agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)

Beğeni Düzeni176Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2014, 10:06   #391
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormansefi Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar ben orman işletme şefiyim.bendede bonsai merakı var. hatta hergün arazide gezerken hep bonsai olabilecek ağaçlara bakmaya başladım.işimin güzel tarafı ormanda dolaştığım için herçeşit ağaç türüyle ve değişik formlarda karşılaşabiiliyorum. biraz yaşam şartları zor olan yerlerde kayanın üsütnde mesela çam ağaçları öyle bir gelmişki bildiğin bonsai onu ordan alıp saksıdan yetiştirmeye devam edebilirmiyim bilmiyorum.ben zonguldakta görev yaptığım için her türlü yapraklı ve ibreli ağaçları doğal ortamlarında rahatlıkla görebiliyorum. bonsai konusunda ben neler yapabilirim tavsiyesi olan arkadaş varmı? neler yapmalıyım?

Merhaba sn ormansefi,

Aramıza hoş geldiniz öncelikle!
Bonsai konusunda pek birşey bilmediğinizden öncelikle temel bilgileri araştırıp okuyarak başlayın hemen işe, forumumuz bilgi bakımından zaten son derece zengin, zorlanacağınızı sanmam.

Ayrıca, size 1 saatlik mesafede bulunan Adem Keskin arkadaşım ile temasa geçmeniz durumunda sizden hiçbir yardım ve bilgiyi esirgeyeceğini de sanmıyorum, bu da sizin için bulunmaz bir fırsat zaten

İlerleyen aşamalarda (temel konuları okuyup anladıktan sonra) kafanıza takılacak diğer her türlü sorunda ilgili başlığı kullanarak sorularınızı sorarsanız, tüm bonsaici arkadaşlarımız size seve seve yardımcı olacaktır.

Bu arada madem yenisiniz sizi aşağıdaki başlıkta bir tanımak isteriz doğrusu
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 14:41   #392
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2011
Sn.Sametsokur.
Ardıç hiç çalışmadım ve hiç tanıyorum. Ama dayanıklı bir tür olduğunu biliyorum. Ağacın çapının 6 katının 1/3'ünden kesilip tekrar büyütülmesinin ve yani çıkan liderin ana gövdenin en az 1/3 kalınlığına kadar tekrar geliştirilmesinin nedeni ağaca koniklik kazandırmak için olduğunu söylemeliyim.
Çizdiğim şekilde 1 ve 5 nolu ağaçlar aslında aynı boydalar. Ama 2.resimde ağacı kesip, 3 ve 4 nolu resimlerde geliştiriyoruz. 5.resimde 1 nolu resimdeki ağacın boyu kadar olsada konik bir ağaç elde etmiş oluyoruz.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Adsız.jpg (9.1 KB, 234 views)

Düzenleyen badrobot : 21-02-2014 saat 18:01 Neden: yazım hatası
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 15:41   #393
Ağaç Dostu

seccomann01's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.meh12.
Aslında her ağaç için ayrı konular açsaydınız daha iyi olurdu. Moderatörlere rica edin konuları ayırsınlar. Çünki ağaçlarınızı ayıt etmekte zorlandım. Bu sayfada kaç ağaç var ki?
Ben bu aşamada sace bir ağacınızla ilgili görüşlerimi dile gtirmek isterim.
Ağacınızın toprak altından çıkmış sürgünleri olması ağacınızın kök sisteminin çok daha derinde olduğunu gösteriyor. Hemen saksıdan çıkartın ve ağacın köklerinin nerede olduğuna bakarak ve seviyesine göre tekrar saksılayın. Bu mevsimde delice zeytine bir şey olmaz, endişelenmeyin.
Ana gövdeyi en üstten bir zirve bırakarak verev biçimde kesin ve macunla kapatın. Zirve oldukça kalın bu nedenle onunda üzerinde yeni sürgünler çıkması için onuda uygun bir şeviyeden kesin. Baharla birlikte yeni sürgünlerin çıkacağını hep birlikte görürüz, inşallah.
Badrobot harika bir yorum süper ve tam olması gerektiği gibi doğal bir şekilde büyümüş dallar dediğiniz yerlerden kesilmesi, en son mesajda çizdiğiniz resimler gibi olacak. Güzel bir yönden olaya girmişsiniz.

seccomann01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 18:03   #394
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.seccomann01.
Beğeni için teşekkür ederim. Elimden geldiğince bildiğimi anlatmaya çalıştım.
Aynı bu yöntemle yan dalları hatta ana yan dala bağlı dalcıklarıda geliştirdinizmi çok güzel bonsailer elde edersiniz. Ancak bu çok uzun bir zaman alır.

