agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

bonsade 02-11-2007 22:41

Aralarındaki farkı görmek zor.Ahudud mu böğürtlenmi ?

n_turan 04-11-2007 20:18

Ahududu aşkına_2

1 Eklenti(ler)
Uzun bir hasat mevsimi için budama

Ahududu yetiştirenler bilir, 1 yıllık kamışlar yeşil, iki yıllık kamışlar kuru kahverengi görünümlüdür. Resimde görüldüğü gibi birbirinden kolayca ayırt edilebilirler. Her ilkbaharda 1 yıllık yeşil kamışlar tellerin üzerinde 10-15 cm kadar kalacak şekilde kesilirler. 2 yıllıklar ise dipten kesilerek atılırlar.
Budamadaki amaç meyve verecek yeni kamışların yararına eski kamışlardan kurtulmaktır.

Yeni dikilen kamışlar yaz sonunda tepede meyve vermeye başlarlar ve sonbaharda da devam ederler. Ertesi yıl erken ilkbaharda, bitkiler hala uykudayken, bu 1 yaşındaki kamışları budamak gerekir. İşte burada özel bir şey yapmak gerekiyor.

Yediveren çeşitleri budamada başvurulan genel yöntem, basitçe bütün kamışları yerden 5-6 cm yukardan kesip atmaktır. Bunu yapmak kolay, ancak bize temmuz meyvelerine mal oluyor. Böyle yaptığımızda yediveren çeşitlerden sadece erken sonbaharda meyve alabiliyoruz. Bazı üreticilerin yediveren ahududu çeşitlerine “sonbaharda meyve veren” demelerinin sebebi budur. (Öte yandan, bahçenizde bir hastalık ortaya çıktığında bu yöntemi uygulamak yararlı olabilir.)

Sürekli ürün almak için:

İlkbaharda bütün kamışları dipten kesmek yerine, 1 yaşındaki kamışları en üstteki destek teli hizasında keselim. Bu kısaltılmış kamışlar temmuzda meyve vermeye başlayacaktır. Bu arada, yeni sürgünler eski kamışların arasından hızla çıkmaya başlayacaktır. Bu yeni sürgünler büyüyecek ve yaz sonunda meyve verecektir. Bu sürgünlerin cılız olanlarını ve istemediğimiz yerden çıkanları söküp atarak sağlıklı kamışların yetişmesine yardımcı olalım. Ertesi ilkbaharda, 2 yıllık kamışları tamamen kesip atarak yeni sürgünlere yer açabiliriz. Diğer yandan, bu yaz sonunda meyvesini yediğimiz bir yıllık dalları da tel hizasında budayabiliriz.

İlk baharda yapılacak diğer önemli şey, ahududu sırasını iyi yanmış gübreyle 10-15 cm kalınlığında örtmek…

Bu yöntemi yaz dönemi meyve veren çeşitler için de kullanabiliriz.

denizakvaryumu 04-11-2007 20:38

Teşekkürler, gerçekten yararlı bir bilgi...

Ben de bu arada ilaçlama konusunda kısa bir not düşeyim...ulusta geçen cuma uğradığım ziraii ilaçcı şu sıralar bordo bulamacının oldukça fazla satıldığını beyan etti...

Not:bu hafta Ankara'da hava çarşambadan başlayarak sıfırın altına inecek, saksıcılar dikkatli olsun derim ...yine bordo bulamacı sıfırın altında atılmıyormuş.

Bana göre gerek ahududu olsun gerek böğürtlen olsun (bu bitkilerin çoğu yurt dışından geldi) hastalıkları önleyici tedbir olarak yaprakların 2/3 nün veya tamamının dökülmesinden sonra bordo bulamacı yapılması gerektiği kanısındayım.

2.bordo bulamacını ise şubat sonu mart başı gibi budama yaptıktan sonra yapmalıyız derim.

Son olarak da yapraklar çıkıp 5-10 cm.lik sürgünler olunca mantar ve kırmızı örümceğe karşı kükürtle bu işi tamamlamalıyız...derim.

Bu konuda sizler ne dersiniz?

n_turan 04-11-2007 20:43

Bence bordo bulamacı ve kükürdün bir zararı olmaz. Ancak bordo bulamacının çok iyi hazırlanması gerekiyor. Bir de bizim böğürtlenlerin yaprak dökmeye hiç niyeti yok.

denizakvaryumu 04-11-2007 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 169374)
Bence bordo bulamacı ve kükürdün bir zararı olmaz. Ancak bordo bulamacının çok iyi hazırlanması gerekiyor. Bir de bizim böğürtlenlerin yaprak dökmeye hiç niyeti yok.

Fallgold sanırım bu hafta eksiyi görünce meyvelerle birlikte donacak yine tüm ahududu ve böğürtlenler bu hafta kışın geldiğini anlayacaklar :)

Not:bordo bulamacı hazır satılıyormuş kalmadığı için ben alamadım.

nevsune 04-11-2007 21:37

Kükürt yaptıktan sonra ayrıca bordo bulamacı yapmaya gerek kalıyor mu?

