agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Yenebilen Yabani Bitkiler (Ot Yemekleri) (https://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/1015.htm)

zenfree 15-05-2007 20:59

Çok teşekkürler Sevgili Korkmaz.

Billur Korkmaz 15-05-2007 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 104649)
Billur Hanım değerli bilgiler için teşekkürler. Keyifle sizi takip ediyorum.

Ama ot toplamaya gelince cesaretim yok. Yanlış toplarım diye. Bir gün bir ot toplama gezisi yapsak ne dersiniz?

Sn. zenfree hayatta herşey paylaşıldıkça memnuniyet verir tabii ki.. Bende sizin takiplerinizden keyf aldığımı itiraf etmeliyim..

Ot toplama konusunda zehirli zehirsiz ne bulursam topluyorum, sonra bir bilene sormak suretiyle pişiriyorum.. :p

Genellikle Trakya bölgesindeki köyleri tercih ediyorum hafta sonları ot toplamak için..

Sevgiler..

peta 16-05-2007 21:57

[QUOTE=zenfree;104643]

Yıldız Parkında özellikle son yıllarda bayanlar gruplar halinde ot toplamaya geliyorlar. Hem spor yapmış oluyorlar hem de sağlık topluyorlar.

Madımak topluyor olabilirler mi ?Bu mevsimde toplanıyor.Pekçok yörede de yemeği ,özellikle de pastırmalı yemeği fazlası ile sevilen yabani bir ot.

zenfree 16-05-2007 21:59

Sanırım kazayağı, ebemgümeci ve semizotu topluyorlar.

peta 16-05-2007 22:22

zenfree semizotu deyince aklıma kendi bahçemdeki arsız semiz otları geldi .Daha henüz çıkmadılar. Sanıyorum çıkmaları için çok erken .
gerçekten çok arsızlar , dışarıdan aldığım semiz otunun yıkama suyunu bahçeye döker dökmez çıkmaya başlamışlardı. Hem de iki çeşit biri büyük yapraklı diğeri ise küçük yapraklı.....

Formu okuyunca eşek marulu dikkatimi çekti .Evin çevresi onlarla dolu.. Yenilebilir olduklarını bilmiyordum.Yemeyi denesem mi tariflere göre diye düşünmedim değil ama geçen sene vakitsiz toplayıp pişirdiğim ısırgan otunuyediğimde midemde başlayan ağrıyı düşününce vaz geçtim.

Billur Korkmaz 16-05-2007 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 105003)
Sanırım kazayağı, ebemgümeci ve semizotu topluyorlar.

Labada ve ısırgan da var bu mevsimde Marmara da özellikle.. Ya da ben henüz onları tanıyabildiğim için.:)
Madımak göremedim İstanbul ve Trakya'da ben, ya iyi analiz edemedim de tanıyamıyorum, ya da İçanadolu bölgesine has olduğu için mi yok çözemedim?..

Ferda Ülkümen 16-05-2007 22:54

kitap elimdeyken baktım;
Madımak ta ışgın'la aynı familyadan,orta Anadoluda yetişen bir tür.İstanbulda yetiştiğini sanmıyorum.

Derya Özen 17-05-2007 08:17

Efelek ( Labada )

3 Eklenti(ler)
Yücel Bey ve ben. Hıdırellez günü epey efelek topladık. Resimlerden birtanesin de, kurumuş efelek tohumları var.

Derya Özen 17-05-2007 08:22

Teke Sakalı

2 Eklenti(ler)
Hasan42, daha önce resmini yüklemişti ama bunları bir daha yüklemek istedim. Bu Teke Sakallarını Yücel Bey buldu. Bizim köyde bir hayli fazla var.

Derya Özen 17-05-2007 08:26

Kuzu Kulağı ( Bahçede yetişen türden )

1 Eklenti(ler)
Resim de gördüğünüz Kuzu Kulağı, bahçeler de ve çayırlık alanlar da yetişen türden. Daha önce bir arkadaşımızın Metro da satılıyor dediği bu tür bir kuzukulağı.

Derya Özen 17-05-2007 08:32

Yılan Yastığı

1 Eklenti(ler)
İsminin Yılan Yastığı olduğunu bu site de öğrendim. Bizim oralar da buna Karga Samırsağı denir. Yenebilen bir tür olduğu konusun da da kaygılıyım. Çünkü çok acı.

Billur Korkmaz 17-05-2007 14:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen (Mesaj 105025)
kitap elimdeyken baktım;
Madımak ta ışgın'la aynı familyadan,orta Anadoluda yetişen bir tür.İstanbulda yetiştiğini sanmıyorum.

