agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

sukranayalp 16-04-2007 18:33

2 Eklenti(ler)
Sn Buster, Sn Ayşemelike hanımın yzdıklarına ilaveten fotoğraf ekliyorum. Bu iki bitki her zaman karıştırılır. Hatta frenk üzümü ve bektaşi üzümü de bunlarla karıştırılır. Forumlardan birinde bu konuda uzun sohbetler oldu.
İlk fotoğraf
Ahududu : Rubus idaeus
Dikensiz ama tüylü dalları vardır. Ayşe hanımın da dediği gibi yapraklar sivri uçludur. Meyve , böğürtlen büyüklüğünde ama her bir küre üzerinde tek adet olmak üzere kılçık bulunur.



DiğeriBöğürtlen : Rubus fruticosus
Dikenli dalları vardır. Böğürtlen toplarken ellerimiz kanayabilir.Sık dokulu bir çalıdır.Yaprakalr daha ovalimsi olmasına rağmen üzerindeki damar yapısı ahududuna benzer.Her bir küre üzerinde hiç bir şekilde kılçık bulunmaz.

Oğuzhan 16-04-2007 18:57

Offff
Bir ahududu sahibi olduk derken anlamadığım sebebten dolayı kurudu.

sukranayalp 16-04-2007 19:16

Fidan olarak mı almıştınız yoksa geçen senenin sökümünü mü yapmıştınız?
Bir sene bahçede kalan ahududu bitkisi. O sene sonbaharın gelmesi ile birlikte ana dalını kurutur. Yerine gelecek sene için yeni yan sürgün verir. Ve bu yan sürgün bir sene sonrasının ana dalı olur.
Bilginiz olsun. Belki sizdeki de böyle bir durumdur.

Oğuzhan 16-04-2007 19:35

Fidanlıktan almıştım.Bir dalı vardı .Diptende sürgün veriyordu.Saksı içindeydi.Camekanlı balkonda duruyordu.10 gün sonra yaprakları kurumaya solmaya başladı.Sonra saksısını değiştirdim.Şu anda komple kurudu.Filizde yok.Acaba sulamaya devam etmelimiyim.Yoksa ruhuna El Fatiha mı okumalıyım.

sukranayalp 16-04-2007 19:50

Bu mevsimde hiç yaprak olmaması hayra alamet değil.
Önerim şu : Dipten 10 cm. yukada olacak şekilde derin bir budama yapın. Saksının içinden çıkarın. Hem budadığınız dalın yuvarlak kesitine bakarak yeşil renk olup olmadığına hem de kök bozulması olup olmadığına bakın. Her ikisinde de her şey yolunda görünüyorsa bahçede güneş gören bir duvar dibine dikin.Ama dal kesiti kurumuşsa , kök ise sağlıklı ise yine de bir şans vererek bahçeye dikin. Kök sağlıklı değilse bitkiyi atın.(Bu arada kökün sağlıklı olup olmadığını kök yapısının toprak içindeki dağılımdan ve kılcal açık renk köklerin mevcudiyetinden anlayabilrisiniz. Br de çok sulama yaptıysanız kök çürümesi de olmuş oalbilir. Ya da bakteriyel bir hastalık sarmış olabilir.)

Oğuzhan 16-04-2007 19:54

Ben çok suyu seviyor diye sulamıştım.Yeşil kısım görünmüyor.Kupkuru.

Oğuzhan 16-04-2007 19:54

Bahçem yok .

sukranayalp 16-04-2007 20:01

Niye ahududu aldınız o halde?Sizxe iç mekan bitkisi diye mi sattılar?

aysemelike 17-04-2007 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 95878)
Niye ahududu aldınız o halde?Sizxe iç mekan bitkisi diye mi sattılar?

