agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-02-2011, 07:15   #31
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi öZNe Mesajı Göster
Ders verecek öğrenci arayan öğretmenler gibi davranıyor bazılarınız. Ama ders almak isteyen toy çocuklar pek yok sınıfta. Nedeni öğretmen olduğunuza inanmamaları olabilir mi?

Biri çıkıp diyor ki cumartesi günü şu saatte şurada bonsai dersi verecem kim gelmek isterse gelsin. Aslında tersi olmalı ; 5-10 kişi toplanıp gün yer kararlaştırıp bilgisine güvendikleri birini davet etmeli. Hem böyle olursa bu işe gönül verenlerin sayısı , kimliği , ciddiyeti belli olur. Diğer taraftan davet edilen kişinin de ustalığı kabul görmüş olur.
öZNe, üslubunuz her ne kadar kırıcı olarak algılansa da bir tepki biçimidir. Eğer gerçekten Bonsai Sanatının gelişmesi konusunda bir istek ve kaygı duyuyor ve bu nedenle görüş belirtiyorsanız, o zaman ben de size derim ki buyurun; öğrenmek isteyenler tarafı olarak toplantı organize edin, bilgisine güvendiğiniz birini davet edin ve atölye çalışması yapın. Kimsenin buna karşı çıkacağını sanmıyorum. Hatta eğiticiler bundan mutlu olurlar.

Orada nasıl yapılıyor bilmiyorum, ama Kıbrıs'ta yaptığım toplantılarda masrafları genellikle ben kendim karşılıyorum. Belki bu tür sorunlara da ortak çözümler bulunur.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 11:55   #32
-
 
Giriş Tarihi: 31-08-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 55
Sayın Alpmoon, Konuyu tekrar okumanıza gerek yoktu. Sadece Sayın memet'in en son yazısını okusaydınız ne demek istediğimi çok iyi anlayabilirdiniz. Siz neden bana laf yetiştirmek yerine Tekin Bey'in açtığı bu konuya yani ülkemizde bonsai adına neler yapılabilir sorusuna yorum getirmiyorsunuz anlamış değilim. Üslubumun farklı olması körler sağırlar birbirlerini ağırlar durumunuza katılmamam söylediklerimi önemsiz , anlamsız yapar mı? Görmüyorsunuz hatta görmek de istemiyorsunuz. Çünkü o kadar kanıksamışsınız ki bu seramoniyi. Foruma her yeni gelen aynı soruları soruyor. Bilenler aynı cevapları usanmadan veriyor diye doğrusu bu mudur? Seviyeyi ne kadar yüksek tutarsanız sizi anlamak için , size yetişmek için o kadar çok çabalar gerçekten bu işe gönül veren hobiciler diyorum ben. Diğer durumda zaten doğal seleksiyon kuralları işler. Tekin Bey neden artmıyor bu sayı , neden gelişmiyor diyor bonsai ülkemizde ; yani buna cevaplarımı yazıyorum ben.
Son olarak Sayın Alpmoon siz pembe gözlüklerle bakmaya devam edin çünkü okuduğunuzu bile anlayamıyorsunuz iki taraf da memnun değil bu gidişten.

Sayın msgurkan, üslubumu yukarda az çok açıkladım. Öğrenmek isteyenler tarafı olarak gel bana ders ver , bu işi öğret dersem sanırım bu özel ders olur. Aslında anlattığım şey birlik olup mesela on kişi olup sizi çağırmak olabilir. Hem bu şekilde olunca ders almak isteyenler bu işin maliyetine de katlanabilirler. Diğer taraftan sanırım bu şekilde olursa devam zorunluluğu da olur , derslerde ilerleme de. Hatta yurtdışından çok değerli bir usta da davet edilebilir bu şekilde. Ha birileri çıkıp bu ütopik de diyebilir. Ama olmuyorsa olmuyordur, olursa da böyle olur diyorum ben.

