agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Avustralya Karadutu (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/7804.htm)

cnrtkt 14-05-2014 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu (Mesaj 1283614)
Hiç bir şey yapmayın, Uyum esnasında yaprak kararma ve dökülmeleri normaldir.

Sıcaklar artıp, toprak susuz kalırsa arada bir sulamanız çok iyi olur. Panik yapıp herhangi bir ilaç kullanmayın, dut yapraklarının herhangibir zararlısı yok.
Kullanacağınız ilaçlar doğaya ve bitkiye zarar verebilir.

Teşekkürler.
Geçen haftaya göre bazı yapraklar biraz daha toparladı, bazı yapraklar ise geriledi. Stresten olmalı sanırım.
Zorda kalmadıkça kimyasal kullanmak istemem ben de.
Can suyundan sonra biraz hümik asitli su vermiştim. Faydalı olmuştur inşallah.

aliok1 27-05-2014 23:57

2 Eklenti(ler)
Eklenti 497165

Eklenti 497166

Avustralya karadutunun taze budaktan sonraki hali.Budanan yerden süren sürgün üzerinde yeni meyveler görünüyor.

serkanhoca 28-05-2014 20:22

Size bir sorum var;
Bu duta benzeyen bir dutum vardı. Çelikler alarak farklı bir yerde yetiştirdim ve büyüttüm.
İki ağacın da verimleri çok güzel. Ancak aralarında bir fark var.

İlk dutum meyvelerini yere dökmüyor. Dalında kuruyup gidiyor. Yerler tertemiz. Diğer dutumda ise normal dutlar gibi olgunlaşıp yere dökülüyor. İkisinin de bulundukları iklim özellikleri farklı. İlk dut daha karasal (serin-soğuk) bir bölgede, diğeri ise tipik kıyı Ege ikliminde.

Ayrıca her iki dut mayıs gibi meyve yapmaya başlıyor ancak ilk dut budama yapmama rağmen sürekli meyve veriyor. Diğeri ise budanmadığı takdirde meyve vermiyor.

Sizlerin dutlarında olgunlaşanların yere dökülme durumları nelerdir?
Yukarıdaki gözlemlerle ilgili nasıl bir yorumda bulunursunuz?

fındıkçı74 19-06-2014 12:16

İyi günler bundan yaklaşık 3 yıl önce mutlu beyden almış olduğum a.karadutlarımı mart ayında budadım budama dallarını 30cm boyunda keserek uç kısımlarına üç çizik attım toz köklendirme hormonuna nemli olarak buladım ahır gübresi bahçe toprağı kum karışımı olan tenekelere diktim bir tenekeye yaklaşık 10 çelik dikmiştim çeliklerin hepsi köklendiler şu an yaklaşık 60cm sürgün verdiler gelişimleri çok iyi bunları ne zaman tek olarak ayırmam lazım 10 litrelik tenekeye 10 çelik fazla geldi dallar birbirine girmeye başladı mutlu bey bu fidanları nasıl ayırmam lazım saygılra selamlar.

fındıkçı74 23-06-2014 21:45

İyi akşamlar mutlu bey yukarıdaki mesajıma cevap yazabilirmisiniz .

alibaba 24-06-2014 18:36

Meyvesi geçmiş bir dut ağacından bir daha meyve alabilmek için nasıl bir budama yapmak gerekiyor acaba?

aliok1 07-07-2014 21:04

4 Eklenti(ler)
Mayıs ayı başlarında taze sürgün budaması yapılarak ikinci meyve alınan avustralya karadutu meyveleri.

Eklenti 507464

Eklenti 507465

Eklenti 507466

Eklenti 507467

Lonicera 08-08-2014 13:04

1 Eklenti(ler)
Saksıdaki Avustralya karadut 2.kez meyvelenip olgunlaşmaya başladı.

Lonicera 06-03-2015 18:57

1 Eklenti(ler)
Eldeki bitkilerin neredeyse yarısını don afetine kurban verdikten sonra kırılan hevesimizi bu güzellikler sayesinde yeniden toparlamayı umut ediyoruz. Yapraklarıyla aynı anda meyveleniyor.

