![]() |
Turunc valla yorumsuz kaldım, çünkü anlayamadım :)
|
Aynen dediğin gibi kola şişesine sarmak yerine albiza gibi sadece tel kullanabilirsin. Emin ol daha kolay şekil verirsin. Yalnız telin gövdeyi bükmeye yetecek direncinin olması gerekir yani yeterince kalın bir tel. Ali Hocamızın bahsettiği teli ısıtıp soğutma tekniğini kullanabilirsin.
|
Bu daha zor gibi bence ama en kısa zamanda tel alıp işe koyulacağım. Yardımlar için saolun. Telleyince yeni resim koyarım. Böylece hatalarımı bana gösterirsiniz.
|
İyi hatırlattın albizaya telleme ile ilgili hatasını söyleyeyim.
|
1 Eklenti(ler)
Iyi gunler Turunc, oncelikle aramiza hos geldin. Bonsai bir buyulu ugras ve sende kendini bu ugrasin icerisine cok hizli attin. Dilerim ki bu hizin hic tukenmesin. Asagida yazacaklarim sakin moralini bozmasin.Yapacagin bonsailerde sana yarari olsun diye yaziyorum.
Ilk bonsai denemende oldukca zor bir agac secmissin. Ful [gardenia] govdesi zor kalinlasan bir bitki kaldiki senin fulunun uzerinde yeterli dal da yok dal diziminde zorlanirsin. O zarif dedigin ve imrenerek baktigin bonsai resimleri yillarca emek verilmis agaclardir. Heyecanini anliyorum en erken zamanda o agaclar gibi bir agaca sahip olmak icin elinden gelen herseyi yapip ugrasiyorsun, bu sevgi ile calisma sende varken mutlaka ileride guzel bonsailerin olacaktir. Bonsai icin gerekli bircok bilgi bu forumlarda vardir, yalniz bonsai ogrenmek icin bu bilgileri bilmek yeterli deyildir onlari uygulamak gerekir ve malesef Turkiyede bonsai ogrenmenin yolu bir cok deneyimlerden sonra gerceklesecektir, cunku orda ne okulu, ne ogretmeni nede kursu vardir kendi kendinize ogrenmek zorundasiniz ve onumuzdeki yillarda mutlaka, simdi bonsai ogrenen sizlerden, ogrendiklerini ve deneyimlerini harmanliyan bir cok bonsai ogreticileri cikacak ve bonsai TUrkiyede daha hizla yayilacaktir. Hepinize kolay gelsin. Onerilerime gelince, bir fidanciya gidip 3-4 yasinda bol dalli gozune kestirdigin bir iki fidan al ve onlar uzerinde ogrendiklerini uygulamaya calis. Yuregindeki bonsailere daha cabuk ve daha kolay ulasirsin. Bonsai yapmak icin basladigin fula gelince seni cok ugrastirir ve istedigini de elde etmen zor olur. yine de ben onu adam ederim dersen sen bilirsin. Yillar sonra bircok zarif bonsailerini sergilerken, iste bu ful da, benim ilk bonsai denemem bana ne gunler yasatti der geride kalan acemilik gunlerini anarsin. Buyuk bir olasilikla bu yazdiklarimi bayram tatilinden sonra okuyaycaksin ve yeni bir hizla fidanciya gidip, ayni hizla bonsai yapmiya basliyacaksin. Butun bonsailerin diledigin gibi olsun. Saksida bir de benim fulum var standart tarzinda[bu bonsai tarzi deyildir bicok ciceklerden yapiliyor, ornegin, kupeli, gul vs. Agac 1- 1.5metre uzatilip alttan buyuyen butun dallari budanir yalniz tepesinde birakilan dallar da yuvarlak bir sekilde budanir, cicek actigi zaman cok hos oluyor sekil olarak elma sekerine benziyor, Turkiyede de bu tarz yapiliyormu? asagida fulumun resmi var. hosca kalin.] Eklenti 4592 Ful [elma sekeri tarzinda] |
