![]() |
Alıntı:
|
sgörünüş benim ahududu meyvelerini verdikten sonra yaprakları tamamen kurudu. Şu anda çalı çırpı görünümünde. Sizinki ne durumda acaba? Budamasını ne zaman yapmak gerekir? Hemen mi yapsam?
Böğürtlenimdeyse bol meyve var ama halen olgunlaşmadı. Kırmızı oldu renkleri yakında koyulaşır sanırım. |
Benim ahududu fidem de kurudu. Neden acaba?
|
merhaba ben de yeni çiçek meraklısıyım vakit buldukça
|
sizlerden çok şeyler öğreneceğimden eminim
|
Sevgili n turan bakımıyla ilgili detaylı bir bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
Kuruyan fidemin yerine yenisini aldım. Bunuda kurutursam çok üzüleceğim. |
Alıntı:
Bu makaleden de yararlanarak bir özet yapayım. Kısaca söylemek gerekirse, ahududu iki yıllık dallardan meyve veriyor ve meyvesini verdikten sonra bu dallar kuruyor. Bu kuruyan dalların bir an önce kesilip atılması gerekiyor. Bu yüzden, siz daha kurumasını beklemeden, üzerindeki meyvelerin sonuncusunu da topladıktan sonra dalı dibinden kesebilirsiniz. Bu aynı zamanda bir sonraki yılın ürününü garantilemek için de yapılması gereken bir işlem. Bu yılın sürgünü ancak bir yıl sonra ürün vereceğinden, sağlıklı 3-4 sürgün elde edebilmek için eski kamışın kesilmesi gerekiyor. Benim de kurumaya yüz tutan bir ahududu çalım var. Geçen yıl çok güzel meyve ve çok sayıda kök sürgünü verdi. Ben de açgözlülük edip kök sürgünlerinin tamamını ayırıp yeni bitkiler elde ettim. Bitkiye aşırı bir yük getiridiğim için bu yıl yeni sürgün vermedi ve geçen yılki dallardan sadece birisi yapraklandı. Ziraat Y. Müh. Ayşe Ateş'in notlarından da en önemli bölümü şöyle: "1) Dikim Budaması; Dikimden hemen sonra çubuklar 20-30 cm. yüksekliğinde kesilirler Şekil-2). İlkbaharda 2-3 veya 4 adet kuvvetli gelişen çubuklar bırakılır, diğerleri dipten çıkarılmalıdırlar (Şekil-3). Ayıklama yaparken bırakılan dallar arasında en az 20-25 cm. kadar bir mesafenin olması gerekir. 2) Kış Budaması; Ahududular taç kısımları ile 2 yıllık, toprakaltı(kök) kısmı ile çok yıllık bir bitkidir. Bırakılan çubuklar birinci yıl olgunlaşır, ikinci yıl meyve verdikten sonra kururlar. Bu dallar hasattan sonra veya sonbaharda toprak yüzeyine yakın bir yerden kesilip tellerden temizlenmelidir. Kök dibinden çıkan yeni sürgünlerden ertesi yıl için her kümede en kuvvetli gelişmiş olan 3-4 bağ bırakılıp diğerleri yine temizlenir. Kış budaması için en uygun zaman sonbahar veya ilkbahar başıdır. 3) Yaz Budaması; Yazın tepe alma yapıldığı gibi fazla dalların da ayıklanması yapılmalıdır. Çok sıcak aylarda tepe alma sakıncalıdır. Ancak tekleme yapılır. Zayıf ve yere yakın dallar kesilir. Genel olarak iri meyveler kuvvetli dallarda 15 cm. uzunluğundaki meyve dalcıklarında olmaktadırlar. O halde budama yapılırken bu, göz önünde bulundurarak fazladan oluşan koltukların bir kısmını temizleyip meyve dalcıklarını kuvvetlendirmek gerekmektedir. Budama, meyve sayısını biraz azaltsa da, meyvenin irileşmesi ve kaliteyi yükselttiği için pazar değerini artırır. Bu bakımdan budamaya önem verilmelidir. 4) Gençleştirme Budaması; Ahududularında gençleştirme işlemi de yapılmalıdır. Yıllar geçtikçe kök kısmı yaşlanmaya yüz tutar, yeni dallar azalır ve böylece verimde ve kalitede düşüklük olur. Bunu ortadan kaldırmak için, 5-6 yılda bir ahududularının toprak altındaki yaşlı kök kısmı kesilir. Kesimden hemen sonra ocaklara bol miktarda çiftlik gübresi ve ticari gübre (Azot, fosfor, potas) verilmelidir. Bu işlemle ahududularının ömrü uzatılmış olur. Aynı tesiste 12-15 yıl yetiştiricilik yapılabilir." |
Sevgili n turan cevabınız için çok teşekkür ederim.
