agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni176Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-03-2014, 19:09   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-03-2014
Dağ Muşmulası Hazırlık

Selamlar öncelikle herkese.

Bonsai ile tanışmam Dağ muşmulası ile olacak.

Forumu yaklaşık 1 haftadır çok yoğun şekilde karıştırıyorum, notlar ediniyorum ama yinede soru cevap şeklinde soracaklarıma sizler sayesinde daha net cevaplar bulacağımı düşünüyorum.

* Fidan edinerek başlamak niyetim, fakat bulunduğum bölge itibariyle herhangi bir fidanlığa gidip seçme imkanım yok, ya karstaki çiçekçiler vasıtasıyla ya da internet üzerinden sipariş şeklinde temin etmeyi düşünüyorum.Sizin önereceğiniz herhangi bir yöntem var mı, internet üzerinden alışveriş yapabileceğim bir site önerisi de olabilir.

* 3-4 yaş veya daha yukarı yaşlarda fidan olacak.Doğru mu?

* Toprak hakkında çok fazla bilgi var forumda fakat özellikle Dağ Muşmulası için kullanılan toprak karışımı hakkında bilgi bulamadım.Nasıl bir toprak karışımı kullanmalıyım. Ayrıca kullanılan toprak karışımında örneğin %25 toprak , % 25 torf, % 25 çakıl ve %25 lav kayası kırığı olduğunu düşünelim, bu malzemeler karıştırılarak mı yoksa tabaka şeklinde mi saksıya yerleştiriliyor.

* Verilen gübre NPK 7.7.7 ve 10.10.10 olması yazıyordu çoğu konuda . Doğru mu?

* Öncelikle gövde gelişiminin önemli olduğu ve bazı yöntemlerle gövdenin büyütülebileceği imkanı olduğu yazmakta. Sormak istediğim ise diyelim ki Sn. Ali H. ALI beyin belirttiği şekilde kök saçaklarını sunta tarzı bir malzemeye sabitleyerek toprak altına gömülmesi yöntemini kullanmak istiyorum. bu yöntemi saksıda gerçekleştirebilir miyim ve saksı büyüklüğü ne kadar olmalı. Derinlik veya genişliğin fazla veya az olmasının etkisi nedir. küçük bir fidan için 100 lt lik saksı kullanmanın sakıncası veya faydası nedir?

Kısacası nasıl bir yol çizmeliyim kendime fidanı aldıktan sonra.

Cevap verecek olan herkese çok teşekkür ederim.

ufuk36 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2014, 20:48   #2
Ağaç Dostu.

tourkana's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2006
Galeri: 21
http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/29588.htm
Benim dağ muşmulası çalışmasına bir bakın, toprak formülünüz bu ağaç için uygundur, gübreyi ise dikimden en az 1 ay sonra vermelisiniz.
Buralara ilkbahar geldi ,ağaçlar uyandı artık saksılama için geciktik ama Kars'ı bilemiyorum, çevrenize bakın, ağaçlar henüz uyanmadılarsa budama ve sığ alıştırma saksısına alabilirsiniz.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2014, 21:58   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-03-2014
Merhaba

Merhaba ;
Bende yeni başlıyorum bonsai ile rahatlamaya.Birkaç gündür uygun fidan arıyordum.Birkaç tane buldum ama çok yorgunum haftasonu bebeklerimle ilgileneceğim.Çok degerli fikir ve önerilerinizi bekliyorum...ALdığım fidan ve köklenmeye bıraktığım fidanlarım.Begonvil, cinsini bilmediğim çam ve çelikleyip köklenmeye bıraktığım kauçuk, incir, defne, isimlerini bilmediğim 2 adet (şimşir olabilir) köklü,dikim ve bonsai haline getirmek için aldığım fidanlar.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 20140328_212826.jpg (43.1 KB, 256 views)
Dosya Türü: jpg 20140328_212653.jpg (43.8 KB, 255 views)
Dosya Türü: jpg 20140328_212601.jpg (32.3 KB, 255 views)
Dosya Türü: jpg 20140328_212747.jpg (47.1 KB, 255 views)
Dosya Türü: jpg 20140328_212812.jpg (33.5 KB, 256 views)
insupinar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2014, 20:59   #4
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Galeri: 7
Merhabalar sayın ufuk36,

Bonsaiden fazla anlamam ama ağaç hakkında bilgi verebilirim. 50yi aşkın muşmula ağacımız var tecrübelerimi yazayım.

Kesinlikle toprak ayrımı yapmıyor, şuan kara toprak, yağlı toprak ve tınlı toprakta olarak 3 ayrı yerde fidanlar var. Hepsi aynı verimle ürün veriyor. Suyu seven ve dayanıklı bir bitki.

Özel olarak ilaç ve gübre kullanmanıza gerek yok. Her sene saksınıza yanmış gübre kullanmanız dahi yeterli olacaktır.

Bonsai incelikleri hakkında diğer arkadaşlar bilgi verecektir

Düzenleyen İsmail Kuzucu : 25-03-2014 saat 20:59 Neden: Alıntı silindi..
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2014, 21:05   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-03-2014
Sn. tourkana ve İsmail bey cevaplar için teşekkürler.

Buralara bahar gelmedi hala , sağda solda erimekte ola kar kümeleri bulunmakta ama çokta zaman kalmadı açıkçası bahara.

Asıl sorunlardan bir tanesi belkide en önemlisi fide temini, nasıl temin edebilirim.Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Toprak olayı çözüldü gibi, oranlar için yeterli dediniz.

Saksı olayı diğer bir konuda en büyük saksı en iyi saksımıdır

ufuk36 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2014, 15:02   #6
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ufuk36 Mesajı Göster
Sn. tourkana ve İsmail bey cevaplar için teşekkürler.

Buralara bahar gelmedi hala , sağda solda erimekte ola kar kümeleri bulunmakta ama çokta zaman kalmadı açıkçası bahara.

Asıl sorunlardan bir tanesi belkide en önemlisi fide temini, nasıl temin edebilirim.Yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Toprak olayı çözüldü gibi, oranlar için yeterli dediniz.

Saksı olayı diğer bir konuda en büyük saksı en iyi saksımıdır
Cevaplanmamış sorularınız için:

Fidanınız ne kadar genç ise, hızlı gelişmesi amacıyla saksının da o kadar büyük olmasında fayda var. Ancak eğer amacınız küçük boy bir bonsai elde etmek ise bunun çok büyük önemi kalmıyor.

İnternetten sipariş olayına gelince; güvenilir bir siteden sipariş ettikten sonra sorun olmaz, tanımadığınız kişi ve sitelere çok aşırı itimat etmeyin. Fidan fiyatı da çok yüksek olmadıktan sonra büyük problem olmaz. gittigidiyor'u güvenle kullanabilirsiniz, ayrıca sitemizde fidan satan arkadaşları da tercih edebilirsiniz.

Toprakları katman-katman değil, homojen karıştırmalısınız.

Gübre oranları belirttiğiniz şekilde iyi.

Cevaplanmamış soru kalmadı sanırım

ufuk36 beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
bonsai, bonsai eğitimi, bonsai fidan seçimi, bonsai köklendirme, bonsaiye adım atanlar, havai köklendirme, limon ağacı

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026