serap-serap 25-05-2015 08:27

Sayın ağaçlar.net üyeleri, çok uzun zamandır, bitkilerle ilgili yorum ve yönlendirmelerinizi okuyarak, çok da yararlanıyorum.Her birinizin fikir ve bilgilerinden yararlanarak çok da güzel ve bitkisel anlamda zengin bir bahçe oluşturduk.
Sadece, bu ara, 2 ay önce "fidanistanbul"dan sipariş verdiğim tüplü Avustralya karadutunu toprakla buluşturduk ama sürgünleri, o ara vuran soğukta dondu.
O günden bu güne hiç hareket yoktu.Ancak birkaç gün önce aşının hemen üst bölümünden minicik iki yeşil sürgün oluştu.
Şimdi, sormak istediğim o fidanın üst bölümlerinden de donuk yerlerin civarından da yeni sürgünler verir mi? Yapmam gereken birşey var mı? Teşekkür ederim.

Lonicera 25-05-2015 12:24

Bahçeniz hayırlı uğurlu olsun Sn serap-serap. Keşke bir resim ekleyebilseydiniz. Siz fidandaki bahsettiğiniz donmuş kesimi tırnağınızla hafifçe üst katmanı kaldıracak şekilde kazıyın. Alttaki doku yeşil ise yaşam belirtisi var demektir. Yeşil değilse o zaman minicik yeşil sürgün çıkan yerin 1 cm. üstünden kesin. Kesim yaparken sürgünlere zarar vermemeye çalışın. Kolay gelsin.

serap-serap 25-05-2015 18:31

Teşekkür ederim. Fidanı yer yer tırnağımla çizdim; altı yeşil. O zaman biraz daha beklemeliyiz sanırım.

26esk 27-05-2015 14:47

bahsettiginiz sürgünler aşı nın sürgünlerimii yoksa aşı yapılan anaçlar üzerindeki sürgünlermi

serap-serap 06-06-2015 10:07

Aşı, toprağın 5 cm. kadar üstünde. Sürgünler aşının 2 cm. kadar üstünden, karşılıklı iki yerden Sayın 26esk ;) Fidanın boyu 100 cm kadar.

aydemiraydın 02-07-2015 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serap-serap (Mesaj 1381799)
Sayın ağaçlar.net üyeleri, çok uzun zamandır, bitkilerle ilgili yorum ve yönlendirmelerinizi okuyarak, çok da yararlanıyorum.Her birinizin fikir ve bilgilerinden yararlanarak çok da güzel ve bitkisel anlamda zengin bir bahçe oluşturduk.
Sadece, bu ara, 2 ay önce "fidanistanbul"dan sipariş verdiğim tüplü Avustralya karadutunu toprakla buluşturduk ama sürgünleri, o ara vuran soğukta dondu.
O günden bu güne hiç hareket yoktu.Ancak birkaç gün önce aşının hemen üst bölümünden minicik iki yeşil sürgün oluştu.
Şimdi, sormak istediğim o fidanın üst bölümlerinden de donuk yerlerin civarından da yeni sürgünler verir mi? Yapmam gereken birşey var mı? Teşekkür ederim.

Serap hanım, avustralya kara dutu eskişehirin kışına tahammül edebilirmi?

çünkü benim yaşadığım yerde soğuk ben avustralya kara dutundan vazgeçtim.

che dut , amerikan yediveren kara dutu ve yerli kara dut diktim. şah duta bile güvenemedim.

bari 03-07-2015 09:56

Avustralya karadutunun soğukla bir sorunu yok. Sadece erken uyandığı zaman sorun yaşanabiliyor. Bu sene mesela sorun olmadı, dallar dutları taşımadı yattılar.

bari 03-07-2015 20:32

1 Eklenti(ler)
Soğuk iklimdede olabiliyor. :)

eurosat55 31-08-2015 09:33

Merhaba,
Aranıza yeni katıldım,çok faydalı bilgiler içeren bir forum.Emeği geçen herkese *** ediyorum.
Başlangıcda bilgiler edinip sonra uygulama yapmak gerekirken bizim acemiliğimizden bu aşamada sizlerden yardım rica ediyorum.
Bu yazın gelişi güzel karadut agacımdan aldıgım yaklaşık 10 adet çeliği basit bir şekilde solisyon vs kullanmadan 1. resimdeki hale getirdim.Fakat bu aşamaya kadar hiç bir çelikde köklenme olmadı.Sadece sudaki kısımlarında toplu iğnesi gibi beyaz ince bir oluşum gözlemledim.Sonrasında tüm çelikler teker teker solup gitti.
Şimdi tekrardan 2 hafta önce 6 adet çelik daha aldım.Ortalama 10-13 gündür bu şekilde.Tomurcukları yeşerip yapraklanma olmak üzere.Siz değerli arkadaşlardan başta isteyeceğin yardımı maalesef sonda ister gibi oluyorum ama bu çelikleri bu aşamada zayii olmadan kurtarabilirmiyim.Elimde Torf ve perlit var.Şimdiden yardımlarınız için *** ediyorum..