Teşekkürler, madımak konusunda doğru tahmin etmişim.:)

Billur Korkmaz 17-05-2007 14:38

Ellerine Sağlık deryaözen kardeşim, ne kadar çok faydalı olduğunu tahmin bile edemezsin... Sayende yeni yeni kır bitkileri tanıyorum.
Sağolasın:)

Billur Korkmaz 17-05-2007 14:40

Tekesakalının diğer adı ne?

Penelophe 17-05-2007 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Billur Korkmaz (Mesaj 105199)
Tekesakalının diğer adı ne?

Dedesakalı derler bizim orada.

Billur Korkmaz 17-05-2007 21:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi qxyl (Mesaj 105324)
Dedesakalı derler bizim orada.

Google daki araştırmalarım neticesinde: ergeç sakalı, keçisakalı, kırsakızı da deniyormuş.. Filipendula Ulmaria latince adı, papatyagillerden.. tuza batırılarak yenirmiş.

Sercanoral 20-05-2007 18:15

Sevgili arkadaşlar geçenlerde annem ısırgan otundan yemek yaptı ve çok hoşuma gitti. tadı harika bir şeydi. eğer aramızda hala ısırgan otunu yememiş arkadaş varsa tavsiye ederim. yüzde yüz memnun kalıcaksınız:))

Penelophe 20-05-2007 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan_17 (Mesaj 106352)
Sevgili arkadaşlar geçenlerde annem ısırgan otundan yemek yaptı ve çok hoşuma gitti. tadı harika bir şeydi. eğer aramızda hala ısırgan otunu yememiş arkadaş varsa tavsiye ederim. yüzde yüz memnun kalıcaksınız:))

Böreğide çok güzel olur :)
Şöyle soğanlı, ısırganlı mis gibi.

Sercanoral 21-05-2007 08:18

Sevgili gxyl tavsiyen için teşekkürler :)). En kısa zamanda böreğinide anneme yaptıracağım:)

Penelophe 21-05-2007 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sercan_17 (Mesaj 106500)
Sevgili gxyl tavsiyen için teşekkürler :)). En kısa zamanda böreğinide anneme yaptıracağım:)

Qxyl:)

Bana da gönder nolur..;)

YEŞİLCİ 22-05-2007 11:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi deryaözen (Mesaj 105062)
İsminin Yılan Yastığı olduğunu bu site de öğrendim. Bizim oralar da buna Karga Samırsağı denir. Yenebilen bir tür olduğu konusun da da kaygılıyım. Çünkü çok acı.

Biz yiyoruz bu bitkiyi biraz batıyor dilimize ama fotğraftakiler daha çok batıyor.Yılan yastığının yükseklerde (dağ veya yayla) yetişeni daha az batıyor yaprakları da daha oval ve küçük oluyor.Ama artık yenmez zamanı gecti.Mart ve nisan aylarında yeniyor.

Derya Özen 22-05-2007 15:56

İstanbul'a bahar, bizim oralara göre daha erken geliyor. Bizim orlar diyorum çünkü, o resmi bizim köyde çektik. Mayıs ayı sonuna geldik, bazı otlar yeni çıkıyor. Bizim köyün rakım'ı 1250 o yüzden bahar biraz geç geliyor. Sanıyorum bu mevsim de çıkanların tazeleri de seçilip yenebilir sevgili Yeşilci.

Halit Togay 23-05-2007 06:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Derya Özen (Mesaj 105060)
Yücel Bey, daha önce resmini yüklemişti ama bunları bir daha yüklemek istedim. Bu Teke Sakallarını Yücel Bey buldu. Bizim köyde bir hayli fazla var.

Bu yemlikle aynı bitki galiba.

Derya Özen 23-05-2007 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halit Togay (Mesaj 107532)
Bu yemlikle aynı bitki galiba.

Yemlik le aynı değil. Şekil olarak çok benziyor fakat bu biraz daha kaba ve yapraklarında tırtır var.

Derya Özen 31-05-2007 11:21

Tarhun

2 Eklenti(ler)
Çubuk yöresin'de Turşu yapımın da kullanılan bir bitki. Tadı anasonu andırıyor. Aynı zaman da yenen bir ot, turşu haricinde de tüketiliyor.

cemal.S 31-05-2007 11:30

[QUOTE=peta;105002]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 104643)

Yıldız Parkında özellikle son yıllarda bayanlar gruplar halinde ot toplamaya geliyorlar. Hem spor yapmış oluyorlar hem de sağlık topluyorlar.