öZNe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 12:13   #33
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Sözleriniz konu içeriğinehiç bir katkı içermiyor. Sadece itiraz ediyorsunz. Bunun da benim bu başlığı açma amacıma bir katkısı yok.

Pek işöyle yapalım bundan sonra biri bonsaisi konusunda bir soru sorunca kimse cevap vermesin.
Hemşerim önce bir seviye tuttur bakalım sen, yazalım. Hatta bu yazıyı her seferinde yazmayı siz görev edinin.

yazdıklarınız bonsai çalışamlarında katılımı arttıracak bir içerik taşımadığı için bana yararı yok. Demekki ben bildiğim yolda gideceğim sizin anlamaya niyetiniz olmayan yer burası.
Her gelen bazen aynı soruyu soruyor evet cevap verenlerde usanmıyor. Çünkü burası forum, böyle oluyor forumda işler.

Tekin bey ilk mesajındaişin maddi boyutlarından sözetmişti. Sizin cebinzide paranız varsa, ben eğitim ereyim isterseniz size ücreti karşılığı. Çin veya Japonya'an sertifikam olduğunu da kanıtlarım geldiğimde. Malum böyle bir şey istiyorsunuz.

Bugüne kadar yaptığımz hiç bir toplantıda maddi bir kazanç niyetimiz isteğimiz fikrmiz olmamıştı aslında.
Yurt dışından değerli bir usta da çağırın bu değerli ustanın istediği bir kaç bin euro'yu biriktirmek için forumda bir başlık açabilrsiniz.Japonya'dan gelen hocalar da olabilir euroya bir de sıfır eklersiniz bu durumda.

Yazdıklarınız ütopik mi hayır değil. Sadece yürüyen sürece nasıl katıkada bulunuruz diye açılan başlığı sabot etmek.

Evet ben organzie edeyim on arkadaşla toplantıyı dediğiniz deriliğe ulaşamadım yazınızda. Sanırım işin sizi aşacağını farkettiniz.

Sizin için olursa böyle olur, benim için hayalcilik ve süreci sabote etmek oluyor.

Size kalsa aman başlamayalım biz bu işe usta bile yok Türkiye'de deyip evde otururdunuz.

Biz ise başlayalım yürüyelim yürüdükçe öğreneceğiz dedik.
Şimdi de daha iyi nasıl oluruz diyorduk ki, sağolun başlığı sabote ediyorsunuz, fikrini açıklayacaklar da yazmıyor .

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 13:53   #34
-
 
Giriş Tarihi: 31-08-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 55
Sayın memet, '' Sözleriniz konu içeriğinehiç bir katkı içermiyor. Sadece itiraz ediyorsunz. Bunun da benim bu başlığı açma amacıma bir katkısı yok. '' demişsiniz. Konuyu Tekin Bey açtı sanıyordum ben. Onuda mı siz yaptınız?

'' Pek işöyle yapalım bundan sonra biri bonsaisi konusunda bir soru sorunca kimse cevap vermesin.
Hemşerim önce bir seviye tuttur bakalım sen, yazalım. Hatta bu yazıyı her seferinde yazmayı siz görev edinin. ''
demişsiniz. Okuma özürlüyüz. Forumu bi oku deyiverin. Nasılsa aynı soru onlarca defa sorulmuştur daha önce. Bahsettiğim seviye eğitmen edasıyla yazanların seviyesidir. Yani siz seviyeyi yüksek tutarsanız bu işi öğrenmek isteyenler okur , araştırır bir zahmet diyorum. Ne görev istiyorum ne de vazife. Ben hobimin gönüllüsüyüm.

'' yazdıklarınız bonsai çalışamlarında katılımı arttıracak bir içerik taşımadığı için bana yararı yok. Demekki ben bildiğim yolda gideceğim sizin anlamaya niyetiniz olmayan yer burası.
Her gelen bazen aynı soruyu soruyor evet cevap verenlerde usanmıyor. Çünkü burası forum, böyle oluyor forumda işler. ''
demişsiniz. Böyle olmamalı işte bonsai forumunda durum. Yoksa beş sene sonra gene bu konuda konuşursunuz.

