![]() |
Ülkemizde yetişen yabani besinler ve pişirilişleri
Bu konuda bir tek www.ulusalpu.com diye bir kaynak bulabildi. Yabani havuç, soğan ve benzer köklerin tanınabilmesi konusunda kaynak sahibi olan bu kaynağı bizim ile kaynaşabilir mi lüyfen.
|
Ekşili Pilav
Size Kastamonu yöresinde sevilen yabani otlu "Ekşili Pilav" tarifi : Bahçelerde bolca bulunan 1 demet ısırgan otu, 1 demet ebegümeci, 1 tutam nane, 1 tutam maydanoz toplanır. Ayıklanıp yıkanır, ince ince doğranır. 2 Baş soğan ince doğranıp yağda hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine 2-3 bardak sıcak su ilave edilip hazırlamış olduğumuz otlar tencereye atılır. Otlar biraz kaynayınca içerisine 1 su bardağı bulgur (siyez bulguru tercih edilirse daha lezzetli olur) ilave edilerek pişmeye bırakılır, pişince mümkünse ekşi 2 su bardağı yoğurt, 1 yumurta çırpılıp, pişmekte olan pilavın içine karıştırılarak dökülür.Kayamak üzereyken tuzu atılıp ateşten alınır.Sıcak servis yapılır. Tavada tereyağlı, salçalı, baharat isteğe göre (karabiber, kırmızıbiber, kimyon..) hazırlanan sos sıcak servis yapılan tabakların üzerine dökülür. Miktarlar isteğe göre artırılabilir.Afiyet olsun..
|
Az önce bir müşterim bana kuzukulağı turşusu getireceğini söyledi. Kuzukulağını çocukken toplar ve anında yerdik. Ekşimsi bir tadı vardır ve çok severek yerdik. Ama turşusunu yeni duydum. Deneyeceğiz. :p Ayrıca gelincik getirecek bana. Gelincikle nasıl yemek yapacağımı bilmiyorum. Sayın Balıkçı'nın 45 numaralı mesajında belirttiği, bildiğimiz kırmızı çiçekli gelincikten. Umarım Balıkçı gelincikle yapılan yemek tarifi de verir. :p
|
Alıntı:
Aslında ben yemek pişirmeyi bilmem, otları toplayıp hanımın önüne yığarım, O da Allah razı olsun, saatlerce onları ayıklar, yıkar, pişirir, sonra hepsini bir öğünde yeriz, biter. Ot işte, ne olacak?:dilli: Biz, gelincik, ebegümeci, kuzugevreği, ıspanak, ısırgan, pazı yaprakları ve benzeri yeşillikleri karıştırıp, ıspanak yemeği yapar gibi pişiriyoruz. Nasıl, bu tarif, yeterince açık mı?:p Afiyet olsun. |
Alıntı:
Çiçeği güzelmiş.Bahçede çiçek olarak bile yetiştirilir.Neresi yeniyor.? |
Sevdiğim otlardan biri de Madımak.
Madımak Yemeği Malzemeler 1 kg madımak 200 gr kıyma (İsteğe bağlı) 2 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı salça 1 fincan bulgur 2 soğan Tuz, karabiber Madımakların kök tarafındaki kırmızı kısımlar alarak ayıklayın. Yıkadıktan sonra süzün ve soğanları soyup yemeklik şeklinde doğrayın. Tereyağına soğanları pembeleşene kadar kavurun ve kıyma ilave ederek 4-5 dakika pişirin. Salça ve sekiz su bardağı su ekleyip kaynatın. Madımak ilave edip 10 dakika kaynattıktan sonra bulguru ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip tencerenin kapağını kapatarak 25-30 dakika kaynatın. Sıcak olarak servis edin. afiyet olsun saygilarimla |
Otlar kabarmaya başladı bıçağını alan gitsin toplamaya :D labada dolması, kavurması vs yapılabilir hem yabani pırasalar da olmuş dün yaptık enfes olmuş....
|
selam filiz fidancı ben bay_asil57 sizden isteğim bana bir mesaj atarmısnız sedefle ilgili olarak yılan yastığından bahsetmiş sukranayalp hanım ve bahçemizde var demiş kimle nasıl iletişim kuracam anlamadım lütfen bana yardım edermisin sukraan hanıma ulaşayım adresim. bay_asil57@hotmail.com lütfen sevgiler saygıalr
|
Cok uzun yillar once bir belgesel seyretmistim. Diyordu ki, bitkilerin diplerine yapraklarina bakin, eger karinca varsa, yapraklari bir bocek tarafindan kemirilmisse, bir olasilik zehirsiz olabilir. Ama super gorunuslu, hatta ustunde meyvalari olan ve hci bir hayvanin dokunmadigi bir bitki gorursebiz kesin zehirlidir uzak durun. Survivor diye bir belgesel var, bilmem orada da gosteriliyor mu, ama bu konuda detayli bilgi veriyor.