Herkese merhaba,

Şükran hanım çok haklı, bazen heves edip evde **** bahçede bir bitkiyi yetiştirmek istiyoruz ama onun ihjtiyaçlarını **** yetişme özelliklerini çok dikkate almıyoruz. Böğürtlen, ahududu hatta diğer pekçok çalı türü bitki değil saksıda bazen çok verimli bir toprakda bile yetişmekte güçlük çekebilir. Bir begonvili ankara da yetiştiremezsiniz, laleyi antalyada zor yetiştireceğiniz gibi....
Birde bitki satıcılarına dikkat etmek gerekli... Hele İstanbuldaysanız.... Lale diye adasoğanını, zambak diye olmadık kır bitkisini satıyorlar.... Ters lale diye çiçek pazarında adasoğanı satanı gördüm, itiraz ettim "abla sen başka yerden alışveriş et" dedi bana satıcı!!!;)

Oğuzhan 17-04-2007 18:34

Evet Saksıda olur dediler.

gece 17-04-2007 18:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aysemelike (Mesaj 96147)
... Ters lale diye çiçek pazarında adasoğanı satanı gördüm, itiraz ettim "abla sen başka yerden alışveriş et" dedi bana satıcı!!!;)

Merhaba, adasoğanı satan o ters laleyi :D ben çok sevdim :mad: ve fikirlerine saygı duydum arkadaşlar :mad: ismini cismini olamasa bile eşkalini, dükkanının çiçek pazarındaki yerini yurdunu öğrensek de biz de onu dinleyip, ondan alışveriş etmesek, ettirmesek, ne dersiniz?
Milletçe birlik ve beraberliğe olan ihtiyacın gittikçe arttığı bu günlerde hiç olmazsa o saygıdeğer :mad: arkadaşın dileğini yerine getirebilsek, ne güzel olur :cool: Hadi bilmeyeni hoşgörelim ama niyeti bozukları görüp, duydukça dayanamıyor, tepki vermek istiyorum arkadaşlar...
Herkese sevgiler, birlik, beraberlik ve dirliğimiz daim olsun...

gece...
başka yerden alışveriş etmek isteyen abi!

gece 23-04-2007 23:27

Kurumadan kuruma beğen!
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 95859)
...Bir sene bahçede kalan ahududu bitkisi. O sene sonbaharın gelmesi ile birlikte ana dalını kurutur. ...

Böğürtlen ve ahududu dallarının iki yıllık oluşları ve kurumaları oldukça belirgin, özellikle ahududu gözlemlediğim kadarıyla iki yıl konusunda çok daha dakik gibi sanki.
Benim merak ettiğim; bu kuruma kararını (yaşamaya devam eden) kök mü veriyor, ve kuruma dalın köke yakın kısmından mı, yoksa dal ucundan mı başlıyor?
Kurumuş dallar ve yeni sürgünler gördüm, ancak hiç kuruma sürecinde rubus dalı hatırlamıyorum! Çok mu dikkatsizim, yoksa kuruma köke yakın başlayıp haliyle çabucak tüm dalın kuruması ile sonuçlandığından mı farkedemedim? Yoksa kuruma zaten meyveler bitip, yaprak döküldüktenk, ben rubusları arayıp sormazken, usulca gerçekleşiyor da mı farkedilmiyor?
Bu arada rubus türleri üzerinde sanki bilimsel çalışmalar, uzun gözlemler yapmış gibi konuştum gibi ama, değil, 2-3 yıl boyunca toplam 4-5 kök çiçek pazarından alınan ahududu tecrübem oldu, onlar da birkaç yılda öldü gitti. Böğürtlen ise yabani olarak sağda solda gördüklerimden ibaret.
Ancak her canlı gibi yaşam savaşı veren bu lezzetli bitkilerin kendi dallarına iki yıl ömür biçip, ötenazi uygulamaları bana çok ilginç ve etkili bir yöntem gibi geliyor. Düşünsenize dallar, yaşarken alabildiğine esnek ve hızlı büyüyebiliyor, ölünce de dal odunsu, kökü canlı olduğundan sonraki dallara iskele(t) görevi görüp hayat yolunda bencilliğin anlamsızlığını, paylaşmayı bilmeyi bize hatırlatıyorlar.
Bir de dalların ölümü acaba hücresel çapta bir son ile mi gerçekleşiyor, yani bir çeşit doğal ölüm mü, yoksa kökün salgıladığı bir kimyasal ile dalın zehirlenmesi sonucu diyebileceğimiz bir kuruma mıdır?
Umarım sorularımı abesle iştigal olarak görmezsiniz, zira sonuçları çok farklı ve bitkileri (dolayısıyla kendimizi) anlamada ayrımların ve nedenlerin sonuçlar üzerinde önemli olduğunu düşünenlerdenim.
Saygılar.

