![]() |
turunç / Gardenya
Sayın Malina' ya teşekkür ederim.;)
İşte gardenyam!.. Umarım iyi bir bonsai adayıdır. Bu arada açıkçası kuşa dönüpte bonsai olmama gibi bir seçenek de mevcut. O zaman yazık olacak.:( |
Turunc, gardenyanın bonsai yapabilmek için 2007 yılında dallanması ve gövdesinin kalınlaşması için hiç budama yapmadan bol topraklı daha büyük bir saksıya ek.
Tabii Çelebi (litari) tarzını denemeyeceksen :) Çelebi tarzını deneyeceksen, iki daldan birini feda edeceksin ;) Benim tercihim soldakinden yana olur ve onu budardım! Sağdaki ince olanı da telleyerek formunu bulmasında yardımcı olurdum :) |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 4466 |
Mustafa o dalı dikkate almazsanda kıvrımlı dik stil oluyor. Mustafacığım yorgunsun sanırım :)
|
neden ki acep?! literati tarzı da nisbeten ince gövdeli ve kıvrımlı bir gövdenin tepeye yakın kısımda yoğunlaşmış dallarıyla belirgin bir tarz değil mi? ben mi yanılıyorum.
tamam, sonuçta bir tavsiyede bulundum: tarzın adı literati olmasın (kıvrımlı dik stil olsun!ilk senden duyuyorum) da, turuncun bu haliyle ağacına verebileceği şekle uygun mu değil mi, önemli olan da bu değil mi tarık? |
Mustafacığım kızma. Kıvrımlı dik stil bizim Türkçe bonsai terimi olarak informal upright yerine bulduğumuz isim. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1235
Burada ****** turuncun ağacına verilecek şekil önemli. Senin çiziminde gayet uygun. Önerilerin çok yerinde ve güzel oluyor bunu tartışamam. Ama stil ismine müdahele etmemdeki neden yeni başlayan birisinin kafasını karıştırmamak. Literati(çelebi) tarzı için bir örnek resim yukarıdaki linkte var. |
kıvrımlı dik stil anlaşıldı.peki literati'nin özelliği nedir?
nisbeten ince gövdesi yerçekimine karşı koyma zoruyla kıvrılarak yükselen, ve dalları tepeye yakın kısımda toplanmış, bu haliyle de zarif ismini hakeden bir tarz değil mi? sorun çizimdeki diklik mi, kıvrımların yetersiz veya abartılı oluşu mu (en dipteki kısım da sağa meyilli) büyük kıvrımdan çıkan -dolayısıyla biraz aşağıda kalmış- dal mı? anlayamadım.literatiyi öğrenmek istiyorum kusura bakma tarık! |
1 Eklenti(ler)
Mustafacığım teorik olarak literati stili için söylediklerin çok doğru. Fakat literatide kıvrımlı dik stilde olduğu gibi kıvrımların olduğu yerlerden dal çıkmıyor. Dallar tepede toplanıyor. Senin çizimde ise kıvrımlara uyan dallar mevcut. O dalları iptal etsen literati olur o bakımdan sana karşı çıktım.
Literatiye örnek bir resim: Eklenti 4467 http://www.penjing-bonsai.com/rub/rub_styles.htm |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 4468 Eklenti 4469 |
Peki acaba saksının diğer tarafı çevrilse ve ince dal ilk çıkan daldan budansa, Ali Hocamın yaptıkları gibi bir gelin kaynana stili olamaz mı? Büyük dalın kanat germesi için bayağı bir dallanması lazım ama... Musubeyd'in son gönderdiği resim gibi.
|
Yorumlara teşekkür ederim.
Aslında informal upright düşünmüştüm ama sizin yazdıklarınız ışığında yeniden düşündüm Literati olabilir. Bu bitkinin özellikleri göz önüne alındığında spiral stil harika olur gibi. Ama o stili bu merete nasıl uygulayacağız orası mechul. Bu benim ilk bonsaim olacak (tabi ölmezse) Spiral stil zormudur başlangıç icin? |
işte bir gardenya örneği
Bu spiral olabilirmi? Ben de bu stili denesem benim bitki biraz kel.
