agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

n_turan 18-10-2007 09:01

Botanic'te galiba Sunshine Blue'yu gördüm. Çeşidi hatırlayamasam da sunshine olduğunu zannettiğim saksıda gelişmiş maviyemişler görmüştüm. Saksıların çapı 30 cm kadardı. Zaten yükümü tuttuğum için o büyüklükte bir saksının taşınması mükün değildi ama aklım da kaldı. Son derece güzel gelişmiş bitkilerdi. Saksı fiyatı 19,95 Avroydu ve bence çok uygundu. Ama taşınması çok zor. Ancak Bauhaus getirirse mümkün olur.

nevsune 18-10-2007 09:21

Bu konuda sanırım artık bahara olur, Bauhausa bir istekte bulunsak iyi olur.

Getirdiklerinizi severek biraz da kıskanarak izliyorum. Hafta sonu bahçede şenlik var desenize.

Verdiğiniz böğürtlen fidesi yolda gelirken bir yerinden kırılmıştı, dikerken kestim ve şimdi yaprak diplerinden sürgün vermeye başladı. Bunlar soğuklar gelince kururlar mı acaba?

Sormak istediğim bir diğer konu da kışın böğürtlenler için toprağına malçlama gibi bir şey gerekiyor mu? Geçen yıl sizin bahçedekiler kışı atlatmıştı değil mi?

Thornless yavru olduğuna göre herhalde bir kış budaması yapmayacağız (İki yerden sürüyor). Daha önce Denizakvaryumu yapılmaması görüşünde olduğunu yazmıştı.

denizakvaryumu 18-10-2007 10:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 162963)
Bendeki kırmızılardan iki tanesinde "verticillium wilt" olduğunu tahmin ettiğim belirtiler ortaya çıktı. Bunlar Bentderesi fidanıydı. Bitki çok güzel dip sürgünü verdi, gelişti ve daha sonra bir günde saraıp kurudu. İki şeyden şüpheleniyorum. Birincisi zaten hastalıkla bulaşıktı, ikincisi, diktiğim yerde daha önce ve hatta sonra da çilek vardı. Domates ve çilek dikilen yere 7 yıl boyunca ahududu dikilmemesi gerektiğini sonra öğrendim. Sizdeki de benzer bir sorun olabilir.

Benim karşıyakadan aldığım ahududu fidanında da çok hızlı sararma ve kuruma başlayınca külleme için kullanılan topas ilacından kullandım ve sararma durdu.

Büyük bir ihtimalle sizdeki hastalıkla buna benzerdi..

Bu nedenle toplantıda da konuştuğumnuz gibi yapraklar dökülünce, budamadan sonra koruma amaçlı bordo bulamacı yapmak daha sonra canlanmaya yakın yine bordo bulamacını tekrarlamak ardından canlanan ve gelişen yaprak ve genç dallara kükürtleme yapmak en iyi çözüm diye düşünüyorum.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 162968)
Botanic'te galiba Sunshine Blue'yu gördüm. Çeşidi hatırlayamasam da sunshine olduğunu zannettiğim saksıda gelişmiş maviyemişler görmüştüm. Saksıların çapı 30 cm kadardı. Zaten yükümü tuttuğum için o büyüklükte bir saksının taşınması mükün değildi ama aklım da kaldı. Son derece güzel gelişmiş bitkilerdi. Saksı fiyatı 19,95 Avroydu ve bence çok uygundu. Ama taşınması çok zor. Ancak Bauhaus getirirse mümkün olur.

Mutlaka bir gün bauhausa gelir de ne zaman olur o konuda şüpheliyim...Sunshine blue saksıda bu kadar verimli oluyorsa bahçede çok daha iyi olur düşüncesindeyim...

Bir dahaki seyahatinizde bence sadece sunshine blue alıp mutlaka bahçeye dikin derim... komşuda pişer , çelikler de bize düşer :D



.

n_turan 19-10-2007 15:15

[QUOTE=nevsune;162976]

Verdiğiniz böğürtlen fidesi yolda gelirken bir yerinden kırılmıştı, dikerken kestim ve şimdi yaprak diplerinden sürgün vermeye başladı. Bunlar soğuklar gelince kururlar mı acaba?

... Böğürtlenler için toprağına malçlama gibi bir şey gerekiyor mu? Geçen yıl sizin bahçedekiler kışı atlatmıştı değil mi?
.....