Not: Son aldıgım celiklerin dip kısmından 3 er adet 2 cm lik sadece zar kısımları olmak kaydıyla cizik attım(köklenme olabilmesi için okudugum bir kaynakdan).2-3 günde bir suyunu yeniliyorum ve kabın içerisinde sümüksü bir tortu oluştu,kesiklerin oldugu yerdede acılmalar var.

1. resim İlk aldıgım çelikler (köklendiremeden zayii oldular)
http://i.hizliresim.com/0kr8jY.png

2. resim 2. denemem olan çelikler (son halleri)
http://i.hizliresim.com/ngykPN.png

3. resim 2. denemem olan celikler (son halleri)
http://i.hizliresim.com/vLymYr.png

bahtiyar02 11-09-2015 18:46

Köklendirme yönteminiz Özellikle karadut için uygun değil. Dut türü kısa süreli yaprak açmış daha sonrasında kurumuş. Benim önerim kasım Aralık ayı içerisinde ağaçlarda uyuma evresi dediğimiz dönemde genç çeliklerden bir kaçtanesini perlit, Torf,Yanmış küçükbaş hayvan gübresi ve toprak karışımını bir saksıya koyun. içerisine çeliklerin alt kısımlarından yaklaşık 3-4cmlik kısmını önce suyla nemlendirip sonra toz Köklendirme Hormonuna batırıp çelikleri toprağa dikin.Elinizle toprağı sıkıştırıp sulayın. Saksıyı soğuk havalarda dondan etkilenmiyecek bir yerde tutun. Samsun nem oranı yüksek bir ilimiz olduğu için çelikler daha hızlı köklenecektir.İlk baharda çeliklerinizin filizlendiğini göreceksiniz. Bu uygulama yöntemini Özellikle Ekşi karadut'ta uyguladım başarı oranı %90.
Saygılar

eurosat55 13-09-2015 07:28

Bahtiyar bey ilginize ve cevabiniza cok tsk ederim.3. denemeyi sizin tavsiyelerinize gore yapacam,tekrar gorusmek uzere..

redbullah 25-09-2015 07:05

Eylüldeki Avustralya dutu

3 Eklenti(ler)
Bahçemdeki Avustralya dutu.Tarih-20 Eylül...

Eklenti 578938

Eklenti 578939

Eklenti 578940

lodos_ 10-01-2016 21:48

Avustralya dutu soğuk iklimlerde yetişir.Meyve gövdesi ve bir yaşında kalın dallar soğuktan etkilenmez.
Ancak erken uyandığı için ilkbahar erken ve geç donlarından henüz tam uyanmasa bile sürgünler donar.
Paniğe kapılmayın haziran ortalarında uyanacak yaz boyunca meyvenizi yemeye devam edeceksiniz.
Söylendiği gibi sanıldığı gibi zayıf dayanıksız bir ağaç değildir.
Aralık ocak mart ortasına kadar olan her türlü soğuktan sürgünleri zarar görmez.
Mart 15 sonrası -5, nisan ayı içinde -3 üzerindeki soğuklar sürgün uçlarını dondurur.
Hazirandan itibaren ise donan sürgünlerin iç kısmından yeni sürgünler devam ederler üstelik meyveleriyle beraber.
sonradan çıkan sürgünlerde meyve saysı önemli ölçüde düşse bile yetecek kadar meyvesi olur.

hicrin 16-03-2016 10:25

Merhaba bende 2 yıl önce bu duttan ektim boyu 2 m yi aştı şuan geçen sene iki kere meyve verdi ama son verdiği meyve olgunlaşmadı oda iklimden kaynaklandı sanırım, ektiğim yer Karsın Kağızman ilçesi ;)

Lonicera 05-05-2016 13:59

1 Eklenti(ler)
Küçücük saksı içerisinde ve 33 santim boyda...

aydemiraydın 07-05-2016 08:03

bu bitki karasal iklime uygun değil. bizim ilçede üniversitenin denemelerinde var. bu yıl erken uyandılar ve hepsi yandı . hemde çok çok erken uyandılar.

