agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   turunç / Gardenya (https://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/2113.htm)

turunç 11-11-2006 00:30

Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.
Albiza; ateş dikenini çok güzel çizmişsin. Aklımda bitmiş halini canlandırdın. Bence harika bir bonsai olacak.
Çok saol, düşünüp, uğraşıp çizmişsin.
Ama sağdaki kalın dalı kesmiş bulundum, hem de dipten tamamen kestim. Umarım ordan dallandırabilirim.
Böylece senin çizdiğin şekilde çok güzel duracak.
Bonsaireef; lingustrum için ben de ön ve arka konusunda kararsızdım.
Belki de onun için belli bir yere kadar budayıp o noktada tıkanıp kaldım.
Artık senin önerdiğin şekil üzerinden budamayı bitirebilirim. Zavallıyı döndürüp duruyordum.
İkinci resimdeki sağdaki dalı budamadım. Onu bende beğenmiştim.
Böylece ortak fikirde birleştiğimize göre artık o dalı tellemeli miyim?
Yoksa budayıp dallanmasını mı sağlamalıyım? Ayrıca bu iki ağacı bonsai saksısına almayı düşünüyorum. Bu konudaki öneriniz ne olurdu?

memet 11-11-2006 10:19

Turunç başka bir acemiden fikirler.Sürekli su sıkmaz yosunlara iyi gelebilir ama ağacın toprağının sürekli ıslak olmasına neden olabili,r dikkat etmek gerek.

Ali abinin öğüdünü tekrarlayayım.Ağacı dinle o sana söyleyecek biçimini..
Bu arada diğer bonsaici arkadaşlar çizimleriyle destek olacaklar ve, sorun hallolacak....

turunç 11-11-2006 10:59

Saol memet;
su sıkmamın nedeni yosunları canlı tutmak. Eğer sulasaydım toprak ıslak kalırdı diye düşünmüştüm. Haklı olabilirsin.
Ali hocamın dediğini yaptım ama acemi olunca ağacın ne söylediğini anlayamadım. Çooooooooooook çalışmam lazım çokkkkkkkkk... :)

bonsaireef 11-11-2006 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turunc
Böylece ortak fikirde birleştiğimize göre artık o dalı tellemeli miyim?
Yoksa budayıp dallanmasını mı sağlamalıyım? Ayrıca bu iki ağacı bonsai saksısına almayı düşünüyorum. Bu konudaki öneriniz ne olurdu?

Şimdiden telleyebilirsin.
Bonsai saksısına almak için acele etmemelisin. Bonsai saksısına aldığın ağaçlar bonsai olmuş olmalı. Daha büyümesi gereken ağaçlarını daha büyük saksılara almalısın. Cotoneaster için sorun yok çünkü o artık bonsai kıvamına geldi. Baharda yeşillendimi o artık bonsai olmuş sayılır.

Spreyleme konusuna gelince yüzeyden spreylemenin sakıncası yok. Çünkü su sadece yüzeyde kalıyor ve toprağa işlemiyor. Şöyle bir sakıncası olabilir yüzeyden yosunlar sürekli ıslak görününce dibinin kuruduğunu anlamayabilirsin. Ben başlarda bu sorunla karşılaşmamak için bir miktar toprak yüzeyini yosunlamıyordum bu sayede toprağın nemini buradan anlayabiliyordum. Sonra toprak konusunu iyice öğrenince sulamanın o kadarda zor olmadığını toprak iyi olduğu sürece ne kadar sularsan sula sorun olmayacağını anladım. Şimdi yosunları spreylemiyorum yosunlar su istediği zaman ağacı suluyorum. Bunlar hep tecrübe. Bunları öğreninceye kadar çok ağaç hallettim.

Ağaç zamanla seninle konuşmaya başlayacak O zamana kadar sabırlı olmalısın. Bonsai fotoğrafları ve bonsai yapım aşamalarını incelemek çok faydalı oluyor.

bonsaireef 11-11-2006 12:01

Bekleyen servi için önereceğim dik tarz. Yeterince dalı var. Bonsaide dal dizilimini okursan onu çok rahat uygulayabilirsin. Senin için çok öğretici olacak.
Çizim yapmayı deneyebilirsin.
Uygun gördüğün bir yerden kesip yan dalı tepe dalı olarak devam ettirip boyunu kısaltman gerekiyor yalnız.
Biraz sen cebelleş işin içinden çıkamazsan sorarsın biraz yardımcı oluruz.

bonsaisever 11-11-2006 12:03

Spreyle su kuru ve sıcak havalar için ideal fakat şu zamanda hiç gereği yok
;)
Ne kadar güzel görünse de yosunlarla saksıyı bukadar boğmanın köklerin havayla temasını keseceğinden zararlı olduğu, en azıdan kök çevresinde boşluklar bırakmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum :)

bonsaireef 11-11-2006 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Spreyle su kuru ve sıcak havalar için ideal fakat şu zamanda hiç gereği yok
;)

