Benim zeytinlikte dip çapı 70 santim civarında tahminime göre 300-400 yaşında yabani olduğunu sandığım tek bir zeytin ağacı vardı..
10 yaşındaki Gemlik fidanlarım bu seneye kadar doğru dürüst verime yatmadığı halde bu zeytin ağacı her yıl pıtrak gibi zeytin yapardı..
Hayret ederdim..
Taneler karardığı zaman bile elimle ezip bakardım, yağ oranı çok düşük gibi gelirdi bana..
Çok yaptığından mıdır nedir, taneler de ufak olurdu..
Bir defasında yağlı sele yapmayı denedim; zeytinlerin iyice suyu çekildi ama o acılık bir türlü kaybolmadı..yiyemedik..
Her yıl o pıtrak gibi zeytinler kararıp olgunlaşmaya başladığında kuş sürüleri bir gün çöker, üstünde tek bir tane bile bırakmadan yerlerdi..
Yalnız, bu yıl farkına vardım..Ağacın altında bir sürü minik fide vardı..ama, büyümediler..yaz sonunda bile boyları 7-8 santimi geçmedi..
Yarım metre boya sanırım 5-10 senede ancak ulaşır bunlar..
Dediğiniz gibi bunlar, kuşların sindirim sisteminden geçen çekirdeklerden çıktılar..
Bu yıl bu deliceleri koruyacağım, otların boğmasını falan önleyeceğim..Bakalım birkaç yılda ne hale gelecekler..merak ediyorum..
Bir taraftan bunları poşet içine alsam mı diye de düşünüyorum..
...
Bu yaşlı zeytinin bu yıl 20 santimlik kalın dallarını bile aşılattım..25 kadar kalem aşı yapıldı..Yüzey çok geniş olduğu için sargıları ve kili tam saramadık..ben de kalem dipleri hava alıp kurumasın diye, mevcut kili yumuşatmak ve serinlik sağlama amacıyla yazın her fırsatta hortumla aşılara yağmurlama yaptım..
Sanıyorum 6-7 kalem tuttu..bazı kalemler (eşek+trilye) 15-20 santim sürdüler bu yıl..
Kök çok kuvvetli olduğu için birkaç yılda çatıyı tamamen oluştururlar..
|