agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

n_turan 19-06-2007 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi apo9816 (Mesaj 119478)
arkadaşlar bu All Gold çeşidinden türkiyede bulabilirmiyiz

Sorun şu ki, en azından Ankara'daki fidancılar açısından bu böyle, TİGEM fidanlığı gibi bir yerden almıyorsanız aldığınız fidanın gerçek çeşidini öğrenmek için meyve vermesini beklemeniz gerekiyor. Ankara'da özellikle üzümsülerde kesinlikle ne sertifika, ne bir isim etiketi bulmak mümkün. Bu bağlamda, All Gold çeşidine rastlayabilmiş değilim. Belki diğer illerdeki arkadaşlar bu konuda fikir belirtebilirler.

limon 30-06-2007 21:27

sgörünüş benim ahududu meyvelerini verdikten sonra yaprakları tamamen kurudu. Şu anda çalı çırpı görünümünde. Sizinki ne durumda acaba? Budamasını ne zaman yapmak gerekir? Hemen mi yapsam?

Böğürtlenimdeyse bol meyve var ama halen olgunlaşmadı. Kırmızı oldu renkleri yakında koyulaşır sanırım.

Ophrys 30-06-2007 21:30

Benim ahududu fidem de kurudu. Neden acaba?

pınarkozak 01-07-2007 01:05

merhaba ben de yeni çiçek meraklısıyım vakit buldukça

pınarkozak 01-07-2007 01:06

sizlerden çok şeyler öğreneceğimden eminim

Ophrys 01-07-2007 17:49

Sevgili n turan bakımıyla ilgili detaylı bir bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
Kuruyan fidemin yerine yenisini aldım. Bunuda kurutursam çok üzüleceğim.

n_turan 02-07-2007 01:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu (Mesaj 123759)
Sevgili n turan bakımıyla ilgili detaylı bir bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
Kuruyan fidemin yerine yenisini aldım. Bunuda kurutursam çok üzüleceğim.

Ahududu yetiştiriciliğiyle ilgili olarak frumda oldukça uzun bir makale var (Sayın Ayşe Ateş'ten alıntılanmış).
Bu makaleden de yararlanarak bir özet yapayım.

Kısaca söylemek gerekirse, ahududu iki yıllık dallardan meyve veriyor ve meyvesini verdikten sonra bu dallar kuruyor. Bu kuruyan dalların bir an önce kesilip atılması gerekiyor. Bu yüzden, siz daha kurumasını beklemeden, üzerindeki meyvelerin sonuncusunu da topladıktan sonra dalı dibinden kesebilirsiniz. Bu aynı zamanda bir sonraki yılın ürününü garantilemek için de yapılması gereken bir işlem. Bu yılın sürgünü ancak bir yıl sonra ürün vereceğinden, sağlıklı 3-4 sürgün elde edebilmek için eski kamışın kesilmesi gerekiyor.
Benim de kurumaya yüz tutan bir ahududu çalım var. Geçen yıl çok güzel meyve ve çok sayıda kök sürgünü verdi. Ben de açgözlülük edip kök sürgünlerinin tamamını ayırıp yeni bitkiler elde ettim. Bitkiye aşırı bir yük getiridiğim için bu yıl yeni sürgün vermedi ve geçen yılki dallardan sadece birisi yapraklandı.

Ziraat Y. Müh. Ayşe Ateş'in notlarından da en önemli bölümü şöyle:
"1) Dikim Budaması;
Dikimden hemen sonra çubuklar 20-30 cm. yüksekliğinde kesilirler Şekil-2).
İlkbaharda 2-3 veya 4 adet kuvvetli gelişen çubuklar bırakılır, diğerleri dipten çıkarılmalıdırlar (Şekil-3). Ayıklama yaparken bırakılan dallar arasında en az 20-25 cm. kadar bir mesafenin olması gerekir.

2) Kış Budaması;
Ahududular taç kısımları ile 2 yıllık, toprakaltı(kök) kısmı ile çok yıllık bir bitkidir.
Bırakılan çubuklar birinci yıl olgunlaşır, ikinci yıl meyve verdikten sonra kururlar. Bu dallar hasattan sonra veya sonbaharda toprak yüzeyine yakın bir yerden kesilip tellerden temizlenmelidir. Kök dibinden çıkan yeni sürgünlerden ertesi yıl için her kümede en kuvvetli gelişmiş olan 3-4 bağ bırakılıp diğerleri yine temizlenir. Kış budaması için en uygun zaman sonbahar veya ilkbahar başıdır.

