![]() |
Çok teşekkürler Sevgili Korkmaz.
|
Alıntı:
Ot toplama konusunda zehirli zehirsiz ne bulursam topluyorum, sonra bir bilene sormak suretiyle pişiriyorum.. :p Genellikle Trakya bölgesindeki köyleri tercih ediyorum hafta sonları ot toplamak için.. Sevgiler.. |
[QUOTE=zenfree;104643]
Yıldız Parkında özellikle son yıllarda bayanlar gruplar halinde ot toplamaya geliyorlar. Hem spor yapmış oluyorlar hem de sağlık topluyorlar. Madımak topluyor olabilirler mi ?Bu mevsimde toplanıyor.Pekçok yörede de yemeği ,özellikle de pastırmalı yemeği fazlası ile sevilen yabani bir ot. |
Sanırım kazayağı, ebemgümeci ve semizotu topluyorlar.
|
zenfree semizotu deyince aklıma kendi bahçemdeki arsız semiz otları geldi .Daha henüz çıkmadılar. Sanıyorum çıkmaları için çok erken .
gerçekten çok arsızlar , dışarıdan aldığım semiz otunun yıkama suyunu bahçeye döker dökmez çıkmaya başlamışlardı. Hem de iki çeşit biri büyük yapraklı diğeri ise küçük yapraklı..... Formu okuyunca eşek marulu dikkatimi çekti .Evin çevresi onlarla dolu.. Yenilebilir olduklarını bilmiyordum.Yemeyi denesem mi tariflere göre diye düşünmedim değil ama geçen sene vakitsiz toplayıp pişirdiğim ısırgan otunuyediğimde midemde başlayan ağrıyı düşününce vaz geçtim. |
Alıntı:
Madımak göremedim İstanbul ve Trakya'da ben, ya iyi analiz edemedim de tanıyamıyorum, ya da İçanadolu bölgesine has olduğu için mi yok çözemedim?.. |
kitap elimdeyken baktım;
Madımak ta ışgın'la aynı familyadan,orta Anadoluda yetişen bir tür.İstanbulda yetiştiğini sanmıyorum. |
Efelek ( Labada )
3 Eklenti(ler)
Yücel Bey ve ben. Hıdırellez günü epey efelek topladık. Resimlerden birtanesin de, kurumuş efelek tohumları var.
|
Teke Sakalı
2 Eklenti(ler)
Hasan42, daha önce resmini yüklemişti ama bunları bir daha yüklemek istedim. Bu Teke Sakallarını Yücel Bey buldu. Bizim köyde bir hayli fazla var.
|
Kuzu Kulağı ( Bahçede yetişen türden )
1 Eklenti(ler)
Resim de gördüğünüz Kuzu Kulağı, bahçeler de ve çayırlık alanlar da yetişen türden. Daha önce bir arkadaşımızın Metro da satılıyor dediği bu tür bir kuzukulağı.
|
Yılan Yastığı
1 Eklenti(ler)
İsminin Yılan Yastığı olduğunu bu site de öğrendim. Bizim oralar da buna Karga Samırsağı denir. Yenebilen bir tür olduğu konusun da da kaygılıyım. Çünkü çok acı.
|
Alıntı:
|
Ellerine Sağlık deryaözen kardeşim, ne kadar çok faydalı olduğunu tahmin bile edemezsin... Sayende yeni yeni kır bitkileri tanıyorum.
Sağolasın:) |
Tekesakalının diğer adı ne?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sevgili arkadaşlar geçenlerde annem ısırgan otundan yemek yaptı ve çok hoşuma gitti. tadı harika bir şeydi. eğer aramızda hala ısırgan otunu yememiş arkadaş varsa tavsiye ederim. yüzde yüz memnun kalıcaksınız:))
|
Alıntı:
Şöyle soğanlı, ısırganlı mis gibi. |
Sevgili gxyl tavsiyen için teşekkürler :)). En kısa zamanda böreğinide anneme yaptıracağım:)
|
Alıntı:
Bana da gönder nolur..;) |
Alıntı:
|
İstanbul'a bahar, bizim oralara göre daha erken geliyor. Bizim orlar diyorum çünkü, o resmi bizim köyde çektik. Mayıs ayı sonuna geldik, bazı otlar yeni çıkıyor. Bizim köyün rakım'ı 1250 o yüzden bahar biraz geç geliyor. Sanıyorum bu mevsim de çıkanların tazeleri de seçilip yenebilir sevgili Yeşilci.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Tarhun
2 Eklenti(ler)
Çubuk yöresin'de Turşu yapımın da kullanılan bir bitki. Tadı anasonu andırıyor. Aynı zaman da yenen bir ot, turşu haricinde de tüketiliyor.
|
[QUOTE=peta;105002]
Alıntı:
Bir Tokatlı olarak buna cevap vermessem kendimi suçlu hissederim. Yıldız Parkında olabileceğini hiç düşünmüyorum. Çünkü madımak bildiğim kadarı ile rakımı yüksek yerleri seven bir bitki. Genelde bizde yaylalarda olur. Sevgiyle kal ! Amasyalılar uyuyormu neredeler. Teke teke sakalı oy madımak/ Kuş kuşa yemlik oy madımak. Keşke devamını bilsemde size hediye etseydim. |
erkolgencer vardı üyemiz Amasya'da yaşayan :)
|
Sevgili Derya, ellerine sağlık.:)
|
Rica ederim ne demek. Aslın da daha ekleyeceğim çok yenebilir ot var. Fakat yoğun bir sene geçiriyorum, ( Kızkardeşimin evlenmesi ve gösterilere çıktığımız bir grubumuz var) O yüzden bu yıl ot'lara çok vakit ayıramadım.
|
1 Eklenti(ler)
Epeyce eski bir İngilizce hikaye kitabından aldığım bu çizimde şapkalı adamın bıçağıyla çıkarmak istediği bitkiyi doğrusu ben tanımlayamadım.
Bu tanımı yapan arkadaş paylaşırsa sevinirim. |
[QUOTE=cemal.S;111386]
Alıntı:
MADIMAK OYLUM OYLUM Madımak oylum oylum Geliyor (civanda) selvi boylum Selvi (Civan) boylum gelirse şen olur benim gönlüm Oy madımak teke tüke sakalı Oy madımak evelik yemlik Oy madımak kuşkuşu yemlik Oy madımak Madımak pişer oldu Tencerem taşar oldu Günde yediğim şamarlar Bir iken beşer oldu Oy madımak teke tüke sakalı Oy madımak evelik yemlik Oy madımak kuşkuşu yemlik Oy madımak Madımak biçim de biçim Ölüyom senin de için Madımak toplar iken Başımdan düştü çitim Oy madımak teke tüke sakalı Oy madımak evelik yemlik Oy madımak kuşkuşu yemlik Oy madımak Kaynak: Fahri Karaoglan Yöre: Sivas |
Yabani ot olarak bilinen sirken de çok lezzetli kavurmasını deneyin yoğurtla tavsiye ederim
|
Alıntı:
Turp otu hardalın çiçeklenmemiş daha taze yere yapışıkken olan hali. Sayın ahmet10 Dediğiniz gibiEdremit beldelerinde ot yemekleri çok harika.Ben körfez'de 9,5 sene çalıştım.Görmediğim ve yemediğim ot yemeklerini orada gördüm. |
Anlaşılan, tek "ot sever" ben değilmişim. Filiz bendende beter otçula benziyor :dilli: Öyle bir imkanı olsa, şimdi zeytin yağı, yoğurt, baharat ve semiz otunu alıp, bize yukarıda bahsettiği şeyi yapacak. :)
|
Bu sabah yürüyüşe çıktık da bir meyfe fidanlığında gördük.. Çok güzeldi ama fidanlık çitle çevrilmişti. Bu akşam belki biryerlerden toplarım ya da alırım. Evet otları çok severim. Kendim ilginç tarifler icat ederim de :D
|
Çankırı'da yetişen ve halk tarafından yenilen bitkiler
1-Madımak (martımalak).Yemek ve gözleme
2-Yelmük. Ekmek arasi katık olarak yenir. 3-Angut. Ekmek arası katık olarak yenir. 4-Ebegümeci. Yemeği yapılır. 5-Efelek (Öfelek )yaprağı. Dolması yapılır. 6-Kuzu Kulağı. Katık olarak yenir. 7-Gortgoz. Katık olarak yenir. 8-Gelin Eli. Katık olarak yenir. 9-Kirtil. Katık olarak yenir. 10- Kazandibi. Katık olarak yenir. 11- Ciynak. Katık olarak yenir. 12- Mancar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir. 13- Mantar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir. 14-Yer elmasi (Şalgam).Çiğ ve yemek olarak yenilir. 15-Kavlan. Kabuğu soyularak sade yenilir. 16-Deredaban. Çift sürülen tarlalardan çikar. Küçük bir bitki köküdür. Yikanarak sade yenilir. 17-İnsan figi. Bugday ve arpa tarlalarinda kendiliginden yetisen bir bitkidir. Bezelyenin küçügünü animsatir. Içerisi açilarak çig olarak yenilir. 18-Nohut. Yeşil halde iken sade olarak yenilir. 19- Mercimek. Yeşil halde iken taze olarak yenilir. |
Derya üzerlik otu diye bir şey varmış damar hastalıklarına iyi geldiğini okudum. Bu otu tanıyormusun? Sizin orada var mı?
|
Derya'ya sordunuz ama ben cevap vereyim. Üzerlik otu her yerde olabilir daha çok toprağa gömülü virane yapıların duvar üstlerine gelen kısımlarında yetişir. Bu yüzden arkeolojik çalışmalarda üzerlik otu arkeologlara önemli ipuçları vermektedir. Bizim oralarda üzerlik otu evde yakıldığı zaman bir tablanın ya da kültablası gibi birşeyin içinde, dumanının insanan içine ferahlık verip nazarı giderdiğine inanılır.
|
Scolymus hispanicus Şevketibostan (Compositae)
1 Eklenti(ler)
Ben hiç yemedim, ama yemeğinin yapıldığını arkadaşlar yazmıştı. Çiçekli hali de çok güzel.
|
Merhaba,
Bu teke sakali denen otun ingilizce veya latince adi varmi? Selamlar |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025