'' Tekin bey ilk mesajındaişin maddi boyutlarından sözetmişti. Sizin cebinzide paranız varsa, ben eğitim ereyim isterseniz size ücreti karşılığı. Çin veya Japonya'an sertifikam olduğunu da kanıtlarım geldiğimde. Malum böyle bir şey istiyorsunuz. '' demişsiniz. Sertifikanızın olduğunu bilmiyordum. Size karşı önyargılıyım. Yaklaşımlarınız çok fazla '' ben '' merkezli. Diğer taraftan bitmiş bonsai örneklerinizi de görmedim henüz.

'' Bugüne kadar yaptığımz hiç bir toplantıda maddi bir kazanç niyetimiz isteğimiz fikrmiz olmamıştı aslında.
Yurt dışından değerli bir usta da çağırın bu değerli ustanın istediği bir kaç bin euro'yu biriktirmek için forumda bir başlık açabilrsiniz.Japonya'dan gelen hocalar da olabilir euroya bir de sıfır eklersiniz bu durumda. ''
demişsiniz. Çokda ucuza üstesinden gelinebilecek bir hobi ya da sanat dalı değil bu bonsai bilmem farkında mısınız? Sadece seramik bir saksı bile alacağınız fidandan pahalı olabiliyor. Yapıyormuş gibi yaparsak kolay tabi. Ama yurtdışıyla rekabetten bahsediyorsak ki biz daha oraya gelemedik euro ile maliyetlerden geri durmamalıyız.

'' Yazdıklarınız ütopik mi hayır değil. Sadece yürüyen sürece nasıl katıkada bulunuruz diye açılan başlığı sabot etmek. '' demişsiniz. Alıştığınız tarzın dışında eleştiri aldığınız için sabotaj sözcüğünün kapısını çalıp yardım istediğinizi düşünüyorum.

'' Evet ben organzie edeyim on arkadaşla toplantıyı dediğiniz deriliğe ulaşamadım yazınızda. Sanırım işin sizi aşacağını farkettiniz. '' demişsiniz. Hiçbirşeyi yapmak için yapmadım. Ama hazır konusu açılmışken kimseyi tanımayan biri nasıl bir organizasyon yapabilir ki ? Buradan da anlaşıldığı üzere sanırım öncelikle bonsaiye gönül verenlerin bir araya gelip tanışması gerekiyor. Belki daha sonra hobiye ayrılan boş zamanları çakışanlarca bir birliktelik sağlanabilir.

'' Sizin için olursa böyle olur, benim için hayalcilik ve süreci sabote etmek oluyor.

Size kalsa aman başlamayalım biz bu işe usta bile yok Türkiye'de deyip evde otururdunuz.

Biz ise başlayalım yürüyelim yürüdükçe öğreneceğiz dedik.
Şimdi de daha iyi nasıl oluruz diyorduk ki, sağolun başlığı sabote ediyorsunuz, fikrini açıklayacaklar da yazmıyor . ''
demişsiniz. Kimseye sözüm üstüne söz söylenmez dediğimi hatırlamıyorum. İsteyen istediğini yazar. Düşünmek , düşündüklerini ifade etmek adına yazmak özgürlüktür. Ben bu özgürlüğü kullanıyorum. Susma , yazmama özgürlüğü diye de bişey vardır sanırım.