3) Yaz Budaması;
Yazın tepe alma yapıldığı gibi fazla dalların da ayıklanması yapılmalıdır. Çok sıcak aylarda tepe alma sakıncalıdır. Ancak tekleme yapılır. Zayıf ve yere yakın dallar kesilir. Genel olarak iri meyveler kuvvetli dallarda 15 cm. uzunluğundaki meyve dalcıklarında olmaktadırlar. O halde budama yapılırken bu, göz önünde bulundurarak fazladan oluşan koltukların bir kısmını temizleyip meyve dalcıklarını kuvvetlendirmek gerekmektedir.
Budama, meyve sayısını biraz azaltsa da, meyvenin irileşmesi ve kaliteyi yükselttiği için pazar değerini artırır. Bu bakımdan budamaya önem verilmelidir.

4) Gençleştirme Budaması;
Ahududularında gençleştirme işlemi de yapılmalıdır. Yıllar geçtikçe kök kısmı yaşlanmaya yüz tutar, yeni dallar azalır ve böylece verimde ve kalitede düşüklük olur. Bunu ortadan kaldırmak için, 5-6 yılda bir ahududularının toprak altındaki yaşlı kök kısmı kesilir. Kesimden hemen sonra ocaklara bol miktarda çiftlik gübresi ve ticari gübre (Azot, fosfor, potas) verilmelidir. Bu işlemle ahududularının ömrü uzatılmış olur. Aynı tesiste 12-15 yıl yetiştiricilik yapılabilir."

Ophrys 02-07-2007 17:19

Sevgili n turan cevabınız için çok teşekkür ederim.
Benim kuruyan bitkim zaten 40-50 cm arası idi ve üzerindeki meyvelerle birlikte aniden kurudu. Yeni aldığım da 50cm boyunda.
Üzerinde çiçek bile yok henüz. Az güneş alan bir yere koydum ara ara su veriyorum. Ve bekliyorum.

n_turan 02-07-2007 17:26

Sonbaharda meyve veren ahududu
 
Ülkemizde fazla bilinmiyor, ancak ahudunun sonbaharda meyve veren çeşitleri (bir tanesi de fallgold ya da allgold olarak bilinir ve bende dadece bir kök var) daha farklı bir budama gerektiriyor.
Yazın ürün veren çeşitlerden farklı olarak, bu çeşitler aynı yıl içinde yetişen sürgünden meyve veriyorlar. Yani iki yıllık kamışlara ihtiyaçları yok. Şubat-mart gibi dikim yapıldığında bütün sürgünler dipten budanıyor ve çıkan yeni sürgünler sonbahara kadar gelişerek meyve veriyor.İnceltme de gerektirmiyorlar. Bu şekilde baharda dipten tamamını budayarak sonbaharda meyve alabiliyorsunuz.
Her iki çeşidin de -yaz ve sonbahar- şubat ayında diplerine bolca hayvan gübresi koymakta yarar var.
Ahududuyla ilgili önemli püf noktası şu: dipleri kurumasın, ama suda da boğulmasın. Yani nemli ama geçirgen bir toprak istiyor. Baharda bitkinin kök çevresini kaplayacak kalın bir hayvan gübresinin, yabani ot gelişimini engellemek, sıcak aylarda toprak nemini korumak ve serin tutmak için de faydası oluyor.

n_turan 02-07-2007 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu (Mesaj 124224)
Sevgili n turan cevabınız için çok teşekkür ederim.
Benim kuruyan bitkim zaten 40-50 cm arası idi ve üzerindeki meyvelerle birlikte aniden kurudu. Yeni aldığım da 50cm boyunda.
Üzerinde çiçek bile yok henüz. Az güneş alan bir yere koydum ara ara su veriyorum. Ve bekliyorum.


Sn. adabayrakoğlu,
Büyük olasılıkla kuruyan bitkiniz 3 yıllık. Normalda 2 yıllık kamışların meyve verdikten sonra kesilmesi gerekiyor.