Eski 22-02-2014, 14:02   #395
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-01-2014
Elimdeki ardıçlardan birini kurbanlık olarak seçtim. ve toprak gübre ve biraz kum karışımı yaparak yeni bir saksıya koydum. işte ardıç fidanının resmi aşağıda.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg unnamed.jpg (40.0 KB, 232 views)
Sametsokur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2014, 20:39   #396
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Sn Sametsokur,

Gelişimlerini hem siz hem de bizlerin izleyebilmesi için, Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar - agaclar.net bölümünde adayınız için bir başlık açın dilerseniz.

Başarılar dilerim.

Eski 26-02-2014, 14:45   #397
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-02-2014
lütfen yardım ediiiin!

merhaba bende bonsai sevdasına yeni başladım , hatta daha başlamadım başlamak üzereyim siparişlerim henüz gelmedi elleri kulaklarında bugün yarın geliyorlar , durumu şöyle açıklıycam ben bir kaç gün evvel internetten bonsai tohumları satın aldım sonra bu site sayesinde ogrendim ki bonsai tohumları diye bir şey yokmuş ) fidanla başlayın tohumla degil diye önermişsiniz bende bunun üzerine birde filiz sipariş verdim, fidandan kastınız filiz mi bilmiyorum ama, aldığım tohum ve fılız turu
tohumlar:
karaçam , fıstıkçamı ve erguvan
filiz ise bauhinia bu filiz tahmini kaç cm boylarda gelir sizce bunu hemen yeni bir saksıya almak gerekir mi vs .
birde bunların bakımları güneş su ihtiyaçları nelerdir filizlerin tohumların ayrı ayrı bana açıkalarsanız çok sevinicem şimdiden herkese teşekkürler.

ParalelEvren Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 15:39   #398
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ParalelEvren Mesajı Göster
merhaba bende bonsai sevdasına yeni başladım , hatta daha başlamadım başlamak üzereyim siparişlerim henüz gelmedi elleri kulaklarında bugün yarın geliyorlar , durumu şöyle açıklıycam ben bir kaç gün evvel internetten bonsai tohumları satın aldım sonra bu site sayesinde ogrendim ki bonsai tohumları diye bir şey yokmuş ) fidanla başlayın tohumla degil diye önermişsiniz bende bunun üzerine birde filiz sipariş verdim, fidandan kastınız filiz mi bilmiyorum ama, aldığım tohum ve fılız turu
tohumlar:
karaçam , fıstıkçamı ve erguvan
filiz ise bauhinia bu filiz tahmini kaç cm boylarda gelir sizce bunu hemen yeni bir saksıya almak gerekir mi vs .
birde bunların bakımları güneş su ihtiyaçları nelerdir filizlerin tohumların ayrı ayrı bana açıkalarsanız çok sevinicem şimdiden herkese teşekkürler.
Merhaba, aramıza hoş geldiniz.

Filiz dediğiniz şey nedir anlamadım ama sanırım fidan/fide'yi kastediyorsunuz!?

Bitkilerin ihtiyaçları ve bakımları türüne göre değişiklik gösterir, diğer sorduğunuz soruların tamamının cevapları geniş açıklamalarıyla birlikte bonsai bölümündeki değişik başlıklar altında zaten mevcut, biraz araştırma yapın, okuyun önce bakalım, yoksa size cevap verelim derken aynı bilgileri buraya kopyala + yapıştır yaparak sayfalarca yazı yazmamız lazım sil baştan

Bir de madem yeni başladığınızı söylüyorsunuz, size ilk önerim tohum veya küçük fidanlarla başlamamanız olacaktır, ama madem sipariş verdiyseniz mümkünse ilk etapta kendinize dayanıkllı türlerden birkaç tane de gelişmiş adaylar seçin ki tohumlarınız/fidanlarınız bonsai yolunda büyürken sizde temel bonsai işlemlerini deneyimleyerek tecrübe kazanın.

Başarılar dilerim.