Sürgünler belli bir kalınlığa erişirse (1 cm) kışı rahat atlatıyorlar. Daha ince olanları soğuk yakıyor. Baharda yanan kısımları budayıp atıyorum. Şubatta diplerine 10 cm kalınlığında yanmış hayvan gübresi koyuyorum.

agachobim 19-10-2007 15:42

Sürgünler belli bir kalınlığa erişirse (1 cm) kışı rahat atlatıyorlar. Daha ince olanları soğuk yakıyor. Baharda yanan kısımları budayıp atıyorum. Şubatta diplerine 10 cm kalınlığında yanmış hayvan gübresi koyuyorum.[/QUOTE]


Sn. N.Turan,

Bogurtlen'e bu aylarda mı yoksa subatta mı yanmıs hayvan gubresi vermek dogru olur.

Cevabınız icin tesekkur ederim

n_turan 19-10-2007 16:39

Sn agachobim,
üzümsülerin dibine gübre koymaktaki maksat yeni mevsime girerken ihtiyaç duydukları besini hazır etmek. Ben bu gübrelemeyi, uzaya uyutularak gönderilen uzay adamlarının ilk gözlerini açtıklarında yaşamsal faaliyetlerine başlamak için hazır edilmiş kahvaltı gibi görüyorum.

Büyük ağaçlarda kökler çok daha derinlere gittiği için olsa gerek gübreleme sonbaharda daha uygun. Üzümsülerde ise en babayiğidi 50 cm derinliğe iniyor ve vereceğimiz gübrenin daha derinlere gidip, köklerin erişemeyeceği kadar aşağıda kalmasını engellemek için olabildiğince bahardaki sürgün faaliyetine yakın koymakta yarar var diye düşünüyorum.

nevsune 19-10-2007 19:54

Sn. NTuran

Teşekkür ederim. Yapacak bir şey yok gördüğüm kadarıyla. Öyle 1 cm. olacak kadar güneş olmaz artık. Demek kuruyacaklar. Şubat ayında kalın gübreyle kaplıyorum toprağı o zaman.

Tuba 20-10-2007 18:28

Merhaba,

Bir süredir yazmasam da loganberryciğimle gayet mutluyuz. Havalar soğuyor ama o havasını bozmuyor maşallah. Daha önce bahsettiğim(#214 nolu msj) gibi evdeki en büyük toprak saksıya aldım berrymi. Kökleri ne kadar çabuk yayılmış hayret ettim. Bir ay olmadan saksıyı sarıvermiş.

Şimdi 1cm den azsa sürgünler soğukta yanar mı dendi? Benim loganberrycik daha o kadar olamadı. Ne yapmalı ki???

Sevgiler

n_turan 21-10-2007 14:56

Kışı nerede geçireceği önemli. Daha önce yazdıklarım kışı dışarıda geçirecek bir böğürtlen bitkisi içindi. Saksıda yetiştirmenin bazı avantajları olabilir. Ben denemediğim için bilmiyorum, ancak yine balkonda olmak üzere üzeri örtülebilir veya doğrudan ısıtılmayan ama dış ortama göre nispeten daha yüksek ısıya sahip mekanlarda (kapalı balkon, merdiven boşlukları vb.) sanıyorum kışı daha rahat geçirebilir ve martta tekrar balkona çıkarılabilir. Saksılardaki bitkilerin kışlatılması konusunda eminim denizakvaryumunun söyleyeceği daha fazla şey vardır.

nevsune 21-10-2007 15:34

1 Eklenti(ler)
Alanya'dan getirdiğim yabani böğürtleni tutmadı diye söküp atarken, baktım meğer dipten sürmeye çalışıyormuş.

Böğürtlenlerim üçlendi.

n_turan 21-10-2007 16:00

Yeni böğürtlenler
 
3 Eklenti(ler)
Uç daldırma yöntemiyle elde ettiğim dikensiz böğürtlen fidanlarını yerlerine diktim. Sizlerin de önerdiği gibi, duvar dibindeki bazı mazılar söküldü.

n_turan 21-10-2007 16:11

Uc daldırmanın sonucu
 
1 Eklenti(ler)
Daldırılan 12 uçtan 9'u kök verdi.

n_turan 21-10-2007 16:31

Heritage fidanları dikildi
 
3 Eklenti(ler)
2 adet Heritage (yediveren çeşit) yerlerine yerleşti.
Yeni ahdudu sırası oluştu.

n_turan 21-10-2007 16:38

Üzümsü köşesi
 
1 Eklenti(ler)
Son durum

n_turan 21-10-2007 21:34

Fallgold
 
1 Eklenti(ler)
Fall Gold çiçekte.

denizakvaryumu 21-10-2007 22:07

286 nolu mesajdaki üzümsü köşesi çok güzeldi , şimdi yeni dikilenlerle muhteşem olmuş...bir üzümsü sever olarak bundan daha iyi bir köşe olamaz kanısındayım...

