![]() |
Ankara şartlarında dışarda kalırsa ölüyor sanırım...
Aslında ılıman iklim bitkisi, güneşi çok seviyor. Yapraklarından güzel sarma yapılıyormuş :) |
Ankara şartlarına dayanıklı Türlere aşılınsa acaba sonuc aynımı olur. Dnemek lazım.
|
Arkadaşlar geçtiğimiz bahar Yusuf beyden aldığım Avustralya karadutum yazı
terasta geçirdi. Birbuçuk karış kadardı geldiğinde. Meyve verdi. Teras güneşli. Hava soğuyunca kapalı balkona aldım. Biofarm gübre verdim. Bütün yapraklarını döktü. Çok az suladım. 20-25 gün kadar önce dallarında birşeyler gördüm. Tüy tüy.. Böceklendi hastalandı sandım.:( Birkaç güne kadar taneye benzeme başladı. Yusuf beyi aradım sordum. Evett.. Karadutum meyvede..:p Yediverendir normal dedi.. Bakalım nasıl gelişelecek dutlar kızarabilecek mi? Yoksa baharla gelen sıcakları mı bekleyecek? Resmini yakında ekleyeceğim. |
Yedi veren derken Yılda 7 kez ürün veriyormu. Bunu bilmiyordum eğer öğle ise kesin edinmem lazım o türden.
Birde dayanıklı anaclara aşılarsak süper olur. Hangi ayda başlıyor ürün vermeye ve hangi ayda bitiyor acaba.? |
Diğer yediveren meyveler yılda yedi kez meyve veriyor mu onu bilmiyorum.
Ben yediveren denmesinden bitki meyve vermeye uygun ortam bulursa birden fazla meyve verebilir bunu anladım. Tarım bilgim yok. Eğitimim yok. Bu kavramı da bitki dostu Sayın Yusuf Ustaoğlu kullandığı için yazdım. Sayın Tekin bey kullandığım yanlış kavramı direk düzeltirseniz sevinirim. Karadutum ikiveren mi?:o |
Meyvesinin 8,5cm kadar büyük ,yaprağının 30cm den geniş, dikildiği yıl meyve vermesiyle dikkat çeken bir çeşit olduğu görülmüştür,bitki 6-7 yaşında 100kg kadar meyve vermektedir.Tadı mayhoş tur.
Yaprağının genişliğınden dolayı taze fidanların yanına sırık dikilip,bağlamnalıdır. aksi halde bitki dikine büyüyememektedir. Bitki diğer dut çeşitlerine nazaran erken uyandığından ,erken ilkbahar donlarına karşı duyarlıdır. Akdeniz ve Ege bölgelerimiz için ideal olmasının yanı sıra Karadeniz de sahil kesiminde ve marmara bölgelerimizde Üretilebilmektedir. Bu ürünün fide satışları başlamıştr. GÖZLEM: Bu dut u yerinde incelemek üzere Giresun ilimize gidilmiş olup, a)Bitkinin 1.inci meyvesini 15 haziranda topladıktan sonra ;şayet kartlamış dalları budanırsa 1 temmuzda 2.nci meyveye yattığı ve 1-15 eylülde hasat edilebileceği görüldü. b)Budama yapılmaması halinde 2.inci kez meyveye yatmıyor. c)Üreticisince bu siyahdutun kışlık soğuklamaya ihtiyacı olmadığı ifade edilmektedir,sera ortamında bu durum test edilecektir. d) Bu dutun taze sürgün yapraklarından çok güzel yaprak sarması yapıldığı bilgisine ulaşılmış olup,ilerki tarihlerde tarafımdan test edilecektir....! UYARI..! Bazı fidan satıcıları web sitemizdeki AVUSTRALYA SİYAH Dutunun resimlerini koypa ederek yerli dut fideleri üzerine koyup, Avustralya siyah dutu diye sattıkları duyumları alınmıştır. Dutlarımızın belirgin özellikleri şöyledir: 1) Dal çeliği ile üretilmiştir.kesinlikle aşılı değildirler. 2) Boyları20-50cm kadardırlar.. 3) Mart ayı itibarıyla fidelerimizde meyve vardır. 4) Yaprakları aşırı büyüktürler.. 5) Sıcak ortamlarda gecede 1-2cm sürgün sürmektedirler.. 6) Dutlarımızın üretim merkezi Giresun ili Bulancak ilçesidir. Dut alıcılarına duyurulur.. http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id4.htm |
Sayın denizakvaryumu anlatdığınız kraterlere uyan fidan ve ağaçlar var burda meyve büyüklüğü ve yaprak büyüklüğü mayhoş tadı ile aynı ama ikinci meyve tutmuyor. Birde dediğiniz gibi budama yapıp denemek lazım.