Sayın Ali Bey;
Öncelikle bayramınızı kutlar; sağlıklı huzurlu nice mutlu bayramlar yaşamanızı dilerim. Yorumlarınız için ayrıca teşekkür ederim. Sizin yorumlarınız ve deneyiminiz bizim gibi bonsaiye heveslenen acemiler için çok değerlidir. Gardenia konusuna gelince; bende tam dediğiniz gibi inanılmaz heveslendim. Diğer arkadaşların uygulamalarını ve onlara verdiğiniz tavsiyeleri de takip ediyorum. En kısa zamanda fidanlıkları gezip gözüme kestirdiğim uygun bonsai adaylarını alarak işe başlayacağım. Yeni başlayanlar için hangi ağaçları önerirsiniz? Zamanınız olduğunda yanıtlarsanız çok memnun olurum.Yanıtınız için şimdiden teşekkürler üstadım.. Saygılar... |
Iyi gunler Turunc, tamam sen artik bir fidanciya gidip bonsai icin fidanlar almadan icin rahat etmiyecek. Bonsaiye yeni basliyanlar icin ,asagidaki agaclari onerebilirim.
incir, alic ,atesdikeni,disbudak,ingiliz ve cin karaagaci,ingiliz sarmasigi[orman sarmasigi], mazi, selvi ve ardic olabilir.[simdi deyilse bile bir gun mutlaka bir zeytin agacin olsun] Yapacagin calismalarda basarilar,her seyin gonlunce olmasini dilerim. |
Çok geç yazdığım için özür dilerim Ali Bey.
Bir kaç yere uğradım ve limon servi, mor salkım ve abelya aldım. Limon servi şekil vermek için harika bir ağaççık. Çok esnek ve hızlı büyüyor. Tavsiyelerinize uyarak diğerlerinden de edinmeye çalışacağım. Resimlerini çekip en kısa zamanda buraya eklerim. Özellikle mor salkıma bayılıyorum. Umarım onu şekillendirip bonsai yapacak kadar deneyim kazanırım. Yardımlarınıza müteşekkirim. Çok saolun.. Saygılar... |
Aynı benim limoni servim gibi dallanması. Bir türlü nasıl şekil verileceğini bulamamıştım. İyi iyi artık bir kopya çekerim.
|
Ağaçlarınızın geniş açıdan nasıl göründüğünü merak ettim. :)
Süs narınıza gelin kaynana stili düşünebilirsiniz. Limon servide kök kısmında üç dal var. Bunlardan birisini tercih edip dik stil yapabilirsiniz. Limon serviyi biraz ince gövdeli seçmişsiniz. Daha kalın gövdeli fidanlar seçmeye çalışırsanız sonrasında işiniz daha kolaylaşır. :) |
Arkadaşlar daha iyi bilir ama en alttaki dallar sağa sola yatmak için çok aşşağıda gibi geldi bana. Soldakini kesip, sağdakini ikinci gövde gibi kullansaydın nasıl olurdu acaba. Birde gövdeyide biraz bükseydin daha mı güzel görünürdü diye geçiyor içimden.
|
Saol murare;
Birde becerebilsem ne güzel olurdu. Formal upright deneyeyim dedim.Aşağıdaki dalları kesmedim, çünkü emin olamadım. Yorumlarınızla şekillendirmek istedim. Buna benzer bir bonsai bulursam daha iyi olur sanırım. Ona bakıp karar vermek daha kolay olur. |
Ben pek anlamam ama sanki bir şey doğru değilmiş gibi geliyor. Gözü rahatsız eden bir şey mi var? bonsai bilirlerin acil yorumuna ihtiyaç var.
