![]() |
|
![]() |
#1681 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
|
arbequina İ-18
Alıntı:
dekar da 165 adet fidan dikiliyor, bodur meyvecilikteki gibi telli terbiye sistemi tercih edilmeli. her yıl budama yapılıyor. bu konuda arbequina ile ilğili bilğisi olan kişilerden teknik yardım almanız gerekli. budama ve dikim şekli bilinen sistemlere göre çok farklı. 20 dekar zeytin bahçesi için iyi bir yatırım olur. 5. yılın sonunda şansınız yaver giderse 12-13 ton sızma kalitesinde kalie yağ alabilirsiniz. (ticari getirisi 3. yılda başlar yaklaşık 5-6 ton yağ alınabilir) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1682 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-12-2011
|
Kurulu zeytinlikte ilave tozlayıcı türü ve yerleşimi
Alıntı:
Malumunuz, zeytin desteği başladıktan sonra birçok kişi, bölge ayrımı gözetmeksizin, ziraatın gemlik fidanı tavsiyesine uyarak zeytinlik tesis etti. Adana'da bir taraftan tarımla uğraşan ailemi de buna örnek gösterebilirim. Her ne kadar bugüne kadar bu işlerden uzak durmuş olsamda, hem babama destek olmak hem de ileride yükü üstüme almak zorunda kalacağım için ısınmak maksadıyla bu hasat zamanında zeytinliğe daha fazla ilgi göstermeye başladım. Bu sene dikkatimi çeken en önemli husus zeytinin üzerindeki kadar meyvenin yerde de bulunmasıydı. Sebebini sorgularken yukarıda alıntıladığım mesajınızı referans aldığımı bilmenizi isterim. Öğrendim ki yaklaşık 1.200 ağaca tozlayıcı olarak en fazla 10 adet farklı cins ağaç ekilmiş. Onların da cinsinin ne olduğu bilinmiyor, babam tarafından erkek diye ifade ediliyor. Yalnız zeytinliğin iki farklı bölgesinde, 20'şer adet te ayrıca sarı ulak çeşidi yerel zeytin ekilmiş durumda. Bunlar dölleyici olarak faydalı olur mu bilmiyorum. Bahçeye %10 civarında tozlayıcı ekilmesi gerektiğini öğrenmiş durumdayım. Fakat sormak istediğim iki şey var; 1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur, 2. Tozlayıcıları hazır kurulu bir zeytinlikte zeytin söküp yerleştiremeyeceğimize göre nasıl bir yerleşim planı uygulayabiliriz. Saygılar, Düzenleyen mehmetckc : 06-01-2012 saat 12:36 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1683 |
Ağaç Dostu
|
Gemlik çeşidi zeytinin tozlayıcı zeytin çeşitleri
Arkadaşlar, Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün web sayfasında Gemlik çeşidi için kısmen kendine verimli tabiri kullanılmış. Yine de tozlayıcı olarak Ayvalık, Çakır, Erkence ve Samanlı çeşitleri belirtilmiş. Acaba tozlayıcı olmaması durumunda verim "ne kadar" azalır denebilir? Bir de Adana civarında ayvalık cinsi bulamadım. Mümkünse bu civarda, olmazsa başka bölgelerden bu cinsi temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1684 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
zeytinlerinizin dökülme sebebi tozlayıcıdan olamaz. Tozlayıcı çiçek dönemi daha çok meyve tutumu sağlar. Tutmuş meyve bu sebepten dökülmez. Dökülmenin bu kadar çok olmasının sebebi zeytin meyve güvesidir. Tane sapından girer ve çekirdeğe _meyve etine değil_ ulaşır. Sonra dökülür. Gemlik kendine verimlidir. Tozlayıcı istemez. Eğer dağın başına tek başına değilse... ![]() Çevrenizde 300_500 alanda çeşitli zeytin ağaçları varsa tozlayıcı zeytine ihtiyaç olamaz. Toprak tahlili sonrası, meyve tutumunu sağlayan _bor, cinko vb._ besinleri topraktan veya yapraktan kullanılmalı. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1685 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Sayın mehmetckc, Gemliklerin aralarına tozlayıcı fidan ekeceğinize, bazı gemlik dallarına döllenmeyi arttırıcı uygun çeşitlerden aşı yapmayı deneseniz daha iyi olmaz mı? Daha pratik olur..ben öyle yaptım..150 den fazla Gemlik fidanlarımdan dağınık olan 25 adedinin birer dalına aşı yaptım geçen yıl.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1686 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur, 2. Tozlayıcıları hazır kurulu bir zeytinlikte zeytin söküp yerleştiremeyeceğimize göre nasıl bir yerleşim planı uygulayabiliriz.[/QUOTE] Sn. Mehmetckc Yanıtlarken Sn. Pria'nın mesajı geldi. Bölgeniz tarım il, ilçe md. lüklerine tozlayıcı için danışınız. Uygun tozlayıcıyı uygun miktarda mevcut Gemlik'lerinize aşılarsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1688 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2007
|
Arbequina İ-18 kendine verimli türdür. tozlayıcıya ihtiyac yoktur. arbequina delice dediğimiz bir türden geliştirildiği için kendine verimlidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1689 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Halil Önen;897433]Toprak tahlili sonrası, meyve tutumunu sağlayan _bor, cinko vb._ besinleri topraktan veya yapraktan kullanılmalı. Teşekkür ederim Halil Bey, Aslında en başta yapılması gerekeni hep en sona bırakıyorum. Dediğiniz gibi öncelikle toprak ve yaprak numunesi hazırlayarak analiz yaptırmak, neticeye bakarak yöntem belirlemek en akıllıcası olacak. Saygılar, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1690 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkür ederim. Alıntı:
Literatürde Gemlik için tozlayıcı çeşitleri verilmiş olsa da bölgeye özgü çözümler olabileceğini göz önünde bulundurarak Tarım İl Müdürlüğü'ne danışmakta fayda var. Saygılar, |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1691 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-01-2012
|
4-5 yaşlarında bonsai yapmak için bir zeytin ağacı arıyorum. Bütün fidancılara sordum o yaşlarda yok. Yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı? Ücretini ödeyerek alacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1692 |
Ağaçsever
|
Halil Bey, Birine "zeytin fidanı hediye etmek"ten bahsetmişsiniz. Ben bonsai yapmak için en az 4 yaşında (aşısız ve budanmamış olursa daha iyi olur) zeytin fidanı arıyorum. Ücretini ödeyerek istiyorum. Benim var fakat çok küçükler. Fidanlıkların hepsine sordum. Yok yok... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1693 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
özel ileti de belirtiğim gibi 4 yaşında aşısız _delice_ fidanım var saksıda ama alttan budanmış durumda. Belki kendi sayfamda resimlerim. Bakarsınız bonsai olacak gibiyse gönderebilirim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1694 |
Ağaç Dostu
|
Kgursan hoca kiraz bodurlaştırma başlığında, bodurlaşma bodur anaç ile mümkündür dedi. Yabani deliceler de bodurdur. Ben büyük ağaç olmuş delice görmedim. Gören var mı bilmiyorum. Zeytin anacı delice bodurdur da biz mi onu kültür çeşitleriyle büyük boyutlu hale getirdik. Verim azlığının asıl sebebi bu olabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1695 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1696 |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Halil Önen;901454]Kendi haline bırakılırsa bodur oluyor.QUOTE] Kendi haline bırakılmış ve bodur kalmış, sopa yememiş, delice de her yıl düzenli meyve gözlemliyor musunuz? Ben bir kaç delice biliyorum. Akdeliceler önemsenmediğinden (yağı az diye genelde kimse onu toplamaz) dolayısı ile sopa yemediğinden ve budanmayıp yere yakın olduğundan hemen her yıl düzenli meyve veriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1697 | |