Tabi üzümsülerden bu kadar bahsetmişken bu bahçede tadına baktığımız üzümleri de unutmamak gerek, sn. n_turan arasıra üzümlerden de bahsedin derim :) Budama, gübreleme vs.

Bu arada saksıda böğürtlen, frenk üzümü, ahududunun kışın ne olacağı konusunda kendi gözlemlerimi aktarıyım.

Frenk üzümü ve asmalar hiç bir problem olmadan kışı çıkarıyorlar, uçlarda donma oluyor ama problem edecek boyutlarda değil...ancak benim saksılar plastik veya teneke değil kalın seramik...zannedersem saksı bu konuda etkili...yine sulama da önemli konulardan biri kışın eğer saksılarınız yağmur alıyorsa sulamaya gerek yok işi doğal akışına bırakıyorsunuz yağmur almıyorsa bitkinizi susuzluktan kurutmayacaksınız ama yaz sulaması gibi de olmayacak sadece kurumaması kadar yani çok çok az...

Tabi evin-balkonun konumu güneş alıp almaması vs. konuları da önemli, kısaca eğer saksıda bitkiniz varsa herkesin kendine özgü durumları olur derim.

Halam, terasında olan naylon ve teneke saksıları her kış kendi haline bırakıyor ve hiç bir sulama yapmıyor şimdiye kadar donma ya da kuruma olmadı, bunu da bir not olarak iletiyim.

Böğürtlen ve ahududuları ilk kez bu sene deneyeceğimden bir şey diyemeyeceğim.

nevsune 25-10-2007 15:01

262 numaralı mesajımdaki büyük böğürtleni iyice olgunlaşması için bekletip, artık tadına bakma zamanıdır diyerek yedim. Bizim dağ bayırda kendi kendine yetişen o dikenli, yabani böğürtlenlerin tadı nerde, bu nerde. Ayrıca çekirdekleri neredeyse meyve kadar büyük. Sanki çakıltaşı yemiş gibi oldum.

Sözün kısası, büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Yabani böğürtlenlerim daha değer kazandı gözümde.

n_turan 25-10-2007 15:11

Ben onun için ille de dikenli böğürtlen diyorum. Dikenini alınca tadı da gidiyor. Ancak, tüm dikensizler böyle değil. Size bahçede gösterdiğim ve daha toparlak meyve veren dikensiz bir tür iyice olgunlaştığında bal gibi oluyor. Daha bu sabah dalında kalmış son meyveyi yedim. Çekirdekler iriceydi ama tadı çok güzeldi. Ama ne olursa olsun doğadaki yabani böğürtlenin tadı bir başka oluyor. Bu hafta sonu Amasra'da bulabilirsem biraz dalından yiyeceğim ama asıl önemlisi pazardan köylülerin yaptığı reçelinden alacağım.

denizakvaryumu 25-10-2007 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 165856)
262 numaralı mesajımdaki büyük böğürtleni iyice olgunlaşması için bekletip, artık tadına bakma zamanıdır diyerek yedim. Bizim dağ bayırda kendi kendine yetişen o dikenli, yabani böğürtlenlerin tadı nerde, bu nerde. Ayrıca çekirdekleri neredeyse meyve kadar büyük. Sanki çakıltaşı yemiş gibi oldum.

Sözün kısası, büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Yabani böğürtlenlerim daha değer kazandı gözümde.


Hımm, dikensiz evergreen hem bahçe uygulamasında hem saksı uygulamasında sınıfı geçemedi...acaba diyorum bu böğürtlenin tutulması yapraklarını dökmemesi ,sarmaşık olarak kullanılması üstüne üstlük bir de meyve mermesi ile ilgili olabilir mi?

Eğer dikenle meyve tadı arasında doğru bir orantı kurarsak Japon böğürtleninin bal-şeker kıvamında bir tadı olması lazım çünkü bu böğürtlenin her tarafı diken :)...Bauhausda satılıyor ve n_turanın bahçesinde görmüştük seneye bu böğürtlen için de kesin sonucu alırız.(258 nolu mesajda resimleri mevcut)

nevsune 25-10-2007 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 165863)
Size bahçede gösterdiğim ve daha toparlak meyve veren dikensiz bir tür iyice olgunlaştığında bal gibi oluyor.

Bize ikram ettiğinizden söz ediyorsanız, aynı dikenlinin tadındaydı. Çok lezzetliydi.