Eski 27-02-2014, 16:41   #399
Ağaçsever

böörtlen's Avatar

Giriş Tarihi: 27-02-2014
palamut ağacı bonzai için uygun mudur? eğer uygunsa benim bir kaç küçük fidem var onlarla denemek istiyorum, değilse erguvanımı beklerken bahçedeki çam fidelerinden biriyle çalışma yapmayı düşünüyorum

böörtlen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 17:26   #400
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.böörtlen.
Meşe Palamutu, Erguvan, Çam gibi ağaçlar çok yavaş büyürler. Eğer elinizdeki fidanlar çok çok küçüklerse gelişmeleri, büyümeli gerekli. Buda sizin sabrınızı bayağı bir test edecektir. Eğer gelişmiş ağaçlarsa (Çam hariç) oranlama yaparak ana gövdeyi sert budayıp başlayabilirsiniz.

Eski 28-02-2014, 10:50   #401
Ağaçsever

böörtlen's Avatar

Bilgi için teşekkür ederim Sn.badrobot. Şanslıyım ki bahçemde boy boy fidan mevcut ve umarım şansım devam eder ve uygun bir fidan bulabilrim kendime, yarın ilk işim tüm araziyi taramak olacak

Eski 28-02-2014, 14:40   #402
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.böörtlen.
Sizin bulunduğunuz bölgede Sn.Sakaki var. Bu kardeşimin çok fazla deneyimi vardır. Kendisiyle iletişim kurup yardım alabilirsiniz. Kendisinin size samimiyetle yardımcı olacağına eminim.

Sakaki ve böörtlen beğendi.

Düzenleyen badrobot : 28-02-2014 saat 15:13 Neden: yazım hatası
Eski 28-02-2014, 15:09   #403
Ağaçsever

böörtlen's Avatar

evet, Sn.Sakaki ile aynı bölgeden olduğumuz farkettim bende ama öncelikle hava da müsade ederse fidan araştırması yapmak istiyorum, bulursam fotoğraflarını çekip paylaşacağım fikirlerinizi almak için, tekrar teşekkür ederim

Sakaki beğendi.
Eski 28-02-2014, 15:13   #404
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi böörtlen Mesajı Göster
palamut ağacı bonzai için uygun mudur? eğer uygunsa benim bir kaç küçük fidem var onlarla denemek istiyorum, değilse erguvanımı beklerken bahçedeki çam fidelerinden biriyle çalışma yapmayı düşünüyorum
Merhaba sn böörtlen,

Birkaç hafta önce Adana'daki bonsai meraklısı arkadaşlarla bir araya gelip hem bir tanışma hem de ufak bir çalışma yapmıştık, keşke siz de önceden foruma kaydolup görmüş olsaydınız.

Mart veya Nisan ayında bir atölye çalışması daha yapmayı düşünüyorum, gelebilirseniz adaylarınızı da getirirsiniz, hep birlikte bakarız. Ama zamanı belirli olmadığı için dilerseniz adaylarınızı foruma da yükleyebilirsiniz, böylece daha iyi bir fikir yürütüp yorum yapabiliriz.

Ayrıca, özelden mesaj yazarsanız size telefonumu verebilirim, böylece elinizdeki adaylar uygun değilse bir an önce görmüş olur ve size herhangi bir fidancıdan uygun bir aday seçme konusunda yardımcı da olabilirim.

Her halükarda adaylarınızı foruma yükleyin derim

Kolay gelsin.

böörtlen beğendi.
Eski 28-02-2014, 15:22   #405
Ağaçsever

böörtlen's Avatar

Sn.Sakaki, 'keşke' için geç olsa da başlamak için doğru bir zaman diyerek, bir sonraki toplantınıza katılmak için elimden geleni yapacağıma emin olabilirsiniz. Yarın köyüme gidip çamlığı ve çevre araziyi dolaşmayı planlıyorum tabi yağmur yağmazsa, daha evvel gözüme takılan kaya üstünde yetişmiş bazı fidanları eğer hala duruyorlarsa fotoğraflayıp, eklerim. Umarım güzel bir fidan bulabilirim, değilse hayata yeni kucak açmış erguvanımın büyümeseni bekleyeceğim sabırla ve şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim

Sakaki beğendi.
Eski 02-03-2014, 23:27   #406
Yeni Üye

kmlbyl's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2013
Herkese merhabalar,Bonsai'ye yeni baslayan biri olarak yardimlarinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.agaclarimin resimlerini atarim yakinda,simdiden tesekkurler.