öZNe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 14:17   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,299
Galeri: 5
Sevgili arkadaşlar, böyle tartışmanın anlamı yok, bence bu sanat'a gönül vermiş veya vermek isteyen dostlarımızla birlikte kendi bölgelerimizde toplanarak, uygun olan ortamda ağaçlarımızla bire bir çalışma yapalım ve yeni başlayan dostlar da bu çalışmaları görerek imrenecek ve kesinlikle bizlere katılacaktır.
Bonsai atölye çalışmalarını salonlarda yapmak yerine, uygulama için uygun alanlara gitmeliyiz ve çalışmalarımızı bir piknik havasında yapmalıyız ki, kimse hayal kırıklığına uğramasın.
Bu konuda o kadar çok yer var ki saymakla bitmez, tabii ki bu benim düşüncem.
Ayrıca diplama ile ustalık olmaz, bu bir düşünce ve beceri işidir. Bu gün harika binalar, ferforce işleri, sıcak demir işleri, vesair yapan ustaların diplamaları varmı ki.
Tartışacaksak, bonsai sanatı için bu güne kadar neler yaptık, neredeyiz ve neler yapmalıyız diye tartışalım diyorum.

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2011, 22:29   #36
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Merhaba Bonsai sevdalısı arkadaşlar;

Konu başlığının içeriğini; ne yaparsak, iyi yol alırız? Nerde hata yapıypyoruz?

Atölye çalışmalarımıza neden sürekli katılım olmuyor? Daha doğrusu kendimizi sorguyalım istedik. KENDİMİZİ başkalarını değil.
Her şey den önce insanız. Hepimiz hata yapabiliriz. Dört dörtlük insan olmaz.
Diyelim ki; çok özel bir buluşmaya, ya da toplantıya gideceğiz. Şık giyinmemiz gerekiyor. Giyindik; takım elbise, kravat her şey mükemmel görünüyor, çok güzel hazırlandık. Tam çıkmak üzere iken; evden birileri, "aaaa çeketin arkası sökük, öyle gitme" deseler biraz üzülürüm. Ama daha çok sevinirim. Çünkü benim göremediğimi; (AYNAYA rağmen) ailem görmüş, beni uyarmıştır.

Eğer evdekiler, görmese idi, sokağa çıktığımda komşumun ve dostlarımin uyarmasını isterdim.

Burada söylenenlere; savunma durumuna, geçmeden, bence "acaba ,acaba " demeliyiz diye düşünüyorum.

Hiç birimiz mükemmel değiliz. Ben isterim ki; herkes kendini sorgulasın, kendi öz eleştirisini yapsın. Eğer kendimizde de hata bulmuyorsak sorun yok zaten.

Eğer; gelen her eleştiriyi, saldırı olarak görüyorsak, nerdeyiz, durumumuz nedir, ne yaparsak daha iyi olur sorularını sormamızın anlamı da yok bence.

Bir kişinin bile kalbini kırarsak; hadi kırdık diyelim, ne kazanabiliriz ki?

Eleştiriler yapıcı olmalı, kırıcı değil. Bazen de DOST ACI söyler. Ama doğru söyler.Ata sözünü aklımıza getirmeliyiz.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 18:52   #37
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
İlk bonsai çalışmasını organize ederken, beş sene hedef koymuştum kendime.
Beş seneyi doldurdum.
Bazı bakımlardan amaçlarıma ulaşmış gibiyim, bazı yönlerden umduğuma ulaşamadım.

Yurdumun genel yapısınını biraz daha hesaba katmalıydım.

Yeni hedefler planlamam gerekiyor.

Bu konuda fikri olanların yazmasını umuyorum.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 19:40   #38
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
İlk bonsai çalışmasını organize ederken, beş sene hedef koymuştum kendime.
Beş seneyi doldurdum.
Bazı bakımlardan amaçlarıma ulaşmış gibiyim, bazı yönlerden umduğuma ulaşamadım.
Hedeflediğiniz nokta neydi. Ne kadarına ulaşabildiniz ulaşamadınız noktalar nelerdir. Umduğunuza ulaşmayı engelleyen etkenler nelerdir. Kısaca bir özet geçerseniz katkıda bulunmak iseyen arkadaşlar çıkacaktır.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster

Yurdumun genel yapısınını biraz daha hesaba katmalıydım.

Yeni hedefler planlamam gerekiyor.

