agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üzümsü Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/)
-   -   Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus) (https://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638.htm)

agachobim 15-08-2007 15:40

Sn Kalbara,

Tesekkur ederim.

nevsune 15-08-2007 19:49

Merhaba Ağaçhobim

Hani şu başedemeyeceğiniz kadar çok kök elde ederseniz, paylaşımınızı bekleriz.

agachobim 15-08-2007 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 142613)
Merhaba Ağaçhobim

Hani şu başedemeyeceğiniz kadar çok kök elde ederseniz, paylaşımınızı bekleriz.

Sn Nevsune;

Memnuniyetle.

Ancak okuduklarımdan anladıgım Ankarada Kıs Cıkısı, ayırmak lazım bu koklerden ancak hala net olarak nasıl kok alacagımı bılmıyorum.

Onumuzdeki hafta cok az da olsa Bogurtlenleri toplamak icin gidersem Bogurtlenin resimlerini cekip, daha ayrıntılı bilgi almaya calısacagım.

İyi gunler

n_turan 22-08-2007 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agachobim (Mesaj 141651)
Sn n_turan,

Bogurtlen ve Ahududu konusunda bilgilerinizi bizimle paylasırmısınız
Bazı sorular var ve cevaplarını sizden de duymak isterim.

1- Bahcemde Siyah Eylul ve Agustos ta olgunlasan bitkim var. Mesajınızda yazdıgınız gibi Yaz bası Ahududu, yaz sonu Bogurtlen diyebilirmiyiz.

2- Birinci soruda eger benim bitkim bogurtlen ise, Bahce cevresine cektirdigim tel orgu uzerinde gelisirmi, yoksa tahtadan ilerlemesi icin ayak mı yaptırmalıyım.

3- Bogurtlen ise bunu nasıl cogaltırım. Kollarını toprak altına sokarakmı? kesip cimlendirerek mi? Veya method ne ise?

Bilgi verirseniz cok sevinirim.

İyi gunler dilerim

Sn Agachobim,
uzun süredir foruma girmediğim için sorularınızı yeni gördüm. Beni bağışlayın.

Öncelikle Ahududu konusunda söyleyeceğim bazı şeyler var.
Ahudutlarını renkleri ve hasat zamanları açısında iki grupta toplayabiliyoruz.
Meyve renkleri açısından kırmızı (en çok çeşit), pembe, sarı, siyah çeşitler var.
Hasat zamanı açısından erken, orta ve geççi çeşitler var. Bir de yaz aylarında meyve verenler ve sürekli (yaz-sonbahar) meyve verenler şeklinde ikiye ayırabiliriz.

Heritage, Fallgold, Redwing gibi yediveren diyebileceğimiz ahududu çeşitleri var. Bahçemde bunlardan Fallgold olduğundan emin olduğum bir kök, ve Heritage olduğundan kuşkulandığım bir kök var.

Bu iki çeşit haziran-temmuz döneminde ilk meyvelerini verdiler. Şu anda kırmızı ahududu veren Heritage ikinci meyvesinde ve en kısa zamanda resimleyip sizlere de göstermek isterim. Sanırım 3-4 güne kadar olgunlaşmaya başlayacaklar ve 10-15 gün boyunca meyvesini yiyeceğiz.

Sarı meyve veren Fallgold (veya Allgold) aynı şekilde haziran ayında üzerinde meyvesiyle saksıda satın aldığım bir çeşit ve kısmet olursa eylül-ekimde ikinci meyvesini alacağız.

Her iki çeşit de bahçemde yeni. Literatüre göre bu iki çeşit ilk donlara kadar meyve veriyor. Yani eylül-ekimden sonra iklim uygunsa bir üçüncü meyve de mümkün görünüyor. Ancak Ankara için bu kadar ümitli değilim.

Sonbaharda meyve veren bu çeşitlerin şubat ayında dipten kesilmesi gerekiyor.
Bu açıdan sadece yazın meyve veren diğer çeşitlerden farklılık gösteriyorlar.

Yaz ahudutlarının baharda yalnızca tepeleri budanıyor.

Böylece meyve gözlerinin çoğalması teşvik ediliyor. Haziran gibi meyveleri toplandıktan sonra dallar kurumaya başlıyor ve dipten yeni sürgünler gelmeye başlıyor. Dilerseniz meyvelerini toplar toplamaz bu kurumakta olan dalları dipten kesebilirsiniz, ancak kökünü sökmüyorsunuz. Kuru bir kök hiçbirşey ifade etmeyebilir, ancak bir süre sonra hemen yanından olmasa biler 15-20 cm açığından sürgün verdiğini görebilirsiniz.
İşte bu sürgünlere gözünüz gibi bakıp bir sonraki haziranda meyve yemek üzere büyüteceksiniz.