Çelikle üretdiğiniz dutlar eğer orjinal ise onun tohumundan elde edilecek fidanlarda aşılama gerekmeden aynı tür olur. (Eğer İlk versiyonu melez ) değilse tabi ki. Sonradan aşı yapılan larda aynı tür elde edilip aynı meyve alınabilir. Ama onun tohumundan alınan tür aslına yani anacın türüne döner ya da bir açılım gösterir. Bu sene buradakileri deneyeceğim budama yaparak eğer ikinci ürünü alamaz isem Mutlak sizden edineceğim. Aydınlatıcı bilgileriniz için Teşekkürler. Size yönlendireceğim insanlar Giresunda elden de alabilirler mi. |
Cep : 0 542 744 49 46
Yusuf Ustaoğlu ile bağlantı kurabilirsiniz. |
Teşekkürler Sayın denizakvaryumu Burda komşumun biri arazisini satmış içinde 10 yaşına bir karadut u var oraya da bina yapılacakmış Üç beş gün içinde biraz emek verip üst dallarını kestikden sonra sökeceğim. İnşallah yaşatırım.
|
Avustralya karadutu (morus australis) tadı mayhoş değil.
Tatlı bir karadut. Ben bu yaz ilk meyvesinden sonra kıyıp budama yapamadım.:rolleyes: Yapraklıydı. Seyretmek istedim. Yapraklarından sarma yapmaya da kıyamadım. :rolleyes: Budama yapsaydım sanırım yazın ikinci kere meyveye yatacaktı. Ki Yusuf bey öyle demişti. Azcık güneş görünce dayanamadı meyveler hazırlamaya başladı.;) Artık ikiveren mi dersiniz yediveren mi bilemiyeceğim ama bu kavramı araştıracağım. |
Çok fazla olgunlaşanları biraz tatlı alaca olan meyvelerinden deneyin birde .
|
Bugün Feriha hanıma sizinki nasıl gelişiyor diye sorunca yukarda yazdıklarını anlattı. Demek Ankara'da olsa da kapalı yerde kışı atlatabiliyormuş. Ben de dayanamadım Romantik Serseri arkadaşımıza hemen sipariş verdim. Mart ortasında gelecek.
Valla ben tutturmayı becerirsem, yapraklarından sarma da yapacağım:) |
Sn.Feriha ve Sn.Nevsune'den Avustralya karadutundan sarmayı kirmiz çayının kenarında yeriz artık :)
|
Sadece karadut sarması mı? Bu yıl bende daha neler neler olacak. Çilek, red robin, limon (likörü), kamkat (reçeli), Yeşilöz çileklerinin içinden çıkan naneler. Kirmir çayında piknik yaparken aç kalmak yok bize:p
Karadutun ekşi olmamasına ben çok sevindim. |
Ben size bulgurlu nar ekşili bişeyler yaparım pek güzel gider orada:p
Bitkilerimle aşk yaşıyorum dokunmayın:mad: Üzüm kiwileri unutuyorsunuz Nevsune hanım, onların kabukları soyulmuyormuş galiba, ama onlar eko köyümüzü yapincaya kadar ancak yetişir :D Avustralya karadutu sitemizde satışta http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12443 |
3 Eklenti(ler)
Avustralya Karadutu sandığım ağaçdan geçen yıl aşıladığım fidandan bir iki resim ilk yıl meyve verdi.
Sice bu aynı dut mudur. |
Benziyor. Çok kocaman yapraklar oldu diğerleri dökülüp 3-4 yaprak kalınca.
Belki belirleyici olur. Ama fidan iki karış kadardı. Amatörce izlenimim böyle. Uzman arkadaşlarım görüş bildirirler. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
sorularınıza dönersek, bol ışıklı ortamı ve güneşi sevmesi yanında nemi ve organik gübreyide bir o kadar seviyor . bu çeşit 2, 3 m kadar boylanıyor ve dallar uzadıkça yere doğru sarkıyor. ülkemizde avustralya dutu diye bilinen bu bitki avustralya da dwarf mulberry(cüce dut, bodur dut)diye biliniyor. budamaya toleranslı bir çeşit , ev içinde bol güneş gören ortamda rahatlıkla yetişe bilir . aşılı olanlar daha verimli ve meyveleri iri olabiliyor.. http://www.daleysfruit.com.au/plant/Dwarf-Mulberry.htm |
Bluecrop, çok teşekkür ederim. Tam aradığım yanıtları vermişsiniz. Adı üstünde zaten Avustralya karadutu, güneş istememesi düşünülebilir miydi. Benim ki de akla ziyan bir soru olmuş:)
Ben de sizin gibi kapalı balkonda yetiştirmeyi düşünüyorum. Bahardan itibaren kışa kadar camları açık bırakacağım. Yalnız benim bir sorunum, güneş alan bu balkonumun çok küçük oluşu. Bu da bitki seçerken titizlenmemi gerektiriyor. Zaten şimdiden güneş isteyen 4-5 adet büyük çaplı oluşabilecek bitkim var. E bu da büyüdüğü zaman oldukça yer kaplayacak. Budanabilir oluşuyla bu durumu da halledeceğiz artık. Ben de bitkilerimde granüle organik gübre ile birlikte hümik asit kullanıyorum. Ağacınız çok sağlıklı ve güzel görünüyor. Feriha hanımın Ankara'da teras başarısından sonra sizin de kapalı balkonda yetiştirmeniz beni iyice cesaretlendirdi. Umarım sizin kadar iyi sonuç alabilirim. Fidanım geldikten sonra gelişmeleri birlikte izleriz. Not: verdiğiniz linkte budama ile ilgili çok güzel bilgiler var. |
sayın bluecrop ben de geçen sene mart ayında yusuf ustaoğlundan 3 tane fide almıştım, fideler 20-25 cm boyundalardı. hiç gübre vermedim boyları şu anda 2,5 metre oldular, kocaman yaprakları oldu. Bana dev gibi olacaklar gibi geldi :) siz ne dersiniz?
|
Maşallah maşallah... Adanada ve toprakta pek mutlu demek;)
Karadut yaprak sarmasının nerde yeneceği anlaşılıyor Ankara lı arkadaşlar!! Çağatay bey resmini eklemeniz mümkün mü? Hiç meyve aldınız mı? |
Bir tane karadut var, meyve şekli normal beyaz dut gibi, ama rengi siyah, yaprak rengi biraz açık. Biraz erken oluyor, tadıda ekşimsi, ama ne dutu olduğunu bilmiyorum. Yazın meyveli durumda resmini eklerim. Bir karadut urum tut aşılı olarak geldi kurudu. bu yıl yenisi gelecek ama bu yerli karadutları toplamak oldukça zor,kanlı (kırmızı boyalanıyorsunuz.) hale getiriyor.
|
Orhan Kemal boşa romanına "Bereketli topraklar üzerinde" ismini vermemiş. Adana toprağına ne bıraksanız 2,5 metre olur:) Öyle bir iklim, öyle bir toprak, gübreye falan ne gerek.