|
Evet; acil yoruma ihtiyaç var. Dalların budamasını yapmadım henüz. Neyi kesip, neyi bırakacağımı bilemedim. Telleyip bıraktım. Arada küçük dalcıkları budadım o kadar. Daha bonsaiye benzemiyor. Çooooooook çalışmam lazım çoooooooookk...:)
|
1 Eklenti(ler)
turunc
ben sana garipliğin ndednini söyleyeyim. dallar karşılıklı olarak aynı seviyeden çıkıyor. bir dalın simetriğinde başka dal bulunmamalı. dalların boyu yukarı doğru kısalmalı yani üçgen biçiminde olmalı. yani keşke aradaki sürgünleri kesmeseydin demekten başka bir şey diyemiyorum. :( bıraktığın dallar karşılıklı çünkü aşağıya eklediğim yapay formal upright bonsai ye bakarsan belki daha açıklayıcı olur. ama üzülme çünkü yeni sürgünler verebilen bir ağaç servi. tabii artık kışa giriyoruz baharı beklemelisin Eklenti 4770 |
Evet bonsai böyle öğrenilir. Alacaksın bir fidanı öğrendiklerini uygulamaya başlayacaksın. Birincisinde olmayacak ikincisinde daha tecrübeli olacaksın. Üçüncüsünde fidan seçiminede dikkat etmeye başlayacaksın. Sonrasında öyle güzel şeyler ortaya çıkmaya başlayacak ki şaşacaksınız.
Sizi tebrik ederim doğru yoldasınız. Elbette öğrenme aşamasında zorluklar çekeceksiniz. Bunların hepsini çok yaşadık. Hem de yalnız başımıza. Bonsai de ilk önce göz öğreniyor sonra eller. Gözünüze bonsaiyi öğretmeden elinize öğretmek çok zor. O nedenle Ali hocamızın çok güzel resimli anlatımlı makaleleri var onları defalarca okuyun. İnternetten bakabildiğiniz kadar bonsai resmi bakın. Başlarda ağaca bakarken nasıl şekil vereceğim hakkında hiçbir fikrim olmazken ve bu fikrin olacağına da ümidim yokken bonsaileri inceledikçe bunun kendiliğinden geliştiğini fark ettim. Özellikle öncesi ve sonrası şeklinde bazı sitelerde anlatımlar var bunları mutlaka takip edin. Gerçekten çok faydası oluyor. Neyse bu konularda çok konuşuldu ben sizin ağacınıza geleyim. Şimdi sazı elime aldığıma göre biraz çalayım kusura bakmazsınız umarım. Ben profesyonel değilim bende öğreniyorum ama tecrübelerim doğrultusunda bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum. İlk önce bu serviden şunu anlamışsınızdır fidan seçimi çok önemli. İyi bir fidanla çalışınca kısa zamanda sonuç alırsınız ve ortaya çıkan ürün sizi tatmin eder. Nedir bu kalın gövdeli bol dallı fidanlar. Küçük yapraklı yaprak döken **** herdemyeşilleri tercih etmenizi öneririm. Servi mazı ardıç çok güzeldir ama fidan seçimi çok önemlidir. Bu serviden bonsai olmaz mı olur ama çok yolu var ve başlangıçta aldığı şekil pek tatmin edici olmaz. Telleme konusuna gelirsek elinize sağlık iyi tellemişsiniz. Birkaç ayrıntıdan bahsetmek gerekirse Ali hocamın resimli anlatımlarında da görüldüğü gibi 45 derecelik açıyı tutturmak çok önemli. Bu sayede dala daha rahat şekil verilebiliyor. Sizin yaptığınız gibi çok sık sarınca tel yay görevi görüyor ve verdiğiniz şekli koruyamıyor. Tabi bunlar zamanla olacak şeyler sakın üzülmeyin. Oldukça iyi gidiyorsunuz daha yolun başında olmanıza rağmen. Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi gövdeden ilk ayrılan iki dalın kesilmesi gerekiyordu. Nedenine gelince murarenin dediği gibi çok aşağıdalar ve aynı zamanda gövde ile aynı kalınlıktalar. Bu kalınlıkta bir gövde için sizin budağınız küçük dalcıkların yan dal olarak kullanılması daha doğru olacaktı. Stile gelince kıvrımlı dik stil düşünmüşsünüz. Kıvrımlı dik stil için gövde çok düz olduğundan dolayı gövdeye şekil vermeniz gerekiyor. O nedenle gövdeye şekil vermeye yetecek kalınlıkta bir tel sarmanız gerekiyor. Kalın tel sardıktan sonra gövdeye şekil vereceksiniz ve yan dalları da gövdenin dışa dönük kısımlarından çıkaracaksınız. Dal dizilimine gelince Ali hocamızın bu konuda yazısı var ona göre yaparsanız daha güzel görünür. İlk dal sağa veya sola ikinci arkaya veya ilk sağsa sola solsa sağa bu şekilde 180 derecelik açı ile dalları dizerseniz daha güzel görünecektir. Sizin ağaçta küçük dalcıklar kesilmiş ve gövde ile aynı kalınlıkta olan yan dallar kalmış. Sizin yerinizde olsam sağ tarafa bakan ilk yan dal olarak kullandığınız dalı tepe dalı yapardım. Bu sayede bu dalın üzerinde dalcıkları yan dal olarak kullanabilirsiniz. Bu dalın karşısındaki dalı ve gövde olarak devam eden dalı keserdim. Sonra kalın bir tel ile o yan dal ve gövdeye şekil verirdim. Aslında bir şeyler karalasam daha anlaşılır olacak. Bu şekilde anlaşılması zor. |
Bu arada ben şu uzun okunması zor mesajı yazarken gallus mesaj atmış bile. Neyse ben şekil çizmeye başlayayım.
|
1 Eklenti(ler)
Kırmızı ile gösterilen yerden kesilecek. Gövdede mavi kullandım karışmasın diye.
Eklenti 4772 |
ben de şekille anlatmak istiyordum ama küütphanedeki bilgisayar buna müsade etmedi. böyle internetten temsili bir resim seçmekle yetindim. gallusun bonsai çalışmaları başlığında aynı ağaç türyle ilgili bir çalışmam ve arkadaşların yorumları var belki sana yardımcı olabilir.( şimdi o ağaç fırtınada yeredüştü ve ilk dal olarak seçtiğim kalın dalı kırıldı tepe dalı da gitti. toprağı dağıldı:( . ben baharı bekleyip yeni bir şekil düşüneceğim yeri gelince tekrar burada tartışırız)
sevgili bonsaireef ,askerdeyken çizim yaparken yaşadığın zorlukları şimdi dah iyi anlıyorum. elim kolum bağlı gibi burada |
Bu arada kıvrımlı dik stil nerden çıktı ya. Şimdi tekrar okudum dik stil denmiş. Kusura bakmayın ben kıvrımlı dik stil olarak algılamışım ve ona göre yorum yapmışım. Çok çok özür diliyorum. :(
|
Aslında pek birşey farketmez sanırım sadece gövde dik olacak değil mi?
|
Çok farketmiyor. Dik stil biraz daha zordur deniyor o kadar. Kıvrımlı dikte kıvrımlardan dalları çıkardınmı güzel görünüyor ama dik stilde bu yan dalları dengeleyip güzel göstermek biraz daha marifet istiyor.