diğer taraftan Bir açelya buldum. İnformal upright stili yapılmış. Benim gardenyaya uygulanırmı acaba? |
1 Eklenti(ler)
Turunc uygulanmaz olur mu ;)
Bunu yapmayı düşüyorsanız daha önceden de dediğim gibi 2007 yılında dallanması ve gövdesinin kalınlaşması için hiç budama yapmadan bol topraklı daha büyük bir saksıya ekceksiniz :) musubeyd, birçok tarzı içinde barındıran bonsai yapmamızda sakınca olduğunu sanmıyorum, hatta bu hoşuma gidiyor :) Bunu bir derece daha ileri götürüp kendi tarzımızı bile yapabiliriz. Geçenlerde bir tarz daha öğrendim... Sumo tarzı :D Aşırı kalın gövdenin üzerinde süpürge tarzı dalları var ;) Eklenti 4474 |
Peki Bonsaisever benim gardenya hazır inceyken tellesemde spiral şekil versem nasıl olur? Seneyede budarım. Bu arada bu bitki 4 yaşında ve yerli gardenya. Bonsaiye merak saldırdınız şimdide hemen budamak ve tellemek istiyorum. Acaba bu isteklerimi bastırmak için ilaç mı alsam? :P Şaka tabi:)
|
Maşallah sumo güreşçileri gibi :)
|
Tellemeyi ve spirali yapabilirsin.
Budama hastalığı başladımı durmak bilmiyor :) Tavsiyem; günde bir kez, sabahları fide alman...Başka çaresi yok!:)) |
Bonsaisever o fidelerin depo formları var. Haftada bir bol dallı yüksek doz bir tane alıyorsun. Bütün dalları telleyip sonra budama yapıyorsun. Zaten bir hafta sürüyor.
|
Gerek yok arkadaşlar gelin ben sizi ormana götüreyim haastalığınız geçene kadar bol bol budama yapın
|
Fide almak ne demek yahu? Şoktayım o kadar forum okudum fide almak ne demek okumadım. Galiba düşündüğümden de koca bir dünya. Cahillik denizinde yüzüyor gibi hissettim kendimi.
|
Heheheheh:) Daha yeni anladım. Budama hastalığına iyi care..
|
İlahi turunc çok hoşsun :D
|
Yalnız benim gardenya sopa gibi. Onu nasıl tellemeliyimki spiral olsun. Ya dalları kırılırsa! Bu arada gövde çok kısa bu yüzden mutluyum. Birde gövde kalınlastırmak için Ali beyin önerdiği tel ile boğma yapılabilirmi?
|
İki ağacı birbirine sar, dalar gelişip kaynaştıkca spiral halini alacak :)
|
Bu sarma işlemini sulamadan önce yap. Bir süre susuz kalsın ****** ölmeyecek kadar. (Bu sayede turgoru biraz azalacak yani gövdedeki su basıncı) Sonrasında esnekliğini sınayarak sarmayı deneyebilirsin. Mor salkımda sanırım öncesinde sizin gardenyanız gibiymiş. Gayet güzel olabilir.
|
Sarma işleminde tel **** başka birşey kullanmalımıyım acaba?
|
Ben şöyle düşündüm; ilk önce sarabilirseniz sararsınız. Tellemeyi sonrasında yapabilirsiniz. Sarma öncesi telleme yapmak uygun olmaz. Zaten teller iki gövdenin arasında kalır.
(Aslında yazdıktan sonra farkettim tam da ''hadi ya'' denecek bir yorum olmuş. :D ) |
Gidip sarmayı deneyeyim. Bakalım gardenya nasıl cevap verecek bu duruma? Resminide çekerim. Böylece uygun mu değil mi beraber karar verebiliriz. Bu arada çok iyi ve sabırlısınız. Çok teşekkür ederim..
|
Kalın dalı sonra kesmeyi düşündüm. Zaten sopa gibi kıvrılmıyor. İnce olanı şekil vermek için daha elverişli gibi geldi. Kloroz sorununu Mine Hanımdan öğrendiğim metotla düzeltip azot ve demir takviyesiyle yaprak arttırıp sonra budarım.
|
Turunc iki gövdeyi birbirine sarmamışsın farklı bir yol izlemişsin. Kalın sonrasında gidecek tek gövdeli sarmal bir bonsain olacak.
Yanlız şöyle bir tavsiyem olabilirdi: O kola şişesinden daha ince bir şeye sarsaydın daha iyi olabilirdi. Bir de ağacın tepe kısmı gövdeden daha aşağıda olmuş. İyice sarıp tepeyide gövdeden daha üst konuma getirirsen ileride sorun yaşamazsın. Bu konuda konuşalım. |
İkisini birbirine sarmayı denedim ama kalın olan çok sert. Birbirinden oldukça geniş açıyla ayrılıyorlar. O yüzden saramadım. Bende bu şekli deneyeyim dedim. Kola şişesi yerine sadece telle sarıp İnce tellerlede saksının kenarına tutturmak suretiyle spiral şekilde verebilirmişim. Fikirlerini bekliyorum..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025