![]() |
Alıntı:
Aramıza ve bonsaiye hoş geldin sevgili hemşerim. Forumda Adanalı da çok Adanalı bonsaici de, bu konuda tam yerine geldin diyebilirim :) Ama senden öncelikle bir ricam olacak; fotoğraflarınızı forum üzerinden yüklemeniz gerekiyor. Bununla ilgili olarak aşağıdaki başlık size yardımcı olacaktır: Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? Fotoğrafları önce forum üzerinden yükleyin, sonra devam edelim bonsai sohbetimize :) |
Alıntı:
Tekrar merhaba sn awarsky, Evet, bitkiniz bir ardıç (juniperus procumbens). Elbette bundan değişik ve güzel küçük bonsai yapmanız mümkün. Forumumuzda aynı türden bitkisi olan bazı arkadaşlarımız da var, onların çalışmasına da bir göz atın dilerseniz. Madem Adana'da yaşıyorsunuz o halde mutlaka bir tane de zeytin adayınız olmalı! :) Başarılar dilerim. |
Merhabalar sn. awarsky,
Ağacınızın türüne yönelik küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Ağacınızın türü tam olarak "Juniperus Squamata". Juniperus Procumbenslerin yaprakları/iğneleri, squamata ya göre daha küçük ve yeşil renklidir. Squamata nın iğne boyu yaklaşık 0,5-1 cm kadar ve oldukça serttir (İğneler elinize batar). Diğer ardıçlara göre biraz nazlı bir tür olduğunu söyleyebilirim. Sulamasına ve konumuna özen gösterin. Fazla sulanmayı sevmez ve ışık isteği yüksektir. Çok güzel bonsai olur. Özellikle Sarkık (Kengai) ve yarı sarkık (Han-Kengai) tarzlarına çok uygundur. |
1 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba beni yeni katıldım foruma bir hevesle migrostan bu iki arkadaşı aldım. Türlerini yazabilirseniz çok sevinirim. Birde yarın toprak değişimi yapacağım bu değişimden sonra bonsailer için aldığım sıvı besini vermeye başlamalımıyım. Son olarak budama gereklimidir. şimdiden teşekkürler
|
2 Eklenti(ler)
Merhabalar;
Bugün eve gelirken yol kenarında üzerine basılmış bir bitki gördüm.Yarısına kadarı topraktan çıkmıştı bende aldım ve eve getirdim. Kurumuş Kökleri budadım tek tek ve toprağın altında kalan kökleri hala canlıydı. Bitkinin gövdesine tırnakla çentik attığımda yeşildi. Öncelikle sormak istediğim şudur. Bu bitki nedir? :) Ağaç mıdır? Eğer bonsai olursa bununla ilk adımı atacağım olmazsada canı sağ olsun yeniden yaşama döndüreceğim.Resimde de görüğünüz gibi bazı kısımları ölü gözüküyor sararmışlar. Daha bugun ektiğim için ve tecrübesiz olduğum için budamaya kalkışmadım. Bu kısımları budamalı mıyım yoksa biraz hayata dönmesini beklemeli miyim? Şimdiden verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. Not: 1. resim flashlı çekilmiştir. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Eğer kök sistemi hasar görmüş ise şu anda herhangi bir işlem yapmayın bence, bırakın kendini toplasın. Başarılar dilerim. |
Alıntı:
|
teşşekür ederim
|
Alıntı:
Sakaki'nin dediği gibi soldaki ficus, sağdakini ben de çözemedim.. Bitkilerinşz dış mekan bonsaisidir. Kalorifer peteğinin üzerinde onları görmek beni çok üzdü. Dilerim ki petek sıcak değildir. Çünkü bonsai kalorifer peteğinin üzerinde yetişmez. İç mekan bonsaileri ve dış mekan bonsaileri olarak ikiye ayrılırlar. Eğer ficus yerine bir iç mekan bonsaisi yetiştiriyor olsaydınız dahi onu bir masanın üzerine koymalısınız. Bitkileriniz market bonsaisi olduğu için size gelene kadar çok büyük sıkıntılar çekiyorlar. Bir hafta gibi bir süre dışarıda kalsınlar, dinlensinler. Sulamayı unutmayın ficuslar suyu severler. Toprağının nemli olmasına dikkat edin! (Islak değil, nemli!) sonraki aşamada ise toprak değişimi ve kök budama yapacaksınız. Nasıl yapacağınızı forumda bulabilirsiniz. Kolay gelsin. |
4 Eklenti(ler)
Merhabalar bugün , 4 gün öncesinden eve getirdiğim şimşirimi budamaya karar verdim ve sol kısımda yığılan sarı ve turuncu yaprakları budamakla başladım. Budarken farkettim ki görüşü bozan öne doğru sarkan birkaç dal vardı. 4 ya da 5 dal kestikten sonra bitkinin içinde çürümüş ve adeta balçıklaşmış dalları , yaprakları ve örümcek yumurtalarını gördüm. Bunların bulaştığı dallarıda budadıkça bitkinin sadece dışının canlı olduğunu içinin adeta kan ağladığını gördüm ve ağır bir budama yaptım. Budama öncesi ve sonrası resimlerde de göreceğiniz gibi bitki demeye bin şahit kel bir hale geldi. Şimdi öncelikle bu budama biraz fazlamı ağır oldu? Bitkiyi bu budama sonucunda kaybedebilir miyim? Eğerki yaşatabilirsem nasıl bir form önerirsiniz? Siz değerli üstadlara verdiğiniz cevaplardan ve ilginizden ötürü teşekkür ederim.