Sizin aldığınız yeri bilmem, ama Ankara'da ahududu satın aldığım fidan satıcılarının tamamında bir bilgi eksikliği var. Bu satıcılar elma, kayısı, vişne, kiraz vb meyve ağaçlarından çok iyi anlıyorlar ancak böğürtlen, ahudud gibi çalıları öylesine satıyorlar. Sattıkları fidanın üzerinde çiçek ve meyve olduğu zaman onu daha iyi satacaklarını düşündüklerinden, bir önceki sezondan ellerinde kalmış ve o sezon üzerinde meyve gördükleri dalı kesmiyorlar. Biz de satın aldığımızda aslında 3 yıllık kamışı satın almış oluyoruz.

Bu tür kamışları alırken dipten yeni sürgünü olup olmadığına dikkat ediyorum.
Bu baharda satın aldığım fidanlardan ikisi sizin söylediğiniz gibi meyvesi üzerindeyken aniden kurudu. Aldığımda dip sürgünü de olmadığından, dipten kesmiş olsam da, dip sürgünü verir mi pek emin değilim.

İkinci fidanınız büyük olasılıkla bu yılın sürgünü olduğu için meyve vermeyecek. Onun sağlıklı gelişmesi gelecek yıl meyve alabilmeniz için önemli. Dibini nemli tutmakla birlikte kökünü çürütecek kadar sık ve fazla sudan da kaçınmanızda yarar var.
Kolay gelsin.

Ophrys 02-07-2007 17:48

Tekrar çok teşekkür ediyorum.
Fotoğraflarını en kısa zamanda eklerim.
Saygılar.

denizakvaryumu 03-07-2007 15:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 124229)
Ankara'da ahududu satın aldığım fidan satıcıları...

Ahududuları Ankara'da hangi fidancıdan aldınız ? Ben de bir denemek istiyorum.

Bu arada ticari değeri olan üzümsü bitkiler;

Böğürtlen
Ahududu
Gilaburu
Frenk üzümü
Yaban mersini

bu kadarla sınırlı mı?Bilmediğimiz başka türler var mı?

n_turan 03-07-2007 21:23

Kaledibi'ndeki fidancılarda, örneğin Hatipoğlu'nda bulabilirsiniz.
Bu fidancılar şubat ayında İzmir ve Bursa'ya giderek bir kamyon fidan alırlar. Genellikle çıplak kök yüzlerce elma, kiraz vb fidan alırken, araya da çeşit olsun diye bir iki adet frenk üzümü, birkaç böğürtlen ve ahududu atarlar.
2007 yılında böğürtlen ve ahududu fidan sayısında inanılmaz bir artış oldu. Sanıyorum çok ucuza mal ettiler ve diğer fidanlara göre daha kısa oldukları için yer sorunları da olmadı. Hemen hemen tamamını sattılar. Kalanları da saksılayarak gelecek yıla saklıyorlar.

denizakvaryumu 03-07-2007 21:34

Teşekkürler, bu aralar gidip saksılı var mı bir bakayım...

nevsune 04-07-2007 09:35

[QUOTE=n_turan;124720]Kaledibi'ndeki fidancılarda, örneğin Hatipoğlu'nda bulabilirsiniz.QUOTE]

Kaledibi derken, Bentderesindeki fidancılardan mı söz ettiniz? Yoksa Kalenin oralarda da fidancılar mı var?
Dün Koçtaşa gitmiştim, oradan da Bentderesindeki fidancılara bir bakayım dedim. Ama öyle sıcaktı ki dolmuşların oradan geri döndüm. Siz yakınlarda gittiniz mi, neler var?

n_turan 04-07-2007 11:00

Bentderesi'ni kast etmiştim.
Özellikle Cebeci istikametine doğru gittiğinizde son iki fidancıda üzümsü fidanları da bulabiliyorsunuz.
Aradığınızın ne olduğunu bilirsem daha net şeyler söyleyebilirim.

nevsune 04-07-2007 14:13

Sanırım bu hafta gidip bakarım. Çok teşekkür ederim. Aynı yerden sözediyormuşuz.

denizakvaryumu 04-07-2007 14:24

Gilaboru
kırmızı frenk üzümü
kırmızı-sarı ahududu

aradığım fidanlar ...acaba belirttiğiniz yerde varmıdır?

nevsune 04-07-2007 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 124975)
Gilaboru
kırmızı frenk üzümü
kırmızı-sarı ahududu

aradığım fidanlar ...acaba belirttiğiniz yerde varmıdır?