Madımak topluyor olabilirler mi ?Bu mevsimde toplanıyor.Pekçok yörede de yemeği ,özellikle de pastırmalı yemeği fazlası ile sevilen yabani bir ot.

Merhabalar zenfree!

Bir Tokatlı olarak buna cevap vermessem kendimi suçlu hissederim. Yıldız Parkında olabileceğini hiç düşünmüyorum. Çünkü madımak bildiğim kadarı ile rakımı yüksek yerleri seven bir bitki. Genelde bizde yaylalarda olur.

Sevgiyle kal !

Amasyalılar uyuyormu neredeler. Teke teke sakalı oy madımak/ Kuş kuşa yemlik oy madımak. Keşke devamını bilsemde size hediye etseydim.

DarkYES 31-05-2007 12:27

erkolgencer vardı üyemiz Amasya'da yaşayan :)

Billur Korkmaz 01-06-2007 15:16

Sevgili Derya, ellerine sağlık.:)

Derya Özen 01-06-2007 16:08

Rica ederim ne demek. Aslın da daha ekleyeceğim çok yenebilir ot var. Fakat yoğun bir sene geçiriyorum, ( Kızkardeşimin evlenmesi ve gösterilere çıktığımız bir grubumuz var) O yüzden bu yıl ot'lara çok vakit ayıramadım.

Metin Y. 01-06-2007 16:25

1 Eklenti(ler)
Epeyce eski bir İngilizce hikaye kitabından aldığım bu çizimde şapkalı adamın bıçağıyla çıkarmak istediği bitkiyi doğrusu ben tanımlayamadım.
Bu tanımı yapan arkadaş paylaşırsa sevinirim.

S.İnceçayır 01-06-2007 16:51

[QUOTE=cemal.S;111386]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi peta (Mesaj 105002)

Merhabalar zenfree!

Bir Tokatlı olarak buna cevap vermessem kendimi suçlu hissederim. Yıldız Parkında olabileceğini hiç düşünmüyorum. Çünkü madımak bildiğim kadarı ile rakımı yüksek yerleri seven bir bitki. Genelde bizde yaylalarda olur.

Sevgiyle kal !

Amasyalılar uyuyormu neredeler. Teke teke sakalı oy madımak/ Kuş kuşa yemlik oy madımak. Keşke devamını bilsemde size hediye etseydim.

Madımak Yozgat'tada cok sevilen bir ottur öyleki bulunmadıgı zaman yemek için dondurucuya bile konur,madımak türksünün devamı.....

MADIMAK OYLUM OYLUM

Madımak oylum oylum
Geliyor (civanda) selvi boylum
Selvi (Civan) boylum gelirse
şen olur benim gönlüm

Oy madımak teke tüke sakalı
Oy madımak evelik yemlik
Oy madımak kuşkuşu yemlik
Oy madımak

Madımak pişer oldu
Tencerem taşar oldu
Günde yediğim şamarlar
Bir iken beşer oldu

Oy madımak evelik yemlik
Oy madımak

Madımak biçim de biçim
Ölüyom senin de için
Madımak toplar iken
Başımdan düştü çitim

Oy madımak evelik yemlik
Oy madımak

Kaynak: Fahri Karaoglan
Yöre: Sivas

bahcevan0618 14-06-2007 20:26

Yabani ot olarak bilinen sirken de çok lezzetli kavurmasını deneyin yoğurtla tavsiye ederim

binali 05-07-2007 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet10 (Mesaj 70198)
Bu tür yabani bitkiler Edremit körfezi ilçelerinde yeniliyor. Hatta pazarlarda dahi bulabiliyorsunuz. Köylüler pazara getirip yığın yığın satıyorlar. Özellikle turp otu.

Turp otu hardalın çiçeklenmemiş daha taze yere yapışıkken olan hali. aslında biraz çevrenize bakarsanız her yerde var. Ama özellikle sonbaharda zeytin tarlaları sürülüp hasata hazırlanınca bu otlar sanki ekimi , tabi kışın yağmurlarıda yağınca sulaması yapılmış oluyor size sadece hafta sonu zeytin ağaçları altında bıçakla dolaşmak ve bildiklerinizi hasat etmek kalıyor. Aslında bilmeden , farkında olmadan devam eden bu faaliyet ilk baharda zeytinliklerin sürülmesi ile gübre olarak veya hayvanlara otlatılarak ( pek tercih edilmiyor çünkü koyunlar zeytinlerin alt dallarını kemiriyor) her yönden değerlendiriliyor.Bu tür yenilecek bitkileri Kocaeli Darıca pazarında da bulabilirsiniz.

