Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Bu arada bilindiği gibi zeytin ağacı çok fazla döküm yapar. Bu dökümlerin zamanları ve nedenleri de şöyle,
1. İlk döküm ki bu enbüyük dökümdür meyve tutumundan sonra temmuz ağustos ayında olur. ( sempre 82 nin şu anda yaşadığı döküm bu muhtemelen) Bu dökümde ağacın oluşturduğu meyvenin % 50- 55 i dökülür.Bu dökümün sebepleri, - döllenme yetersizliği,
- besin, özellikle azot eksikliği,
- toprak nemi eksikliği,
2. Sonraki döküm ağaçta ilk döküm sonrası kalan meyvenin de %10-15 nin dökülmesiyle görülür.Ağustos sonu, eylül ortasına meydana gelir.Sebepleri ise - zeytin güvesi,
- zeytin sineği birinci dönemi,
- halkalı leke hastalığı,
- toprak nemi azlığının sürmesi,
3. Üçüncü dökümle beraber ağaçta kalan meyvenin yaklaşık %10 u daha dökülür.Eylül ortası ekim gibi bu dökülme görülür. - meyvenin tam olgunlaştığı bu dönemdeki fırtına veya sert rüzgarlar,
- zeytin sineği, bu dökülmelere neden olur.
Görüldüğü gibi zeytin ilk meyve tutumunda sahip olduğu meyvenin neredeyse % 80 ini olgunlaşmaya kadar geçen sürede kaybetmekte.
Sempre 82, zeytinin bu yapısını göz önünde tutup dökülme mevsimlerini takip ediniz. Bu nedenlerden bertaraf edebileceklerinize karşı tedbir alınız.
|
Mine Hanım,
Malumunuz, zeytin desteği başladıktan sonra birçok kişi, bölge ayrımı gözetmeksizin, ziraatın gemlik fidanı tavsiyesine uyarak zeytinlik tesis etti. Adana'da bir taraftan tarımla uğraşan ailemi de buna örnek gösterebilirim.
Her ne kadar bugüne kadar bu işlerden uzak durmuş olsamda, hem babama destek olmak hem de ileride yükü üstüme almak zorunda kalacağım için ısınmak maksadıyla bu hasat zamanında zeytinliğe daha fazla ilgi göstermeye başladım.
Bu sene dikkatimi çeken en önemli husus zeytinin üzerindeki kadar meyvenin yerde de bulunmasıydı. Sebebini sorgularken yukarıda alıntıladığım mesajınızı referans aldığımı bilmenizi isterim.
Öğrendim ki yaklaşık 1.200 ağaca tozlayıcı olarak en fazla 10 adet farklı cins ağaç ekilmiş. Onların da cinsinin ne olduğu bilinmiyor, babam tarafından erkek diye ifade ediliyor.
Yalnız zeytinliğin iki farklı bölgesinde, 20'şer adet te ayrıca sarı ulak çeşidi yerel zeytin ekilmiş durumda. Bunlar dölleyici olarak faydalı olur mu bilmiyorum.
Bahçeye %10 civarında tozlayıcı ekilmesi gerektiğini öğrenmiş durumdayım. Fakat sormak istediğim iki şey var;
1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur,
2. Tozlayıcıları hazır kurulu bir zeytinlikte zeytin söküp yerleştiremeyeceğimize göre nasıl bir yerleşim planı uygulayabiliriz.
Saygılar,