Benim kuruyan bitkim zaten 40-50 cm arası idi ve üzerindeki meyvelerle birlikte aniden kurudu. Yeni aldığım da 50cm boyunda. Üzerinde çiçek bile yok henüz. Az güneş alan bir yere koydum ara ara su veriyorum. Ve bekliyorum. |
Sonbaharda meyve veren ahududu
Ülkemizde fazla bilinmiyor, ancak ahudunun sonbaharda meyve veren çeşitleri (bir tanesi de fallgold ya da allgold olarak bilinir ve bende dadece bir kök var) daha farklı bir budama gerektiriyor.
Yazın ürün veren çeşitlerden farklı olarak, bu çeşitler aynı yıl içinde yetişen sürgünden meyve veriyorlar. Yani iki yıllık kamışlara ihtiyaçları yok. Şubat-mart gibi dikim yapıldığında bütün sürgünler dipten budanıyor ve çıkan yeni sürgünler sonbahara kadar gelişerek meyve veriyor.İnceltme de gerektirmiyorlar. Bu şekilde baharda dipten tamamını budayarak sonbaharda meyve alabiliyorsunuz. Her iki çeşidin de -yaz ve sonbahar- şubat ayında diplerine bolca hayvan gübresi koymakta yarar var. Ahududuyla ilgili önemli püf noktası şu: dipleri kurumasın, ama suda da boğulmasın. Yani nemli ama geçirgen bir toprak istiyor. Baharda bitkinin kök çevresini kaplayacak kalın bir hayvan gübresinin, yabani ot gelişimini engellemek, sıcak aylarda toprak nemini korumak ve serin tutmak için de faydası oluyor. |
Alıntı:
Sn. adabayrakoğlu, Büyük olasılıkla kuruyan bitkiniz 3 yıllık. Normalda 2 yıllık kamışların meyve verdikten sonra kesilmesi gerekiyor. Sizin aldığınız yeri bilmem, ama Ankara'da ahududu satın aldığım fidan satıcılarının tamamında bir bilgi eksikliği var. Bu satıcılar elma, kayısı, vişne, kiraz vb meyve ağaçlarından çok iyi anlıyorlar ancak böğürtlen, ahudud gibi çalıları öylesine satıyorlar. Sattıkları fidanın üzerinde çiçek ve meyve olduğu zaman onu daha iyi satacaklarını düşündüklerinden, bir önceki sezondan ellerinde kalmış ve o sezon üzerinde meyve gördükleri dalı kesmiyorlar. Biz de satın aldığımızda aslında 3 yıllık kamışı satın almış oluyoruz. Bu tür kamışları alırken dipten yeni sürgünü olup olmadığına dikkat ediyorum. Bu baharda satın aldığım fidanlardan ikisi sizin söylediğiniz gibi meyvesi üzerindeyken aniden kurudu. Aldığımda dip sürgünü de olmadığından, dipten kesmiş olsam da, dip sürgünü verir mi pek emin değilim. İkinci fidanınız büyük olasılıkla bu yılın sürgünü olduğu için meyve vermeyecek. Onun sağlıklı gelişmesi gelecek yıl meyve alabilmeniz için önemli. Dibini nemli tutmakla birlikte kökünü çürütecek kadar sık ve fazla sudan da kaçınmanızda yarar var. Kolay gelsin. |
Tekrar çok teşekkür ediyorum.