Ahududu üretmenin en garantili yolu kök sürgünlerini kasım ayında topraktan kaldırarak budama makasıyla kesip vakit geçirmeden yetiştireceğiniz yere dikmektir.

Siyah ahududunun kırmızı ve sarı ahududundan farkı böğürtlene benzemesi.
Resmini görmediğim için sizdeki siyah meyvelerin büyük olasılıkla böğürtlen olduğunu tahmin ediyorum. Bendeki dikensiz böğürtlenleri iki haftadır kuşlarla birlikte yiyoruz. Şu an tam mevsimleri.
Dikenlilerin olmasına biraz daha var.

n_turan 22-08-2007 22:17

Böğürtlen üretmek için biz amatörler açısından en garantili yol uç daldırma.
Bitkinin sağlıklı bir sürgünü toprağa değecek kadar uzamışsa 5-10 cm derinlikle ve 3-4cm genişlikte bir çukur açın ve sürgünün ucunu bu çukura koyup üstünü toprakla kapatın. Bir süre sonra bu çukurdan bir sürgün çıktığını göreceksiniz.. Yeni bitkiniz köklenmiş demektir. Kasım veya şubat ayında yetiştireceğiniz asıl yerine taşıyabilirsiniz. Bu arada asıl sürgünden 15-20 cm bir parça bırakarak kesmeyi unutmayın.
Fidancılardan satın aldığınız böğürtlen fidanının bir dalının yapraklarının aşağı doğru, diğerinin yukarı doğru olmasının nedeni, birinin toprağa ucunu soktuğunuz ve kestiğiniz eski sürgün, diğerinin de bu uçtan çıkan yeni sürgün olmasıdır.

Dikerken bir iki göz üzerinden budarsanız daha sağlıklı bir bitki elde edersiniz.
Aşağıdaki linkte daldırmanın şeklini görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...4&postcount=59

nevsune 22-08-2007 23:23

Bentderesinde gezerken ayaklarım beni bir fidancıya götürdü. Meyve fidanları derken sohbet koyulaştı ve bilin bakalım ben neredeymişim. Meyve fidanlarını gösterirken bir müşterim için yaban mersini getirttim deyince anladım ki ben meşhur Adem Beyle sohbet etmekteyim. Kulaklarınız hiç çınlamadı mı?

Bu arada bir de hünnap vardı. Aklım gitti resmen. Ama fırsat bulup alamadım. Bir bakın isterseniz.

Böğürtlende de kaldı aklım, yalnız Adem'in söylediğine göre bayağı bir ağaç gibi oluyormuş. Yalnız "eğer budarsan balkonda olur" dedi.

O sıcakta çok keyifli bir gün yaşamıştım. (koyun gübresi bir harika)

denizakvaryumu 23-08-2007 08:04

Eylül ayının sonlarına doğru güneşli ama sıcak olmayan bir pazar günü :)

Ankara'da üzümsü bitki sevenlerin bir araya geleceği ,(üzüm-ahududu-böğürtlen-frenk üzümü-likapa-kurt (goji)üzümü )

Karşıyaka fidancılarından başlayarak ,Adem'de son bulacak... hem tanışma hem fidancılarda ne var ne yok toplantısı yapılmasını öneriyorum.

nevsune 23-08-2007 09:41

Öyle 2 yere dağılırsak araç sorunu çıkabilir. Örneğin benim arabam yok. Ama ya Karşıyaka, ya da Adem; ben varım.

Ama Denizakvaryumu bence öyle kısıtlamayalım. Belki başka bitkiseverler de katılmak isterler bize.

denizakvaryumu 23-08-2007 13:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 145419)
Ama Denizakvaryumu bence öyle kısıtlamayalım. Belki başka bitkiseverler de katılmak isterler bize.

Bu araştırma ve tanışma toplantısının üzümsü bitki severlerle kısıtlı olmasında fayda var derim, yani 4-5 kişiyle... hepimiz bir arabaya sığabilelim :)

Ama tüm Ankaralılar toplanalım denirse konu beni aşar :)

n_turan 24-08-2007 07:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 145329)
Bentderesinde gezerken ayaklarım beni bir fidancıya götürdü. Meyve fidanları derken sohbet koyulaştı ve bilin bakalım ben neredeymişim. Meyve fidanlarını gösterirken bir müşterim için yaban mersini getirttim deyince anladım ki ben meşhur Adem Beyle sohbet etmekteyim. Kulaklarınız hiç çınlamadı mı?

Bu arada bir de hünnap vardı. Aklım gitti resmen. Ama fırsat bulup alamadım. Bir bakın isterseniz.

Böğürtlende de kaldı aklım, yalnız Adem'in söylediğine göre bayağı bir ağaç gibi oluyormuş. Yalnız "eğer budarsan balkonda olur" dedi.

O sıcakta çok keyifli bir gün yaşamıştım. (koyun gübresi bir harika)

Adem'i tanıdığınıza sevindim. Bana Bursa'dan yaban mersini diye getirttiği bitkiler kara yemiş çıktığı için ihtiyacımı karşılamadı. Bitkinin benim istediğim yaban mersini bitkisi olmadığını ispat etmek için A4 kağıda yaban mersini bitkisi ve meyvesinin resmini basıp kendisine verdim.
Size gösterdiği böğürtlentlerden ben de 7-8 adet diktim. Çok verimliler. Şu an olgunlaştılar ama bizden önce kuşlar topluyor.

nevsune 24-08-2007 20:51

Böğürtlenin üzerinde bir kaç meyvesi vardı, Adem'le ikimiz hallettik. Hala duruyorsa bir süre sonra alacağım o böğürtleni.

Siz ne dersiniz balkonda yetiştirebilecek miyim? Yoksa hiç almayayım, artık adım atacak yer kalmadı.

denizakvaryumu 24-08-2007 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 146196)
Böğürtlenin üzerinde bir kaç meyvesi vardı, Adem'le ikimiz hallettik. Hala duruyorsa bir süre sonra alacağım o böğürtleni.

Siz ne dersiniz balkonda yetiştirebilecek miyim? Yoksa hiç almayayım, artık adım atacak yer kalmadı.

Bu arada mutlaka yeni açılan Bauhause uğrayın ahududular-böğürtlenler-frenk üzümleri muhteşem...

nevsune 24-08-2007 22:18

Bakın beni baştan çıkartıyorsunuz.

Fiyatları ne kadar peki. Aklım böğürtlende.
Tüplü mü, saksıda mı? taşıması kolay olur mu?

Güler 24-08-2007 22:25

Sevgili nevsune,
Siz balkonda böğürtlen yetiştirmeyi bırakın, ben size sardunya vereceğim. Hiç olmazsa balkona sulamaya çıktığınızda yürüyecek yer kalsın, bırakın oturmayı.

nevsune 24-08-2007 22:32

Sardunyalarm ön balkondalar. Onlara her daim yer bulunur, yeter ki siz kıyabilin vermeye Güler Hanımcığım.

Şaka yapıyorum. Gerçekten bahçenizin en önde gelen hayranlarındanım. Bu hafta sonu gideceksinizdir umarım. Fotoğrafları dört gözle bekliyorum.

Güler 24-08-2007 23:21

Önümüzdeki hafta sonu inşallah gideceğim. Çimlerimde bozulma var, çok da canım sıkılıyor. Sağolsun Mine hanım bazı tavsiyelerde bulundu. Şimdi ilaçları temin etmeye çalışıyorum, çok da zor. Bir türlü bulunmuyor. Herkes ellerinde olanı satmaya çalışıyor. Acilen ilaçları bulup tatbik etmem lazım, yoksa çim elden gidecek gibi.
İnşallah sizlere üzüm bağından güzel resimler yüklerim, herhalde artık tatlanmışlardır.
Siz dostlarıma her zaman verilecek çiçeklerim mevcut, merak etmeyin.

Oğuzhan 25-08-2007 15:27

Sevgili Denizakvaryumu Bauhause nereye açıldı. Bitki ve meyve olarak ne gibi çeşitler var.Belki bir hafta sonu gelebilirim.

Oğuzhan 25-08-2007 15:28

Güler Hanım Allah kolaylık versin.Resimleri bekliyoruz.

agachobim 25-08-2007 22:48

5 Eklenti(ler)
Sayın N_Turan;

Bugun bahceye gittim. Ve bogurtlenin resmini cektim. Bu resimlerden Bogurtlen olup olmadıgına karar verebılırız.

Ayrıca bahcemde Ihlamur ve Kiraz var. Kiraz agacında hastalık var ama sebebi ve neyin iyi gelecegini bilmiyorum.

Ihlamur ise resmini cektim. Ihlamur olup olmadıgından supheliyim.
Bilgisi olan arkadaslardan onay rica ederim.

Hasan Lalezar 26-08-2007 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 145548)
Bu araştırma ve tanışma toplantısının üzümsü bitki severlerle kısıtlı olmasında fayda var derim, yani 4-5 kişiyle... hepimiz bir arabaya sığabilelim :)

Ama tüm Ankaralılar toplanalım denirse konu beni aşar :)

Bende de araba var. Toplantınıza alırsanız artan sayınızı taşımaya talibim. Geçen sene AOÇ den alıp bahçeye diktiğim Frenk Üzümü'nden pekde resimlere benzemeyen meyveler aldım . Sanki burdakiler gibi salkım değilde tek tek.

nevsune 27-08-2007 14:00

1 Eklenti(ler)
Sn. N.Turan'ın dün gece yüklediği fotoğraflar yüzünden bu sabahı nasıl yaptığımı bilemedim.

Ve işte karşınızda sevgili Thornless'im.

Çiçeklerini görebiliyor musunuz?

n_turan 27-08-2007 16:03

Hayırlı olsun Nevsune Hanım. Bol bol meyvesini yemeniz dileğiyle.
Çiçekleri çok rahat görüyorum. Ben Bauhaus'ta seçerken hiç çiçeklisine rastlamamıştım.

n_turan 27-08-2007 16:07

Sn Agachobim,
resimlerden görüldüğü kadarıyla ilk iki bitki kesinlikle dikensiz böğürtlen. Çeşidinin ne olduğunu söyleyemeyeceğim, ama bendeki çeşitle aynı. Sertifikasız aldığım için sadece böğürtlen olduğundan emin olabiliyorum.
Resimden görebildiğim kadar, toğrağa doğru uzanan dallardan birisi toprakla temas etmek üzere ve siz birşey yapmasanız bile uç daldırması kendiliğinden gerçekleşecek ve size yeni bir bitki verecek. Bu süreci garantilemek istiyorsanız ucun toprağa değdiği yerde 5-10 cmlik bir çukur açıp ucu içine daldırın ve üstünü toprakla kapatıverin.

Sonraki iki resimin de ıhlamur olduğu görülüyor.

Güler 27-08-2007 16:39

Sayın agachobim,
1 ve 2. resimler böğürtlen neden emin olamadın?. Eğer dikenleri yok diyorsan onlar ahududuya aşı yapılmıştır ve tatları biraz daha mayhoştur, meyveleri de daha iridir. Ben aynısından Bursa Alara çiftliğinden almıştım. Diğer
resim bence de ıhlamur, son resim de kiraz. Kirazda ne gibi bir hastalık var?

nevsune 27-08-2007 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi n_turan (Mesaj 147012)
Ben Bauhaus'ta seçerken hiç çiçeklisine rastlamamıştım.

Dileklerinize teşekkür ederim. Hepsini elledim desem inanır mısınız:o Ben orada çalışan olsaydım, kendimi kapı dışarı ettirirdim:mad:

Fiyatı bana makul geldi. Adem'de 15 lira demişti. Gerçi onunki sanırım daha yaşlı ve aynı zamanda doğaldı. Ne varki arabasızlık ve evimin şehir dışında oluşundan, bu bana taşımada daha kolay geldi.

Sertifikasındaki bilgilere göre; 11 ve 12. aylarda yaşlı ve kırılmış dalları budayacakmışız.
3. ayda sanırım tam budama yapacağız ve gübreleyeceğiz değil mi?

Böyle değişik şeylerde, artık sizden ve Denizakvaryumundan yeni haberler bekliyorum.

n_turan 27-08-2007 20:23

Böğürtleni nereye dikmeyi düşünüyorsunuz?

nevsune 27-08-2007 22:00

Tek seçeneğim var, balkon.

Aman olmaz demeyin, o kadar heves ettim.

n_turan 28-08-2007 09:59

Balkonda olmaması için neden yok. Yeterince büyük (örneğin 60-70 cm çapında) bir saksıya diker 2-3 metrelik desteklere bağlarsanız ve bol güneş alan bir köşeye koyarsanız olur.

Kışın köklerin soğuktan etkilenmemesi için gerçekten büyük bir saksı gerekir diye düşünüyorum. Soğuğa dayanıklı bir bitki ama balkon koşullarında nasıl olur bilemediğim için kışa karşı fazladan önlem almak gerekir diye düşünüyorum.

agachobim 28-08-2007 14:29

Sn.Guler;
Hastalıgı teshis edemedim. Yaprakları putur putur, mantar gibi bir sey. Bir dalını ilac icin goturdum. Ancak resimde gordugunuz uzere faydası olmadı.

Guler,
Sayın agachobim,
1 ve 2. resimler böğürtlen neden emin olamadın?. Eğer dikenleri yok diyorsan onlar ahududuya aşı yapılmıştır ve tatları biraz daha mayhoştur, meyveleri de daha iridir. Ben aynısından Bursa Alara çiftliğinden almıştım. Diğer
resim bence de ıhlamur, son resim de kiraz. Kirazda ne gibi bir hastalık var?

agachobim 28-08-2007 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 146975)
Sn. N.Turan'ın dün gece yüklediği fotoğraflar yüzünden bu sabahı nasıl yaptığımı bilemedim.

Ve işte karşınızda sevgili Thornless'im.

Çiçeklerini görebiliyor musunuz?

Sn Nevsune,
Fidanı nereden temin edebiliriz.
Saygılar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025