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Zeytinci;901507] Alıntı:
Delicenin her yıl mahsul vermesinin sebebi sanki bir az da genetik gibi duruyor. Deliceye aşılamanın altında bu yatıyor da olabilir. Yağı az mı bilemiyorum ama acı diye toplamıyorlar galiba. Ben bu yıl biraz toplayıp diğer zeytinlere ilave ettim, yağ daha güzel oluyormuş diyor, eskiler... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1698 |
Ağaçsever
|
İsteyince kıymete biniyor. Bir sürü fidan ağaç sökülüp atlıyor ama isteyince kıymete biniyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1699 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2008
|
bendeki deliceler sırık vurulmadan tarakla toplayıp sıktırıyorum ama peroside gösteriyor. yağ oranıda çok düşük olmuyor 1/6 yağ veriyor tadı ve görüntüsü iyi asiditesi 1,5 çıkıyor. ama yüksek asiditenin sebebi döküntü zeytinlerle karıştırıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1700 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2008
|
Alıntı:
aslında ilk çağrınızda cevap verme ihtiyacı hissetmedim ama yukarıdakileri yazınca bu açıklamayı yazdım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1701 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Bana da yazdı..10 yaşında bir zeytin fidanı için.. Sayın omer.tuncer'in dediği gibi bu iş basit değil..itinalı biçimde köklerini zedelemeden sökeceksiniz..mutlaka ıslak pamuk çuvallara saracaksınız kökleri.. Sonra kocama fidan bu..ağır..zedelenmemesi için ambalaj ister.. Karşıdan göründüğü gibi o kadar kolay değil bu işler.. Bunu kargoya götürmek bile zor iş..dallı budaklı çünkü.. Ayrıca böyle 10 yaşlarında bir zeytin fidanı İstanbul'daki fidancılarda garanti bir 300-400 liradır.. Öyle kargo parasına İstanbul'daki fidancılardan bu fidan alınamaz Ömer bey.. Sayın Flores, ''isteyince kıymete biniyor'' diyor.. Bence yanlış bu.. Herkesin malı değerlidir, emek zaten değerlidir.. Biz de yolda bulmuyoruz bunları..10 yıl emek veriyorsunuz.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1702 |
Ağaç Dostu
|
Delice' den bahsedince 4 yıllık demek ne derece doğru olur? Bildiğim delice çekirdekten ekilmiyor. O dağ taş arasında çalı formunda kendiliğinden yetişiyor. Belki kekliğin, Karatavuğun ya da yabani domuzun midesinden geçerek ![]() Efsane ye göre Atinaya adını veren tanrıça Athena'nın ilk zeytini kutsal Mimas'da (Karaburun Akdağ) yetiştirdiği gibi ![]() Dağda yetişenlerin kökleri (soğanlı; turplu) asırlık yaşta. Bunlar kendiliğinden bonsai. Düzenleyen Zeytinci : 21-01-2012 saat 17:55 Neden: İlave yapıldı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1703 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2011
|
Merhaba,iki yıl önce altın oluktan üç tane zeytin fidesi aldım.Cinsinin ne oldugunu sormak aklıma bile gelmedi,meyve tutması için tozlayıcımı ekmem gerekir gerekirse nerden bulabilirim.Bizim buralarda zeytin yetiştiren olmadığı için ağaçların, çeşitleri olacağını düşünemedim teşekür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1704 |
Ağaç Dostu.
|
Benim zeytinlikte dip çapı 70 santim civarında tahminime göre 300-400 yaşında yabani olduğunu sandığım tek bir zeytin ağacı vardı.. 10 yaşındaki Gemlik fidanlarım bu seneye kadar doğru dürüst verime yatmadığı halde bu zeytin ağacı her yıl pıtrak gibi zeytin yapardı.. Hayret ederdim.. Taneler karardığı zaman bile elimle ezip bakardım, yağ oranı çok düşük gibi gelirdi bana.. Çok yaptığından mıdır nedir, taneler de ufak olurdu.. Bir defasında yağlı sele yapmayı denedim; zeytinlerin iyice suyu çekildi ama o acılık bir türlü kaybolmadı..yiyemedik.. Her yıl o pıtrak gibi zeytinler kararıp olgunlaşmaya başladığında kuş sürüleri bir gün çöker, üstünde tek bir tane bile bırakmadan yerlerdi.. Yalnız, bu yıl farkına vardım..Ağacın altında bir sürü minik fide vardı..ama, büyümediler..yaz sonunda bile boyları 7-8 santimi geçmedi.. Yarım metre boya sanırım 5-10 senede ancak ulaşır bunlar.. Dediğiniz gibi bunlar, kuşların sindirim sisteminden geçen çekirdeklerden çıktılar.. Bu yıl bu deliceleri koruyacağım, otların boğmasını falan önleyeceğim..Bakalım birkaç yılda ne hale gelecekler..merak ediyorum.. Bir taraftan bunları poşet içine alsam mı diye de düşünüyorum.. ... Bu yaşlı zeytinin bu yıl 20 santimlik kalın dallarını bile aşılattım..25 kadar kalem aşı yapıldı..Yüzey çok geniş olduğu için sargıları ve kili tam saramadık..ben de kalem dipleri hava alıp kurumasın diye, mevcut kili yumuşatmak ve serinlik sağlama amacıyla yazın her fırsatta hortumla aşılara yağmurlama yaptım.. Sanıyorum 6-7 kalem tuttu..bazı kalemler (eşek+trilye) 15-20 santim sürdüler bu yıl.. Kök çok kuvvetli olduğu için birkaç yılda çatıyı tamamen oluştururlar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1705 |
Ağaçsever
|
İstanbul'dan da Bursadan da fidan aldım. Hepsi aşılanmış ve sopa gibi uzun bir değnek şeklinde. Onların benim istediğim şekle gelmesi için 10 yıl lazım. Alınganlığa gelince, "tabi alınırım". Ben de ağaç ve doğa hayranı, bitki ve kuşlara bir annenin çocuğuna gösterdiği sevgiyi, esirgemeden veriyorum. Toplul yaşamın dayanışma gerektirdiğini öğretmişlerdi ki, birden sistem değişti. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1706 |
Ağaçsever
|
Sn. Pria; "parsel parsel eylemişler dünyayı". Evet herkesin malı kendine kıymetli. Benim de toprağım var ama saksılarda. Bir 35 sene sonra falan onların başına bir de taş dikilince, "bir dikili taşım" da olacak. Malınızın kıymetini ne kadar bilseniz yeridir. Mesajıma cevap vermeyip, kendi deyiminizle "ciddiye almayıp" forumda cevaplamanız da ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1707 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Alcen, Altınoluk'dan aldığınız fidelerin yörede baskın çeşid olan Edremit (Ayvalık) olması kuvvetli ihtimaldir. Kendine tozlayıcıdır. Gemlik olma ihtimali de olabilir. Zira/maalesef Gemlik fideleri her yere yayıldı. Bursanın İskender dönerinin her yerde taklid edildiği gibi. Sn. Pria, Büyük yaşlı ağacınıza yaptığınız aşılardan 2yıl sonra tecrübeyle sabit 2 kilo civarı zeytin alırsınız. Verimsiz yaşlı ağaçların verimli çeşidlere dönüştürülmesi açısından bu her bölgede uygulanmalıdır. Yapılmadığında milli servet kayboluyor. Kuşların yaptığı ise aşılamaya hazır yabani anaç. Hastalıklara dayanıklı olması muhtemel. Şanslısınız. ![]() Düzenleyen Zeytinci : 21-01-2012 saat 22:54 Neden: ilave yapıldı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1708 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
http://www.yaseminfidancilik.com.tr/...tin-agaci.html Çare her zaman bulunur.. Bu fidanlıklarda delicenin mutlaka aşısızı da vardır.. Düzenleyen pria : 22-01-2012 saat 22:03 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1709 |
Ağaçsever
|
Sağolun link için. Ama nette ne kadar fidancı varsa aradığım gibi, aradım kendilerini. Bir tek kişi var dedi, tanesine 100 TL istedi. Resmini gönderin dedim göndermedi. Tabi 100 TL fazla dediğim için uğraşmadı. Fazla da. O büyüklükteki ağacı bahçem olduğunda peyzaj amaçlı alabilirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1710 |
Ağaçsever
|
Aile fidancılığı aramamıştım ama yarın bir de onu ararım. Hepsini aramışken onu da aramamak olmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|