kmlbyl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2014, 09:04   #407
Ağaçsever

böörtlen's Avatar

Sn Sakaki, haftasonu küçük bir araştırma yaptım bahçemde fakat hepsi budanmıştı, üstelik annem 'benim ağaçlarıma dokunma' diye kesin talimat verdi, işlerin yoğunluğundan araziye çıkıp bakamadım, aslında sınırda bir çam buldum ama ondan vazgeçtim, size komik gelebilir ama büyük ağaçların arasında yetişen bir ufaklığı söküp almak zor geldi bana, onunda büyümeye ve dallarında kuşları barındırmaya hakkı var gibi hislerle boğuştum özetlersem sanırım, erguvanımın büyümesini bekleyeceğim, bu arada büyük ağaçların gölgesinde doğmamış, kuşlarla tanışmamış bir fidan bulursam, onu minik kalmaya ikna edebilirim diye düşünüyorum, saygılar

Sakaki beğendi.
Eski 03-03-2014, 16:10   #408
Yeni Üye

kmlbyl's Avatar

Agaclarim bunlar tavsiyelerinizi bekliyorum lutfen.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg photo (1).jpg (62.9 KB, 181 views)
Dosya Türü: jpg photo (2).jpg (74.2 KB, 181 views)
Dosya Türü: jpg photo (3).jpg (48.8 KB, 184 views)
Dosya Türü: jpg photo (5).jpg (71.1 KB, 184 views)
Dosya Türü: jpg photo..jpg (55.6 KB, 183 views)
Eski 03-03-2014, 16:12   #409
Yeni Üye

kmlbyl's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kmlbyl Mesajı Göster
Agaclarim bunlar tavsiyelerinizi bekliyorum lutfen.
ve bir tane daha

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg photo.jpg (61.9 KB, 182 views)
Eski 12-03-2014, 13:42   #410
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Bonsai ye yeni merak salanlardanım, okurken sizinkileri gördüm. Kendi adıma ilk üçü ile sonuncuyu pek sevdim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2014, 14:09   #411
Ağaçsever

böörtlen's Avatar

Merhabalar,

Ben fidan seçimlerime salkım söğüdü eklemiştim. Adana da nehir kenarında mevcuttu, daldan yetiştirebileceğimi öğrenince almaya karar verdim fakat kendim geçemediğim için o bölgeye çalışanlarımızdan birini yolladım, o da sağ olsun ne kadar sarkan ağaç dalı varsa toplayıp getirmiş, fakat söğüde benzeyen tek resimdekiler ama kuşkuluyum, bu yüzden sizlere sormak istedim. Acaba fotoğrafta görülen ağaç salkım söğüt müdür?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Fotoğraf0038.jpg (24.8 KB, 160 views)
Dosya Türü: jpg Fotoğraf0039.jpg (29.2 KB, 160 views)
Eski 13-03-2014, 14:27   #412
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi böörtlen Mesajı Göster
Merhabalar,

Ben fidan seçimlerime salkım söğüdü eklemiştim. Adana da nehir kenarında mevcuttu, daldan yetiştirebileceğimi öğrenince almaya karar verdim fakat kendim geçemediğim için o bölgeye çalışanlarımızdan birini yolladım, o da sağ olsun ne kadar sarkan ağaç dalı varsa toplayıp getirmiş, fakat söğüde benzeyen tek resimdekiler ama kuşkuluyum, bu yüzden sizlere sormak istedim. Acaba fotoğrafta görülen ağaç salkım söğüt müdür?

Söğüt değil, sanırım Okaliptus

böörtlen beğendi.
Eski 13-03-2014, 14:31   #413
Ağaçsever

böörtlen's Avatar

onca dalın içinden bir tane söğüt çıkmaz mı ama kendi işini kendin gör diye boşuna dememiş dedelerim

Eski 14-03-2014, 08:41   #414
Ağaçsever

böörtlen's Avatar

Günaydın,

Sanırım salkım söğüt konusunda doğru ağacı bulmuş çalışanımız ama nerdeyse ağacı söküp getiriyormuş, tebdir olsun diye fotoğraflarını ekliyorum, bu salkım söğüt değil mi?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Fotoğraf0040.jpg (32.7 KB, 152 views)
Dosya Türü: jpg Fotoğraf0041.jpg (33.3 KB, 151 views)
Eski 14-03-2014, 11:34   #415
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Evet bu söğüt

böörtlen beğendi.
Eski 14-03-2014, 12:17   #416
Ağaçsever

böörtlen's Avatar

çeliklere ayırıp, suda köklenmesini bekleyebilirim artık

Eski 25-03-2014, 14:50   #417
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-03-2014
Tüm agaclar.net üyelerine selamlar öncelikle. Aranıza yeni katıldım.