Geçen hafta çiftlik fidanlığında çok güzel bir frenk üzümü gördüm. Üzeri pıtrak pıtrak meyveydi. Belki hala duruyordur.

denizakvaryumu 04-07-2007 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 124997)
Geçen hafta çiftlik fidanlığında çok güzel bir frenk üzümü gördüm. Üzeri pıtrak pıtrak meyveydi. Belki hala duruyordur.

AOÇ fidanlığı mı?

nevsune 04-07-2007 17:03

Evet, Şençam Köftecisinin üstü.

Ophrys 09-07-2007 18:05

Ahududu benim çiçekçimde var ama İzmir'de.
Gilaboruyu Kayseri dışında bira zor bulusunuz diye düşünüyorum.(Aslen Kayseriliyim de)

agartha 09-07-2007 23:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 124975)
Gilaboru
kırmızı frenk üzümü
kırmızı-sarı ahududu

aradığım fidanlar ...acaba belirttiğiniz yerde varmıdır?

Sevgili Denizakvaryumu, işinize yar mı acaba bilemiyorum ama bende sarı ahududu tohumlarından var. Yetiştirmesi çok zor denmişti tohumdan. Ancak yabancı bir sitede sonbaharda ekilirse yetiştiğini okumuştum. Bir denemek için satın aldım. Kimbilir belki tuttururum :) Dilerseniz size de biraz gönderebilirim.

n_turan 10-07-2007 04:33

Yusuf Ustaoğlu Gilaboru fidanı da temin ediyor.

denizakvaryumu 10-07-2007 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agartha (Mesaj 128027)
Sevgili Denizakvaryumu, işinize yar mı acaba bilemiyorum ama bende sarı ahududu tohumlarından var. Yetiştirmesi çok zor denmişti tohumdan. Ancak yabancı bir sitede sonbaharda ekilirse yetiştiğini okumuştum. Bir denemek için satın aldım. Kimbilir belki tuttururum :) Dilerseniz size de biraz gönderebilirim.

Teşekkürler
ancak son araştırmalarımda sarı ahududunun çok nazlı olduğunu okudum gelişmesi de çok yavaşmış bu nedenle sarı ahududu şimdilik listeden çıktı.

denizakvaryumu 10-07-2007 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 128044)
Yusuf Ustaoğlu Gilaboru fidanı da temin ediyor.

Evet kendisine mesaj attım, olduğunu söyledi fiyatı 10 YTL .Kırmızı frenk üzümünden yer bulabilirsem alacağım :)

Asıl Yusuf Bey'in ünlü torfunu merak ediyorum...bizdeki torfların kök çürüklüğünü yaptığını en geç 2 senede değişmesi gerektiğini sitesinde yazmıştı.

n_turan 10-07-2007 12:59

Torf demişken, acaba Turba yosunu satan bir yer biliyor musunuz. Turba yosunu özellikle asitli ortam sağlıyor ve yaban mersini için bire bir.

denizakvaryumu 10-07-2007 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 128228)
Torf demişken, acaba Turba yosunu satan bir yer biliyor musunuz. Turba yosunu özellikle asitli ortam sağlıyor ve yaban mersini için bire bir.

Karşıyaka mezarlığında 3.kapı karşısında uzman peyzaj dan başlayarak, Bahar ve Dallıoğlu nu ziyaret etmelisiniz.İthal torf getiriyorlar.Büyük balya halinde...
ancak turba yosununu istek halinde getirebilirler görüşmek lazım.


http://www.gartengold.com/torf.asp

adresinde ise belirttiğiniz turba yosunu var.Kargo ile gönderiyorlar.

------------------------------------------------------------------
http://www.drtarsa.com/BitkiYetistirme.aspx?sayfa=torf

bu adreste istediğiniz litvanya beyaz torfu var, telefon edip İç anadolu bayisi ile bağlantıya geçmeniz gerek.

n_turan 10-07-2007 21:57

Çok teşekkür ediyorum.
En kısa zamanda girişimde bulunacağım.

n_turan 22-07-2007 21:19

Dikensiz böğürtlenler kızardı
 
1 Eklenti(ler)
Bu yıl yerlerini değiştirmiş olsam da ürün fena değil.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025