|
5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim bonsaim bu. Hangi tür, cins acaba? Yaprakları tırtıklı, biraz meneke yaprağına benziyor yüzeyi ama diken gibi. ve tomurcuğa benzer bir şeyler var üzerinde.
|
Alıntı:
Bitkinizin ismi Fukien Tea. Bu başlıkta bir arkadaşımız güzel bilgiler vermiş bitki hakkında: http://www.agaclar.net/forum/bonsai-...leri/26052.htm Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Fotoğraflarda gördüğünüz bonsainin türünü soracaktım. Yaprakların yanları tırtıklı, yeni çıkan yapraklar gül yaprağına benziyor. |
4 Eklenti(ler)
Yolda ağaçlardan kopardığım dallar, ilk önce köklendireceğim, sonra bonsai için kolları sıvayacağım. İlk 3 fotoğraf aynı ağaca ait, sonuncusu ise bir dikenli ağaç. Dikenli olan fotoğraftan daha yeşil, ladin değil ama çözemedim. Diğer ağacı ise bilemedim. Bilenler varsa, tanıyanınız varsa ve yazarsa sevinirim. :)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
arkadaşlar ben forumda ve bonsai konusunda çok yeniyim...hatta yeni ötesiyim...herkese merhabalar..birkaç sorum olacak...umarım yardımlarınızı ve sabırla yoğrulmuş engin tecrübelerinizi paylaşırsınız ve esirgemezsiniz..
|
3 Eklenti(ler)
Eklenti 389468
Eklenti 389469 Eklenti 389470 (öncelikle çok yeni olduğum için cehaletimi mazur görmenizi istirham ederek sözlerime başlayayım) bu bonsai karaağaç mı ? zelkova mı ? ya da başka bir türse adı nedir ? 4-5 gündür almama rağmen neden yaprakları sarardı ve döküldü ? nerede bakmalıyım ya da muhafaza etmeliyim...dışarda mı içerde mi ? sulama, güneş, ışık ihtiyacı ve bakım için ayrıca önerileriniz var mı ? yardım, yorum ve görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim....saygılarımla... |
Alıntı:
Aşırı sulamadan dökülüğünü tahmin ediyorum. Ya da güneşsizlikten. Her bitkinin güneşe ihtiyacı vardır ancak bazen güneş bitkiler için zararlı olur. En güzeli güneşin zararlı olmadığı sabah 6-9 saatleri arasında bitkinin güneş banyosu yapmasıdır. Bitki Türkiye de, Hakkari , Siirt, Kars illerinde yaşamaktadır. Ama siz yinede fazla rüzgar olduğunda içeri koyun derim. Sulamayı sadece toprak kuruduktan sonra yapın ve rutin olmasın (mesela 3 günde bir akşam suluyorum şeklinde olmasın) Toprağını siz mi değiştirdiniz? |
toprağı ben değiştirdim :) hata mı ettim acaba ? kökler çanağa (saksıya) değiyordu değiştireyim dedim..yeni toprağı karışım toprak......İçerde bakıyorum dışarıya mı çıkarmalıyım..?? yorumunuz ve yardımınız için teşekkürler
|
Alıntı:
Değiştirmekle iyi etmişsiniz ama köklerin uzunluğu neydi fazla mı uzundu normalmiydi? köklerde siyahlaşma (çürüme) var mıydı ? Dışarı koysanızda olur ama dedğim gibi geceleri çok soğuk oluyorsa içeri alın. Rüzgarda dışarda pek durmasını önermem . |
ficus ginseng mi ? ficus retusa mı?