kkale71 07-05-2016 11:35

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1459614)
bu bitki karasal iklime uygun değil. bizim ilçede üniversitenin denemelerinde var. bu yıl erken uyandılar ve hepsi yandı . hemde çok çok erken uyandılar.

ben kırıkkale de yaşamaktayım. bu sene -20 dereceyi geçti. hatta meyveli iken -3-4 dereceleri gördü. fakat 2 senedir meyve vermeye devam ediyor.

aydemiraydın 07-05-2016 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kkale71 (Mesaj 1459674)
ben kırıkkale de yaşamaktayım. bu sene -20 dereceyi geçti. hatta meyveli iken -3-4 dereceleri gördü. fakat 2 senedir meyve vermeye devam ediyor.

şehir içinde dayanabilir. arazide çok farklı. bizim evlerin güneyinde malta eriği bile oluyor. oysa arazide papaz erikleri bile yandı.

Lonicera 26-09-2016 13:07

1 Eklenti(ler)
Havalara kandı herhalde, bir yılda üçüncü sefer meyveye yattı:))

sky83 05-12-2016 15:28

Arkadaşlar çelik gönderebilecek varsa çok sevinirim. **** İstanbul- Şişli, Sarıyer, Kağıthane, Beşiktaş, Beykoz civarında gelip elden de alabilirim.

asyaa 27-01-2017 15:52

2 Eklenti(ler)
Benim celiklerim arkadasdan geldi. 2 ay once celikledim ama daha anca yapragini beklerken baktim meyve tutmus bayildim erkenciligine

mozturkgss 13-06-2017 07:21

Bu meyve kayseride yetişir mi?
Birde şuan diksem tutar mı dikme zamanı geçti mi?

muratcolak 13-06-2017 09:01

avustrlaya karadutu karasal iklimde tutuyor.amasyada sorun çıkmadı..Tüplüyse tutar sıkntı olmaz

mozturkgss 05-07-2017 10:17

Aldım ve diktim fidanı, tuttu mu tutmadı bilmiyorum ama diktikten 5-10 gün sonra meyve oldu oldukça şaşırtıcı
acayip sevindim :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mozturkgss (Mesaj 1510650)
Bu meyve kayseride yetişir mi?
Birde şuan diksem tutar mı dikme zamanı geçti mi?

Guness 20-03-2019 08:51

3 Eklenti(ler)
Avustralya dutlarım meyve tuttu, mevsim olarak normal mi ?

siflera12 20-03-2019 08:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guness (Mesaj 1563274)
Avustralya dutlarım meyve tuttu, mevsim olarak normal mi ?

Evet normal daha erken ısınan bölgelerde daha da erken meyve tutuyor [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

thunderon 28-03-2019 08:42

Geçen sene çelikten ektiğim dut meyve tuttu *** ayazlardan etkilenmez

aydemiraydın 04-04-2019 13:21

bu kadar olumlu yorumlardan sonra bugün botanikmarkete 180 cm. boyunda avustralya yediveren kara dut fidanı siparişi verdim. amerikan dutlarımla kıyaslarım, hayırlısı :)

su teresi 05-04-2019 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydemiraydın (Mesaj 1564951)
bu kadar olumlu yorumlardan sonra bugün botanikmarkete 180 cm. boyunda avustralya yediveren kara dut fidanı siparişi verdim. amerikan dutlarımla kıyaslarım, hayırlısı :)

siz zaten nerdeyse ağacı almışsınız, umarım sağlıklı ve bereketli olur bursa ikliminde coşacaktır.

AkisSoftware 21-04-2019 21:33

Buradan kimseye ulasamayinca bu fidandan da satin aldim. Diger uyelerden isteme sebebim türünün dogruluguna emin olunmasi. Adamlarin yolladigi kim bilir hangi cins.

Mehmet89 31-12-2019 22:19

Bu duttan bahçeye dikmek istiyorum. Yerleri kirletme sorunu olmasa gider güzel bir karadut dikerdim ama bu avustralya dutunun ağacı pek büyük olmuyor diyorlar. 2-3 metre civarında kaldığı doğru mu?
Bir de meyvesi her zaman siyah olsa bile tatlanmıyor mu? Ekşi dut veren bir ağaçtan 5-10 tane dut yenir daha fazlasını istemez insan.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025