara olmak üzere zeytin yetiştirilen bütün bölgelere satışını dağıtımını yapabilecek arkadaşlar yardımcı olabilir mi? hobi amaçlı ilgilenen arkadaşlar; önümüzdeki yıllarda yeterli sayıda çoğaltmayı başarırsak, bahçenizde müsait ise zeytin yetişen heryerde yetişebilecek bu çeşitlerden her birinden en az bir adet fidan bulundurabilirsiniz. Artvin'deki bir kaç çeşit hariç diğer tüm çeşitler bölgelerinde tamamen yok olmuşlardır. bu çeşitlerin her birinin aşı dalından, devlet zeytin gen bankası yerel çeşitler kolleksiyon bahçesinde bulmak mümkün. Bu konuda sizlere yardımcı olabilecek birini biliyorum. Karadeniz Zeytin Çeşitleri; Ağaç No:1 Butko Görvele Marantelli Otur Patos Samsun Salamuralık Samsun Tuzlamalık Samsun Ufak Tuzlamalık Samsun Yağlık Satı Sinop No:2 Sinop No:4 Sinop No:5 Sinop No:6 Trabzon Yağlık Samsun Kırmızı Tuzlamalık Tuzlamalık |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1755 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-04-2012
|
benim bilecikte 8 dönüm boş arazim var ve zeytin ekmek istiyorum.. bana bilgi yardımcı olacak arkadaşlar aranıyor.1. sorum zeytin fidanlarını 1 yaşında alacağım seneye martta dikim yapıcam.acaba dikeren neler kullanmalıyım.daha kuvvetli bir ağaç olması için. 2. sorumsa kaça kaç eklmeliyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1756 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-04-2012
|
bilecik bölgesinde yetiebilecek yağlık zeytin çeşidi hangisidir.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1757 |
Ağaç Dostu
|
Zeytin çiçekleri o kadar yoğun ki, doğal olarak tepemizden aşağı yağmur gibi yağmaktalar her gün. Kokusu da daha önce etkilemezken, bu sene çok ağır gelmeye başladı bana, burnunuza kaçarsa yandınız, hapşırmaktan yorulursunuz. Sapsarı boyuyor çiçekler heryeri. Alerjisi olanlar için riskli bir dönem. Solunum yolları alerjisi olanlar, dikkat ediniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1759 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2011
|
Merhaba Sayın veyselkıral, Hoş geldiniz. Ustalar henüz sorunuzu fark etmemiş olsa gerek. Bilecik'te zeytin yetiştirmek pek mümkün değil kanaatimce. Kışın hava sıcaklığı -7 ve daha soğuk oluyorsa -ki neredeyse kesin- zeytin ağacı yaşayamaz. Size önerim etrafınızda hangi ağaçlar var ise o doğrultuda seçim yapmanız. Kolaylıklar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1760 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Bilecik'te Zeytin Fidan Datld Bizim semt pazarına Bilecik'li köylüler çok geliyor..Zeytinleri hep Gemlik.. Sanırım, Bilecik'te Sakarya nehri vadisinin yamaçları zeytin için elverişli.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1761 |
Ağaç Dostu.
|
''Bu bilgileri aktarırken olabildiğince latince kelimelerden ve kimyasal deyişlerden kaçınmaya çalışacağım.daha çok yapılan hatalar,lüzumsuz harcamalar,yükseltilen maliyeyetin önlenmesi,yanlış bilinenler üzerinde duracağım.Hedefim akademisyenler ve meslektaşlarım değil.zeytin ÇİFTÇİSİDİR.yazılarımda 30 yıllık bilgi birikimimi teorik ve pratik olarak aktarmaya çalışacağım.Bunu yaparkende ;"konuşuyor"gibi yazacağım.damdan düşen adama doktor çağıralım demişler de, adam hayır demiş bana damdan düşen birini çağırın" ben damdan düşen doktorum.görüşlerim akademisyenlerle ters düşebilir,beni yetiştiren onlardır ve herzaman saygı duyarım.'' diye yazan 30 yıllık Ziraat Mühendisi ve çiftçi olan sayın Kuddusi Taner'in blog yazılarını okumanızda yarar var: Erdek Tarım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1762 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-07-2012
|
Arkadaşlar manisa köprübaşı ilçesinde zeytinlik almayı düşünüyorum düşündüğüm arazide 1000 adet edremit 500 adet gemlik cinsi 7 yaşında zeytin varmış arazi 60 dönüm malumunuz kredi ile alacağız memur olarak çalışmaktayım yıllık sulanırsa ne kadar verim elde edebilirim sulanmadan ne kadar verim elde edebilirim şimdiden teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1763 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Yetişmiş zeytin ve sulanır, budanır gübrelenirse iyi verim verir... Zeytin bakımı sever... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1764 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1765 |
Ağaç Dostu.
|
sinek zeytin yağ almadan vuruk yapmaz.çok nadir olarak zorda kalırsa havalar anormal sıcak geçerse vuruk yapabilir.doğrusu;ilk vuruk görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır.çok sorulan soru vuruk görüldüğünde hepsine birden vuruk yapmaz.güneye bakan iri zeytinlerden başlar.ilk önce bu zeytinlere bakılmalı.sonra 20 gün arayla hasata kadar ilaçlamaya devam edilir Erdek Tarım: ZEYTİNDE İLAÇLAMA |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1766 | |
-
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1767 |
Ağaç Dostu.
|
Zeytinliğimin toprağı adına kist te denilen kumlu bir topraktı.. Yıllardan beri beygir bağlamak için kazık bile zor çakılan bu toprağı ıslah için 8-10 kere tekli derin patlatmadan tutun, yeşil gübrelemeye ( bakla) kadar çok şey yaptım.. Motorlu tırpanla otunu biçtim..budama artklarını bile yakmayıp araziye saçtım.. Son iki yıldır granül halindeki borlu ve çinkolu leonardit ile DoktorTarsa'nın toz humik asitini sulandırarak topraktan verdim.. Bu yıl sanırım bunun semeresini gördüm.. Diğer yıllarda aşırı sıcaklarda taş gibi sertleşen toprak, bu yıl oldukça gevşek, çepinle eşilebilen bir duruma geldi.. Ayrıca..çevremdeki zeytinlik sahipleri, zeytinler kuraksadığı için benim köye gittiğim 3 temmuzdan 5-10 gün önce sulamalarına rağmen benim zeytinlerde herhangi bir su ihtiyacı belirtisi görmedim..yapraklarda kıvrılma ve renk solmasına tanık olmadım..bu durum, leonardit ve humik asitin toprağa daha fazla su tutma yeteneği kazandırdığının göstergesi.. Gelecek yıl dekara 50 kilo leonardit ile humik asiti yine vereceğim.. -- Ayrıca, bu yıl yine DoktorTarsa'nın Proton'unu yapraktan kullandım 3 kez..Bu denizyosununu sırf bitkinin kuraklık stresini azalttığı için kullandım.. Yapraklar zümrüt yeşili..Sanırım bununda katkısı var.. Bu yıl çok tane tuttu ve karabiber dökümü dahil tane dökümü çok çok az oldu..Tane tutturamıyan 30-40 fidanım vardı..bu yıl her fidanda tane var..ve..fidanlar yüklü..zeytinler irileştikçe dipten 4-5-6 çatal yaptırdığım dallar ağırlıktan sarkmaya başlamışlar.. Ama, en çok sevindiğim şey, çevremde hemen herkesin aşırı sıcaklar yüzünden fidanlarını sulamak zorunda kalmalarına rağmen benim fidanların hiçbir susuzluk belirtisi göstermemeleriydi.. Leonardit, humik asit ve denizyosununun etkilerine inancım daha bir arttı bu yıl.. Düzenleyen pria : 14-07-2012 saat 21:45 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1768 |
Ağaç Dostu
|
Bahçede var olan iki zeytin ağacından birindeki zeytinlerin gelişimi şöyle.. ![]() ![]() ![]() Bu zeytin bu alanda daha önceden varlığını sürdürdüğünden yaşı, cinsi ve bakımı konusunda hiç bir bilgim yok. Fakat bahçede var olan diğer zeytin ile bu zeytin farklı. Lezzetleri birbirinden ayrılıyor. Bu fotoğrafladığım zeytinin lezzetini çok beğeniyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1769 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
|
Alıntı:
Resimlerden anladığım kadarıyla resimlediğiniz zeytin ağacınızın Memecik cinsi olduğunu düşünüyorum. Yeşil zeytin olarak işlendiğinde tadı ve kokusu çok güzel olur. Selamlar . . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1770 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-08-2009
|
bütün arkadaşların şeker bayramını kutlar; bol zeytinli yıllar dilerim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |