View Single Post
Eski 14-07-2012, 20:41   #1767
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Zeytinliğimin toprağı adına kist te denilen kumlu bir topraktı..
Yıllardan beri beygir bağlamak için kazık bile zor çakılan bu toprağı ıslah için 8-10 kere tekli derin patlatmadan tutun, yeşil gübrelemeye ( bakla) kadar çok şey yaptım..
Motorlu tırpanla otunu biçtim..budama artklarını bile yakmayıp araziye saçtım..

Son iki yıldır granül halindeki borlu ve çinkolu leonardit ile DoktorTarsa'nın toz humik asitini sulandırarak topraktan verdim..
Bu yıl sanırım bunun semeresini gördüm..
Diğer yıllarda aşırı sıcaklarda taş gibi sertleşen toprak, bu yıl oldukça gevşek, çepinle eşilebilen bir duruma geldi..
Ayrıca..çevremdeki zeytinlik sahipleri, zeytinler kuraksadığı için benim köye gittiğim 3 temmuzdan 5-10 gün önce sulamalarına rağmen benim zeytinlerde herhangi bir su ihtiyacı belirtisi görmedim..yapraklarda kıvrılma ve renk solmasına tanık olmadım..bu durum, leonardit ve humik asitin toprağa daha fazla su tutma yeteneği kazandırdığının göstergesi..
Gelecek yıl dekara 50 kilo leonardit ile humik asiti yine vereceğim..

--

Ayrıca, bu yıl yine DoktorTarsa'nın Proton'unu yapraktan kullandım 3 kez..Bu denizyosununu sırf bitkinin kuraklık stresini azalttığı için kullandım..
Yapraklar zümrüt yeşili..Sanırım bununda katkısı var..

Bu yıl çok tane tuttu ve karabiber dökümü dahil tane dökümü çok çok az oldu..Tane tutturamıyan 30-40 fidanım vardı..bu yıl her fidanda tane var..ve..fidanlar yüklü..zeytinler irileştikçe dipten 4-5-6 çatal yaptırdığım dallar ağırlıktan sarkmaya başlamışlar..

Ama, en çok sevindiğim şey, çevremde hemen herkesin aşırı sıcaklar yüzünden fidanlarını sulamak zorunda kalmalarına rağmen benim fidanların hiçbir susuzluk belirtisi göstermemeleriydi..

Leonardit, humik asit ve denizyosununun etkilerine inancım daha bir arttı bu yıl..

Eklenen Resimler

Düzenleyen pria : 14-07-2012 saat 21:45
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön