![]() |
Böğürtlenler Ankara'da kışı çok rahat geçiriyorlar. Sadece dal uçları soğuktan yanabilir. Baharda söz konusu yanık uçları kesip atmak gerekiyor.
|
1 Eklenti(ler)
Thornless için de sadece bu bilgiyi bulabildim
"Canes erect, and winter-hardy for most of Washington." demek soğuklara dayanıklı olacak. Böğürtlenlerin kış budaması için burada bu resmi buldum. |
NTuran, dikenli ve dikensiz böğürtlen arasında lezzet açısından bir fark buldunuz mu?
Merak ettiğim şu; kültür sonucunda lezzet değişime uğruyor mu acaba? |
Dikenli böğürtlenin meyvesi, belki dikensizlerinki kadar büyük ve gösterişli değil, ama kesinlikle daha lezzetli.
|
Alıntı:
http://www.uzumsu.com/incele.asp?blo...ler&kimlik=106 Budama için bu linke de bir göz atın derim. |
2 Eklenti(ler)
Bu sitede Thornless için verilen fotoğraftaki yapraklar, benimkinin yapraklarına hiç benzemiyor.
|
Bu konu toplantıda da gündeme gelmişti...
Eğer bu dikensiz tür ; hibrit çeşit ise, bu yapraklar nereden geldi? Bu yaprakları hiçbir ahududu ve böğürtlende görmedim... Benim düşüncem böğürtlen ya da ahududu hibriti olmadığı... ama neyle çaprazlandı bilmiyorum. |
Arkadaşlar merhabalar, bu konuya yorum yazmıyorum diye böğürtlen ve ahududu sevmiyorum anlamına gelmesin.Vallahi o kadar çok severim ki her gittiğim yörede nerede bulursam o çalılar beni çizer yırtar ama ben onlara bir maymun gibi ulaşmanın yolunu bulurum .Ahh ah.. gözü kör olsun ki her yere yetişemiyorum.Bir yere yorum yazıp oraya bir daha uğrayamamak ta hoş bir davranış olmaz elbette.En son geçen sene Bolu Göynük te Sünnet gölü yolunda bir çok böğürtlene rastlamıştık,hatta eşim ''Tamam senin arayıpta bulamadığın kadar çok var hadi inde arabadan dilediğin kadar topla ve ye ''demişti.Nedense bu iki çalıcık sanki hep yabani yetişir inancı ile hiç bahçeme dikmeyi düşünmedim.Ama Bhause da bende gördüğümde epeyce yanlarında ayrılamamıştım. İnşallah birgün benimde bir çalım olur.ve sizlere bu ko0nuda eşlik ederim.Yinede eğerki toplanırsanız bende hemen yan masada sezsizce oturup sizleri dinliyor olacağım..Sevgiler..
|
Hımmm sizi de çok yakında üzümsü bitki severlerin arasında göreceğiz demek ki :) Ankara üzümsü bitki severlerin sayısı artıyor...
|
Pardon. Benim de bahçeye Thornless-evergreen- ve Loganberry ektiğimi söylemeyi unutmuşum.
Açıkcası yoğunluktan çok da araştırma, hazırlık yapamadım. |
Ne durumdalar, fotoğrafları yok mu?
Okumuşsundur, biz sıkı takipçisiyiz bunların |
Birden kendimi yasadışı kendir ekmiş gibi hissettim.:rolleyes:
Birkaç haftadan durumları anlaşılır mı bilemiyorum. Durumları iyi, özellikle Thornless'in durumu çok iyi. Thornlessin meyvelerini yeşilken bir gördüm, sonrasında yok oldu. Eğer gelecek yıl meyve zamanı sağ olursak önlem almaya çalışacağım. Hiç değilse rengini görsek. Gene kuşlar yesin, itirazım yok. |
Bauhause sağ olsun Ankara'yı dikensiz evergreenle tanıştırdı...bakalım ne olacak? Saksıda deneyen var, bahçede deneyen var...tadı konusunda şimdilik kimsenin bir fikri yok :)
|
bende bahçeme ahududu diktim bu yıl meyve aldım ama çok çekirdekli acaba bilinen tüm türlerde böylemi
|
3 Eklenti(ler)
Thornless evergreen diye sözünü ettiğimiz tür : Rubus laciniatus
http://w3.aces.uiuc.edu/NRES/faculty...ess/resilt.htm linkte detaylı bilgi var. |
2 Eklenti(ler)
Bauhausda satılan diğer böğürtlen çeşidi japon böğürtleni...yani Rubus Phoenicolasius Japanische Weinbeere
dikenleri var ama böğürtlenlerin görünüşü bir harika. sn. n_turan bahçesinde toplantıda görmüştük bakalım Ankara havasına alışabilecek mi? |
Verdiğiniz siteyi bulmuştum daha önce, ama orada ne ile melezlendiğini açıklamıyor.
Ahududu deyince yine bu yabancı kaynaklardan birinde sarı ahududunun (fallgold), -30 dereceye kadar dayanabildiğini okumuştum. Tam Ankara koşullarına göre. |
Alıntı:
Sarı ahududu kışa dayanıklı ama hastalıklara dayanıklı değil zannedersem. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Küçüğünün tadına baktım. Çok ekşiydi. Rengi siyaha döndüğü halde daha olmamış demek. Sonuçta; balkonda böğürtlen yetiştirebilmek de, ayrı bir keyif oldu.
Merakla bekleyenlere duyurulur. |
Alıntı:
|
Sevgili arkadaşlar hepinizin bayramı kutlu olsun.
Strazburg seyahatim gerçekleşti ve tabii ki oradaki Botanic mağazasına da uğradım. 2 adet Heritage (yediveren ahududu), 1 adet beyaz frenk üzümü ve 6 adet Myrtille (Fransızlar Maviyemiş için bu adı kullanıyor) aldım. 4'ü Patriot, 1'i Brigitta Blue, 1'i de Atlantic. En kısa zamanda fotoğraflarını koyacağım. Strazburg'daki hobi bahçelerini gezerken Bauhaus'taki Evergreen adlı böğürtlen çeşidinin büyük halini ve meyvelerini gördüm. Tadına da baktım. En olgunları olmasına rağmen biraz ekşice geldi. Nevsune Hanım'da ve bende de var. Umarım bizimkiler daha tatlı olur diyorum, ancak fazla umudum yok. bendeki dikenli böğürtlenler bunların yanında bal damlası gibi geliyor. |
Alıntı:
|
Hoş geldiniz. Yeni maviyemişleriniz ve ahududularınız hayırlı olsun. Patriotu biliyordum da diğer cinsleri görmemişim hiç. İklim konusunu araştırmışsınızdır mutlaka. Bunlar mı uygunmuş?
Fallgold geç meyvecilerden herhalde. Thornlessi alırken ikilemde kalıp, böğürtlende karar kılmıştım. Aslında yerim olsaydı, ikisini birden alacaktım. Aklım zaten fallgold'da kalmıştı, şimdi sizin çiçek haberlerinizi duyunca yine depreşti. Artık Bauhausta kalmamıştır sanırım. Giden olursa ve bir haber verirse sevinirim. |
Bauhaus dakilerin yerlerini değiştirmişler ve arkalara bir yere atmışlar. Fiyatları da 10,00 ytl ye inmiş. Sanırım kalanların fiyatını düşürdüler ama çeşit kalmamış.
|
Evet fiyatlar 10 YTL ye düşmüş, tüm çeşitleri gördüm ama sarı ahududu görmedim , hepsini bir yere toplamışlar ... toplu olarak bulunduklarından resimli etiketleri görülmüyor ancak aralarına girip teker teker bakmak gerekiyor.
Blue berry konusunda artık beklemedeyiz...sn. n_turan ın denemelerinden ne sonuç çıkarsa bundan sonra Ankara'da o çeşitle devam edilir.:D Tabi saksıda blueberry isteyenler için sunshine blue dan başka alternatif yok yani n_turanın denemeleri bahçesi olanlar için...balkon ve terasda tek alternatif sunshine blue.:( https://www.baldur-garten.de/index_s...sionSprachID=1 Nasch-Heidelbeere "Sunshine Blue®" Besondere Empfehlung: Immergrüne Heidelbeere, die Sie zuerst mit einer traumhaften, kräftig pinkfarbenen Blüte überrascht! Danach wird Ihre ganze Familie mit einer reichen Heidelbeer-Ernte belohnt - die großen Früchte schmecken zuckersüß! Im Winter verfärbt sich das Laub herrlich rot und ist eine echte Zierde! Kräftige Pflanzen im Topf/Container. Liefergröße: 30-40 cm. Art.-Nr. 4552 Packung 1 Pflanze EUR 8.95 Almanyada tanıdığı olanlar sunshine blue yu bu linkten getirtebilirler. |
Heritage
2 Eklenti(ler)
Otel odasında Botanic'ten aldığım tüm bitkiler ve 2 adet Heritage.
Heritage Ağustos sonu-Eylül ortası (bilinçli budamayla aynı zamanda haziranda) bolca meyve veriyor. Mevcut 2 adet Fallgold ve çeşidini bilmediğim yediveren (büyük olasılıkla Heritage veya Autumn Bliss) ile birlikte bir sıra yediveren ahududum oluyor. Yerleri hazır. Bu cumartesi dikmeyi düşünüyorum. |
[QUOTE=denizakvaryumu;162035]Evet fiyatlar 10 YTL ye düşmüş, tüm çeşitleri gördüm ama sarı ahududu görmedim , hepsini bir yere toplamışlar ... toplu olarak bulunduklarından resimli etiketleri görülmüyor ancak aralarına girip teker teker bakmak gerekiyor.
Sayın Deniz Akvaryumu, size bahçeden bir kök Fall Gold sürgünü çıkartırız. Şubat sonu Mart başı gibi bir kök sökeriz. |
Alıntı:
Sarı ahududu için ise, çok teşekkürler ancak bende sarı ahududu var, bauhausdan almıştım :) bakalım saksı denememden ne sonuç çıkacak ? fakat gerek karşıyaka mezarlığının karşısında uzman seracılıkta konuştuğum kişi gerek kendi gözlemlerim sarı ahududunun problemli bir çeşit olduğunu gösteriyor. Uzman seracılıkta öteki ithal böğürtlenlerin yaprakları sağlam iken bir tek sarı ahudunun yaprakları hastalıklı idi ve oradaki kişi sarı ahudunun Ankara'ya göre olmadığını belirtmişti. Bu sene bauhausdan aldığım diğer böğürtlenlerin yaprakları yeşil iken bir tek bu türün yaprakları kurumaya başladı... Sizdeki ise çiçek açmış ...aman nazar değmesin :) Bu şartlar altında sarı ahudunun saksı için iyi bir tür olmadığı ortaya çıkıyor... bahçe için ise sizdeki sonucu görüp seneye yazın kesin veriyi elde ederiz. Strazburg'da sunshine blue çeşidi olsaydı aslında biz saksıcılar için de iyi olacakdı...Merak ettiğim, bu türün Ankara soğuklarına dayanıp dayanmayacağı... |
Sarı ahududunun bildiğim kadarıyla soğukla sorunu yok. Belki bitki hastalıklı olabilir. her iki sarı çeşidin de gelişmesi güzel görünüyor.
Bendeki kırmızılardan iki tanesinde "verticillium wilt" olduğunu tahmin ettiğim belirtiler ortaya çıktı. Bunlar Bentderesi fidanıydı. Bitki çok güzel dip sürgünü verdi, gelişti ve daha sonra bir günde saraıp kurudu. İki şeyden şüpheleniyorum. Birincisi zaten hastalıkla bulaşıktı, ikincisi, diktiğim yerde daha önce ve hatta sonra da çilek vardı. Domates ve çilek dikilen yere 7 yıl boyunca ahududu dikilmemesi gerektiğini sonra öğrendim. Sizdeki de benzer bir sorun olabilir. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:05. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025