Arkadaşlar,
Bir yıldır Artvin Butko Zeytini fidanı arıyordum fakat henüz bulamamıştım ama bu sayede Karadeniz'de de bir zamanlar zeytin çeşitleri olduğunu ve yetiştirildiğini öğrendim. Bu türlerin maalesef Artvin'deki bir kaç çeşit hariç hepsinin zamanla bölgelerinde yok olduğunu da öğrendim. Fakat şimdi Devlet Zeytin Gen Bankası Yerel Çeşitler Kolleksiyon bahçesinde Karadeniz Zeytin Çeşitlerinin hepsinden buldum. Aşı kalemi temin edebilirim. Fakat bu konuda profesyonel olarak ilgilenebilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Artvin'deki bir kaç çeşit haricinde diğer çeşitlerin hepsi bu kolleksiyon bahçesi hariç kendi bölgelerinde tamamen yok olmuştur.
Ayrıca Karadeniz çiftçisi de yıllardır alternatif tarım arayışındadır.
Karadeniz Zeytin çeşitleri soğuğa ve zeytinin yetişebileceği en zor iklim koşullarına en dayanıklı zeytin türleridir.
Hala Artvin'de Yusufeli'de yetiştiriciliği yapılan Butko zeytininin zeytinyağı uluslararası lezzet ödülüne sahiptir.
belki bölgesinde yok olup giden diğer türlerde de durum böyledir.
çok erkenci çeşitlerdir eylül ayında bile kararmaya başlayan çeşitler var.
Bu çeşitleri tekrar hayata geçirip, yaygınlaştırarak, yok olmalarını engelleyelim.
Lütfen sadece hobi amaçlı bir kaç adet yetiştirecekler değil, sadece profesyonel olarak ilgilenecek ve bu fidanlardan yetiştirerek başta karadeniz ve marmara olmak üzere zeytin yetiştirilen bütün bölgelere satışını dağıtımını yapabilecek arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
hobi amaçlı ilgilenen arkadaşlar; önümüzdeki yıllarda yeterli sayıda çoğaltmayı başarırsak, bahçenizde müsait ise zeytin yetişen heryerde yetişebilecek bu çeşitlerden her birinden en az bir adet fidan bulundurabilirsiniz.
Artvin'deki bir kaç çeşit hariç diğer tüm çeşitler bölgelerinde tamamen yok olmuşlardır.
bu çeşitlerin her birinin aşı dalından, devlet zeytin gen bankası yerel çeşitler kolleksiyon bahçesinde bulmak mümkün. Bu konuda sizlere yardımcı olabilecek birini biliyorum.
Karadeniz Zeytin Çeşitleri;
Ağaç No:1
Butko
Görvele
Marantelli
Otur
Patos
Samsun Salamuralık
Samsun Tuzlamalık
Samsun Ufak Tuzlamalık
Samsun Yağlık
Satı