gece
"böğürtlen" isminin, bitkinin yakıcı dikenlerinden geldiğini tahmin edip, çocukluğunda kullandığı "karamuk" ismini tercih eden, karamuk sever, dikene aldırmaz adam...

agartha 25-04-2007 02:10

Herkese merhaba,

Elime sarı ahududu tohumları geçti. Genel olarak çelikle üretildiğini biliyorum. Tohumdan üretildiğini hiç duymadım. Tohumdan üretmem bir hayal mi yoksa püf noktalarını bilerek yapabilir miyim?

dal 26-04-2007 19:11

ahududu
 
Yaşasın!Bu bölümü okuyana kadar fidanlarım kurudu sanıyordum.Ana dal kurumuştu bende hiç ellememiştim.Tam sökmeyi planlarken bu bölümü okudum.Daha sonra dönüp bir baktım alttan sürgün atmış.Önce tam emin olamadım Ama yaprak yapısı aynı çok güzel oldu.:)

sukranayalp 26-04-2007 20:15

Sn Gece
ahududu bitkisinin o seneki sürgünün kuruması Sonbahar ile başlıyor. Gidici olan dalın üstündeki yapraklar aynı dönemde , hep birlikte sararıyorlar ve son olarak kuru ve üstü sarı yapraklı, kısmen de dökülmüş bir ahududu ile karşı karşıya kalıyorsunuz.Kuruma kararını veren kök değil. Kök olsa ertesi seneye de bir şey kalmaz. Üzerinde meyve veren dal - benim kanaatimce- enerjisini ve besin aktivasyonunu kaybediyor. Besin aktivasyonunu kaybedince Sonbaharın gelişi ile birlikte chlorophyl (yaprağa yeşil renk veren madde) azalıyor, yerine antocyan (sarı-kırmızı yaprağa renk veren madde) ortaya çıkıyor. Antocyan'ın ortaya çıkışı ile birlikte bitkinin devr-i daim sistemi toprak üstü kısmında yıkılmış oluyor. Sadece kökte kalıyor. Umarım anlatabilmişimdir.

gece 27-04-2007 11:36

Çok teşekkürler Sn. Sukranayalp, konuyu çok iyi anlatmışsınız. Sadece ben "dalı kurutma kararını veren kök mü?" diyecek yerde yanlış ifade edip "kuruma kararını veren kök mü?" diye yanlış sormuşum. Açıklayıcı yazınız için tekrar teşekkür ederim.

gece
karamuk ve ahududusever forumcu...

limon 27-04-2007 13:08

Benim ahududum çiçek açmak üzere... Çiçeklenince fotoğlarım....

lokmanbahçe 27-04-2007 20:08

ben birkez sulamışım ama yanlışlıkla altı delik olmayan kovada duruyormuş kurudu gitti