|
Alıntı:
Bu otu bilebiliyor musunuz? |
[QUOTE=peta;105002]
Alıntı:
Kars'ta da bir bitki kökü varmış, çocukları uyutmak için kullanılıyormuş. Bugünlerde bunun ne olduğunu araştırıyorum. Geçenlerde başka bir bitki sormuştum, bir yarışma sitesindeki soruyu cevaplamak için. Bu da yine o sorulardan biri olarak karşıma çıktı. Uyku getiren ya da rahatlatan ne varsa adını yazdım ama olmadı. 12 harfli bir şey, bir türlü bulamıyorum ve hatta Kars'lılar bile cevap veremiyor. Eskiden kullanılıyormuş herhalde ki hatırlamıyorlar. Ama ne olduğunu öğrenirsem, bir fotoğrafını bulup buraya da aktaracağım mutlaka. Yer elmasına benzer bir şey diye düşünüyorum. Çünkü kökü yediriyorlarmış. |
|
Yolladığım yazıyı okuyun isterseniz belki işe yarar :)
http://www.kars.bel.tr/kars.php?icerik_id=65 |
Arkadaşlar çok teşekkür ederim.
Sevgili denizakvaryumu, kediotu kökünü denedim ama olmadı. Yaklaşık 400 kadar bitki adı girdim. Bunların pek çoğu aynı bitkiye verilmiş farklı isimler elbette. Ama olmadı ne yazık ki. Yardımın için çok teşekkür ederim. :) Sevgili Müge, verdiğin linki inceleyeceğim şimdi. Dilerim istediğim cevaba ulaşırım. Şayet bulabilirsem bir fotoğrafı ile birlikte burada yayınlayacağım. :) |
Arkadaşlar, daha önce sorduğum, Kars'ta kullanılan bitki kökünün adı "deli badbalı" imiş. Araştırdım ama fotoğrafını falan bulamadım ne yazık ki.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Selam arkadaşlar,ben ot yemeklerine bayılırım.Bahar gelince pazarda ne kadar ot varsa toplarım.Kazayağı böreğine de bayılırım.Herkese tavsiyeederim...
|
Ot'a giderken sele gidenler.
Yaban otları konusunda bir anım vardı paylaşmak isterim konu ot olunca bu başlıkta yazmayı uygun gördüm. Editörler ne der bilmem disiplin fazla: Adana feke ilçesinde sonbahar aylarıydı hatırladığım kadarıyla Bahçeçik deresi boyunda arabayla geçerken bir de ne göreyim dere kenarında uzatılmış bir kadın yatıyor, Islak (fistan) elbiseleri içinde zayıf bir çocuk görünümünde, belli ki ölmüş. Yanında ise kimse yok. İleri doğru gittik bir müddet sonra dönüşte göremedim. Daha aşağıda ki köyden geçerken sorduğumda. Üç kadın olarak ormana ot toplamaya gitmişler, dereden geçerken sele kapılmışlar, ikisi geçmiş o zavallı sele kapılarak hayatını kaybetmişti. Yalnız dere kenarında yatışı hazin bir görüntü idi. (1987-88 yıllarıydı)
|
Gerçekten de çok üzücüymüş...
|
Alıntı:
Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Sibirya'dır. Türklerin Ortaasya'dan göçleriyle İran ve Anadolu'ya getirilmiş, Haçlı seferleriyle Avrupa'ya götürülmüş; daha sonra oradan dünyaya yayılmıştır. Günümüzde Avrupa'da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum'daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir. Birde ismiyle isteyin bakalım, mutlaka bilen olacaktır. |
Teşekkür ederim Derya Özen. iyigünler.
|
kaldirik-hodan
3 Eklenti(ler)
Burada arkadaşlar zaten tariflerini vermiş olduğu için ayrıca vermy gerek yok ama kaldirik aynı zamanda çok güzel bir peyzaj bitkisidir de.Ben İzmirde yaşayan bir Trabzonlu olarak İzmir de zifin dahi yetiştirdiğim için ****** kaldirik te yetiştirip ilkbaharda hem de Karadeniz ve Marmara bölgelerinden önce yeme fırsatım oluyor.Ayrıca bizim oraların meşhur kokulu çileğini de yetiştirip reçelini bile yapıyorum.