Fotoğraflarını en kısa zamanda eklerim. Saygılar. |
Alıntı:
Bu arada ticari değeri olan üzümsü bitkiler; Böğürtlen Ahududu Gilaburu Frenk üzümü Yaban mersini bu kadarla sınırlı mı?Bilmediğimiz başka türler var mı? |
Kaledibi'ndeki fidancılarda, örneğin Hatipoğlu'nda bulabilirsiniz.
Bu fidancılar şubat ayında İzmir ve Bursa'ya giderek bir kamyon fidan alırlar. Genellikle çıplak kök yüzlerce elma, kiraz vb fidan alırken, araya da çeşit olsun diye bir iki adet frenk üzümü, birkaç böğürtlen ve ahududu atarlar. 2007 yılında böğürtlen ve ahududu fidan sayısında inanılmaz bir artış oldu. Sanıyorum çok ucuza mal ettiler ve diğer fidanlara göre daha kısa oldukları için yer sorunları da olmadı. Hemen hemen tamamını sattılar. Kalanları da saksılayarak gelecek yıla saklıyorlar. |
Teşekkürler, bu aralar gidip saksılı var mı bir bakayım...
|
[QUOTE=n_turan;124720]Kaledibi'ndeki fidancılarda, örneğin Hatipoğlu'nda bulabilirsiniz.QUOTE]
Kaledibi derken, Bentderesindeki fidancılardan mı söz ettiniz? Yoksa Kalenin oralarda da fidancılar mı var? Dün Koçtaşa gitmiştim, oradan da Bentderesindeki fidancılara bir bakayım dedim. Ama öyle sıcaktı ki dolmuşların oradan geri döndüm. Siz yakınlarda gittiniz mi, neler var? |
Bentderesi'ni kast etmiştim.
Özellikle Cebeci istikametine doğru gittiğinizde son iki fidancıda üzümsü fidanları da bulabiliyorsunuz. Aradığınızın ne olduğunu bilirsem daha net şeyler söyleyebilirim. |
Sanırım bu hafta gidip bakarım. Çok teşekkür ederim. Aynı yerden sözediyormuşuz.
|
Gilaboru
kırmızı frenk üzümü kırmızı-sarı ahududu aradığım fidanlar ...acaba belirttiğiniz yerde varmıdır? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Evet, Şençam Köftecisinin üstü.
|
Ahududu benim çiçekçimde var ama İzmir'de.
Gilaboruyu Kayseri dışında bira zor bulusunuz diye düşünüyorum.(Aslen Kayseriliyim de) |
Alıntı:
|
Yusuf Ustaoğlu Gilaboru fidanı da temin ediyor.
|
Alıntı:
ancak son araştırmalarımda sarı ahududunun çok nazlı olduğunu okudum gelişmesi de çok yavaşmış bu nedenle sarı ahududu şimdilik listeden çıktı. |
Alıntı:
Asıl Yusuf Bey'in ünlü torfunu merak ediyorum...bizdeki torfların kök çürüklüğünü yaptığını en geç 2 senede değişmesi gerektiğini sitesinde yazmıştı. |
Torf demişken, acaba Turba yosunu satan bir yer biliyor musunuz. Turba yosunu özellikle asitli ortam sağlıyor ve yaban mersini için bire bir.
|
Alıntı:
ancak turba yosununu istek halinde getirebilirler görüşmek lazım. http://www.gartengold.com/torf.asp adresinde ise belirttiğiniz turba yosunu var.Kargo ile gönderiyorlar. ------------------------------------------------------------------ http://www.drtarsa.com/BitkiYetistirme.aspx?sayfa=torf bu adreste istediğiniz litvanya beyaz torfu var, telefon edip İç anadolu bayisi ile bağlantıya geçmeniz gerek. |
Çok teşekkür ediyorum.
En kısa zamanda girişimde bulunacağım. |
Dikensiz böğürtlenler kızardı
1 Eklenti(ler)
Bu yıl yerlerini değiştirmiş olsam da ürün fena değil.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025