Güler 02-05-2007 12:42

Sayın sukranayalp, benim de bahçemde 17 kök ahududum var bunlardan 2 tanesi sarı.Hepsıni sıra gibi diktim (karık yaparak) birkaç direk arasına da tel gererek sarmaşık gibi sardırıyorum. Geçen sene böyle yapınca daha kolay meyvelerini topladım. Bu sene yeni sürgünleride sardırmayı düşünüyorum ama daha kuruma görmedim. damlalıklı sulama imkanım var böyle yapayım mı yoksa eski sistem devam mı? Bana söyleyebileceğiniz daha başka şeyler varmı?, mesela hiç gübre verdiğim filan yok. Birde onun hemen yanında bir babadan kalma böğürtlenim vardı ben de Alaradan bir tanede aşılı böğürtlen aldım ve ektım. Aşılı olanın meyveleri napolyon kiraz kadar iri ama mayhoşluğu fazla sonra öğrendim ki onu ahududuya aşılamışlar ondanmış, bilmiyorum nekadar doğru.

sukranayalp 02-05-2007 13:19

Sn Güler,
karık yapmanız, tele sardırmanız gerçekten en doğru olanı.
Yeni sürgünleri de uzadıkça sardırırsınız.
Henüz kuruma görmemeniz ilgimi çekti. Ben de ahududu yetiştirdim ama tecrübem her seneki dalının kuruması idi.
Damlalıklı sulama yapmanıza gerek yok. Bahçenizi normal sulama dönemlerinizde sulamanız yeterli. Nisan aylarında her bir ahududunun dibine organik veya suni gübre verebilirsiniz. (Hayvan gübresini tercih ederim, bu ayrı bir konu. Her fidana bir avuç gelecek şekilde kullanabilirsiniz.) Ahududu ile böğürtlen aşılaması konusunda bilgim yok. Bu konuda bir şey diyemeyeceğim. Saygılarımla.

limon 02-05-2007 13:56

Ahududum...
 
1 Eklenti(ler)
Eklenti 10098

Güler 02-05-2007 15:16

Sn.sukranayalp,

verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. saygılar

n_turan 03-05-2007 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lokmanbahçe (Mesaj 92580)
arkadaşlar benim bir ahududu fidem var idi. dal şeklinde geldi. ev herhalde kaloriferli olunca tomurcuklandı ve patlayıp yeşillendi. sonra bir gün bi baktım o çıkan yapraklar kurumuş çıtır çıtır olmuş. dibine baktım kökünün bir kısmı siyahlaşmış. dal kısmı da böyle buruşuk buruşuk olmuş. hemen toprağını değiştirdim. şimdi benim merakım acaba bu ahududu tekrar kendine gelirmi sürgün verir mi acaba???:(

Sanıyorum bitkiyi kurutmuşsunuz. Ahududu bitkisi bir yaşındaki dal üzerinde meyve veriyor. İkinci yıl aynı dal üzerinde meyve almak mümkün olmadığından meyvesini toplar toplamaz dipten kesiliyor. İşte bu aşamada çoktan dipten yeni sürgünler vermiş olması gerekiyor ki, sizin anlatımınızdan böyle bir şey olmadığını çıkarıyorum. Büyük olasılıkla ev ortamında kaldığı için kökü kurumuş. Bu tür bitkiler bataklık olmamak koşuluyla nemi seviyorlar. Size önerim, illa ki evde ahududu yetiştirmek istiyorsanız 40-50 cm çapında büyükçe bir saksıya dikin ve balkonunuzda bulundurun. Kışın kapalı ama ısıtılmamış bir balkon veya merdiven boşluğunda saklayıp nisandan itibaren yeniden balkona çıkarabilirsiniz.
Umarım faydalı olur.

agartha 04-05-2007 03:39

Tohumdan ahududu nasıl yetiştirebilirim?

Şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.

n_turan 04-05-2007 09:08

2 Eklenti(ler)
Bildiğim kadarıyla tohumdan yetiştirilmiyorlar.

Ahududu Yetiştirmek için:

Öncelikle bilmeliyiz ki, bir ahududu bitkisi varsa yeni bir bitkinin üretilmesi son derece basit. Çoğu meyvelerden farklı olarak, üzümsü meyveler çok kolay üretilebiliyor. Aslına bakarsak, sizin bir şey yapmanıza bile gerek yok. Onlar kendi kendilerine üremenin bir yolunu bulurlar, ve hatta baş belası olabilecek şekilde çevrelerini işgal edebilirler. Bu yüzden, üretmek kadar üremelerini kontrol etmek de önemlidir.

Kök çelikleri yöntemi:
Kurşunkalem kalınlığındaki kökler 10-15 cm uzunluğunda kesilir ve 5-8 cm derinliğe dikilir. Sıralar arasında 30 cm boşluk bırakılır. Kök çelikleri Ocak-Şubat aylarında gömülür ve Mart-Nisan’da yerlerine dikilir. Kışı sert geçen bölgelerde bu süreler biraz daha ileri alınabilir.
Siyah ve mor ahududu bu üretim tarzının istisnasıdır. Bu türler köklerde yeterince göz vermezler. Bu yüzden uç daldırma yöntemiyle üretilirler. Uzun kollar veren böğürtlenlerde de aynı sorun vardır. Dikensiz böğürtlenler ise kök çeliğinden üretildiklerinde yeniden dikenler çıkar.

Piçlerden üretim.
Aslında kök piçleri doğal olarak üretilmiş kök çelikleri gibidir. Köklerdeki gözler kendiliğinden gelişerek toprak yüzüne çıkar. Tek yapmanız gereken, sonbaharda bunları topraktan sökmek ve makasla kökten keserek bitkiyi yetiştireceğiniz yere dikmektir.

Uç Daldırma:
Bu yöntem siyah ahududu, melez çeşitler, sarılıcı ve dikensiz böğürtlenler için kullanılır.
Yaz sonuna doğru, ahududu veya böğürtlen kamışları çok sayıda sürgün ucu verdiğinde en güçlülerini seçin. Kamışların uçlarını derin olmayan (3-4 cm) bir çukura koyarak U şekline getirdiğiniz bir tel parçasıyla gevşekçe toprağa tutturun ve üzerini kapatın. Çukur açtığınız toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Toprak içinde kalan uçtan başlayarak dal üzerinde yatay kökler oluşacaktır. Bırakın kışı orada geçirsin. Ertesi bahar, topraktan yeni bitkinin sürgün verdiğini göreceksiniz. Ait olduğu dalı 20-30 cm uzunluğunda keserek kazın ve yerine dikin.


Yapraklı dal Çeliği:.
Bütün üzümsü meyveler için kullanılabilecek bu yöntem için özel ortam gerekmektedir. Yarı-odunlaşmış çelikler yaz ortasında alınır ve çok nemli bir ortamda (serada) suyun havaya püskürtülmesiyle (pülverize) köklendirilir. Benim denediğim bir yöntem değildir.


Doku Kültürü.
Laboratuar ortamında, özellikle virüsten arındırılmış bitki temininde kullanılır.

agartha 05-05-2007 00:30

Teşekkürler n_turan...
Hay Allah ben de sevinmiştim sarı ahududum olacak diye... :(
Artık fidesini bulmaya bakacağım demek.

nihathoca 03-06-2007 21:41

size teşekkür ediyorum türkçe yi kullandığınız için

dal 03-06-2007 22:15

Benim geçen sene diktiğim ahududu tamamen kurudu.Mart sonu Nisan başında
kuruyan yerden yeni filizler çıkmış farkettim.Ama neden bukadar yavaş büyüyor ki? iki ay olacak nerdeyse bir karışı geçmedi.Yapraklar çok sağlıklı görünüyor.Böğürtlene benziyen bir çalı-bitki sanıyordum.Böğürtlenlerim çiçeklendi meyveye döndü ama bunda tık yok, acaba normal birşey mi?

denizakvaryumu 03-06-2007 23:07

arkadaşlar
ahududu sadece kırmızı olur diye biliyorum...sizin bahsettiğiniz sarı ahududular böğürtlen olmasın?


.

Güler 03-06-2007 23:43

Sayın denizakvaryumu
ahududunun sarısı var ben geçen sene yalovadan aldım ve bu sene toplamaya başladım hem de çok güzeller.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025