|
hmm... evet bak bu açıdan hiç düşünmemiştim.:o
|
:)
O kadar okudum; demek ki forumda yazılan onca bilgiyi sindirememişim. O kadar güzel dallanmış fidan varken ben bunu aldım. Dikkat etmemişim dal dizimi kendinden böyleydi. Aradaki küçük dalcıklar çok küçüktü, kestim. Ne akıl ama. :) Şimdi bu yolunmuş fidanı adam etmeye çalışacağım. Bonsaireef dediğin yerden kesersem adam olur umarım. Bir dahaki sefere daha dikkatli olacağım. Tel sarma işine gelince; ben de neden yay gibi oldu diyordum:) Demek ki; çok sıkı olmuş. Yapa yapa öğreneceğiz artık. Bunlar bir yana süs narını çok seviyorum. Onu kuşa çevirmek istemediğim için budamadan önce fikirlerinizi alacağım. Bu sefer elim titremez inşallah... Sizin önerdiğiniz gibi süs narından gelin kaynana stili çok hoş olur. Ayrıca stilin ismini de çok beğendim:) Yol gösterdiğiniz ve yorum yaptığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Kendimi bu konuda yalnız hissetmiyorum sayenizde... Saygılarımla... |
Yalnız değilsinizde :)
Bu forumda çok güzel bilgiler mevcut. Zamanla pratiğe dökerek bu bilgileri sindireceksiniz. Bu servi size çok şey kattı farkındamısınız. Tecrübe bu işte. :) |
kesinlikle çok şey kattı. İlk olarak üçgen formun bonsai için önemini anladım. :) Gallus' un çalışmalarına bakmıştım ama üzerinden zaman geçti ve ordaki önemli konuları unutarak bu deneyimi yaşadım. Şimdi tekrar okuyorum. Bonsai ile ilgili tüm forumları okuyarak devam edeceğim.
Verilen tüm bilgilere açım. Heyecanla başladım budamaya ama başarılı olamadım. Heyecanımı kaybetmiş değilim, kesinlikle daha temkinli olacağım. Süs narını da kış sonuna bıraksam mı. Budama için doğru mevsimde değiliz galiba.. |
Okudunuz ama uygulamadan bilgilerin yerleşmediğiniz görüyorsunuz. Uygulama yapmadan önce okuyup uygulamadan sonrada aynı yeri okuduğunuzda farklı noktalar dikkatinizi çekecektir. Üçgen formu daha önce okumuşsunuz ama şimdi farkediyorsunuz. Bir önceki sayfada benim çizime dikkat ettiniz mi peki? Üçgenliğe bir daha bakın.
Bu servi size çok şey kattı diyorum hala ve katmaya devam ediyor. Sakın heyecanınızı kaybetmeyin. Süs narı için kış sonunu bekleyebilirsiniz. |
Serviyi dediğiniz gibi budayıp gelişmesini beklemeye karar verdim. Verdiğiniz şekli inceledim, birde benim serviyi inceledim. Yaptığım hata umarım yeni başlayanlar için iyi bir ders ve örnek olur. Ayrıca çok ince gövdeli bir servi. Ona yaşlı ağaç görüntüsü vermek sanırım 3-4 sene sürecek. Bonsainin çok zor olduğunu biliyordum ama işin içine girince daha da zor olduğunu öğrendim. Ne şanslıyım ki, sizler bana yol gösteriyorsunuz.
Elimde 5 yaşında bir şimşir var. çok soğuklarda bir kısmı kurumuştu, ben de budamıştım. Şimşir ilk başlayanlar için önerilmiş. Onu kobay olarak seçsem mi? Dallanması pek iyi değil ama gövdesi kalın ve yaşlı :) Yakında resmini koyarım.. Saygılarımla... |
Şimşir budamayı öğrenmek için harikadır. Resim üzerinden konuşalım. :)
|
gidip buldum sonunda!
Bana tavsiye ettiğiniz gibi fidancılara gittim ve "elinizde kalan fidanlara bakacağım" dedim. Bunları aldım. Yeni başlayanlar için uygun olduğunu düşündüm. Kulağıma iyi küpe olmuş doğrusu :)...
Saksıları bile yoktu, hatta tenekeleri çürümüştü. Öylece alıp getirdim. Şimdi bunları budamalı mıyım? Saksısına toprak ekleyip öylece beklemeli miyim? Toprak saksılar buldum, acaba onlara geçirmek için baharı mı beklesem? Sizin fikirlerinize ihtiyacım var. Öğretmenlerimden gelecek ödevleri sabırsızlıkla bekliyor olacağım. Saygılar... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:14. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025