Umarım doğru konu üzerinden yazıyorumdur, yanlış yerde ise affola.

Karsta görev yapıyorum , bu bölgede kışın hava ısısı -35 lere kadar inmekte ve doğal olarak ilk başlangıç için kolay sayılabilecek fazla bir bitki çeşitliliği bulunmamakta.Sıkça bulunan ağaç türleri Çam, Kavak, Söğüt, Akasya.

Bonsai sevdasına dağ muşmulası ile başlamayı düşünüyorum. Sizce doğru bir seçim mi? Değil ise hangi tür ile başlamamı tavsiye edersiniz.

Teşekkür ederim.

ufuk36 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2014, 15:09   #418
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.ufuk36.
Öncelikle aramıza hoş geldiniz.
Kars-Kağızmanda bende 1 yıl kadar bulunmuştum, o nedenle iklimini azda olsa bilirim.
Bence Çam'a hiç bulaşmayın. Ama Kavak, Akasya, Söğüt gibi türler hem ilklim olarak hemde hızlı büyümelriyle sizi çok memnun edecek türler.
Cotoneaster (Dağ Muşmulası) Bonsai'leri çok güzel oluyor. Bende de 25 civarı adayım mevcut. Baharla ve havaların ısınmasıyla her yerlerinden patlattılar. Dal seçimi çok kolay olacak. Sadece biraz yavaş gelişen bir tür olması dışında ben pek problem göremiyorum.
İyi çalışmalar dilerim.

Eski 25-03-2014, 16:59   #419
Yeni Üye

Sn. badrobot teşekkür ederim cevabınız için.

Sanırım dağ muşmulası en iyi seçim olacak başlangıç için.

Eski 25-03-2014, 18:09   #420
Yeni Üye

Dağ Muşmulası Hazırlık

Selamlar öncelikle herkese.

Bonsai ile tanışmam Dağ muşmulası ile olacak.

Forumu yaklaşık 1 haftadır çok yoğun şekilde karıştırıyorum, notlar ediniyorum ama yinede soru cevap şeklinde soracaklarıma sizler sayesinde daha net cevaplar bulacağımı düşünüyorum.

* Fidan edinerek başlamak niyetim, fakat bulunduğum bölge itibariyle herhangi bir fidanlığa gidip seçme imkanım yok, ya karstaki çiçekçiler vasıtasıyla ya da internet üzerinden sipariş şeklinde temin etmeyi düşünüyorum.Sizin önereceğiniz herhangi bir yöntem var mı, internet üzerinden alışveriş yapabileceğim bir site önerisi de olabilir.

* 3-4 yaş veya daha yukarı yaşlarda fidan olacak.Doğru mu?

* Toprak hakkında çok fazla bilgi var forumda fakat özellikle Dağ Muşmulası için kullanılan toprak karışımı hakkında bilgi bulamadım.Nasıl bir toprak karışımı kullanmalıyım. Ayrıca kullanılan toprak karışımında örneğin %25 toprak , % 25 torf, % 25 çakıl ve %25 lav kayası kırığı olduğunu düşünelim, bu malzemeler karıştırılarak mı yoksa tabaka şeklinde mi saksıya yerleştiriliyor.

* Verilen gübre NPK 7.7.7 ve 10.10.10 olması yazıyordu çoğu konuda . Doğru mu?

* Öncelikle gövde gelişiminin önemli olduğu ve bazı yöntemlerle gövdenin büyütülebileceği imkanı olduğu yazmakta. Sormak istediğim ise diyelim ki Sn. Ali H. ALI beyin belirttiği şekilde kök saçaklarını sunta tarzı bir malzemeye sabitleyerek toprak altına gömülmesi yöntemini kullanmak istiyorum. bu yöntemi saksıda gerçekleştirebilir miyim ve saksı büyüklüğü ne kadar olmalı. Derinlik veya genişliğin fazla veya az olmasının etkisi nedir. küçük bir fidan için 100 lt lik saksı kullanmanın sakıncası veya faydası nedir?

Kısacası nasıl bir yol çizmeliyim kendime fidanı aldıktan sonra.

Cevap verecek olan herkese çok teşekkür ederim.

Etiketler
bonsai, bonsai eğitimi, bonsai fidan seçimi, bonsai köklendirme, bonsaiye adım atanlar, havai köklendirme, limon ağacı

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025