Bu mevsimin sonunda benim çıkardığım sonuç, balkonumdaki yer darlığı nedeniyle daha iyi planlamalar yapmam ve olabildiğince de doğal bitkilere yer vermem gerektiği oldu. Sizin verdiğin dikenli ile, Alanya'dan getirdiğim yabani böğürtlen isabetli seçimlermiş.

Yine de Sn. Denizakvaryumunun kışkırtmalarına gelmeden duramıyorum. Şu japon böğürtleninin tadı nasıldır ki:p

denizakvaryumu 25-10-2007 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 165915)
Yine de Sn. Denizakvaryumunun kışkırtmalarına gelmeden duramıyorum. Şu japon böğürtleninin tadı nasıldır ki:p

Seneye temmuzda 2. toplantıda blue berry ile birlikte japon böğürtlenin de tadına bakarız :D

Fikret Kuruoğlu 25-10-2007 19:55

Verdiğiniz bilgilerden dolayı herkese teşekkür ederim

Yaklaşık 1 metre uzayan dikensiz ahududu var.Ama filizleri daha çok taze çoğaltmak için en fazla kaça bölebilirim.Ayrıca dikenli böğürtlenle yanyana yetiştisem birbirine kötü etkisi olabilirmi

n_turan 26-10-2007 08:32

Sn Kuruoğlu,
ahududuların resmini koyarsanız ayırma konusunda bir fikrimiz olabilir. Böğürtlen ve ahududunu yan yana dikmemekte yarar var. Kökleri birbirine karışmasa iyi olur.
Ahududu (kırmızı ve sarı) kök sürgünleriyle çoğalan bir bitki. Bir süre sonra bulunduğu yerden çok daha uzaklardan sürgün verebiliyor. Toprağı kazıp kökten keserek çıkarıp yeni bitki elde edebiliyorsunuz.
Böğürtlenin kök bölgesine yakın dikilecek bir ahududu bir süre sonra böğürtlene zarar verecektir.

n_turan 26-10-2007 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 165947)
Seneye temmuzda 2. toplantıda blue berry ile birlikte japon böğürtlenin de tadına bakarız :D

Bildiğiniz gibi japon böğürtleni ve himalaya çeşidi böğürtleni diktikten sonra dipten budamıştım. Himalaya'nın gelişmesi biraz yavaş oldu, ama Japon iki sürgün olarak yaklaşık 1 m uzunluğa erişti. Kışın zarar görmezse bu dallardan gelecek yıl meyve almamız gerek. Bekleyip hep birlikte göreceğiz.

n_turan 26-10-2007 12:07

1 Eklenti(ler)
Bu resmi keşke ben çekseydim.

denizakvaryumu 26-10-2007 13:04

3 Eklenti(ler)
Sizin sarı ahududuya benzettim kesin o :)

Bu durumda kasımda ahududu yemek isteyen, bauhausa gidecek bu sarı ahududulardan bir tane alacak :)

Bu arada ahududular için mutlaka bakılması gereken bir link
http://www.gardenaction.co.uk/fruit_..._raspberry.asp

ngunduz71 26-10-2007 13:06

2 Eklenti(ler)
Resimleri yazın çekmiştim.

denizakvaryumu 26-10-2007 13:12

sn ngündüz71

eklediğiniz resim çok tahrik edici...bu resimleri görüp de canı böğürtlen çekmicek yoktur...

Bu dikensiz böğürtlenin çeşidini biliyormusunuz? Tadı nasıl?

ngunduz71 26-10-2007 13:34

Yemeden önce bir resimlerini çekmiştim.:-))
özellikle ortadakinin tadı çok güzeldi.
Resimdeki böğürtllenin ismini bende bilmiyorum.Bahcede bulunan 4 türün içerisinde tatlı
olanı diyebilirim.Özellikle şu son bir yılda Carefour'dan aldıklarımı daha düzenli ve cinslerine göre küçük bahcecikler halinde yapmaya çalışıyorum.

denizakvaryumu 26-10-2007 14:00

Alınan bitkiler üzerinde bulunan resimli etiketler aslında büyük önem taşıyor, sonradan hangi tür alındığı unutuluyor, sn.n_turanın bahçede yaptığı gibi bitkiler dikilirken resimli etiketler de yanlarına tutturulursa çok iyi olur...

Aslında Türkiye'de satılan etiketli frenk üzümü-böğürtlen -ahududunun kısaca üzümsülerin etiket resimlerini ve nerede bulunduklarını belirtir bir başlık açsak çok iyi olur (en iyisi şimdi açayım)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025