****** yosun su istemiyorsa.

turunç 11-11-2006 18:26

Tüm yorumlarınız ve verdiğiniz bigiler için saolun. Yosunu köklerin başladığı yerlerden sökeceğim. Sulama rejimi için çok uygulama yapmak lazım. Dene dene öğreneceğiz:)
Servi için de boyunu kısaltırsam birşeye benzer. Çizimlerle çeşitli denemeler yaparım. Hoşuma gideni burda yayınlar fikrinizi sorarım. Harikasınız. Çok şanslıyım ki yalnız değilim. :)

bonsaireef 13-11-2006 14:34

Turunc eline sağlık, cesaretli bir budama yapmışsın. İyi bir gövdeye sahip olmak için bu gerekliydi. Zamanla bu gövdeden yan dallar oluşturursun. Önemli olan iyi bir gövdeye sahip olmak.

Fikrin için şunu söyleyebilirim; fotoğrafını verdiğin bonsaiyi yapabilmen için gövdeyi biraz daha uzun tutup sonra gövdeyi yan dalla aşağıya devam ettirirsin. Bu şekilde erken eğilmiş gövde olacak bir dal ile çok kısa bir gövden olacak ve istediğin şekli veremeyeceksin.

Kesimi çok iyi yapmışsın. Ali hocamızın yazılarını dikkatli okduğun belli oluyor. :)

Tel sarımı çok başarılı. :) Telin alt ucunu tutturacak bir yer bulamamışsın ve öylece gövdede bırakmışsın. Sarmaya gövdenin en altından başlarsan ve telin ucunu toprağa sokarsan daha rahat sararsın.

turunç 13-11-2006 22:34

Valla hocam dersimi çalıştım ama yine de eksiklerim çok. Kesim ve tel sarma işini tekrar tekrar okudum hatta resimleri laptopa yükleyim evirip çevirim baktım. Dal dizimini araştırmak için kaç gündür nette geziniyorum. Bütün yazıları okudum ama yine de tekrar tekrar okumak lazım.
Ağaçlara hayranım; o kadar derin buduyorsun ama o sana küsmüyor ve yeniden filizleniyor. Ne kadar vericiler.
Elim alıştıkça daha iyi olmayı umut ediyorum. Bana vereceğiniz ödevlere de tam gaz çalışacağım. (okulda bile o kadar ders çalışmadım. Çalışsaydım bölüm birinciliğine talip olurdum valla).
Sizden beklentim bana fikirlerinizle ve uyarılarınızla yol göstermenizdir. Bende uzun zaman sonra sizin gibi yol gösterecek hale gelmek ve benden sonrakilere yardım etmek isterim. Saygılar...

Şule 13-11-2006 23:43

Ben de dal yapısı, eğimi, duruşu aynı; nasıl da aynısını bulmuş diyordum içimden. Meğer aynısıymış.:D

Gövde çok ince gibi geldi bana, bıraksak da biraz semizleşse mi acaba?:p

turunç 13-11-2006 23:52

o Görünenler dal aslında Şule. Bende ilk başta kalınlaşsa dedim. Sonra araştırdımki fazla kalın dal yapısına sahip olamıyormuş ve çalımsı birşeymiş. Üst toprağı biraz kazıdım ve yaklaşık 12 cm çapında-3 cm boyunda bir gövde ile karşılaştım. Bayıldım zevkten tabii :)

Niyetim topragı üstten biraz kazıyarak gövdeyi ortaya çıkarmak ve yukardaki gibi üstten bolca dallandırarak güzel bir bonsaiye sahip olmak.. Yorumlarını beklerim. Çok teşekkür ederim..Saygılar...

Şule 14-11-2006 00:18

İkinci çizimin daha güzel olmuş. Ağacın dal yapısı kalınlaşmaya çok müsait değilse, çoklu gövde en iyisi bence. Çoklu gövdeli ağaçları bu resim daha iyi anlatıyor. Çoklu gövde oluşturabilen ağaçlar gençken birinci çizimindeki gibi oluyor. Ana gövdeler ve yan dallar birbirine yakın. Ağaç yaşlandıkça gövdelerin arasındaki bağlantının da kalınlaşmasıyla gövdeler ve yan dallar birbirinden uzaklaşmaya başlıyor. İncir ağaçlarında ikinci çizimindeki formu çok görüyorum.

turunç 14-11-2006 00:46

O halde kararı verdik çoklu gövde yapacağız:)

3. resim netten alındı ve benim vangelya ile nerdeyse aynı gövdeye sahip. Nasıl görünecek diye kopyala yapıştır yapıp birazda boya ile rötuş yaptım şak diye oturdu resme. Çoklu gövdenin de ayrı bir güzelliği var. Ayrıca yeni başladığım düşünülürse benim için bu ağacı şekillendirmek rahat olacak.