5 Eklenti(ler)
Sevgili Bonsai Dostları Merhaba,
Bu yazılar sayesinde bütün hatalarımı öğreniyorum; bu sebeple herkese teşekkür ederim. Resmini ekleyeceğim bonsai ikea nın fırsat köşesinden alınmış, kaderine terkedilmiş bir ficus ginseng idi. Öncelikle Mine Pakkaner ' in ev yapımı ilaç tarifleri sayesinde unlu bit sorununu yok ettik; daha sonra toprağını değiştirerek çıyanlardan da kurtulmayı başardık. Fakat alttan çıkan filizleri koparmamız gerektiğini bilmiyorduk ve aşılı dallar kuruyup - çıktılar gövdenin bir kısmıda muz gibi soyuldu ve kuru hareli bir gövde ortaya çıktı. kabuğun soyulmadığı yerde küçük bir çizik atarak alttaki yeşil yüzeyi görebiliyorum. Endişelendiğim konu; onu küçük bir saksıya alarak hata yapmış olabileceğim.. toprak karışımı: alt tabaka volkanik kaya parçaları , üst tabaka ağaç kabuğu torf karışımı. internette yaptığım araştırmalarda ginseng yapraklarının bu bitkininkine benzemediğini gördüm; daha çok retusa denen cinse benziyor; gerçi ikisininde bakım koşulları benzer anladığım kadarıyla .yanılıyor muyum? sizce bu saksıda olur mu? |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
Sulamayı sadece toprak kuruduğunda yapın. Ve şuanda direk güneş altı değil ama aydınlık bir ortamda dursun zaten 2 haftayı çıkartırsa gider |
Alıntı:
Elimdeki saksı ve topraklarla yapabildiğimin en iyisi bu idi. toprak karışımı: ağaç kabukları torf ve volkanik kaya parçacıklarından oluşuyor; biraz da ne toprağı olduğunu bilmediğim eski bir saksının toprağı... hepsini bir güzel karıştırıp yeni saksısına döktüm sonrada saksıyı yere vurarak toprağı ve bitkimizi sabitlediğimi düşünüyorum. Hava kararmadan drenajını kontrol etmeye karar verdim ve alttan 2-3 damla su çıkana kadar su fısfısladım toprağına.:) toprak kuruydu şimdi yaş. bitkinin fotoğraflandığı yer onun her zamanki yeri , direk güneş ışığı almıyor, aydınlık. ben bonsai olamayan ginseng köküne güveniyorum;yaşayacak. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bonsai min cinsi ne Acil yardım
3 Eklenti(ler)
1 Hafta önce fıcus bonsaisi adı altında bonsai aldım.
İnternet biraz araştırma yapınca fıcus bonsaisinin yapraklarıyla benim kendi bonsaimin yaprakları farklı bana yardımcı olabilir misiniz ? bonsaime daha sağlıklı bakabilmek için türünü öğrenmem gerek. Birde ne yazık ki bonsaimin yapraklarında hafif siyahlaşmalar var bunu sebebini söyler misiniz bonsaimi kaybetmek istemiyorum . . . Resimlere bakıp yardım edin lütfen!! (ligustrum << bu olabilir mi ?) |
Merhaba Kazanova
Evet, bitkiniz ligustrum. Kolay gelsin :) |
Alıntı:
Kurumuş 3-5 dal var resimde de görüldüğü gibi onları tekrardan canlandırabilir miyim yoksa budayayım mı? Bir sorum daha olacak yapraklarda ki siyahlaşmanın nedeni nedir.. Forumda yeni olduğum için hastalıklarda da bulamadım..:confused: |
Alıntı:
Alt kısımdaki ince ve kurumuş dallar ise doğal olarak ölmüş gibi görünüyor. Yani ağaç enerjiyi devamlı yukarıya doğru yönlendirdiği için, bu enerji kontrol edilmediğinde bu şekilde alttaki dallar zamanla cılızlaşır ve ölür. Bunu önlemenin yolu ise kontrollü budamadır: enerjinin nereye akmasını istemiyorsanız o bölgeyi kontrol altında tutmak gerekir. Forumdaki bonsai konularına detaylı göz atarsanız ayrıntılı açıklamalar ve anlatımları bulacaksınız :) Kolay gelsin. |
Bu kadar ilgi ve alakanızdan ötürü size tekrardan teşekkür ederim :). Bonsaimin Büyüme ve Gelişmesini beraber takip edicezz :).
|
2 Eklenti(ler)
merhaba,
4 gün önce 2 tane bonsai aldım. Sitedeki bilgiler ışığında toprağını değiştirdim ve aşırı uzamış köklerini budadım. Ama maalesef yapraklarında güçsüzleşme başladı. Her ne kadar üzerlerinde türleri yazsada, mağazada isim etiketlerinin karışma ihtimali yüksek. Bu ufaklıkların türleri nedir ve neden güçsüzleşiyorlar sizce? Teşekkürler Sakaki, sanırım şimdi becerdim fotoğraf yüklemeyi Eklenti 391206 Eklenti 391207 |
Her ikisi de çin karaağacı gibi.
Toprak/saksı değişimi esnasında bitkinin köklerindeki eski toprağını tamamen temizleyerek mi yeniden saksıladınız veya köklere müdahale ettiniz mi? |
Eski toprağı tamamen temizledim, kökler sağlıklıydı ve çok gelişmişti. Ayrıca toprak çok azdı. Köklere müdahale ettim, biraz budadım.
|
Alıntı:
Normalde bu işlemleri Şubat ayında (ağacımız uyanmadan hemen önce) yapmalıyız, çünkü ilkbaharla birlikte kökler ve sürgünler gelişmeye başlıyor, yani ağaç uyanmış oluyor. Bu işlemlerin Nisan-Mayısa dönemine sarkıtılması, genelde ağacın sağlığı açısından kötü sonuçlanıyor maalesef. Ağacınız kendine gelene kadar (eğer toparlayabilirse) toprağını hafif nemli tutun, direk güneş altında bırakmayın ve besin/gübre vermeyin. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025