Hazır bordo bulamacı nerede satılıyor, zirai ilaçcılarda mı?

denizakvaryumu 04-11-2007 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 169397)
Kükürt yaptıktan sonra ayrıca bordo bulamacı yapmaya gerek kalıyor mu?

Hazır bordo bulamacı nerede satılıyor, zirai ilaçcılarda mı?

Önce bordo bulamacı yapraklar gelişmeye başlayınca kükürt ...

Hazır bordo bulamacı Ulustaki ziraii ilaçcıda var...

nevsune 04-11-2007 22:08

http://www.accuweather.com/world-forecast-15day.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=M EA|TR|TU007|ANKARA&metric=1

Bir süredir bu linki izliyorum, yaklaşık tahminler tutuyor. Arada hafif yükselmeler olsa da Ankara kışa girmeye başlıyor bu hafta.

İşin kötüsü, tayberry zamansız budadığım ve havalar da iyi gittiği için bir yerden sürgün vermeye başlamıştı. loganberry de her yerden sürgün verip duruyor. Yabani büyümeye çalışıyor. Şimdi onların hepsi kuruyacak.

Mini serayı bir an önce yapmam gerekecek, becerebilirsem. Yoksa içeri girecekler.

denizakvaryumu 04-11-2007 22:41

Bu hafta için içeri alın derim.

Balıkcı 05-11-2007 11:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 166169)
bitkiler dikilirken resimli etiketler de yanlarına tutturulursa çok iyi olur...

Aslında Türkiye'de satılan etiketli frenk üzümü-böğürtlen -ahududunun kısaca üzümsülerin etiket resimlerini ve nerede bulunduklarını belirtir bir başlık açsak çok iyi olur (en iyisi şimdi açayım)

Buyurun nüfus kağıtları yanında bulunan fakat can çekişen üzümsü sülalesi.

Bu fallgold, yazın güneşten yandığı yetmemiş gibi şimdi de donacak mı?
Bunu söküp, saksıya alıp, içeri mi taşımak lazım?
Zor iş.:p

http://img261.imageshack.us/img261/9...aros016ih2.jpg

Balıkcı 05-11-2007 11:48

Loganberry, ötekine göre daha iyice. Kışın da dayansın, donmasın.

http://img206.imageshack.us/img206/6...aros049go7.jpg

sinaninci1 05-11-2007 11:51

Sayin balikci
Gulu seven diknine katlanir.:p Onlar bizim cocuklarimiz.:dilli:
Saygilarimla

Balıkcı 05-11-2007 11:53

Eniyi görünen de dikensiz böğürtlen (Rubus thornfree), bir de ucunu toprağa daldırıp, kendiliğinden yeni bir fide armağan etmiş bana. :D

http://img232.imageshack.us/img232/1...aros051jo7.jpg

Balıkcı 05-11-2007 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sinaninci1 (Mesaj 169581)
Sayin balikci
Gulu seven diknine katlanir.:p Onlar bizim cocuklarimiz.:dilli:
Saygilarimla

Yani, sök ve taşı diyorsun.

Haydi taşıdık diyelim, kışın o evde kimse olmuyor, sadece soğuk. (eksi üç derece kadar) :dilli:

n_turan 05-11-2007 12:18

Sn Balıkçı,
bence hiçbir bitkinizi söküp de eve taşımayın.
Üzümsüler kışı dışarıda geçirebilen bitkiler.
Şu dönemde zaten kış uykusuna girmek üzereler.
Bırakın yerlerinde uykuya dalsınlar.

n_turan 05-11-2007 12:25

Fallgold'un durumu ilginç.
Bendeki iki fallgold, ki birisinin yerini de değiştirdim, canlı bir gelişme gösterdiler ve birinin üzerinde şu an meyve var.(http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=286)

Ahududular için temel ilkeyi yinelemekte yarar var: yazın ıslak, kışın kuru.
En önemlisi, suyun göllenmeyeceği geçirgen bir alana dikmek. Bunu da yükseltilmiş yastıklarla sağlıyoruz.

Sizin Fall Gold acaba fazla mı kuru kaldı, yoksa tersine çok mu sulu?
Tabi bir başka olasılık da hastalıkla bulaşık olması. Ancak Bauhause'un getirttiği fidanlarda bu olasılık daha uzak.

En iyisi mart ayında fall gold'u dipten kesin ve yeni sürgünler eylülde çiçek verip meyve tutacak duruma gelsin.
Hem hastalık olasılığını azaltırsınız, hem de bitki yeni mevsime daha güçlü girer.

Balıkcı 05-11-2007 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 169612)
Fallgold'un durumu ilginç.

Ahududular için temel ilkeyi yinelemekte yarar var: yazın ıslak, kışın kuru.
En önemlisi, suyun göllenmeyeceği geçirgen bir alana dikmek. Bunu da yükseltilmiş yastıklarla sağlıyoruz.

Sizin Fall Gold acaba fazla mı kuru kaldı, yoksa tersine çok mu sulu?

Maalesef, güneş başına geçmiş, gölge sevdiklerini bilmediğim için ağaç altına değil de açık alana dikmiştim, onu, rüzgarla kafasına şapka gibi geçen tanıtım etiketi, tamamen yanmaktan korumuş.
Bu yaz da malum, alışılmadık şekilde geçti.

Bahçemdeki toprak su tutmuyor, zaten 30 cm kadar altta kumtaşı var. :(

Bilgiler için teşekkürler.

Öğrenmenin yaşı ve sonu yoktur.:D

nevsune 05-11-2007 15:10

2 Eklenti(ler)
Üzümsülerimi ne yapacağım diye habire karar değiştirdikten sonra artık son karar: Balkonu naylonla (camla kapatmayı isterdim ama...)kapatıp, pencere açacağım, böylece hava almasını da sağlamış olacağım. Bu iş için cırt cırt aldım. Yarına balkonu kapatıyorum.

Kışa girerken durumlar böyle. Artık "ölenler ölür, kalan sağlar bizimdir" olacak.
Tüm üzümsücü dostlara kış için iyi şanslar diliyorum.

Bakalım, bir şeyi farkeden olacak mı?

denizakvaryumu 05-11-2007 15:32

Japonunuz hayırlı olsun :)

Valla onu bunu bilmem artık... tam bir üzümsü bitki sever olduğunuzu herkes görüyor :)

nevsune 05-11-2007 16:35

Korkulur sizden, korkulur. Bir de sakladım arkalara sözümona.
Dayanamayacağımı biliyordunuz değil mi:p E evet, 6. üzümsüyü de alarak artık hakettim o sıfatı.

Japon, çok iyi durumda. Bauhausdaki görevli bunun arsız olduğunu söyledi. Alttan oldukça fazla sürgün görünüyor. Her duruma karşı yine de bir kükürtleme yaptım. Bir aksilik olmazsa yaza girecek en iyi adaylardan biri evergreen, biri de japon olabilir. Zaten tayberry dışındakilerden çok korkum yok, en azından şimdilik öyle görünüyorlar.

Bekleyip göreceğiz.

denizakvaryumu 05-11-2007 17:45

Balkonu kapattıktan sonra ve kükürtleme de yaptıktan sonra hiç bir sorun olmaması lazım...martın 15 inden sonra herşey belli olmaya başlar :) şimdiden merak etmeye başladım.

n_turan 05-11-2007 20:57

Balkondaki üzümsülerin kışı rahatça atlatıp baharda coşmalarını diliyorum.
Biliyorum zor bir iş. Kolay gelsin.

dal 05-11-2007 22:24

Benim bildiğim kadarıyla ahududuların köklerinin donmaması önemli.Çünkü asıl hayatta kalan kısmı kökleri.Bizim bahçemizde ahududu var ilk sene yaprakları felan kurudu hatta dal v.s bile kalmadı .Ama ertesi yıl diktiğimiz yerden filizlendi.Unutmuştum diktiğimi bile çok güzel bir süpriz yaptı:)

denizakvaryumu 05-11-2007 22:28

Bahçede sorun olmuyor da saksıda ne olacak onu merak ediyoruz :)

nevsune 12-11-2007 15:28

n_turan'ın verdiği dikenli böğürtlen (cinsi ne acaba?) toprakta küçücük bir filiz vermiş. Aslında bir kaç gün bekleyip öyle yazacaktım ama çok heyecanlandım, dayanamadım.

Onu görünce, tayberrynin alttaki bir dalını toprağa yatırdım. Hızımı alamayıp, japon ve loganberrynin yukarıya süren dallarını da eğip, toprağa yatırdım. Naylonla kapattığım balkonda sera etkisi oluşup da sürerlerse, yaza Ankaralı üzümseverler için 3 adet böğürtlen yetişecek:)

denizakvaryumu 12-11-2007 19:11

Haydi hayırlısı...hem saksı hem üretim :) bu yıl gerçekten denemeler için önemli bir yıl olacak...

agachobim 12-11-2007 22:05

Golbasında bahcemde bulunan Bogutlen altına yanmıs gubre atmam erken olurmu?

Mart ı beklemem durumu degistirirmi?

Saygı ve sevgi ile

n_turan 12-11-2007 22:18

Artık uykuya girdikleri için sorun değil.
Kışın köklerin korunması için kalın bir yanmış gübre tabakası yorgan gibi oluyor.
Gelişme açısından ise şubat-martta tılanın etkisi görülüyor.

denizakvaryumu 13-11-2007 07:50

Bağ baçelerde görüyorum...şimdiden hayvan gübresi atılmaya başlanmış.

Hem şimdi hem de baharda atanlar da var...

Şubatla birlikte kompoze gübre de karıştırılırsa sanırım verim 2 katına çıkar.

nevsune 20-11-2007 15:37

Benim böğürtlenler hala yaprak dökmedi. Havalardan galiba. Sizinkiler ne alemde?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025