Kaldirik turşusu ve kaldirik turşusunun kavurması da muhteşem olur. |
5 Eklenti(ler)
Bayram tatili için gittiğim İzmir'de, sırf ot almak için heyecanla pazarın kurulmasını bekledim ve muradıma erdim ;) "Karışık Otu" adı altında satılan karışık otlardan yarım kilo kadar aldık ve eve gelince otları tek tek ayırıp fotoğraflarını çektim. Bu arada ısırganın hışmına uğradım ve dakikalarca ellerim yandı. Bu güzelim otların adlarını pek bilmiyorum ama akıbetleri harika oldu ;) "Otlu Börek" olarak midemde yerlerini aldılar. İnanılmaz lezzetli oldu..
Önce otların fotoğraflarını koyayım: |
5 Eklenti(ler)
Bitmedi daha var (ebegümeci de vardı, fotoğrafını çekmeyi unutmuşum):
|
Tüm bu otları güzelce yıkayıp ince ince doğradık, iç malzemesi olarak lor peyniri, soğan ve bu otları kullandık. Bunları çiğ olarak yufkanın içine koyduk, sigara böreğinin daha iricesi şeklinde rulo yaparak sardık ve fırında pişirdik. (Babaannem ve annem uğraştı sağolsunlar, ellerine sağlık). Otu bol olunca tadı harika olmuş, tavsiye ederim ;)
|
Alıntı:
Kazayağı konusunda da bir uyarı - kazayağı, rezene gibi pek çok lezzetli bitki içine alan Maydonozgiller aileside aynı zamanda çok zehirli türler de var. En önemlisi, felsefeci Sokrat'ı idam etmek için kullanıldığı için çok meşhur olan baldırandır. Gerçi büyümüş baldıran bitkileri, kazayağıyla kolay kolay karıştırılmaz fakat kışın yeni çıkmış halinde yüzeysel olarak benziyor. Toplamadan kesinlikle ikisini ayırtabildiğinizden emin olun! Hafta sonunda Polonezköy'de birkaç arkadaşla beraber kazayağı topladık. Dün o arkadaşlardan otları çok iyi bilmeyen birisi yine toplayıp, bir makarna sosuna atmış. Yedikten 1 saat sonra iki arkadaşı hastanelik oldu. Çok şükür az bir miktarmış, bir iki saat bakımda kaldıktan sonra etkisi geçmiş fakat çok daha kötü olabilirdi. Otlar çok lezzetli, sağlıklı fakat her konudaki gibi "biraz bilgi" tehlikelidir! |
sn. Nariel,
fotoğraflardan 135-138-139-144-145 numaralı olanlar gelinciğin değişik yaprak şekillerine sahip cinslerı. Yukarıda da bahsedildiği gibi bunların çiçeklenmeden önce toplanması lazım. Çiçekleri de bildiğimiz gelinciktir. Başka şekillerde de yenilirse de ben en çok böreğini seviyorum. |
HAŞHAŞ FİLİZİ
Haşhaş ekildikten sonra bitki 10-15 cm boya eriştiğinde bir seyreltme işlemi yapılıyor. Bu esnada sökülen körpe bitkiler daha sonra yeniliyor. O bölgeden olan bir arkadaşım izin dönüşünde getirmiş ve o zaman ilk kez yemiştim. Çiğ olarak yemeklerin yanında salata gibi yeniyormuş. Harika bir lezzeti vardı. Haşhaşın yukarıda bahsedilen gelincik ile akrabalığı olduğunu sanıyorum. Yapı olarak birbirine çok benziyorlar. |
İzmir'deyken pazarlara çeşit çeşit otlar gelir satılırdı. Daha önce görmediğim, adını hiç duymadığım bu otlar İzmirli kadınlar tarafından kapışılırdı. Hiç cesaret edememiştim almaya. Belki de nasıl yapılır bu diye sormaktan çekindim o zamanlar... Kimbilir..
Şİmdi ise keşke deneseydim diyorum... |
Ah o yabani otlar dediginiz doga harikalari olmasaydi benim gibi ellili yaslari ve üstünü yasayan bir cok insan, cocuk yasta acliktan ölürdü. Tarima elverissiz topraklara sahip , ama bilincsiz ekimin ( tarim) yapildigi o yoksulluk günlerinde ülkemizin hemen hemen her yöresinde annelerimizin,ablalarimizin dogadan topladigi o nadide otlarla yapilan yemekler acliktan ölmekten kurtarmisti bizi.Yeterli bugday ekiminin yapilamadigi,üretilenin büyük bölümünün satilmak zorunda oldugu o yoksulluk yillarinda misir ekmegi yetisirdi imdadimiza.