Şimdi budayacağım. Baharda çıkan sürgünlerini biraz büyüdükten sonra tellerim ve uçlarından yine budarım. Budaya budaya sonunda bir çok dal oluşacak. Fazla beklemeden bonsai saksısına alabileceğim.

Yeni başlayanlar için yetişmiş ve kalın gövdeye sahip bir fidan ile çalışmak harika. İnsanın şevki kırılmıyor. Katkılarnızıda unutmadan tekrar teşekkürler...

bonsaireef 14-11-2006 08:50

Muhabbette geçen 2. çizim hangisi anlamadım. Neyse, turunc aynısını nasıl buldun. Elinde bolca resim olması iyi oluyormuş değil mi?
Uygulayacağın stil raft(sal) stili. Çok iyi düşünmüşsün. Gayet güzel olacak. Artık sana öneri de veremiyoruz. Zaten sen bitirip gelmiş oluyorsun. ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turunc
Sizden beklentim bana fikirlerinizle ve uyarılarınızla yol göstermenizdir. Bende uzun zaman sonra sizin gibi yol gösterecek hale gelmek ve benden sonrakilere yardım etmek isterim. Saygılar...

Elimizden geldiğince sana fikirler vermeye çalışıyoruz ve çalışacağız. Senden beklentimiz senden sonrakilere bu öğrendiklerini aktarman ki sen bunu yapacaksın. Bonsainin Türkiye'de bir yere gelmesi için birbirimize destek olmamız, yeni başlayacaklara her türlü yardımı yaparak işini kolaylaştırmamız gerekiyor. Bu konuda herkes hemfikir sanırım.

Turunc fikilerin çok güzel. Bu işi iyice öğrenince senin bu fikilerinden çok faydalanacağız. Fotoşop olayını da aştın. Geleceği görebiliyorum; Turunc yeni başlayanların ağaçlarını şekillendiriyor. ;)

turunç 14-11-2006 09:53

:D eh ehe eheh..
Hakkımdaki düşüncelerinize çok sevindim.Bana söylediğiniz herşeyi uygulamaya, araştırmaya, daha önceki forumlarda yazdıklarınızı okuyup anlamaya çalışıyorum. Elimde çokça resim oldu 250 300 kadar..

Gerçekten güzel ve zevkli bir uğraş. Standartların dışında, sıradan işler yapmaktan sıkılan, artık daha zor şeyler yapmalıyım diyen kişiler için, saygın ve huzur verici buluyorum bonsaiyi. Çiçek, ağaç ve bahçe işleryle uğraşanlar bir süre sonra tıkanırlar. Elinde tohumdan fideden soğandan çelikten üretilmiş bir sürü yeşillikle avunamayanlar bonsai işine girsin derim.

Yardımlarınızı esirgemediğiniz, kafayorup fikir verdiğiniz hatta anlamam için uğraşıp resim çizdiğiniz için içten teşekkürler. Öğrenmemde çok yardımcı oluyorsunuz. Bende sizlerin izinden gidip yeni başlayan, bu işe merak salmış, gönül vermiş kişilere yardımcı olmak için elimden geleni yapacağım. Böylece bu güzel uğraşıyla insanlarımızın ruhunun arınacağını ve daha mutlu bireylerin etrafımızda hayatımıza neşe katacağını düşünüyorum. En derin saygılarımla. (saygılar kelimesinin anlamını iyi biliyorum ve gerçekten kullanırken laf olsun diye değil içimden öyle hissettiğim için söylüyorum. Zira bunu hakediyorsunuz.)

Şule 14-11-2006 12:24

İkinci çizim bu oluyor bonsaireef.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...achmentid=5084

bonsaireef 14-11-2006 12:35

O çizim değilki o bonsainin kendisi. İnternetten alınmış bir bonsai resmi. Yoksa değil mi? :)

Şule 14-11-2006 12:41

Tabi olabilir. :) Birincisini gerçek zannedince ikincisine çizim demek zorunda hissetmiş olmalıyım.

turunç 14-11-2006 12:50

Arkadaşlar benim hatam. Yeterince açıklama yapmamışım.
1. resim vangelyanın ellenmemiş hali
2. resim paint ile kes yapıştır yaptım ve ordaki gövde benim vangelyaya ait
3. resim netten indirdim ve başkasının bonsaisinin resmi (hiç ellenmedi)

bonsaireef 18-11-2006 10:40

İşte budur.:cool:

Önemli olan gövdeyi yapmak. Yan dallar zamanla olacaktır. Eğer fidanda yan dalları kurtarmaya çalışsaydın o bonsai gibi bonsai yapman zor olurdu. Olay bu kadar basit. ****** bu gövdeden sürgün verme yeteneğindeki ağaçlar için geçerli. turunc bu konuyu sen benden iyi biliyorsun da ben diğer arkadaşlar için bunu yazdım. :rolleyes:

turunç 18-11-2006 10:48

Senin yol göstermen sayesinde Bonsaireef. Çok saol emeklerinden dolayı..
Bana söylediğin gibi budadım ve kalan tek dalın kalınlaşması için büyükçe bir saksıya diktim. Seneye çıkan dalcıklarıda tellerim ve 2 sene sonra epey yol katetmiş oluruz diye düşünüyorum..:)

bonsaireef 18-11-2006 10:53

Olay budur. Bugün budayayım yarın bonsai olsun gözüyle bakarsan hiçbir dala kıyamazsın ve bir türlü düzgün bonsai olmaz. Ama yıllar sonrasını görür ve ona göre budama yaparsan daha iyi sonuç alırsın. Yapılan en büyük hata budur. Çoğu bonsaici dallara kıyamaz ama bu zaman kazandırmıyor hatta kaybettiriyor. Sonuçta bonsai zamanla olacaktır. Bu iş sabır işi. O nedenle çok fidan olması gerekiyor zaten.

turunç 18-11-2006 11:07

Dişbudaklardan orman yapacağım ama kayaya yapmam zor. Acemiyim ya sulamayı beceremem de öldürürüm diye ben şimdilik koçtaşta gördüğüm ve gözüme kestirdiğim topraktan yapılma antik saksı altlıklarına göz koydum. Sen söyleyince hemen gözümün önüne bu geldi. Ne dersin kök budaması bu mevsimde sorun olmaz dimi?

bonsaireef 18-11-2006 11:17

Normalde kış sonu denir ama köklerini dondurmazsan yapılabilir mi acaba. Bu konuda artık laf bize düşmez. Ziraat mühendisi bir bonsaicimiz var. Bunları sana soracağız deyip ben sıyrılayım.

(Ben olsam yapardım. Zaten yamadori yapıp duruyorum. Ama yanlış örnek olmayalım yeni başlayacaklara)

turunç 18-11-2006 11:20

Köklerin donmasını engellemek için malçlama yapsak?.. Mesela samanla, kurumuş otlarla veya kurumuş yapraklarla yapsak... Birazda korunaklı bir yere aldıkmı tamamdır:) Abartmadım dimi?..

bonsaireef 18-11-2006 11:31

Ben bir şey demiyorum. Sen en iyisini bilir ve yaparsın diyorum. :cool:

Kapalı bir yerede alabilirsin.

turunç 18-11-2006 11:48

Hımmm. Bonsai bu; kökü olmayan ağaçlarla hiç çalışmadım ama genel olarak fidan dikme mevsimi kış sonudur.. Bazı fidanlar bu mevsim de de dikilebilsede bu bilgiler bende meyve ağaçlarıyla sınırlıdır.
Bir cesaret deneyeceğim ve deneyimlerimi burdan aktarırım. Pendik lisesinde hala dişbudak fidanı var. Eğer ölürlerse ordan yenilerini temin ederim.:))

Şule 18-11-2006 19:10

Ağaç yetiştirmede mevsimlere uyma konusunda aykırı davrananlardan biri de benim. Daha önce yaz mevsiminde çıkardığım bütün ağaçları kaybetmiştim. Bu yaz (temmuz ayıydı) bir ormanda yerde binlerce mini mini ladin görünce dayanamadım. Bu ladinlerden bir tane almalıyım dedim kendi kendime. Yine kazma küreğim yok. Bir kaç fidanın gövdesinden yukarı doğru hafifçe kaldırıp, toprağın sertliğini anlamaya çalıştıktan sonra, en yumuşak toprakta gelişen ladini tutup çıkardım. (tabi ağaca binbir dil döküyorsunuz, ben sana eziyet etmeyeceğim diye gönlünü yapıyorsunuz, razı olan geliyor.:D )Bir miktar köküyle çıktı topraktan. Yaklaşık 2,5-3 ay odanın içerisinde hava akımının fazla olduğu direk güneş ışığı almayan bir yerde zaman zaman yapraklarına su püskürterek yaşatmaya çalıştım. Güneşin yakıcılığını kaybetmeye başladığı sonbahar günlerine kadar dışarı çıkarmadım. Şu anda yaşıyor. Bakalım bahara nasıl olacak?

Yine de siz benim yaptığımı yapmayın.:rolleyes: Her zaman her ağaç bu kadar istekli olmayabilir.

turunç 20-11-2006 11:25

En alttaki Dalı budamadım çünkü belki ölü dal yaparım dedim. Tellemeye başlamıştım ama uykum geldiğinden bıraltım. Bugün devam edeceğim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025