Bu konuda fikri olanların yazmasını umuyorum.
Türkiye genelinde bir hedef mi bu Yeni hedefleri belirlemek için Türkiye genelinde hedefiniz varsa bunu net bir şekilde anlatmalısınız ki katkı yapabilecekler ya da fikir beyan edecekler ona göre fikirlerini söylesin.

Türkiye bonsai adına çok şey yapılamadığı ortada ama yavaş da olsa yol alıyoruz diye düşünüyorum. Yeni başlayan arkadaşlardan ümitliyim. Çok hızlı bir şekilde geliyorlar tahminim yakın gelecekde biz deneyimlilere sol çekecek arkadaşların geldiğini görüyorum.

Umarım cevap yazdım diye Polemik diye algılamazsınız.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 18:46   #39
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bazen çok şey mi istedim acaba diyorum, geçen seneki toplantılarda da benzer soruları sorup katılımcıların fikirlerini sormuştum. Forumda da tekrarlamıştım bir cevap alamamıştım.

Bilmiyorum , yurdum fikir açıklamak istemeyenler ülkesi olmuş gibi. Bundan da fazlası forumda fikrimi açıklamamam konusunda beni uyaran bir üye de oldu "gençlerin bunları bilmemesi gerekiyormuş". Her ne anlama geliyorsa onu anlayamadım.

Tekin bey, polemik veya değil, bu konuda fikrinizi öğrenmeyi daha çok isterdim, bunun yerine konuyu ilerletmeyen bir yazı yazmışsınız.

Bu da bana bir fikir verdi tabi. "Hak bildiğin yolda yanlız ilerle" diyen Tevfik Fikret'i hatırladım.

Bence yazım yeterince açık, fikri olanların yazabileceği kadar açık.

Bonsaide ne yapabileceğimiz konusunda düşünceleri olan üyeleri beklemeye devam edeceğim.
Biraz fikir üretsek iyi olur bence.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2011, 20:31   #40
Ağaç Dostu
 
Harun Parlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2007
Şehir: İstanbul Sarıyer
Mesajlar: 4,272
Galeri: 22
Benim fikrlerim size uçuk geliyor. Ama yine de fikrimi belirteyim İlk olarak bonsai sevdalılarının elini korkak alıştırmamak.
Önce tasarım yapmasını geliştirmek.
Tasarlamayı geliştirdikten sonra Tarzlara takılı kalmadan minyatür ağaç yapabilmeyi geliştirmek.
Bitkiler hakkında botanik bilgisi olmayanlar gerekli bilgileri öğrendikten sonra güçlü adaylar alınıp radikal budamalar yapılacak. Bonsaiyi öğrenmek için çoook uzun yıllar lazım söyleminden vaz geçmek.
Bonsai severler makul zaman dilimi içinde bu sanatı öğrenip güzel adaylar la istediklerine daha çabuk ulaşabilir olduğunu göstermek. Siz buna her ne kadar karşı olsanız da benim fikrim bu.

En önemlisi de ziraat mühendisleri gerekli tasarımı öğrnediklerinde bitkiler hakkında hayati konuları bizlerden daha iyi oldukları için bizden daha çabuk yol alabileceklerini anlatabilmek.
Hat da besin hastalık ve tedavi gibi bilgileri ilmini almış arkadaşlardan alıp onlara yönlendirmek.
Diyeceksiniz belki bonsai bakımı ile ağaç fidan bakımı farklı. Hayır farklı değil. Tamamen aynı sadece oran farklı daha az yani.
Bir yetişkin insanla bir iki yaşındaki çocuğun aldığı besinler vitaminler aynı olup miktarının az olması gibi.


Not

Bonsaide bence tasarım çok önemli tasarlayıp ne yapacağını bilen insan nasıl yapılacağını çok rahat öğrenir.
Tasaralayamaz ise ne yapacağını bilemeyen insan el becerisi olup yapmaya çalışsa ne olur.

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024