Bu gün ege mutfagi dedigimiz mutfak doganin bizlere sundugu o nadide otlarin ( siz sebze deyin) eseridir.Hem cok yararli haliyle cokda sagliklidir. Un corbasindan nefret eder hale gelmistik.Tarhanadan bikmistik. Söyle bir tekerlemesi vardi ozamanlar Tarhana nin: Tarhana; tar,tar Bogazimi yirtar... Baklava kardes, Gel beni kurtar. Baklavada, ancak bayramdan bayrama gelirdi o yillarda... Yoksul ama yinede güzel... "insani" yillardi o yillar. Paylasirdik un corbamizi, cerkez pastamizi olmayanla... |
iyi günler tüm üyelere sevgi ve saygılarımı gönderiyorum arkadaşlar ben gavur pancarını sedef hastslıgında kullanan arkadaş varsa onunla irtibata geçmek istiyorum benim oğlumda sedef hastası tüm vucudunda var başka bildiğiniz yabani bitki sedefe iyi gelen varsa bize lütfen yardımcı olun
|
Arkadaşlar aradım taradım bulamadım ama bir kitap vardı, türkiye'de yetişen yenilebilir otları tanıtan, bir yıl önce falan çıkmış olabilir.. Hatırlayan var mı?
|
gavur pancarı ile sedef tedavisinde
evet bende bitkilerin yaşam kaynağı olduğunu ancak bunu biz insanların iyi değerlendiremediğini düşünüyorum.geçen yıl bende bu siteyi bulduğumda yürümeyi yeni öğreniyor gibi acemi acemi geziniyordum ağaçlar net ve çok değerli üyerininn çok öenmli bilgileri sayesinde mutlu sona ulaştım emeği geçen herkese saygılar.artık sedef hastalığının yok edicisi gavur pancarından sedef ilacına sahibim.çokcukkende zaten yara otu ile yaralarımızı iyileştirirdik çibanlarımızı patlatırdık büyüdükçe modern hayat adı altında kobay olup yabancı ilaç şirketleinin maskarası olduk bu nedenle bitkilerimize sahip çıkalım modern tıpla birlikte ilacın öz kaynağı olan bitkilerimizi tanıyalım. sevgiyle ,sağlıcakla mutlu kalın.
|
Üçüncü nesil bir Girit'li olsam da otlara dayanamam, çocukluğumda burun kıvırıp yemediğim otları şimdi bulsam da yesem diye içim gidiyor.İstanbul'da bulamıyorum pazarlarda malesef, bildiğim bir iki tanesi dışında da çoğunu doğada tanıyamıyorum.Sağosunlar Sevgili Annem ve Abilerim Mersin'den Fırsat buldukça gönderiyorlar da hasret gideriyorum.
İş bankası yayınlarında güzel bir kitabım linkini vermek istedim sizlere : Giritli Türklerin Mutfağından Ot ve Sebze Yemekleri http://alisveris.iskulturyayinlari.c...KF5T7TPRC7Z6XP |
Girit'in harika ot ve sebze yemeklerinden alıntılar tarifler isterseniz aşağıdaki linki ziyaret edin muhteşem şeyler bulacaksınız... ahh ahh http://www.giritturk.com/
|
herkese selam..
istanbul'a yerleşmiş bir izmirli olarak, burada pazarlarda ota pek rastlayamadım.. bir ara bostancı merkezde kuzukulağı ve gelincik satan bir kadın dışında.. yana yakıla şevketi bostan sordum, bilmiyormuş:) acaba istanbulda yaşayıp bir şekilde, -ya biryerlerden toplama, ya da belli bir yerden alma- otlara ulaşmanın yolunu bulmuş birileri varsa aramızda, bu değerli bilgileri bizimle paylarış mı? şimdiden çok teşekkürler... |
[QUOTE=kuzukulağı;419155]herkese selam..
istanbul'a yerleşmiş bir izmirli olarak, burada pazarlarda ota pek rastlayamadım.. bir ara bostancı merkezde kuzukulağı ve gelincik satan bir kadın dışında.. yana yakıla şevketi bostan sordum, bilmiyormuş:) acaba istanbulda yaşayıp bir şekilde, -ya biryerlerden toplama, ya da belli bir yerden alma- otlara ulaşmanın yolunu bulmuş birileri varsa aramızda, bu değerli bilgileri bizimle paylarış mı? şimdiden çok teşekkürler...[/QUOT Merhaba İstanbulda Pendik pazarını deneyebilirsin çok farklı otlar görüyorum ama tam olarak aradığınız özel bir ot varsa bilemiyorum. Pendik pazarı cumartesileri kuruluyor |
Alıntı:
|
Fatih kadınlar pazarında aradığın bir çok otu bulabilirsin
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025