Adalı dediğimiz göçmenler galiba zamanında yunan adalarında göç etmek zorunda kalmışlar Darıca yerleşmişler ve Egeli olduklarından onlarda tüketiyor.Bir de bu otlar sayıldığından daha çok alan maydonozu , kaldirek , eşek helvası , kazayağı bunlardan kazayağı ,ısırganın kaşındırmayanı , ebegümeci (develik) İzmit Perşembe Pazarında var. kazayağının yumurtalısı aynı ıspanak gibi, şekli benzemese de.

Bu tür yabani bitkiler Edremit körfezi ilçelerinde yeniliyor. Hatta pazarlarda dahi bulabiliyorsunuz. Köylüler pazara getirip yığın yığın satıyorlar. Özellikle turp otu.
Turp otu hardalın çiçeklenmemiş daha taze yere yapışıkken olan hali.

Sayın ahmet10
Dediğiniz gibiEdremit beldelerinde ot yemekleri çok harika.Ben körfez'de 9,5 sene çalıştım.Görmediğim ve yemediğim ot yemeklerini orada gördüm.

Derya Özen 14-07-2007 09:55

Anlaşılan, tek "ot sever" ben değilmişim. Filiz bendende beter otçula benziyor :dilli: Öyle bir imkanı olsa, şimdi zeytin yağı, yoğurt, baharat ve semiz otunu alıp, bize yukarıda bahsettiği şeyi yapacak. :)

Filiz 14-07-2007 10:08

Bu sabah yürüyüşe çıktık da bir meyfe fidanlığında gördük.. Çok güzeldi ama fidanlık çitle çevrilmişti. Bu akşam belki biryerlerden toplarım ya da alırım. Evet otları çok severim. Kendim ilginç tarifler icat ederim de :D

Metin Y. 17-07-2007 14:01

Çankırı'da yetişen ve halk tarafından yenilen bitkiler

1-Madımak (martımalak).Yemek ve gözleme

2-Yelmük. Ekmek arasi katık olarak yenir.

3-Angut. Ekmek arası katık olarak yenir.

4-Ebegümeci. Yemeği yapılır.

5-Efelek (Öfelek )yaprağı. Dolması yapılır.

6-Kuzu Kulağı. Katık olarak yenir.

7-Gortgoz. Katık olarak yenir.

8-Gelin Eli. Katık olarak yenir.

9-Kirtil. Katık olarak yenir.

10- Kazandibi. Katık olarak yenir.

11- Ciynak. Katık olarak yenir.

12- Mancar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir.

13- Mantar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir.

14-Yer elmasi (Şalgam).Çiğ ve yemek olarak yenilir.

15-Kavlan. Kabuğu soyularak sade yenilir.

16-Deredaban. Çift sürülen tarlalardan çikar. Küçük bir bitki köküdür. Yikanarak sade yenilir.

17-İnsan figi. Bugday ve arpa tarlalarinda kendiliginden yetisen bir bitkidir. Bezelyenin küçügünü animsatir. Içerisi açilarak çig olarak yenilir.

18-Nohut. Yeşil halde iken sade olarak yenilir.

19- Mercimek. Yeşil halde iken taze olarak yenilir.

habibe 19-07-2007 10:40

Derya üzerlik otu diye bir şey varmış damar hastalıklarına iyi geldiğini okudum. Bu otu tanıyormusun? Sizin orada var mı?

Filiz 19-07-2007 11:07

Derya'ya sordunuz ama ben cevap vereyim. Üzerlik otu her yerde olabilir daha çok toprağa gömülü virane yapıların duvar üstlerine gelen kısımlarında yetişir. Bu yüzden arkeolojik çalışmalarda üzerlik otu arkeologlara önemli ipuçları vermektedir. Bizim oralarda üzerlik otu evde yakıldığı zaman bir tablanın ya da kültablası gibi birşeyin içinde, dumanının insanan içine ferahlık verip nazarı giderdiğine inanılır.

Derya Özen 11-08-2007 10:38

Scolymus hispanicus Şevketibostan (Compositae)

1 Eklenti(ler)
Ben hiç yemedim, ama yemeğinin yapıldığını arkadaşlar yazmıştı. Çiçekli hali de çok güzel.

snowcrash 30-08-2007 17:07

Merhaba,

Bu teke sakali denen otun ingilizce veya latince adi varmi?

Selamlar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025