Bizimkiler 1 metrede kalsa yeter zaten. Balkonda nereye sığdıracağız daha büyüğünü. |
1 Eklenti(ler)
Bu sabah sökmek istediğim Avustralya Karadutu nu sökmeye gitdim. Ama birden bastıran yağmur için kaçmak zorunda kaldım. Havalar düzelir düzelmez tekrar başına gideceğim.
|
2 Eklenti(ler)
Avustralya karadutu ikinci kez meyvede. Yazın güneşli terasta. Kışın kapalı balkonda, ama ısınan bir yer değil baya soğuk Ankara şartlarında.
Eklenti 62876 Eklenti 62877 |
Tebrikler,
meyvesi size kalsın, yapraklarından sarmayı biz yiyelim :) |
Sevgili denizakvaryumu, sana dut mut yok, ne bir toplantıya katılıyorsun ne de bir etkinliğe üstüne üstlükte en çok sen yazıyorsun. Yok sana dut mut :D
|
Bende sökmek istediğim Ağcımı söküp diktim sonunda.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...162#post361162 |
Alıntı:
Ankara üzümsüler toplantısında Nevsune ile birlikteydik, kardeş bitkiler toplantısına yine Nevsune ile katıldık... Liseyi Bursa Erkek lisesinde bitirdiğimden, Bursa'yı da çok severim... Artık dut sarmasını hak etmişimdir :D |
Peki öyle olsun. :D
|
Alıntı:
Ben de sabırsızlıkla bekliyorum Mart ortasını:) |
feriha hanım imrenilmeyecek gibi değil dutunuz..
ben de özendim ve hemen siparişimi verdim. martta elimde olur kısmetse :)) |
Sevindim hepimizin olsun bu bitkiden.
Pek tatlı lezzetli meyveleri. Yaprakları da sarma yapılıyormuş:o Koparırken eller kirlenmiyor:D Gerçi 10-15 taneydi ilk meyveler. Ağacım da birbuçuk karış.. Bursa da çok daha güzel olur mutlaka. Sizin ağacınızın resimlerini de bekleriz. Bakalım orda nasıl gelişecek? |
bahçemde yer kalmadı artık. ama dayanamıyorum siz böyle güzel resimler ekledikçe ben de yeni türler ekliyorum.
bir çiftlik mi alsam diye düşünmeye başladım :) |
Feriha dutlarını görünce ben de sipariş ettim. Yapraklarının da yenmesi müthiş.
|
http://karadut.gen.tr
Bizim fakülteden Doçent Dr. Mustaf ÖZGEN,
karadut (ve kırmızı meyveler) ile ilgili yeni bir site açmış. Arkadaşların ilgisini çekeceğini sanıyorum. http://karadut.gen.tr |
Avustralya siyah dutu
2 Eklenti(ler)
AVUSTRALYA SİYAH DUTU
BİTKİNİN ÖZELLİKLERİ Dığer dut çeşitlerine göre çok erkencidir. 1. yılında meyve verir. Yaprakları çok büyüktür. Yapraklarından sarması yapılır. Kaynak : romantik serseri. 2.haftasında meyve (hemde Ankara'da, bugün kar yağarken) vermeye çalışıyor. Gelen bitkiyi saksıya torf kullanarak dikdim. 1 defa sıvı gübre verdim. |
http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id4.htm
Sitesindeki dutun yaprağı siyah olarak görüntülenmiş. Bu dutun yaprağı siyah mı? Siyah olan başka bir dut mu yoksa resimde mi öyle görünmüş? Bir de bu Avusturalya dutunun Pakistan dutu ile akrabalığı var mı? Pakistan dutu için de mullberry olarak geçiyor sanırım. Uzun uzun meyveleri var. Bu Avusturalya dutu Pakista dutunun bodur akrabası mı yoksa? |
Alıntı:
Sevgili Kaktüs, Mulberry dutun ingilizcesi. Pakistan dutu ve Avustralya dutunun ortak özelliği ılıman iklim sevmeleri.. Pakistan dutu şah dutu ve Himalaya dutu olarakta geçiyor.. |
Hmm şöyle bir göz ucu ile Türkiye'de yetiştirmeyi deneyen olduğunu gördüm sanki.
Çok emin değilim ama... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025